orzii
09.03.13, 14:08
zgodzę się z jednym że um ma gdzieś co myślą mieszkańcy :) a te konsultacje to tylko fuszerka, pokazówka , PR :) nic więcej. oni i tak sami wiedza lepiej czego my chcemy :)
prosty przykład, gość wysłał w tym tygodniu wiadomość dotyczącą wprowadzania w błąd pasażerów linii miejsko podmiejskich na przystankach np. pl. katarzyny. prosił o poprawienie rozkładu uzupełnienie informacji by nie sypały się mandaty z powodu braku znajomości okolicy , np. przez przyjezdnych. odpowiedz - brak, zero kontaktu, zupełne olanie sprawy i człowieka.
bulwar, czy ktoś wie, jaki wpływ na remont bulwaru będzą miały odbyte konsultacje ? raczej niewielki. z tego co wiem nadal nie ma wytycznych , nadal nie ma konkretów co ma być , czego chcą mieszkańcy to już wiemy ale nie ma postanowień. :) ot cały dział um zajmujący się planowaniem miasta. w sumie i ten artykuł i następne niczego nie zmienią bo co mają zmienić.
dodam że wg mnie na placu rapackiego powinien być tylko podziemhy tunel i tory tramwajowe na powierzchni. i tyle . taki przystanek dla obu byłby bez sensu bo
na sto procent ze względu bezpieczeństwa zostanie odgrodzona strefa przystankowa tramwajowa oraz autobusowa (w obie strony osobne tory ) i żeby nie przebiegać przez tory bo to niebezpieczne ) trzeba będzie odgrodzić te części więc jakie ma znaczenie że się odbierze połowę cześci jezdnej i tak ezakorkowanej części miasta? :/ dodam że to, iż teraz jest korek a po nowym moście nie będzie to tylko mrzonki, bo miasto się rozwija i korki wrócą i takie zabieranie pasów jezdni na przystanek postawiiony na środku drogi jest kompletnym absurdem i wszelkie materiały jakie widziałem na toruńskich forach promujące to rozwiązanie , zdjęcia innych miast ukazują że takie coś robione jest w uboczu a nie na środku jezdni :/ teraz zabierzesz miejsce autom to za 2 lata zrobi się korek na nowo