Gość: JK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 20:49 Ostatnio jak Wyborcza oglosila powstanie strony z interaktywnymi widokami Torunia, strona padla po tygodniu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: epsilon Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.09.04, 21:16 strona wyglada paskudnie, a firma ktora robila ten design powinna zajac sie czyms innym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 02.09.04, 18:30 Moim zdaniem design strony jest super, dawno nie widziałem tak ladnej strony, wszystko skomponowane i wyważone, brawo, tylko przydaloby sie zeby strona otwierala sie tez po wpsianiu torun.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:39 Strona jest do bani. Lepiej przekierwoać adres na torun.com.pl Pozwoli to zaoszczędzić pieniądze z naszych podatków. Proponuję umieścić na niej linki do stron o Toruniu, niech internauta sam zdecyduje do chce oglądać. Z jednej lipy przeskakujemy na drugą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.04, 22:00 a mnie się podoba, mogliby tylko coś zmienić w menu po lewej stronie ekranu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrówa Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 08:30 spoko, mi tez sie podoba :) tylko zdjec do powiekszenia brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś ze smakiem Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:06 Litości, ludzie... Jak można w tych czasach wykonać coś tak okropnego. Grafika jest cofnięta o jakieś 10 lat wstecz.. Może w zamyśle autorów było stworzenie witryny odwzorowującej klimat naszego pięknego starego miasta, jest to świetny pomysł, ale ludzie...litości, te kolory, te czcionki, ehh. Ta strona ma promować nasze miasto? Proponuję, aby twórcy tej strony pomyśleli nad sobą i nad tym czym się zajmują. Fatalna. Błeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniesmaczony Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:25 Kolejna super strona ślepego (chyba) grafika Conceptu. Czy oni nigdy nie zrobią czegoś ładnego??? Taka strona to wstyd dla miasta. Jak można w taki sposób promować miasto??? Takie "coś" będzie tylko odstraszać turystów. Ciekawe w jaki sposób Concept stał się wykonawcą tego projektu? Na pewno nie dzięki swojemu portfolio. Ta strona wygląda jakby była robiona w czasach kiedy budowano nasze zabytki. Wg mnie ten projekt to sztuka przez duże "G" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOPERNIK Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 07:57 Ludzie dyskutujecie o gustach. Jednym podoba się to drugim tamto. Projekt graficzny robił grafik z firmy "GRAF" - zgadzam się powinien malować pokoje i to tylko na biało. Programowanie to sprwka CONCEPTU - tego niestety nie widać. Treści na stronę to pewnie urzędnicy. Trzeba tą strone oceniać raczej w takim podziale. Zauważcie, że w sondzie na torun.pl tyle samo jest pochwał o zje... dla grafiki. Nikt natomiast nie odnosi się do treści - dlaczego - czyżby nikt jej nieczytał ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znajacy się Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 09:43 Strona ładna, zrobiona ze smakiem, ciesząca oko, tylko niestety do momentu jak sie na nią wejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 10:27 www. torun.pl PLUSY: - koncepcja ogólna, - podział na strony, - obecność spisu mediów MINUSY: - nieskonczona, - brak wielu rzeczy, - brak konkretnej oferty mieszkaniowej, - wiele drobnych denerwujących błedów. Ale na ogólnym poprawnym szkielecie można to poprawić. Myśle, że urząd powinien bez skrepowania zrobić adres na zbieranie uwag i na bieżąco je usuwać (o ile się nie obrażą, że ktoś raczy ich poprawiać) Odpowiedz Link Zgłoś
verbatim21 Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła 02.09.04, 16:21 Najpierw narzekałem na jej brak, teraz będe narzekał na jej wygląd bo co do zawartości nie mam większysz zastrzeżeń, byle często ją uzupełniano. Grafika jest naprawdę staroświecka i nietypowa. Wystarczy spojrzeć na znajdujący się tam zegarek. Sonda najlepiej ukazuje jak internautom niepodoba się ten serwis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 17:15 no chyba masz klopoty z oczami chłopie - ludzie co głosują w sondzie dają 20 na plus i 12 na minus dla grafiki. owszem, komuś może się nie podobać, ale jak na razie jesteś w mniejszości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 02.09.04, 18:34 Ten zegar jest majstersztykiem w dziedzinie tworzenia stron! Nie wiele firm potrafi zrobić taki zegar, a co, moze chcielibyście wstawić zegarek cyfrowy który mozna znaleźć na co drygiej stronie, a skrypt jest ogólnodostępny. Widac że sie znacie na rzeczy, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 02.09.04, 19:09 PANIE JAGODZINSKI!!!pan pisze te pochwalne posty dla swojej strony? czy ktorys z informatykow. badzmy powazni, zegarek (moim zdaniem kompletnie i totalnie niepotrzebny) nie jest "majstersztykiem w dziedzinie tworzenia stron", to jedynie gadzet, szczerze mowiac nic nie wnoszacy (kazdy ma zegar na kompie nie? jak moj na kompie zle chodzi to ten na sajcie tez prawda??wiec o co tyle slinienia?) kolorystyka strony - klasyczna dla conceptu chyba, mdla i bez wyrazu czcionka - tragedia - malenka ze w rozdzielczosci wiekszej niz 1024 x 768 ledwo ja widac (a ja akurat pracuje w wiekszej - z innymi www miejskimi nie ma tego problemu) ładowanie strony - nie daj boze flash jak ktos wyzej sugerowal, z flashem to to zupelnie bedzie stalo w miejscu uklad strony - coz archaizm doprowadzony do perfekcji od groma odnosnikow do rzeczy w ktorych maczal palce concept, odnosze wrazenie ze gdzie nie klikne to trafie do czegos co przeszlo przez ta firme. nie odnosicie wrazenia na www.torun.pl ze concept to jedyna firma robiaca rzeczy w internecie dla torunia? nie ma konkurencji czy moze podpisali umowe na wylacznosc?? uklady, ukladziki... suma sumarum - strona totalnie niedorobiona albo robiona w duzym pospiechu. podejrzewam ze concept zabral sie za nia dopiero po publikacji w gazecie pomorskiej ....dopiero po tym artykule pojawil sie banner z informacja ze www ruszy od wrzesnia. i pewnie dopiero wtedy zaczeli ja robic. standardowy szablonik, system zarzadzania trescia (CMS - wystarczy wklejac gotowe teksty napisane w pospiechu przez pania z magistratu w wordzie..., zreszta wiecie o co chodzi..), troszke mdlego koloru i mamy strone jak sie patrzy...hehe wybaczcie, ale jak widze www.gdansk.pl (5! wersji jezykowych~!!!) to mi sie plakac chce..... pzdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 08:24 Widzę, ze toczy się tutaj "rzeczowa" dyskuja o faktach pomiędzy konkurencyjnymi firmami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.zsmeie.torun.pl 03.09.04, 08:43 tylko ze ja nie pracuje w zadnej z firm informatycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CONCEPT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 09:15 Witam, z reguły jestem biernym użytkownikiem formu. Tym razem zmuszony jestem odpowiedzieć brAT'u, który zmienił forum torun.com.pl na gazeta.pl. Zamiast wypowiedzieć się żeczowo woli pan atakować firmy i osoby. Tym bardziej, że jak panu wiadomo to firma GRAF odpowiedialna jest za projekt graficzny, strukturę nawigacji i rozplanowanie elementów strony intrnetowej www.torun.pl. O to dlaczego przez kilka miesięcy strona była pusta i nie posiada do dnia dzisiejszego wersji językowych - proszę zapytać osoby odpowiedzialne. Prawdopodobie za jakiś czas odpowiedzialność za aktualność serwisu www.torun.pl zrzuci pan ponownie na CONCEPT, który nie jest za to odpowiedzilny. Proszę następnym razem mieć tyle odwagi i podpisać się pod własną wypowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.34.* 03.09.04, 09:29 czyli znowu to samo: sukces ma wielu ojców, porażka żadnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek reklamy SZCZEGÓŁOWE UWAGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 10:17 Na strone nalezy spojrzeć obiektywnie, na sucho, bez emocji. Ogolny układ, podział na tematy jest OK. Ktoś, kto wchodzi na taka strone ma zazwyczaj jakiś problem: albo chce przyjechac, czy studiować, czy kupic mieszkanie czy zwiedzić miasto. Taki podzial tematyczny jest bardzo dobry. Tak tu własnie zrobiono. Wchodzac wgłab, jest nieco gorzej. Są jeszcze pewne braki, zakładam, że niebawem uzupełnione. W zabytkach brak zdjęc (i ich powiekszen), tras turystycznych, hoteli, restauracji z podziałem na kategorie (staropolskie, pizzerie, puby, kluby muzyczne...). Brak szczegółowo omówionych atrakcji turystycznych - nie znajde tu stadnin koni, zoo, basenów, kin, teatrów. To duża strata. W mozliwościach dojazdu jest tylko PKP, PKS i 1 przewożnik prywatny - to duży błąd, do Torunia dowozi z regionu około 25 prywatnych przewozników, mających własne linie. Czemu o tym nic nie ma? Na terenie Torunia sa tez statki wycieczkowe, Wanda, Chopin, Katarzynka, riksze, dorożki, jest mozliwość lotów samolotem (za 50,- Aeroklub Pomorski) O tym znowu nic. W części "mieszkaj w Toruniu" - żadnej firmy budowlanej, TBS-u, spóldzielni. Nie ma planów dzielnic rozwojowych. Dlaczego? Jest spis NIEKTÓRYCH gazet, radia, TV - to dobrze, ale czemu nie wszystkich? Czemu nie ma np. unikalnej i atrakcyjnej gazety Ilustrator, gazety Okej? Zakładam, że jesli jest już dobry szkielet, bedzie na bieżaco uzupełniany, by te wszystkie braki wyeliminować. Sam schemat daje taką mozliwość, to dobrze. Ale wymaga jeszcze sporo pracy, oceniam, że to co jest - to dopiero ok. 15-20 % potrzebnych informacji. Rzeczy których zupełnie nie ma: 1) przydałoby się jakieś kalenadarium imprez (aktywne), które posiadałoby zbiór WSZYSTKICH kilkuset imprez na rok naprzód i można by sobie wydrukować np. CO BEDZIE SIE DZIAŁO W PAZDZIERNIKU albo w najblizszy weekend. Takich informacji potrzebują ludzie jadacy do Torunia w konkretnym czasie, 2) jakieś forum dyskusyjne, ew. mozliwość komentowania danych podstron, 3) możliwość wysyłania kartek, ale nie tylko (filmów, fajnych żartów, rysunków, zagadek, kolorowanek dla dzieci) - z Torunia 4) taka strona powina być MAKSYMALNIE DUZA, szczegółowa. Pojedynczych, rozproszonych stroniczek o jednym klubie sportowym, jednym teatrze czy jakims przedmieściu - jest sporo. Ta wielka strona powinna zbierać linki do WSZYSTKICH stron i zagadnień, powinno być wręcz możliwe samodzielne umieszczanie linków przez gości. Czemu nie ma tu linków do: www.torun.com.pl www.torun-info.pl www.torun-bydgodszcz.pl www.nowy-torun.org www.torun.wlan.pl 5) wszystko, co dotyczy Torunia, przedmieśc, regionu, okolicy, pojedynczych zagadnień - taka strona powinna zbierać. Strona powinna wręcz włączać ofertę Golubia, Ciechocinka, Bierzgłowa itp. - w końcu chcemy zatrzymać turystę na kilka dni. Dajmy mu więc duża ofertę. Sam Torun to nie tylo Starówka, ale i XIX wieczne forty, unikalny barokowy klasztor na Podgórzu, Nieszawka, pałac w Przysieku i Łysomicach, zamek Dybowski i w Złotorii... Grafika, kolorystyka - oceniam ja wyżej niż inni. Jest fajna, czytelna, uproszczona. Ważne, by była spójna z pozostałą reklamą miasta, nowym logo i jego kolorystyką, billboardami, folderami. Czcionki, kolory, hasła, układy graficzne musza tworyć jednolity wizerunek. Czy tworzą? Częściowo tak. Jakieś chwyty, nietypowo chodzący zegar itp. to fajne wodotryski, chć dla 90% ludzi spoza branży - mało ważne i przez to niedocenione. ****** Komentarze krytyczne wywodza sie chyba stąd, że domeną miasto dysponuje już pół roku, pracowało nad nią 2 duże firmy reklamowe i jeszcze sporo urzedników dysponujących przecież ogromnym zasobem materiałów, zdjęć, informacji. Długi czas zaostrzył apetyty, stąd to niezadowolenie... Gdzie jest wiele ciał decydujących, tam rozmywa się pomysł, zatraca odpowiedzialność... Zamiast krytykować - wysyłajmy do UM konkrety, dane, braki, prośby. To im pomoże i Toruniowi da lepszą, pełniejszą stronę. Może na www powinien wręcz być mail "tu wyślij komentarz, uwagi, uzupelnienia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waca Re: SZCZEGÓŁOWE UWAGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:04 a czemu podawany jest adres TV3 w bydgoszczy, a nie redakcji w Toruniu? Czy ta strona promuje BYDGOSZCZ ????? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: SZCZEGÓŁOWE UWAGI IP: 158.75.35.* 03.09.04, 16:09 Bo w Toruniu nie ma po prostu redakcji telewizji publicznej, w tym TVP 3. Najbliżej jest w Bydgoszczy i stamtąd przyjeżdżają do Torunia kręcić materiały o naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trom Re: SZCZEGÓŁOWE UWAGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 11:59 mnie najbardziej drażni szeryfowa czcionka. subiektywnie - szeryfy nie pasują mi jakoś do netu. zawartość merytoryczna i wersje językowe - cóż, pożyjemy, zobaczymy. twoje powyższe uwagi "człowieku reklamy" są konkretne i oczywiste. pytanie tylko czy autorzy wezmą sobie je do serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przez "rz', koleś Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:00 "Rzeczowo" pisze przez "rz", nie przez "ż", ofiaro. Reszta twojej wypowiedzi jest taka, jak twoja znajomość ortografii. Jeśli rzeczywiście jesteś "Concept", to odnieś się do zarzutów oficjalnie i publicznie, a nie zaczepiaj ludzi na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 03.09.04, 13:39 witam gwoli wyjasnienia pewnych watpliwosci: 1) musi mnie Pan z kims mylic, nigdy nie pisalem na torun.com.pl. byc moze zbieznosc nickow..mozna wierzyc lub nie 2)nie rozumiem co w Pana rozumieniu oznacza wpowiedz RZeczową...mysle ze dosc konkretnie wskazalem w poprzednim poscie braki serwisu www.torun.pl co do ataku na osoby i firmy - prosze wybaczyc ale wszystkim wiadomo ze finalnym wykonawca serwisu jest firma CONCEPT - szczerze mowiac guzik mnie obchodzi to, kto z panstwa podwykonawcow mial dostarczac grafike, kto tresc itd. panstwo chlubia sie stworzeniem serwisu www.torun.pl, podobno rowniez to z panstwem miasto podpisalo umowe na wykonanie strony, wiec prosze nie zrzucac odpowiedzialnosci na kogos innego. chyba ze miasto zaplacilo firmie concept a ta zlecila wykonanie poszczegolnych czesci serwisu roznym wykonawcom, a nastepnie zlozyla je w calosc bez dbania o jakakolwiek ciaglosc czy jednosc (o terminach nie wspominajac)...takie postepowanie mocno swiadczy o braku profesjonalizmu w dzialaniu i, nie bojmy sie powiedziec tego glosno, ODWALENIU roboty za publiczne pieniadze. Podobnie rzecz ma sie z aktualnoscia - a kogo jesli nie wykonawce i operatora miejskiej strony www mam winic za brak aktualnosci danych? siebie? a jesli system posiada CMS - wystarczy informacja o tym ze serwis jest redagowany przez magistrat czy kogo tam i pozbedziemy sie niedomowien (a ja nie bede zrzucal odpowiedzialnosci na CONCEPT...;) 3) co do atakow na osoby - czy pan Jagodziński przestał byc szefem CONCEPTU? jesli tak to przepraszam za wymienienie nazwiska, jesli nie to nie uwazam zeby byla to tajemnica niegodna zdradzenia jej na tym forum, chyba że nie bierze pan odpowiedzialnosci za to co Panska firma wykonala i odcina sie pan od tego... 4) nie pracuje dla zadnej firmy informatycznej ani w toruniu ani gdzies indziej - to odpowiedz na zarzut ze trwa tutaj jakis pojedynek konkurentow rynkowych... a wystarczy troszke pobuszowac w "regionalnym" internecie by stwierdzic ze concept objal tu jakas hegemonie jesli chodzi o wykonywanie stron www instytucji publicznych, badz dysponujacych publicznymi pieniedzmi..przyklady? przedmiot naszych dyskusji torun.pl torunskie MZK interaktywny torun (z tego co wiem - tworzony przy wspoludziale miasta, jak to swego czasu bylo reklamowane) torunski serwis samorzadowy biuletyn informacji publicznej torunia informacja turystyczna w toruniu )www.it.torun.pl - czy ta szata graficzna nie wydaje sie znajoma???) dwor artusa muzeum okregowe w toruniu (znowu znajomy kolorek) teatr Horzycy sporo prawda? nie wiem, moze rzeczywiscie w organizowanych przetargach (jesli takowe byly) albo rozmowach okazywal sie najtanszy..ale niestety oprocz tworcy strony te maja jeszcze jeden wspolny element - sa po prostu mocno przecietne..moze kwestia gustu, moze moja niechec do conceptu....mozemy podyskutowac.. 5) a na zlosc Panu nie podpisze sie....brAT musi wystarczyc... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:14 Strona informacji turystycznej jest znacznie lepsza. Chyba GRAF powinien CONCEPTOWI odpalić na prawa autorskie. He, he, he ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezydent Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:23 To i tak lepiej niż przez trzy lata braki i nieaktualności publikowane przez UMK i Wx3. Zobaczymy jak będzie tym razem. Stona przestanie byc aktualna po 2-3 miesiącach i wszyscy znów zapomną o sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.04, 23:56 ale zenada!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Nie ma czego reklamowac - wrecz przeciwnie IP: *.cable.mindspring.com 03.09.04, 08:01 Super tez sa wersje jezykowe - poprostu super reklama swiatowa - szkoda tylko ze jezyk polski nie jest taki popularny jak te inne ktorych tu poprostu nie ma... co prawda jest tez link do strony IT - gdzie tu wersje jezykowe zawezaja sie przewaznie do tytulu :-))) i to wszystko po roku wypocin? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.35.* 03.09.04, 15:59 A mi się podoba tłumaczenie, że kolor rudy jest typowy dla gotyku toruńskiego i dlatego został wykorzystany na stronie Torunia. a poza tym był kiedyś przecież czołg Rudy 102, a przecież wszyscy Polacy go kochają do dziś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borek Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.1.* 03.09.04, 16:03 ja tez uwielbiam rudy kolor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:32 Chyba pogłębiamy potoczny pogląd, że toruń to tylko "Gotyk na dotyk". Można tu przyjechać i poprzechadzć sie po starych uliczkach. Gospodarka i firmy działające w mieście odstawiane sa da plan dalszy. Zobaczcie na strone bydgoszczy. Tam kipi od informacji gospodarczych, inwestycji, informacji praktycznych dla biznesu. Toruń pozostał w średniowieczu. Byliście może niedawno w bydgoszczy. Polecam spacer przy nowych halach sportowych i stadionach. Remontowane ulice, port lotniczy, nowe inwestycje. Człowiek czuje, że coś się zmienia, tutj niestety pielęgnujemy przekonanie, że Toruń to tylko zabytki, zabytki, zabytki no i może jeszcze zabytki ... Jadę do bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
roleta1 Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła 23.09.04, 22:38 Gość portalu: ad napisał(a): > Chyba pogłębiamy potoczny pogląd, że toruń to tylko "Gotyk na dotyk". > Można tu przyjechać i poprzechadzć sie po starych uliczkach. Gospodarka i firmy > > działające w mieście odstawiane sa da plan dalszy. Zobaczcie na strone > bydgoszczy. Tam kipi od informacji gospodarczych, inwestycji, informacji > praktycznych dla biznesu. Toruń pozostał w średniowieczu. Byliście może > niedawno w bydgoszczy. Polecam spacer przy nowych halach sportowych i > stadionach. Remontowane ulice, port lotniczy, nowe inwestycje. Człowiek czuje, > że coś się zmienia, tutj niestety pielęgnujemy przekonanie, że Toruń to tylko > zabytki, zabytki, zabytki no i może jeszcze zabytki ... > > Jadę do bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werth Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 03.09.04, 18:16 Witam Przyznam, ze jestem zażenowany jakością tej "produkcji". Żeby nie być gołosłownym - kilka konkretów. DO KODERA Podstawowe błedy charakterystyczne dla początkującego webmastera. I tak: - brak doctype (tips01 dla piszacego, moze sie wreszcie nauczy! - deklaruje w jakiej wersji (X)HTML napisales strone, oraz co ważniejsze, ustawia przegladarke w quirk, albo standard mode) - strona kodowa pl literek - Windows-1250??? tips02: zainteresuj sie może iso-8859-2 - brak metatagów - słyszał kiedy o tym??? o robotach sieciowych indeksujących strony??? tips03:google.pl Wreszcie uwaga natury ogólnej. Mamy rok 2004 i swiat pędzi do przodu. W pisaniu stron również. "Trendi" jest teraz oddzielanie wygladu strony (css) od tresci i to nie tylko ze wzgledu na modę, ale przede wszytkim na dostępność. Ciekawe czy spróbowałeś obejrzeć swoje "dzieło" w przeglądarce tekstowej, albo przetestować czytnikiem dla niedowidzących i niewidomych??? Poczytaj o WAI, wieczorami postaraj sie trochę poduczyć, może napisać jakąś stronkę na divach, bo tabele jak sama nazwa wskazuje, służą do pokazywania danych TABELARYCZNYCH, a nie rozmieszczania elementów layautu. Może nawet się zdziwisz, jak szybko może załadować się identycznie wyglądająca strona. Ucz się chłopie, ucz (tylko nie za nasze pieniądze). DO TYPOGRAFA Szeryfową poleciałes...hmmm. Pewnie też wymyśliłeś te latające newsy. DO GRAFIKA Odmalowałeś nam Toruń w monokolorze. Zabrakło farbek w pudełku, czy monitor się popsuł? Przyznam, żę spodziewałem sie czegoś lepszego. Piękniejszego?. DO PANÓW KTÓRZY TEN BUBEL KUPILI Panowie, jak wygląda odbiór takiego projektu? Czy o rzetelności i profesjonaliźmie wykonania wypowiada się jakiś FACHOWIEC, albo ich grupa? Czy wystarczy zachwycony głos pani Zosi z sekretariatu: "ooo jakie śliczne, i jeszcze sę rusza!"(to o tych nieszczęsnych newsach). Jeśli pierwsza opcja to oczywiście gratuluję fachowców. PODSUMOWUJĄC: Panowie i Panie ktoś nas tu robi w ch*** , tylko dlatego że sie na tym nie znamy!? Spoko, spoko znamy się!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 03.09.04, 18:39 werth - ale zegar, ZEGAR! ten majstersztyk w tworzeniu stron internetowych!!! piszesz tu o drobiazgach a nie zauważyleś ze cala praca poszla w zegar??? taki ladny, klasyczny....2 firmy nad nim siedzialy przez pol roku, jedni pisali oprogramowanie a drudzy dopracowywali go graficznie...a my tu o jakis layoutach i kolorach.., i ze logo torunia nie ma (na którego promowanie tez idzie kasa, jakies kwiatki, klomby itd a na stronce niet..), i ze strona laduje sie zenujaco dlugo(przynajmniej u mnie, chociaz w pracy tez nie szybciej a lacze mam w robocie lepsze..)jakby cala byla zrobiona we flashu..i ze w ogole to moim zdaniem miasto powinno sie wytlumaczyc z wydanych pieniedzy na to COŚ, a przynajmniej ujawnić ile to kosztowało. chetnie sie dowiem ile kasy z moich podatkow poszlo na to badziewie. bo wg mnie to concept powinien jeszcze miastu doplacic za straty moralne i utracone dochody z tych turystow ktorzy przeraza sie, ze torun jest dwukolorowy (monochromatyczny?) i sie u nas nie pojawia... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.34.* 03.09.04, 23:09 ok, no to ile miasto, czyli my, wydało na www.torun.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 23:35 sam Concept czyli skład komputerowy (no i zegar) = 5000 zł (chyba netto, więc +22%) układ graficzny GRAF - nie wiem, ale pewnie z 2000-3000 zł (tez netto?) zdjęcia - ? tłumaczenia - ? razem pewnie 15.000 a jeszcze dolicz pensje jakiejś części z 16 pracowników przez pół roku (!), a w zasadzie dłużej, bo strona wg opinii samego urzedu jest zrobiona dopiero w 15 %, więc może pensje mnożyc przez rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waca Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 14:00 liczac tylko 4 pracowników po 1500zł +podatek +ZUS daje 2680 zł x 12 miesięcy daje 32160 zł + 15.000 wydane na zewnątrz sumuje się w 47.160 zł!!! Może zwolnić połowę pracowników tego wydziału? Pracują wyjątkowo drogo i długo - po pół roku mają 15% strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 15:54 Nie śmiejscie się tylko, podobno tą stronę robił jeden urzędnik. Jak na pół roku to i tak dobry wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werth Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 04.09.04, 11:31 >werth - ale zegar, ZEGAR! ten majstersztyk w tworzeniu stron internetowych!!! Upss. Wyglada na to , że dałem ciała nie zwracając uwagi na ten istotny szczegół. Może zasugerował mnie fakt, że pominięto ten element w ichniej sondzie (nie wziąłem udziału, bo nie mogłem zdecydować, co mi sie najbardziej nie podoba, a opcji zaznaczenia kilku elementów naraz brak). Panowie szacuneczek za ZEGAR!!!. Zwracam honor, udało się. Zegar działa.:P >> zdaniem miasto powinno sie wytlumaczyc z wydanych pieniedzy na to COŚ, Racja. IMHO stronka warta 12,99PLN+VAT no chyba że dorzucimy jeszcze coś za zegar :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.34.* 04.09.04, 12:31 no to całkiem sporo jak za (póki co) prowizorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toruń Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 22:31 Przecież tu kurwa więcej stuffu nie działa niż działa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asf Re Nowa strona miejska wreszcie ruszyła - niestety IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 01:28 Dobrze że nie ma tego w innych językach, bo jeszcze ktoś by zobaczył tą miernotę. Generalnie widać, że "specjaliści po linii partyjnej" z urzędu miasta dostali kopa w d... żeby wreszcie to uruchomić, więc wpisali tam trochę bezwartościowych informacji (metodą kopiuj-wklej), głównie takich żeby nie musieli niczego aktualizować w najbliższych latach, do tego dołożyli menu w którym co drugi przycisk nie działa. Dodam jeszcze beznadziejny plan miasta - okienko takie małe że chcąc widzieć nazwy ulic mieści się obszar który można przejść w minutę. Oczywiście nie wiadomo tego dokładnie bo na mapie nie ma skali. A aktualność niektórych ulic pamięta jeszcze Gierka. Ale może to celowo, w razie gdyby bin Laden chciał użyć tej mapy do zaplanowania ataku na Zaleskiego. Następny hit to mapa ścieżek rowerowych. Taka mała że nie widać nawet przy których ulicach są ścieżki. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aras Re: Re Nowa strona miejska wreszcie ruszyła - nie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:18 Pewnie nigdy nie bedzie, bo kasy za mało na tłumacznia. Odpowiedz Link Zgłoś
roleta1 Re: Re Nowa strona miejska wreszcie ruszyła - nie 23.09.04, 22:40 Gość portalu: asf napisał(a): > Dobrze że nie ma tego w innych językach, bo jeszcze ktoś by zobaczył tą > miernotę. Generalnie widać, że "specjaliści po linii partyjnej" z urzędu miasta > > dostali kopa w d... żeby wreszcie to uruchomić, więc wpisali tam trochę > bezwartościowych informacji (metodą kopiuj-wklej), głównie takich żeby nie > musieli niczego aktualizować w najbliższych latach, do tego dołożyli menu w > którym co drugi przycisk nie działa. > Dodam jeszcze beznadziejny plan miasta - okienko takie małe że chcąc widzieć > nazwy ulic mieści się obszar który można przejść w minutę. Oczywiście nie > wiadomo tego dokładnie bo na mapie nie ma skali. A aktualność niektórych ulic > pamięta jeszcze Gierka. Ale może to celowo, w razie gdyby bin Laden chciał użyć > > tej mapy do zaplanowania ataku na Zaleskiego. > Następny hit to mapa ścieżek rowerowych. Taka mała że nie widać nawet przy > których ulicach są ścieżki. > Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 06.09.04, 19:40 witam nie wiem czy Państwo zauważyli, ale widac pierwsze efekty naszej wymiany zdan na forum - na torun.pl w zakladce redakcja pojawila sie dokladna informacja co kto zrobil i za co byl (jest) odpowiedzialny w serwisie.. tak jak podejrzewalismy - grafike do zegara (przypominamy: "..majstersztyk w dziedzinie tworzenia stron internetowych..")robila firma Graf, Concept zaś pisal do niego oprogramowanie. ciekawe jak strona bedzie dalej ewoluowala... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werth Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 06.09.04, 22:32 > tak jak podejrzewalismy - grafike do zegara (przypominamy: "..majstersztyk w > dziedzinie tworzenia stron internetowych..")robila firma Graf, Concept zaś > pisal do niego oprogramowanie. nadinterpretacja:))) oprogramowanie do zegara z cala pewnoscia napisala firma Macromedia, choc calkiem mozliwe, ze kika linijek acionscriptu faktycznie popelnil programista Conceptu (choc patrzac na poziom calej reszty obstawialbym na jakiegos gotowca sciagnietego z sieci):P pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brAT Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 07.09.04, 02:52 ironizowalem werth...:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
werth Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła 07.09.04, 10:21 Gość portalu: brAT napisał(a): > ironizowalem werth...:) ano:) ale chwytam sie kazdej okazji i chetnie bym rzeczowo podyskutowal o sewisie z jakas opozycja, ktora jest nim zachwycona. mam nadzieje, ze "tworcy" (cudzyslow zamierzony) z ukrycia zerkaja na watek i zdaja sobie sprawe, ze ktos im patrzy na lapy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 11:23 przede wszystkim vco to za serwis, który ma tylko 15% danych. czy nie lepiej go robić dłużej (w tempie UM - półtora roku) ale dać 100% informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ever. Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.mm.pl 07.09.04, 18:26 witam pierwsza sprawa - widze ze pojawil sie na forum jeszcze jeden brAT..ten jeden wlasciwy (z domena mm.torun.pl) czyli ja od dzisiaj dzialam jako Ever. brAT'cie - moze to ty jestes tym, o ktorym pisal Sz.P.Szef Conceptu Jagodzinski (ze sie przeniosles z torun.com.pl itd) - pewnie ta niechec do brAT'a w concepcie wziela sie z tego, ze przeca torun.com.pl redaguje centernet - swego czasu wrog nr 1 conceptu... ale ok..dosc spraw organizacyjnych werth - niestety chyba nie znajdziesz (-my?) opozycji do pogadania. wiekszosc na tym forum jest na "nie" albo co najmniej bardzo krytycznie nastawiona do "naszej" nowej strony miejskiej..glosow zachwytu, achow i ochow chyba nie doczekamy (a w sumie jest sie czemu dziwic?) aa jeszcze jedna sprawa - niedawno dowiedzialem sie od znajomego, nie ukrywam z torunskiej branzy www-mejkerów, ze PODOBNO (podkreslam PODOBNO) aniolek torunski, tak eksponowany na torun.pl jest wlasnoscia torunskiej izby przem- handl, ktorej to strone PODOBNO concept rowniez obsluguje...hmm ciekawe prawda? chce zaznaczyc - nie jest to atak, tylko chec wyjasnienia pewnych POGLOSEK krazacych w torunskiej branzy...moze ktos sie do tego ustosunkuje... i, razem z werth'em mam nadzieje ze tworcy torun.pl zerkaja (nawet nie z ukrycia) na ten watek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniesmaczony Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 09:08 Jest dokładnie tak jak mówisz, Aniołek zamieszczony na torun.pl jest własnością IPH w Toruniu. Widać go na ich wszysztkich materiałach reklamowych, stronie WWW, teczkach firmowych, firmowym papierze, wszędzie. Faktem jest też to, że Concept robił stronę dla IPH (nie będę pisał co IPH mówi nt. współpracy z Conceptam, bo mogą to przeczytać dzieci;) ale czy to jest powód żeby pożyczać (kraść?) tego Aniołka? Bo że Concept nie mial na to zgody IPH to wiem na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
werth Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła 09.09.04, 10:43 Gość portalu: Zniesmaczony napisał(a): > Jest dokładnie tak jak mówisz, Aniołek zamieszczony na torun.pl jest własnością > IPH w Toruniu. Widać go na ich wszysztkich materiałach reklamowych, stronie > WWW, teczkach firmowych, firmowym papierze, wszędzie. obawiam sie ze tym razem bladzicie panowie :), bo na ile znam prawo autorskie, to zastrzezenie takiego aniolka na wylacznosc, wiszacego sobie spokojnie nad wejsciem do ratusza od x lat (gdzie x to duzo lat) jest niemozliwe. no chyba, ze ktos zwedzi konkretne zdjecie, to juz inna sprawa. na tej samej zasadzie mozna by probowac zastrzec panorame torunia jako taka (nie w konkretym wizerunku, tylko ogolnie), portret mony lizy, kolko , czy nawet kwadrat:). to ze znak widnieje na materialach IPH o niczym nie swiadczy. z tego co pamietam, taki aniolek stanowi "publiczne dobro kultury" czy, jak to tam zwa (nie chce mi sie sprawdzac;>) i mozna sobie z niego korzystac do woli. tym razem jako adwokat diabla:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 15:41 aniołek jest w porzo, tylko bardzo mało informacji jest na tym www to główny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andi Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 16:06 Bez urazy, ale ten spacer z panoramami jest lepszy od tej czerwonej strony. Szkoda tylko, że niektóre widoki wyglądają "realnie" - zbyt realnie jak na nasze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 22:50 co tam www - TV3 w Toruniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.34.* 10.09.04, 09:16 własne okienko w TVB to jeszcze nie TV3 w Toruniu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:22 własne studio, własni reporterzy, montaz, programy, mozliwość wypinania sygnały bydgoskiego i wpinania torun skiego - to w ramach jednego oddziału 2 redakcje i dwa studia! Torun zyskuje rangę taka jak w Opolu, Olsztynie, Kielcach. Usamodzielnienie do samodzielnego oddziału to kolejny proces, co np. w Kielcach własnie sie dokonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.34.* 10.09.04, 09:31 ale dyrekcja będzie w Bydzi, a to znaczy, że nie będziemy samodzielni, a chyba wszyscy wiemy, jak to jest z Bydzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:36 a teraz to nawet sami przygotowywali materiały o Toruniu, sami wysyłali dziennikarzy (lub czesciej nie wysyłali), sami decydowali o montazu i o tym, co wysłać do ogólnopolskich programow (Wiadomosci, Teleexpress, Panorama). Na WOSP nie dawali telebimu ani podnosnika. Teraz tego nie bedzie, my bedziemy robic materiały o Toruniu. To OGROMNA różnica. A 3 stołki dla dyrektorów? I tak oddział torunski sie usamodzielni za 2-3 lata. A już od teraz bedzie w spisie ośrodków i w zajawkach w TV3 napis: "TORUN". Czy to nie piękne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: 158.75.34.* 10.09.04, 09:46 piękne, ale robią to tylko, żeby wytrącić nam "oreż" z dłoni, bo przecież niedługo powiedzą: "no patrzcie ile fajnych materiałów z Torunia robimy w miesiącu, więc po co dublować redakcje, etaty, wydatki na sprzęt..." itd. cwaniaczki :-) ale my się nie damy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werth wiadukt rusza stronka staje :P IP: *.torun.mm.pl 12.09.04, 11:18 11:16, 12.09.2004 goliat.torun.mm.pl/~werth/torun/ble.jpg gratulacje, przynajmniej przestalo latac przed oczami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ever. Re: wiadukt rusza stronka staje :P IP: *.torun.mm.pl 12.09.04, 11:53 cos w tym jest...nic kompletnie sie nie laduje oprocz tla strony.. coz nie mozna miec wszystkiego - albo wiadukt albo strona nie? pozdro p.s. a jak dlugo tlo sie laduje!!!heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werth Re: wiadukt rusza stronka staje :P IP: *.torun.mm.pl 12.09.04, 12:30 rownowaga w przyrodzie musi byc zachowana :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: wiadukt rusza stronka staje :P IP: 158.75.34.* 12.09.04, 12:38 ale numer :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tykk Re: wiadukt rusza stronka staje :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:22 jak bedzie studio telewizji, to wszystko usłyszysz stamtąd. internet nie bedzie potrzebny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werth Re: wiadukt rusza stronka staje :P IP: *.torun.mm.pl 14.09.04, 13:09 cos poprawili, choc dalej (przynajmniej u mnie ) no powitanie wyskakuje niespodzianka (efekt zamierzony??). IMHO troche to juz przestaje byc smieszne:( Odpowiedz Link Zgłoś
thistle1 Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła 13.09.04, 10:04 podajcie mi proszę strony z ciekawymi zdjęciami Torunia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Nowa strona miejska wreszcie ruszyła IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 08:00 www.miasto.torun.pl/spacer/ www.tti.torun.pl www.torun.com Odpowiedz Link Zgłoś