Gość: Ron IP: *.uci.uni.torun.pl 25.10.05, 10:42 Suuuper!!! Trzymam kciuki za powodzenie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ya Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.torun.mm.pl 25.10.05, 10:53 jezeli nie do sieci skm bezpposredniego dostepu nie beda mieli miszkancy najwiekszych mieszkaniowych osiedli w toruniu <rubikowa skarpa> to pomysl jest chybiony kto bedzie jechal na torun wschodni zeby wsiasc w skm ktory dojezdza tam gdzie autobusy wlaczenie skarpy i rubikowa I i II to minimum powinno sie tez wlaczyc przedmiescia jak to juz ktos na forum pisal a i tak bedzie to raczej dziwna inwestycja torun nawet z przedmiesciami ma tylko 260 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SKM Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 25.10.05, 11:38 Gość portalu: ya napisał(a): > jezeli nie do sieci skm bezpposredniego dostepu nie beda mieli miszkancy najwie > kszych mieszkaniowych osiedli w toruniu <rubikowa skarpa> to pomysl jes > t chybiony kto bedzie jechal na torun wschodni zeby wsiasc w skm ktory dojezdza > tam gdzie autobusy Niektóre kierunki będą także korzystne dla mieszkańców Rubinkowa,z przesiadką na Wschodnim: Mieszkańcy Rubinkowa podróżujący koleją na południe i zachód kraju mogą wygodnie dojechać do Dworca Głównego i tam się przesiąść na właściwy pociąg (unikamy w ten sposób stresu związanego z przejazdem przez most drogowy.Sam przez korki nie raz spóźniłem się na pociąg) W kilkanaście minut dostaniemy się w najdalsze części południowego Torunia, co jest korzystne. Mieszkańcy Rubinkowa i okolic będą mogli skorzystać z połączenia na Barbarkę,dużo wygodniejszego i szybszego i przyjemniejszego (leśne krajobrazy)niż MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.torun.mm.pl 25.10.05, 16:42 >Niektóre kierunki będą także korzystne dla mieszkańców Rubinkowa,z przesiadką na Wschodnim skm ma jezdzic do polchemu gdzie znajduje sie moj instytut ze skarpy jade tam tramwajem 40 minut dojezdza tam jeden tramwaj na 20 minut czy sadzisz ze podroz skm-em do polchemu z przesiadka na wschodnim skroci ten czas? albo skm rozciagnie sie na przedmiescia <lubicz, grebocin itd> i na osiedla mieszkalne albo to nie ma sensu bo nikt nie bedzie jechal sie przesiadac na dworzec oddalony o pare-parenascie kilometrow zeby potem z dworca/przystanku skm dalej jechac autobusem albo isc kawal drogi wiec zrobmy to dobrze albo kase na skm dajmy mzk na rozbudowe sieci tramwajowej Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom2 Re: Powstanie szybka kolej miejska 25.10.05, 12:16 Fakt, taka kolej powinna byc przedluzona (pod ziemia?) w kierunku Rubinkow, Skarpy i az do Lubicza. Z drugiej strony koniecznie lotnisko, a pozniej Bydgoszcz. Jeszcze bardzie super by bylo, gdyby ludzie mogli SKM dojezdzac... do pracy, a nie na zakupy! Ale takich inwestorow niestety nie widac. No i na marginesie - w przyszlym roku sa wybory samorzadowe ;) Czyzby ktos spojrzal w kalendarz? Zycze jednak powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.05, 15:19 > Fakt, taka kolej powinna byc przedluzona (pod ziemia?) ^^^^^^^^^^^^^ ROTFL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.ericsson.net 25.10.05, 15:31 AFAIK kolejna linia szynobusu ma być do Grębocina (a może lepiej byłoby od razu do Lubicza?). Ze stacji Grębocin czy Elana mogłyby jeździć autobusy rozwożące ludzi po Rubinkowach i Skarpach. Czytałem na tym forum parę dni wcześniej o przedłużeniu sieci do Czerniewc, Kluczyków, Grębocina a nawet na północ (to były komentarze do artykułu w Pomorskiej). Sukces SKM lezy w szybkości jazdy szynobusów (potrzebny pewnie remont torów, żeby nie było jak w Wawie, gdzie przez centrum pociągi wloką się po 20-30 km/h), BEZPIECZEŃSTWIE PASAŻERÓW (ochrona, monitoring, sprawne interwencje), sensownym zgraniu rozkładów jazdy szobusów z autobusami i tramwajami oraz w jednym w miarę tanim bilecie na wszystkie środki komunikacji. Szybobusy na pewno będą niestety spalinowe, ale to i tak pewnie mniej spalin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 11:22 To bardzo odciąży most drogowy -zamiast większej ilosci autobusow i samochodow beda jezdzic szynobusy po torach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: 195.117.253.* 25.10.05, 12:32 cieszę się że tak może u Was być. Najlepiej sprawdza się to wtedy gdy do poszczególnych przystanków SKM zjeżdżają sie autobusy a resztę trasy pokonuje się kolejką. Oczywiście musi to być z jednym biletem. W Bydzi jest taki pomysł z Fordonem ale Fordon jest bardzo rozległy i tam włąśnie muszą się znaleźć takie linie autobusowe dowożące do kolejki. Kiedyś jeździła taka kolej w Bydgposzczy ale właśnie z prezyczyny dużej odległości dla większości mieszkańskców Fordonu i innych dzielnic przestała funkcjonować. Może u Was będzie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbasss Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 12:45 No ja jestem ciekawy gdzie dobudują drugi tor z barbarki do dworca północnego. Już teraz tam nie ma prawie miejsca na jeden tor a co dopiero drugi. No i zupełnie nie wyobrażam sobie wiaduktu nad Szosą Lubicką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: 195.117.253.* 25.10.05, 12:50 nie znam topologii Torunia dokładnie, ale myślę, że jeśli dobrze wymyśli się trasę to będzie to przyczynek do rozwoju tych dzielnic przez które poleci trasa. Wzdłuż powinno zacząć się budować domy i centra handlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:50 Obwodnicy S-10 i autostardy A-1 tez sobie nie wyobrażali...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalfel Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 08:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=31414218 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.05, 14:45 Przyjemnie czytac mily list z Bydgoszczy o Toruniu szczególnie bedac zagranica. Widocznie pierwsze pokoleniu internetu doroslo i bedziemy czesciej sie porozumiewac, niz to ma miejsce w innych miejscach w internecie, gdzie rozmowa sami wiecie jak wyglada. Pozdrawiam oba, bliskie mi miasta, z dalekiego Stuttgartu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.range217-43.btcentralplus.com 25.10.05, 12:51 Wszystko trzeba etapami robic! Byla tu dyskusja tutaj jakis miesiac temu o kolejce miejskiej polaczonej z siecia tramwajowa. Szkoda, ze tego pomyslu nie wzieto pod uwage. Jednak bylo to wtedy gdybanie i nigdy bym nie pomyslal, ze w tak krotkim czasie uslysze o SKM ze stron wladz miasta! Ten projekt to dobry start, ale tez uwazam, ze w krotkim czasie trzeba bedzie pomyslec o przedluzeniu torowisk na Rubinkowo, czy Wrzosy, zeby mozna bylo bez przesiadek z kolejki korzystac. Torun nie jest jakims wielkim miastem i przesiadki pozbawiaja wlasciwie sensu korzystania z SKM, bo czasowo juz sie nic nie zyska, a trzeba sie ruszyc z autobusu do pociagu itd. Ale tak przy okazji, to wiecie, ze Londyn najszybciej sie zaczal rozwijac, jak zaczeto budowac metro? I to wlasnie wzdluz tych nowych linii... Wiec moze warto zrobic projekty tras wychodzacych poza miasto i zostawic na to tereny, a takze tak nowe drogi projektowac, zeby latwo mozna bylo bezkolizyjne skrzyzowania w przyszlosci zbudowac. Cos mi sie wydaje, ze jak takie projekty powstana, to w krotkim czasie sie okaze, ze warto nowe trasy budowac ze wzgledu na lawinowo rosnaca ilosc mieszkancow wokol nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK. Re: Brawa! To bardzo odciąży most drogowy IP: *.ericsson.net 25.10.05, 15:23 Drogi(a) VVV, szybobusy bedą jeździć przez most kolejowy po szynach kolejowych, a nie przez most drogowy! (Skąd Ci się to przywidziało - nie wiem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borian Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: 195.160.253.* 25.10.05, 14:03 a czemu zaasfaltowali tory przy wylocie na Bydgoszcz. tym samym odcieto dojazd do uczelni Rydzyka. Robia teraz remont, to moze niech od razu zrobia tam przejazd kolejowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b towimor, lubicz, grębocin i czerniewice też można IP: *.torun.mm.pl 25.10.05, 14:28 towimor, lubicz, grębocin i czerniewice też można dodać -> i jest sieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB bardzo dobre- rozładuje korki, włączy przedmieścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:53 Rozwiązanie bardzo dobre, rozładuje korki i przyłączy przedmiescia - tory na kolejowym zmniejsza ilosc autobusow i samochodow na moscie drogowym, a poza tym mozna właczyc przedmiescia. Aż się prosi o przedłuzenie z Cierpic przez obie Nieszawki, o dołaczenie Brzozy Torunskiej i Czerniewic, Lubicza, Lysomic. A w standardzie projekt zaklada jazde przez Przysiek. Bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: bardzo dobre- rozładuje korki, włączy przedmi 25.10.05, 15:37 Logiczne jest puszczenie go z Cierpic przez Wielka i Mała Nieszawke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:42 kurde jeszcze wczoraj sie z tego nabijelem a dzis widze ze to nie sciema!!! oby dalo rade!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekk W Toruniu krzyzuja sie 4 drogi krajowe na 1 moscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 14:52 W Toruniu jak w niewielu miastach krzyzuja sie 4 drogi krajowe na 1 moscie! Nigdzie chyba tego w Polsce nie ma. Do tego dodaj ruch miejski i korki gwarantowane - na tym samym moscie. Jest duza potrzeba usprawnienia komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raczej sceptyk Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.torun.mm.pl 25.10.05, 16:42 Mam jedno pytanie: Czy ludzie będą korzystać z komunikacji masowej czy raczej skłonią sie ku transportowi indywidualnemu, czyli samochodom? Ja osobiście wolę byle, jaki samochód niż komunikację masową i w związku tym bardziej mnie interesuje infrastruktura dla samochodu niż dla komunikacji masowej. A jak jest u Was, czym chcecie jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś
jdas Re: Powstanie szybka kolej miejska 25.10.05, 17:01 U nas w Gdańsku, ktoś kto dojeżdża samochodem a nie musi ma coś z głową. Codziennie jadąc tramwajem mijam kilometrowe korki. Doszło do tego, że kolejką do Gdyni jedzie się 35 min a samochodem bywa, że i 1,5 godziny. Czasem szybciej przejść jakiś krótki odcinek pieszo niż jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.05, 16:37 > Mam jedno pytanie: Czy ludzie będą korzystać z komunikacji masowej czy raczej > skłonią sie ku transportowi indywidualnemu, czyli samochodom? Ja osobiście wolę > > byle, jaki samochód niż komunikację masową i w związku tym bardziej mnie > interesuje infrastruktura dla samochodu niż dla komunikacji masowej. A jak jest > > u Was, czym chcecie jeździć? No to będziesz musiał zmienić preferencje, za kilka lat zniknie całkwoicie ruch samochodwy ze starówki, a obszar bez ruchu samochodowego, rozciągnie się o Wały Gen. Sikorskiego, Warszawską, Pl. Teatralny i Al. Solidarności, na Pl. Teatralnym i Al. Solidarności powstanie centrum przesiadkowe i na starówke będzie się jeździć komunikacją miejską. Stawki za prakowanie w tej strefie będą tak ustalone, żeby dojazd km stał się tańszy niż dojazd własnym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 17:02 szybka kolej miejska w Toruniu????????? może lepiej zobaczyć realnie drugi most przez Wisłę... szczerze mówiąc Toruń jest za małym miastem na skm (mieszkam na stałe w trójmieście) pomarzyć dobra rzecz............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głos z Bydgoszczy Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.chello.pl 25.10.05, 17:57 O Boże, ale ktoś was "ładuje"! Czy wy naprawdę wierzycie, że taki pomysł może wypalić? Jeden szynobus (najtańszy!) kosztuje około 7 milionów złotych! A gdzie tory, wiadukty, bezkolizyjne przejazdy, itd..? Przecież to są wydatki rzędu 200-300 mln, skąd niby wasze władze miałyby na to wziąć? Z kasy województwa? Wyobrażacie może sobie jaki krzyk się podniesie we Włocławku, Grudziądzu i innych naszych miastach (i słuszny!) gdy tylko zaczniecie robić "skok na kasę"? Zejdźcie na ziemię, pomarzyć - dobra rzecz, ale wszystko musi mieć ręce i nogi. Jeśli byłaby taka nagląca potrzeba to owszem, warto wdawać się w koszty budowy takiego SKM, ale sami przyznajecie na tym forum, że to sprawa drugorzędna. Niech wasze władze wezmą się najpierw (wreszcie!) za drugi most drogowy, bo korki w Toruniu są już nie do wytrzymania! Most - to jest priorytet, a nie mrzonki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SKM Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 25.10.05, 18:38 SKM ma jak najbardziej sens.W bezpośrednim sąsiedztwie jest budowane duże osiedle "Przy Lesie",a za 1,5 roku startuje budowa jednego z największych toruńskich osiedli na terenie"Jar-u.Będzie tam pomieszkiwało kilkadziesiąt tys ludzi i aby nasze drogi nie zostały sparaliżowane taka kolejka wydaje się być zbawiennym rozwiązaniem.Chwała władzom miasta,że dostrzegły problem już teraz i być może zaoszczędzom wielu nerwów i czasu. Kolejka wpłynie również korzystnie na tereny przez które będzie przebiegać stymulując je do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głos z Bydgoszczy Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.chello.pl 25.10.05, 18:53 Gość portalu: SKM napisał(a): > SKM ma jak najbardziej sens.W bezpośrednim sąsiedztwie jest budowane duże osied > le "Przy Lesie",a za 1,5 roku startuje budowa jednego z największych toruńskich > osiedli na terenie"Jar-u.Będzie tam pomieszkiwało kilkadziesiąt tys ludzi i ab > y nasze drogi nie zostały sparaliżowane taka kolejka wydaje się być zbawiennym > rozwiązaniem.Chwała władzom miasta,że dostrzegły problem już teraz i być może z > aoszczędzom wielu nerwów i czasu. > Kolejka wpłynie również korzystnie na tereny przez które będzie przebiegać stym > ulując je do rozwoju. Dobra, zgadzam się. SKM ma sens. Ale nadal pozostaje kwestia pieniędzy. Czy naprawdę można wierzyć waszym władzom, że są w stanie z tym sobie poradzić? Szczerze mówiąc, wątpię. Ale i tak będę wam kibicował, bo dobrze wam życzę. Podobno "wiara przenosi góry". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 25.10.05, 19:00 - Mamy w Toruniu taki układ sieci kolejowej, który po przebudowie da mieszkańcom Torunia alternatywny sposób podróży po mieście - uważa prezydent Michał Zaleski. - Toruń jest dość rozległym miastem. Przedostać się z jednego krańca miasta na drugi, przy rosnącym ruchu samochodowym, będzie coraz trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.wlan.pl 25.10.05, 19:11 martwi mnie brak planu połączenia rubinkowa do tej wspaniałem sieci przecziez to ponad 80 tys tudzi czyli z prostego rachunku ze to prawie 40% mieszkańców naszego miasta i to oni bedą kołem napedowym tej kolejki chyba co nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.05, 19:26 > martwi mnie brak planu połączenia rubinkowa do tej wspaniałem sieci przecziez t > o > ponad 80 tys tudzi czyli z prostego rachunku ze to prawie 40% mieszkańców > naszego miasta i to oni bedą kołem napedowym tej kolejki chyba co nie Czy ty nie rozumiesz że SKM ma wykorzystać istniejącą sieć kolejową, którą Toruń ma w spadku po niemcach, a nie budować nową ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasa Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.wlan.pl 25.10.05, 19:50 > Czy ty nie rozumiesz że SKM ma wykorzystać istniejącą sieć kolejową, którą Toru > ń > ma w spadku po niemcach, a nie budować nową ?! dziwi mnie jednak bo po co komu SKM którą nie może jexdzić prawie połowa ludnośxci miasta np na dworzec bez korków ;) moze tramnwajem na dworzec miasto a potem do SKM?? to synchronizacja swiateł na lubiskiej i nie ma problemu tak zeby tramwaj jeździł o 6 minut szybciej annie czekał zaż wjedzie na tzw. przystanek (na lubickiej i traugutta takowych nie ma wysiadajmy pod samochody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.05, 15:23 > dziwi mnie jednak bo po co komu SKM którą nie może jexdzić prawie połowa > ludnośxci miasta np na dworzec bez korków ;) moze tramnwajem na dworzec miasto > a > potem do SKM?? to synchronizacja swiateł na lubiskiej i nie ma problemu tak zeb > y > tramwaj jeździł o 6 minut szybciej annie czekał zaż wjedzie na tzw. przystanek > (na lubickiej i traugutta takowych nie ma wysiadajmy pod samochody No i tak ma być, 22 nie będzie jeździć na dworzec, a jedynie bedziesz mógł się z 22 przesiąść na wschodnim na skm, a I etap przyspieszania linii 1 ma ruszyć już w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 19:52 Swoja droga u nas nie oplaca sie kursowanie nocnego autobusu z Wrzosow na Podgorz to jak ma sie utrzymac skm, ktory jest raczej nieco drozszy w utrzymaniu Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Powstanie szybka kolej miejska 25.10.05, 21:49 nie ma zadnego problemu pieniedzy- jak zwykle ukradniemy Bydgoszczy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt z Bydgoszcz Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 21:53 Pomysl jest wspanialy,gratuluje kreatywnosci Waszym urzednikom,ale czy realny? Moim zdaniem w Toruniu potrzebny jest przede Wszystkim drugi most przez Wisle.Gdyby powstala taka kolejka byloby to super i gdyby jeszcze bylo polaczenie do mojej Bydgoszczy to byloby nieomal niebo.Niestety to tylko marzenia.Mimo tego zycze Wam spelnienia marzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz panie giedrys.... IP: *.aster.pl 25.10.05, 19:41 radziłbym najpierw panu zasięgnąć sprawdzonych informacji a nie wypisywać bredni że w Warszawie działa SKM i że korzysta z niej niewiadomo jak duża ilość osób...prawda jest taka że kaczor uruchomił takie dziwne coś na potrzeby swojej kampanii, jeździ toto pomiędzy zachodnim a falenicą......czyli na niezbyt fortunnym odcinku - dublując autobus i liczne pociągi Kolei Mazowieckich jadących w kierunku Otwocka, Dęblina itd.które kursują często i nie narzekają na brak frekwencji.....reasumując - mało kto o zdrowych zmysłach w to wsiada( nie dojedziesz tym nigdzie, częstotliwości komentować nie będe jak i tego że rozkładu tego wynalazku też często próżno szukać bo jest niemożliwością jego znalezienie)...jedyna SKM-ka jest w trójmieście.....a Toruniowi życze urzeczywistnienia planów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dude___ Re: panie giedrys.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.05, 23:53 i swietnie sie sprawdza SKM w Wawie!!! ja mieszkam na ursusie to zeby dojechac na sgh wsiadam w pociag i jade do dworca srodmiescie na bilecie mzk w 10 minut, 187 na do alei niepodleglosci sie wlecze 40 minut!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: panie giedrys.... IP: *.aster.pl 26.10.05, 01:12 tak....tyle że mieszkasz w Ursusie.....a to jest subtelna różnica, pewnie korzystasz z WKM i masz za friko bilet......a ja napisałem o trasie zachodni-falenica, musisz przyznać że tam jest badziew do kwadratu.......jakby autor tego tekstu wspomniał tylko o trójmieście i okolicach(tczew, wejcherowo itd.) to bym mu przyznał rację - skm się sprawdza tam w 100% i ma tysiące pasażerów codziennie......natomiast napomniękcie w tym wszystkim Wawy jest moim zdaniem nieporozumieniem, choćby dlatego że powstał wielki przedwyborczy niewypał autorstwa naszego wielce panującego kaczora(niewspominając o tym że trójmiasto pożyczyło nam swój skład do obsługi linii do falenicy gdyż nowy skład jest cholernie awaryjny i się spieprzył juz 1 dnia kursowania - (tak to jest jak się na pudle starego jak świat EN-57 stawia nowe nadwozie które nic nie zmienia w stylu jazdy) - co jest w jego przypadku praktyką bo już miał kilka takich awarii że wogóle nie wyjechał...to jakaś pieprzona reguła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: panie giedrys.... IP: *.aster.pl 26.10.05, 01:21 nie ma czegoś takiego jak bilet mzk......ewentualnie WKM........widać że zajebiście często korzystasz z pseudo"SKM" w Wawie...hehehe...absrahując mam nadzieje że kiedyś dojadę do barbarki toruńskim skm-em:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dude___ Re: panie giedrys.... IP: *.aster.pl 26.10.05, 16:32 no toc sie nie bede tak snobowal zeby moiwc warszawska kart amiejska jezdze se pociagami w obrebie miatsa i jest swietnie Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzliwyzenek NO I LOTNISKO NASZE !! 25.10.05, 20:53 Lotnisko Torun - jezeli dolozyc troche torow by z Lotniska Torunskiego w Bydgoszczy mozna bylo szybko dojechac do centrum Torunia to BINGO! Halas i uciazliwosci dla Bydgoszczy, Turysci i wygoda dla TORUNIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Czy ktos pomyslal i spytal mieszkancow IP: *.y.INTELINK.pl / *.y.intelink.pl 25.10.05, 23:40 Uwazam ze pomysl jest idiotyczny. Gratuluje pomyslu pobudowania szybkiej kolei przy nowym Osiedlu Lesnym gdzie ludzie kupowali mieszkania za potezne pieniadze aby miec sweze powietrze i spokoj. Po drugie chyba nalezy zaorac dzialki Swietego Józefa gdyz tamci ludzie już teraz maja tory przy swoich budynkach Po trzecie jestem ciekaw kto bedzie wsiadal do Pociagu na Dworcu Polnocnym i objezdzal lasem lotnisko do Polchemu Po czwarte miasto chce zrobic prezent prywatnemu inwestorowi ktory kupil Polchem. W Warszawie i innych miastach funkcjonuje darmowa oferta centrow handlowych ktore dowoza mieszkancow na zakupu Po piate skoro ma byc wybudowany trzeci most ktory ma oddciażyc ruch to po co budowac polaczenie z Kluczykami. Mozana to zrobic juz teraz wahadlowym pociegioem kluczyki Dworzec Wschodni Po szóste Toruń jest zbitą aglomeracja i nie jest w nim az tyle miejsc odleglych do siebie Po siodme czy ktos wycenil rentownosc takiej inwestycji, kiedy w chwili obecnej likwiduje sie tramwaje ktore jezdza przez najnardziej zamieszkale dzielnice Torunia i jest to ekologiczne w stosunku do kolei spalinowej? Po ósme lepiej powinno sie zajac modernizacja ulic i skrzyzowan ktore sa zakorkowane przyklad Chelminska i Bema Mialo sie budowac droge srednicowa w ktorej mozna zaplanowac szybka kolej i tym samym moglaby spelnic swwoje zadanie z dostepnoscia Po dziawiate do dnia dzisiejszego nie zrobiono nic z przejsciem na Palcu Rapoackiego gdzie powstaja korki na swaitlach a mowi sie o wiaduktach Po dziesiate mysle ze troche skromnosci by wyapdalo miec bo do chwili obecnej poza Cinema City ktore powstalo niezal;eznie od Urzedu Miasta nic nie wybudowana a slyszy sie o Aqua Parku, Garazach podziemnych, Moscie, itd Lepiej zakonczyc to co sie zapowiedzialo a nie wymyslac nowe idiotyczne linie ktore nic nie ulatwia a jedynie brzmia pieknie nie wiadomo za ile pieniedzy kiedy sie spalci i czy mieszkancy chca tego w szcegolnosci w miejscach gdzie ta kolej ma przebiegac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczaninN Czy ktos pomyslal i spytal mieszkancow IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.05, 04:09 drogi rutku pojecie idiotycznych pomyslow nie istnieje, moga byc lepsze lub gorsze i tyle, Gratuluje pomyslu pobudowania szybkiej kolei > przy nowym Osiedlu Lesnym gdzie ludzie kupowali mieszkania za potezne pieniadze spiesze uprzejmie doniesc że linia kolejowa przy osiedlu i stnieje zanim ty wszyscy ktorzy tam zamieszkaja przyszli na swiat. > aby miec sweze powietrze i spokoj. > Po drugie chyba nalezy zaorac dzialki Swietego Józefa gdyz tamci ludzie już > teraz maja tory przy swoich budynkach uwaga poprzednia dotyczy tez tego zagadnienia UWAGA juz slysze protesty osiedla ze przeszkadza im linia kolejowa i trzeba ja zamknac ALE to kolej byla tam pierwsza i tyle a w miescie z zalozenia NIE MA swiezego powietrza i spokoju, ale zawsze mozna sie wyprowadzic na wies nikt nie trzyma > Po trzecie jestem ciekaw kto bedzie wsiadal do Pociagu na Dworcu Polnocnym i > objezdzal lasem lotnisko do Polchemu polchemu nie ma, a jest 600 osob w towimorze i novej traiding i innych podmiotach plus akademiki 400 osob, przysiek no i teren 50 ha na ktorym cos bedzie mam nadzieje > Po czwarte miasto chce zrobic prezent prywatnemu inwestorowi ktory kupil > Polchem. W Warszawie i innych miastach funkcjonuje darmowa oferta centrow > handlowych ktore dowoza mieszkancow na zakupu nie wiem skad jestes ale w toruniu dwa najwieksze centra tez taka oferte maja > Po piate skoro ma byc wybudowany trzeci most ktory ma oddciażyc ruch to po co > budowac polaczenie z Kluczykami. Mozana to zrobic juz teraz wahadlowym > pociegioem kluczyki Dworzec Wschodni po pierwsze ma byc dopiero za 4 lata, drugi watek jest brany w tej koncepcji pod uwage > Po szóste Toruń jest zbitą aglomeracja i nie jest w nim az tyle miejsc > odleglych do siebie spojrz na mape > Po siodme czy ktos wycenil rentownosc takiej inwestycji, kiedy w chwili obecnej > likwiduje sie tramwaje ktore jezdza przez najnardziej zamieszkale dzielnice > Torunia i jest to ekologiczne w stosunku do kolei spalinowej? wstepnie tak natomiast jesli pomysl przejdzie to na takie pytania odpowie studium wykonalnosci ze drugi most drogowy jest potrzebny wie chyba kazdy a jednak studium trzeba bylo zrobic > Po ósme lepiej powinno sie zajac modernizacja ulic i skrzyzowan ktore sa > zakorkowane przyklad Chelminska i Bema wszystko w swoim czasie, jak nie widzisz ile jest inwestycji drogowych w naszym miescie to tu kiedys przyjedz, pokazemy > Mialo sie budowac droge srednicowa w ktorej mozna zaplanowac szybka kolej i > tym samym moglaby spelnic swwoje zadanie z dostepnoscia taka opcja istnieje > Po dziawiate do dnia dzisiejszego nie zrobiono nic z przejsciem na Palcu > Rapoackiego gdzie powstaja korki na swaitlach a mowi sie o wiaduktach nie znasz faktow > Po dziesiate mysle ze troche skromnosci by wyapdalo miec bo do chwili obecnej > poza Cinema City ktore powstalo niezal;eznie od Urzedu Miasta nic nie > wybudowana a slyszy sie o Aqua Parku, tu jest pewien problem > Garazach podziemnych, ida prace zarowno na walach jak i nba pl sw katarzyny > Moscie, itd podpisano w piatek umowe mam pytanie skad ty udiabla jestes? a czytasz cos czasami? chodzisz po miescie, kurna bo tak madrze napisales... > Lepiej zakonczyc to co sie zapowiedzialo a nie wymyslac nowe idiotyczne linie > ktore nic nie ulatwia a jedynie brzmia pieknie nie wiadomo za ile pieniedzy > kiedy sie spalci i czy mieszkancy chca tego w szcegolnosci w miejscach gdzie ta kolej ma przebiegac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczaninN Czy ktos pomyslal i spytal mieszkancow IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.05, 22:11 najwazniejsze ze w calej sprawie jest dyskusja, potepianie czegos w czambul, bo tak, uwazam ze przejaw glupoty. nikt do tej pory ze strony magistratu nie powiedzial ze jest to swietny pomysl i trzeba go zaraz robic. jest to jakas opcja umozliwiajaca w duzej czesci (pewno 75%) pozyskac pieniadze UE. w wydzialach magistrackich zajmujacych sie pozyskiwaniem srodkow szuka sie rozwiazan mozliwych do zrealizoawnia i potrzebnych miastu. zeby dostac srodki unijne projekty MUSZA byc realne!!! UE dala w dziedzinie infrastruktury na ISPA, odlegla/przelot (rondo), ligii polskiej, sz.bydgoska, sz.lubicka a teraz olsztynska. pamietam jak ponad rok temu wieszano psy na zaleskim, ze dal pieniadze na studium wykonalnosci dla drogi krajowej nr 15 a tylko dzieki temu mozna robic olsztynska. czy jej modernizacja nie jest potrzebna? przyklady mozna mnozyc. powtarzam, dyskutujmy, niech magistrat przedstawai propozycje, w koncu za to im placimy, a realizacja bedzie tych pomyslow ktore sa potrzebne pozdrawiam wszystkich kolejarzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dude___ Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 00:03 swietny pomysl, chcialbym zwrocic uwage, ze blizniczo podobne do Torunia miasto francuskie Rennes (podobne fukcje miasta, 212 tys mieszkancow w tym 50 tys studentow, duza liczba turystow) uruchomilo niedawno cos takiego u siebie (metro naziemne) i sprawdza sie tam znkomicie. zainteresowanych odsylam na www.star.fr/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mochris Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 29.10.05, 10:20 Aby SKM mogła konkurować z innymi środkami transportu to przede wszystkim musi być szybka. Szansę rozwoju SKM widzę raczej w wydłużeniu tras pociągów z Bydgoszczy czy Inowrocławia do Dworca Wschodniego a w dalszej perspektywie do Dworca Północnego, który obecnie jest nie wykorzystywany. Uniknie się w ten sposób niepotrzebnych przesiadek na Dworcu Głownym na autobus czy samochód. Do tego potrzebne są zmiany organizacyjne na kolei - jak pociąg stoi 15 minut na dworcu głównym to taką kolej trudno nazwać szybką. Jeżeli obecnie pomimo korków na moście szybciej dojedzie się się autobusami to kto będzie korzystał z kolei? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dude____ Rennes IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 00:04 swietny pomysl, chcialbym zwrocic uwage, ze blizniczo podobne do Torunia miasto francuskie Rennes (podobne fukcje miasta, 212 tys mieszkancow w tym 50 tys studentow, duza liczba turystow) uruchomilo niedawno cos takiego u siebie (metro naziemne) i sprawdza sie tam znkomicie. zainteresowanych odsylam na www.star.fr/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Rennes IP: *.range217-43.btcentralplus.com 26.10.05, 12:01 Licze, ze torunska SKM bedzie poczatkiem czegos podobnego! Jednak zgodze sie z wieloma tutaj glosami, ze nalezaloby przdluzyc tory na Rubinkowo, Koniuchy i Wrzosy. Sa to potezne dzielnice i wlaczenie ich w system kolejki miejskiej z pewnoscia znacznie zwiekszyloby ilosc mieszkancow korzystajacych z niej. Tak samo, jak zbudowanie czesci podziemnej od Pl. Pokoju Torunskiego pod centrum (stacje na Rynkach Nowo i Staromiejskim na przyklad) i polaczyc dalej Przedmiescie Bydgoskie z Bielanami. To juz spiewka na lata, bo i koszty wysokie, ale kto jeszcze rok temu pomyslalby o powaznej dyskusji na temat SKM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tykk Kolejka złapie Wrzosy, Koniuchy i Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:02 Alez obecnie tory od Polnej do Dworca Polnoc dotykaja do Wrzosow i prawie dochodza do koniuchow. A jesli pojdzie przez Barbarke, beda przejezdzc dokladnie wzdluz calych Wrzosow (ul. Kozia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Kolejka złapie Wrzosy, Koniuchy i Chrobrego IP: *.range217-43.btcentralplus.com 26.10.05, 14:29 Nie mam mapy Torunia i po prostu nie wiem dokladnie, gdzie w poblizu Wrzosow sa tory. Bo Dworzec Polnocny jest dosc daleko... Po prostu kojarze tyle, ze w okolicach Szosy Chelminskiej, czy Kwiatowej torowisk nie ma. Ale wierze na slowo i tym lepiej dla SKM! Dalej pozostaje kwestia Rubinkowa, najlepiej z przedluzeniem do Lubicza- duze osiedle i sporo zakladow pracy. A tak przy okazji, to proponuje zobaczyc mape SPT w Glasgow: www.spt.co.uk/rail/railnetwork.html To pomaranczowe kolko w srodku, to metro, reszta to juz typowa kolejka miejska dzialajaca w calej aglomeracji, nie tylko samym Glasgow. Dla wyjasnienia: czesciowo ma wlasne torowiska, ale nie w 100%. Czesc lini jest zelektryfikowana, ale to tez bedzie moze 60%. Jest to naprawde szybki srodek transportu i z tego wzgledu wiele osob nie korzysta z samochodow zeby do pracy dojechac. Poza tym, od jakiegos czasu SPT zaczelo jezdzic poza aglomeracje Glasgow (nawet do Edynburga, czy Stirling). Jesli, to sie bedzie dobrze rozwijalo, to moze za pare lat torunska SKM bedzie w stanie sfinansowac budowe torow do Bydgoszczy i to miasto zaczac obslugiwac? Bo skoro istnieja w Polsce prywatni operatorzy kolejowi, to znaczy, ze mozna na tym srodku transportu zarobic. A skoro Bydgoszcz tak sie ociaga, to czemu Torun nie ma na tym zyskac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tykk Re: Kolejka złapie Wrzosy, Koniuchy i Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:33 Dokladna mape Torunia znajdziesz tu: maps.google.com/maps?ll=53.011780,18.612900&spn=0.218851,0.322895&t=k&hl=en Widac wyraznie po powiekszeniu, ze kolej łapie Chemnikska, Koniuchy- Bartkiewiczowny oraz wrzosy od zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Kolejka złapie Wrzosy, Koniuchy i Chrobrego IP: *.range217-43.btcentralplus.com 26.10.05, 15:24 Dzieki za link, ale za duzo na tej mapie nie widac. Zobaczylem to sobie na interaktywnym toruniu. fakt, wrzosy nie beda mialy tak zle, a jesli ta forma komunikacji sie przyjmie, to zawsze moznaa rozbudowac... Tylko zeby nie zostala ta siec jak tramwaje potraktowana, bo 5 lat po uruchomieniu zostanie zlikwidowana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Kolejka złapie Wrzosy, Koniuchy i Chrobrego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 16:37 Gość portalu: Gregor napisał(a): > Dzieki za link, ale za duzo na tej mapie nie widac. Zobaczylem to sobie na inte > raktywnym toruniu. fakt, > wrzosy nie beda mialy tak zle, a jesli ta forma komunikacji sie przyjmie, to za > wsze moznaa rozbudowac... > Tylko zeby nie zostala ta siec jak tramwaje potraktowana, bo 5 lat po uruchomie > niu zostanie > zlikwidowana!!! Swieta racja. Chociaz musle ze nie uruchomia tego SKM bo to od samego poczatku poroniony pomysl. To sa koszty rzedu 500 miloionow zlotych. Skad niby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 18:35 A ja czekam na tę kolej z niecierpliwością.Mimo,iż mieszkam na Rubinkowie będzie dla mnie duzym ułatwieniem w podróży na Podgórz.A i na Barbarkę z chęcią wyskoczę.Robić i to jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.tvk.torun.pl 26.10.05, 19:12 Rubinkowo, najwieksza dzielnica, torow nie ma, gdzie wybudowac, wiadukty czy tunele? gdzie wiadukty, gdzie tunele Ile kolejek i ile mieszczacych ludzi? Ile minut bedzie jechala kolejka z konca Rubinkowa do Centrum? Gdzie beda przystanki? Ile bedzie kosztowal bilet? cos za duzo pytan bez odpowiedzi jak na istniejace juz plany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.10.05, 19:39 A może logiczniej byłoby od razu odrzucić ten pomyśl, a zdobyć pieniadze na zbudowanie zajezdni tramwajowej , modernizacje linii już istniejących (lidowdakcja trasy do Elany i Polchemu) a wybudowanie szybiego tramwaju an Wrzosy, do Lubicza czy Grębocina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.05, 21:52 Likwidacja tramwajów do Elany i Polchemu ? To najgłupszy pomysł o jakim słyszałem. Toruń powinien mieć trzy linie tramwajowe , kursujące w szczycie co 10 minut , poza szczytem co 15 minut : 1) Gagarina - Reja - Bydgoska - Chopina - Pl. Rapackiego - Wały Sikorskiego - Dworzec Miasto - Traugutta - Lubicka - Ślaskiego - Konstytucji 3 Maja - Olimpijska 2) Merinotex - Broniewskiego - Odrodzenia - Przy Kaszowniku - Warneńczyka - Gogi - Kościuszki - Dworzec Wschodni - Skłodowskiej - Wschodnia - Lubicka - Ślaskiego - Konstytucji 3 Maja - Olimpijska 3) Olimpijska - Skłodowskiej - Dworzec Wschodni - Kościuszki - Gogi - Warneńczyka - Odrodzenia - Solidarności - Wały Sikorskiego - Pl. Rapackiego - Chopina - Bydgoska - Sienkiewicza - Broniewskiego - Reja Obecnie posiadamy w Toruniu 22 km. dobrze utrzymanych torów tramwajowych ; po wybudowaniu 3 nowych odcinków ( od Reja do Gagarina za Rektorat , przedłużenie 2 od pętli Elana do Olimpijskiej , połączenie 1 i 2 torami w al. Solidarności ) SKM na początku powinna połączyć Dworzec Główny z Dworcem Wschodnim , potem z Wrzosami , Jarem i Rubinkowem. Autobusy powinny jeździć tylko tam , gdzie nie ma tramwajów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.05, 16:43 > Likwidacja tramwajów do Elany i Polchemu ? To najgłupszy pomysł o jakim > słyszałem. Tylko że ten plan jest bardzo realny i wszystko wskazuje na to że do niego dojdzie, na tych odcinkach rentowność tramwaju oscyluje na granicy 15%. Jednak nie dojdzie do tego jutro ani pojutrze :) w zamian za te linie zostanie zbudowana trasa na UMK i na Rubinkowo I i II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.range217-43.btcentralplus.com 27.10.05, 00:02 Torun przygotowuje chyba zintegrowany system transportu, wiec mozna liczyc, ze za kilka lat komunikacja miejska bedzie u nas nie do rozpoznania. Dla mnie to wyglada dosc prosto: autobusy dowozace do przystankow tramwajowych i ewentualnych SKMu, skad tramwaje/pociagi rozwoza ludzi dalej- tramwaje tam, gdzie sa najwieksze potoki pasazerow i pociagi miejskie z dalszych dzielnic do centrum, lotniska w Toruniu (jesli powstanie) i dalej do Fordonu w ramach dwumiasta. I w Bydgoszczy ta sama sytuacja. Wyglada to jak mzonki na dzien dzisiejszy, bo mowiac szczerze, zawsze mialem nienajlepsza opinie o MZK. Ale jesli wszystko pojdzie zgodnie z planami, to tak to wlasnie moze wygladac. Oby, bo sprawna komunikacja w CALEJ aglomeracji (mam tu i nasze przedmiescia na mysli) to lepsze zycie mieszkancow, ale rowniez jest to bardzo wazny czynnik dla dalszego rozwoju miasta. Moze w koncu wladze zaczely to rozumiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.tvk.torun.pl 27.10.05, 18:05 >Dla mnie to wyglada dosc prosto: autobusy dowozace do przystankow >tramwajowych i ewentualnych SKMu, skad tramwaje/pociagi rozwoza ludzi > dalej Gregor Ty mowisz o Toruniu ktory ma na pewno nie 200tys a znacznie znacznie wiecej albo opowiadasz glupoty totalne. Miasto ma wielkosc jaka ma Bardzo duza czesc mieszkancow korzystajacych z komunikacji dojezdza bez przesiadania sie. Mysle ze przytlaczajaca czesc nie musialaby sie przesiadac a przesiada sie bo jak wjedzie pierwszy srodek lokomocji na glowne arterie to tam jezdzi masa innych srodkow lokomocji ktore "dopieszczaja" dojazd Takie wezly komunikacyjne to np Dworzec Wschodni czy Pl Teatralny/NOT One pozwalaja dzisiaj na ustawienie dojazdu do pracy/domu/szkoly wrecz idealnie dla przytlaczajacej wiekszosci ludzi Wiec kogo skusic i jak ma SKM Najbardziej popularna trasa Rubinkowo-Centrum Moim zdaniem dojazd dobry Nie ma aktualnie pomyslu na SKM na tej trasie, ba trasa nie mozliwa jest przed zakladami na Sklodowskiej. Wiec poprowadzenie trasy moze byc jedynie za Elana Jak za Elana to czasowo bedzie dluzsza niz obecnie, czyli nieatrakcyjna, czyli najlepszy kawalek tortu na SKM jest utopia. Powtarzam to jest utopia, zaleskiemu nagadali glupot, ten sie podniecil, dal zgode. Jezeli bylyby to tylko pieniadze z UE to mialbym to gdzies, ale to beda pieniadze miejskie Kolejne pytanie Co jest wazniejsze SKM czy lotnisko? Czy te inwestycje beda prowadzone rownorzednie czy jakas ma priorytet, jesli tak to jaka? UTOPIA, podnieciliscie sie na branie kasy z UE. Ja proponuje wziac z UE 95% kosztow urzadzenia do liczenia kup na chodnikach. Jak to brzmi 95% z UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.range217-43.btcentralplus.com 27.10.05, 20:03 Pamietam, ze osoby dojezdzajace z Grebocina do V LO potrzebowaly ok 50 minut na dojechanie do szkoly. I to w 200 tys miescie...Dosc mieszasz ilosc mieszkancow swoja droga, bo jak Ci pasuje, to Torun ma 260 tys... Ja wlasnie o takim pisalem. I zauwaz, ze podkreslilem dojazd do Bydgoszczy. Jesli miasto mialoby wybierac, czy dostanie dotacje na rozudowe lotniska, czy kolejki do B, to ja bym optowal za ta druga opcja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.tvk.torun.pl 27.10.05, 20:21 > Pamietam, ze osoby dojezdzajace z Grebocina do V LO potrzebowaly ok 50 minut >na dojechanie do szkoly SKM jest dla Grebocina? >Dosc mieszasz ilosc mieszkancow swoja droga, bo jak Ci pasuje, to Torun > ma 260 tys Cytat prosze > I zauwaz, ze podkreslilem dojazd do Bydgoszczy. Ale glownym zadaniem wg autora projektu jest SKM dla torunia >Jesli miasto mialoby wybierac, czy dostanie dotacje na rozudowe lotniska, >czy kolejki do B, to ja bym optowal za ta druga opcja... Ale tu zmieniasz temat. Tematem watku jest czy SKM dla torunia to rozsadne rozwiazanie. Ja mowie ze nie. Inna sprawa jest szybka kolej do B. Jestem 100% i jestem 100% ze ma to sens i bedzie mialo klientow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregor Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.range217-43.btcentralplus.com 27.10.05, 20:40 Z Grebocinem dalem tylko przyklad, ze odleglosci w Toruniu sa jednak dosc spore. To raz. Dwa, zaatakowales mnie w swoim poprzednim poscie, cytujac tylko fragmenty. Wiem o tym, ze aktualnie jest to projekt tylko dla Torunia (a raczej jego czesci), ale jak juz to powstanie, to wiadomo, ze beda duzo wieksze szanse na rozbudowanie kolejki do Bydgoszczy. Jeste to temat, o ktorym mowi sie od powstania wojewodztwa, jesli nie wczesniej, a do tej pory absolutnie nic w tym kierunku nie zrobiono! Podalem wczoraj link do SPT w Glasgow. Jest to bardzo dobry przyklad kolei miejskiej i do czegos takiego wartoby u nas doprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zx Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 27.10.05, 09:57 Cieszę się szczególnie z tego,że ożyje Dw Północny.Swego czasu był ważnym dworcem węzłowym.Dochodziła do niego linia tramwajowa nr 3 .To były czasy. Ważne ,że znów ma szanse stać się ważnym punktem na kolejowej mapie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SKM Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 27.10.05, 09:59 Tak ma się przedstawiać najprawdopodobniej trasa SKM Toruń: Szubińska-T.Kluczyki-T.Główny-T.Miasto-T.Wschodni-Równinna-CCK-JAR-T.Północny-Działki Józefa-Wrzosy-Przysiek-Port Drzewny Od przystanku Równinna do Portu Drzewnego z wyjątkiem odcinka od T.Północnego do Działek Józefa zostanie położony drugi tor . Od Północnego do Działek nie ma miejsca na drugi tor, ponieważ wszystkie tereny przytorowe są prywatne i ciężko je będzie wykupić. A więc powstanie 8 nowych przystanków osobowych UE przeznaczy na ten cel do 50 mln Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:06 Jezu, jaka przykra wycieczka ludzi z maistratu:) musieli sie naoglądać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 18:27 Wladze miejskie przebijaja same siebie, ciekawe co jutro wymysla?? Odpowiedz Link Zgłoś
lubuskielotnisko Re: Powstanie szybka kolej miejska 28.10.05, 19:27 hmm, napisaem im co takiego: Szanowni Państwo, Czytałem ten artykuł o Szybkiej Kolei Miejskiej dla Torunia, bardzo pochwalam ten pomysł, i tak zastanawiam się, w jakim celu chcą Państwo dobudowywać w wielu miejscach II tor, I przebudowywać wiadukty? Z tego co wiem, to przy obecnych systemach sygnalizacji jest to zwykle zbyteczne, a jeden tor (przy odpowiednio rozmieszczonych mijankach) pozwala na ruch z czestotliwoscią co 10 minut w obu kierunkach! Nie wiem- mam wrażenie że doradza Państwu w tej kwestii osoba o dość tradycyjnym, może i zdroworozsądkowym podejściu, ale nieuwzględniającym postępów w technice sterowania ruchem, które czynią takie inwestycje bezzasadnymi. Jeśli mogę Państwu coś zaproponować w przypadku gdyby mieli Państwo za dużo pieniędzy, to rozważenie wprowadzenia w Toruniu docelowo czegoś takiego jak tzw. Model Zwickau- szynobus na torowisku tramwajowym (1000 mm) z dobudowaną 3. szyną na rozstaw kolejowy 1435 mm. Pozwoli to wprowadzić SKM w samo centrum, w tkankę miasta. Nie musi być od razu, może być jako opcja rozbudowy tego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Powstanie szybka kolej miejska 28.10.05, 21:00 jezeli podtorunskie miejscowosci maja byc przylaczone przy planowaniu SKM nalezaloby o nich pamietac- Grebocin bez dwoch zdan, Łysomice akurat moim zdaniem niekoniecznie, ale linia do Barbarki powinna byc wydluzona, przynajmniej do Różankowa(czy tory dochodza rowniez do Łubianki?)- moze to przspieszyc ekspansje na tamte okolice, nalezaloby polaczeniami objac rowniez Przysiek i Rozgarty- tam sie wprowadzaja torunianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.petrus.com.pl 29.10.05, 08:22 Mała uwaga.Grębocin to nie podtoruńska miejscowość,a dzielnica miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczaninN Powstanie szybka kolej miejska IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.05, 08:25 Jeśli mogę Państwu coś zaproponować w przypadku gdyby mieli Państwo za dużo > pieniędzy, to rozważenie wprowadzenia w Toruniu docelowo czegoś takiego jak > tzw. Model Zwickau- szynobus na torowisku tramwajowym (1000 mm) z dobudowaną 3. > > szyną na rozstaw kolejowy 1435 mm. Pozwoli to wprowadzić SKM w samo centrum, w > tkankę miasta. Nie musi być od razu, może być jako opcja rozbudowy tego > systemu. z szyna w splocie tez sie, z tego co wiem, w zespole d/s SKM pojawila natomiast pewnym problemem na dzis jest kwestia zasilania (inne dla PLK i MZK) oraz promienie lukow, oczywiscie to mozna zrobic, ale najpierw studium wykonalnosci i ono odpowie na pytania gdzie trzeba dobudowac, rozbudowac itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,. Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.05, 17:00 > z szyna w splocie tez sie, z tego co wiem, w zespole d/s SKM pojawila natomiast > > pewnym problemem na dzis jest kwestia zasilania (inne dla PLK i MZK) oraz > promienie lukow, oczywiscie to mozna zrobic, ale najpierw studium wykonalnosci > i ono odpowie na pytania gdzie trzeba dobudowac, rozbudowac itd Tego już czytać nie idzie. Z jakim zasialniem!!?? Szynobusy będą spalinowe, widziałeś sieć trakcyjną nad linią do Północnego??!! Jak nie masz o czymś pojęcie to się zamknij! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczaninN Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.05, 07:18 Gość portalu: ,. napisał(a): > > pewnym problemem na dzis jest kwestia zasilania (inne dla PLK i MZK) > Tego już czytać nie idzie. Z jakim zasialniem!!?? Szynobusy będą spalinowe, > widziałeś sieć trakcyjną nad linią do Północnego??!! > Jak nie masz o czymś pojęcie to się zamknij! nie jest to grzeczne ale odpowiem, UE daje na transport ekologiczny, wedlug unii jest to prad, (z tym tez mozna polemizowac, poniewaz w polsce powtaje on w wiekszosci z wegla a spalanie jego to juz chyba ekologiczne za bardzo nie jest) to jednak nie jest przedmiotem dyskusji)) a zatem pozostaje albo zeelktryfikowac linie albo puscic pojazdy hybrydowe, ktore zeby uprzedzic zlosliwe uwagi o zamykaniu sie sa produkowane, 44500 dlugosc, dwa czlony, silniki elektryczne jako jednostki napedowe, silnik diesla jako generator, ale to juz wykracza poza twoja rade, wiec ja sie zamkne i poczekam na efekty. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ., Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.05, 15:15 > nie jest to grzeczne ale odpowiem, UE daje na transport ekologiczny, wedlug > unii jest to prad, (z tym tez mozna polemizowac, poniewaz w polsce powtaje on > w wiekszosci z wegla a spalanie jego to juz chyba ekologiczne za bardzo nie > jest) to jednak nie jest przedmiotem dyskusji)) a zatem pozostaje albo > zeelktryfikowac linie albo puscic pojazdy hybrydowe, ktore zeby uprzedzic > zlosliwe uwagi o zamykaniu sie sa produkowane, 44500 dlugosc, dwa czlony, > silniki elektryczne jako jednostki napedowe, silnik diesla jako generator, ale > to juz wykracza poza twoja rade, wiec ja sie zamkne i poczekam na efekty. PZDR Sorry, ale czytam tutaj tyle niedorzeczności, ze mnie poniosło. Kolejka ta nie bedzie napewno elektryczn,a budowa sieci trakcyjnej, podstacji podniosłaby koszty do nierealnego pułapu. Szynobusy bedą os przyszłego roku wyposażone w silniki wysokoprężne z normą Euro4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Macie fajną koncepcję -Bydgoszcz tez powinni ująć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 09:45 Macie fajną koncepcję -Bydgoszcz tez powinni ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Macie fajną koncepcję -Bydgoszcz tez powinni IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 09:46 Jasne,że tak.U nas już powstaje.Bydgoszcz zachęcam do działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co???? Juz powstaje? IP: *.chello.pl 31.10.05, 20:56 Gość portalu: Darek napisał(a): > Jasne,że tak.U nas już powstaje.Bydgoszcz zachęcam do działania. Juz powstaje? Narazie to pobozne zyczenia, a nawet, przepraszam za dosadnosc, mrzonki do potegi n-tej! ktos was robi w balona, czy wy tego nie widzicie? pomimo tego odpowiem - zrobcie te SKM a wtedy sie dolaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: 195.117.253.* 03.11.05, 08:56 popatrzcie, nie ma admina (wiadomości sprzed kilku dni) z milionem nicków i nikt sie nie wpisuje to najlepszy dowód że właściwie na tym forum jest tylko on no i może kilkoro czytelników. Wszystko jest już jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalfel Powstanie szybka kolej miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 08:47 rzecznik sie wycofuje a mnie sie pomysł podoba, przecież SKMa to raczej bardziej tramwaj niż kolej, to czemu nie przez Fordon??? Jestem pozytywnie zbudowany forum bydgoskim na ten sam temat, polecam lekturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Starszy hamulcowy Re: Powstanie szybka kolej miejska IP: *.la-04.cvx.algx.net 08.11.05, 09:55 Ineractive zabawa w kolej XXI wieku: www.transrapid-usa.com/main.asp Odpowiedz Link Zgłoś