matomato 26.05.12, 17:56 ...a ja zycze bydgoszczy degradacji do osrodka powiatowego , choc w niektórych dziedzinach juz ow osrodkiem jest !!!!:) To zabawne ..ale tam nawet kawy nie ma gdzie wypic :) Bydgoszcz ...to zly duch tego wojewodztwa !!! AMEN Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenovo200 Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 26.05.12, 19:56 Mam nadzieje,ze słowa Pana Jasiakiewicza trafia do radnych Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretby Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 26.05.12, 20:39 W Bydgoszczy jest wiele do zrobienia. Cały czas musimy pracować nad tym by się rozwijać i by osiągnąć poziom innowacyjnego miasta. Istnieje wiele rzeczy, które w naszym mieście nie powinny mieć miejsca. Między innymi powinniśmy mieć lepsze kawiarnie. W Toruniu problemów nie widzę. Chyba jedyny Wasz problem to to, że nikt was nie chce "docenić". Odpowiedz Link Zgłoś
abcon Górski to kiepski pfofesor a Jasiakiewicz to dobry 26.05.12, 20:53 Moja refleksja :Górski to kiepski pfofesor, a Jasiakiewicz to dobry adwokat. Artykuł profesora świadczy o tym, że nie powinien zajmować się ani prawem, ani tym bardziej edukacją. Wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
facetzpomorza Re: Górski to kiepski pfofesor a Jasiakiewicz to 26.05.12, 21:16 Kto jak kto ale Jasiakiewicz ??? Pamietacie jego wystepy w PiKu w czasie kampanii wyborczej, ten czerwony pajac, ziejący nienawiścia do Torunia oburza sie na łagodną i prawdziwą treśc artykułu Górskiego. Przeciez to Jasiakiewicz w czasie kampanii do Senatu miał jeden cel - walczyć z Toruniem w Senscie. Moze jest jeszcze jakaś nadzieja dla Bydgoszczy bo jednak nie ma dzisiaj Jasiakiewicza - senatora Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Górski to kiepski pfofesor a Jasiakiewicz to 26.05.12, 21:57 Pamietacie jego wystepy w PiKu tak, pamiętamy. Wypowiadał sie PR podając dane ze strony U Marszałkowskiego i interpretował je odpowiednio. Jak w ogóle mozna te słowa odczytywać jak ten czerwony pajac, ziejący nienawiścia do Torunia a tu się uśmiałem hahahahahahahhahahahahahah > łagodną i prawdziwą treśc artykułu Górskiego. Nie no nawet nie ma co z tym dyskutować. :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bolek33 Re: Górski to kiepski pfofesor a Jasiakiewicz to 29.05.12, 12:33 Pan Jasiakiewicz to pewnie i dobry adwokat - przecież absolwent UMK w Toruniu. Ale gdzieś nauczył się lawirować i omijać prawdę - obszary metropolitalne nie mają nic wspólnego z ustrojem państwa, nad którym z takim natężeniem i uwagą dyskutuje się w Bydgoszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 26.05.12, 20:54 matomato napisał: > To zabawne ..ale tam nawet kawy nie ma gdzie wypic :) Tu przesadziłeś z tą kawą choć którejś niedzieli wybraliśmy się do Bydgoszczy (tak rodzinnie) i nie było gdzie obiadu zjeść (nie mam tu na myśli fast foodów w galeriach). Zjedliśmy dopiero po powrocie do Torunia A co do listu Pana Jasiakiewicza to ciekawe. Papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie. Szkoda tylko, że Pan Bruski nie mówi tym samym głosem co Pan Jasiakiewicz. I to właśnie mi tu nie pasuje. Jeden mówi o tym, że zrobi wszystko aby Bydgoszcz w końcu zyskała, a drugi o Bydgoszczy mało co wspomina skupiając się na regionie. Może się w końcu dogadają we własnym gronie co mają zamiar robić? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 26.05.12, 22:09 Przeginasz. Gdzie byłeś w tej Bydgoszczy. Pewnie na zakupach w galerii. Było iść na Mostową albo na Jagiellońska przy placy Teatralnym. Było wejść do jednej z restauracji Sowy i zobaczyć z jakiego kraju serwuje akurat potrawy. Zobaczyłbys tam pod przeźroczystą podłogą stare fragmenty budowli. Było wejść do piwnicy na przeciwko by zjeśc w średniowiecznej piwnicy dawnej kamienicy doskonały obiad i wypić wyśmienite wino. Po prostu bylo sie przygotować. Z resztą nie jest trudno się domyślać, ze w każdym dniu można dobrze zjeść na starówce i zaręczam, że nie ma tam fastfoodów. Nasze miasto jest duże i nie na każdej ulicy są restauracje. radze też przy okazji nawiedzić restaurację Meluzyna pod Polskim Radiem . a największymi atrakcjami skoro jestes smakoszem byłyby dla Ciebie restauracje prowadzone przez hotel Bohema w której serwuje się dania kuchni molekularnej. Wejście od strony najładniejszego parku w mieście przy Placu Wolności a ceny nie są wcale powalające. Szefem kuchni jest najlepszy w kraju kucharz molekularny. Polecam jego lody o dowolnym smaku. A jeśli mało to na pieterku jest restauracja bez okien i światła. Je się po ciemku delektując się wyłacznie smakiem. No ale cóż w Bydgoszczy nie ma gdzie zjeść prawda? > Jeden mówi o tym, że zrobi wszystko aby Bydgoszcz w końcu zyskała, a drugi o By > dgoszczy mało co wspomina skupiając się na regionie. Obaj i Rada Miasta mówią to samo i jednym głosem. Wierz mi. To co piszesz to zaklinanie rzeczywistości. > Może się w końcu dogadają we własnym gronie co mają zamiar robić? Wierz mi, są dogadani i mówią tym samym głosem. Obaj uważają, ze Bydgoszcz może inspirować i dawać wiele obszarowi, obaj uważają, że może skorzystać Toruń ale nie jako miasto wiodące bo wtedy zacznie się to samo co dzieje się w województwie. Zawiodłem się na Tobie. Oczekiwałem rozsądnego głosu. Porównaj oba dokumenty Profa i Jasiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiekzbydgoszczy Re: Czy to ten sam jasiakiewicz? 26.05.12, 22:25 "Oszukiwali nie tylko miasto" www.sportsboard.pl/archive/index.php/t-24593.html?s=76e70c6e7925e559939265d38ab229ff Oszukiwali nie tylko miasto Tymczasem nasi reporterzy ustalili, że Polonia defraudowała pieniądze nie tylko z miejskiej kasy, a wiedzieć o tym musieli były prezydent Roman Jasiakiewicz (SLD), jego zastępczyni Elżbieta Krzyżanowska (SLD) i i Renata Sokołowska - bliska współpracowniczka Jasiakiewicza w ratuszu, a zarazem członek zarządu Polonii. W umowie sponsorskiej miasto zagwarantowało klubowi refundowanie zapłaconych faktur za prąd, c.o. itd. Ale Polonia przedstawiała niezapłacone faktury. Mimo to miasto przelewało pieniądze. Klub wydawał je - lecz nie na wodę i prąd. Np. gdy żużlowcy zdobyli mistrzostwo kraju, zadłużony na 4 mln zł klub wydał przyjęcie na 500 osób i opłacił je z gminnych pieniędzy. W ratuszu nikt nie kontrolował, na co idą dotacje. Mało tego: choć przy udzielaniu każdej następnej, klub winien przedstawić rozliczenie poprzedniej dotacji, nie czynił tego. Wnioski Polonii o dotacje opiniowała Regina Sokołowska, pracownik wydziału kultury fizycznej urzędu miasta, a jednocześnie członek władz klubu. O tym, że Sokołowska kontroluje sama siebie, wiedział prezydent Jasiakiewicz, który mianował ją swym pełnomocnikiem do spraw sportowych, oraz wiceprezydent Krzyżanowska nadzorująca jej pracę. I on śmie komukolwiek zwracać uwagę ? No dobre sobie. A za co tego pana "przeniesiono" na kierownika PKSu w Inowrocławiu? Za dobre zachowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Czy to ten sam jasiakiewicz? 26.05.12, 22:46 hahaha dowód rzeczywiście - głos z innego forum :)) przeciez takie finansowanie klubów jest w każdym mieście. Miasto refunduje np. gaz, prąd itp. Daje klubowi kasę na te rzeczy. Klub defrauduje. Wina klubu a nie miasta. ależ dowód - głosy na forum. Może głosy słyszysz w głowie też? A to "nawet w świecie czarodziejów nie nie jest dobrze" mój ty kochany śledczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Czy to ten sam jasiakiewicz? 27.05.12, 08:34 naubyd napisał: > hahaha dowód rzeczywiście - głos z innego forum :)) Nie wiem z jakiego forum i co tak na prawdę opisano ale polityka władz miasta (szczególnie poprzednich) związana ze sportem w Waszym mieście to był przykład jak nie powinno zarządzać się funduszami. Nie będę tu pisał o wszystkim bo szkoda miejsca i mojego czasu. Podam za to jeden przykład. Młody chłopak, mieszkaniec Bydgoszczy, trenujący w bydgoskim klubie dochodzi do poziomu światowego w swojej dyscyplinie. Osiąga międzynarodowe mistrzostwa kilku europejskich państw, a więc powinien być wizytówką Waszego miasta. Miastu powinno zależeć na tym aby był On "twarzą" miasta. Co robi miasto? Dotuje klub o którym wiadomo, że przejada fundusze na pierdoły, wysyła na obozy zawodników, którzy na zawodach odpadają w eliminacjach. Jaką ma politykę wobec utytułowanego zawodnika? W chwili gdy rodzinie zabrakło funduszy na samo-sponsorowanie władze miasta wypięły się uważając, że to nie ich problem. Używając prywatnych kontaktów biznesowych oraz dzięki interwencji u v-ce prezydenta udało się jakoś temu zawodnikowi pomóc aby przynajmniej finansowo i logistycznie odciążyć rodziców. Nie chodziło o wiele. Nadal pokrywa z własnej kasy koszty przejazdów, wpisowe na zawodach, koszty pobytu. Udało się ulżyć mu tu na miejscu - w Bydgoszczy. Wywołano do tablicy Polonię. Z przyzwoitości nie napisze co się tam dziele bo być może już teraz któraś ze służb prowadzi postępowanie w tej sprawie i mój wpis mógłby to skomplikować. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Czy to ten sam jasiakiewicz? 27.05.12, 11:33 tak to prawda. Ale czasami się tak dzieje. Mistrz w skoku o tyczce jest twarzą niasta i ma wsparcie tamte czasy Plonii tez tak były. Chodziło o dotowanie sportu dzięki któremu miasto zyskiwało na GP i na nazwisku Golloba. Nie można było inaczej? Zrobiono tak. Odpowiedz Link Zgłoś
chriss44 Re: Czy to ten sam jasiakiewicz? 27.05.12, 14:14 Kolego ty masz naprawdę problem tak samo jak twój przyjaciel Jasiakiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 08:20 naubyd napisał: > Przeginasz. Skoro tam mówisz. > > Jeden mówi o tym, że zrobi wszystko aby Bydgoszcz w końcu zyskała, a d > rugi o Bydgoszczy mało co wspomina skupiając się na regionie. > Obaj i Rada Miasta mówią to samo i jednym głosem. Wierz mi. To co piszesz to zaklinanie > rzeczywistości. Patrząc na ich wystąpienia widać co innego. Może w gabinecie mówią jednym głosem ale w wypowiedziach publicznych już takiej jednomyślności nie ma. > Wierz mi, są dogadani i mówią tym samym głosem. Obaj uważają, ze Bydgoszcz może > inspirować i dawać wiele obszarowi, obaj uważają, że może skorzystać Toruń ale > nie jako miasto wiodące bo wtedy zacznie się to samo co dzieje się w województwie. Mam wrażenie, że przedstawiasz tutaj swój punkt widzenia jak miałoby to być. W rzeczywistości wystąpienia tych panów nie są tak jednomyślne. Mało tego. Jak Pan Jasiakiewicz śmie teraz nas pouczać czy moralizować. Jako to powiedział Pan Jasiakiewicz? Ad rem jednak - w Bydgoszczy nie odbywa się "festiwal antytoruńskich deklaracji" A kilkanaście tygodni temu: Przewodniczący rady miasta Bydgoszczy Roman Jasiakiewicz stwierdził, że postawi tamę Toruniowi I kto tu żyje w obłudzie? > Zawiodłem się na Tobie. Oczekiwałem rozsądnego głosu. Nie rozumiem o co Ci chodzi. Przeczytaj wypowiedzi obu Panów, a zobaczysz różnice. Bruski promuje Bydgoszcz jako miasto nie zważając na wypowiadane slowa co równiez zauważyli burmistrzowie i wójtowie ościennych gmin. Jasiakiewicz popiera metropolię używając skrajnych pomysłów jak chociażby "tama" po czym nagle oburza sie słowami Górskiego (nie wnikam już w jakość tekstu) i twierdzi, ze to kłamstwo bo Bydgoszcz tak na prawdę nie ma nic do Torunia, a twierdzenia Górskiego to kłamstwo. Rozumiem krótką pamięć Pana Jasiakiewicza ale te skrajne jego wypowiedzi dzieli raptem niecałe 5 miesięcy. Dojrzał czy się pogubił? Może jednak w końcu się dogadają bo powoli człowiek zaczyna się w tym gubić. A może o to właśnie chodzi? Tak namieszać, zamieszać i przeinaczać aby przeciętny obywatel pogubił się w tym wszystkim i zaczął słuchać sloganów. > Porównaj oba dokumenty Profa i Jasiaka. Pisałem o braku jednomyślności Bruskiego i Jasiakiewicza. Górski w swojej wypowiedzi zawarł kilka faktów aczkolwiek użył języka do niego nie przystającego. Pewnie jakiś nadgorliwy doktorant mu to pisał, a On sam po pobieżnej lekturze puścił dalej. Tak czy inaczej jego błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 11:41 Jako to powiedział Pan Jasiakiewicz? Ad rem jednak - w Bydgoszczy nie odbywa się "festiwal antytoruńskich deklaracji" A kilkanaście tygodni temu: Przewodniczący rady miasta Bydgoszczy Roman Jasiakiewicz stwierdził, że postawi tamę Toruniowi Antytoruńkie - co to znaczy? Zwalczanie, atakowanie, dyskryminowanie tak? Gdzie w tej wypowiedzi te cechy. Postawi tamę decydowania o Bydgoszczy przez toruńskich polityków i tyle. Rozumiesz? Są jednomyślni. Zrozum, że nikt na świecie w każdej swojej wypowiedzi nie ujmuje 100% myśli, tez, pomysłów, poglądów itp. Mówi się tematycznie Zapewniam, że jest jednomyślność. Patrz głosowanie. > Nie rozumiem o co Ci chodzi. > Przeczytaj wypowiedzi obu Panów, a zobaczysz różnice. > Bruski promuje Bydgoszcz jako miasto nie zważając na wypowiadane slowa co równi > ez zauważyli burmistrzowie i wójtowie ościennych gmin. No własnie jak wyżej napisałem i dlatego się zawiodłem bo bierzesz wszystko dosłownie nie widząc jak to w rzeczywistości jest . nie gada się zawsze wszystkiego a kontekstowo sie buduje wypowiedzi. > Górski w swojej wypowiedzi zawarł kilka faktów aczkolwiek użył języka do niego > nie przystającego. Pewnie jakiś nadgorliwy doktorant mu to pisał, a On sam po p > obieżnej lekturze puścił dalej. > Tak czy inaczej jego błąd proszę wypisz te prawdy. jest kilka które ja widzę np. ułożenie na złość Bydgoszczy A1 po tamtej stronie, idiotyzm z lotniskami 200 km od miasta itp Wypisz inne prawdy. Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 15:22 naubyd napisał: > Postawi tamę decydowania o Bydgoszczy przez toruńskich polityków i tyle. Rozumiesz? > No własnie jak wyżej napisałem i dlatego się zawiodłem bo bierzesz wszystko dos > łownie nie widząc jak to w rzeczywistości jest . nie gada się zawsze wszystkieg > o a kontekstowo sie buduje wypowiedzi. Słuchacz nie musi nic interpretować. To nie jego rola. jak będe chciał interpretować to pójde na wystawę do CSW. Polityk wypowiadając swoje słowa musi się liczyć z tym, że zostanie zrozumiany wprost. To jest jego problem, a nie słuchacza. > jest kilka które ja widzę np. ułożenie na złość Bydgoszczy A1 po tamtej stronie Hmmmm. Możesz mi powiedzieć konkretnie kto z Torunia taki przebieg A1 ułożył? > , idiotyzm z lotniskami 200 km od miasta itp Niby dlaczego? Mieszkam na wylocie na s10. Na bydgoskie lotnisko jadę około 50 minut. Na Gdańskie godzinę i 15-20 minut. Pół godziny dłużej i zdecydowanie większa siatka połączeń do dyspozycji. Połączeń, których w Bydgoszczy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 16:32 > Słuchacz nie musi nic interpretować. To nie jego rola. jak będe chciał interpre > tować to pójde na wystawę do CSW. Nie rozumiesz. Jeśli beirzesz wypowiedź jednego drugiego itd. polityka o którym mówi sie że mają takie same poglądy na sprawę, to ich rózne wypowiedzi nie przekreślają tej tezy póki się nie wykluczają. One się uzupełniają. I to miałem na myśli. To że jeden nie mówi o czymś a drugi o tamtym to nie znaczy, że są w tych kwestiach niezgodni. Rozumiesz teraz? > Polityk wypowiadając swoje słowa musi się liczyć z tym, że zostanie zrozumiany > wprost. No włąśnie tak jest w przypadku pana dziwnego profesora. Słowa Jasiaka rozum wprost czyli tama decydowania o Bydgoszczy w Toruniu i tyle. Rozumiesz? > Hmmmm. > Możesz mi powiedzieć konkretnie kto z Torunia taki przebieg A1 ułożył? Nie. Ale jeśli nawet nie, to absolutny brak poparcia, ba nawet wyśmiewanie pomysłu puszczenia A1 pomiędzy naszymi miastami, świadczy o tym, że jest to Toruniowi na rękę co nie znaczy regionowi. Z resztą dokłądnie ze słowami v-ce przew. RM Torunia. > Niby dlaczego? Niby dlatego, że mamy w regionie port który powinien być wspierany przez całe województwo i marszałka ponieważ to jest nasze okno na świat a co ważniejsze lotnisko niezbędne do organizacji wielkich imprez wszelakiego typu np. Waszej rozdętej hali sportowej lub sali na Jordankach. Dawnmo już powinno byc Cargo dla Łysomic i innych tego typu stref w regionie. To że kilku głupków woli na te same połączenia jeździć do Gdańska to ich problem. > Mieszkam na wylocie na s10. Na bydgoskie lotnisko jadę około 50 minut. Na Gdańs > kie godzinę i 15-20 minut. > Pół godziny dłużej i zdecydowanie większa siatka połączeń do dyspozycji. > Połączeń, których w Bydgoszczy nie ma. Po 1. musisz gdzieś to auto zostawić a parking na lotnisku do tanich nie należy. po 2. jadąc pociągiem lub busem różnica w cenie i czasie znacznie się zwiększa. po 3. jedynym logivcznym wytłumaczeniem jest brak połaczenia z Bydgoszczy po 4. 1,15 minut na lotnbisko do Gdańska to mżonka chyba że zapierniczasz jak idiota z rejestracją wioskową BMW. Jeśli tak samo byś się starał do Bydgoszczy s10 byłbyś w 30 minut na lotnisku. po 5 policz sobie koszt benzyny i autostrady. Co z tego, że kupisz bilet na samolot za 90 zł jak więcej wydasz na dojazd na odległe lotnisko. w 2 strony jakieś 360 km średnio na A z taką szybkością jak planujesz to benzyny typową osobówką oszczędnym silnikiem 7 l/100 to ok 150 zł doi tego opłata chyba ze 30 zł w obie strony daje ok 180 zł na sam dojazd. Więcej niż większość biletów lotniczych. Sam widzisz jak to Ci się opłaca. Oczywiście nie dotyczy to kierunków nieobecnych w Bydzi a niedługo mało takich będzie (z tych najpoularniejszych oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 17:04 naubyd napisał: > Po 1. musisz gdzieś to auto zostawić a parking na lotnisku do tanich nie należy I tu Was Gdańsk bije na głowę. Ilość prywatnych parkingów w "okolicach" lotniska i cena za pozostawienie pojazdu (z dowozem i odbiorem klienta) jest powalająca. Kolega mieszka w okolicach lotniska. Nie chciałem mu głowy zawracać więc spytałem o cos komercyjnego. Dosłownie zasypał mnie ofertami. > po 2. jadąc pociągiem lub busem różnica w cenie i czasie znacznie się zwiększa. Fakt Komfortowym autobusem to 2,5h do Gdańska + dojazd na lotnisko Do Was jest o 1,5h szybciej. > po 3. jedynym logivcznym wytłumaczeniem jest brak połaczenia z Bydgoszczy Dokładnie. > po 4. 1,15 minut na lotnbisko do Gdańska to mżonka chyba że zapierniczasz jak i > diota z rejestracją wioskową BMW. Jeśli tak samo byś się starał do Bydgoszczy s > 10 byłbyś w 30 minut na lotnisku. Do wjazdu na A1 mam jakieś 5km. Odcinek 173km (od domu do lotniska) z dopuszczalną prędkością można spokojnie zaliczyć w tym czasie. Moje osiągnięcie bez przekraczania dopuszczalnej prędkości to 1h i 20 minut. Na całkowitym lajcie to 2h. Co do dojazdu do Bydgoszczy to się nie da. Często jeżdżę do Brzozy, Białych Błot, Prądocina, Osowej Góry i do Stryszka muszę sobie zarezerwować minimum 45 minut. Obłożenie drogi TIR-ami, maruderami, ograniczeniami, topografią nie sprzyja płynnej jeździe, a jak wiadomo w płynności tkwi sedno "szybkiej" jazdy. > po 5 policz sobie koszt benzyny i autostrady. Co z tego, że kupisz bilet na sam > olot za 90 zł jak więcej wydasz na dojazd na odległe lotnisko. w 2 strony jakie > ś 360 km średnio na A z taką szybkością jak planujesz to benzyny typową osobówk > ą oszczędnym silnikiem 7 l/100 to ok 150 zł doi tego opłata chyba ze 30 zł w ob > ie strony daje ok 180 zł na sam dojazd. Więcej niż większość biletów lotniczych Mondeo MKIII TDDI nie przekraczając 140km/h (aż sam się ostatnio zdziwiłem) 5,75L/100km x 5,88 + 2x 29,90 (za A1). Na lotnisko mam dokładnie 173km. Razem daje to niemalże 180zł ale ............... żadnych radarów, pijanych rowerzystów, zwierząt domowych, ograniczeń do 40km/h itp. Do bydgoskiego mam dokładnie 50km, a więc nawet nie 1/3 drogi ale zdecydowaną wadą jest siatka połączeń. Akurat z lotniskiem jest tak, że wożę ludzi i na gdańskie i na bydgoskie i na Okęcie (tam nie lubię jeździć bo to 220km ale prawie 4h jazdy). Wiadomo, że lepiej na bydgoskie bo troszkę krócej ale jeśli idzie o komfort jazdy (pomijając monotonię) to nie ma porównania z Gdańskiem > . Sam widzisz jak to Ci się opłaca. Oczywiście nie dotyczy to kierunków nieobecnych w > Bydzi a niedługo mało takich będzie (z tych najpoularniejszych oczywiście) Pieniądze to nie wszystko. Gdybym chciał oszczędnie to bym DK 91 jeździł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 17:52 > I tu Was Gdańsk bije na głowę. > Ilość prywatnych parkingów w "okolicach" lotniska i cena za pozostawienie pojaz > du (z dowozem i odbiorem klienta) jest powalająca. > Kolega mieszka w okolicach lotniska. Nie chciałem mu głowy zawracać więc spytał > em o cos komercyjnego. Dosłownie zasypał mnie ofertami. Być może ale od tych prywatnych jednak trzeba iść i nikt Ci nie zagwarantuje, że auto będzie całe. Ale oczywiście można. Chodziło mi o to, że u nas nie musisz zostawiać auta. Odległość jest tak mała że może Cię ktoś odwieźć możesz pojechać szybko autobusem nawet taksówką co i tak będzie niedrogie No widzisz. Z resztą w sumie się zgodziłeś choć pominąłeś fakt, że zastrzegłem że sprawa dotyczy obecnych w Bydgoszczy połączeń. Jakbyś nie liczył, to ani czasem ani kasą się nie opłaca jeśli masz te same połączenia. W kasie wyszło na to samo w czasie lepiej do Bydzi i to sporo. A samolot to nie pociąg musisz być grubo przed czasem. I tylko o to mi chodzi. Pan profesor od siedmiu boleści jednak idzie w zaparte że do Gdańska Łodzi i Warszawy. Tak sobie może jeździć jeśli ma kasę. Normalny człowiek myśli logicznie i ekonomicznie. Uważam że doszliśmy do ładu. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 21:06 Jak to iść? Akurat dość często korzystam z tych parkingów koło lotniska w Gdańsku. Jesteś dowieziony i odebrany. Czy Ty w ogóle wiesz, o czym piszesz? Koledzy z Bydgoszczy, Wy macie jakąś przedziwna manię nakazującą twierdzenie, że jak coś się nazywa tak samo jak w innym mieście to jest tym samym. Otóż nie jest. Ani Wasze lotnisko (przepraszam, toruńskie oczywiście, wszak samorządowe a tam wiadomo, sami Krzyżacy) nie może się w żaden sposób równać z gdańskim ani Wasz uniwersytet z toruńskim. Jesteście dużym miastem, nikt nie twierdzi inaczej. Ale nie jest to miasto rząd wielkości większe od Torunia. Nie porównujcie się nawet do Gdańska, Poznania, Łodzi etc. To jest całkiem inna półka. Zresztą chyba nie macie takich ambicji, bo z postów wynika, że rozpaczliwie udowadniacie niższość Toruniowi. OK, udowadniajcie. Macie parę fajnych instytucji (Centrum Onkologii np.). Ale na Boga, bądźcie obiektywni. Taksówką na lotnisko kiedyś było tanio, dziś autostrada do Gdańska jest tańsza od taksówki do Bydgoszczy. Może nie brnijmy w ślepe zaułki. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 22:06 choćbyś pisał nie wiem co to w żaden sposób nie opłaca się jechac do Gdanska na lotnisko gdy masz z Bydgoszczy takie samo połączenie. No nie powiesz mi że wolisz wydac 180 zł zamiast 50. No chyba że wolisz. My nie porównujemy się z Gdańskiem i Poznaniem tylko chcemy ich gonić a to jest chyba pozytywne Co? za to forowicze z Torunia nie chca gonić tylko rządzić 8 miastem w Polsce. Na szczęście to się kończy. Nic o nas bez nas. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 22:25 naubyd napisał: > Nic o nas bez nas. No to już wiesz o jaką stawkę chodzi. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 29.05.12, 01:54 Naubyd, podziwiam twoja cierpliwość w tlumaczeniu matolowi, ze białe jest białe. Jedna uwaga. Skoro lotnisko w Bydgoszczy jest lotniskiem regionalnym i jednym z elementów dostarczających kopa regionowi, to dlaczego Moherowo (zwroćcie uwagę, że ze wzgledu na szacunek dla rywala napisałem nazwę miasta duzą literą) tak strasznie zwalcza to lotnisko??? Odpowiedziałem sobie sam: 1. Chcieliby miec własne. 2. Chorobliwie nas nienawidzą i zrobią wszystko, aby nas udupić. Gdyby Moherowianom zalezalo na rozwoju regionu, to za wszelką cene inwestowaliby w region, a nie w jakies konkretne miasto. Dlatego TYLKO Metropolia Bydgoska bez pasożyta! w skrócie MBBP Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 14:31 Ale jakie kilkanaście tygodni, czy 5 miesięcy? Skoro chcesz tak przeliczać, to proszę bardzo: wypowiedź p. Jasiakiewicza miała miejsce prawie pół setki tygodni temu (czy blisko 10 miesięcy temu). Przypomnę Ci, że odwołujesz się do opublikowanego 3 sierpnia 2011 r. wywiadu z niezależnym kandydatem do Senatu Romanem Jasiakiewiczem. Byłym członkiem PO, który został wyrzucony z listy wyborczej i z partii przez toruńskie szefostwo partii, pomimo całkowitego poparcia bydgoskich działaczy. I radzę Ci, byś przeczytał ów wywiad ponownie. Dowiesz się, że zwrot "Postawię tamę Toruniowi" to tylko tytuł będący zlepkiem wypowiedzi Jasiakiewicza. On sam mówił tylko o przeciwstawieniu się celowej marginalizacji Bydgoszczy jak pogłoski - niestety prorocze - o przesunięciu KDP z naszego miasta do Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 15:08 Powiedział? Powiedział. 5, 10 miesięcy temu nie ma znaczenia bo zarzuca Górskiemu insynuacje, a z jego dotychczasowych wypowiedzi wynika wprost, że powiedział tak, a nie inaczej. Co do kontekstu słów. Jasiakiewicz jest politykiem i musi mieć świadomość, że jego słowa mogą być zinterpretowane wprost lub jako przenośnia. "postawić tamę" - odgrodzić. Czy to trzeba komentować lub interpretować? Nie wspomniałem o interwencji w TVN o usuniecie z mapy pogody Torunia, nie wspomniałem o słynnej kampanii billboardowej w Warszawie. O wielu rzeczach nie wspomniano, a każda z nich powoduje, że Jasiakiewicz delikatnie mówiąc mija się z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 20:58 To nie kwestia interpretacji, tylko czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 21:00 bdg_student napisał: > To nie kwestia interpretacji, tylko czytania ze zrozumieniem. Widać zrozumiałem to dosłownie. Masz z tym jakiś problem? Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:08 Nie bądź komiczny człowieku z tym obiadem. mogleś go zjeść nawet w naszej warzelni, którą niedawno skopiowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
alquoz Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:15 hhe dobre.. a moze my skopiowalismy to z wrocka? nie z twojej pipidowy (ktora tez skopiowala wroclawski pomysl?)... oryginal sie znalazl... Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:22 Akurat orientuje się jak zadziałał efekt naszej warzelni. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 15:39 alfred_prawdomowny napisał: > Akurat orientuje się jak zadziałał efekt naszej warzelni. Fakt. W Toruniu miał powstać mini browar w hotelu 1231 ale nie wyszło więc szybko wcisnęliście warzelnię jako pomysł własny. ;) Oczywiście jest to nie prawda ale pokazuje tok twojego myślenia :D Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 15:35 alfred_prawdomowny napisał: > Nie bądź komiczny człowieku z tym obiadem. Wybacz ale gdyby była taka możliwość to bym zjadł i głodny do domu nie wracał > mogleś go zjeść nawet w naszej warzelni, którą niedawno skopiowaliście. Możesz rozwinąć swoja myśl? Widzę, że nie masz zielonego pojęcia w jakich okolicznościach przy udziale czyjego kapitału i pod czyim nadzorem Jan Olbraht powstał. Ale cóż. Znowu Wam coś ukradliśmy. W zasadzie to mnie to nie dziwi. Przecież jeździmy do Was aby Was okradać ze wszystkiego. Z miejsc pracy, kasy, pomysłów. Mamy jeden ukryty cel. Ukraść Wam całe miasto i stworzyć z niego sypialnię Torunia :D Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 04.06.12, 22:01 > Mamy jeden ukryty cel. Ukraść Wam całe miasto i stworzyć z niego sypialnię Toru > nia. Skoro ty dosłownie odczytałes intencje Jasiakiewicza odnosnie tamy, to ja twoje też. W koncu wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:10 No i rozumiem, że chcąc zjeśc obiad za 15 zł na głowę to u nas faktycznie nie znajdziesz takiej restauracji. Nawet w Manekinie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 15:52 alfred_prawdomowny napisał: > No i rozumiem, że chcąc zjeśc obiad za 15 zł na głowę to u nas faktycznie nie z > najdziesz takiej restauracji. Nawet w Manekinie trudno. Mówiłem o obiedzie, a nie o zlewkach. A Manekin ...........? Chyba hit u Was bo tam nigdy miejsc nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:38 > wybraliśmy się do Bydgoszczy (tak rodzinnie) i nie było gdzie obiadu zjeść Koło 200 restauracji i nie znalazłeś nic dla siebie? Nawet, jeśli w tych najpopularniejszych mogło być ciężko o wolne miejsca, to i tak powinieneś coś wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 04.06.12, 22:05 a_creep napisał: > > wybraliśmy się do Bydgoszczy (tak rodzinnie) i nie było gdzie obiadu zjeś > ć > > Koło 200 restauracji i nie znalazłeś nic dla siebie? Nawet, jeśli w tych najpop > ularniejszych mogło być ciężko o wolne miejsca, to i tak powinieneś coś wybrać. Nie znalazł, bo w kujawsko-pomorskim serwisie turystycznym nie ma ani slowa o Bydgoszczy. nie ma jej nawet na mapach, to jak efem mial znaleźć jakąs restauracje, skoro jej nie ma? Podpowiadam - ef_em - gdybyś przed mostem fordonskim NIE skrecił w prawo, to bys do Bydgoszczy dojechał... Odpowiedz Link Zgłoś
bdg_student Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 14:56 Dziwne to by było dopiero, jakby pan Bruski ciągle wypowiadał się o Toruniu, Włocławku, czy innych mniejszych miastach. Jako prezydenta Bydgoszczy powinny go interesować tylko sprawy bydgoskie. I bardzo dobrze, że tak jest. Po to go wybraliśmy, by martwił się o nasze podwórko, a nie wciąż zaglądał sąsiadom przez płot. Domyślam się, że wielu przyjacielom z grodu Kopernika ciężko to zrozumieć, ale troska o interesy bydgoskie nie oznacza automatycznie wbijania noża w plecy wszystkim mniejszym gminom i powiatom dookoła. Zwłaszcza, że interesy nasze i ich często są po prostu zbieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
jaz0n Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropolię 27.05.12, 01:57 I poucza kogos człowiek którego jedynym celem niedawno było 'stawianie tamy Toruniowi'. I jak tu takiego traktowac powaznie? Jeden adwersarz warty drugiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 22:17 Jakim trzeba byc prymitywem, żeby tak rozumieć wypowiedź Jasiaka? Jazonem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaz0n Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 08:13 Mistrzem ciętej riposty to ty heniu nie zostaniesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
rts44 Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropolię 27.05.12, 09:50 w/g jasiakiewicza i jemu podobnych Bydgoszcz powinna być stolicą Polski bo:jest najpiękniejsza,jest najstarszym miastem z tradycjami stołecznymi,ma wszystko to co Poznań,Warszawa i Toruń razem wzięte.To,że jest inaczej to wina TORUNIA i ludzi myślących nie tak jak powinni.Jasiakiewicz na prezydenta RP,Bruski na premiera/wicekróla/ a wówczas w Bydzi będzie szczęście i radość Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Metropolia? A po co komu to województwo? 27.05.12, 10:07 Juz w tej chwili komunikacyjnie Toruniowi do Gdańska jest niewiele dłużej niż do Bydgoszczy; że o lotnisku i oferowanych połączeniach nie wspomnę (nota bene zmiana przebiegu autostrady celem zaspokojenia próżności pana Jasiakiewicza to wyborny pomysł). Niech sobie Bydgoszcz tworzy metropolię z Inowrocławiem. Potem już tylko unieważnienie tego absurdalnego tworu, jakim jest kujawsko-pomorskie i podział wg pierwotnej koncepcji. Ciekawe, jak będziecie konkurować z Poznaniem, bo to jest prawdziwa dysproporcja. Od Torunia jesteście tylko liczebniejsi. Ale sadząc bo nieustannych jękach na różnych forach jakoś nikt Was nie chce docenić. Przecież nawet władze partii przewodniczki są zdominowane przez Toruń. Odpowiedź na pytanie o potencjały miast jest prosta - nie macie uniwersytetu (tak, tak, UKW, ale bądźmy poważni). Nawet AM jak się jej władze zorientowały, gdzie mogą skończyć, szybciutko złożyła akces do UMK. Nie daje to do myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Metropolia? A po co komu to województwo? 27.05.12, 12:29 Do Gdańska A1 z Torunia jeżdżą nieliczni, a do Bydgoszczy, żeby kupić coś porządnego całe tabuny. I nie bądź komiczny z tymi szkołami wyzszymi Uniwersytety są i tego chłopaczku nie zmienisz. Zgodnie z kryteriami Ustawy o Szkolnictwie Wyższym. W CM już coraz głośniej mówi się o wypisaniu z tego mariażu. Odpowiedz Link Zgłoś
butlun Re: Metropolia? A po co komu to województwo? 27.05.12, 20:57 Widzisz - sam na coś większego wolę pojechać do Trójmiasta - Wasze zaopatrzenie niewiele różni się od toruńskiego. Gdańsk to nieco inna półka. Zapytam - skąd pewność, co do mojej płci i wieku? Uniwersytet oczywiście od niedawna macie, ale nawet nie próbuj porównywać tego z UMK. Jak powiedział w pewnej kultowej scenie nieodżałowany Henryk Bista: "pani nie i jeszcze długo długo nie". Ja nie silę się na porównywanie UMK do UJ więc odpuść sobie tę śmieszną informację. Ale żeby było ciekawiej - jestem takim dziwnym torunianinem, który studiował w Bydgoszczy. Dawno, dawno temu (chłopaczek było nieco pogardliwym i obraźliwym określeniem). Na koniec pytanie - jak sobie wyobrażasz wyjście wydziału z uczelni? Jasiakiewicz coś Wam namieszał w głowach, oj namieszał. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Metropolia? A po co komu to województwo? 27.05.12, 22:37 alfred_prawdomowny napisał: > Do Gdańska A1 z Torunia jeżdżą nieliczni, a do Bydgoszczy, żeby kupić coś porządnego całe > tabuny. Dawno się tak nie ubawiłem Ta mania wyższości aż przeraża. Ale cóż. Takie same "tabuny" z Bydgoszczy jeżdżą do Torunia prawdziwe zabytki oglądać, na prawdziwym uniwerku studiować :) Pasuje Ci taka retoryka? Celowo ironizuję abyś poczuł ten klimat głupich wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Metropolia? A po co komu to województwo? 28.05.12, 08:06 No ale nie masz się co tak obrażać. Nie jest tajemnicą że 10% klientów fordońskiego Auchan jest z Torunia. Co jakiś czas bada się lokalny ruch klientów. Wiesz pytają o kod pocztowy, jakbyś nie wiedział. Nie jest także tajemnicą że oferta sklepów w Toruniu jest delikatnie mówiąc mizerna, także nie wiem czemu się dziwisz że Torunianie jeżdżą do Bydgoszczy na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Metropolia? A po co komu to województwo? 28.05.12, 08:22 borba_1 napisał: > No ale nie masz się co tak obrażać. Nie jest tajemnicą że 10% klientów fordońskiego > Auchan jest z Torunia. Co jakiś czas bada się lokalny ruch klientów. Wiesz > pytają o kod pocztowy, jakbyś nie wiedział. mnie jak pytają to podaję inowrocławski (co kogo obchodzi skąd przyjechałem) > Nie jest także tajemnicą że oferta sklepów w Toruniu jest delikatnie mówiąc miz > erna, także nie wiem czemu się dziwisz że Torunianie jeżdżą do Bydgoszczy na za > kupy. Sam dość często bywam w Bydgoszczy. Zarówno zawodowo jak i ot tak sobie prywatnie ale te "tabuny" to delikatna przesada. Ciekawe czy te 10% to 87-100 czy 87-xxx? Co do oferty .......... Jedni jeżdżą do toruńskich galerii, a inni do bydgoskich. Bywa i tak, że jadąc do Bydgoszczy finalnie nic nie kupuję bo oferta jest "mizerna" i dopiero wypad do Gdańska/ Warszawy/ Poznania załatwia sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekoblaszachowiec Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropolię 27.05.12, 10:18 Pan Jasiakiewicz może sobie gromić chłopców ze swojego bydgoskiego podwórka. Obawiam się jednak, że i na to jest za "krótki". Nikt w Toruniu nie traktuje tego Pana poważnie. Jego ostatnia wizyta w Toruniu pod pomnikiem Kopernika pokazała jego prawdziwe intencje. Proszę wciskać swoje farmazony w Łabiszynie lub Nakle. Co Pan zrobił np. dla Inowrocławia, pewnie mieszkańcy tego miasta chcieliby wiedzieć. Przecież z wami żadna poważna, okoliczna gmina nie chce rozmawać. Księżycowym retorykom mówimy w Toruniu stanowcze NIE !!! -- Największa atrakcja Bydgoszczy ? ... wycieczka do Torunia ! Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_bydgoszcz Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów a torun 1 na 8 27.05.12, 10:35 Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów metropolii a torun 1 na 8, wiec o jakich rownorzednych miastach my tu mowimy? Pare murow krzyzackich nie uczyni z torunia metropolii, to niespelna 200-tysieczne miasto o zasiegu regionalnym, dlatego Jasiakiewicz ma racje- metropolia powinna byc bydgoska! Odpowiedz Link Zgłoś
pirx Re: Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów a torun 1 27.05.12, 10:54 Ludzie ale oni to specjalnie robia!! Ta cala kampania nie jest po to zeby stworzyc u nas w wojewodztwie miejsca pracy dla ludzi. Chodzi o to zeby jak najwiecej stolkow dostali kolesie. Nie dajcie sie tym bucom. Teraz tym jatrzeniem zamydlaja nam oczy i odwracaja uwage od rzeczy waznych, a po cichu wsadzaja swoich na stolki!!! Lepiej zacznijcie to sledzic. Zobaczycie ile kolesi jest burmistrzami, dyrektorami. To nie sa ludzie kompetentni to sa kolesie i koledzy i dlatego mamy bezrobocie i jestesmy na szarym koncu!!!! Niech te swoje wypowiedzi wcisna sobie gleboko!!!! Do roboty niech sie wezma!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów a torun 1 27.05.12, 16:14 tylko_bydgoszcz napisał: > Jasiakiewicz ma racje- metropolia powinna byc bydgoska! Byłem, jestem i zawsze będę za takim rozwiązaniem ale pod warunkiem, że w Bydgoszcz będzie w woj. wielkopolskim co jej się z resztą bardzo należy. Bydgoszcz by bardzo zyskała. Tak zyskałaby. Nowego wroga. Wroga większego (prawie równorzędnego), spełniającego wszystkie 8 warunków dla metropolii, z rozpoznawalnym na świecie lotniskiem i wieloma, wieloma innymi przymiotami. Jeśli metropolia ma być szansą dla tego regionu to taki pomysł ma sens ale tylko przy "partnerskim" podejściu dwóch sąsiadujących ze sobą miast. Jak widać jest to niemalże nieosiągalne, a więc kolejnym naturalnym ruchem powinno być rozwiązanie województwa i zmiana granic administracyjnych wielkopolskiego i pomorskiego (to drugie zapewne będzie przechodzić reorganizację gdy okaże się, ze powstanie woj. środkowo pomorskie). Czy to nie nazbyt drastyczne? Nie bo w końcu raz na zawsze zakończyłoby durne spory. A to "warzelnię" wam skopiowaliśmy, a to zabytki macie ważniejsze etc. To już jest nudne, a postawa jątrzących polityków pokroju Jasiakiewicza obłudna. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów a torun 1 27.05.12, 19:34 Jeśli metropolia ma być szansą dla tego regionu to taki pomysł ma sens ale tylko przy "partnerskim" podejściu dwóch sąsiadujących ze sobą miast. bardzo dobrze, że partnerskim wziąłeś w cudzysłów. Dokładnie tak jest. Tak wygląda partnerstwo w województwie. > A to "warzelnię" wam skopiowaliśmy, a to zabytki macie ważniejsze etc. coooo? Skąd to wziąłeś? Daj spokój z tymi cytatami meneli z forum Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów a torun 1 27.05.12, 20:41 naubyd napisał: > coooo? Skąd to wziąłeś? Daj spokój z tymi cytatami meneli z forum Czasami się nabijam bo teksty są tak żenujące, że komentować ich się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Bydgoszcz spełnia 7 na 8 kryteriów a torun 1 27.05.12, 23:18 zgadza się Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:05 Obojętnie jakim nickiem się posługujesz to i tak wiadomo kto te bzdury o tej kawie wypisuje. Jesteś chłopie żałosny. Gdyby nie ta Bydgoszcz to bylibyście na skraju województwa totalnie bez żadnych ważnych urzędów i rąbaliby was po dupie tak jak to robią z Chojnicami, Słupskiem, Tczewem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 12:32 > To zabawne ..ale tam nawet kawy nie ma gdzie wypic :) To ciekawe. Zapraszam, wpadnij do Bydgoszczy na kawę. Spodoba ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 14:43 No cóż. Nie dziwię się. Jak ktoś przyjeżdża do dużego miasta z prowincji to pewnie zapomina opuścić teren PKS bo myśli że to już całe miasta. Jedna rada. Na następnym razem jak wysiądziesz z autobusu kieruj się za tłumem a na pewno wtedy opuścisz dworzec. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 18:08 Jasiakiewicz mnie nie zawiodl, po raz kolejny dal mi radoche na poziomie Luisa deFinesa, Beny Hilla czy Samych Swoich "Pan nie zadał sobie pytania jakże inaczej mógłby wyglądać rozwój naszego województwa, gdyby np. autostrada A-1 przechodziła między Bydgoszczą a Toruniem." Towarzyszu Jasiakiewicz, to ze osmieszacie swoja osobe takimi tekstami to jest panska sprawa, tylko ze pan reprezentuje UM w Bydgoszczy a takie teksty osmieszaja ten miasto Bydgoszcz z bydgoskimi politykami w roli glownej a to nie idzie w interesie Bydgoszczy ale takze regionu Co ma wspolnego A1 do metropolii? Co ma wspolnego A1 do wypowiedzi profesora? Czyzby to pan profesor ustalal przebieg A1? Towarzyszu Jasiakiewicz, jak macie informacje ze to pan profesor ustalal 50 lat temu przebieg A1 prze Torun a nie przez Bydgoszcz prosimy sie oficjalnie zdeklarowac!!!!! Wtedy bedziemy mogli podyskutowac czy Torun czy torunianie zrobili dobrze tak wytyczajac A1 a do tego towarzyszu Jasiakiewicz zmierzacie. Prawda jest towarzyszu Jasiakiewicz inna. Nigdy w przeciagu "zycia" planow dot autostrady torunianie nie mieli ZADNEGO wplywu na jej przebieg!!!!!!! Wiec kojarzenie przebiegu A1 z pretensjami do Torunia jest naduzyciem zwlaszcza ze trasa jest juz wybudowana. Towarzyszu Jasiakiewicz, panskie pretensje to populizm w najczystszej postaci podyktowany checia pokazania sie bydgoskiemu plebsowi - jego kretynskiej czesci ktorzy moga uwierzyc ze Torun m,a cos wspolnego z przebiegiem A1 To jest tak samo jakby dywagowac na temat "jakbymogl wygladac rozwoj naszego wojewodztwa gdyby Bydgoszcz miala zabytki klasy Torunia" albo "jakby mogl wygladac rozwoj naszego wojewodztwa gdyby miedzy naszymi miastami byla zatoka M. Baltyckiego" Jestescie populista towatrzyszu Jasiakiewicz, o ile w kregach bydgoskich zakompleksiencow pan ugrywa jakies korzysci to u rozsadnych bydgoszczan leje pan wode populizmem "Pan nie zadał sobie pytania jak wzmocnić bydgoskie lotnisko, by było porównywalne do tego w Gdańsku, czy do tego planowanego w Modlinie" Towarzyszu Jasiakiewicz. Jest jeden pomysl. Z podwojna nazwa czyli poprawa marketingowa. Ale znajac towarzysza Jasiekiewicza to jest przeciw bo ........ nie mozna sie narazac Cyprysowi i Derendzie "My od lat funkcjonujemy w mentalności dużego miasta." hehehehehe wiemy o tym towarzyszu asiakiewicz. Dowody na to sa. Wielkomiejski prezes Derenda swoja akcja plakatowa w Warszawie pokazal ze kompleksy mu sa obce a Bydgoszcz to musi byc swiatowa potego gospodarcza tylko o blysk szprychy ustepujaca Berlinowi "Ale także Łabiszyna, z którego Pan się naigrywa" towarzyszu Jasiakiewicz. Profesor nie naigrywa sie z zadnego miasteczka tylko z was ktorzy dolaczaja do "metropolii od siedmiu bolesci" kazda wioske byle tylko spelnic wymogi, ktorych i tak w calosci nie spelniacie "Proszę być przekonanym, że bez Bydgoszczy w przyszłej metropolii, rozwój województwa kujawsko - pomorskiego, ale także Torunia, będzie niemożliwy" towarzyszu Jasiakiewicz, zrozumcie ze bez Torunia zadnej metropolii w tym wojewodztwie nie bedzie. Zrozumcie wiec ze to znaczy ze Byd nie jest silna a Torun ma atuty "I aby nie było wątpliwości - szansą rozwoju naszego województwa jest metropolia i wiodąca w niej rola Bydgoszczy" co to znaczy towarzyszu Jasiakiewicz? ze ten kto bedzie mial kluczowe zdanie w metropolii bedzie pompowal kase tylko w zadupie znacznie wieksze od Lublina? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 18:24 *ziew* Poćwicz czytanie ze zrozumieniem, młody człowieku. PS. Myślisz, że nazywanie adwokata, który bronił opozycjonistów w stanie wojennym per "towarzysz" dodaje ci wiarygodności? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 27.05.12, 19:28 jesteś po prostu idiotą. Uśmiałem się po pachy. Popatrz na mapę. Planujesz metro B-T. Gdzie umieściłbyś najważniejszą arterię naszego województwa by M B-T miała najwięcej korzysci? Wszystko. Nie mogę pojąć takiego cymbalstwa jakie się u Ciebie objawia Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 17:31 idiota jestes ty plany dot A1 istnieja juz 50 lat Od 50 lat przebieg jest w 99% tak jak zalozono 50 lat temu Przez 50 lat nikt nie robil wiekszych korekt bo A1 miala jak najkrocej polczyc gdansk poludniem kraju. Pierwsze projekty byly robiona za rzadow komunistow bydgoskich!!!!!!!!!! Do 75 roku rzadziliscie prymitywy tym wojewodztwem i wy AKCEPTOWALISCIE przebieg!!!!!! Zaden z torunian nigdy nie mial wplywu na przebieg A1!!!!!!!!! Obecny uklad tej trasy ma niepodwazalny atut kolku Idzie jak najkrotsza trasa!!!!!!! to jest atut autostrady zakompleksiencu dla kraju A1 nie byla nigdy budowana ani dla Torunia ani dla zadnego innego miasta Ona miala skrocic do minimum czas podrozy z gdanska na slask i zrobi to w sposob perfekcyjny wy jako zakompleksione prymitywy byscie budowali autostrady aby dochodzily do wszystkich miast.. Z gdanka na slask dzisiaj pojedziemy w 3,5 a idac waszymi 'argumentami" czas byscie wyluzyli do 8 godzin bo w kazdym wojewodztwie znalezliby sie takie kretyny jak wy To co napisalem powyzej to atut miazdzacy wszystkie wasze jakiekolwiek by one nie byly Kolejny atut jest taki ze miesdzy naszymi miastami jest lepiej jak bedzie droga bezplatna z bardzo prostego powodu prymitywie - zbyt czesto mieszkancy tego regionu musieliby z niej korzystac. Zrozum prymitywie ze nie byloby stac ludzi np ze solca dojezdzac A1 do Torunia do pracy kazdego dnia. To znaczaco podniosloby koszty pracy dla danego delikwenta. rozumiesz durniu te 2 potezne atuty dlaczego nie jest lepiej. teraz trzeba prymitywie walczyc wspolnie o zaczecie S10 od naszego odcinka ale wy przyglupy na forum sie tu wypowiadaliscie ze S10 jest niewazne. wiec zapytam, o co wam chodzi zakompleksiency? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 18:27 *ziew* > Od 50 lat przebieg jest w 99% tak jak zalozono 50 lat temu Jakby ci to powiedzieć, młody człowieku... 50 lat temu obowiązywały jeszcze plany z 1946 roku. Pewnie ich nie widziałeś, bo zwykle nie masz pojęcia o czym piszesz. Wyglądały one tak: images1.fotosik.pl/61/8nh9enj4jov9rp3n.gif > Przez 50 lat nikt nie robil wiekszych korekt Oczywiście, że się mylisz. > bo A1 miala jak najkrocej polczyc gdansk poludniem kraju. Oczywiście, że się mylisz. Gdyby tak było, A1 przechodziłaby na zachód od Łodzi. > Zaden z torunian nigdy nie mial wplywu na przebieg A1!!!!!!!!! Wierzysz w to? > Idzie jak najkrotsza trasa!!!!!!! Bzdura. > to jest atut autostrady zakompleksiencu dla kraju Widzę, że nie masz pojęcia wyznaczaniu przebiegu autostrad. Popatrz na mapę i spróbuj się zastanowić, czemu A2 tak się wygina w stronę Łodzi, A1 przybliża do Warszawy. > Ona miala skrocic do minimum czas podrozy z gdanska na slask Nie. > i zrobi to w sposob perfekcyjny Znów pudło. > wiec zapytam, o co wam chodzi zakompleksiency? Idź na spacer, może ci przejdzie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 19:59 No i to by było na tyle pitolenia Barana :). Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 19:57 ja pie... ale z Ciebie baran jednak. Z tego co napisałeś to A1 zbudowano dla przejścia w małej wiosce i Gdańska. Ech szkoda gadać. hahhahahahhahahahahahhahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 03:23 Arafat11 pomocy!!! Tylko ty masz cierpliwośc dyskutować z tym oszolomem. Mnie nawet jego postow nie chce sie już czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Pomijając ten prostacki wywód profesora 27.05.12, 19:41 Mam pytanie do kolegów z Torunia. Dlaczego Bydgoszcz w ogóle ma się zajmować Toruniem i dbać o jego interes? Czy inne miasta martwią się o rozwój sąsiadów? O co Wam chodzi. W Bydgoszczy właściwie nie ma problemu Torunia ajko miasta. Jest problem polityków z Torunia opanowujących coraz więcej stanowisk (ostatnio nalot na kuratorium) w województwie i mających coraz większy wpływ na kasę przy jednoczesnym instynkcie stadnym skierowanym na Toruń. To jest problem a nie miasto Toruń ani tym bardziej tacy idioci jak Szlachcic Areczek i sami wiecie kto Odpowiedz Link Zgłoś
kary3 Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 08:11 Witam, Ja Ci odpowiem. W Toruniu Bydgoszcz jest postrzegana jako te miasto które grabi/zabiera wszystko co się da do siebie i ciągle jej mało. Bydgoszcz nie musi dbać o Toruń, czy Włocławek, Inowrocław czy inne. Tak naprawdę Bydgoszcz tak samo postrzega Toruń (Chociaż coś łączy te miasta). Jest to wina lokalnych notabli którzy zbijają kapital poltyczny na kłótniach, i to im jest na rękę mogą zainstnieć i pokazać jak dbają o lokalne interesy. Większość ludzi niestety daje im się prowadzić i wodzić za nos. Prawda jest taka, że obydwa miasta znakomicie się uzupełniają, jedno jest duże, ma przemysł, szkołę techniczną, więcej pracy. Drugie ma zabytki, turystów i markę, jest bardziej rozpoznawalne (pierniki, UMK, Radio Maryja, Kopernik). I wygląda na to, że jak chcemy mieć metropolię musimy się dogadać, jak się nie dogadamy stracą obydwa miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 08:18 Mądrze napisane. Prawda. Wierzę, że tak możemy być postrzegani. Uważam jednak, że ważniejsza jest teraźniejszość i to co się dzieje, niż przeniesienie radia ze zburzonego bydynku bez masztu milion lat temu że o porwanej barce krzyżackiej ;) nie wspomnę. ;) Zgadzam się z Tobą. Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 09:33 > I wygląda na to, że jak chcemy mieć metropolię musimy się dogadać, jak się nie > dogadamy stracą obydwa miasta. Ale współpraca będzie nawet, jeśli Torunia nie będzie w ustawowej metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 10:12 > I wygląda na to, że jak chcemy mieć metropolię musimy się dogadać, jak się nie > dogadamy stracą obydwa miasta. No nie jest to do końca prawda. Zależności o których piszesz będą występowały nie zależnie od tego czy Toruń będzie w Metro czy nie. Bydgoszcz jest pod tym względem samowystarczalna. Nie ma takie zależności którą dzisiaj mógłbyś wymazać a Bydgoszcz by na tym straciła. Z Toruniem jest odwrotnie. Przecież walka Toruńskich polityków o dobre skomunikowanie Torunia z Bydgoszczą to nic innego jak walka o to aby Torunianie którzy pracują w Bydgoszczy nie przeprowadzali się do niej. Ekonomia jest tutaj bezwzględna. Zabytki i turystyka w Toruniu nie jest niezbędna dla Bydgoszcz gdyż brak wymiernych korzyści z tego aspektu. Co do metropolii to oczywiście prawo unii, które zresztą jest na etapie procedowania nie przewiduje aby 8 co do wielkości miasto w Polsce nie było objęte tym programem. Będzie po prostu lista miast objęta tym programem, które spełniają kryteria. Co za tym idzie metro musi powstać. W jakim kształcie to zależy tylko od polityków Bydgoskich gdyż oni uchwałą rady miasta powołają metro. I politycy Toruńscy doskonale o tym wiedzą dlatego taki jazgot ze strony Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
kary3 Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 11:59 Witam, Jazgot i beznadziejne opluwanie trwa z obydwu stron, wydaje mi się, że sytuacja jest bardziej napięta w Bydgoszczy. Głównie dlatego, iż poczynione już zostały pewne ustalenia takie jak plany ministerialne itd. Ciężko to będzie odwrócić. Dodatkowo zapadła decyzja o wstrzymaniu wszystkich inwestycji infrastrukturalnych w tym S5, a z tego trzeba będzie się tłumaczyć wyborcom, dlatego głośniej o walce z Toruniem jako dbanie o interesy lokalne. Budowa sieci połączeń ma na celu zbliżenie miast, podrózują studenci, pracownicy i inni. Wg ministerstwa, żadne miasto nie spełnia samodzielnie kryteriów i nikt ich nie przekona, że jest inaczej, więc powtarzam, albo się wzniesiemy ponad podziały albo zginiemy jako region. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 12:47 kary3 napisał: > Witam, > Jazgot i beznadziejne opluwanie trwa z obydwu stron, wydaje mi się, że sytuacja > jest bardziej napięta w Bydgoszczy. Głównie dlatego, iż poczynione już zostały > pewne ustalenia takie jak plany ministerialne itd. Ciężko to będzie odwrócić. > Dodatkowo zapadła decyzja o wstrzymaniu wszystkich inwestycji infrastrukturalny > ch w tym S5, a z tego trzeba będzie się tłumaczyć wyborcom, dlatego głośniej o > walce z Toruniem jako dbanie o interesy lokalne. > Budowa sieci połączeń ma na celu zbliżenie miast, podrózują studenci, pracownic > y i inni. > > Wg ministerstwa, żadne miasto nie spełnia samodzielnie kryteriów i nikt ich nie > przekona, że jest inaczej, więc powtarzam, albo się wzniesiemy ponad podziały > albo zginiemy jako region. Witam, rozumiem, wiec,ze ta cała "Zielona księga" to pic na wodę dla społeczeństwa,a wypracowane tam ustalenie nie będą wprowadzane w życie? Ja uważam, że słowa, które napisał Pan Górski świadczą jednak o napiętej sytuacji w Toruniu. Szansa na utworzenie Metropolii Bydgoskiej są największe( chyba,że metropolia Szczecińska i Lubelska nie powstaną wtedy i Bydgoska nie powstanie). Też uważam, że powinniśmy wsiąść się za region i zmienić dużo rzeczy. Region dołuje, a władze samorządowe w Toruniu widzą swój własny czubek nosa... Silna Bydgoszcz ,to silny region i także silny Toruń. Tylko metropolia z wiodącą rola Bydgoszczy da rade podźwignąć region. Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 13:16 Jasiakiewicz wreszcie powiedział to co trzeba powiedzieć. UM w Toruniu powinien działać w imię rozwoju całego regionu a nie torunia. To że toruń postawi sobie kolejną halę czy salę czy wypacykuje kolejny raz starówkę niczego regionowi nie da. W statystykach lecimy w dół a to przez to że latami najważniejszy dla regionu był toruński most i sale zamiast S5 i S10. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 19:26 tlss napisała: > W statystykach lecimy w dół a to przez to że latami najważniejszy dla regionu b > ył toruński most i sale zamiast S5 i S10. Oj boli Was ten most. Pytanie za 100 punktów. Ile w Bydgoszczy jest mostów w ogóle? Po co Wam tyle? Jesteście dwa razy więksi więc wystarczyłyby Wam dwa zapewniające drożność po jednym pasie w każdą stronę. Zakorkowałoby się miasto? O kurcze. To by chyba było złe. U Was złe ale w Toruniu miałoby to być na zawsze normą. Zwróć uwagę, że w Toruniu na lewobrzeżu mieszka około 30 tyś ludzi. Ludzi uczących się, pracujących, załatwiających swoje sprawy na prawobrzeżu. Zaraz się zaczną teksty mówiące, że dla komunikacji krajowej przeprawa w Toruniu też nie ma znaczenia itp, itd. Jak wygląda to w rzeczywistości widzimy na co dzień stojąc w kilometrowych korkach w zasadzie przez cały dzień (nawet po godzinach szczytu), a w godz. 9-13 potoki TIR-ów nie mają końca. Sala (nie sale) No rzeczywiście. Nie mamy żadnej sali zapewniającej chociażby minimum zaplecza sportowego i socjalnego, a toruńskie kluby trenują i rozgrywają swoje spotkania na szkolnych obiektach. S10 Przecież tu na forum kilku z Was pisało, że S10 dla Bydgoszczy jest zbędna więc o co to larum? S5 Tu nie trzeba komentować bo wszyscy wiedzą, że jest Wam potrzebna. Dyskusyjna sala koncertowa Obiekt całkowicie zbędny, a jego budowa powinna być blokowana w nieskończoność az nasz "gospodarz" odejdzie i już więcej nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 23:39 > Oj boli Was ten most. Mnie nie boli. Innym chyba chodzi o finansowanie. > Pytanie za 100 punktów. Ile w Bydgoszczy jest mostów w ogóle? Nad Brdą chyba 5. Ale same tanie. Wszystkie są tańsze niż ta jedne trasa z mostem w Toruniu. ;) > U Was złe ale w Toruniu miałoby to być na zawsze normą. Ja akurat nie odmawiam wam prawa do dofinansowania tego mostu. > Zwróć uwagę, że w Toruniu na lewobrzeżu mieszka około 30 tyś ludzi. W Bydgoszczy będzie to ok. 150 tys. ludzi po jednej stronie Brdy i 200 tys. po drugiej. Dodatkowo nie mamy mostu autostradowego dla tranzytu. Ale to szczegół. > Nie mamy żadnej sali zapewniającej chociażby minimum zaplecza sportowego Tu chyba też problem był w tym, że u nas sale budujemy ze swoich pieniędzy i nie mamy szans na dofinansowanie z UM, a w Toruniu UM chciało się dorzucać. > Przecież tu na forum kilku z Was pisało, że S10 dla Bydgoszczy jest zbędna więc > o co to larum? Moim zdaniem jest bardzo ważne dla rozwoju województwa. O ile to, czy będzie metropolia bydgoska z Toruniem, czy bez, nie ma większego znaczenia, jeśli chodzi o współpracę między miastami, to S10 jest tu kluczowe. Oczekuję od samorządu województwa szczególnej troski o tą trasę. > Tu nie trzeba komentować bo wszyscy wiedzą, że jest Wam potrzebna. Jest nam potrzebna i "naszej" części województwa, czyli zasadniczo połowie województwa (jeśli chodzi o liczbę mieszkańców). Ponieważ dotyczy to tylu mieszkańców województwa i jest kluczowe, żeby pociągnąć koło zamachowe, to też bym liczył na intensywniejsze działania marszałka w tej sprawie (ale nie tylko jego). > Obiekt całkowicie zbędny, a jego budowa powinna być blokowana w nieskończoność > az nasz "gospodarz" odejdzie i już więcej nie wróci. Czy dobrze pamiętam, że Całbecki twierdził, że ta sala ma umacniać Bydgoszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 29.05.12, 11:15 a_creep napisał: > Mnie nie boli. Innym chyba chodzi o finansowanie. To znaczy? > Nad Brdą chyba 5. Ale same tanie. Wszystkie są tańsze niż ta jedne trasa z most > em w Toruniu. ;) Bez urazy ale Brda jaką ma szerokość? 50-100-150-200m? Wisła w korycie ma chyba coś koło 400-450m. Do tego to całkowicie odmienne obiekty inżynieryjne chociażby ze względu na charakterystykę rzeki. > W Bydgoszczy będzie to ok. 150 tys. ludzi po jednej stronie Brdy i 200 tys. po > drugiej. Dodatkowo nie mamy mostu autostradowego dla tranzytu. Ale to szczegół. Chodziło mi o ściśnięcie ruchu do jednego pasa. Różnica między Waszymi "brzegami", a naszymi jest w zasadzie jedna. Podgórz, Rudak i Stawki nie mają żadnej ponadgimnazjalnej uczelni, większość firm ma siedziby na prawobrzeżu, wszystkie duże centra i sklepy są na prawobrzeżu. Może lepszym przykładem byłoby puszczenie ruchu lokalnego i tranzytu (mającego miejsce w Toruniu na moście) z Bydgoszczy do Fordonu i spowrotem właśnie jednym pasem w każdym kierunku. Wiesz co by się na Fordońskiej działo? > Czy dobrze pamiętam, że Całbecki twierdził, że ta sala ma umacniać Bydgoszcz? Tej wypowiedzi nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 13:16 > Wg ministerstwa, żadne miasto nie spełnia samodzielnie kryteriów i nikt ich nie > przekona. No nie jest to prawdą. Niestety Toruńska propaganda odnosi jednak skutek. Bydgoszcz spełnia 7 z 8 warunków przy czym ten 8 warunek to liczba studentów, która nie jest warunkiem obligatoryjnym gdyż jeszcze 2 planowane metropolie nie spełniają tego warunku. Nie jest on obligatoryjny gdyż jest problem z wyznaczeniem kryteriów tego warunku a mianowicie chodzi o to czy doliczać do sumy studentów z ośrodków zamiejscowych ( filli danej uczelnii ). Przypomnę że Toruń spełnia tylko 1 warunek na 8. I jeszcze jeden aspekt. Kryteria ministerstwa nijak się mają do kryteriów unijnych a przypominam że to unia płaci za tą imprezę. Co za tym idzie jeśli jakieś miasto odwoła się od decyzji danego rządu to pewnie będzie miało duże szanse zakwestionować zapisy ustawy metropolitalnej. No i trzeci aspekt. Ten który wam tu ciągle powtarzam. Samorządy mają zagwarantowaną prawnie niezależności a co za tym idzie nie można danej jednostce samorządowej narzucić danego rozwiązania bez jej zgody a co za tym idzie na ustanowienie metro musi się zgodzić rada miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Pomijając ten prostacki wywód profesora 28.05.12, 14:35 Szczecin i Lublin też nie spełniają. Więc spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
jurand22 [...] 27.05.12, 23:07 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrbydg Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezrobocia!!! 28.05.12, 13:43 Jak w Grudziądzu. I nikt i nic tego nie zmieni. Może Bydgoszcz nie jest piękna, ale jest tu praca, a w obecnych czasach to bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 14:39 z 30% przesadziłeś ale coś w tym jest niestety. Wielkie nagrodzone firmy mają jedynie siedziby w Toruniu. Średnią pensję nabija kadra zarządzająca tcyh firm a pracy dla mieszkańców od tego nie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mrbydg Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 16:25 Całe życie mieszkam w Bydgoszczy. Mam kilku znajomych w Toruniu. Jeden dojeżdża codziennie pociągiem do Pesy, jeden samochodem do Jabila na Fordońskiej a kolejny do Focusa do sklepu sportowego. I skoro temu ostatniemu opłaca się wydawać co miesiąc na gaz 600zł żeby zarobić 1900zł, to okazuje się że w Toruniu nie ma nawet pracy za 1300zł. Bo Ci znajomi mają swoje mieszkania w Toruniu. A nie znam nikogo kto by jeździł za chlebem do Torunia. I takie są fakty panowie. Jest tutaj jeden cwaniak, który śmieje się że Bydgoszcz jest brzydka i mieszkańcy Bydgoszczy jeżdżą do Torunia na spacery. Ok, może tak jest, my jeździmy na weekend wydać do Was kasę, a Wy przyjeżdzacie do nas zarobić na chleb, bo Wasz rynek pracy jest kiepski. Zatem kto ma tworzyć metropolię??? Gdzie jest praca, kto jest motorem napędowym województwa? Gdzie jest praca, lotnisko, opera, filharmonia, tramwaj wodny, bazylika, stadion lekkoatletyczny, hala sportowa, fabryka tramwajów i pociągów znana w Europie, największy Park w Polsce (Myślęcinek) i 150.000 mieszkańców więcej?????? Wy za to jesteście najbardziej zadłużonym miastem w Polsce!!! To chyba mówi samo za siebie, kto ma większe EGO... Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoski_pastuch Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 17:05 > To chyba mówi samo za siebie, kto ma większe EGO... przeczytaj sobie ten oto fragment i będziesz wiedział > województwa? Gdzie jest praca, lotnisko, opera, filharmonia, tramwaj wodny, ba > zylika, stadion lekkoatletyczny, hala sportowa, fabryka tramwajów i pociągów zn > ana w Europie, największy Park w Polsce (Myślęcinek) i 150.000 mieszkańców więc > ej?????? ...tramwaju wodnego i bazyliki :) wracaj synku na nasze forum ,bo robisz z siebie idiotę ,a z naszej Bydzi zaścianek Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 17:38 racaj synku na nasze forum ,bo robisz z siebie idiotę ,a z naszej Bydzi zaścia > nek Akurat to nie do mnie ale tobie jako toruńskiemu trolowi całkiem się już pomyliło. Powinno brzmieć "wracaj synku do Bydgoszczy, bo na naszym forum robisz z nas idiotów a z Torunia zaścianek". Odpowiedz Link Zgłoś
tupolej154 Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 19:24 bydgoski_pastuch napisał: > wracaj synku na nasze forum ,bo robisz z siebie idiotę ,a z naszej Bydzi zaścia > nek Agent Tomek się zapętlił. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 19:37 naubyd napisał: > z 30% przesadziłeś Nic nowego. Mało tu faktów za to wiele nieścisłości i gdybań > Wielkie nagrodzone firmy mają jedynie siedziby w Toruniu. Zatrudniają mieszkańców Torunia zapewniając im transport do swoich zakładów produkcyjnych. To chyba światowy standard, że przemysł na peryferia się wynosi. Jeśli się nie mylę to w Bydgoszczy średnie firmy tez uciekają z miasta. Pozostały molochy które ze względów logistycznych (rozbudowane siedziby) tkwią w centrum ponosząc tego konsekwencje (utrudniony dojazd, wyższe podatki, wyższe koszty utrzymania itp). > Średnią pensję nabija kadra zarządzająca tcyh firm a pracy dla mieszkańców od tego nie > przybywa. Fakt. W Łysomicach Apator poza mieszkańcami okolicznych wiosek zatrudnia ludzi z Gdańska, Bydgoszczy i innych miast bo mieszkańcy Torunia mają za daleko. Pewnie to samo z Parkiem Technologicznym, "płatkami" i wieloma innymi firmami, które wyprowadziły się poza miasto lub na jego peryferia? Coś te wasze "fakty" coraz bardziej ocierają się o mity. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 20:48 Zatrudniają mieszkańców Torunia zapewniając im transport do swoich zakładów produkcyjnych. To chyba światowy standard, że przemysł na peryferia się wynosi. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) piszę o firmach z listy Forbes hahahahahah ile macie cukrowni w Toruniu, albo może jakieś krupy. :)))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Gdyby nie BYDG w Toruniu by było 30% bezroboc 28.05.12, 23:59 > > z 30% przesadziłeś > Nic nowego. Mało tu faktów za to wiele nieścisłości i gdybań No niestety, mało komu się chce poszukać albo popytać w GUS. A te dane są. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
peter.edward Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 15:15 Jestem z innej części Polski, ale kiedyś uczyłem się w Bydgoszczy, a pracowałem w Toruniu. Obserwuje te wasze przepychanki od lat. Jest to śmieszne, dziecinne, kibolskie i typowo polskie. Wyjdzie tak, że wcale nie będziecie mieli metropolii w waszym województwie. Bydgoszcz miasto od lat bez pomysłu władz na właściwy rozwój na miarę potencjału, Toruń najmniejsze z dużych miast o wielkim ego i przerośniętych ambicjach władz ( i O. Dyrektora). (mieszkańców do tego nie mieszam, bo w tych miastach 90% jest normalna i ma te przepychanki w głębokim poważaniu) Stracicie przez swoje chore ambicje wszystko... a cała Polska będzie się z was śmiała. Tak patrze na mapę i widzę, że po środku między B i T jest Solec Kujawski, może pogódźcie się, idźcie na kompromis i zróbcie metropolie solecką. Do tego chyba nie dawno gdzieś czytałem, że to najprężniej rozwijające się miasto w waszym województwie. Może to faktycznie dobra myśl... kompromisowa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
syn_biskupa Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 15:20 peter.edward napisał: Tak patrze na m > apę i widzę, że po środku między B i T jest Solec Kujawski, może pogódźcie się, > idźcie na kompromis i zróbcie metropolie solecką. Do tego chyba nie dawno gdzi > eś czytałem, że to najprężniej rozwijające się miasto w waszym województwie. Mo > że to faktycznie dobra myśl... kompromisowa ;-) To jest polityka marszałka zrównoważonego rozwoju regionu, kasa wszędzie tylko nie do Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ef_em Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 28.05.12, 19:45 syn_biskupa napisał: > To jest polityka marszałka zrównoważonego rozwoju regionu, kasa wszędzie tylko > nie do Bydgoszczy. Widzę, że to forum zmienia u piszących poglądy. Ostatnio było tylko do Torunia, a tu pojawia się zmiana w postaci wszędzie z pominięciem Bydgoszczy. Czyli jednak dla regionu coś robi, a tylko bezczelnie biedną Bydgoszcz pomija. Oj brzydki marszałek. Bebe. Z piaskownicy go wyrzucić. ps. wybaczcie ale musiałem się pośmiać z tego braku zdecydowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 29.05.12, 00:16 > Oj brzydki marszałek. Bebe. Z piaskownicy go wyrzucić. Nie oszukując się, województwo rozwija się fatalnie, mimo potencjalnie niezłych warunków. Jakie są tego przyczyny? Całkiem prawdopodobne są złe władze samorządowe. Chociaż prawdopodobnym jest też słabość koła zamachowego, którym naturalnie jest największe miasto w regionie. Więc albo należy zmienić władze, albo władze województwa powinny bardziej się skupić na rozwoju Bydgoszczy (władze Bydgoszczy też). Pomijając jednak problemy władz Bydgoszczy, takie rzeczy jak S5 i S10 powinny być kluczowe dla UM, zdecydowanie ważniejsze niż sale koncertowe i sportowe w Toruniu. Tak, czy siak, marszałek ma fatalne wyniki w naszym województwie i coś należałoby w końcu z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Jasiakiewicz gromi prof. Górskiego za metropo 04.06.12, 22:32 Popieram w pełni Twoje zdanie. Mam nadzieję, że władze peło to widzą a nie opierają sie na tym co pan Lenz im powie Odpowiedz Link Zgłoś