Dodaj do ulubionych

Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko...

• etykieta.zastepcza Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 14:36
      To sami rodzice pospołu z ciotkami, wujkami, mamuśkami chrzestnymi i całą resztą szanownej familii nakręcają tę komunijną histerię, a dodatkowo nie ma żadnego sprzeciwu ze strony kleru, więc o co chodzi? Hulaj dusza piekła nie ma, bawimy się.
      Oczywiście ktoś tam będzie utyskiwał, że zatraca się duchowość i tak dalej, i będzie miał rację, ale co z tego? Ciemnemu ludowi nie zabroni się, bo ciemny lud wie lepiej i pogna jak te stada baranów do sklepów, marketów, zamówi sale, limuzyny, torty, stroje i biżuterię, wyda ostatnie pieniądze, bo pokazać się trzeba, coby szanowna familia potem nie obgadywała przy okazji kolejnego grilla czy świąt.
      Szczerze, to ja już bym wolał się pokłócić z całą "familią" zawczasu i potem mieć ich z głowy...
      No ale znów wiara wymaga miłości bliźniego i przebaczania...
    • gm0711 Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 14:37
      Przykład idzie z góry...
      Wszystko co związane z Kościołem jest drogie.

-------
      www.terazbiznes.pl/pomysl-na-biznes
    • judo Ale to ich pieniądze, o co chodzi 05.05.13, 14:41
      A o co chodzi, każdy robi ze swoją forsą co chce;)
      • fred_die Re: Ale to ich pieniądze, o co chodzi 05.05.13, 15:33
        To niech płaci też za "naukę" religii a nie ogląda się na budżet państwa.
        • loginoftheyear amen ;)/nt 06.05.13, 09:55
    • joankb Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 14:41
      3 mld przy 300 tys dzieci? 10 tys na łebka?
      Chyba ktoś ostro przeszacował. Sporo dzieciaków pochodzi przecież z niebogatych rodzin.
      U koleżanki w banku było sporo kredytów branych "na komunię". Ale takich po tysiąc, półtora.
      • szyfrant.zielonka Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 15:47
        Ok, tysiąc-półtora to koszt poniesiony przez rodziców "komunisty". Dalsze 7-8 tysi leci w prezentach od rodzinki.
      • sammler Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:18
        Ci niebogaci biorą 1,5 tys. i organizują przyjęcie w domu, inni wydają 15 tys. i robią przyjęcie w restauracji na 50-100 osób (sam kiedyś na takim byłem). A to dopiero ten najpoważniejszy, jednorazowy wydatek samych tylko rodziców... Do tego dochodzi kasa na: wystrój kościoła, jakieś pamiątki (przecież Kościół nie daje ich od siebie), strój (coraz częściej ujednolicony, zamawiany za pośrednictwem przewielebnego, który zwąchał i tu kasę), prezenty dla katabasa i pani katechetki... No i wreszcie prezenty dla samego dzieciaka (od samych chrzestnych to będzie min. 1000 zł, nawet u tych uboższych)...

10 tys. wyjdzie (średnio) na dzieciaka jak nic... Choć rozłoży się to na wielu sponsorów...

S.
        • sammler Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:20
          Zapomniałem o sesji zdjęciowej, jak na prawdziwy ślub... tfu... komunię przystało... ;) Najmniej pewnie ze 100 zł, ale górnej granicy - jak wszędzie - pewnie nie ma...

S.
    • seren1 Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 14:43
      Kupić takiemu ,,komuniście" tylko grzebień w prezencie i lusterko, żeby dobrze wyglądał do czasu, aż się na nim przyszła żona pozna... :-)
    • obojetnie_co_bedzie To wszystko wina... 05.05.13, 14:56
      Cholerka, jakby tu o to wszsytko obwinić księży...? Dobra, napiszę coś o sukienkowej mafii i będzie git.

-------------
      Trzy strony tekstu o komunii i ani słowa o Pierwszej Komunii. Mistrzostwo.

Spodziewałem się stonowanego artykułu, co najmniej sugerującego opamiętanie. Zamiast tego czytam pochwałę próżności, nagonkę na coraz droższe prezenty.

Nie bójcie się, już wam wasze dzieci odpłacą za takie pełne pięknej miłości wychowanie.
    • nosorozecwlochaty Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 14:58
      To nie jest nowe zjawisko. Pamiętam że już 30 lat temu, w latach 80-tych tak było.

Oczywiście możliwości wtedy były mniejsze. Szpanem było dostać rower czy zegarek elektroniczny (najlepiej z grą i dużą ilością melodyjek), klocki Lego. Do przodu były te dzieciaki które miały jakąś rodzinę na zachodzie zarabiającą w dolarach czy markach. Wtedy i komputer jak Spectrum czy Atari mógł się trafić.

Ale reszta była taka sama. Bezmyślne uczenie się na pamięć grzechów głównych, cnót kardynalnych i czego tam jeszcze siostra albo ksiądz wymagali do dopuszczenia. a potem
      licytacja na prezenty. No i licytacja na stroje u dziewczynek (chłopcy generalnie męczyli się w garniturkach i czekali kiedy wreszcie będą mogli je zdjąć)

A teraz to wszystko się tylko rozwinęło. Niestety w kierunku najgorszym z możliwych.
      • para-lela Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 15:01
        aj waj trzeba zniszczyć wreszcie ten katolicyzm
        • poddanywujasama Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:27
          Co ma wspolnego katolicyzm ze zdrowym rozsadkiem? Glupis, to wszystko.
          A ten polski katolicyz plytki jakos, bardzo plytki. Wszystko na pokaz. A prawdziwej wiary mozemy sie uczyc od Zydow wlasnie psze ksiedza.
    • mordka0 nie jest dobrze 05.05.13, 15:03
      Komunia juz dawno nie wyglada tak jak powinna wygladac Rodzice robia z tego swieto na pokaz anizeli swieto przedewszystkim tego ze dziecko, w kosciele, otrzyma komunie po raz pierwszy. Nie jest dobrze... :/

Natomiast zastanawiam sie co taka czerwona, i anytkoscielna gazeta ma do powiedzenia w sprawach komunii sw. w kosciele katolickim?
      Przeciez wiadomo, ze oni sa antykoscielni i kazdy arktykul nt kosciola jest "krzywy"...
      • denay Re: nie jest dobrze 05.05.13, 15:15
        a z rodzicami to też bywa różnie
        Właśnie jestem po komunii swojej córki, niemała parafia na Śląsku.
        Do pierwszej komunii - 75 dzieci, mniej niż rok temu, mniej niż dwa i trzy.
        Rodzice z naszej klasy raczej z tych nomalnych, bez szału i zadęcia.
        Ale pojawia się np. babcia, która w ciągu 10 minut rozmowy z wnuczką
        około 15 razy powtarza jej, że dostanie laptopa za 1,5 tysiąca. Ta wnuczka - koleżanka mojej córy, rozmawia z nią i moje dziecko przychodzi do domu, że "X ma dostać laptopa od babci, to ja też chcę".
        Nie rozmawialiśmy z młoda o prezentach. Co inne jest ważniejsze.
        Na kilka dni przed uroczystością zagroziłam odwołaniem imprezy, jeśli nie przestanie mówić mi o tym co ma dostać (i co chce). Giełda szkolna zrobiła swoje,
        ALE
        IMO skorupka nasiaka tym, co ma w domu i okolicy...
        A niektórym rodzicom korba odbija, to co się dziecku potem dziwić,
        że jego starzy i rodzina to buraki...
    • zygopetalum Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:07
      Właśnie odmówiłam udziału w takim cyrku, paradzie obłudy i głupoty made in katoland.
      Wisi mi kalafirem, ten cyrk, ten sztuczny blichtr i to szkolenie dzieciakow w obłudzie.
    • betik1000 Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:07
      A ja się zastanawiam czemu wam to przeszkadza? Możecie SWOJE dzieci wychować inaczej, nie posyłać do komunii, nie kupować prezentów jak już zdecydujecie się do tej komunii posłac. W końcu to decyzja rodziców i tyle. Ja wam w gary nie zaglądam, prosze uprzejmie i mnie w gary nie zaglądać. To moja sprawa czy chcę żeby dziecko miało wystawną komunię, czy skromną czy żeby nie miało jej w ogóle. I tyle. Nikt nie zmusza nikogo na siłę. Nikt nikomu pistoletu do głowy nie przystawia. Macie swoije zdanie,głoście je ale szanujcie innych bo to ich decyzja, ich sumienie i ich sprawa.
      • the_dzidka Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 15:53
        Przeszkadza? Nie. Potężnie śmieszy. Że katolicy nie mają zielonego pojęcia, o co chodzi w pierwszej komunii świętej. Wiesz, co zrobił Jezus z handlarzami w świątyni? Zasługujecie na to samo, hipokryci.
        • elamela3210 Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:25
          No ale mamy Ciebie, nasze sumienie, które nam zaraz opowie jak mamy wychowywać dzieci w jakiej wierze, gdzie mamy organizować przyjęcia z okazji świąt wszelakich. Jeszcze prosimy o przygotowanie odpowiedniego zestawu prezentów komunijnych, bo my katole to taki ciemny ludek jesteśmy, że na pewno sobie nie poradzimy.
          • jhbsk Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 06.05.13, 15:29
            Niestety prawdę napisałaś. Robicie wszystko na pokaz.
      • culebre Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 06.05.13, 23:30
        Przeszkadza i czuję się w pełni uprawniony zaglądać w twoje gary, ponieważ za robienie dzieciakom z głowy szamba płacą wszyscy, składając się z podatków na katechezę w szkołach. Będzie to "twoja sprawa", jak z własnej kieszeni opłacisz zarówno wiochę "na bogato", jak i brednie, którym raczy dzieciaka czarny mafiozo.
    • cezar85 za darmo nawet dzieci nie dadzą się ogłupić 05.05.13, 15:18
      poza tym komunijne i świąteczne prezenty to jedyne nagrody jakie nam gwarantuje wiara za życia
    • zdzislawzakalec Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:23
      Gazetka nie mogła pominąć okazji do prania mózgu swoim jaśnie oświeconym czytelnikom. Ku uciesze gawiedzi tworzy cennik prezentów i opłat komunijnych, a słowem nie zająknie się o rodzinach, w których I Komunia któregoś z członków jest przeżyciem przede wszystkim religijnym...
      • the_dzidka Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 15:56
        Bo nie o nich jest artykuł, tak trudno to zrozumieć? Ach przepraszam, zapomniałam, komu odpowiadam. Tobie - trudno, wręcz niemozliwie.

• takitamdwa Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 15:25
      Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają komuniści i ateiści z Wyborczej.
      • fred_die Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:01
        Najmniej natomiast maja do powiedzenia dzieciaki które się do tego zmusza. Czy którekolwiek z rodziców spytało swojego potomka czy szczerze chce w tym cyrku uczestniczyć i czy nie chciałoby podjąć własnej decyzji w wieku dorosłym?
        • takitamdwa Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 07.05.13, 21:49
          "Cyrku"? Daruj sobie te swoje lewackie spojrzenie na sprawę, a przynajmniej zachowaj dla siebie.Nikt nikogo do niczego nie zmusza.Każdy jak jest pełnoletni może sobie robić co chce.Zajmij się lepiej czyms pożytecznym.
    • m_ac Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:29
      A co ma zrobić rodzic chrzestny jeśli akurat przebywa na bezrobociu, lub jest członkiem mniej zasobnej gałęzi rodziny?Oj, pognałby was Franciszek gdyby dowiedział się jakim targowiskiem próżności stał stał się ten sakrament(podobno).No, a w Toruniu to już nawet ze względu na osobę o.T.... to już i wybatożyć powinien
    • brian123 Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:31
      U osób homoseksualnych nie ma takiej hipokryzji
    • bogdaniec3 Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:34
      A ja byłem przyjmowałem Pierwszą Komunię w 1957roku ,dostałem od chrzestnej matki bombonierkę i miałem na nogach robione na zamówienie u szewca buty które strasznie mnie "piły".
    • jowita2003 Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:42
      wg mnie to wina rodzicow ze pozwalaja zeby pieniadz i przepych przyslonil inne wartosci. i nie chodzi mi o bycie bardzo religijnym szkoda mi tylko tych ktorzy zaproszeni na taki huczny bal nie sa w stanie ,,sprezentowac,, bo ich nie stac. ludze sie ze sa jeszcze rodziny z troszke mniej konsumpcyjnym nastawieniem.
    • witek7205 Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 15:48
      Zauwazylem ciekawe zjawisko.
      Im bardzij biedny kraj tym bardziej uroczyste/kosztowe sa takie imprezy.
      • 2lena Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:01
        To akurat jest logiczne. Dla biednych to jest jedna z nielicznych okazji w życiu, żeby się pokazać. Niektórzy oszczędzają kilka lat na takie ''wydarzenie''.
        • sammler Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 05.05.13, 16:34
          2lena napisała:

> To akurat jest logiczne. Dla biednych to jest jedna z nielicznych okazji w życi
          > u, żeby się pokazać. Niektórzy oszczędzają kilka lat na takie ''wydarzenie''.

Dziwna ta logika... Wg mojej lepiej codziennie jeść łyżeczką niż kilka razy w życiu nażreć się chochlą... A "pokazywać się" nikomu nie trzeba... Chyba że to lek na jakieś kompleksy...

S.
          • ppo Biedaki pokazują się przed innymi biedakami. 05.05.13, 22:00
            Ale bogaci też lubią szpanować, tylko że na innym poziomie. Ktoś ma zegarek za 50 tysięcy, a ktoś inny za 100 itp. Kompleksy, niedowartościowanie, chęć bycia lepszym od innych to podstawowy motor wszelkiego ludzkiego działania. Gdyby nie to, żylibyśmy nadal w jaskiniach, bo wszystkim byłoby tam jednakowo dobrze i nikt nie chciałby się wyróżnić.
            • sammler Re: Biedaki pokazują się przed innymi biedakami. 06.05.13, 02:47
              ppo napisał:

> Kompleksy, niedowartościowanie, chęć bycia
              > lepszym od innych to podstawowy motor wszelkiego ludzkiego działania.

Używasz zdecydowanie zbyt dużych słów... Temu stwierdzeniu nie można odmówić prawdy, tyle że to fałszywa analogia... Bezsensowne marnowanie zasobów jest w najlepszym razie zwykłą głupotą, a nie czymś, co można by porównywać do czynników będących motorem postępu czy rozwoju...

S.
    • grba Człowiek nie żyje w pustce... 05.05.13, 16:05
      W życiu człowieka przychodzi czas, kiedy przestaje być małym dzieckiem i trzeba ten fakt uczcić; Żydzi mają swoją bar mitzvah, protestanci konfirmację, katolicy mają komunię... Najlepiej uczcić ten moment w gronie krewnych, powinowatych i znajomych i razem z nimi cieszyć się, bo jest okazja, żeby się zobaczyć, żeby przyjechali ci z bliska, z daleka, nawet z bardzo daleka, by cieszyć się jak ludzki zwyczaj każe przy stole w najlepszym odzieniu. Piszecie ze wstrętem o materialnej stronie święta. Trzeba okazać dziecku hojność, obdarować je porządnymi prezentami, nie takimi dla dzidziusia, dać forsę, bo żyćko jest ciężkie, krótkie i zawsze może spotkać cię pech, może się powinąć noga… Cieszmy się póko można…

• jjaarreakk Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 16:07
      Pomieszało się w główkach, i małym gnojkom i przede wszystkim ich niedorozwiniętym rodzicielom. Mało kto z tego sobie zdaje sprawę, ale z tego kraju juz niewiele zostało. Chciałbym się mylić!
    • signal co najmniej Quad 05.05.13, 16:10
      albo smartfon Galaxy IV
    • wks_fanatyk Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 16:15
      Cóż "nowoczesność" i" postęp" dawno już wkradły się do takich uroczystości jak Pierwsza Komunia ,ale uzdrowienie nadejdzie. Przeciwko Nowoczesnemu Światu! www.youtube.com/watch?v=HbkpeOka0v0
    • misiaczek1281 wiadomość dla lemingów ! 05.05.13, 16:21
      Pieniądze nie są najważniejsze. Nie o pieniądze tu chodzi !
      W sakramencie pierwszej komunii chodzi o to by godnie przyjąć sakrament z wiarą i miłością a nie o to kto da dziecku droższy prezent !!!
      Prezent to tylko gest. Liczy się wiara , nadzieja i miłość !
      • prababka44 Re: wiadomość dla lemingów ! 05.05.13, 16:43
        ****W sakramencie pierwszej komunii chodzi o to by godnie przyjąć sakrament z wiarą i miłością a nie o to kto da dziecku droższy prezent !!!
        Prezent to tylko gest. Liczy się wiara , nadzieja i miłość ! ***

taaaa...ino co w te ubogacone duchem dzieciaczki wstepuje potem... :))
      • janptak Re: wiadomość dla lemingów ! 05.05.13, 17:41
        misiaczek1281 napisał:

> Pieniądze nie są najważniejsze. Nie o pieniądze tu chodzi !
        > W sakramencie pierwszej komunii chodzi o to by godnie przyjąć sakrament z wiarą
        > i miłością a nie o to kto da dziecku droższy prezent !!!
        > Prezent to tylko gest. Liczy się wiara , nadzieja i miłość !

A ja myślałem, że najlepszy prezent komunijny to używanie Polo - ale mało wypierdziane, po dziadku z Wehrmachtu, takie co straciło już ze 40% wartości ale jest jeszcze całkiem technicznie sprawne......
        • misiaczek1281 Re: wiadomość dla lemingów ! 05.05.13, 21:41
          janptak napisał:

> misiaczek1281 napisał:
          >
          > > Pieniądze nie są najważniejsze. Nie o pieniądze tu chodzi !
          > > W sakramencie pierwszej komunii chodzi o to by godnie przyjąć sakrament z
          > wiarą
          > > i miłością a nie o to kto da dziecku droższy prezent !!!
          > > Prezent to tylko gest. Liczy się wiara , nadzieja i miłość !
          >
          >
          > A ja myślałem, że najlepszy prezent komunijny to używanie Polo - ale mało wypie
          > rdziane, po dziadku z Wehrmachtu, takie co straciło już ze 40% wartości ale jes
          > t jeszcze całkiem technicznie sprawne......

Polo 12 letniemu dziecku? Masz tok rozumowania przedszkolaka hehe ;-)
      • gandan-10 Re: wiadomość dla lemingów ! 05.05.13, 18:53
        Nadzieja nie dla ciebie,tagze wiara i milosc,pytam jaki sakrament,przestepczej dzialalnosci tz. kosciola,co ta organizacja robi w tym kraju i nie dziwie sie ,jaka nienawisc i coraz wieksza jest do was katolikow,glupota,zaklamanie.
        • misiaczek1281 Re: wiadomość dla lemingów ! 05.05.13, 21:43
          gandan-10 napisał(a):

> Nadzieja nie dla ciebie,tagze wiara i milosc,pytam jaki sakrament,przestepczej
          > dzialalnosci tz. kosciola,co ta organizacja robi w tym kraju i nie dziwie sie ,
          > jaka nienawisc i coraz wieksza jest do was katolikow,glupota,zaklamanie.

Ta organizacja głosi miłość...a zakłamanie to jest w twojej główce hehe ;-)
    • mocten Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 16:23
      Ponieważ jestem niewierzący, urządzę swojemu dziecku świecką komunię.
      Będzie przyjęcie dla rodziny i prezenty dla dziecka.
      • loginoftheyear po co?/nt 06.05.13, 09:56
        • jhbsk Re: po co?/nt 06.05.13, 15:36
          A dlaczego nie?
          • loginoftheyear migasz sie ;P/nt 06.05.13, 16:39
      • pandzik Re: Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze 06.05.13, 16:35
        Świetny pomysł. :)
        Ja tez tak zrobię za kilka lat.

Wyobrażasz sobie potem nasze dzieci w szkole?
        "A ja tez miałem imprezę i prezenty, a do tego nie musiałem zakuwać jakichs kretynizmów i spać dwie godziny w kościele". Szał!!! :)
    • panpodroznik Wkrótce komunie: bogato czy skromnie, zawsze ko... 05.05.13, 16:25
      A nie lepiej przeznaczyć pieniądze na ciekawą podróż, którą dziecko będzie pamiętało i wspominało do końca życia? Komputer, kład i inne, dziecko i tak dostanie prędzej czy później.
      Możesz zaczerpnąć pomysł na wyjazd z mojego fotoblogu:
      wejdź tutaj
      podroz-travel-trip.blogspot.com/2013/04/kornwalia-teatr-minack-cornwall-minack.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka