diego_f 21.02.13, 20:51 Ciekaw jestem, czy gdyby radni musieli podpisać czeki in blanco na 81 "baniek", też by głosowali za? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kototaur Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 20:54 Jedyną szansą na usunięcie Zaleskiego jest mega dług Torunia i powołanie zarządu komisarycznego. Taki dług może wygenerować sala na Jordankach. Wydaje mi się, że stąd owe poparcie radnych PO dla budowy hali. Prezydent zareagował chimerycznie – uzależnił swe dalsze działania od bezwarunkowego poparcia Marszałka. A miało być tak fajnie – chciałem ja ale rada nie chciała. I w ogóle winni są niezdecydowani radni PIS. Pozostaje pytanie czy elementem walki o władze może być gigantyczne zadłużanie miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 21:01 czy marszałek może "wesprzeć" budowę wbrew przepisom UE? Odpowiedz Link Zgłoś
alquoz będzie sala? 21.02.13, 21:03 znaczy nasi radni 81 baniek wycisną w różny sposób z mieszkańców... no to pora się zwijać z tego chorego miasta..wszelka nadzieja na umiar upadła (o naiwny człowieku..com liczył na opamiętanie się).. Straż Miejska na każdym rogu, radary, najwyższe podatki, najdroższa woda,śmieci, opłata klimatyczna pobierana z mieszkańców, słąbe szkoły, zero komunikacji, sprzątan aulic, odśnieżania ...tak się spłaci fanaberię SLD/Czng i Rydzyka. Uszyczpnijcie mnie albo powiedzcie że nie rozumiem co napisali..bardzo proszę.. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 21:05 mam nadzieję, że idioci radni i trep MZ spłacą ze swojego astronomiczne długi...zapamiętamy wasze nazwiska bezmyślne kreatury... Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 21:08 a bezrobotni i bezdomni będą walić na koncerty drzwiami i oknami...komisarzu - zapraszamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
grymac Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 21:42 Mnie ciekawi tylko co tu się będzie odbywało ? Dwa koncerty w roku ? ....., zaraz już chyba zaczynam kumać, Rydzyk będzie tu obchodził urodziny radia !!!! Macie inne domysły ? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Wyniki głosowania 21.02.13, 22:30 PiS wstrzymał się od głosu "Za" głosowało 13 z 25 radnych, głównie Czasu Gospodarzy i SLD ale także 4 radnych PO: Walkusz, Jóźwiak, Wiśniewski i Rzymyszkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalba Re: Wyniki głosowania 22.02.13, 13:12 Walkusz? Jóźwiak? To te gołowąsy, które się uczciwą pracą w życiu nie zhańbiły?:) Oj paradnych macie radnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
akademol Re: Wyniki głosowania 22.02.13, 13:23 albrecht_kalba napisała: > Oj paradnych macie radnych :) Widzę, że nie jesteś z Torunia. Mam więc podejrzenia, że zazdrościsz miastu tej sali bo nie wierzę, że martwisz się o jego finanse. Jeśli chodzi o radnych z sąsiedniego miasta to wolę zostawić tę kwestię bez komentarza. Nie rozpisuję się bo mogę tylko podejrzewać skąd jesteś, a nie o obrazę mi chodzi. Nadal uważam, że trzeba inwestować póki unia finansuje część wydatków. Potem będzie za późno i zostanie plucie sobie w brodę. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl bezradni, bezmyślni, bezjajeczni.. 21.02.13, 22:30 trzy-cztery i rączki w górę SIUP! leszcze bez grama wyobraźni.. dodatkowe 30 baniek na rok się znajdzie, luuzik... stać nas. Po prostu nie wierzę, że tym miastem rządza tak NIEKOMPETENTNI ludzie, wbijający nóż w plecy mojego kochanego miasta. No further comments, bo jedyne co mi się nasuwa to bardzo niecenzuralne cenzurki dla tych pustych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sine.ira Re: bezradni, bezmyślni, bezjajeczni.. 21.02.13, 23:00 Szkoda słów... I nie wiem, co jest smutniejsze - czy sama decyzja i jej skutki, czy to, że miastem rządzą tacy ludzie. I tu skończę, żeby nie wyrwał mi się epitet, którego będę żałował. Odpowiedz Link Zgłoś
olibats Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 22:47 Łukasz Walkusz (PO): "81 mln zł to niewielkie pieniądze, które trzeba dołożyć do Jordanek" Odpowiedz Link Zgłoś
artasasyn Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 23:05 lukaszu walkuszu polityczny piesku spokojnie wyjmiesz 81 mln z kieszeni marszalka i przyniesiesz prezydentowi...? tak, czy inaczej camerimage 2015 wraca do torunia :D Odpowiedz Link Zgłoś
pilluelo Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 21.02.13, 23:12 Jak to "radni dołożą do inwestycji przynajmniej 81 mln zł"? To znaczy, że MY dołożymy PRZYNAJMNIEJ 81 mln zł. Nie wiem tylko co jeszcze może zdrożeć (mamy już bilety, śmieci, ścieki itp.). Do czego dołożymy? Nie do szkół, nie do świetlic, nie do bibliotek, nie do jakieś fabryki, a do hali koncertowej. Nijak nie da się tej hali nazwać inwestycją (ani w ludzi ani w gospodarkę). Będzie to kolejny bardzo kosztowny w utrzymaniu budynek. Po co ta hala? Mamy Motoarenę, mamy rozbudowaną Od Nowę, czy naprawdę najbardziej istotne jest obecnie ładowanie ogromnych pieniędzy (tak, tak, wiem, że dla niektórych radnych PO to niewielka kwota) halę widowiskową? Wraz z halą widowiskową jakoś tak w promieniu 3km będziemy mieć: sporą Od Nowę, Motoarenę, halę sportową na Bema, ośrodek sportu UMK, CSW, halę na Jordankach - nic tylko się relaksować :-/ Zdaję sobie sprawę, że hala sportową na Józefa i Od Nowa to budynki UMK, jednak należy pamiętać, że UMK nie jest jakimś odrębnym bytem - te budynki też są stawiane za publiczne (czyli nasze) pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 07:37 doprawdy nie rozumiem twego małego rozumka...co on tam iskrzy... do szkół nie dołoży... a chciałbyś by urzymał firmę potężną która zaródnia dziesiątki pracowników (drogich) dla 10ciu klientów malutkich? raczej małorentowne prawda? szkoły się po prostu łączą bo nie ma dzieci i obiekty po nich bętdą wydzierżawione na obiekty handlowo usługowe. chyba lepsze to niż dokładać co miesiąc do szkół gróbe setki tysięcy... jeśłi dzici mogą spokojnie dojechać do szkoły ktora mieści się na tym samym osioedlu dwa przystanki tramwajowe dalej... :/ do czego jeszcze nie dokłada. do basenów , no fakt bo ile ich ma być w okolicy, nieszawka, elanowski, podgórz, chełmionka coś gdzieś tam jest, baseny szkolne... praktycznie każda szkoła ma swój basen, aaa i masz baseny na skarpie ,,, ile jeszcze basenów.. czy one dadzą pracę? nie wydaje mi się...bibiotek, no bez jjaj, tego bym nie wymyślił... bibliotek, a kopernikańska co robi? generalny remont... bez komentarza... (dodam że zachęcam czytelników do kina grunwald bo tam teraz jest przeniesiona tymczasowo) oczywiści to obiekt po wojskowy więc tam też były cięcia o których tak krzyczeliści że sprzedają i gdzie ci żołnierze będą ... i co z tymi budynkami... jak widać można.... ps. fabryk.. mądrze ale głupio piszesz bo to nie miasto tworzy fabryki tylko warunki do ich powstawania, mamy fabryki w ostaszewie. cóż widać się w kraju nie opłaca produkować skoro plajtują. apator się przeniósł do ostaszewa , lzmo się wyniosło.. widocznie gdzieś indziej mieli lepszy ciąg komunikacyjno tranzytowy. tyle że tego tez nie chcecie budcować bo to nie daje pracy ludziom!!! no to co do cholery ma dawać ludziom tę pracę. kramy z piwem czy lodami ..? miejskie informatory chodzące po starówce? czy każdy obywatel za te pieniądze powinien chodzić w koszulkach z napisem szukam pracy? czy tak pan prezydent ma zrobić by praca była? no chyba nie... bez komentarza bo szkoda slów. hala to nie inwestycja dla ludzi.. weź sie puknij chopie... psy pewnie będą sprowadzać by oglądaly jak sr...ją... :/ ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
jaz0n Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 09:26 Rany, co za bełkot... Absolwentom marketingu to ty chluby nie przynosisz- myslałem ze nic głupszego niz propozycje utworzenia miejskiej spółki budowlanej która by halę taniej zbudowała juz nie napiszesz, a tu niespodzianka (nie dziwie się że pomstujesz tutaj ciagle na bezrobocie- jezeli ktos ze studiów wyniósł to co ty wypisujesz, to zdaje się jego przeznaczeniem jest kariera ulotkarza). Policz sobie ile imprez bedzie się w tej hali odbywac, ile będa one kosztować, i ile bedzie kosztowało utrzymywanie tego budynku przez resztę roku. A teraz plusy- ile etatów to stworzy. To ci sie niby kalkuluje? Marketing w czystej postaci... Budowa tej hali to juz teraz organizacyjna katastrofa- zamieszanie z projektem, kombinowanie z kosztorysem i zadłuzanie miasta. Po budowie bedzie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
pilluelo Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:05 OK, więc konkretnie i po kolei: 1) Edukacja (szkoły, biblioteki, świetlice): tak, uważam, że miasto powinno do nich dokładać. Dotychczas klasy były 36 osobowe, teraz jest okazja, żeby to zmienić. Nie sądzę, że konieczne jest łączenie klas, aby utrzymać obecne status quo (przeludnione klasy). Biblioteki - nie każdy ma możliwość (zwłaszcza teraz, gdy społeczeństwo ubożeje) korzystać np. z komputera w domu. Szkolne biblioteki zostały wyposażone w odpowiedni sprzęt, a teraz bardzo skraca się czas ich funkcjonowania. Trudno uczniom z nich korzystać w tym czasie, bo mają lekcję. Wyobrażasz sobie jak ciężko będzie zaistnieć, chociażby na rynku pracy, młodzieży, która nie ma żadnego dostępu do komputera i internetu? To jest tylko wierzchołek góry lodowej. O basenach nie było mowy w moim poście. 2) Produkcja (fabryki, firmy) - jasne, że nie uważam, że Prezydent ma stawiać fabryki! Powinien jednak stworzyć warunki do funkcjonowania przemysłu. Czyli wg. mnie jasne, że lepiej przeznaczyć pieniądze na poprawienie infrastruktury niż na halę. 3) Hala nie jest inwestycja w ludzi (tak jak edukacja) ani w rynek (produkcja). Dla ludzi to inwestycją może i jest, ale z pewnością nie najpotrzebniejszą. W dodatku dość groźną z punktu widzenia późniejszego utrzymania. Według mnie taka decyzja (o budowie hali) powinno być przemyślana również po tym kątem, a nie jak zwykle "zbudujemy i jakoś to będzie". Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:30 to złóż petycję z projektem do szkół by wdrożyły systemy o ktorych piszesz. znajdą się pieniądze na to... unia jest jeszcze chojna póki co. a pieniedzy w kasie jeszcze nieco zostało .. są na inne inwestycje. starczy na drogi na remonty i na oświatę. nie musi być jeden nauczyciel na jednego ucznia. to nie korepetycje. jak jest klasa 20 osobowa nic się nie stanie. miliony obywateli się tak uczyło i było fajnie wesoło i mądrze.. studia pokończyli i teraz bez pracy są... co ma piernik do wiatraka to nie rozumiem. pastfisz się nad tymi jordankami jak byś sobie wziął za honor powrót do dawnych czasów. im myślę że o to ci chodzi. żeby tam nie było (czy by były pieniądze czy nie- czy by to było rentowne czy nie ) jak dawniej basenowo. i koniecznie chcesz tam się wylegiwać. i tylko o to ci chodzi. nie obchodzi cię to że inni też istnieją i jak jest impreza na rynku to w deszczu mało kto bywa. sylwester na rynku tez nie należy do najfajniejszych bo zimno... jest tyle imprez które można tam robić... co do fabryk\ tak infrastrukturę tworzy, robi średnicówkę - którą tak obrażacie, robi jar pod przemysł nawet strefa tam będzie ekonomiczna. robi co się da obwodnice, ulice remontuje, most buduje... co jeszcze ma zrobić. lotnisko w środku miasta? przecież idą na to grube miliony... ma 100% wydać na drogi czy jak? no człowieku o czym ty piszesz... hala jest NIEZWYKLE POTRZEBNA BO ONA PRZYCIĄGA LUDZI DO MIASTA ONA SPRAWIA, ŻE LUDZIE MIMO ŻE MAJĄ DO WYBORU NAŚCIE INNYCH MIAST WYBIORĄ TORUŃ BO W TORUNIU WSZYSTKO JEST , TEATR, MUZEA , SZPITALE. KULTURA, SZTUKA ZDROWIE EDUKACJA. JESZCZE OBY UDAŁO SIĘ PRZYCIĄGNĄĆ FABRYKI DO OSTASZEWA I FAJNIE GDYBY WMIJSCU POLIGONU POWSTAŁO ZAGŁĘBIE PRZEMYSŁOWE... ALE NA TO SĄ PIENIĄDZE I SIĘ ZNAJDĄ.. TRZEBA TYLKO PRZEDSIĘBIORCÓW.. JAK ZNAJDZIESZ TO PEWNIE BĘDZIE COŚ ... ALE RACZEJ NIE ZNAJDZIESZ - POZA TYM OSTATNIA KWESTIA - CZY PREZYDENT POWIEDZIAŁ CI ŻE 'jakoś tam będzie"? czy choć raz tak powiedział? bo ja nie słyszałem. ja wiem że ten program wiloletni jest tak zbudowany że trzyma w ryzach mocno wydatki i przychody. budżet się lepi i nie ma problemu... a ty widzisz coś czego nie ma... szukasz dziury w całym, na siłę chcesz udowodnić że będzie źle, bo , kredyt... :/ człowieku , życie nie sprowadza się do jednego slowa kredyt. kredyt zobowiązania to najczęściej oznaka inwestowania, rozwoju. kupijąc dom też płacisz kredy. a czy to znaczy że jesteś bankrutem? nie, po prostu przechodzisz na kolejny etap poziom życia. masz nowy dom. lepszy, większy. i płacisz. splacisz, zaciągniesz kolejny i znów będziesz miał nowe auto.. i płacisz i płacisz... i nie bankrutujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:37 Unia zapewne jest HOJNA a nie CHOJNA, i to też nie jest prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 13:04 ohhh nieee, nieee jest hojna... :/ ja widzę rze miliony rozdaje Odpowiedz Link Zgłoś
pilluelo Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:49 orzii napisał: > to złóż petycję z projektem do szkół by wdrożyły systemy o ktorych piszesz. zn > ajdą się pieniądze na to... unia jest jeszcze chojna póki co. Właśnie z takich projektów niejednokrotnie szkoły kupiły sprzęt, tyle, że teraz zamkają go w salach i tyle: bo nie ma etatów. > ie jeszcze nieco zostało .. są na inne inwestycje. starczy na drogi na remonty > i na oświatę. nie musi być jeden nauczyciel na jednego ucznia. to nie korepetyc > je. jak jest klasa 20 osobowa nic się nie stanie. Też tak uważam, tyle, że klasy 20 osobowe stają się obecnie marzeniem. > yło i było fajnie wesoło i mądrze.. studia pokończyli i teraz bez pracy są... > co ma piernik do wiatraka to nie rozumiem. pastfisz się nad tymi jordankami jak > byś sobie wziął za honor powrót do dawnych czasów. im myślę że o to ci chodzi. > żeby tam nie było (czy by były pieniądze czy nie- czy by to było rentowne czy > nie ) jak dawniej basenowo. i koniecznie chcesz tam się wylegiwać. i tylko o to > ci chodzi. nie obchodzi cię to że inni też istnieją i jak jest impreza na rynk > u to w deszczu mało kto bywa. sylwester na rynku tez nie należy do najfajniejsz > ych bo zimno... jest tyle imprez które można tam robić... Jest Od Nowa, jest Motoarena (zadaszona), jest, jak ktoś przypomniał, Aula UMK - to sporo. Jeśli chodzi o sztukę jest CSW, jest "Galeria na piętrze", jest "Galeria nad Wisła". Jasne, że fajnie, gdyby była też hala koncertowa, ale to nie jest dobry moment (za dużo inwestycji jednocześnie przy sporym zadłużeniu miasta). > hala jest NIEZWYKLE POTRZEBNA BO ONA PRZYCIĄGA LUDZI DO MIASTA > ONA SPRAWIA, ŻE LUDZIE MIMO ŻE MAJĄ DO WYBORU NAŚCIE INNYCH MIAST WYBIORĄ TORUŃ Wybiorą Toruń ze względu na halę? To znaczy, że teraz wybierają Bydgoszcz ze względu na Operę? Ludzie, do mieszkania, wybierają miejsca, gdzie jest praca. Na odpoczynek - miejsca ciekawe (tutaj akurat największą zaletą Torunia jest Starówka). Do hali co najwyżej przyjadą na kilka godzin na koncert. > BO W TORUNIU WSZYSTKO JEST , TEATR, MUZEA , SZPITALE. KULTURA, SZTUKA ZDROWIE Teatr - niedofinansowany, szpitale i zdrowie - o tym to już nawet lepiej nie pisać. > EDUKACJA. Jej "rozwój" w Toruniu właśnie obserwujemy. JESZCZE OBY UDAŁO SIĘ PRZYCIĄGNĄĆ FABRYKI DO OSTASZEWA I FAJNIE GDYBY > WMIJSCU POLIGONU POWSTAŁO ZAGŁĘBIE PRZEMYSŁOWE... ALE NA TO SĄ PIENIĄDZE I SIĘ > ZNAJDĄ.. TRZEBA TYLKO PRZEDSIĘBIORCÓW.. JAK ZNAJDZIESZ TO PEWNIE BĘDZIE COŚ .. Z tym, że to nie ja jestem od szukania przedsiębiorców. To właśnie prezydent i arda miasta mają stworzyć takie warunki, żeby przedsiębiorcom zależało. > POZA TYM OSTATNIA KWESTIA - CZY PREZYDENT POWIEDZ > IAŁ CI ŻE 'jakoś tam będzie"? czy choć raz tak powiedział? bo ja nie słyszałem. Nie przedstawił też planu wykorzystania i finansowania hali. > człowieku , życie nie sprowadza się do jednego slowa kredyt. kred > yt zobowiązania to najczęściej oznaka inwestowania, rozwoju. To zależy na co idą pieniądze z kredytu (czy się zwracają), jak duży jest ten kredyt i czy stać nas na jego spłacanie. Napiszę tak: Hala pewnie byłaby fajna. Jednak w tym momencie uważam, że nas na nią nie stać. Jeśli jest inaczej (jeśli zadłużenie Torunia nie jest tak gigantyczne jak piszą w mediach, a podwyżki nie są łataniem dziury), to chciałabym się o tym przekonać. Przekonać mnie można łatwo: przejrzyście i dokładnie relacjonując stan finansowy budżetu miasta i prowadzonych oraz planowanych inwestycji. Nie mam niestety wglądu w te rachunki, widzę natomiast podwyżki, czytam artykuły o zamykaniu szkół, na które podobno nie ma pieniędzy. Stąd wniosek nasuwa się jeden: obecnie miasta nie stać na halę. Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 13:07 no widzisz. a ja wicę, sze, pieniące som i sze nas stać na tom infestycję. więdz uwaszam, sze warto: ) i jestem SAAAA :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:22 Idąc twoim tokiem rozumowania najlepiej połaczyc większość szkół potworzyc oddziały 40 osobowe. Jakośc jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
wowkow Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 09:22 Zapomniałeś o auli UMK którą własnie czeka kapitalny remont i jesli się nie myle to ma większą widownie od "nowego cacka". Jedna z najgorszych decyzji ( jesli nie najgorsza) jaką podjeła rada miasta. Niech nam zafundują jeszcze najdroższy wariant przebudowy placu Rapackiego (tunel dla samochodów) i zaczne podejrzewać, że oni przed sesja rady miasta dostają jakies tabletki na ogłupienie albo palą zioło... Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 00:08 Sku...syny Zapamiętamy sobie tych radnych. Chociaż z drugiej strony szkoda wiązać swoje plany z tak zarządzanym miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 00:35 Co to znaczy, jeśli urząd marszałkowski warunkowo nie wesprze? Od... się od wojewódzkich pieniędzy - sala to nie jest niezbędna inwestycja - albo was na to stać albo nie. Sami sobie nawarzyliście tego piwa to sami je teraz wypijcie... Odpowiedz Link Zgłoś
paroelektryczny " radni dołożą do inwestycji przynajmniej 81 mln" 22.02.13, 06:19 Artykuł wygląda jakby powstał w UM. To nie radni dołożą do inwestycji tylko wszyscy mieszkańcy Torunia. Te 81 mln to nie koszt inwestycji tylko o tyle dzisiaj powiększono potencjalny wkład Torunia! Obecnie zakłada się, że sala będzie kosztowała około 230mln - należy się spodziewać, że tradycyjnie będzie to znacznie więcej. Przy tej cenie i biorąc pod uwagę terminy, nie ma co liczyć na dofinansowanie ze środków EU. To oznacza, że radni zgodzili się na realizację sali w całości ze środków własnych - to znaczy naszych. Przypomnę, że głównym argumentem za budową sali było uzyskanie dofinansowania, od tego zaczał się cały pomysł "na wyrwanie słusznie nam należnych środków EU" :) Teraz sala będzie budowana za wszelką cene (dosłownie) nawet bez tego marnego w stosunku do finalnego kosztu dofinanowania. Jeżeli ktoś nie pamięta to dofinansowanie to około 55mln zł. Jeżeli nawet Toruń otrzyma dofinansowanie to nadal około 180 mln na Sale pochodzi z budżetu Torunia. "Prezydent Michał Zaleski zapowiedział, że jeśli Urząd Marszałkowski nie wesprze warunkowo budowy, nie podpisze umowy z wykonawcą obiektu, który ma być gotowy w połowie 2015 r. " Nie do końca jest to zrozumiałe dla mnie. Tzn. że prezydent, zapowiada niewykonanie uchwały Radnych jeżeli Marszałek nie da tych 55mln, czy mówimy o jakimś dodatkowym wsparciu przez Marszałka? W obecnej sytuacji to KE musi wyrazi zgodę na dofinansowanie Sali. Teraz niech ktoś przeliczy ile szkół, przedszkoli, nauczycieli, latarni itd. przeznaczyli dzisiaj Radni do likwidacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 07:23 BRAWOOO , BRAWOOOOO dziękuję Ci Michale Zaleski za poświęcenie i oddanie sprawie. dziękuję w imieniu swym oraz setek tysięcy mieszkańców którzy czekają na pierwsze prace. :) grauluję i jeszcze raz dziękuję :) pozdrawiam i życzę duuużo zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:40 Setek tysięcy? Nawet nie ma już dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 13:09 ale za dwa trzy lata będą znów. (sorka, stóff) . jusz ty siem o oglondalnosc nie martff. becie komu ogladac i sluchac Odpowiedz Link Zgłoś
1kniaz1 sprzedawczyki 22.02.13, 07:25 sprzedawczyki na usługach Cieci Gospodarza - Jóźwiak, Rzymyszkiewicz, Walkusz-wałek, Wiśniewski. Z własnej kieszeni niech wytrzepią te 81 baniek. PO - Pier...ni Oszuści Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 07:58 A mnie najbardziej rozsmieszyla wypowiedz w Noweosciach jednego z inteligentow pisowskich ktory powiedzial dobitnie On ze swoich by tej sali nie budowal, co mialo znaczyc ze widzi w tej sali zagrozenia. Jakie? Pewnie ze mozna nie dostac dotacji, ze jest za duza i beda duze koszty utrzymania ktore MUSZA miec wplyw na dotacje do instytucji kulturalnych, bo sala nie jest idealem funkcjonalnym, nie bedzie nas stac na imprezy w niej. itd No ale przeciez pisowkski inteligent wydaje pieniadze miejskie wiec zapewne glosowal na TAK Niech zyje nam koalicja glupoty - Gospodarze, komunisci i pisowska swietosc Maja oni wiele wspolnego - laczy ich glupota i ustawianie sie do Zaleskiego po posadki To ogromna sila Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 08:23 Ale marudzicie - przecież napisano, że dziś Straż Miejska wystawia fotoradar, aż w czterech miejscach. Damy radę. Tak jak Kęsowo :P Odpowiedz Link Zgłoś
red.bmx Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 08:56 Jedna z NAJLEPSZYCH decyzji Rady Miasta. Sala Koncertowa potrzebna jest Toruniow. Nareszcie Toruńskiej Orkiestry Symfonicznej można będzie słuchać do woki. Koncertów innych artystów również. MJoże stać się zalążkiem do reaktywowania Opery Pomorskiej w Toruniu. Dla melomanów z Torunia to jeden z najszczęśliwszych dni w życiu. A ci, niewykształceni, brudni i ogoleni na łyso, od maczug, siekier i puszek z piwem mogą sobie iść na motoarenę do sektora obstawionewgo przez policję. Rado Miesjka, serdeczne dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wowkow Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 09:34 I PRAWIE masz rację. Tylko że melomanów lub tych których będzie stac na bilety na koncerty nie będzie aż tylu żeby ta sala nie przynosiła deficytu, bo ci od od piwa wybiorą ... kolejne piwo. W obecnej sytuacji finansowej miasta budowa tej sali to czysta fanaberia. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-boro Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 10:17 że lata przewalania papierów, miliony złotych wydane na biurokrację pójdą w błoto... Wymyśliliby znów coś innego i cyrk zacząłby się od nowa, papiery, posiedzenia, protesty itd. Obojętnie, park, czy parking, nikt nie zagwarantuje, że tym razem inwestycja pójdzie gładko. Warto zauważyć, że duża część forumowych wpisów przeciwko sali koncertowej pochodzi z Bydgoszczy. Tyfusy jak zawsze zielenieją z zazdrości kiedy w Toruniu ma powstać coś porządnego. Taka ich psia natura. Odpowiedz Link Zgłoś
stefandoopa Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 10:30 czy to bedzie "cos porzadnego" okaze sie po latach, na razie to jest sfera marzen, na pewno koszty sie zwieksza..o ile? tego nie wie nikt, mozna jednak przypuszczac ze archeolodzy beda potrzebni na dosc dlugi okres czasu, w koncu teren blizej centrum niz ten kolo uniwersamu a tam jak bylo kazdy wie...moze jakies niewybuchy sie znajda, moze ropa albo wody termalne :D w kazdym badz razie radni powinni mieszkac/byc zameldowani do czasu splacenia kredytow w toruniu i placic soldinie te wszystkie obciazenia ktore tak ladnie nam przeglosowali ;] Odpowiedz Link Zgłoś
znmpdn Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 10:50 mariusz-boro napisał(a): > to... Wymyśliliby znów coś innego i cyrk zacząłby się od nowa, papiery, posiedz > enia, protesty itd. Obojętnie, park, czy parking, nikt nie zagwarantuje, że tym > razem inwestycja pójdzie gładko. wlasnie ciekawe, ze jak dotej pory przeciwnicy sali nie wypowiedzieli sie w kwestii ew. zagospodarowania placu w przypadku rezygnacji z jej budowy tak czy siak, cokolwiek tam by nie powstalo i tak trzeba by bylo za to zaplacic, czy to parking (tffuu), park (juz lepiej), czy jeszcze co innego jestem jednak dobrej mysli... mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 12:24 > tak czy siak, cokolwiek tam by nie powstalo i tak trzeba by bylo za to zaplacic > , czy to parking (tffuu), park (juz lepiej), czy jeszcze co innego > jestem jednak dobrej mysli... mimo wszystko Cos trzeba wybudowac wiec nie wazne co - budujmy bo i tak trzeba wydac pieniadze masz wszelkie kwalifikacje aby zapisac sie do Czasu Gospodarzy Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 12:27 możesz wskazać te "bydgoskie wpisy" Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 12:56 Opanuj się chłopie. My bydgoszczanie w tym roku obchodzimy 60 lecie Filharmonii Pomorskiej, jednej z najlepszych sal koncertowych w Europie. Od dziesiątek lat uczęszczamy na spektakle operowe. Wyróżniająca się scena na firnamencie sztuki operowej. Dla nas to chleb powszedni. Tak więc nie ma czego zazdrościć, tym bardziej, że wybudujecie gniota akustycznego. Widać, że masz bardzo mgliste pojęcie o kulturze muzycznej. Sala którą zbudujecie będzie wielofunkcyjna, a tak niestety w świecie dźwięków nie da się. Skoro jesteś takim melomanem to zapraszam do Filharmonii Pomorskiej. PS. W przyszlym roku zapraszamy na Mistrzostwa Świata w siatkówce panów. Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 16:36 mariusz-boro napisał(a): Warto zauważyć, że duża część forumowych wpis > ów przeciwko sali koncertowej pochodzi z Bydgoszczy. Tyfusy jak zawsze zielenie > ją z zazdrości kiedy w Toruniu ma powstać coś porządnego. Taka ich psia natura. To jest trochę krzywdząca opinia. Myślę, że to forum odwiedza trochę ludzi z Bydgoszczy, którzy myślą inaczej. Ja np sporo czytam waszych opinii chociaż rzadko zabieram tu głos. Tym bardziej w tak trudnej i ważnej sprawie nie warto kierować się emocjami czy podjudzaniem z jednej czy drugiej stron. Podjęliście taką a nie inną decyzję i będziecie mieli w związku z nią określone profity i określony wysiłek finansowy. To był wasz wybór. Przeczytałem opinie wyżej i znalazłem jedną, która zwróciła moją uwagę: " Wybiorą Toruń ze względu na halę? To znaczy, że teraz wybierają Bydgoszcz ze względu na Operę? Ludzie, do mieszkania, wybierają miejsca, gdzie jest praca." To jest w sumie prosta, ale chyba najbardziej mądra wypowiedź jaką da się skomentować ten news. Ja też uważam, że władze wszystkich samorządów w województwie, (zwłaszcza Bydgoszczy, Torunia i samorządu województwa) powinny w obecnym czasie więcej energii i wysiłku, także finansowego włożyć w unowocześnianie gospodarki, uzbrojenie terenów pod inwestycje, przyciągnięcie za wszelką cenę inwestorów z nowoczesnymi technologiami. W czasach gdy bezrobocie jest problemem poważnym ,a łączna ilość zarejestrowanych bezrobotnych w Toruniu i powiecie toruńskim przekroczyła już 17400 osób bardziej by się oni ucieszyli, tak uważam, z pracy w Toruniu. Bydgoszcz też rozrastała się w swojej historii wyłącznie wtedy gdy oferowała miejsca pracy. Ja nie zazdroszczę wam tej hali. Chętnie przyjadę, zwłaszcza gdyby zadomowiła się tam ciekawa scena muzyczna. Ale ja wydam tylko stówę, raz na jakiś czas, za resztę zapłaci ktoś inny. Myślę, że szlag może trafiać zwłaszcza bezrobotnych, którzy pewnie oczekiwali by większej ilości nowych miejsc pracy niż nowych krzesełek w instytucjach kultury. Kilkanaście tysięcy bezrobotnych, z których większość ma jeszcze rodziny to problem naprawdę poważny. Dzisiaj nie widzę, żeby władze miały pomysł na unowocześnienie gospodarki i nowe miejsca pracy. Życzę wam jednak powodzenia w budowie, jeżeli taką decyzję podjęliście. Przyznam, że bardziej cieszą mnie newsy z Torunia o uzbrajaniu nowych terenów inwestycyjnych, powiększaniu strefy ekonomicznej czy choćby nowych miejscach pracy w fińskiej Itelli. Odpowiedz Link Zgłoś
buttheadslayer Re: Ufff... Bo już się bałem, 22.02.13, 16:48 mariusz-boro napisał(a): Warto zauważyć, że duża część forumowych wpis > ów przeciwko sali koncertowej pochodzi z Bydgoszczy. Tyfusy jak zawsze zielenie > ją z zazdrości kiedy w Toruniu ma powstać coś porządnego. Taka ich psia natura. Primo: ustalmy coś raz i na zawsze. Określenie Tyfusy wzięło się z żałośnie krótkiego okresu, w którym pikutkowo tworzyło swoje groteskowe województwo i furmanki z tej wioski miały tablice rejestracyjne zaczynające się od liter TYF. Ufam, że nawet takim wiejskim ciołkom jaką stanowią unikatowe okazy kołtuństwa z rydzykowa nie trzeba będzie tego wyjaśniać po raz wtóry. Secundo: Wbrew waszym kłamliwym jak zwykle twierdzeniom, Bydgoszczanie (w tym i moja skromna osoba) bardzo się cieszą i serdecznie wam gratuluję, że wasi żądni synekur radni kolejny raz okazali się głupsi niż ustawa przewiduje i zagłosowali za budową kolejnej stodoły w podlubickiej wioseczce. Oznacza to bowiem, że tym jednym głosowaniem wyjęli sobie z wioskowego budżetu 230/1100 = 21% rocznego dochodu, nie licząc kosztu odsetek od kredytu. Idąc dalej tym tokiem rozumowania, tylko tą jedną jedyną manifestacją właściwego trolluńczykom debilizmu, spowodują, że zadłużenie pikutkowa w stos. do rocznych dochodów osiągnie grubo ponad 80%, a raczej zbliży się do 90%. Trudno nie klasnąć z uciechy w ręce, gdy się skonstatuje, że nienawistne wobec Bydgoszczan gniazdo pijawek postanowiło dobrowolnie popełnić samobójstwo i do tego własnymi przyssawkami. Komisarz już niecierpliwie przebiera nóżkami i oby się okazało, że będzie on pochodził z Bydgoszcz. Jak już wcześniej pisałem, to byłby dopiero prawdziwy chichot historii gdyby od tego rozpoczęło się odpłacanie wam przez Bydgoszczan pięknym za nadobne. To wszystko zatem nie imputuj nam zawiści tam gdzie jej nie ma. Jeśli pomimo powyższego nadal nie pojąłeś to powtórzę wielkimi literami. BARDZO SIĘ CIESZYMY I GRATULUJEMY. PRZYCZYNY - ditto. Odpowiedz Link Zgłoś
mega_faflun Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 11:00 Pieniadze sa po to by je wydawac , wiec na moje budowac , budowac i jeszcze raz budowac Torun potrzebuje tego typu instytuji wiec nie zwazac na marudzenie flustratow i do roboty by pozniej nie mowic , ze zmarnowano szanse , a przymiarki do budowy gmachu przyszlej Kujawsko Pomorskiej Filharmonii w Toruniu trwaja juz od dziesiatek lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:06 mega_faflun napisał: > Pieniadze sa po to by je wydawac piękna, filozoficzna myśl.. a co, jak pieniądze nie są, czyli mowiąc bardziej przystępnym językiem - NIE MA ICH? też wydawać?.. nie myl 'flustracji' ;-P ze zdrowym rozsądkiem, bo to dwie różne rzeczy. Nie sztuka dziecko zrobić, sztuka to je potem utrzymać i wychować. Odpowiedz Link Zgłoś
buckshot Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:24 wiechl napisał: > mega_faflun napisał: > > Pieniadze sa po to by je wydawac > > piękna, filozoficzna myśl.. > Nie sztuka dziecko zrobić, sztuka to je potem utrzymać i wychować. Dokładnie i to sobie niech internetowi spamerzy zapiszą i podkreślą. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:59 To oprócz sali będziecie jeszcze budować gmach filharmonii? Odpowiedz Link Zgłoś
buttheadslayer Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 17:15 mega_faflun napisał: > Pieniadze sa po to by je wydawac , wiec na moje budowac , budowac i jeszcze raz > budowac Torun potrzebuje tego typu instytuji wiec nie zwazac na marudzenie flu > stratow i do roboty by pozniej nie mowic , ze zmarnowano szanse , a przymiarki > do budowy gmachu przyszlej Kujawsko Pomorskiej Filharmonii w Toruniu trwaja juz > od dziesiatek lat. Uprzejmie przepraszam ale bardzo proszę o wyjaśnienie kto to jest "flustrat"? Odpowiedz Link Zgłoś
mega_faflun Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 11:02 Widac jak sa rozgoryczenimieszkancy Bydgoszczy , ze w Toruniu powstaje konkurencja i znow sie rozmydlla imprezy miedzy Tor a, Bydg....>>>>>2/3 mieszkańców nie chce tej inwestycji <<<<<<< ale mieszkancowBydgoszczy chyby .Zapewne chodzi o to , ze ta sala koncertowa Toruniowi jest potrzebna tak jak budynek opery w Bydgoszczy budowany przez dziesiatki lat za grube miliardy na ktore notaben skladale sie cale owczesne wojewodztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 11:37 Przyznaję, że sprawą się interesuję od początku, lecz zdaję sobie sprawę, że moja wiedza jest czerpana wyłącznie z mediów i od niektórych znajomych. Stąd też z pewnością są w niej poważne luki. Na dziś wiemy, że miasto idzie po skraju przepaści (?) jeżeli chodzi o budżet vs zadłużenie i że każdego pogłębianie tego zadłużenia będzie wpływać na podatkowo-mandatowe obciążenie mieszkańców zwłaszcza w świetle zwiększającego się bezrobocia, spadku ilości mieszkańców itp. Wiemy również, że obecnie trwają wielkie inwestycje - most oraz hala na Bema, których finansowanie jest niepewne, a koszty mogą jeszcze wzrosnąć - czy ktoś może z ręką na sercu stwierdzić, że kosztu budowy mostu nagle nie wzrosną np. o 30 mln, albo, że i tego lata poziom Wisły będzie za niski i znowu termin się nie przedłuży? Podobnie jest z wieloma już rozpoczętymi inwestycjami drogowymi, a na dokończenie których na razie Torunia nie stać i nie wiadomo kiedy powstaną - choćby pełna trasa średnicowa, choćby przedłużenie zjazdu z mostu na Wschodniej i przyłączenie do wylotu na Gdańsk, choćby przedłużenie zjazdu z obecnego mostu do skrzyżowania Bema/Podgórna/Chełmińska itd. Teraz wchodzimy w budowę hali teatralno-koncertowo-konferencyjnej. Obiekt - przynajmniej założenia - jak najbardziej potrzebny w Toruniu. Bez dwóch zdań. Jakże często pewnych rzeczy nie można było przeprowadzić w skali jaka należała się danej imprezie. Wspomnijmy choćby niesławne boje z Camerimage. Co prawda nie wiem czy ta hala powinna być w takiej skali, z takim ruchowym sufitem, z takim fatalnym projektem i taką małą ilością miejsc parkingowych, ale z pewnością jest potrzebna. Jaka konkluzja? Nie chciałbym się wstrzymywać od głosu jak tylu licznych radnych - co dla mnie jest dziwne - oni w przeciwieństwie do mnie, nie mieli wszak większych problemów z dotarciem do istotnej wiedzy - a zatem powinni sobie wyrobić zdanie na tak lub nie. Ucieczka w nieważność głosów przy tak istotnej dla Torunia decyzji - poraża. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że brak decyzji też jest wyborem, to wyłącznie polityczne rozrachunki. Na dziś sytuacja Torunia niestety przypomina najprostszą sytuację podczas gry w Monopol - nakupowaliśmy fabryk, stacji, miast, a nikt nie chce u nas stawać, a opłaty trzeba ponosić. Czy długo tak wytrzymamy? Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 11:54 na jakim skraju przepaści.. o czym ty piszesz... przecież miasto inwestuje buduje remontuje. zaciąga kredyty by wykorzystać ile się da dotacje z unii. jak 99% firm ktore się rozwijają prężnie. jak się firma nie zadłuża to znaczy że włodarz nic nie robi. czyli po co on.. poucz się trochę ekonomiii. pogadamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
buckshot Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:19 orzii napisał: > na jakim skraju przepaści.. o czym ty piszesz... przecież miasto inwestuje budu > je remontuje. zaciąga kredyty by wykorzystać ile się da dotacje z unii. jak 99% > firm ktore się rozwijają prężnie. jak się firma nie zadłuża to znaczy że włoda > rz nic nie robi. czyli po co on.. poucz się trochę ekonomiii. pogadamy.. Jesteś z Agory i walisz wpisy tylko dlatego aby był ruch w interesie i firmy wykupywali reklamy ? To jest raczej prawda i pewnie ci za to płacą. A może jesteś jakimś harcerzykiem i zdobywasz sprawność internetowego spamera albo wioskowego głupka ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.grzegorz Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:42 orzii napisał: > na jakim skraju przepaści.. o czym ty piszesz... przecież miasto inwestuje budu > je remontuje. zaciąga kredyty by wykorzystać ile się da dotacje z unii. jak 99% > firm ktore się rozwijają prężnie. jak się firma nie zadłuża to znaczy że włoda > rz nic nie robi. czyli po co on.. poucz się trochę ekonomiii. pogadamy.. Nie wiem, czy żartujesz czy piszesz serio. Skarbnik miejski zapewnia, że jest bezpiecznie, że do zarządzania komisarycznego brakuje nam aż (sic!) kilka procent! Realizujemy dwie potężne inwestycje, które nie wiadomo jak będą kosztogenne w najbliższym czasie - zgadza się? I ta kosztogenność tylko przy hali na Bema okazała się o 50% PIĘĆDZIESIĄT procent wyższa niż przewidzieli to miejscy fachowcy. Bo mamy zdaje się wydać nie 60, a 90 milionów na dokończenie. Z mostem o czym wspomniałem - też nie wiadomo co będzie na dziś - bo wykonawca już się domaga kilkunastu-kilkudziesieciu milionów złotych więcej. A do końca inwestycji daleko, a robotnicy twierdzą, że opóźnienia nie są 5 miesięczne, a będą nawet 8-9 miesięczne (cytuję, nie wnikam, poprzednie ich wypowiedzi o opóźnieniu 5-miesięcznym z lipca/sierpnia 2012 okazały się potwierdzone pół roku później - to komy mam teraz wierzyć - tym którzy twierdzili, że idzie wszystko ok, czy tym, których ocena sytuacji się sprawdziła?) Ja chciałbym tę halę. Bo to wstyd, że Toruń nie ma porządnej hali sportowej, ani porządnej hali koncertowo-konferencyjnej - ale przy obecnym zarządzaniu inwestycjami czuję niepokój. I a propos ekonomii - może i nie uczyłem jej się dobrze. Ale wiem, że jest moment kiedy koszty długu i jego obsługi są tak wysokie, że doprowadzają do bankructwa. I tego się boję - choć mam nadzieję, że tak nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechl Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:58 orzii napisał: > na jakim skraju przepaści.. o czym ty piszesz... przecież miasto inwestuje budu > je remontuje. zaciąga kredyty by wykorzystać ile się da dotacje z unii. jak 99% > firm ktore się rozwijają prężnie. jak się firma nie zadłuża to znaczy że włoda > rz nic nie robi. czyli po co on.. poucz się trochę ekonomiii. pogadamy.. Orzii, ja się bardzo chętnie pouczę i chętnie bym pogadał, tylko podaj źródła, z których mam skorzystać, żeby zdobyć TAKĄ wiedzę. Póki co -niedouczony - korzystam z klasyków, którzy mówią, że żeby inwestować, trzeba mieć zabezpieczenie po stronie dochodów, albo przynajmniej wizję dochodów wygenerowanych przez inwestycję. Jeżeli nie ma się kasy i nie ma wizji pozyskania tej kasy (czyli staromodnie mówiąc: zysku), kredyt jest najlepszą drogą do bankructwa. Co więcej moje staromodne głąby upierają, że system towarzysza Gierka rozjechał się właśnie dlatego, że budował stadiony i sprowadzał banany na kredyt, a nie inwestował pożyczonych pieniędzy we wzrost konkurencyjności gospodarki. Oczywiście mógł też nie pożyczać na budowę stadinów, ale igrzyska dla ludu były jednak ważniejsze. Dawaj źródła, pls. Pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
diego_f Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 19:03 orzii napisał: > na jakim skraju przepaści.. o czym ty piszesz... przecież miasto inwestuje budu > je remontuje. zaciąga kredyty by wykorzystać ile się da dotacje z unii. jak 99% > firm ktore się rozwijają prężnie. jak się firma nie zadłuża to znaczy że włoda > rz nic nie robi. czyli po co on.. poucz się trochę ekonomiii. pogadamy.. Swego czasu pisałem na tym forum, że Najwyższy powinien dostać nagrodę Nobla w dziedzinie ekonomii. Niestety, myliłem się. Ty kolego go przebijasz postokroć! Dziwię się, że Komitet Noblowski nie dostrzegł jeszcze takiego speca z ekonomii, jak ty. Wierzę, że to tylko niedopatrzenie, które szybko zostanie dokonane. Z ekonomii Zaleski ze swoimi pomysłami przy tobie to pikuś. Ekonomiczny nobel dla orzii'ego!! Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 23.02.13, 10:19 hau hau, pieski, hau hau ,, wrr warczeć, szczekać :) :D:D:D ale mam z was ubaw \ naprawdę, ośmieszacie się Odpowiedz Link Zgłoś
diego_f Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 23.02.13, 11:50 orzii napisał: > hau hau, pieski, hau hau ,, wrr warczeć, szczekać :) :D:D:D ale mam z was ubaw > \ > > naprawdę, ośmieszacie się Mam dla ciebie smutną wiadomość - w ośmieszaniu na tym forum nikt ciebie nie przebije. I nawet już się nie musisz o to starać :) po prostu jesteś debeściak! PS. Dzwonili już może do ciebie z Komitetu Noblowskiego? Czy nadal tkwią w niewiedzy, że w Toruniu pojawił się ekonomiczny geniusz? Odpowiedz Link Zgłoś
znmpdn Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:11 marcin.grzegorz napisał: > Jaka konkluzja? Nie chciałbym się wstrzymywać od głosu jak tylu licznych radnyc > h - co dla mnie jest dziwne - oni w przeciwieństwie do mnie, nie mieli wszak wi > ększych problemów z dotarciem do istotnej wiedzy - a zatem powinni sobie wyrobi > ć zdanie na tak lub nie. Ucieczka w nieważność głosów przy tak istotnej dla Tor > unia decyzji - poraża. 100% racji dziwne w ogole jest, jak w takiej sprawie mozna wstrzymac sie od glosu czyli co- byc troche 'za' a troche 'przeciw' ? moim zdaniem jest to nawet nie tyle co wyrachowane kunktatorstwo, ale po prostu zwykle tchorzostwo, dodatkowo podszyte politycznymi gierkami ("komu dokopac", "jak na tym lepiej wyjde") nie po to ci ludzie zostali wybrani, aby unikac podejmowania decyzji moze warto im w koncu przypomniec, iz to my ich wybralismy (choc nie ja) i ze przez nas sa wynagradzani (na ich diety jako podatnicy zrzucamy sie co miesiac), stad ich zasranym obowiazkiem jest podejmowac decyzje, w tym takze te...... > Na dziś sytuacja Torunia niestety przypomina najprostszą sytuację podczas gry w > Monopol - nakupowaliśmy fabryk, stacji, miast, a nikt nie chce u nas stawać, a > opłaty trzeba ponosić. Czy długo tak wytrzymamy? to rzeczywiscie moze budzic pewien niepokoj jakkolwiek nie sposob kompetentnie sie na ten temat wypowiedziec, jesli nie dysponuje sie wystarczajacymi informacjami i wlasnie za to mozna winic Zaleskiego, ktory tego rodzaju dane (prognozy ekonomiczne) winien upublicznic Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 11:22 Pamiętacie serial "Czarne chmury " ? Tam był happy end, w Toruniu będzie...komisarz i dramat...poprosimy prezydenta i radnych o spłatę...dożywotnio po połowie dochodów Odpowiedz Link Zgłoś
akademol Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:15 Centrum za 2-3 lata będzie wyglądało ciekawie jeśli będzie nowa ulica i pojawią się nowoczesne tramwaje. Po jednej stronie sala koncertowa, po drugiej Solaris Center. To wszystko będzie cieszyło oko i mieszkańca i turysty. Sala sama w sobie jest ok, ale musi być mądrze zarządzana - widzę tam koncerty, kabarety, konferencje, kastingi do programów tv itd. Wykorzystanie pomieszczeń do maksimum pozwoli zarobić, a sama sala stanie się kolejną wizytówką miasta. Obecnie boli mnie niewykorzystanie Motoareny. To duży i nowoczesny stadion, a oprócz żużla nic się tam nie dzieje. Narodowy jest wykorzystany np dodatkowo jako basen:-) (żart) Żeby Sala koncertowa nie stała pusta, a będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
alquoz ale z sala bedzie to samo!!!!!! 22.02.13, 13:25 ekipa zaleskiego pokazala ze niczego nie potrafi dobrze zrobic...jakie byly zapowiedzi nt motoareny? super stadion na wiele imprez i co? nico..ni ema operatora nie pm planu dzialania niczego nie ma.. Grand prix odejdzie do warszawy i tyle tego dobrego bedzie to samo bedzie z jordankami -postawia toto i co dalej? koncert dla 100 osob raz na miesiac? ille to pieiedzy przyniesie? a jesli aula UMK ( tez w przebudowie) bedzie konkurencyjna cenowo to i ewentualne konferencje podkradnie jordankom, filmar i bulwar tez mocno siedza w biznesie..i co ? pusta kasa, kredyty do splacenia i kolejne wyciaanie pieniedzy od nas, mieszkancow. tak sie to skonczy. szanowny panie akademol.. Odpowiedz Link Zgłoś
akademol Re: ale z sala bedzie to samo!!!!!! 22.02.13, 13:35 alquoz napisał: > ekipa zaleskiego pokazala ze niczego nie potrafi dobrze zrobic...jakie byly zap > owiedzi nt motoareny? super stadion na wiele imprez i co? nico..ni ema operator > a nie pm planu dzialania niczego nie ma.. > Grand prix odejdzie do warszawy i tyle tego dobrego bedzie Nie chciałbym, żeby to tak się skończyło. Masz rację, że Moto arena jest niewykorzystana i gdzieś niżej o tym piszę. Sala będzie, a władza kiedyś się zmieni. Może ktoś z jajami i charakterem będzie umiał tak zarządzać czy to ktoś z miasta czy zewnętrzna firma, żeby jednak nie stała pusta, a była pożytkiem dla mieszkańców i turystów. Na razie podejrzewamy tak tylko na podstawie stadionu. Tutaj będzie ktoś inny zarządzał. Uważam, że miasto które nie inwestuje w czasie zewnętrznej pomocy finansowej, potem nie będzie inwestowało tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
buckshot Re: ale z sala bedzie to samo!!!!!! 22.02.13, 15:07 akademol napisał: Na razie podejrzewamy tak tylko na podstawie stadionu. Tutaj będzie ktoś inny zarządzał. Tylko, a CSW a parking podziemny ? Jak to jest zarządzane ? Gorzej niż kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
alquoz Re: ale z sala bedzie to samo!!!!!! 22.02.13, 18:26 jak to zaleski i jego przydupasy myślą: się zbuduje, się zobaczy ..grunt to przeciąć wstęgę i zrobic fotę. to idiotyzm w czystej postaci... sie kupi sie zobaczy to ja moge z kwiatkiem co go postawie przy telewizorze na probe...j jak acznie "zdychać' to go na okno..a nie z inwestycjami za grube miliony jak wspomnial kolega buckshot: CSW, najgorzej zarzadzany parking w eruopie, ale i most, hala na bema i w koncu jordanki.. prokuratora..dobrego sledczego tu trzeba a nie piania na czesc idiotow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
orzii Re: ale z sala bedzie to samo!!!!!! 23.02.13, 07:44 a dlaczego uważasz ze csw jest źle zarządzane? bo mało ludzi przychodzi? wiesz, to obiekt w którym prezentuje się nowoczesne projekty które większości z nas są niezrozumiałe nie do zaakceptowania.. gdy były drzwi otwarte (jedna z darmowych nocy muzealnych) widziałem jak wiele osób się tam przemieszczało.. są czwartki darmowe .. może wtedy też ktoś zagląda, często przechodzę obok csw i widzę ludzi wchodzących do środka. jest kino centrum dość tanie więc tez ludzie chodzą. ale to wszystko po prostu jest specyficzne nie dla nas normalnych mieszkańców . pamiętam jakie były tłoki i przepychania w pierwszych dniach po otwarciu a potem fama niestety poszła jaki szit tam pokazują. cóż ten szit jest w gronie ekscentryków nazywany doskonałą sztuką... nasze centrum jest znane na całą europę i świat. i są tam organizowane światowe wystawy i spotkania wywiady itp. dzieje się coraz więcej tyle że nie dla nas bo nas ta sztuka nie interesuje. nie mniej jednak to działa i ma się idealnie. dlatego jestem za tym by budować kolejne obok alei 500 lecia i odrodzenia podłużne muzeum torunia i sztuki tradycyjnej (fotografia , sztuka malarstwo,ryzunek i rzeźba dla zwykłego mieszkańca ) .. ale i to nie będzie zarabiać bo mało który człek pozwoli sobie na wykupienie biletu do muzeum. taka już nasza filozofia. wydamy na piwo wódkę, whisky , kino , basen wszystko ale nie muzeum... :) zmieni się mentalnośc to muzea zaczną zarabiać. póki co nie jest źle. trzeba dokładać. Odpowiedz Link Zgłoś
akademol Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 22.02.13, 12:39 Do swojego wcześniejszego wpisu dodam: Mamy kasę unijna do 2020roku. Po 2020 roku możemy mieć hale, sale, np. lotnisko biznesowe, stadion, aquapark, trasę średnicową, nowe tramwaje i inne odważnie podjęte inwestycje. Albo nie mieć nic myśląc później - szkoda, że wcześniej nie budowaliśmy kiedy była kasa unijna. I tak jak pisałem wcześniej - wyremontowane ulice, Solaris Center i Sala koncertowa za 2-3 lata zmienią centrum na korzyść mieszkańca i turysty. Nie piszę o szkołach itd bo to inny temat Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Radni: będzie sala koncertowa na Jordankach 25.02.13, 01:37 Przecież wszystko zmierza ku temu, że sala nie będzie dofinansowana z UE. Zatem nie musimy się z nią spieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś