Dodaj do ulubionych

Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces

26.02.12, 22:04
Chociaż podzielam poglądy p. redaktor i brzydzi mnie nacjonalizm, to uważam, że jeśli byśmy zablokowali ten marsz, to znowu by z nas zrobiono agresywnych Niemców z Antify. Oszołomów, którzy nie wiadomo po co podczepiają się pod akcję. (Najpewniej dla władzy).
Ile nieprzyjemnych i krzywdzących słów padło, gdy współorganizowaliśmy Kolorową Niepodległą? A tak to pokrzyczeli i poszli na hip-hopowy koncert.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • zweglony_pazur Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 26.02.12, 22:15
      bardzo duże nadużycie pani redaktor!
      z powyższego tekstu jasno wynika, że każdy kto nie zgadza się z pani tekstem na ten temat, jego retoryką i stylistyką to nacjonalista/narodowiec.
      żałosne i obraźliwe dla wielu osób, które nie utożsamiają się z doktryną nacjonalistyczną, a odniosły się krytycznie do pani relacji.
      przypomina to czasy kiedy obowiązywało hasło "kto nie idzie z nami maszeruje przeciw nam".

P.S.
      jaka to narodowościowa propaganda jest w haśle "Tylko idiota głosuje na Palikota" ??
      • krzysztof.gora Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 12:34
        Litości. Goebelsówka w najlepszym wydaniu.
        Jest w haśle "Toruń miasto narodowe", albo "Nadchodzą nadchodzą nacjonaliści" - to akurat było koło Mostowej.
        • zweglony_pazur rozumie slowo pisane? 27.02.12, 14:04
          pytam: jaka narodowa propaganda jest w haśle "Tylko idiota głosuje na Palikota" albo ""Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela" (to akurat kojarzy mi się z podejściem decentralistycznym).
          te hasła zostały przytoczone przez panią redaktor jako "propaganda narodowościowa" i do tego się odniosłem, więc jakimiś bredniami o goebelsówce proszę się nie posiłkować i nie ośmieszać używaniem słów, których pan najzwyczajniej nie rozumie.
          • krzysztof.gora Re: rozumie slowo pisane? 27.02.12, 16:57
            Błagam...
            Ja napisałem tak: "Jest w haśle "Toruń miasto narodowe", albo "Nadchodzą nadchodzą nacjonaliści". Zamiast odwracać kota ogonem i czepiać się do artykułu odnieś się do faktów: takie hasła były, nic nie mają wspólnego z celem demonstracji, są natomiast nacjonalistyczną propagandą. Dlatego też porównałem Twoją wypowiedź do propagandy Goebellsa - zająłeś się tematem zastępczym, zamiast faktami. Dziękuję.
            • zweglony_pazur tłumaczę więc jeszcze raz 27.02.12, 18:52
              ..."jak krowie na rowie"
              ja nie odnoszę się do sobotniej imprezy środowisk narodowych.
              ja piszę o retoryce pani redaktor, nazywającej wszystkich tych, którzy odnieśli się krytycznie do jej relacji nacjonalistami i narodowcami oraz jako przykład propagandy narodowej podaje hasła "Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela" oraz "Tylko idiota głosuje na Palikota".

prościej już tego nie potrafię wytłumaczyć.
              obawiam się jednak, że nadal będzie miał pan kłopoty ze zrozumieniem, bo co może zrozumieć człowiek, który podnieca się w którymś poście "kolegami antyfaszystami z Niemiec", którzy to koledzy nazywając siebie anarchistami przybijają jednocześnie piąteczkę z Ryszardem Kaliszem - przedstawicielem aparatu państwowego, który z założenia powinni zwalczać i stoją po tej samej stronie barykady co środowiska wspierające budowę europejskiego superpaństwa z całą biurokracją nakazowo-rozdzielczą.
              Spooner i Tucker w grobach się przewracają.
              • krzysztof.gora Re: tłumaczę więc jeszcze raz 28.02.12, 12:26
                To ja już najprościej jak się da: ja się odniosłem do faktów: propagandy narodowej było dużo, tematu marszu mało. Na sprawdzanie każdej linijki artykułu czasu nie miałem, więc odniosłem się do faktów, bo cała imprezę widziałem na żywo.
                Wycieczki osobiste zlałbym tzw. sikiem prostym, ale głupoty nie zdzierżę. Przybijania piątki z Rysiem Kaliszem nie widziałem, podejrzewam, że nikt owej piątki nie przybijał, a jeśli ww. pan przyszedł na wiec trudno - jego prawo. Na tym polega wolność, że nawet pan Kalisz może sobie przyjść na wiec. Równie dobrze mógłbym odbić piłeczkę i spytać, czemu tacy wielcy społecznicy jak choćby i IN14 tolerowała pana Janusza Korwin-Mikkego?
                • zweglony_pazur no to powoli dochodzimy do porozumienia 28.02.12, 13:10
                  ja nie widziałem tej imprezy, bo najzwyczajniej mnie nie interesuje.
                  moje pretensje odnoszą się do pani redaktor, miernego artykułu, głupot z przykładami haseł nacjonalistycznych etc.
                  stwierdza pan że były hasła pronarodowe. a jakie miały być na imprezie środowisk narodowych? "niech żyje internacjonalizm" ?? "precz z narodem" ?? wolałbym się dowiedzieć czy były hasła wprost nakłaniające do agresji w stosunku do innych ludzi, a nie że "nadchodzą narodowcy".

> Przybijania piątki z Rysiem Kaliszem nie widziałem, podejrzewam, że nikt owej piątki nie przybijał
                  przybijał, przybijał... i to niejeden "anarchista"

> Na tym polega wolność, że nawet pan Kalisz może sobie przyjść na wiec
                  ależ ja nie twierdzę że pan Kalisz nie może sobie przychodzić na wiec. ja podaję przykład głupoty i kompletnej nieznajomości idei pod którą podczepiają się ci ludzie. kiedyś słyszałem pewną "anarchistkę", która gorąco przekonywała do pójścia na wybory i głosowania na PO aby odsunąć PiS od władzy. litości.... anarchistka namawiająca do udziału w wyborach.... przecież to jakaś parodia. jej kolega natomiast - też niby anarchista, głośno krytykujący kapitalizm - spytany przeze mnie czy popiera ideę państwa opiekuńczego stwierdził że oczywiście TAK.... jakiego państwa pytam? anarchista i państwo?

"anarchiści" popierający funkcjonowanie państwa, "antyglobaliści" wędrujący po zadymie na kawę do mc'donaldsa, "ekolodzy" dzierżący transparenty wykonane z tworzyw sztucznych itd. itd.
                  to jest właśnie efekt produkowania głupot przez dziennikarzy.

> czemu tacy wielcy społecznicy jak choćby i IN14 tolerowała pana Janusza Korwin-Mikkego?
                  nie wiem. może dlatego że wielokrotnie GW i inne media sugerowały że Korwin-Mikke to faszysta?
                  • krzysztof.gora Re: no to powoli dochodzimy do porozumienia 28.02.12, 14:38
                    Ja natomiast zgadzam się z autorką artykułu, jeśli chodzi o krytykę wydarzenia. A czy czyni to w sposób nieporadny czy nie, to już zupełnie inna para kaloszy.
                    Niestety, doszło do takiej sytuacji, że, skądinąd słuszne, idee uczczenia pewnych osób czy wydarzeń zostały zawłaszczone przez organizacje rasistowskie i szowinistyczne, które wykorzystują czy to Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych, czy Święto Niepodległości do własnej propagandy. Stąd zarzut o nacjonalistyczne hasła. Mój pradziadek w czasie wojny należał do AK, miał z tego powodu nieprzyjemności zarówno w czasie okupacji niemieckiej i sowieckiej, jak i po wojnie. Chętnie poszedłbym na marsz, ale niestety, organizator w postaci osiłków z NOPu skutecznie mnie zniechęcił. I słusznie, jak się okazuje.
                    Wątek o anarchistach sobie podaruję - wątek długi i odbiegający od tematu.
    • hobbes1980 Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 26.02.12, 22:22
      Artykuł zawiera jedna kłamliwa teze- podobno Pani Redaktor spotkała się z zarzutami ze "odmawia innym prawa do wyrażania poglądów". O ile pamietam z lektury komentarzy pod artykulem, to zarzuty takie padały (równiez z mojej strony, choc z NOP się nie utożsamiam) w odniesieniu do komentarza p. redaktora Łopatynskiego, który to komentarz zostal usuniety i w obecnej chwili juz go nie ma- czyzby autor sam doszedł do wniosku ze walnał głupotę? Honorowym wyjsciem byłyby przeprosiny, a nie udawanie ze się czegos nigdy nie powiedziało. Dziwie sie ze Pani Redaktor Waloch ma ochote przyjmowac na siebie odpowiedzialnośc za bzdury które pod artykułem napisal ktos inny.
    • antyshrek Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 26.02.12, 22:49
      Mam pytanko do G...wno Prawdy. Otoz tzw "narodowcy" nie maja prawa wyglaszac swoich pogladow tak? Natomiast 11 listopada 2011 w Warszawie wszelkiej masci polscy lewacy wsparci niemieckimi bojowkami mieli prawo wyglaszac swoje poglady a nawet utrudniac przemarsz uczestnikow Marszu,tak? Dlaczego 11.11.2011 lewacy fizycznie blokowali legalny marsz ludzi chcacych uczcic Swieto Niepodleglosci? Dobra mniejsza o to.
      1 maja 2012r. Palikot chce uczic komunistyczne swieto pracy wspolnie z SLD. W zwiazku z tym jezeli do tego dojdzie to rozumiem GW rowniez wyrazi swoje watpliwosci do uczcenia tym razem nie nacjonalistycznego swieta (sic) lecz komunistycznego.
      Ponadto pani Waloch, kto kogo prowokowal 11.11.2011 w Warszawie? Juz zapomniala pani jak policjant w cywilu doslownie najebal na ulicy zwyklemu uczestnikowi marszu i to doslownie za nic?
      JA doslownie nie wierze ze te artykuly przez pania napisane nie sa tworzone na zamowienie Szechtera, Tuska czy Komoruskiego! Co Wam w GW przewszkadza to ze ugrupowania narodowe wyrazaja swoje poglady?
      Rozumiem ze gdyby zalosne srodowisko Krytyki Politycznej organizowalo w Toruniu marsz ku czci Lenina,Stalina,Mao Zedonga czy Che Guevary to takze mielibyscie duze obiekcje co do zasadnosci i takze napisalaby by pani krytyczny tekst,tak?
      Po prostu Wy w tej Wyborczej jestescie zalosni az do granic. Na szczescie juz coraz mniej ludzi Was czyta bo takiej sluzalczosci Tuskowi i PO rzetelni dziennikarze by sie nie oddali.
      Pozdrawiam konserwatywnych Polakow.
      • emir_unii_technokratycznej Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 00:09
        Co Wam w GW przewszkadza to ze ug
        > rupowania narodowe wyrazaja swoje poglady?

Hmm...może to, że te poglądy są obraźliwe w stosunku do innych grup społecznych? Jedna z teorii na temat wolności mówi, że "Wolność jednego człowieka kończy się tam, gdzie kończy się wolność drugiego człowieka".
        A słowem również można naruszyć tę wolność.
    • gilbert.grape Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 26.02.12, 22:50
      > Chociaż podzielam poglądy p. redaktor i brzydzi mnie nacjonalizm, to uważam, że
      > jeśli byśmy zablokowali ten marsz, to znowu by z nas zrobiono agresywnych Nie
      > mców z Antify.

A możesz napisać komu Toruń zawdzięcza ten wasz wielki sukces, że "nie zablokowaliście tego marszu" i jakie środki "perswazji" zostałyby użyte do ewentualnego zablokowania jakby nie patrzeć legalnej manifestacji?
      • jastasek Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 11:11
        Z powodu szabasu kontrmanifestacji nie było.
        • scypion791 Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 11:15
          Trafione!:D
        • krzysztof.gora Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 17:15
          Jeszcze teraz wciskajcie dalej bajkę, że antysemityzm nie wpisuje się w naturę organizatorów marszu. Tak samo jak rasizm i reszta wynaturzeń.
          Poza tym winszuję poczucia humoru, za Odrą jest podobny poziom, tyle że w temacie Polaków kradnących samochody. Gratulacje jeszcze raz.
    • jarek1125 Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 26.02.12, 23:16
      To chyba wielki sukces tych, którzy przeszli?
      Generalnie mieszkańcom Torunia o nastawieniu antyprawackim. Tyle. Przecież nie mogę mówić w imieniu wszystkich zainteresowanych. Tym bardziej o środkach. To absurd.
      Manifestacja rzeczywiście była legalna. To ważne zauważenie. W Toruniu nacjonaliści i inni prawacy brudzący elewacje budynków spray'ami, chyba nigdy nie mieli problemu z zarejestrowaniem swoich parteitagów, co pokazuje po której stronie stoją władze miasta. Aktualne władze.
      • scypion791 Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 26.02.12, 23:56
        No tak ,to absurd mówić społeczeństwu otwarcie o tym jak walczą lewaccy zadymiarze z "Antify", o atakach na Policję, o bojówkarzach niemieckich zaproszonych do Polski specjalnie do bicia ludzi z biało - czerwonymi flagami. O nienawiści do patriotyzmu. Po co? Lepiej uderzyć w społeczeństwo skrycie...innymi słowy: klasyka w wykonaniu sierot po PRL-u
        • krzysztof.gora Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 13:00
          Tajest, że tak zacytuję klasyka "Ludzieeeee, Niemcy mnie biją!!".
          Tak się misie kolorowe złożyło, że koledzy z Niemiec przyjechali do Polski nie po to, żeby atakować niewinnych ludzi, tylko żeby pomagać bronić legalnego wiecu Kolorowa Niepodległa (notabene zarejestrowanego przed Marszem Niepodległości) przed atakami sympatyków MW czy ONR. I jak się okazało, mięli rację, gdyż prób rozbicia Kolorowej Niepodległej było kilka. Natomiast ataków "lewackich bojówek" (rok wcześniej popisaliście się większą wyobraźnią wymyślając "homoterrorystyczne bojówki komunistyczne") na MN nie odnotowałem.
      • gilbert.grape Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 08:56
        jarek1125 napisał:

> Generalnie mieszkańcom Torunia o nastawieniu antyprawackim.

Czyli tak. Wypowiedziałeś się w imieniu mieszkańców Torunia o nastawieniu antyprawackim, cytuję:

"że jeśli byśmy zablokowali ten marsz, to znowu by z nas zrobiono agresywnych Niemców z Antify. Oszołomów, którzy nie wiadomo po co podczepiają się pod akcję."

Goście, którzy manifestowali w piątek (choć niektórzy z zasłoniętymi twarzami), robili to pod szyldem jakiś organizacji. Mnie zżera ciekawość, jaka antyprawacka organizacja w imieniu której się wypowiedziałeś, przebierała nogami by "zablokować ten marsz", co z dużym prawdopodobieństwem sprowokowałoby zadymy, których jako mieszkaniec Torunia nie bardzo sobie życzę.

Masz oczywiście prawo założyć forumową kominiarkę na twarz i nie wymienić tej organizacji z nazwy lub też tłumaczyć się "spontanicznością" niedoszłej blokady, bo twój wpis jest chyba jednak pewnym faux pas, z którego próbujesz się wykręcić, gdyż zdecydowanie nie chodziło o blokadę administracyjną.

Swego czasu na forum zupełnie dobrowolnie popełniłeś taki wpis:
        forum.gazeta.pl/forum/w,71,131920676,131920676,Ruch_Palikota_w_Toruniu_ma_nowe_wladze.html
        Moje pytanie brzmi: czy toruńskiemu RP chodziło po głowie zablokowanie tego marszu?
        • scypion791 Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 11:10
          Domyślam się że koledze Jarkowi marzy się "całą władza w ręce ludu" w Toruniu :) Ale jak uczy historia to nie jest i nie był dobry dla Polski pomysł :)
    • roger_wolff Pani Waloch, bez emocji 27.02.12, 00:12
      jako osoba stojąca z dala od przedmiotowych podziałów proszę,aby nie uprawiała Pani dziennikarstwa rodem z PRLu. Starsi czytelnicy na pewno pamiętają,jak wierni rządzącym dziennikarze przedstawiali np. strajkujących z Solidarności: "nieroby", "darmozjady","niszczą Polskę" itd... bo wszystko można wrzucić do kosza "komentarz" i wydaje się, że jest OK. Ale nie jest, no chyba, że łamy GW traktuje Pani jako swój blog - generalnie ani mnie, ani 99% czytających nie obchodzi, jaki ma Pani pogląd w tej sprawie - naprawdę. Więc zamiast się uzewnętrzniać, może czas na poważne dziennikarstwo, bez emanowania emocjami, osobistymi uprzedzeniami - generalnie więcej dobrego dziennikarstwa, mniej osobistych wojaży :) liczę na Panią. Pozdrawiam
      • scypion791 Re: Pani Waloch, bez emocji 27.02.12, 00:16
        Dziękuję Panu. Lepiej tego ująć nie można. I pozdrawiam również.
    • gnome2008 Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 00:40
      Kiedyś przez przypadek znalazłam się po drugiej stronie - tej złej z punktu widzenia narodowców. Po prostu policja oddzieliła kordonem manifestantki od narodowców, a ja nie bardzo miałam gdzie przejść, a bałam się iść w stronę wyjących zaszalikowanych i okapturzonych mężczyzn. Utknęłam i czekałam aż całość przeminie i będę mogła iść dalej.

Otóż, od panów narodowców dowiedziałam się, że jestem kurwą i mam wracać do domu. Dlatego, że stałam po złej stronie kordonu - bez transparentu i śpiewu na ustach, przypadkiem zupełnie.

Nie będę panów narodowców lubiła, nigdy! Prawica powinna kojarzyć się z kimś prawym, kto szanuje kobiety. A panowie (i panie) są agresywni, zacietrzewieni, zaślepieni i działają zerojedynkowo. Rzucają panowie hasła od czapy i obrażają kogo popadnie, argumentują historycznie nieskładnie. Każde zgromadzenie narodowców powinno być uznane za nielegalne!

I zastanawiam się kto toruńskiej inicjatywie narodowej drukuje te wszystkie plakaty, vlepki i transparenty. Z jakich pieniędzy? Czy TIN płaci za plakatowanie słupów ogłoszeniowych? Bo ja akurat widziałam jak panowie plakatowali pod osłoną nocy... Mandat panowie się za to należy i kolegium! Dlaczego TIN nie odpowiedział za zdewastowanie elewacji Polo Marketu na Gagarina? Gdzie jest policja?
      • scypion791 Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 11:00
        Otóż policja ma pełne ręce roboty zajmując się działaniami takich elementów jak Ty. Gdzie była policja 25 02? Na Placu Św. Katarzyny. Co robili? Zdejmowali ze zdewastowanego przystanku tramwajowego namalowany sprayem napis: "TORUŃ PIE***** NAZIOLI!". Czy "Antyfaszystowski Toruń" zapłaci Społeczeństwu Kolegium za dewastacje jakich dokonał na Starówce? Wątpię. I "GDZIE JEST POLICJA?" Niszczyć i dewastować jest łatwo, dlatego to specjalność lewicowych wandali, bierność, marazm, nihilizm i żeby nikt się nie wychylał. Organizacja pokojowej patriotycznej manifestacji pamięci Bohaterów Narodowych - to trzeba zniszczyć i zdeptać, bo to coś więcej niż pisanie po przystankach haseł lewicowej homofobii i nienawiści do społeczeństwa. Patriotyzm wymaga odwagi, bo nie jest bezpiecznie wyjść dzisiaj na ulicę z polską flagą: można zostać pobitym.
        • krzysztof.gora Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 12:52
          Mocne!
          Policja naprawdę bardzo napracowała się ściągając kawałek papieru z przystanku, koszta tego były zapewne niewspółmiernie większe, niż zamalowywanie napisów z adresem strony współorganizatora marszu (IN114), których pełno jest na toruńskich ścianach. Dalej jedziemy: lewicowa homofobia - uśmiałem się serdecznie. To wychodzi an to, że narodowcy to tacy tolerancyjni ludzie, a zakaz pedałowania to "Niemcy z Antify" wymyślili? No i rodzyneczek na cieście: "Za wyjście na ulicę z polską flagą można zostać pobitym". Nawet nie chcę mi się tłumaczyć że tak nie jest (podaj mi przykład np. z mediów, który by o tym świadczył). Ja natomiast pozdrawiam chłopców z polskimi flagami na kurtkach, którzy jakieś pół roku temu skopali mojego kolegę, bo ten miał czelność nosić dredy.
        • gnome2008 Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 12:55
          "takich elementów jak Ty"?
          Czytaj ze zrozumieniem, człowieku! Przechodniów! Byłam przechodniem, a takie elementy jak Wy nazwały mnie kurwą i kazały spie...ć do domu do garów! Wstyd, Panowie! Gdzie wasz prawicowy szacunek do kobiet? Przechodnie nie dewastują przystanków, nie wieszają transparentów, nie plakatują osiedli nocami. Idą do pracy, szkoły, domu i chcą żyć w spokoju.

Niebezpiecznie jest znaleźć się na Waszej drodze przypadkiem.
    • moherowiec Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 08:04
      Chciałbym "pogratulować" działaczom Inicjatywy 14 za smarowanie świeżo wyremontowanych / odmalowanych obiektów (czarny spray z adresem strony). Mam nadzieję, że ktoś za to zapłaci.
      • scypion791 Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 11:04
        Może jakieś konkrety? Który to budynek? Ten z napisem:" Precz z patriotyzmem?" To to chyba nie nacjonaliści.
        • marcin.grzegorz Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 11:10
          Myślę, że o tym co dzieje się na murach nie ma co dyskutować. Obojętnie, czy ktoś maluje na elewacji "Elana", "Apator". "Precz z faszyzmem", "Precz z patriotyzmem", "NIech zyje UE!", "NIech żyje Polska" albo jakieś zakręcone fifołki powinien podlegać karze z tego samego paragrafu o niszczenie mienia i powinien ponosić koszty przywrócenia danej rzeczy do stanu pierwotnego. Ma ktoś inne zdanie? Oczywiście najlepiej jakby bohaterska Straż Miejska potrafiła kogoś złapać "na gorącym"... ale to pewno o wiele trudniejsze niż karanie mandatem turysty, który zagubił się samochodem w beznadziejnie oznaczonych uliczkach Starego Miasta. Są jakieś inne zdania na ten temat?
          • scypion791 Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 11:14
            Zgadzam się w zupełności. To jest po prostu wandalizm. Dlatego świetną inicjatywą było oddanie np niektórych przejść podziemnych w ręce artystów graffitti. Rezultaty są naprawdę piękne i włożono w to wiele pracy. Niestety i te dzieła już ktoś obsmarował...szkoda
            • jarek1125 Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 12:39
              gilbert.grape: Tak, chodzi o Ruch Palikota i związane z nami stowarzyszenia.
              scypion791: W pewnym sensie postulowane przez nas szerokie konsultacje społeczne i zwiększenie kompetencji Rad Osiedli koresponduje ze znanym hasłem: "Cała władza w ręce rad"...
              Co do istoty sprawy. Wydaje mi się, że część mediów usiłuje swoim politycznym zaangażowaniem udowodnić pewną tezę:
              "W obliczu kryzysu rośnie poparcie dla ruchów nacjonalistycznych z jednej, oraz lewicowych z drugiej strony i jedynie Donald Tusk/Platforma Obywatelska są w stanie obronić Nowy Wspaniały Dwukadencyjny Porządek. Obronić, rzecz jasna przed oszołomami, którzy są oczywiście jedynie różnymi stronami tej samej monety.
              I taki obraz wyłania się z dyskusji. Piękne, ręczne sterowanie.
              • gilbert.grape Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 14:07
                jarek1125 napisał:

> Tak, chodzi o Ruch Palikota i związane z nami stowarzyszenia.

No więc ponawiam pytanie. Jakie Ruch Palikota i związane z nim stowarzyszenia zna legalne sposoby na blokowanie legalnych manifestacji. Tylko nie pisz proszę o wnoszeniu petycji do magistratu, bo z tego powodu "nie zrobiono by z was zrobiono agresywnych Niemców z Antify. Oszołomów, którzy nie wiadomo po co podczepiają się pod akcję. (Najpewniej dla władzy)."

Przez blokady, to raczej na lokalnej scenie nie zaistniejecie w pozytywnym świetle.

P.S. Na forum GW naprawdę da się robić wpisy w sposób uporządkowany, w miejscach dość jednoznacznie wskazujących komu się odpowiada.
            • gnome2008 Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 13:13
              > Zgadzam się w zupełności. To jest po prostu wandalizm. Dlatego świetną inicjaty
              > wą było oddanie np niektórych przejść podziemnych w ręce artystów graffitti. Re
              > zultaty są naprawdę piękne i włożono w to wiele pracy. Niestety i te dzieła już
              > ktoś obsmarował...szkoda

Ja również zgadzam się z przedmówcą. To jest po prostu wandalizm niszczyć przejścia podziemne i tamtejsze grafitti. Rezultaty są naprawdę piękne, niestety te dzieła już ktoś obsmarował, szkoda :D
        • gnome2008 Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 13:10
          Nacjonaliści... hmm...

Taaaa na pewno to ci lewicowcy reklamowali się na Polo Markecie
        • moherowiec Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 13:17
          scypion791 napisał:

> Może jakieś konkrety? Który to budynek? Ten z napisem:" Precz z patriotyzmem?"
          > To to chyba nie nacjonaliści.

Proszę bardzo:
          images43.fotosik.pl/1395/e3a6930d16334bd9gen.jpg
          images41.fotosik.pl/1340/b51c50c7d29c8790gen.jpg
          A to tylko podczas krótkiego spaceru.

Pal licho już jeśli chodzi o treść (ale zapadło mi to w pamięć w nawiązaniu do banerów, które zobaczyłem z tego pochodu w galerii), ale sam fakt tak prymitywnego wandalizmu.

Chcecie, to propagujcie swoje poglądy (czy to lewica czy to prawica), ale bez niszczenia obcego mienia.
          • czyscioch.torunski Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 14:12
            moherowiec napisał:

> Chcecie, to propagujcie swoje poglądy (czy to lewica czy to prawica), ale bez n
            > iszczenia obcego mienia.

Przepraszam że nie na temat :) mam dygresję, zupełnie apolityczną.

Pierwsze zdjęcie jest chyba zrobione przy skrzyżowaniu ulic Słowackiego i Lindego (między Polskim Związkiem Wędkarskim a stacją paliw).
            Jeżeli mówimy o szpeceniu otoczenia, to chcę zwrócić uwagę że równie szpetny jest syf pozostawiany w tamtym miejscu przez okolicznych właścicieli psów. Ile tam wala się łajna, to jest coś niesamowitego, aż robi się człowiekowi niedobrze! Na zdjęciu tego niestety nie widać.

Bohaterska Straż Miejska powinna się zająć zarówno graficiarzami jak i brudasami.

Pozdrowienia dla wszystkich kulturalnych ludzi, niezależnie od poglądów politycznych!
            • moherowiec Re: Brawo za smarowanie budynków 27.02.12, 15:17
              Też jestem apolityczny, więc mnie ani grzeje ani ziębi, która strona się bawi w wandalizm.
              Po prostu ma go nie być. Odrobina kultury jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Odnośnie gówien - niestety. Jest to zmorą Torunia. Albo miasto w ramach płaconych podatków za psy niech sprząta albo niech dowalają solidne mandaty. Inaczej się nie wyleczy obsrańców.
    • 1szeroko Re: Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 17:29
      swoja droga to ciekawe dlaczego "patriotyczny"koncert byl tak maksymalnie zakonspirowany?
      czyżby tzw "patrioci" sie czegos obawiali?

jarek1125 napisał:

> Chociaż podzielam poglądy p. redaktor i brzydzi mnie nacjonalizm, to uważam, że
      > jeśli byśmy zablokowali ten marsz, to znowu by z nas zrobiono agresywnych Nie
      > mców z Antify. Oszołomów, którzy nie wiadomo po co podczepiają się pod akcję. (
      > Najpewniej dla władzy).
      > Ile nieprzyjemnych i krzywdzących słów padło, gdy współorganizowaliśmy Kolorową
      > Niepodległą? A tak to pokrzyczeli i poszli na hip-hopowy koncert.
      > Pozdrawiam.
    • 1szeroko Nie było zadymy? Rzeczywiście, wielki sukces 27.02.12, 17:37
      interesujace jest to ze NOP czyli ultrakatolicy, jak wynika z ich wzoru naklejki www.pinger.pl/szukaj/po_tagu/p/2/?t=NOP
      zlamali jedna z podstawowych zasad katolicyzmu, czyli zorganizowali huczna impreze w poscie, czyli czasie zakazanym na tego typu imprezy w punktu widzenia katolika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka