Dodaj do ulubionych

weekend w Toruniu

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 18:41
Torunianie i sympatycy tego pieknego grodu,
W ten najblizszy weekend mam zamiar odwiedzic wasze piekne miasto. Wraz ze mna
przyjedzie zaprzyjazniony Szwed. Chce mu pokazac jedno z najpiekniejszych
miast - bo ile razy mozna ludziom pokazywac Warszawe czy Krakow. Powiedzcie co
warto zobaczyc (link do ciekawej stony o Toruniu mile widziany), gdzie spac -
ladny, maly hotel (najlepiej centrum miasta i w zabytku) no i pytanie
najwazniejsze gdzie zjesc??? Hotel - zakres cenowy 200-300 za pokoj dwuosobowy.
Restauracja do 100 pln za glowe.
Bardzo dziekuje za wszelakie odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam,
Borys
Obserwuj wątek
    • Gość: Telek Re: weekend w Toruniu IP: TORINT* / 212.244.62.* 25.06.02, 08:23
      Warto zobaczyc: Stary Rynek (Kamienica pod Gwiazdą), Ratusz, Dom Kopernika,
      Krzywą Wieże (obowiązkowo Żywiec na tarasie), ruiny zamku (Gdaniskiem zwane -
      od Podmurnej lub Przedzamcza), kościoły: Jakuba, Jana i NMPanny, na kawę i lody
      do kafeterii w Dworze Artusa, A jeśli macie chwilę czasu to Majdanami od Dworca
      Głownego warto pójść do punktu widokowego obok przystani wioślarskiej
      Budowlanych i popatrzeć na najpiękniejszą na świecie panoramę miasta. Jeśli w
      dalszym ciągu nie macie dość to polecam Muzeum Etnograficzne (i staropolski
      obiad w Damroce). O ile jeszcze będziecie żadni wrażeń to Radio Matwarz przy
      Żwirki i Wigury ;-)
      Hotel - Czarna Róża (a może Pod Czarną Różą) lub Petit Fleur (o ile tak się to
      pisze). Żarełko (o ile nie skorzystaliście z Damroki) to "U sołtysa" przy ul.
      Mostowej.
      • Gość: Wiech Re: weekend w Toruniu IP: 217.97.134.* 25.06.02, 08:32

ja bym dołozył od siebie jeszcze Collegium Maius, spacer obok (i ew. wizytę w)
        Planetarium, no i chyba warto by też zobaczyć Nowy Rynek - może nie tak ładny
        jak Stary, ale ile miast ma w końcu 2 rynki? Poza tym to bramy od str. Wisły
        (przynajmniej Mostową) no i spacerek Podmurną w dół, bo też niczego sobie.

Co do hoteli to potwierdzam typy kolegi, jeno w odwrotnej kolejności -
        zacząłbym od Petite Fleur. Obiad zdecydowanie 'U Damroki' - z parteru jest
        widok na ziemniaki za oknem ;), z pięterka - bardzo sympatyczny na większą
        część skansenu. POlecam 'specjalność zakładu' czyli gulaszową - smaczna i
        b.ciekawie podają, a na drugie to juz kwestia gustu.

Miełho pobytu.
        :)))
        • Gość: Ani Re: weekend w Toruniu IP: 157.25.119.* 25.06.02, 10:36
          Dzieki za podpowiedzi. Pewnie skorzystamy z Waszych rad. Mam tylko prosbe o
          jakies namiary na polecana przez Was restauracje "U Damroki", bo nie moge
          niczego takiego znalezc na stronach o Toruniu. Ale moze zle szukam.

pozdrawiam,

Ani (zona Borysa)
          • Gość: Wiech Re: weekend w Toruniu IP: 217.97.134.* 25.06.02, 11:39
            Gość portalu: Ani napisał(a):

> Dzieki za podpowiedzi. Pewnie skorzystamy z Waszych rad. Mam tylko prosbe o
            > jakies namiary na polecana przez Was restauracje "U Damroki", bo nie moge
            > niczego takiego znalezc na stronach o Toruniu. Ale moze zle szukam.
            >
            > pozdrawiam,
            >
            > Ani (zona Borysa)

telefonu nie mam, ale bardzo łatwo tam trafić i raczej nie ma problemu z
            miejscami.
            Restauracja jest przy (albo prawie w) Skansenie, obok Placu Teatralnego. Trzeba
            przejść kawałek chodnikiem równoległym do ul. Chełmińskiej (tak z 15m od niej
            samej) w stronę 'od Starówki' i już.
          • Gość: Telek Re: weekend w Toruniu IP: TORINT* / 212.244.62.* 25.06.02, 11:41
            A ja podam adreso-telefon z www.torun.com.pl :

U Damroki Restauracja
            87-100 Toruń
            Szosa Chełmińska 1
            tel. (0-56) 622 36 60
            • Gość: Ani Re: weekend w Toruniu IP: 157.25.119.* 25.06.02, 12:11
              Dzieki!!!!
          • Gość: wamal Re: weekend w Toruniu IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 25.06.02, 12:10
            "U Damroki" mieści się na terenie skansenu etnograficznego. Jeśli odnajdziesz
            teatr W.Horzycy, skieruj się Aleją Solidarności w stronę Wrzosów tj. przeciwną
            niż Ratusz Staromiejski. W połowie wspomnianej Alei (nie obawiaj się iść pieszo,
            ponieważ ta aleja jest bardzo krótka, na jednym końcu ma WC, a na drugim pomnik
            J.Nowickiego), po prawej stronie w głębi zobaczysz chatki kryte słomą.
            To właśnie Muzeum Etnograficzne. Prawda, że łatwo trafić ?? :}}

• Gość: Ani Re: weekend w Toruniu IP: 157.25.119.* 25.06.02, 12:13
              Czy latwo to sie dowiem w sobote!
              pozdrawiam i dzieki jeszcze raz!

Ani
              • Gość: Wiech Re: weekend w Toruniu IP: 217.97.134.* 25.06.02, 12:18

miłego pobytu i aury przedniej :))

Tak mi się przypomniało - możecie wejść na wieżę Katedry św. Janów i pooglądać
                sobie Toruńkowo ze świeżo otwartego punktu widokowego. Przy okazji mijać
                będziecie 7,5 tonowy dzwonek, który do niedawna był II co do wielkości w Polsce.

Ps. Warunek konieczny: wasz Szwed nie może być po trzech zawałach, bo czeka go
                ponad 200 schodów :)
                • robert_wl Re: weekend w Toruniu 25.06.02, 12:42
                  Gość portalu: Wiech napisał(a):

>
                  > miłego pobytu i aury przedniej :))
                  >
                  > Tak mi się przypomniało - możecie wejść na wieżę Katedry św. Janów i pooglądać
                  > sobie Toruńkowo ze świeżo otwartego punktu widokowego. Przy okazji mijać
                  > będziecie 7,5 tonowy dzwonek, który do niedawna był II co do wielkości w Polsce
                  > .
                  >
                  > Ps. Warunek konieczny: wasz Szwed nie może być po trzech zawałach, bo czeka go
                  > ponad 200 schodów :)

... ale nagrodą jest wspaniały widok! Padały propozycje, gdzie przycumować na
                  piwko. Telek zaproponował browarka na tarasie Krzywej Wieży, a ja proponuję inne,
                  lepsze według mnie miejsce. Kilkdziesiąt metrów (w kierunku Wisły) od Krzywej
                  Wieży, przy której także warto choć na chwilę się zatrzymać, jest ulica Flisacza.
                  Tam znajduje się piwny ogródek, z którego jest widok na pełen ludzi bulwar, Wisłę
                  i most drogowy. Miejsce na piwko idealne, szczególnie w ciepły wieczór. A i
                  wydatek nieduży, bo pół litra złocistego kosztuje 4 PLN.

• Gość: ice Re: weekend w Toruniu IP: 10.10.73.* 25.06.02, 19:55
                    Zamiast browara strzel sobie loda w cafee Molus przy katedrze sw. janow, palce
                    lizac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                • Gość: Ani Re: weekend w Toruniu IP: 157.25.119.* 26.06.02, 10:11
                  Gość portalu: Wiech napisał(a):

> Ps. Warunek konieczny: wasz Szwed nie może być po trzech zawałach, bo czeka go
                  > ponad 200 schodów :)

Wieza brzmi zachecajaco. Zawsze lubilam sie wdrapywac.
                  A o Szweda sie nie boje, bo raczej nie wyglada na zawalowca. Jest raczej
                  przykladem dzialania swiezego szwedzkiego powietrza! Zdrow jak rydz i calkiem
                  przystojny trzydziestoparolatek! Borys nie czytaj;-)

Juz sie nie moge doczekac!

• Gość: polonus Re: weekend w Toruniu IP: 198.138.227.* 25.06.02, 20:13
      Gość portalu: borzar napisał(a):

i koniecznie Rubinkowo, szczegolnie o zachodzie slonca
      • Gość: paco Re: weekend w Toruniu IP: *.torun.mpsz.pl 25.06.02, 21:26
        A tak w ogole, to lepiej jedz do B-szczy.
        • Gość: polonus Re: weekend w Toruniu IP: 198.138.227.* 25.06.02, 21:29
          Gość portalu: paco napisał(a):

> A tak w ogole, to lepiej jedz do B-szczy.
          to jest do mnie,
          bedzie ciezko bo loty sa tylko do Warszawy z JFK :)
          a po drugie za co takie zeslanie?

• Gość: paco Re: weekend w Toruniu IP: *.torun.mpsz.pl 25.06.02, 21:36
            Gość portalu: polonus napisał(a):

> Gość portalu: paco napisał(a):
            >
            > > A tak w ogole, to lepiej jedz do B-szczy.
            > to jest do mnie,
            > bedzie ciezko bo loty sa tylko do Warszawy z JFK :)
            > a po drugie za co takie zeslanie?

Juz chyba mozna latac bezposrednio do B-szczy z JFK i nie tylko. Przyjemnego
            lotu. Ponoc Brda z lotu ptaka wyglada wspaniale. Przylatuj.
            >

• Gość: polonus Re: weekend w Toruniu IP: 198.138.227.* 26.06.02, 15:34
              Gość portalu: paco napisał(a):

> Gość portalu: polonus napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: paco napisał(a):
              > >
              > > > A tak w ogole, to lepiej jedz do B-szczy.
              > > to jest do mnie,
              > > bedzie ciezko bo loty sa tylko do Warszawy z JFK :)
              > > a po drugie za co takie zeslanie?
              >
              >
              > Juz chyba mozna latac bezposrednio do B-szczy z JFK i nie tylko. Przyjemnego
              > lotu. Ponoc Brda z lotu ptaka wyglada wspaniale. Przylatuj.
              a jednak jeszcze nie, sa loty do Warszawy i malutka ilosc do Krakowa a reszta to
              przesiadki, nawet Wroclaw nie ma bezposredniego wiem bo obok kumpel z Wroclawia.
    • Gość: Jonek Re: weekend w Toruniu IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 00:41
      Hotel - Heban na Małych Garbarach albo Staropolski na Żeglarskiej. Tam też
      można zjeść.
      Widoki za to można podziwiac nie tylko z wieży koscioła, ale takze z wieży
      ratuszowej.
      Zresztą na Starym Mieście na każdym kroku masz jakąs restaurację, pizzerię czy
      inny przybytek. Z bardziej oryginalnych polecam jadłodajnię na Szczytnej i bar
      mleczny na Różanej.
    • Gość: borzar Re: weekend w Toruniu IP: 2.1.* / *.pnu.com 27.06.02, 12:42
      dziekuje za wszystkie mejle.
      do zobaczenia w sobote w Toruniu!
      pozdrawiam,
      Borys
      • robert_wl Re: weekend w Toruniu 27.06.02, 14:41
        Miłego pobytu!
        • Gość: Jonek Rybki i raki IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 16:40
          Jeśli lubicie ryby, to jest świetna knajpka z rybami i nie tylko na Małych
          Gargarach (zaraz obok Hebanu w podziemiach) - Laguna.
          • antek1 Re: Rybki i raki 27.06.02, 16:58
            To ja - wasz ulubiony warszawiak :-))) Bywam nie raz służbowo w Toruniu i na
            początku maja zaprowadzono mnie do włoskiej knajpki Napolitano, czy jakoś tak -
            tam poszedłbym z obcokrajowcem, bo knajpka wysokich lotów. Nazwę ulicy podadzą
            ci torunianie. I jeszcze jedno, czego jak czego ale tego skansenu to bym nie
            polecał do zwiedzania, byłem i żałuję. Znam większość skansenów w Polsce (taki
            świr) i to co zwiedziłem to żenada : obsługa fatalna, mało przyjemna,
            przewodniczka niedouczona, sam wiedziałem więcej, większość chat zamknięta lub
            można zerknąć z progu. Bilety drogie w porównaniu z innymi skansenami. Jak
            chcecie Szwedowi pokazać polską wieś starodawną to polecam Sanok lub Wdzydze
            kiszewskie, palce lizać i chodzi się 2-3 godziny, nie nudząc się...
            Dzięki za info o wieży katedralnej, nie wiedziałem, wybiorę się....
            A wiecie, że taras widokowy Pałacu Kultury otwarty jest też w nocy ? Można
            oglądać Warsaw w światłach wielkiego miasta... zapraszam toruniaków !
            • robert_wl Re: Rybki i raki 27.06.02, 17:08
              Długie lata nie byłem na tarasie PKiN, a nocą nigdy. Widok na pewno jest
              ciekawy i nie omieszkam przy okazji sprawdzić. Jeżeli mogę Cię prosić, to
              sprawdź jaka jest obecnie cena wjazdu na taras. Chciałbym wiedzieć, czy cena
              biletu jest wprost proporcjonalna do wysokości na jakiej znajduje się taras.
              Punkt odniesienia już mam i jest nią wieża katedralna:)
            • Gość: polonus Re: Rybki i raki IP: 198.138.227.* 27.06.02, 18:46
              antek1 napisał(a):

> A wiecie, że taras widokowy Pałacu Kultury otwarty jest też w nocy ? Można
              > oglądać Warsaw w światłach wielkiego miasta... zapraszam toruniaków !
              chetnie sie kiedys wybiore, w koncu Warszawa to nie tylko AudioShow i studia
              hifi :)
              • antek1 Re: Rybki i raki 02.07.02, 14:58
                Cena jest odpowiednia do wysokości i wielkości miasta czyli 20 zł za wjazd.
                Stanowczo za dużo, ale można tam teraz się najeść, napić i obejrzeć wystawę, a
                tego dawniej nie było. A ile za wieżę katedralną ?
                Aha, wieża kościoła sw. Anny 2 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka