Dodaj do ulubionych

Pocztowcy skontrolują abonament rtv

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 19:36
Bez nakazu od prokuratora to conajwyżej mogą mi skoczyć. Każdy wie, że nie
NIE MA TAKIEGO PRZEPISU PRAWNEGO który nakazywałby mi otwierać drzwi
pocztowcowi, piekarzowi czy hydraulikowi. To jest wyłącznie moja i Wasza
dobra wola, zatem bez paniki, będa tuć dupę ale nie mają prawA NA NIC WIĘCEJ.
Pozdrawiam zorientowanych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:50
      Mam pytanie: czy płacenie abonamentu za publiczną telewizję i radio jest
      specyficznym polskim wymysłem, czy też istnieje w innych cywilizowanych
      krajach ? Ktoś się orientuje ? Będę wdzięczny za informację. Bo jest dla mnie
      niezrozumiałe, dlaczego mam dawać kasę instytucji, która 1/4 czasu antenowego
      przeznacza na reklamy, (dodajmy: durne reklamy) przynoszące jej ogromne zyski;
      która mniej niż 1/10 czasu przeznacza na materiał przedstawiający choćby
      minimalną wartość kulturalną; która atakuje mnie i moje dzieci kiczem,
      wulgaryzmem, chamstwem, przemocą, amerykańskim patosem i stronniczymi
      wiadomościami; która jest zamieszana w afery polityczno-gospodarcze.
      Mogę i będę płacił za radio, bo program 3 ma naprawdę klasę, i spełnia
      kulturotwórczą rolę w moim domu. Ale za TAKĄ telewizję płacić nie mam zamiaru.
      • Gość: Las Totas Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:04
        jest wiele krajów, w których płaci się abonament. ale... właśnie ale. na
        przykład taka BBC utrzymuje się TYLKO z abonamentu (nie nadaje reklam).
        przypominam, że dwa źródła przychodów TVP (abonament + reklamy) pozwoliły jej
        onegdaj na wypowiedzenie nieuczciwej wojny rabatowej stacjom komercyjnym.
        stacje komercyjne były w marnym położeniu z uwagi na niemożność aż takiego
        obniżania cen (brak dodatkowych wpływów z abonamentu). ośmielę się więc
        sformułowac założenie, że płacenie abonamentu na publiczne radio i tv w
        obecnych realiach (dodatkowe wpływy z reklam do publicznych stacji) jest
        wspieraniem nieuczciwej konkurencji. ktoś zorientowany w tych zagadnieniach
        pójdzie tym tropem?
        • honeybeam a poczta 26.07.04, 22:15
          ...niech się w końcu zajmie tym, czym powinna się zajmować i na czym przede
          wszystkim powinna się koncentrować tzn: na przesyłaniu listów, paczek i
          przekazów. Jeśli ma natomiast za dużo pracowników, skoro stać ją na wysyłanie
          kogokolwiek do ludzi i firm w celu ściągania abonamentu, to może stać ją też
          będzie na uruchamianie dodatkowych okienek na pocztach.
          • Gość: ania Re: a poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:29
            Za co więc płacę za posiadanie odbiornika czy za oglądanie TV?
            Za odbiornik przeciez juz raz płaciłam .Płacę również za odbieranie telewizji
            satelitarnej gdzie mam wszystkie programy TVP.Mam więc płacic za oglądanie
            naszej telewizji podwójnie? Wytłumaczcie mi prosze jak to jest?
            pozdrawiam
            • Gość: OLO Re: a poczta IP: *.cs.torun.pl 27.07.04, 00:50
              Za odbiornik zapłaciłaś producentowi odbiornika. Za odbieranie telewizji
              satelitarnej płacisz nadawcy. A to ma być dodatkowa opłata - taki podatek od
              odbiornika, bo za mało nam jeszcza zabierają i za dużo zarabiamy :(
              • Gość: walc Re: a poczta IP: *.cs.torun.pl 27.07.04, 01:18
                Gdzie można kupić telewizor bez odbiornika? Albo wieżę? Są wogóle takie?
                • Gość: OLO Re: wieża IP: *.cs.torun.pl 27.07.04, 01:26
                  Jeżeli kupujesz wieżę w modułach (np. Technics) to można nie kupować modułu z
                  radiem. Niestety miniwieże w jednym kawałku takiej opcji nie mają. Sam nie
                  słucham radia i nie mogę zrozumieć tego bezsensu. Kto mi uwierzy, że nie
                  słucham radia? Powinni sprzedawać taki sprzęt bez radioodbiornika...
            • Gość: darek abonament to podatek za posiadenie radia i TV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:58
              abonament to podatek za posiadenie radia i TV i tak w prawie jest obwarowany że
              płacisz za POSIADANIE
              • Gość: alek Re: abonament to podatek za posiadenie radia i TV IP: *.icpnet.pl 27.07.04, 14:16
                Ja myślałem że z pieniędzy abonamentowych realizowany jest program, który mnie
                zresztą załamuje, niech płacą wielbiciele telenoweli i prezenterów tvp - bo na
                to idą nasze pieniadze z abonamentów w dużej większości, ci palanci typu krasko
                czy kamel i wielu innych zarabiają własnie dlatego tak dużo a jak niechcący na
                nich trafie to musze szybko przyłączać bo mnie mdli, pierdziele takie media
                publiczne
    • Gość: guy Re: CZEKIŚCI skontrolują abonament rtv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 22:30
      • Gość: Return Re: CZEKIŚCI skontrolują abonament rtv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:59
        Pan Prokurator ma rację mamy w Polsce demokrację.
        Mówił Gierek w dobrej wierze i zupełnie szczerze; kto na Śląsku wodę mąci -
        amputacja rąsi, amputacja rąsi albo dwóch.
        Pan prokurator ma rację mamy w Polsce Amputację.
        /kiedyś to była studencka piosenka - dziś rzeczywistość/
    • Gość: Robert CO ZROBIĆ ? IP: *.cs.torun.pl 27.07.04, 00:58
      Co zrobić, żeby nie płacić tego podatku, skoro mnie na niego nie stać? Dostałem
      od dziadka stary telewizor i stary odtwarzacz wideo. Puszczam dzieciom bajki z
      kaset pożyczanych od znajomych. Jeżeli za odbiornik będzie trzeba płacić, to
      nie będzie mnie na to stać. Co mam zrobić, żeby móc bezpłatnie puszczać
      dzieciom bajki? Czy ktoś przerabia telewizory na nie-odbiorniki?
      • Gość: Obi-Wan Kenobi Re: CO ZROBIĆ ? IP: *.cs.torun.pl 27.07.04, 01:08
        Moim zdaniem będą się musieli o to postarać producenci telewizorów. Jeżeli
        wysupłam ten tysiąc czy dwa na telewizor, to nie chcę za niego jeszcze dalej
        płacić. Sprzęt i tak jest wystarczająco drogi! Telewizor i odtwarzacz DVD będę
        spłacał i to słono przez następne kilka lat. Nie chcę dodatkowych kosztów.
        Filmy DVD dają z gazetami za darmo. Chcę móc kupić telewizor bez odbiornika
        telewizyjnego. A jeżeli ktoś ma już telewizor z odbiornikiem, a nie chce
        płacić, to producent będzie musiał go usunąć na swój koszt!
      • Gość: toja Re: CO ZROBIĆ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:53
        nic nie musisz zmieniac,dalejpuszczaj dzieciom bajki i nie wpuszczaj
        kontrolujacych debili pocztowych do domu.
    • Gość: kasia nie slucham radia IP: *.cs.torun.pl 27.07.04, 01:14
      a ja nie slucham radia. dostalam na urodziny magnet z cd-playerem. raczej ma
      rowniez radio. slucham na nim plyt z magazynu ruah. to mam teraz gdzies zanosic
      moj player zeby zablokowali to radio? bo nie kumam czaczy!
    • Gość: brAT Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.energostal.pl / 195.205.11.* 27.07.04, 07:43
      A ja proponuje jakis ogolnokrajowy protest
      To ze budzet nie ma kasy - sory ale place juz podatki i mnie to brzydko mowiac
      wali!!! place slono za kablowke i nie mam zamiaru jeszcze darmozjadom placic za
      cokolwiek wiecej. jak im malo pieniedzy - niech oszczedzaja na wydatkach na
      biura poselskie, samochody etc a nie zdzieraja jeszcze kase od nas. mamy tak
      zabojczo bogaty kraj ze mozna oplatami oblozyc wszystko prawda?
      mam konstytucyjnie zagwarantowane prawo do bezplatnej opieki zdrowotnej i co? -
      musze placic.
      prawo do bezplatnej nauki - i co? place za przedszkole
      przyklady mozna mnozyc
      jestem wkurzony, zdenerwowany i ...slow brak
      PRZEGIECIE
      • Gość: toja Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:56
        dolaczam sie do protestu przecwko placeniu haraczu poczcie
        • Gość: zdziwiony A co z radiem samochodowym IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 14:02
          radio samochodowe to tez odbiornik...niektorzy taksowkarze maja nawet
          telewizorki w samochodach,.... czy pracownik poczty bedzie wskakiwal do mojego
          samochodu w biegu, zeby sprawdzic, czy slucham radia czy CD??? To jest
          faktycznie absurd... dlaczego mamy placic podwojnie skoro czesc z nas placi
          abonament za kablowke..niech sie firmy dogadaja i sobie przesylaja oplate...
    • Gość: Piotr Gie Telewizor w "domu"??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 08:55
      Gdyby przyszli to mogą mnie pocałować w klamkę!!! Nie ma obowiązku otwierania
      komukolwiek prócz policji, a i ta jeśli nie ma uzasadnionych podstaw
      popełnienia przestępstwa musi zapytać i UZYSKAĆ ZGODĘ na wejście do
      mieszkania!!! A poza tym polecam wszystkim "uzależnionym od telewizji" na
      odbiór tego ścieku z komputera - jak wtedy wykryją odbiornik TV???.(my
      osobiście z Lucyllą nie posiadamy telewizora... a i tak mamy za mało czasu na
      wszystkie przyjemności życia tego!!!) Radia też można słuchać z komputera!!!
      Ale i tak pamiętajcie, żyjemy nadal w kraju w którym rządzi sitwa i koteria, a
      ci którym "oni" chcą dokopać TO DOKOPIĄ!!!
    • Gość: Bob Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.kogeneracja.com.pl 27.07.04, 13:56
      Do mojej kamienicy po zmroku to nawet brygada antyterrorystyczna boi się wejść a co dopiero jakiś wypierdek z poczty . A tak nawiasem mówiąc czy kierownictwo Poczty ubezpieczyło kontrolerów ? Sadze że po pierwszych przypadkach spuszczenia ze schodów kontrole się zakończą .
    • Gość: DAREK Piszę z Białegostoku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 14:08
      Tu jest spokój to tylko strachy. Co najwyżej firmy muszą się obawiać bo do
      takiego np. fryzjera każdy może wejśc i zobaczy narzędzie przestępstwa:
      odbiornik MOSKWA w wieku lat 25 na baterie ... i kara będzie wielka...
      Czarzasty i Waniek muszą z czegoś żyć (np. kwota przeznaczana co roku na
      prenumerate prasy w Krajowej radzie RiTV to ok 200.000 zł)

Może ktos wyda znaczek - przylepiany na drzwi : zakaz akwizycji i kontroli i
      dubeltówka w tle.
    • Gość: reklamiarz Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 14:11
      "Czy korzystający z telewizji kablowej, muszą płacić abonament telewizyjny?
      Tak. Opłata za kablówkę jest ekwiwalentem za świadczenie usługi, a abonament -
      za posiadanie i korzystanie z czynnego odbiornika." no tak, czyli wrocilismy do
      pieknych podatkow od wzbogacenia;-)) chcesz obejrzec tv, to nie dosc, ze
      placisz za odbiornik, za kablowke to jeszcze podatek za posiadanie telewizora i
      radia!!! oni powinni sie cieszyc, ze ktos oglada te ich szmirowate audycje, bo
      inaczej nie mieliby zadnych reklam...kto by dal reklame w telewizji, ktorej
      nikt nie oglada??
    • Gość: reklamiarz kto wpusci obcego do mieszkania IP: *.acn.waw.pl 27.07.04, 14:17
      no wklasnie, tyle sie mowi o tym, ze nie wpuszczac obcych do mieszkania,
      zadnych gazownikow, pocztowcow itp, bo moga to byc podstawieni zlodzieje lub
      osoby z nimi zwiazane, nadajace cynk, gdzie warto krasc...ten pomysl nie jest
      najlepszy...ja z pewnoscia nie wpuszcze nikogo do mieszkania, nie bede
      ryzykowal, ze pocztowiec nada cynk zlodziejowi
    • Gość: zdenek.kl Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 27.07.04, 15:30
      Cała ta akcja jest, rzecz jasna, śmieszna i pozbawiona jakiegokolwiek sensu.
      Ci, którzy mogliby nabrać się na majestat takich łazików-kontrolerów, po prostu
      płacą abonament.
      Tupet dyrektora Wasielewskiego faktycznie drażni, ale bynajmniej nie dziwi.
      Każdy, komu od czasu do czasu przychodzi korzystać z usług Poczty Polskiej,
      doskonale wie, że instytucja ta wciąż jeszcze tkwi w PRL-u.

Co do przepisów - takie mamy rozwiązania prawne, jakich posłów sobie
      wybraliśmy. I tak to prawo szanujemy, jak i jego autorów.

Co do samej telewizji, wreszcie - jeżeli pani Jakubowskiej wydaje się, że będę
      utrzymywał produkcję telenowel czy żenującej rozrywki a’ la TVP2, to jest w
      błędzie. Byłbym skłonny płacić na telewizję publiczną o charakterze misyjnym,
      kulturotwórczym i apolityczną nade wszystko. W powstanie takiej już nie wierzę,
      ale gdyby jakimś cudem do tego doszło, warto by zastanowić się nad
      finansowaniem telewizji bezpośrednio z budżetu. Po pierwsze, ze względu na
      ściągalność abonamentu, po drugie - na gigantyczne koszty tej zbędnej operacji.

• Gość: usa to typowy komunizm IP: *.client.comcast.net 27.07.04, 17:25
        ludzie 99 procent przepisow polskich to te z komuny, gdzie "decyzje" podejmuja
        urzednicy. zbydlecona pokomuna nadal panuje w polsce, zbydleceni urzednicy nadal
        "podejmuja" decyzje, bez zadnych odpowiedzialnosci. Ludzie tak nie dziala zadne
        demokratyczne panstwo. toniecie polacy w komunie od 59 lat i tego nie widzicie?
        • Gość: Las Totas Re: to typowy komunizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:14
          poza tym typowo komunistyczne jest sianie strachu i psychozy w mediach. a nóż
          widelec parę osób przestraszy się i zapłaci abonament. przypominam
          podobną "akcję medialną" na temat sprawdzania legalności oprogramowania w
          prywatnych mieszkaniach. sprzedaż windowsów w kilku miastach, gdzie medialna
          plota szalała, gwałtownie wzrosła. było jeszcze wiele podobnych kwiatków
          puszczonych do mediów ale nie będę rozpisywał się o nich. ciekawi mnie tylko
          dlaczego media biorą w tym udział. widać ma miejsce doskonała symbioza władzy i
          mediów. zobaczycie, że artykułów o akcjach pocztowców i strasznych karach,
          które dotknęły parę osób będzie niedługo sporo. za komuny też straszono
          biednych ludzi. na przykład czarną wołgą :)
    • Gość: zetka Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.sn.pl 28.07.04, 08:35
      Tegoroczna nowelizacja ustawy o radiofonii i telewizji jak i rozporzadzenie
      wykonawcze okreslaja tylko kto i na jakiej podstawie moze przeprowadzac
      kontrolę, ale akty te nie zobowiązuja nikogo do wpuszczenia kontrolera do
      mieszkania. Niech sobie poczta w oparciu o dokumentacje wplat ustala kto placi
      a kto nie placi
    • Gość: x Re: Pocztowcy skontrolują abonament rtv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 14:07
      publiczna telewizja-żle mi się kojarzy-tak samo jak żle kojarzy mi się toaleta
      publiczna czy dom .A misję do spełnienia to ma każdy-ale żeby za samo "mienie"
      wydzierać opłaty-to już przesada.Bo załóżmy taka toaleta też ma do spełnienia
      misję-by było w mieście czysto-proponuję wprowadzić opłaty za toalety-bez
      względu na to ,czy się z nich korżysta czy nie.Sprawiedliwość powinna być-no!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka