Dodaj do ulubionych

Kary za przekleństwa

IP: *.elementy.pl 18.08.04, 23:16
Wreszcie. Żeby jeszcze strażnicy zwracali uwagę na chamsko zaparkowane auta,
jeżdżenie samochodami po trotuarach i deptakach i każde inne chamstwo. Mam
serdecznie dosyć tego, że każdy ma gdzieś przepisy porządkowe - prawda jest
taka, że przez to wszyscy chamiejemy, bo ja na ten przykład jednak ostatnim
baranem być nie zamierzam i też czasem korzystam z tego, że strażnicy
wszystko mają gdzieś. Nie chodzi wcale o ciężkie kary i mandaty - w wielu
przypadkach wystarczałoby publiczne pouczanie i przytrzymania delikwenta i
oby wreszcie porządkowi (strażnicy, policjanci) wzięli to sobie do serca.
Obserwuj wątek
    • 29m4 Re: Kary za przekleństwa 19.08.04, 00:12
      Nareszcie!!! Mam nadzieję,że Straż Miejska nie straci zapału do ścigania
      chamstwa. Może nawet warto zaproponować strażnikom prowizję od mandatów za
      przekleństwa. Wtedy z pewnością będą pilnować czystości mowy ojczystej a kasa
      miejska i tak może liczyć na stałe źródło dochodów. Wystarczy systematycznie
      odwiedzać puby, pospacerować ul. Szeroką i Podmurną o dowolnej porze dnia i
      nocy a od września być w pobliżu szkół.
      • Gość: sram na was [...] IP: *.client.comcast.net 19.08.04, 09:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: marol Re: huje polaczki IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.08.04, 10:02
          Nie umie przeklinac! Ani troszke! Powtorka goni powtorke, oryginalnosci zero...
          Mozna przyjac, ze stan taki dotyczy rowniez innych obszarow zycia. Wspolczuje.
          Nuda i rutyna.
          • Gość: ja Re: huje polaczki IP: *.core.lanet.net.pl 19.08.04, 10:22
            Ano nie umie. Nie mniej karanie za przeklinanie jest bez sensu.
            Trochę to ogranicza wolność słowa. Poza tym, powstaje pewien
            paradoks. Aby udowodnić przed sądem winę, trzeba złamać prawo
            i przytoczyć używane przez oskarżonego słowa. Nie może być tak,
            że za "kurwa mać" człowiek jest karany, ale stwierdzenie on powie-
            dział "kurwa mać" jest OK. Dodatkowo "Mać" przekleństwem nie jest,
            zatem kontrowersyjne jest "kurwa". Ale zawsze można się powaołać
            na cytatowanie jedynie, np. byłego marszałka Zycha (chyba, że
            marszałek sejmu to pamiętam, ale czy to Zych był, to nie jestem
            pewien), który to powiedział słynna słowa "to kurwa zróbcie coś".
            Dodatkowo można powołac się na cytaty z GW, np artykuł w DF o polakach
            w Londynie.
            Rzecz kolejna: Czy istnieje lista słów zakazanych?
            Które z poniższych to słowa karalne:
            kurwa, dziwka, ladacznica, spierdalaj, idź do diabła.
            Z definicji przekleństwa jedynie ostatnie jest przekleństwem,
            reszta to wulgaryzmy.
            Jesli lista słów zakazanych nie istnieje, to skąd sąd (a przede
            wszystkim ja) mam wiedzieć, które słowa moge używać, a które nie?
            Jesli jest lista słów zakazanych, to gdzie jest wolność wypowiedzi?
            • Gość: dr politologii debilne prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:51
              nigdy nie przyjme mandatu za przeklinanie a przeklinac uwielbiam . sram na
              takie prawo a jesli zostalbym ukarany odwoluje sie do trybunalu :> ha ha teraz
              bede specjalnie docinal gdy w poblizu beda sie znajdowac straznicy czy zwykle
              krawezniki...

HWDP
              • Gość: noe Re: debilne prawo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.04, 11:48
                do dr politologii:

> nigdy nie przyjme mandatu za przeklinanie a przeklinac uwielbiam . sram na
                > takie prawo a jesli zostalbym ukarany odwoluje sie do trybunalu :> ha ha te
                > raz
                > bede specjalnie docinal gdy w poblizu beda sie znajdowac straznicy czy zwykle
                > krawezniki...
                >
                > HWDP

Jestes zwyklym polskim smieciem, bedac w Polsce ciagle takie chamskie
                przeklinajace gowna spotykam. Dobrze, ze w koncu chociaz w niektorych sprawach
                prawo w Polsce zaczyna byc przestrzegane i respektowane.
                • Gość: ember Re: debilne prawo IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 19.08.04, 14:14
                  Uzyles slowo "g...na"- tez powinienes zostac ukarany- nie czyn drugiemu, co
                  Tobie niemile Noe. A tak od razu po przeczytaniu artykulu przypomnial mi sie
                  film ze Stallone, gdy jako zamrozony wczesniej policjant trafia do przyszlosci
                  i za kazde "brzydkie" slowo musi placic iles tam kredytow kary. To oczywiscie
                  byla fikcja i humor,ale u nas ktos wpadl na pomysl,zeby stalo sie to
                  rzeczywistoscia. Totalny idiotyzm. Jak ktos przeklnie w mojej obecnosci to po
                  prostu wiem, co o nim myslec /tyczy sie to tych,ktorzy np. uzywaja slowa "k..wa"
                  jako przecinka/.Nie ubedzie mi natomiast pieniedzy /jak w przypadku kradziezy/,
                  nie bede fizycznie poszkodowany /jak w przypadku pobicia/ i bede mogl przejsc
                  normalnie chodnikiem,a nie przedzierac sie miedzy zaparkowanymi na nim
                  samochodami pod warunkiem,ze Sluzby Porzadkowe zajma sie w pierwszej kolejnosci
                  tymi w 100% wazniejszymi sprawami, a nie latwiejszym "tematem zastepczym".
                  Podsumowanie: TOTALNA PARANOJA
                  • liberator44 do 500 zł kary - coś drgnęło - hurra !!! 19.08.04, 15:11
                    Coś drgnęło - dokładnie tak, jak swego czasu z paleniem - tak trzymać.
                    Wielu tu protestuje w niewybredny sposób przeciwko kolejnemu ograniczaniu
                    wolności, ale przecież dotąd bylismy bezkarnie niewoleni przez palaczy i...
                    włodarzy przestrzeni akustycznej.

Zwracam uwagę na to, że także za umieszczanie nieprzyzwoitych napisów w
                    miejscu publicznym (a jest nim to Forum) grożą analogiczne sankcje. A dla
                    włodarzy Forum nikt tak naprawedę nie jest anonimowy.
                    Polonusi miejcie się zatem na baczności - na przyjeżdżających do kraju może
                    oczekiwać spory rachunek lub nawet kilka m-cy... prac społecznych :)

"Kto w miejscu publicznym umieszcza nieprzyzwoite ogłoszenie, napis lub rysunek
                    albo używa słów nieprzyzwoitych, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny
                    albo karze nagany."
                    miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2235854.html
                  • lesheq Re: debilne prawo 19.08.04, 16:45
                    Tu nie chodzi tyko o Ciebie. Ciekawe co byś powiedział jakby twoje małe dziecko
                    puściło Ci wiązankę zasłyszaną na ulicy. Szczęka by Ci opadła. Chyba, że juz na
                    to nie zwracasz uwagi i klnięcie wydaje Ci się czyms normalnym. Ale niestety to
                    nie jest normalne i należy to tępić.
                    • Gość: ember Re: debilne prawo IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 21.08.04, 03:14
                      Nie jest to dla mnie normalne, ale widocznie nie dotyczytales dokladnie mojego
                      postu.Odpowiednie wychowanie sprawi, ze dziecko nie bedzie operowalo takim
                      jezykiem. Ale gdyby nawet przytrafiloby mu sie nieopatrznie powtorzyc z ulicy
                      jakas "wiazanke" wystarczy dziecko skarcic, lecz z dwojga zlego wolalbym te
                      sytuacje nz gdyby moja pociecha np. wyladowala w szpitalu w wyniku pobicia,
                      rabunku itp. poniewaz Straz Niejska w tym czasie zajmowala sie karceniem
                      przeklinajacych. Pomysl troche!!!
                • Gość: ember Re: debilne prawo IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 19.08.04, 14:23
                  A tak powaznie Noe to stwierdzenie : "jestes zwyklym polskim smieciem..." jest
                  zniewaga zarowno osobista jak i ze wzgledu na narodowosc, a to juz jest sprawa
                  dla sadu, a nie dla Strazy Miejskiej za 50 PLN. Czyli jak widzisz popelniles w
                  tym momencie przestepstwo, a nie wykroczenie jak ci, ktorzy nawet jako drugie
                  slowo stosuja "k...wa".
                • Gość: Walery Biegunka Na chamow srac rzadkim gownem! IP: 152.75.124.* 19.08.04, 15:40
          • Gość: czerwony baron motyla noga.... IP: 134.130.194.* 19.08.04, 10:23
            no wlasnie, poradz cos wuju!
            • Gość: Wujek Re: motyla noga.... IP: *.softnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:00
              To proste! Gdy Tomek zacznie używać brzydkich słów, udawaj, że go w ogóle nie słyszysz!
        • Gość: Studio Re: huje polaczki IP: 213.17.161.* 19.08.04, 10:16
          poluzuj.Nikt ciebie śmieciem nie nazywa. Siedź w tym swoim zagranicznym
          grajdole zalanym gnojówką tego świata. Tak a'propos na miejscu ukaranych przed
          sądem powołałbym biegłych. Bralczyka i Miodka, którzy uważają, że wulgaryzmy są
          częścią składową języka polskiego i jeżeli nie są one skierowane pod konkretnym
          adresem nie ma obrazy i jeżeli nie ma osób trzecich to nie ma zgorszenia (traż
          wiejska się nie liczy-wg ustawodawcy funkcjonariuszy straży wiejskiej, policji
          nie można zgorszyć- to prawda fakt. Sam jestem byłym gliniarzem i niewiele mnie
          gorszy) Pozdrófka
        • Gość: Iga Witam kolegę polonistę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.04, 11:12
          Nie "huje" tylko "CHuje". Jesteś dla mnie szczytem elokwencji. Gratuluję.
          Zajrzyj czasem do słownika ortograficznego.
        • Gość: pauleyc Re: huje polaczki IP: *.acn.waw.pl 19.08.04, 13:31
          ???

Wybacz, gościu portalu: "sram na was", czy jest to żałosna próba sarkazmu czy
          objaw chamstwa, głupoty i podłości?
        • Gość: Ubu_Roy Re: huje polaczki IP: *.nyc.rr.com 19.08.04, 15:36
          Popieram. Karanie mandatem za wulgarne slownictwo to szczyt idiotyzmu. Komus
          sie kurwa w glowie popierdolilo. Tylko w takim pojebanym kraju jak polska to
          jest mozliwe.
        • tani.net.pl a ja to 500 zł 500 zł i jeszcze raz 500 zł 19.08.04, 18:23
          i guzik mi zrobicie ciekawe czy łysych w dresach klnacych też karają mandatami
          czy tylko dotyczy to spacerowiczów z psami :p a ile za pokazanie języka ?
          buraki by sie lepiej za śmieciarzy wzięli

pozdrawiam as
      • Gość: prawnik Re: Kary za przekleństwa IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 19.08.04, 10:46
        A ja w kwestii formalnej: kto decyduje o wysokosci kary? I czy sa "drozsze"
        przeklenstwa, takie za 500 zl? Jak jest z przeklenstwami w jezykach obcych? I
        czy straznicy beda tez karac za niepoprawnosc gramatyczna?

Proponuje zatrudnic polonistow jako straznikow miejskich. A moze za kare
        recydywisci powinni wykazac sie znajomoscia Pana Tadeusza? Czy we Wloclawku i
        okolicach nie ma wiekszych problemow?
      • Gość: Wiazanka [...] IP: 152.75.124.* 19.08.04, 14:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: b3zik Re: Kary za przekleństwa - NARESZCIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:30
        I bardzo dobrze. Popieram. To, że w niektórych domach chamstwa się nie piętnuje
        i nie wyplenia nie znaczy iż mamy je tolerować na ulicach. Chociażby w taki
        "dziwny" sposób skoro normalne zwrócenie uwagi traktowane jest jak prowokowanie
        bandziorów.

20-40 złociszy albo max do 10 h prac społecznych.

Zawstydzić gamoni (jeśli to jest jeszcze możliwe)!!!

Pozdrawiam
        DC
    • Gość: pieszy Re: Kary za przekleństwa IP: *.zabrze.net.pl 19.08.04, 00:31
      Może nie tylko za jeżdżenia autami po trotuarach, ale również jeżdżenie po
      chodnikach rowerami przez dorosłych (nie mam na myśli wyznaczonych pasów dla
      rowerzystów!). Bo gdzie ma się podziać pieszy? Oczywiście, pieszy na
      wyznaczonym dla rowerzysty pasie też nie ma czego szukać i za chodzenie takim
      pasem powinien zapłacić mandat.
      • Gość: zenon Re: Kary za przekleństwa IP: *.epsa.pl 19.08.04, 09:19
        > ...również za jeżdżenie po chodnikach rowerami przez dorosłych...
        > ...Oczywiście, pieszy na wyznaczonym dla rowerzysty
        > pasie ... powinien zapłacić mandat.

Hmmm... kolego. A czy ty aby nie przesadzasz?
        To może rozstrzeliwać depczących trawniki, a takiego co rzuci papierek na ulicę
        poddać publicznym torturom?

Jak widać niektórzy mają silne skłonności do dopierdalania bliźnim za byle co.
        • Gość: Strażnik Miejski Mandacik IP: 195.205.44.* 19.08.04, 09:27
          Dzień dobry! A cóż to za wyrażenie "dopierdalania bliźnim " ? Płaci Pan 50 pln.
        • Gość: Sceptytyk Re: Kary za przekleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:30
          Rozstrzeliwać? Tortury? To na polskie chamstwo nie działa. U nas dopiero jak
          ktoś straci parę peelenów to zaczyna myśleć. I popieram to w 100%. Jeśli kogoś
          w domu nie nauczyli to najlepszą nauką jest rózga.
          Byłeś kiedyś za Odrą? Gdziekolwiek na zachód. Tam się nie chodzi po trawnikach,
          nie wyrzuca śmieci na ulicę, nie parkuje tak, że kobieta z dzieckiem w wózku
          nie może przejechać, itd itp.... Po prostu Kultura! Byłem w szoku jak
          usłyszałem jak bluźnią moi przyjaciele z Niemiec, studenci... Oni nie bluźnią,
          bo nie znają przekleństw. Scheisse, Arschloch - to najcięższe. A jak chciałem
          ich oświecić jakich słów sie w Polsce używa - nie chcieli słuchać!
          Ale tego Ty pewnie nie jesteś w stanie pojąć, co? No to płać! Bo nikt tu nie
          będzie tolerował chamstwa! Niech to się wreszcie skończy!
          • Gość: gosc Re: Kary za przekleństwa IP: *.petrus.com.pl 19.08.04, 09:38
            Ej Sceptyk, chyba za inna Odra bywales. Generalnie na Zachodzie klna o wiele
            wiecej niz u nas, studenci tez. siedzialem tam wiele lat i wiem co mowie.
            Brawo radni Torunia. Wymuszenia haraczy, strzelaniny, zlodziejstwo w autobusach
            KWITNIE, ale jak komus wpadnie mucha do oka i se przeklnie to karac bez litosci
            (bo to przeciez prawdziwe chamstwo przeklac muche). Zalosni bezmozgowcy:
            chamstwo jest wtedy, gdy przeklinasz konkretnego czlowieka i to powinno byc karane.
            • Gość: obcy Re: Kary za przekleństwa IP: *.beck.pl 19.08.04, 11:09
              No jeśli dla ciebie słowo kurwa ma taki sam oddźwięk jak nazwa koloru to
              gratuluję. Postój sobie z godzinkę i poprzeklinaj ot tak. Napewno zyskasz wielu
              przyjaciół.
          • Gość: ember Re: Kary za przekleństwa IP: *.derbynet.pl / 217.153.187.* 19.08.04, 14:48
            Do Sceptyka:
            Nie neguje chamstwa na naszych ulicach. Trzeba byc jednak obiektywnym. Berlin
            wyobraz sobie jest jeszcze brudniejszym miastem niz Warszawa. Szczegolnie
            okolice Bahnhof Zoo czyli scisle centrum d. Berlina Zach. Do czasu remontu
            dworcow kolejowych Bhf Lichtenberg,Haupti, i wlasnie Zoo byly siedliskiem
            najwiekszego menelstwa-penerstwa. Syf, smrod, brod i ubostwo. A czego sie tam
            mozna bylo nasluchac od rodowitych Niemcow? Wiec powtorze jeszcze raz- troche
            obiektywizmu. A tak nawiasem mowiac " Du arschloch " jest ublizeniem /mowione
            nie w zartach/nie mniejszym niz "Ty sk...synu" czy "K...wa twoja mac".
            Na koniec powiem przewrotnie: Swoje ganicie, cudzego nie znacie!!!
        • Gość: Lykos Zero tolerancji IP: 150.254.85.* 19.08.04, 09:31
          Każdą inicjatywę można sprowadzić do absurdu. Mowa o mandatach, nie o
          rozstrzeliwaniu. Przypominam, że Nowy Jork stał się w miarę bezpieczny dzięki
          realizacji hasła "zero tolerancji".

Potrzebna tylko determinacja i konsekwencja. A także dobry przykład władz.

W dawnej anegdocie (ponoć prawdziwej) kierowca poprosił milicjanta (jeszcze) o
          demonstrację użycia balonika, bo on nie wie jak... Milicjant dmuchnął i balonik
          się pięknie zabarwił.

Mam nadzieję, że funkcjonariusze Straży Miejskiej są bez grzechu. Ale pewny bym
          nie był.
          • Gość: Garfield Re: Zero tolerancji IP: 195.205.44.* 19.08.04, 09:45
            Dokladnie! Przestepczosc w NYC udalo sie zwalczyc dlatego,ze organy scigania
            zajely sie -oprocz walka z powaznymi przestepstwami- tepieniem drobnych, mozna
            wrecz powiedziec,ze niegroznych wykroczen jak smiecenie,halasowanie,jazde
            metrem bez biletu itp. Na efekty nie trzeba bylo dlugo czekac. Okazalo sie
            bowiem,ze wsrod ludzi zlapanych za niewielkie wykroczenia sa grozni
            przestepcy.Dlatego inicjatywe wladz samorzadowych warto pochwalic i poprzec.A
            nikomu chyba nie trzeba tlumaczyc,ze Polska potrzebuje sanacji niemal
            wszystkich dziedzin zycia.
            • Gość: http://pamietamy.t Re: smieszny udeku z zydokomuny w NY zajeto IP: *.dsl.telesp.net.br 19.08.04, 09:58
              sie korupcja w policji
              a nadto w usa zajeto sie bezrobociem
              sprowadzajac je do poziomu 2%
              tak ze w toaletach zamiast obscenicznych napisow
              zaczeto wywieszac ogloszenia o poszukiwanych pracownikach
              despotyzm latwo sie wprowadza tylko potem despopty
              nie mozna sie pozbyc az do jego smierci

pamietamy.tripod.com
              rzeczenie krola angielskiego karola II:
              ujrzawszy pod pregierzem skazanca spytal co sie stalo
              odpowiedziano mu
              milosciwy panie pisal satyry na ministrow
              odrzekl krol
              co za glupiec czemuz nie pisal na mnie ? nic by mu sie nie stalo

prawem ktore najlepiej odslania zamiar despotow , jest
              kara smierci ustanowiona przeciw autorom pamfletow
              i przeciw poetom
              to nie jest zgola z ducha republiki,
              w ktorej lud rad widzi upokorzenie moznych.
              ale ludzie pragnacy obalic wolnosc republiki
              lekali sie pism ktore mogly obudzic ducha wolnosci.

sulla ktory polaczyl tyranie anarchie i wolnosc
              wydal prawa kornelianskie
              zda sie na to jedynie wydal ustawy , aby tworzyc zbrodnie
              tak obejmujac niezliczona liczbe uczynkow mianem morderstwa
              znajdowal wszedzie mordercow
              i za pomoca praktyk
              ktore az nadto znalazly nasladowcow
              zastawial pulapki, rozsypywal ciernie
              otwieral przepascie pod stopami wszystkich obywateli

ubostwo i niepewnosc mienia rozwija w panstwach despotycznych lichwe
              gdyz kazdy drozy sie z pieniedzmi w proporcji do niebezpieczenstwa
              na jakie sie pozyczka naraza
              nedza sie wciska ze wszystkich stron w te nieszczesne kraje
              wszystko tam jest wzbronione nawet ratowanie sie pozyczka
              kupiec zyje z dnia na dzien totez prawo handlowe ogranicza sie do prostych policyjnych zarzadzen
              niesprawiedliwy rzad nie moze sie obejsc bez rak,
              ktore by spelnialy jego niesprawiedliwosc:
              otoz niepodobna aby te rece
              nie krzataly sie dla siebie samych
              kradziez gropsza publicznego jest tedy naturalna dla panstw despotycznych
              wobec powszechnosci tej zbrodni konfiskaty tam sa bardzo uzyteczne
              w ten sposob przynosza one ulge ludowi
              pieniadz uzyskany ta droga jest powazna danina,
              ktorej wladca by nie sciagnal ze
              zrujnowanych poddanych
              w kraju takim nie ma jednej rodziny ktora despotyzm pragnalby zachowac

w despotyzmie wladza przechodzi calkowicie w rece tego komu sie ja powierza
              wezyr sam jest despota
              a kazdy poszczegolny urzednik wezyrem
              w republikach podarki sa sprawa ohydna
              cnota zas ich nie potrzebuje
              w panstwie despotycznym gdzie nie ma ani cnoty ani honoru
              jedyna rzecza ktora moze sklonic do czynu to nadzieja wygodniejszego zycia

Platon zadal aby ci ktorzy przyjmuja podarki za spelnienie swej powinnosci
              byli karani smiercia
              zlym bylo tez prawo rzymskie ktore pozwalalo przyjmowac drobne podarki byle nie przekraczaly stu talarow na rok

ale tym ktorym sie nic nie daje nie pragna niczego
              natomiast tym ktorym daje sie troche, pragna niebawem wiecej
              a pozniej duzo
              zreszta latwiej jest dowiesc temu
              ktory nie powinien nic brac , a mimo to bierze
              niz temu ktory bierze wiecej , gdy powinien brac mniej
              i ktory zawsze znajdzie po temu pozory , wymowki , przyczyny i racje
              powszechnym wiadomym jest ze wielkie nagrody w republice sa oznaka upadku
              gdyz gdy w republice wlada cnota polityczna
              pobudka ktora wystarcza sama sobie
              i wyklucza calkowicie inne
              to panstwo nagradzajace przez dawanie swiadectwa spelnienia obywatelskiej
              powinosci w sluzbie republiki

O duchu praw Monteskiusz

POLAKU ODPOWIEDZ SOBIE SAM W JAKIM KRAJU ZYJESZ W 21 wieku

• Gość: k.r Re: smieszny udeku z zydokomuny w NY zajeto IP: 62.233.129.* 19.08.04, 10:34
                prędko dajcie mu proszek z suszonej żaby
                • Gość: 62.233.129. Re: lekturki szkolne przeczytane?poprawka IP: *.dsl.telesp.net.br 19.08.04, 11:11
                  nie bedzie z harry pottera
                  • Gość: k.r Re: lekturki szkolne przeczytane?poprawka IP: 62.233.129.* 19.08.04, 11:18
                    Bład ..cytat moze i niezbyt dokładny ale nie z Pottera.
                    Chaciaż miło ze znasz jakieś ksiazki.
                    Strzelaj dalej.
                    Powodzenia
              • Gość: Ry Nie 2, ale ponad 5 % bezrobocia w Stanach. IP: 195.150.115.* 19.08.04, 11:47
                • Gość: http://pamietamy.t Re: dzisiaj 5% dzieki bushowi i za to oraz wzrost IP: *.dsl.telesp.net.br 19.08.04, 12:03
                  kosztow kredytu amerykanie podziekuja temu jelopowi
                  bo niestety nie za wojne napastnicza w iraku

pamietamy.tripod.com
                  homepages.uni-tuebingen.de/student/timo.herrmann/Humor/bend%20over%20please-klein.jpg
        • gosmar Re: Kary za przekleństwa 19.08.04, 09:53
          jakiś dziwny jesteś, w Singapurze z rzucenie śmiecia na ulicy, jedzenie na
          ulicy, czy nawet żucie gumy w miejscu publicznym karane jest niebotycznymi -
          dla nas - mandatami; przestań się więc dziwić
          BRAWO DLA STRAŻY MIEJSKIEJ, tylko żeby chłopakom zapału starczyło
    • Gość: e Re: Kary za przekleństwa IP: *.icpnet.pl 19.08.04, 09:23
      to, czy jakies slowo jest przekleństwem to tylko sprawa konwencji. postępowanie
      straży opisane powyżej godzi w wolność człowieka i wygląda na wymuszanie
      haraczu.
      • Gość: Wiech Re: Kary za przekleństwa IP: 217.97.134.* 19.08.04, 09:28

Nad pojedynczym słowem można się spierać, czy jest ono przekleństwem, czy też
        środkiem 'artystycznym' wzmacniającym przekaz.
        Jeżeli natomiast leci cała wiącha na cały ryj, to nie ma co chronić buraka,
        jeno lać!
        Wolność słowa tak, ale z czuciem..
        :)
      • Gość: Przemo Re: Kary za przekleństwa IP: 195.205.44.* 19.08.04, 09:36
        >to, czy jakies slowo jest przekleństwem to tylko sprawa konwencji.
        Swieta racja! To kwestia konwencji.
        Zatem jesli jeszcze o tym nie wiesz, to slowa
        jak ch..., jeb..., pier... itd. zaliczane sa -wg ogolnie
        przyjetej niepisanej konwencji w Polsce- do slow powszechnie
        uznanych za wulgarne i obelzywe.

>postępowanie
        > straży opisane powyżej godzi w wolność człowieka
        Bardzo ciekawie pojeta wolnosc.Czyli wg Ciebie wolnosc
        czlowieka polega na tym,ze ktos moze w miejscu
        publicznym przeklinac,ile sie da, nie zwazajac
        na to,ze np.moga sluchac tego dzieci lub
        inne osoby,ktore niekoniecznie sobie zycza
        sluchania 'wiazanek'. Jednym slowem - grupa
        zmanierowanych gowniarzy siedzacych na lawce
        przed blokiem swoimi 'rozmowami' walczy
        o wolnosc jednostki.
        Taaaa.... bardzo interesujace masz poglady.
        • arme Re: Kary za przekleństwa 19.08.04, 10:56
          Ja mogę sobie nie życzyć tych czytania tych bredni. To terz mogą czytać dzieci
          podlegając zemu wpywowi takiego komucha jak ty. Co wcale nie znaczy rze trzeba
          zakazać ci się wypowiadać na forum. Ewidentnie jest to sprawa dla RZecznika
          spraw obywatelskich i Trybunau Konstytucyjnego.
          • Gość: Wróg chamów Re: Kary za przekleństwa IP: *.pl-net.pl 19.08.04, 11:35
            Ewidentnie to powinieneś zacząć korzystać ze słownika języka polskiego.
            Demokracja i wolność nie oznacza, że każdy może robić to na co ma ochotę, a
            raczej dopasowanie się do ogółu społeczeństwa. Używanie wulgaryzmów w miejscach
            publicznych powinno być karalne w całej Polsce. Nie wiem czy 50 zł to nie za
            dużo, ważna raczej jest skuteczność w walce z chamstwem i chuligaństwem.
    • Gość: chudyy bardzo bardzo dobrze IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 19.08.04, 09:32
      Wulgaryzmy rozpleniły się strasznie, niestety nie ma innej drogi by to
      zatrzymać.
      trzymka
      • Gość: zwykly Wulgarni... IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 09:44
        ...jak powszechnie wiadomo to w Polsce sa: sedziowie, prokuratorzy, policjanci,
        oficerowie i podoficerowie Wojska Polskiego, z redaktorem GW Adamem Michnikiem
        i jego "muchami plujkami z Prezydentem Polski Aleksandrem Kwasniewskim na
        czele!!!.
    • Gość: Lope Re: Kary za przekleństwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.04, 09:37
      gdy w autobusie lub tramwaju ktoś bluzga na cały regulator, jak dla mnie
      ewidentnie popelnia wykroczenie i psuje nastrój obcym osobom. Kilkaset zlotych
      za takie chamstwo.
    • Gość: Fnop Fuck! IP: *.starnettelecom.pl 19.08.04, 09:41
      myślałem, że to żart prymaaprylisowy... aż przetarłem oczy ze zdziwienia..

przecież to naruszanie wolności słowa, jaka jest podstawa prawna tego typu
      przepisu? i jaki sens? kto decyduje czy słowo "dupa" albo "gówno" to
      przekleństwo; przecież to kwestia kultury osobistej ale też chrakteru,
      temperamentu. Oczywiście może to kogoś razić, ja tez odsuwam się od takich
      ludzi, ale kara to absurd. Czy ktoś kto ogląda film w TV albo na video
      typu "Psy", będzie karany jeśli słowa te będzie słychać za oknem? czy można
      przeklinać w obcych językach?

straż miejska wypisująca mandaty z przeklinanie to jakiś absurd...
      rozumiem, że za puszczanie bąków w zatłoczonym autobusie, albo plucie na
      chodnik, smiecenie, załatwianie się na klatkach i przejściach podziemnych, ale
      przeklinanie - w obliczu tej przestępczości z jaką mamy do czynienia? to mi
      zakrawa na świętojebliwość

o fuck!
      • Gość: zwykly Re: Fuck! IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 09:48
        ...i to maja pilnowac i egzekwowac stroze prawa, policjanci, ktorym wlasnie
        cieknie "rynsztok" wulgarnych slow z ochydnych pyskow...
      • Gość: mieszk. Torunia Re: Fuck! IP: *.petrus.com.pl 19.08.04, 09:48
        W Toruniu kwitnie wymuszanie haraczy i zlodziejstwo autobusowe. Gratuluje
        wladzom T. za szczera troske o komfort zycia obywateli. Nastepny cel: autobusowy
        puszczacz bakow.
      • Gość: ok Re: Fuck! IP: *.do.pl / *.generacja.pl 19.08.04, 09:53
        W pełni się zgadzam! Wracamy do przedszkola - do piaskownicy i łopatki. A
        dorośli, sprawujący nad nami kuratelę, dzielni i dobrotliwi strażnicy będą nas
        łajać lub głaskać po głowach.
        Czy czterdziestomilionowy naród musi infantylnieć.
        Kolejny zakaz, kolejne obostrzenie, kolejna nagana i ostrzeżenie.
        Dlaczego nie potrafimy bronić swoich swobód obywtelskich.
        Ja lubię słowa "kurwa mać", "pierdolić" i "chuj"!
        I nie uważam ich za wulgarne, a jedynie dosadne. Wulgarne są myśli, nie słowa!
        Wulgarne i prymitywne są stojące za słowami intencje a nie ich wyraz.

A poza tym to absurd prawny - choćby nielogiczne konsekwencje takiej reguły, o
        jakich pisze mój poprzednik (np. czy będą karani, ci którzy słuchają głośno
        filmu lub muzyki gdzie takie słowa padają?) Kto to ma ustalać i jakim prawem!?

A jeśli np. razi mnie wulgarność czyjegoś zachowania, za wulgarne przez innych
        nie uważanego?
        • Gość: zwykly Re: Fuck! IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 10:01
          ...ty tez jestes infantylny okeju, gdy popierasz wulgaryzmy.
          To chodzi o to ze w Polsce najbardziej uzywajacymi wulgaryzmow to sa ci ktorzy
          maja przestrzegac i wymierzac kary za ich stosowanie....to jest dopiero absurd,
          jak rzadko!!
          • orcheystra Re: Fuck! 19.08.04, 10:14
            widzisz, na tym właśnie polega problem: ty uważasz, że infantylny jestem ja, ja
            zaś, że ty. I teraz trzeba skonstruować taki system reguł, który dopuszcza
            JEDNOCZEŚNIE oba nasze stanowiska nie będąc opresyjnym ani represyjnym wobec
            żdnego z nich. Dokładnie tak samo jest z uzyciem języka.

Różnimy się tylko tym, że, w przeciwieństwie do mnie, ty byś chciał mi wlepić
            za to karę i poddać mnie ograniczeniom. Chciałbyś - w nadziei, że rozwiążą
            problem - oficjalnych zakazów, których łamanie będzie ścigane prawnie.

Jestem wolny w granicach nie naruszających twojej wolności - czy można uznać,
            że używając np. w miejscu publicznym słów uważanych za wulgarne ograniczam
            twoją wolność? Nie stosuję przecież przymusu. To nie jest atak na czyjąć
            integralność i autonomię. W przeciwnym razie, takim czymś możnaby uznać KAŻDE
            twoje zachowanie w miejscu publicznym, któe z kolei mnie nie przypadłoby do
            gustu.
        • Gość: rafi Re: Fuck! IP: *.ethz.ch 19.08.04, 11:08
          teza z karaniem za ogladanie filmow jest beznadziejna... bo przeciez nikomu do glowy nie przychgodzi
          karania za to, ze bedziesz ogladal film w ktorym ktos kogos zabija. nie zostaniesz posadzony o
          morderstwo, no nie? wiec wyluzuj, koles...
          • Gość: ja Re: Fuck! IP: *.core.lanet.net.pl 19.08.04, 11:25
            Czyli przeklinać na filmie można. Zatem zawsze mogę stwierdzić,
            że moje przeklinanie były próbą generalną, bo zamierzam nakręcić
            film i ćwiczę rolę.
            Motyla noga...
    • Gość: Włocławianka jestem z Włocławka i popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:51
      Jestem z Włocławka i w pełni popieram tę akcję. Co z tego że nie jestem
      wulgarna, podobnie jak moja rodzina, skoro wystarczy wyjść z domu i znajduję
      się w zupełnie innym świecie, jak w getcie czy kryminale. Koniec z chamską
      dominacją ! Od tego typu "przewagi" takim bezmózgowcom łatwiej dojść do innych
      naruszeń, typu drobne zniszczenia, zastraszanie czy nawet przestępstwa. Zero
      tolerancji. Takie hasło Giulianiego realizowane na skalę mojej 130 tys. wsi
      rodzinnej to coś co absolutnie mi odpowiada. Niech wreszcie wolność nie oznacza
      wolności do bycia chamem. Przynajmniej na ulicy.
      • Gość: zwykly Re: jestem z Włocławka i popieram IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 09:56
        ...idz to powiedz policjantom z twojego miasta, pani niewulgarna.
        Zobaczysz jakimi "przedmiotami" co kon pod brzuchem nosi i jaka "pania", droga
        pani, Pania okresla?
        • Gość: Włocławianka Re: jestem z Włocławka i popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:59
          ok, masz ciężkie doświadczenia. A ja nie.
          A tak w ogóle, to co to ma wspólnego z tematem ??
          :)
          • Gość: zwykly Re: jestem z Włocławka i popieram IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 10:02
            ...a to ma, przeczytaj moja odpowiedz do "ok"
            • Gość: k.r Re: jestem z Włocławka i popieram IP: 62.233.129.* 19.08.04, 10:39
              Poniekąd masz racje.
              Jednak wydajem mi sie ze stwierdzajac iz takie działania nie mają sensu
              ponieważ i tak znajdą sie ludzie łamiący ten przepis tylko sami siebie
              usprawiedliwiamy w ich łamani.
              Jezeli chcemi aby nasze miasti/dzielnica/osiedle/dom był schludny czysty
              i "kulturalny" należy zacząć od siebie i sie nie poddawać po pierwszych
              porażkach.
          • Gość: http://pamietamy.t Re:na poczatku 20w takie glupie blondyny ryczaly IP: *.dsl.telesp.net.br 19.08.04, 10:27
            porzadnie na wiecach hitlera
            o porzadek
            no i hitler porzadek w zyciorysach zrobil im ze hej
            polswita poszlo z dymem
            homepages.uni-tuebingen.de/student/timo.herrmann/Humor/Privacy-klein.jpg
            dzisiaj bushmen z usa z kolesiem kwachem probuja tej samej drogi
            homepages.uni-tuebingen.de/student/timo.herrmann/Humor/bend%20over%20please-klein.jpg
            wg tych kolesi najbezpiecznierj jest gdy caly narod oprocz
            czlonkow narodu wybranego siedzi w gulagu

pamietamy.tripod.com
            rzeczenie krola angielskiego karola II:
            ujrzawszy pod pregierzem skazanca spytal co sie stalo
            odpowiedziano mu
            milosciwy panie pisal satyry na ministrow
            odrzekl krol
            co za glupiec czemuz nie pisal na mnie ? nic by mu sie nie stalo

prawem ktore najlepiej odslania zamiar despotow , jest
            kara smierci ustanowiona przeciw autorom pamfletow
            i przeciw poetom
            to nie jest zgola z ducha republiki,
            w ktorej lud rad widzi upokorzenie moznych.
            ale ludzie pragnacy obalic wolnosc republiki
            lekali sie pism ktore mogly obudzic ducha wolnosci.

sulla ktory polaczyl tyranie anarchie i wolnosc
            wydal prawa kornelianskie
            zda sie na to jedynie wydal ustawy , aby tworzyc zbrodnie
            tak obejmujac niezliczona liczbe uczynkow mianem morderstwa
            znajdowal wszedzie mordercow
            i za pomoca praktyk
            ktore az nadto znalazly nasladowcow
            zastawial pulapki, rozsypywal ciernie
            otwieral przepascie pod stopami wszystkich obywateli

ubostwo i niepewnosc mienia rozwija w panstwach despotycznych lichwe
            gdyz kazdy drozy sie z pieniedzmi w proporcji do niebezpieczenstwa
            na jakie sie pozyczka naraza
            nedza sie wciska ze wszystkich stron w te nieszczesne kraje
            wszystko tam jest wzbronione nawet ratowanie sie pozyczka
            kupiec zyje z dnia na dzien totez prawo handlowe ogranicza sie do prostych policyjnych zarzadzen
            niesprawiedliwy rzad nie moze sie obejsc bez rak,
            ktore by spelnialy jego niesprawiedliwosc:
            otoz niepodobna aby te rece
            nie krzataly sie dla siebie samych
            kradziez gropsza publicznego jest tedy naturalna dla panstw despotycznych
            wobec powszechnosci tej zbrodni konfiskaty tam sa bardzo uzyteczne
            w ten sposob przynosza one ulge ludowi
            pieniadz uzyskany ta droga jest powazna danina,
            ktorej wladca by nie sciagnal ze
            zrujnowanych poddanych
            w kraju takim nie ma jednej rodziny ktora despotyzm pragnalby zachowac

w despotyzmie wladza przechodzi calkowicie w rece tego komu sie ja powierza
            wezyr sam jest despota
            a kazdy poszczegolny urzednik wezyrem
            w republikach podarki sa sprawa ohydna
            cnota zas ich nie potrzebuje
            w panstwie despotycznym gdzie nie ma ani cnoty ani honoru
            jedyna rzecza ktora moze sklonic do czynu to nadzieja wygodniejszego zycia

Platon zadal aby ci ktorzy przyjmuja podarki za spelnienie swej powinnosci
            byli karani smiercia
            zlym bylo tez prawo rzymskie ktore pozwalalo przyjmowac drobne podarki byle nie przekraczaly stu talarow na rok

ale tym ktorym sie nic nie daje nie pragna niczego
            natomiast tym ktorym daje sie troche, pragna niebawem wiecej
            a pozniej duzo
            zreszta latwiej jest dowiesc temu
            ktory nie powinien nic brac , a mimo to bierze
            niz temu ktory bierze wiecej , gdy powinien brac mniej
            i ktory zawsze znajdzie po temu pozory , wymowki , przyczyny i racje
            powszechnym wiadomym jest ze wielkie nagrody w republice sa oznaka upadku
            gdyz gdy w republice wlada cnota polityczna
            pobudka ktora wystarcza sama sobie
            i wyklucza calkowicie inne
            to panstwo nagradzajace przez dawanie swiadectwa spelnienia obywatelskiej
            powinosci w sluzbie republiki

O duchu praw Monteskiusz

POLAKU ODPOWIEDZ SOBIE SAM W JAKIM KRAJU ZYJESZ W 21 wieku

• Gość: ok Re:na poczatku 20w takie glupie blondyny ryczaly IP: *.do.pl / *.generacja.pl 19.08.04, 11:02
              przestań w końcu pieprzyć o tej Polsce, bo rzygać się już chce. Weź się lepiej
              do jakiejś roboty.
              • Gość: http://pamietamy.t Re:popraw sobie strone generacjo bo lichwiarskie IP: *.dsl.telesp.net.br 19.08.04, 11:20
                masz ceny i naduzywasz skryptow javy
                do roboty matolku z udecji III generacji :-)))))))

pamietamy.tripod.com
                • Gość: k.r Re:popraw sobie strone generacjo bo lichwiarskie IP: 62.233.129.* 19.08.04, 11:29
                  Nie wiem skad sie w tobie bierze taka frustracja. Na każdą odpowieć na Twojego
                  posta odpowiadasz agersja stekiem wyzwisk ....niepojęte to jest dla mnie.
                  Wydaje sie ze jestes intylighentnym człowiekem .. ale tu pozory moga mylić.

Pozdrawiam
                  K.r
                  • Gość: http://pamietamy.t Re: jaki wpis taka i odpowiedz :-))))))))) IP: *.dsl.telesp.net.br 19.08.04, 12:22
                    wiec dlaczego udajesz zdziwionego ?
                    lubie konkrety
                    wezwales do pracy
                    sprawdzilem czy masz podstawy do apelowania
                    do innych
                    stwierdzilem z usmiechem ze :-))))))))))) mierne

pamietamy.tripod.com
                    • Gość: k.r Re: jaki wpis taka i odpowiedz :-))))))))) IP: 62.233.129.* 19.08.04, 12:47
                      Kolego .. zwracaj uwage komu odpisujesz. Bo wychodza zabawne sytuacje.
                      Zważywszy Twoją radosna twórczość na forum wcale sie nie zdziwiłem ze gość:Ok
                      Tobie nawrzucał.

Pozdrawiam
                      K.r
      • Gość: ok Re: jestem z Włocławka i popieram IP: *.do.pl / *.generacja.pl 19.08.04, 10:02
        Wolność polega na tym, że cham posiada wolność do chamstwa. Człowiek dobrze
        wychowany, do dobrego wychowania.

Nie masz prawa zakazywać nikomu używania dowolnych słów, o ile nie ocierają się
        o łamanie prawa - tj. nie prowadzą np. do złamania nietykalności osobistej. Bo
        może mi przyjść do głowy, że przestaję akceptować np. słowo "akceptować" i
        zaczynam się domagać od ciebie, pod groźbą kary, rezygnacji z jego używania.

Źródłem prawa musi być rozum a nie wyniki sondaży opinii publicznej ani
        zwyczajowe sądy na jakiś temat.
        • Gość: JM Re: jestem z Włocławka i popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:10
          I na tym właśnie polega pułapka relatywizmu.

Nietykalność osobista nie dotyczy, moim zdaniem, jedynie nietykalności
          cielesnej. Równie skrzywdzony może poczuć się człowiek, któremu więdną uszy od
          przekleństw zasłyszanych podczas wchodzenia na parking, do windy, do autobusu
          (i już w środku), do sklepu, itd, itp.
          • orcheystra Re: jestem z Włocławka i popieram 19.08.04, 10:16

Gość portalu: JM napisał(a):

> I na tym właśnie polega pułapka relatywizmu.
            >
            > Nietykalność osobista nie dotyczy, moim zdaniem, jedynie nietykalności
            > cielesnej. Równie skrzywdzony może poczuć się człowiek, któremu więdną uszy
            od
            > przekleństw zasłyszanych podczas wchodzenia na parking, do windy, do autobusu
            > (i już w środku), do sklepu, itd, itp.

Nie wiem zatem, co lepsze; uważasz, że pułapka abolutyzmu jest za to do
            przyjęcia?
          • orcheystra Re: jestem z Włocławka i popieram 19.08.04, 10:20
            Jestem wolny w granicach nie naruszających twojej wolności - czy można uznać,
            że używając np. w miejscu publicznym słów uważanych za wulgarne ograniczam
            twoją wolność? Nie stosuję przecież przymusu. To nie jest atak na czyjąć
            integralność i autonomię. W przeciwnym razie, takim czymś możnaby uznać KAŻDE
            twoje zachowanie w miejscu publicznym, któe z kolei mnie nie przypadłoby do
            gustu.

A jeśli ja - jak piszesz - "poczuję się skrzywdzony", dla ciebie zupełnie
            banalnym, niegroźnym słowem? To co? To już nie?
            Tutaj, ponieważ TY nie widzisz w tym absolutnie nic złego, nie uważasz już za
            stosowne wprowadzać żadnych prawnych sanklcji?
            Widzisz, jak mimo, że tego chcesz uniknąć w istocie, siłą rzeczy relatywizujesz
            sytuację do WŁASNYCH upodobań, oczekiwań i przekonań?
            • Gość: W Re: jestem z Włocławka i popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:58
              Chyba nie jestem w błędzie uznając, przynajmniej w przybliżeniu określoną,
              definicję tego co jest wulgarne.
              Natomiast to, co ja mogę zrobić innym na ulicy to: przejście obok,
              nierozsiewanie wokół zapachu potu ani przesadnego zapachu perfum, nienachalne
              spojrzenie, trzymanie w ręku gazety (tu widzę poważne zagrozenie), stanie obok,
              rozmowa w normalnym, kulturalnym, chociaż oczywiście nie przesadnie dworskim
              języku. To faktycznie irytujace zachowania.
              Wysłuchiwanie wiązanek przekleństw jest dla mnie tak samo przykre jak oglądanie
              czynności plucia na ulicy, też dosyć powszechnej.
              Inna sprawa - rozumiem, kiedy można użyć przekleństwa, w chwili złości,
              zdenerwowania. Najbardziej denerwuje mnie bluzganie dla samej przyjemności
              zgorszenia otoczenia, połączone z obserwacją, jakie wrażenie się wywarło. Albo
              używanie słowa na K jako przecinka.
              Ot co.
            • Gość: Poppea demokracja na pół gwizdka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:05
              Demokracja w czystej formie, nie jest mozliwa, bo przecież
              a) człowiek jest zbyt ułomny
              b) i zawsze będzie dążył do ogranicznia praw innych ludzi.
              Dlatgeo musimy się zgodzić na jakieś ustępstwa, czyli wzajemne ograniczenia. Ja
              się ogranicze w rzucaniu mięchem publicznie, a ty - szukaniu haka na mnie.

No i czy chodzi o same słowa, czy o intencję, co już było wspominane. Bo nowe
              pzrekleństwa można wymyślić na poczekaniu i mogą być znacznie bardziej dosadne
              niż te pospolite.
            • james_bond007 Re: jestem z Włocławka i popieram 21.08.04, 21:24
              orcheystra napisał:

> Jestem wolny w granicach nie naruszających twojej wolności - czy można uznać,
              > że używając np. w miejscu publicznym słów uważanych za wulgarne ograniczam
              > twoją wolność? Nie stosuję przecież przymusu. To nie jest atak na czyjąć
              > integralność i autonomię. W przeciwnym razie, takim czymś możnaby uznać KAŻDE
              > twoje zachowanie w miejscu publicznym, któe z kolei mnie nie przypadłoby do
              > gustu.

Jeśli ktoś rozchyla przed Toba poły płaszcza, pod którym nic nie ma, to czy
              ogranicza Twoja wolność? Nie stosuje przeciećż przymusu. A że Tobie to nie
              przypadło do gustu...

;-))
    • Gość: tom To niech się przejadą 718 albo 805 do Marek. IP: *.newcity.com.pl / 195.205.223.* 19.08.04, 09:53
      I niech nie zapomną o wsparciu za autobusem.
      pozdro
    • Gość: Ania Re: Kary za przekleństwa IP: *.w3cache.pl / *.pl 19.08.04, 10:08
      Bardzo dobry pomysł! Wprowadźcie takie kary w Gdyni - i miasto zarobi i
      mieszkańcom będzie przyjemniej. Może zaniknie moda na przekleństwa wśród
      nastolatków.
      • Gość: zwykly Re: Kary za przekleństwa IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 10:12
        ...droga Aniu a czy ta "moda", zginie wsrod sedziow i policjantow i oficerow WP.
    • Gość: prezesso Tępić chamów IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 19.08.04, 10:09
      Popieram od dzisiaj nie tylko z mandatami dla kierowców strażnicy się będą
      kojarzyć.
      Panowie porządkowi ja proponuje zająć się debilami, którzy włączą sobie swoje
      disco polo czy inne ścierwo i wychodzą z domu a całe osiedle dzień w dzień musi
      tego słuchać.
      I wprowadźmy godzine policyjną - wykosimy gnojków
    • Gość: Pio Re:Dupa curva maior... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:10
      Tylko czy istnieje wyczerpujaca definicja przeklenstwa? Czy jak
      powiem "kumba", "kurcze" - zostanie to rowniez uznane za przeklenstwo? Czy jak
      powiem fuck, putain, encule, merde, nie mowiac juz o tlumaczeniu po wlosku, ze
      cos znajduje sie za zakretem (dopo la curva).

Najlepiej jest po rumunsku : "dupa curva maior", znaczy "za duzym zakretem".

Buona fortuna, tribunale...
      • Gość: zwykly Re:Dupa curva maior... IP: *.dialup.online.no 19.08.04, 10:20
        ...to troche jak w dow(cipie) wieziennym....wiezien w dyskusji ze straznikiem
        odpowiedzial: jezeli chodzi o to, to ja od tego abstrahuje!, a straznik na to:
        za te huje to napisze wam raport karny a te abstra to jeszcze zobacze co to
        takiego?
    • Gość: NEON CZY STRAZNICY TEŻ SIEBIE KARAJĄ ? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.04, 10:12
      STRAŻNICZY Z TEJ STRONY TEZ STANOWIĄ BARDZO POWAŻNE ZAGROŻENIE,OSOBIŚCIE TO
      WIELOKROTNIE ZAUWAŻYŁEM, CHODĄ PO ULICACH TORUNIA I MAJĄ WSZYSKO W D...
      • orcheystra re 19.08.04, 10:24
        Nagle się z nas zrobił naród harcerzyków!!!
    • Gość: marol a ja sobie lubie miesem rzucic... IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.08.04, 10:24
      moze nawet zbyt czesto mi sie to zdarza i wprawia mnie pozniej w zaklpotanie.
      i cechy tej zapewne u siebie nie zmienie, a z pewnoscia nie pod wplywem
      jakichkolwiek urzedniczych wymyslow. co wiecej, podobno przeklemstwa z ust
      moich sa tak pieknie powiedziane, ze nie przeszkadzaja, a nawet dodaja
      wypowiedzi nalezytej ekspresji. i rzecz nie w tym, by naduzywac czasownika
      j...ac z roznymi przedrostkami! w koncu przeklenstwa sa integralna czescia
      jezyka, wiec czemu ich nie wykorzystywac? w koncu nawet w literaturze (i
      bynajmniej nie mysle w tej chwili o tworcach wspolczesnych, dla ktorych slowo
      wulgarne traktowane jest utylitarnie i jedynym zadaniem jakie spelnia jest
      urealnienie, przyblizanie do rzeczywistosci) znalazloby sie kilka kwiecistych
      sformulowan, ktore z pewnoscia stroze prawa musieliby wycenic na ladne kilkaset
      zlotych. na marginesie: czy tzw. "wizanka" traktowana jest jako jedno
      wykroczenie, czy tez kazde ze slow traktowane jest oddzielnie?
      • orcheystra char 19.08.04, 10:33
        Dość powszechnie my Polacy mamy opinię ludzi obraźliwych, napuszonych i
        wiecznie w lęku przed złamaniem rytuału.
        To gdzieś właśnie teraz wychodzi w próbach penalizowania języka.

Nasze nabzdyczenie; naród czerwonych z napięcia indorów, do tego jeszcze
        wyżywających się w kościelnym świętoszkowaniu i moralizatorstwie. I śmiertelna,
        zwierzęca powaga naszych jazgotliwych, do żywego urażonych - rodzących później
        zapiekłą mściwość - kłótni.
        Brak w tym jakiejkolwiek swobody, dowcipu, lekkości, inteligencji, otwartości,
        elastyczności, śmiechu, zdania się na nowe, przygody, wewnętrznej wolności...
        itd., itd.

owo "Drogi Panbie! Ja pana nie znam!", "Szanowna Pani usiądzie",
    • Gość: Zeneq Porządek IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 19.08.04, 10:41
      Powinni karać za chamską mordę i szelmowski grymas, a do tego za niechlujny
      wygląd, niedbałą pracę i nieznośne kichanie.
    • Gość: Amon Tea Re: Kary za przekleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 11:05
      Ciekawy jestem jak będą podchodzić do spraw artystycznych, np kapelka gra sobie
      na ogórdkach piwnych i lecą ostre docinki, dla przykładu - hiphop jakiś.
      CZy MC też zapłaci mandat ??
    • Gość: zabrzanin Re: Kary za przekleństwa IP: *.bater.net.pl / 213.216.78.* 19.08.04, 11:05
      Po ostatnim meczu ligowym przez dwie godziny raczył nas pewien nawiedzony kibic
      swoimi obrzydliwymi przyśpiewkami.Wystraszeni rodzice zabierali do domów swoje
      pociechy.W tym czasie na osiedlu nie pojawił żaden patrol policyjny czy Straży
      Miejskiej.
    • Gość: ZZ kary za inwektywy w Toruniu IP: *.top.net.pl 19.08.04, 11:08
      A kiedy zacznie się karać za inwektywy rzucane z pewnej rozgłośni radiowej z
      Torunia?
      • Gość: ja Re: kary za inwektywy w Toruniu IP: *.core.lanet.net.pl 19.08.04, 11:38
        Toż własnie problem, że nie wiadomo tak naprawdę, o co chodzi z tym karaniem. Trochę mi to miejscami przypomina proces Kafki. Ale wracając do Torunia: najwyraźniej nie można tam powiedziać "jebane radyjo" (we Wrocławiu jeszcze mogę), ale legalnie można usłyszeć, że Owsiak propaguje ćpanie, że za sytuację w Polsce odpowiadają czerwoni żydzi i takie różne ciekawe historyjki.

PS: "Motyla noga", ciekawe czy to też jest karalne, w końcu wszyscy wiedzą o co chodzi, intencja jest jasna.
    • Gość: Ry Czy to jest właściwe ? IP: 195.150.115.* 19.08.04, 11:40
      Z jednej strony wydaje mi się, że można mieć dość, jak się notorycznie na
      chodnikach, w parkach lub autobusach słyszy przekleństwa, lecz z drugiej strony
      jest to przesada. Naprawdę są ważniejsze sprawy, którymi straż miejska i
      policja powinny się zająć. Poza tym złośliwi strażnicy mogą sobie np. upatrzyć
      jakiegoś niewinnego młodzieńca i zarzucić mu, że się niestosowanie wyraził i
      jak on się potem obroni ? Myślę, że takie prawo potem tylko spowoduje nadużycie
      go, którego często ofiarami będą padać niewinne osoby, bo przecież wiadomo, że
      polscy strażnicy i policjanci raczej nie świecą uczciwością i sumiennym
      wykonywaniem swych obowiązków. Zresztą dlaczego pewne słowa zaliczają się do
      przekleństw ? Po prostu się utarło, że będą wulgaryzmami i tyle, ale dlaczego ?
      Coś, typu "kurwa", "spierdalaj", "chuj", "zajebiście", "dziwka" to są słowa
      języka polskiego, normalnie brzmią i mają konkretne znaczenia, lecz uchodzą za
      nieładne. A przecież np. dawniej "dziwka" odnosiła się po prostu do młodej
      dzieczyny, do dziewki, a dzisiaj jest to wulgarne nazwanie osoby prowadzącej
      bogate życie seksualne z wieloma, często przypadkowymi partnerami, bądź
      partnerkami. Myślę, że jakby polski wszystkie brzydkie słowa zakwalifikował do
      słów języka literackiego (w końcu one też się pojawiają w literaturze) i
      przestały być uznawane za brzydkie, z czasem ludzie przestaliby ich nadużywać,
      a jakby słowa np. "drzewo", "kamyk", "stonoga", "kartka", "oranżowy" uznać za
      wulgarne, to z kolei one byłyby notorycznie przywoływane i to ich zapisy można
      byłoby spotkać na murach, ścianach bloków, klatek schodowych, chodnikach, bądź
      byłyby obraźliwymi przezwiskami, jak "Ty stonogo oranżowa !".
    • Gość: Wiech czy Wy nie przesadzacie?!.. IP: 217.97.134.* 19.08.04, 12:00

Kuśwa, nie ma chyba co zbytnio drzeć szat ani gęby, nad utraconą 'wolnością'?!

Przepis w założeniu ma służyć tępieniu chamstwa (przynajmniej ja go tak sobie
      interpretuję), a nie karaniu spokojnych obywateli, którzy np. zaklęli szpetnie,
      wdepnąwszy w pieską 'pamiątkę'.
      Troglodyci miotający wiąchami mięsa to rzeczywiscie nie jest rzecz fajna.
      Trzeba z tym walczyć i ja ten pomysł popieram!
    • Gość: Janek A gdzie kary za palenie? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 19.08.04, 12:18
      A gdzie kary za palenie w miejscach publicznych? Chyba ważniejszym jest to żeby
      dzieci nie wdychały dymu na przystankach...
    • Gość: Frantz Re: Kary za przekleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 12:22
      Ukarać wszystkich hip-hopowców Ci to dopiero potrafią kląć:-). A i na jakiś
      koncert nich się straż miejska wybierze i każdego kto nuci se pod nosem jakąś
      kurwe, chuja czy innego tym podobnego ukarać ale byłyby wpływy do kasy miasta.
      POZDRAWIAM
      • Gość: STUDIO A CO Z DOWCIPAMI??? Kary za przekleństwa IP: 213.17.161.* 19.08.04, 12:37
        Mówi ogórek do wibratora:
        - i na ch ...j się tak trzęsiesz? przecież Cię nie zjedzą
    • Gość: miko 09 chamstwo w czystej postaci IP: 195.94.199.* 19.08.04, 12:56
      Krótka opowieść na temat chamstwa. Wspomniany Toruń, wczesne godziny
      popołudniowe, samo centrum. Kopernik stoi, słonko świeci, a na początku ulicy
      odchodzącej od Starego Rynku stoi sobie samochód jednej z "czołowych" firm
      ochroniarskich; a w samochodziku dwóch wysterydowanych tłuków,łokietki na
      drzwiczkach, szczęki w leniwym rytmie przeżuwają cóś (pewnie koniczynę jak to u
      mlekorobów) no i oczywiście radioodtwarzacz na full; a w radioodtwarzaczu
      współbamber się wywnętrza do rytmu hopu-hipu co on oniej myśli i co myślał
      wczesniej; no i się burak wysila żeby w każdym wersie była i k...a i p........a
      itp. Wynik miał nawet niezły przyznam. A żeby było śmiesznie to dzień wcześniej
      dostałem ulotkę tej firmy bo by mi chcieli dom ochraniać. Dla mnie bomba!
    • Gość: Gosia Re: Kary za przekleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:26
      I bardzo dobrze!Czesto poziom chamstwa i przeklinania jest nie do wytrzymania i
      uszy puchna od tego co sie slyszy a przeciez nie kazdy musi miec na to ochote!
      Ja nie mam najmniejszej i ciesze sie ze sie za to wzieli:)
    • Gość: Radek Re: Kary za przekleństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:27
      Żałuję, że u nas nie ma takich zasad. Są za to porozjeżdżane trawniki, psie
      kupki na trawnikach, kocie kupki na placach zabaw, ocieractwo w autobusach,
      przekleństwa łysych grubasów na każdym kroku, wymuszenia pieniędzy na młodzieży.
      Chamstwo poczuło siłę demokracji. Najgorsze to, że oprócz normalnych ludzi,
      którzy byliby karani, są też "ważniacy" którzy karani nie będą. Po osiedlu
      jeżdżą jak wariaci, i nikt nic nie zrobi, bo mają plecy w urzędzie miasta. Nie
      ma mocnego, kto by zabrał się za tą sitwę. Najpierw niech władze będą bez
      zarzutu, to i resztę uda się przyzwoicie urządzić, a na razie tak nie jest.
      Toruń jednak MA szczęście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka