Dodaj do ulubionych

pisanki i mazurki wielkanocne

IP: *.petrus.com.pl 25.03.05, 15:08
Swięta już się właściwie rozpoczęły. Dziś Wielki Piatek, wielkie
przygotowania do Wielkiej Niedzieli.

Możecie się podzielić wiadomościami o ulubionych mazurkach i nie tylko?
Mój ulubiony to kajmakowy. Ale w tym roku nie będę go jadła, gdyż zabrakło
czasu na robienie. Kupiłam... paschę tym razem.

Pozdrawiam świątecznie i wracam do pracy przedświątecznej. Mam nadzieję, że
po zmierzchu będzie kilka wpisów:)

Obserwuj wątek
    • apokalipssa Re: pisanki i mazurki wielkanocne 25.03.05, 19:07
      Sama szczerze mówiąc nigdy nie piekłam, a preferuję ten od Sowy:) (mazurek
      oczywiście)
      • Gość: torunianka Re: pisanki i mazurki wielkanocne IP: *.petrus.com.pl 25.03.05, 23:33
        od sowy to mogą być i pisanki, chyba. Prawdę mówiąc nie bardzo kojarzę jak duże
        te pisanki mogą być. Może trochę większe niż przepiórcze?
        • Gość: torunianka mazurek kajmakowy - może ktoś skorzysta;) IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 00:02
          Mazurek kajmakowy

Składniki:
          - Ciasto:- 30 dag mąki pszennej- 10 dag cukru pudru- 20 dag masła roślinnego- 2
          łyżki gęstej śmietany 30-procentowej- 1 żółtkodo przybrania:- 1 łyżka rodzynek-
          paski skórki ścięte z 1 pomarańczy i krótko przesmażone w syropie- 4 śliwki
          kalifornijskie bez pestek- 6 połówek orzechów pekan lub włoskich

Masa:- 2 szklanki mleka- 50 dag cukru- 10 dag masła

Sposób przyrządzania:Przygotować ciasto: z podanych składników szybko zagnieść
          kruche ciasto i włożyć na 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na
          placek grubości 5 mm i ułożyć w formie (30 x 40 cm). Z reszty ciasta wycisnąć
          szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym
          do temperatury 220°C. Przygotować masę: mleko gotować z cukrem na małym ogniu
          około 2 godz., stale mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzić, dodać masło i
          ucierać dopóty, dopóki masa nie zwiększy dwukrotnie swojej objętości. Nożem,
          maczanym w gorącej wodzie, rozsmarować masę na kruchym spodzie i przybrać
          bakaliami.
          • Gość: kolabor Re: mazurek kajmakowy - może ktoś skorzysta;) IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 01:33
            Mazurki gotowe od kilku godzin !
            sam dekorowałem :P (więc nie wyglądają za ciekawie :P)
            ciastem się nie zajmuję bo zapewne wszystko poszło by z dymem... ;)

pozdrowienia i wyjątkowo smacznych mazurków życzę :)
            • Gość: torunianka mazurek - ale jaki??? IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 14:39
              kolabor, dobrze, że coś robiłeś przy tych mazurkach bo jesteś specjalistą od
              kolaboracji;) Ale nie powiedziałeś JAKIE mazurki dekorowałeś.
              • Gość: kolabor Re: mazurek - ale jaki??? IP: *.torun.mm.pl 26.03.05, 17:19
                W sumie celowo nie napisałem, bo taki ze mnie kucharz jak z koziej dupy trąbka,
                więc nie wiem dokładnie :P Mazurki moje takie jakieś tradycyjne są: kruche
                ciasto z takimi wałeczkami po bokach co by nic z mazurka nie spadło :P, na
                ciacho bakalie, lukier i gotowe !
                nieskomplikowane, proste w obsłudze, a jakże pyszne :)

trochę moja wypowiedź chyba nie najwyższych jest lotów, ale, jak mówię, ja i
                sprzęty kuchenne odmiennymi chadzamy ścieżkami :P

pozdrowienia dla wszystkich mazurko-żerców
                • Gość: torunianka mazurek migdałowy - bardzo prosty IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 19:49
                  OK, kolabor. Podobno najlepsi kucharze do mężczyźni. Znam faceta, który
                  specjalizuje się w przygotowywaniu czekoladowych frykasów. Jest w tym mistrzem,
                  choć zawodowo - informatyk;)
                  To podrzucam Ci coś, czym możesz się kiedyś popisać. Szczególnie ważne to dla
                  osób, które nie mają uczulenie na mąkę. Oto przepis całkiem łatwy, a jaki
                  smakowity:)))

Bezglutenowy migdałowy spód do mazurka

Składniki:- szklanka zmielonych migdałów- 1/2 szklanki cukru pudru- 1/2 kostki
                  masła- 2 jajka- szczypta soli

Sposób przyrządzania:
                  Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia.
                  Połowę cukru utrzyj z masłem, dodaj żółtka, migdały i wszystko dokładnie
                  wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodaj, wciąż
                  ubijając, resztę cukru. Pianę połącz delikatnie z masą. Wylej ciasto do formy.
                  Piecz 15-20 min. Taki spód jest pyszny i bez masy. Wystarczy go pokryć
                  powidłami, lukrem, pomadą lub polewą.

• Gość: kolabor Re: mazurek migdałowy - bardzo prosty IP: *.torun.mm.pl 27.03.05, 00:48
                    Dziękuję bardzo Torunianko :)
                    W najbliższym czasie postaram się wyruszyć do boju ! :D

(tak na marginesie mogę się pochwalić, że też w sumie mam jedną jedyną swoją
                    specjalizację kuchenną - kruche ciasteczka :P)

świąteczno-niedzielno-mazurkowe pozdrowienia
    • Gość: torunianka Zyczenia świąteczne dla forumowiczów IP: *.petrus.com.pl 26.03.05, 21:36
      Wszystkim Forumowiczom życzę Radosnych, pogodnych Świąt Wielkiej NOcy, więcej
      optymizmu, mniej zajadłości w zwalaczaniu się na forum.
      I dla okraszenia forum mały prezencik:
      www.yahoo.americangreetings.com/view.pd?i=136979911&m=5603&source=yahoo999

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka