Dodaj do ulubionych

Proces o "toruńskie pierniki"

23.12.05, 23:27
Szata graficzna jest tragiczna ,nie przyciąga konsumentów ,szkoda że
zadufane kierownictwo nie zauważyło opakowań przedwojennych ,opakowania
przyciągały wzrok.
Obserwuj wątek
    • Gość: Filip Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.tvk.torun.pl 23.12.05, 23:29
      Wstyd dla firmy Kopernik. Zamiast zajmowac sie biznesem, zajmuja sie takimi
      pie..mi jak jakis maly prywaciaz, w dodatku na tak sliskim gruncie. Mysle
      ze firma by znacznie wiecej zyskala inwestujac pieniadze w reklame zamiast
      wytaczac te bezsensowna i szkodliwa dla obu stron sprawe. Az mi sie odechciewa
      kupowania wyrobow tej firmy. A fakt jest faktem, ze zabronic innym robic
      "torunkich piernikow" nie moga, bo bylby to czysty absurd rodem z Monthy
      Pythona. Jeszcze raz, wstyd, wstyd i po stokroc wstyd!
      • sdb Re: Proces o "toruńskie pierniki" 24.12.05, 02:13
        uwazam ze spor o nazwe "torunskie pierniki" to chamówa aczkolwiek jezeli
        faktycznie mocno oparta na prawie to Kopernik niezle sie obstawil. jestem po
        stronie pana Wertha- pierniki wypiekane w Toruniu sa niewatpliwie torunskimi
        piernikami
        • kerryman nie zgadzam sie 24.12.05, 10:42
          sdb napisał:

> uwazam ze spor o nazwe "torunskie pierniki" to chamówa aczkolwiek jezeli
          > faktycznie mocno oparta na prawie to Kopernik niezle sie obstawil. jestem po
          > stronie pana Wertha- pierniki wypiekane w Toruniu sa niewatpliwie torunskimi
          > piernikami

Uwazam ze firma Kopernik dobrze robi broniac swoich produktow i ich nazwy. W
          koncu ciezko zapracowali sobie na swoja renome. Nie moze byc tak, ze ktokolwiek
          z ulicy zacznie piec pierniki w domowym piekarniku, zeby potem je sprzedawac
          jako "torunskie pierniki". Wiem ze nazwa jest dosc ogolna, ale w koncu to marka.
          A jak sobie pojem pierniki roznych firm z Polski to jeszcze bardziej czuje sie
          przekonany co do racji "Kopernika".
          • Gość: macgry Absurd !!! IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 24.12.05, 15:05
            Cięzko zapracowali na swoją renomę ?!!!
            To niech nazwą swoje wyroby np. " Pierniki z Kopernika", zdaje się że pierniki
            przez toruńskich cukierników wyrabiane były zanim powstała fabryka, więc "
            Kopernik" raczej jedzie na ich renomie i tylko cwanie sobie nazwę opatentował.
            Chciałbym w sklepie z pamiątkami móc kupić kubek z Toruńskimi Piernikami a
            tak .....................
            • kerryman Re: Absurd !!! 26.12.05, 01:23
              Gość portalu: macgry napisał(a):

> Cięzko zapracowali na swoją renomę ?!!!

no to wskaz mi laskawie firmy ktorej produkty smakuja lepiej?
              • Gość: leszek Re: Absurd !!! IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 16:57
                > no to wskaz mi laskawie firmy ktorej produkty smakuja lepiej?

a co kogo obchodzi, że TOBIE smakują lepiej niż produkty innej firmy.
        • Gość: Sw. Inkwizytor Re: "toruńskie pierniki" i zdrowy rozsadek... IP: 129.81.192.* 29.12.05, 23:07
          Oczywiscie - KAZDE pierniki wypieczone w Toruniu
          to 'torunskie pierniki', podobnie jak kazda
          kielbasa wytworzona w Krakowie to 'kielbasa
          krakowska'!

p.S. A moze opatentowac nalezy tez takie wyrazenia
          jak 'polskie pieklo', czy 'warszawska
          inteligencja'? Sprzeda sie dobrze??
    • Gość: ROBERT UWOLNIĆ PIERNIKI !!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.05, 02:24
      UWOLNIC PIERNIKI!!!!!!!!!!!!
    • Gość: *** BOJKOTT IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.05, 02:28
      A może mały bojkocik kopierniczka?
    • Gość: jacek kopernik trzymaj sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 09:42
      bo za chwile jakis kolejny patalach zacznie robic pierniki jak zupa knora.
    • Gość: macgry Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 24.12.05, 14:57
      Opatentujmy Kopernika i zmusimy firmę do zmiany nazwy.
      To skandal aby dobro ogólne; historyczne można było opatentować !!!
      Ja opatentuje nazwę Morze Bałtyckie i będę miał wyłączność na pamiątki -
      pozwoli mi ktoś na taki krok ?
      Dlaczego więc opatentowano Toruńskie Pierniki ?!
    • Gość: in medium armorum Katarzynki mają niższą wagę 50g zamiast 55g!!!! IP: *.torun.mm.pl 25.12.05, 11:23
      w sklepie firmowym Pani powiedziała że zawsze były 50g,nieładnie kłamać.
    • Gość: in medium armorum Re: Opatentować nazwę Kopernik !!! IP: *.torun.mm.pl 25.12.05, 11:28

tak naprawdę pierniki zaczeły wypiekać zakonnice ,stare przepisy zawierały
      inny skład przypraw np.kardamon,szkoda że nie używany do serii limitowanej
      pierników.
    • Gość: ADAM BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 14:44
      WLASNIE WIDZIALEM PROGRAM PIERNIKOWY SWIAT.
      MIALEM WATPLIWOSCI CO DO TEGO PROCESU,TERAZ NIE MAM.
      WIDAC GOLYM OKIEM ZE KOPERNIK TO WIELE WIELKICH SPRAW O KTORYCH NIE WIEMY.
      MOZE TO BLAD TEJ FIRMY ZE GLOSNO O TYM NIE MOWI,ALE Z DRUGIEJ STRONY MOZE
      NIE WARTO ROZMIENIAC TEGO NA DROBNE.
      TERAZ TEZ ROZUMIE DLACZEGO JEST PARU ABY PODCZEPIC SIE POD KOPERNIKA.
      MAM NADZIEJE ZE FIRMA SIE OBRONI I TORUNSKIE PIERNIKI NIE BEDA WYKORZYSTYWAC
      PRZYPADKOWI LUDZIE.
      • Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.tvk.torun.pl 25.12.05, 23:36
        Co ma piernik do wiatraka? Kopernik niech sobie będzie, nie mam nic przeciwko.
        Ale patentowanie sformułowania "torunskie pierniki" to absurd, a pozywanie
        prywaciarza ktory takiej nazwy uzywa (a jakiej ma do licha uzywac!?) to juz
        szczyt obludy. W dodatku malutki zaklad nie jest w stanie w zaden sposob
        zagrozic rynkowo Kopernikowi, wiec caly proces jest podyktowany zwykla checia
        dokopania komus a nie posunieciem taktycznym. Dali by sobie siana a kase zamiast
        prawnikom zaplacili za pare reklam w TV. To by bylo dzialanie pozytywne, a nie
        takie zalosne babranie sie w sadach. Wstyd. Zreszta przez to wszystko coraz
        bardziej chce zeby Kopernik mial istotnego konkurenta produkujacego "Torunskie
        pierniki". Moze wtedy tym "piernikom" wrocilby rozum do glowy!
        • Gość: sonia Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 11:11
          mysle filip ze problem lezy nie w tym o czym wszyscy tu pisza ale w tym ze
          kopernik robi pierniki wg.sowjej receptury.robil i robi to jako jedyny i ludzie
          przyzwyczaili sie do tego smaku i jednoznacznie wiedza ze to sa torunskie
          pierniki.teraz ktokolwiek by zaczal robic piuernikpod ta nazwa to ich podrabia.
          poza tym powiedz szczerze kto w toruniu robi pierniki?do kogo chodzi sie po
          pierniki jak nie do kopernika?jesli wierzyc wyborczej to napisali ze w sadzie
          ten oskarzony zeznal ze nie robi piernikow tylko je komus zleca potem pakuje w
          opakowanie torunskie pierniki.i co to jest wg ciebie ok?jestem jedyna z
          nielicznych ktora tutaj nie jedzie po koperniku,ale w mojej rodzinie sa ludzie
          np.prawnicy z dziedziny znakow patentowtch ktorzy ludzkim glosem mi to
          wyjasnili.sama bylam oburzona na firme ale pozniej zrozumialam ze podstawą
          tutaj jest receptura i to ze koperni robil to caly czas,a ci nowi chca sie
          podczepic i robic klientow w balona.tak wiec piernik do wiatraka ma bardzo duzo.
          • Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:43
            No to chyba logiczne jest, ze patentuje sie recepture a nie nazwe(!!!) ! Moze w
            ten sposob ja opatentuje swoje imie, bo kazdy kto nazwie dziecko tym imieniem
            bedzie mnie podrabial!? Absurd. Niech sobie robia pierniki wedlug wlasnej
            receptury (ktora nie jest wcale jedyna sluszna) ale niech pozwola innym w
            Toruniu robic pierniki, ktore z racji tego ze beda robione w Toruniu beda
            rowniez Torunskimi piernikami (rynek, czytaj klient, zdecyduje ktore sa
            najlepsze). Opinia prawnikow mnie nie obchodzi za mocno, bo oni juz dawno
            stracili kontakt z rzeczywistoscia i tona w oparach absurdu.
            • Gość: sonia Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:57
              sorki filip ale nie zrozumiales mnie.recepura to smak a smak to nazwa.
              coca cola to smak i nazwa.torunskie pierniki to tez smak i nazwa.
              jesli juz komentujemy to to napisz kto produkuje torunskie pierniki bo ten
              punkt pominoles milczeniem,a ja chetnie tam pojde i zobacze te pierniki.
              • Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:07
                Ja nadal nie rozumiem! Pepsi ma bardzo podobny smak do Coca-Coli, jest pakowane
                w podobne butelki i jakos nikt im nie wytacza procesu z tego powodu! Podobnie
                zreszta jak cala masa innych "coli" dostepnych na rynku. Coca cola tez nie
                zastrzegla nazwy "cola" tylko "coca-cola". Firma Kopernik natomiast bezmyslnie
                zastrzegla nazwe "Torunskie Pierniki" zamiast "Torunskie Pierniki - Kopernik" i
                teraz sie dziwia ze ktos inny smie robic "Torunskie Pierniki". Moze wogole
                powinni zastrzec przymiotnik "Torunskie"... wtedy mogli by ciagac po sadach
                wszystkich.

A kto produkuje Torunskie pierniki? Nie wiem, to bez znaczenia. Ale jesli ktos
                zechce to powinien miec taka mozliwosc, a nie byc szczutym przez firme ktora
                najwyrazniej nie ma innego pomyslu na biznes niz ciaganie drobnych prywaciarzy
                po sadach.
                • Gość: sonia Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:17
                  filip twoje nie wiem jest odpowiedzia na wszystkie watpliwosci bo nikt oprocz
                  kopernika i tu lezy caly problem.wszyscy wiedzxa i to nie tylko w toruniu kto
                  robi torunskie pierniki.jesli oni tylko to robili to dlaczgo twoim zdaniem
                  teraz wolno innym tak to nazywac.jesli ty stworzysz swoja marke np.pierniki
                  filipa to inny filip tez bedzie mogl tak robic?jestem pewna ze bys sie wnerwil,
                  a ja wtedy napisze ze jak inny filip to robi to tez mu wolno bo to filip.
                  ide na spacer zycze ci wesolych swiat.milo bylo z toba popisac bo przynajmniej
                  robiles to na jakims poziomie ale chyba warto bys to wszystko przemyslal.

• Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:36
                    Zaraz zaraz. Firma kopernik to taki sam podmiot gospdarczy jak kazdy inny. Moga
                    sobie produkowac tutaj swoje pierniki nawet od 100 lat i nikt im tego nie
                    zabrania. Jednak mimo wszystko to nie oni pracowali na sredniowieczna slawe
                    Torunkich piernikow, jest to nasze wspolne miejskie dziedzictwo, tak samo jak
                    starowka i slawa Kopernika. Dlatego nie jest uczciwe kiedy firma uzurpuje sobie
                    prawo do bycia jedynym w tym miescie podmiotem uprawnionym do korzystania z
                    naszego wspolnego dziedzictwa pod haslem "Torunskie Pierniki". Jest to
                    nieuczciwe, bo kazdy zarejestrowany w Toruniu podmiot gospodarczy ma prawo
                    produkowac pierniki i nazywac je Torunskimi piernikami (o ile beda produkowane w
                    Toruniu), i powolywac sie na tradycje. Ja tez moge powiedziec ze moja
                    pra-pra-pra babcia produkowala w Toruniu pierniki, w zwiazku z tym mam prawo
                    dzisiaj odgrzebac jej recepture, wypiekac pierniki i powolywac sie na slawe
                    Torunkich Piernikow, bo do licha ta slawa nie jest zasluga firmy Kopernik!
                    • Gość: resarz Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:53
                      czytam z przyjemnoscia te wymiane opinii.ale filip nie masz racji bo ta slawa
                      przetrwala tylko dzieki kopernikowi.jesli twoja babcia miala recepture to mogla
                      jej nie chowac do szuflady tylko te pierniki wg swojej receptury robic i nie
                      bylo by problemu ale zaprzestala tak jak zaprzestali inni.ostal sie tylko
                      kopernik i dlatego dali mu ochrone znaku.sadze ze b.dobrze sie stalo bo wtedy
                      np.ktos z rzeszowa albo z czech moglby nazwac tak swoje pierniki i tu uwaga
                      mialby do tego prawo bo nazwa nie byla zastrzezona.totez uwazam ze kopernik
                      postapil bardzo rozsadnie.wbrew temu co sadzisz to dopiero teraz torunskie
                      pierniki sa bezpieczne.a to ze naleza do kopernika to tylko sie cieszyc bo oni
                      napewno tego njie zmarnuja.zapytasz a inni?po pierwsze sam powiedziales ze ich
                      nie znasz/bo ich nie ma/po drugie troche sie spoznili okolo 50 lat i dlatego
                      ich nie ma co zalowac.
                      • Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:53
                        To ze Kopernik przez "n" lat produkowal pierniki nie stawia go ponad innymi
                        podmiotami gospodarczymi w tym miescie. Moze legende o Flisaku tez mamy oddac
                        firmie Kopernik, podobnie jak samego Kopernika? Przeciez to absurd.
                    • Gość: zanzibar Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:27
                      masz racje!!!!
              • Gość: Sw. Inkwizytor Re: BRAWO KOPERNIK - TAK TRZYMAC??? IP: 129.81.192.* 29.12.05, 23:12
                Jednakowoz "soniu" Coca-Cola to jest nazwa wlasna.
                Nie sprzedaja swojej zabarwionej wody, np. pod
                nazwa "American cola", czy - nawet - cola
                z Atlanty!!!
      • Gość: Wojtekh Od Bydgoszczanina IP: 82.146.250.* 04.01.06, 11:16
        ok ale nie rozumiesz. Toruńskie pierniki to pierniki z Torunia nie ode mnie z
        Bydgoszczy a z Torunia i każdy cukiernik toruński ma prawo napisac że robi
        toruńskie pierniki no bo przeciez nie bydgoskie :). Mają wyłaczność na
        Katarzynki itp więc ok. ale pierniki z Torunia to własnie w j. polskim
        Topruńskie Pierniki i koniec. Tak to widać z zewnątrz. Dalej też napisałem, że
        iasyto powinno brać tantiemę za używanie nazwy w nazwie wyrobu. Ponieważ Toruń
        należy nie do firmy a do obywateli.
    • Gość: s Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:48
      do wykorzystywania nazwiska słynnego astronoma? Powiedzmy, że jutro zgłasza się
      spadkobierca Kopernika i "Kopernik" SA musi płacić za korzystanie z nazwiska.
      • Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:59
        pewnie zaplaci.moze ty nazywasz sie kopernik?kolejny do robienia kasy czyims
        kosztem
        • Gość: s Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:08
          Jak na razie, to Kopernik "SA" robi kasę na nazwisku prywatnej osoby, a sam nie
          pozwala, by ktoś nazywał pierniki toruńskimi. Do którego słowa mają
          prawa? "Toruńskie" czy "pierniki"?
          • Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:20
            a spoldzielnia mieszkaniowa tez robi kase na tym nazwisku?
            radio taxi,sklep na koniuchach itd to tez?
            • Gość: s Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:27
              No ale te firmy nie zakazują nazywać taksówek albo mieszkań toruńskimi, hehe.
              • Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:31
                no to zacznij nazywac swoje radio taxi tak samo a zobaczysz naiwniaku.
                zabraknie ci kasy na prawnikow.
                • Gość: s Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:34
                  Analfabeto, tu nie chodzi o to, że ten koleś nazwał swoją firmę "Kopernik SA",
                  tylko, że nazwał swój produkt piernkiem toruńskim, bo jak miał go niby nazwać?
                  Kaloszem gorzowskim?
                  • Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:38
                    co do analfabetyzmu to proponuje troche poparzec na swoja edukacje.
                    to raz.dwa jesli by nazwy torunskie pierniki uzyl do np.piernikow z kremem
                    cytrynowym
                    to byloby dobrze twoim zdaniem.
    • Gość: grafik Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:06
      pewnie chcesz aby skorzystali z twoich uslug.to chyba nie to forum stary.
      • Gość: zanzibar pierniki toruńskie może każdy piec , kto ma firm IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:25
        w Toruniu,co innego jeżeli ktoś podszywa się pod opakowanie które jest tożsame
        dladanego producenta,tak po prawdzie pierniki powinno piec się według starej
        receptury ale tego się nie robi bo cena wzrosła by gwałtownie,także firma nie
        powinna pisać żę według starej receptury pieką pierniki ,tamte zawierały
        kardamon ,bo przecież pierniki powstały w dobie wielkich odkryć geograficznych
        i intensywnej wymianie handlowej z Indiami,kardamon i inne pryprawy zadomowiły
        się na polskim stole ,a nasze siostry zakonne jako dobre w sztuce kulinarnej
        storzyły piernik o smaku orientalnej kuchni.
        • Gość: kao Re: pierniki toruńskie może każdy piec , kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:28
          a jam ma firme w poznaniu.i mam recepture z ksiazki kucharskiej gdzie jest
          napisane piernik torunski.to co nie wolno mi?
        • Gość: zanzibar szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:32
          jak się pytałem ,to naiwnie mówiono że miały 50g a nie 55g ,dla kierownictwa
          czerwona kartka ,marketing macie do bani ,szata graficzna jest
          tragiczna ,szkoda że nie znacie opakowań przedwojennych,no cóż arogacja i buta
          i brak smaku połączony z betonem wygrywa.
          • Gość: staly klient Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:37
            zawsze mialy 56,7g dokladnie i tyle maja.
            a ten zanzibar to chyba wywalili go z roboty w koperniku.
            • Gość: zanzibar Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:45
              pisze o waflach Teatralnych gamoniu jeden ,w Koperniku nigy nie pracowalem .
              • Gość: Przemek Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:05
                Kopernik ma 100% racji, że walczy o swoje. I jestem pewien, że wygra, bo inni
                przedsiębiorcy takie spory zawsze wygrywali, ponieważ są poparci prawem
                patentowym.
                • Gość: in medium armorum Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 15:14
                  prawo patentowe chroni recepturę ,opakowanie ,nazwa pierniki Toruńskie jest
                  nazwą okeślonego wyrobu ,stworzonego nie 50lat przez firme kopernik ale
                  500lat temu przez nieznane nam mniszki ,podejrzewam że w grobie się
                  przewracają jak widzą co się dzieje z ich ciastem ,oscypki zakopiańskie kto
                  produkuje???? górale ,tam też pewien chłopek roztropek chciał opatentować
                  oscypka.
                  • Gość: Przemek Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:21
                    Szkoda, że nie wiesz, że Kopernik jest najstarszą firmą cukierniczą w Polsce i
                    jedną z nastraszych w Europie, która działa od 1789 roku i te receptury
                    tworzyła.
                    • Gość: in medium armorum Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 15:33
                      co ma piernik do wiatraka,tamta firma to jest inna historia ,firma Kopernik
                      powstała za PRLjaka kontynuacja ,a propos ,100 temu może nie każdy wie pierniki
                      były wyrabiane przez cuKierników toruńskich ,każdy kto był cukiernikiem
                      wypiekał pierniki ,nikt nie uzurpował sobie arogancko do nich prawa wyłącznego
                      wypieku ,tego dawno temu nie znano w Polsce,
    • Gość: Niepiernik Zwykła ŚCIEMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:38
      Kopernik SA to duża firma pewnie kupiła sobie sędziego a ten dla niepoznaki
      normalnie ściemnia. Gazeta bije piane z maślanki. Wy zamiast świętować klepiecie
      w klawisze. Bidak musi przegrać w sądzie - może ma i rację ale w końcu jeszcze
      jest sprawiedliwość /ślepa/. Bez nonsensu.
    • Gość: hh Re:durny proces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 18:16
      • Gość: stefan henryk Re:durny proces IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.12.05, 11:46
        Który to z naszych dzielnych prokuratorów nie przepada za sędzią Dąbkiewiczem?
        Myślę,że najbardziej podpadł on wschodzącemu geniuszowi prokuratorskiemu-
        Pawłowi Jachimowiczowi.
    • Gość: -- cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:42
      Panie Prokuratorze Rejonowy /aż nie śmiem wymienić nazwiska/ - DLACZEGO ? Proces
      z pozwu potentata, finansowany jest z naszych pieniędzy ? Dlaczego to nie jest
      sprawa cywilna? To Pan zdecydował że karna. Niech Pan sobie wraca na swoją wioche.
      Panie _aszana.
      • Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:52
        No wałaśnie, w procesie cywilnym Kopernik mósiałby wyłożyć trochę szmalu. A w
        karnym cała sprawa odbywa się na koszt podatnika. A o tym, że odbywa się na nasz
        koszt zdecydował Pan Kaszanka. Po co temu biednemu Toruniowi taki Pan Kaszanka -
        bez toruńskiego rodowodu ? Zubożający nasze kieszenie kosztem dużych i bogatych
        firm. Czy robi to tylko z dobrego serca ?
        • Gość: krzychu Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:37
          cos mi sie zdaje ze Gosc ma kompleksy,nawet sie nie przedstawil.
          widac golym okiem ze cale to towarzystwo prawnicze to jeden wielki smietnik.
          zazdrosci taki glupek prokuratorowi bo pewno sam ma problem z samym soba tak
          zreszta jak ten, ze tak powiem, Sedzia.tatus go trzyma.
          no coz Gosc, Kopernik pewno rzuci kase a ty staniesz do wyscigu szczurow.
          • Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:03
            wracajcie pod kołobrzeg - repatrianci.
            • Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:05
              nie będziemy żałować.
              • Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:13
                za taki numer to uczciwy człowiek by się pod ziemię zapadł.No w o
                • Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:15
                  w ostateczności by się powiesił. GAZETO serwujesz KASZANE.
          • Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:28
            czytam - i już wiem. taki tekst mógł napisać kierownik zespołu dojarek z
            rolniczej spółdzielni produkcyjnej w trzebiatowie k/ kołobrzegu
        • Gość: Sw. Inkwizytor Re: kolejny "maly' skandalik... IP: 129.81.192.* 29.12.05, 23:19
          Prowadzenie sprawy na koszt podatnikow
          to kolejny maly kamyczek w ogrodku
          polskiego wymiaru nie-sprawiedliwosci!

p.S. Kto w Katolandii jest bardziej
          skorumpowany - prawnicy, czy lekarze?
          A jak panstwo sadza???
    • Gość: dynx pierniki uwolnione ... IP: *.tvk.torun.pl 30.12.05, 14:20
      ... a gazeta tym razem zaspala? prawdziwa wybiorczosc :)
    • Gość: Miron Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:45
      Niech pani prezes Kopernika kopnie się w głowę.
      Jak mają toruńscy piekarze nazywać wypiekane pierniki : łódzkie, bydgoskie?
      Niech zastrzega sobie takie nazwy jak Valentino, Teatralne itp. Natomiast nie
      można zastrzegać nazwy regionalnej. Pierniki toruńskie nie stały się sławne na
      całym świecie tylko dlatego że Fabryka "Kopernik" je produkuje. To że sobie
      zastrzegła taką nazwę tylko źle świadczy o tych, którzy opatentowali taką
      nazwę. Ale tu nie ma się co dziwić ktoś zapłacił to i zastrzegli. Gdybym miał
      ochotę zastrzec sobie nazwę powiedzmy marynarka lub widelec to oczywiście po
      uiszczeniu odpowiednich pieniędzy w urzędzie patentowym mógłbym podobnie jak
      toruńska fabryka od ciastek zabronić wszystkim używania takiej nazwy. I nikt
      nie miałby prawa do nazywania jednego ze sztućców widelcem lub jednej z części
      składowych ubrania marynarką.
      • Gość: Wojtekh Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: 82.146.250.* 04.01.06, 09:20
        Witajcie z Bydgoszczy drodzy Torunianie. Ok z Urzędem Patentowym się nie wygra,
        ale za używanie w nazwie nazwy miasta miasto powinno dostawać tantiemę. Czy nie
        uważacie tak jak ja? To przecież proste. Gdyby ktoś zastrzegł nazwę z moim
        nazwiskiem sprawa byłaby taka sama. No chyba że panowie z UM Torunia coś z tego
        mieli bo pewnie jakąś zgodę trzeba było uzyskać. Jeśli nie trzeba to jakieś
        nadużycie chyba. Tak więc sumując uważam że nazwy Toruńskie pierniki powinni
        miec prawo używać wszyscy piekarze z Torunia. To ich i Wasze miasto i nikt nie
        może zastrzec, że jest inaczej.
        • Gość: Wojtekh Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: 82.146.250.* 04.01.06, 11:17
          Zapomniałem dopisac , że z tą tantiemą to jest tak. Toruń to nie firma a miasto
          i należy do jego obywateli, dlatego obywatele mają prawo czerpać korzyści z
          tego faktu i żądać tantiemy. Można ją przeznaczyć na cokolwiek użytecznego
          publicznie.
        • wet3 do Wojtekh 04.01.06, 17:43
          Gość portalu: Wojtekh napisał(a):

> Witajcie z Bydgoszczy drodzy Torunianie. Ok z Urzędem Patentowym się nie
          wygra,
          >
          > ale za używanie w nazwie nazwy miasta miasto powinno dostawać tantiemę. Czy
          nie
          >
          > uważacie tak jak ja? To przecież proste. Gdyby ktoś zastrzegł nazwę z moim
          > nazwiskiem sprawa byłaby taka sama. No chyba że panowie z UM Torunia coś z
          tego
          >
          > mieli bo pewnie jakąś zgodę trzeba było uzyskać. Jeśli nie trzeba to jakieś
          > nadużycie chyba. Tak więc sumując uważam że nazwy Toruńskie pierniki powinni
          > miec prawo używać wszyscy piekarze z Torunia. To ich i Wasze miasto i nikt
          nie
          > może zastrzec, że jest inaczej.
          Masz milion % racji. Kazde pierniki produkowane w Toruniu sa "torunskimi"! Pod
          torunskimi piernikami powinien byc umieszczony symbol firmy ktora je produkuje.
          Pozdrawiam i zycze duzo slonecznych dni w Nowum Roku.

• Gość: Wojtekh Re: do Wojtekh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:27
            Dzięki Wet. Obywatele Waszego miasta mają prawo mówić na swoje pierniki
            Toruńskie. Nawet ciocia Zizia która piecze je raz na rok :)). Wzajemnie z
            życzeniami
            • Gość: -- Re: do Wojtekh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:43
              oczywiście, fabryka co najwyżej mogła sobie zastrzec krój litery w nazwie
              'toruńskie pierniki" no ale stało się jak się stało. tylko dlaczego pyratory nie
              liczą sie z nasza kaszą. znaczy g ta polska ich obchodzi byleby tylko kasza
              była. podatnik zapłaci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka