Dodaj do ulubionych

budynek starej szkoły

12.01.15, 22:50
Nie mieszkam już w Osięcinach ale bywam tu często... Wjazd do Osięcin i widok starej szkoły zawsze mnie przeraża. Chodziłem do tej szkoły i mam wiele dobrych wspomnień z nią związanych... I kaflowe piece i masakrycznie nieszczelne okna i tajemnicze dla mnie ostatnie piętro na którym mieszkała Pani Sikorowska - emerytowana nauczycielka (cudnie czytała bajki w mojej pierwszej i drugiej klasie:) ) Ale widok tych murów mnie przeraża! Czy ktoś wie dlaczego te ruiny dalej straszą?? Czy nie czas już uporządkować ten teren?? Kto to powstrzymuje?? O co chodzi??
Obserwuj wątek
    • lokietek4 Re: budynek starej szkoły 14.01.15, 19:55
      vanderlex wyjaśnię jak do tego doszło w momencie w którym kupił budynek szkoły pewien Pan z sąsiedniej gminy od naszego wójta gminy nie wiadomo czym kierujące się Panie , była sekretarz gminy i była nauczycielka postanowiły z pomocą jednego bardzo znanego i szanowanego wykładowcy wpisać tą szkołę jako zabytek co im się szybko udało. Konserwator zabytków zablokował jakiekolwiek prace bez jego nadzoru i jego wytycznych .Gdyby kupujący przewidział taki obrót sprawy nigdy by tego nie nabył bo konserwator tylko żądał a wspłófinasować nie chciał swoich wymagań a na dodatek do zabytków wpisał nawet 20letnie drzewa .Cała szkoła był ogrodzona i widniały napisy zakazu wstępu z uwagi na grożące niebezpieczeństwo ,którego dziś nie ma. a drewno rozkradzione w tym miejscu mogłaby być fajna inwestycja ale radzie gminy i wójtowi na tym nie zależało
      • vanderlex Re: budynek starej szkoły 16.01.15, 22:47
        I nic się nie da zrobić?? Przecież wpisanie tej ruiny na listę zabytków to jakaś kpina! Stoi i straszy tylko! A była sekretarz gminy, była nauczycielka i szanowny wykładowca to kto zacz? Może czytają to niech się wypowiedzą... I wójt pewnie czyta, to może się odezwie :) Czekam z niecierpliwością na wieści :)
        • cichy2014 Re: budynek starej szkoły 17.01.15, 12:30
          Z tego co jest mi wiadome to budynek starej szkoły nie jest już zabytkiem. W planach jest aby na miejscu po ruinach powstał parking dla autobusów szkoły i samochodów pracowników. Problem tkwi jednak w tym że najpierw gmina musi kupić ten plac czyli w chwili obecnej mury szkoły a żeby wszystko poszło jak najlepiej po myśli władzy i żeby kupić to jak najtaniej musi zostać ustawiony przetarg. Dlaczego jednak nic się w tym temacie nie dzieje to niestety już nie jest mi wiadome. Mam jednak nadzieję, że już wkrótce ruiny przestaną straszyć i faktycznie coś pożytecznego w ich miejsce powstanie.
          • rowerzystka2000 Re: budynek starej szkoły 23.01.15, 11:11
            Może kolejny market. O jak to by było cudownie. I około 5 nowych miejsc pracy w Osięcinach. Albo nie. Może jeszcze jeden Kościół bo ten stary jest za mały i nie ma gdzie usiąść a nie po to ludzie tyle płaćą na tacę żeby teraz stali całą mszę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka