sugarless 23.12.05, 23:27 Szata graficzna jest tragiczna ,nie przyciąga konsumentów ,szkoda że zadufane kierownictwo nie zauważyło opakowań przedwojennych ,opakowania przyciągały wzrok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Filip Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.tvk.torun.pl 23.12.05, 23:29 Wstyd dla firmy Kopernik. Zamiast zajmowac sie biznesem, zajmuja sie takimi pie..mi jak jakis maly prywaciaz, w dodatku na tak sliskim gruncie. Mysle ze firma by znacznie wiecej zyskala inwestujac pieniadze w reklame zamiast wytaczac te bezsensowna i szkodliwa dla obu stron sprawe. Az mi sie odechciewa kupowania wyrobow tej firmy. A fakt jest faktem, ze zabronic innym robic "torunkich piernikow" nie moga, bo bylby to czysty absurd rodem z Monthy Pythona. Jeszcze raz, wstyd, wstyd i po stokroc wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Proces o "toruńskie pierniki" 24.12.05, 02:13 uwazam ze spor o nazwe "torunskie pierniki" to chamówa aczkolwiek jezeli faktycznie mocno oparta na prawie to Kopernik niezle sie obstawil. jestem po stronie pana Wertha- pierniki wypiekane w Toruniu sa niewatpliwie torunskimi piernikami Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman nie zgadzam sie 24.12.05, 10:42 sdb napisał: > uwazam ze spor o nazwe "torunskie pierniki" to chamówa aczkolwiek jezeli > faktycznie mocno oparta na prawie to Kopernik niezle sie obstawil. jestem po > stronie pana Wertha- pierniki wypiekane w Toruniu sa niewatpliwie torunskimi > piernikami Uwazam ze firma Kopernik dobrze robi broniac swoich produktow i ich nazwy. W koncu ciezko zapracowali sobie na swoja renome. Nie moze byc tak, ze ktokolwiek z ulicy zacznie piec pierniki w domowym piekarniku, zeby potem je sprzedawac jako "torunskie pierniki". Wiem ze nazwa jest dosc ogolna, ale w koncu to marka. A jak sobie pojem pierniki roznych firm z Polski to jeszcze bardziej czuje sie przekonany co do racji "Kopernika". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgry Absurd !!! IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 24.12.05, 15:05 Cięzko zapracowali na swoją renomę ?!!! To niech nazwą swoje wyroby np. " Pierniki z Kopernika", zdaje się że pierniki przez toruńskich cukierników wyrabiane były zanim powstała fabryka, więc " Kopernik" raczej jedzie na ich renomie i tylko cwanie sobie nazwę opatentował. Chciałbym w sklepie z pamiątkami móc kupić kubek z Toruńskimi Piernikami a tak ..................... Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: Absurd !!! 26.12.05, 01:23 Gość portalu: macgry napisał(a): > Cięzko zapracowali na swoją renomę ?!!! no to wskaz mi laskawie firmy ktorej produkty smakuja lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: Absurd !!! IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 16:57 > no to wskaz mi laskawie firmy ktorej produkty smakuja lepiej? a co kogo obchodzi, że TOBIE smakują lepiej niż produkty innej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw. Inkwizytor Re: "toruńskie pierniki" i zdrowy rozsadek... IP: 129.81.192.* 29.12.05, 23:07 Oczywiscie - KAZDE pierniki wypieczone w Toruniu to 'torunskie pierniki', podobnie jak kazda kielbasa wytworzona w Krakowie to 'kielbasa krakowska'! p.S. A moze opatentowac nalezy tez takie wyrazenia jak 'polskie pieklo', czy 'warszawska inteligencja'? Sprzeda sie dobrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBERT UWOLNIĆ PIERNIKI !!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.05, 02:24 UWOLNIC PIERNIKI!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** BOJKOTT IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.05, 02:28 A może mały bojkocik kopierniczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek kopernik trzymaj sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 09:42 bo za chwile jakis kolejny patalach zacznie robic pierniki jak zupa knora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgry Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 24.12.05, 14:57 Opatentujmy Kopernika i zmusimy firmę do zmiany nazwy. To skandal aby dobro ogólne; historyczne można było opatentować !!! Ja opatentuje nazwę Morze Bałtyckie i będę miał wyłączność na pamiątki - pozwoli mi ktoś na taki krok ? Dlaczego więc opatentowano Toruńskie Pierniki ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in medium armorum Katarzynki mają niższą wagę 50g zamiast 55g!!!! IP: *.torun.mm.pl 25.12.05, 11:23 w sklepie firmowym Pani powiedziała że zawsze były 50g,nieładnie kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in medium armorum Re: Opatentować nazwę Kopernik !!! IP: *.torun.mm.pl 25.12.05, 11:28 tak naprawdę pierniki zaczeły wypiekać zakonnice ,stare przepisy zawierały inny skład przypraw np.kardamon,szkoda że nie używany do serii limitowanej pierników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 14:44 WLASNIE WIDZIALEM PROGRAM PIERNIKOWY SWIAT. MIALEM WATPLIWOSCI CO DO TEGO PROCESU,TERAZ NIE MAM. WIDAC GOLYM OKIEM ZE KOPERNIK TO WIELE WIELKICH SPRAW O KTORYCH NIE WIEMY. MOZE TO BLAD TEJ FIRMY ZE GLOSNO O TYM NIE MOWI,ALE Z DRUGIEJ STRONY MOZE NIE WARTO ROZMIENIAC TEGO NA DROBNE. TERAZ TEZ ROZUMIE DLACZEGO JEST PARU ABY PODCZEPIC SIE POD KOPERNIKA. MAM NADZIEJE ZE FIRMA SIE OBRONI I TORUNSKIE PIERNIKI NIE BEDA WYKORZYSTYWAC PRZYPADKOWI LUDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.tvk.torun.pl 25.12.05, 23:36 Co ma piernik do wiatraka? Kopernik niech sobie będzie, nie mam nic przeciwko. Ale patentowanie sformułowania "torunskie pierniki" to absurd, a pozywanie prywaciarza ktory takiej nazwy uzywa (a jakiej ma do licha uzywac!?) to juz szczyt obludy. W dodatku malutki zaklad nie jest w stanie w zaden sposob zagrozic rynkowo Kopernikowi, wiec caly proces jest podyktowany zwykla checia dokopania komus a nie posunieciem taktycznym. Dali by sobie siana a kase zamiast prawnikom zaplacili za pare reklam w TV. To by bylo dzialanie pozytywne, a nie takie zalosne babranie sie w sadach. Wstyd. Zreszta przez to wszystko coraz bardziej chce zeby Kopernik mial istotnego konkurenta produkujacego "Torunskie pierniki". Moze wtedy tym "piernikom" wrocilby rozum do glowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 11:11 mysle filip ze problem lezy nie w tym o czym wszyscy tu pisza ale w tym ze kopernik robi pierniki wg.sowjej receptury.robil i robi to jako jedyny i ludzie przyzwyczaili sie do tego smaku i jednoznacznie wiedza ze to sa torunskie pierniki.teraz ktokolwiek by zaczal robic piuernikpod ta nazwa to ich podrabia. poza tym powiedz szczerze kto w toruniu robi pierniki?do kogo chodzi sie po pierniki jak nie do kopernika?jesli wierzyc wyborczej to napisali ze w sadzie ten oskarzony zeznal ze nie robi piernikow tylko je komus zleca potem pakuje w opakowanie torunskie pierniki.i co to jest wg ciebie ok?jestem jedyna z nielicznych ktora tutaj nie jedzie po koperniku,ale w mojej rodzinie sa ludzie np.prawnicy z dziedziny znakow patentowtch ktorzy ludzkim glosem mi to wyjasnili.sama bylam oburzona na firme ale pozniej zrozumialam ze podstawą tutaj jest receptura i to ze koperni robil to caly czas,a ci nowi chca sie podczepic i robic klientow w balona.tak wiec piernik do wiatraka ma bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:43 No to chyba logiczne jest, ze patentuje sie recepture a nie nazwe(!!!) ! Moze w ten sposob ja opatentuje swoje imie, bo kazdy kto nazwie dziecko tym imieniem bedzie mnie podrabial!? Absurd. Niech sobie robia pierniki wedlug wlasnej receptury (ktora nie jest wcale jedyna sluszna) ale niech pozwola innym w Toruniu robic pierniki, ktore z racji tego ze beda robione w Toruniu beda rowniez Torunskimi piernikami (rynek, czytaj klient, zdecyduje ktore sa najlepsze). Opinia prawnikow mnie nie obchodzi za mocno, bo oni juz dawno stracili kontakt z rzeczywistoscia i tona w oparach absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:57 sorki filip ale nie zrozumiales mnie.recepura to smak a smak to nazwa. coca cola to smak i nazwa.torunskie pierniki to tez smak i nazwa. jesli juz komentujemy to to napisz kto produkuje torunskie pierniki bo ten punkt pominoles milczeniem,a ja chetnie tam pojde i zobacze te pierniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:07 Ja nadal nie rozumiem! Pepsi ma bardzo podobny smak do Coca-Coli, jest pakowane w podobne butelki i jakos nikt im nie wytacza procesu z tego powodu! Podobnie zreszta jak cala masa innych "coli" dostepnych na rynku. Coca cola tez nie zastrzegla nazwy "cola" tylko "coca-cola". Firma Kopernik natomiast bezmyslnie zastrzegla nazwe "Torunskie Pierniki" zamiast "Torunskie Pierniki - Kopernik" i teraz sie dziwia ze ktos inny smie robic "Torunskie Pierniki". Moze wogole powinni zastrzec przymiotnik "Torunskie"... wtedy mogli by ciagac po sadach wszystkich. A kto produkuje Torunskie pierniki? Nie wiem, to bez znaczenia. Ale jesli ktos zechce to powinien miec taka mozliwosc, a nie byc szczutym przez firme ktora najwyrazniej nie ma innego pomyslu na biznes niz ciaganie drobnych prywaciarzy po sadach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:17 filip twoje nie wiem jest odpowiedzia na wszystkie watpliwosci bo nikt oprocz kopernika i tu lezy caly problem.wszyscy wiedzxa i to nie tylko w toruniu kto robi torunskie pierniki.jesli oni tylko to robili to dlaczgo twoim zdaniem teraz wolno innym tak to nazywac.jesli ty stworzysz swoja marke np.pierniki filipa to inny filip tez bedzie mogl tak robic?jestem pewna ze bys sie wnerwil, a ja wtedy napisze ze jak inny filip to robi to tez mu wolno bo to filip. ide na spacer zycze ci wesolych swiat.milo bylo z toba popisac bo przynajmniej robiles to na jakims poziomie ale chyba warto bys to wszystko przemyslal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:36 Zaraz zaraz. Firma kopernik to taki sam podmiot gospdarczy jak kazdy inny. Moga sobie produkowac tutaj swoje pierniki nawet od 100 lat i nikt im tego nie zabrania. Jednak mimo wszystko to nie oni pracowali na sredniowieczna slawe Torunkich piernikow, jest to nasze wspolne miejskie dziedzictwo, tak samo jak starowka i slawa Kopernika. Dlatego nie jest uczciwe kiedy firma uzurpuje sobie prawo do bycia jedynym w tym miescie podmiotem uprawnionym do korzystania z naszego wspolnego dziedzictwa pod haslem "Torunskie Pierniki". Jest to nieuczciwe, bo kazdy zarejestrowany w Toruniu podmiot gospodarczy ma prawo produkowac pierniki i nazywac je Torunskimi piernikami (o ile beda produkowane w Toruniu), i powolywac sie na tradycje. Ja tez moge powiedziec ze moja pra-pra-pra babcia produkowala w Toruniu pierniki, w zwiazku z tym mam prawo dzisiaj odgrzebac jej recepture, wypiekac pierniki i powolywac sie na slawe Torunkich Piernikow, bo do licha ta slawa nie jest zasluga firmy Kopernik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resarz Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:53 czytam z przyjemnoscia te wymiane opinii.ale filip nie masz racji bo ta slawa przetrwala tylko dzieki kopernikowi.jesli twoja babcia miala recepture to mogla jej nie chowac do szuflady tylko te pierniki wg swojej receptury robic i nie bylo by problemu ale zaprzestala tak jak zaprzestali inni.ostal sie tylko kopernik i dlatego dali mu ochrone znaku.sadze ze b.dobrze sie stalo bo wtedy np.ktos z rzeszowa albo z czech moglby nazwac tak swoje pierniki i tu uwaga mialby do tego prawo bo nazwa nie byla zastrzezona.totez uwazam ze kopernik postapil bardzo rozsadnie.wbrew temu co sadzisz to dopiero teraz torunskie pierniki sa bezpieczne.a to ze naleza do kopernika to tylko sie cieszyc bo oni napewno tego njie zmarnuja.zapytasz a inni?po pierwsze sam powiedziales ze ich nie znasz/bo ich nie ma/po drugie troche sie spoznili okolo 50 lat i dlatego ich nie ma co zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:53 To ze Kopernik przez "n" lat produkowal pierniki nie stawia go ponad innymi podmiotami gospodarczymi w tym miescie. Moze legende o Flisaku tez mamy oddac firmie Kopernik, podobnie jak samego Kopernika? Przeciez to absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanzibar Re: BRAWO KOPERNIK TAK TRZYMAC IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:27 masz racje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw. Inkwizytor Re: BRAWO KOPERNIK - TAK TRZYMAC??? IP: 129.81.192.* 29.12.05, 23:12 Jednakowoz "soniu" Coca-Cola to jest nazwa wlasna. Nie sprzedaja swojej zabarwionej wody, np. pod nazwa "American cola", czy - nawet - cola z Atlanty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Od Bydgoszczanina IP: 82.146.250.* 04.01.06, 11:16 ok ale nie rozumiesz. Toruńskie pierniki to pierniki z Torunia nie ode mnie z Bydgoszczy a z Torunia i każdy cukiernik toruński ma prawo napisac że robi toruńskie pierniki no bo przeciez nie bydgoskie :). Mają wyłaczność na Katarzynki itp więc ok. ale pierniki z Torunia to własnie w j. polskim Topruńskie Pierniki i koniec. Tak to widać z zewnątrz. Dalej też napisałem, że iasyto powinno brać tantiemę za używanie nazwy w nazwie wyrobu. Ponieważ Toruń należy nie do firmy a do obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za prawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:48 do wykorzystywania nazwiska słynnego astronoma? Powiedzmy, że jutro zgłasza się spadkobierca Kopernika i "Kopernik" SA musi płacić za korzystanie z nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 12:59 pewnie zaplaci.moze ty nazywasz sie kopernik?kolejny do robienia kasy czyims kosztem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:08 Jak na razie, to Kopernik "SA" robi kasę na nazwisku prywatnej osoby, a sam nie pozwala, by ktoś nazywał pierniki toruńskimi. Do którego słowa mają prawa? "Toruńskie" czy "pierniki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:20 a spoldzielnia mieszkaniowa tez robi kase na tym nazwisku? radio taxi,sklep na koniuchach itd to tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:27 No ale te firmy nie zakazują nazywać taksówek albo mieszkań toruńskimi, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:31 no to zacznij nazywac swoje radio taxi tak samo a zobaczysz naiwniaku. zabraknie ci kasy na prawnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:34 Analfabeto, tu nie chodzi o to, że ten koleś nazwał swoją firmę "Kopernik SA", tylko, że nazwał swój produkt piernkiem toruńskim, bo jak miał go niby nazwać? Kaloszem gorzowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: Czy Kopernik zapłacil rodzinie Kopernika za p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:38 co do analfabetyzmu to proponuje troche poparzec na swoja edukacje. to raz.dwa jesli by nazwy torunskie pierniki uzyl do np.piernikow z kremem cytrynowym to byloby dobrze twoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafik Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:06 pewnie chcesz aby skorzystali z twoich uslug.to chyba nie to forum stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanzibar pierniki toruńskie może każdy piec , kto ma firm IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:25 w Toruniu,co innego jeżeli ktoś podszywa się pod opakowanie które jest tożsame dladanego producenta,tak po prawdzie pierniki powinno piec się według starej receptury ale tego się nie robi bo cena wzrosła by gwałtownie,także firma nie powinna pisać żę według starej receptury pieką pierniki ,tamte zawierały kardamon ,bo przecież pierniki powstały w dobie wielkich odkryć geograficznych i intensywnej wymianie handlowej z Indiami,kardamon i inne pryprawy zadomowiły się na polskim stole ,a nasze siostry zakonne jako dobre w sztuce kulinarnej storzyły piernik o smaku orientalnej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kao Re: pierniki toruńskie może każdy piec , kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:28 a jam ma firme w poznaniu.i mam recepture z ksiazki kucharskiej gdzie jest napisane piernik torunski.to co nie wolno mi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanzibar szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:32 jak się pytałem ,to naiwnie mówiono że miały 50g a nie 55g ,dla kierownictwa czerwona kartka ,marketing macie do bani ,szata graficzna jest tragiczna ,szkoda że nie znacie opakowań przedwojennych,no cóż arogacja i buta i brak smaku połączony z betonem wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staly klient Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:37 zawsze mialy 56,7g dokladnie i tyle maja. a ten zanzibar to chyba wywalili go z roboty w koperniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zanzibar Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 14:45 pisze o waflach Teatralnych gamoniu jeden ,w Koperniku nigy nie pracowalem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:05 Kopernik ma 100% racji, że walczy o swoje. I jestem pewien, że wygra, bo inni przedsiębiorcy takie spory zawsze wygrywali, ponieważ są poparci prawem patentowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in medium armorum Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 15:14 prawo patentowe chroni recepturę ,opakowanie ,nazwa pierniki Toruńskie jest nazwą okeślonego wyrobu ,stworzonego nie 50lat przez firme kopernik ale 500lat temu przez nieznane nam mniszki ,podejrzewam że w grobie się przewracają jak widzą co się dzieje z ich ciastem ,oscypki zakopiańskie kto produkuje???? górale ,tam też pewien chłopek roztropek chciał opatentować oscypka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:21 Szkoda, że nie wiesz, że Kopernik jest najstarszą firmą cukierniczą w Polsce i jedną z nastraszych w Europie, która działa od 1789 roku i te receptury tworzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in medium armorum Re: szkoda że waga się zmiejszyła z 55g na 50g IP: *.torun.mm.pl 26.12.05, 15:33 co ma piernik do wiatraka,tamta firma to jest inna historia ,firma Kopernik powstała za PRLjaka kontynuacja ,a propos ,100 temu może nie każdy wie pierniki były wyrabiane przez cuKierników toruńskich ,każdy kto był cukiernikiem wypiekał pierniki ,nikt nie uzurpował sobie arogancko do nich prawa wyłącznego wypieku ,tego dawno temu nie znano w Polsce, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepiernik Zwykła ŚCIEMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 15:38 Kopernik SA to duża firma pewnie kupiła sobie sędziego a ten dla niepoznaki normalnie ściemnia. Gazeta bije piane z maślanki. Wy zamiast świętować klepiecie w klawisze. Bidak musi przegrać w sądzie - może ma i rację ale w końcu jeszcze jest sprawiedliwość /ślepa/. Bez nonsensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan henryk Re:durny proces IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.12.05, 11:46 Który to z naszych dzielnych prokuratorów nie przepada za sędzią Dąbkiewiczem? Myślę,że najbardziej podpadł on wschodzącemu geniuszowi prokuratorskiemu- Pawłowi Jachimowiczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:42 Panie Prokuratorze Rejonowy /aż nie śmiem wymienić nazwiska/ - DLACZEGO ? Proces z pozwu potentata, finansowany jest z naszych pieniędzy ? Dlaczego to nie jest sprawa cywilna? To Pan zdecydował że karna. Niech Pan sobie wraca na swoją wioche. Panie _aszana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:52 No wałaśnie, w procesie cywilnym Kopernik mósiałby wyłożyć trochę szmalu. A w karnym cała sprawa odbywa się na koszt podatnika. A o tym, że odbywa się na nasz koszt zdecydował Pan Kaszanka. Po co temu biednemu Toruniowi taki Pan Kaszanka - bez toruńskiego rodowodu ? Zubożający nasze kieszenie kosztem dużych i bogatych firm. Czy robi to tylko z dobrego serca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychu Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 17:37 cos mi sie zdaje ze Gosc ma kompleksy,nawet sie nie przedstawil. widac golym okiem ze cale to towarzystwo prawnicze to jeden wielki smietnik. zazdrosci taki glupek prokuratorowi bo pewno sam ma problem z samym soba tak zreszta jak ten, ze tak powiem, Sedzia.tatus go trzyma. no coz Gosc, Kopernik pewno rzuci kase a ty staniesz do wyscigu szczurow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:03 wracajcie pod kołobrzeg - repatrianci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:05 nie będziemy żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:13 za taki numer to uczciwy człowiek by się pod ziemię zapadł.No w o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:15 w ostateczności by się powiesił. GAZETO serwujesz KASZANE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: cd ŚCIEMY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:28 czytam - i już wiem. taki tekst mógł napisać kierownik zespołu dojarek z rolniczej spółdzielni produkcyjnej w trzebiatowie k/ kołobrzegu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw. Inkwizytor Re: kolejny "maly' skandalik... IP: 129.81.192.* 29.12.05, 23:19 Prowadzenie sprawy na koszt podatnikow to kolejny maly kamyczek w ogrodku polskiego wymiaru nie-sprawiedliwosci! p.S. Kto w Katolandii jest bardziej skorumpowany - prawnicy, czy lekarze? A jak panstwo sadza??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dynx pierniki uwolnione ... IP: *.tvk.torun.pl 30.12.05, 14:20 ... a gazeta tym razem zaspala? prawdziwa wybiorczosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:45 Niech pani prezes Kopernika kopnie się w głowę. Jak mają toruńscy piekarze nazywać wypiekane pierniki : łódzkie, bydgoskie? Niech zastrzega sobie takie nazwy jak Valentino, Teatralne itp. Natomiast nie można zastrzegać nazwy regionalnej. Pierniki toruńskie nie stały się sławne na całym świecie tylko dlatego że Fabryka "Kopernik" je produkuje. To że sobie zastrzegła taką nazwę tylko źle świadczy o tych, którzy opatentowali taką nazwę. Ale tu nie ma się co dziwić ktoś zapłacił to i zastrzegli. Gdybym miał ochotę zastrzec sobie nazwę powiedzmy marynarka lub widelec to oczywiście po uiszczeniu odpowiednich pieniędzy w urzędzie patentowym mógłbym podobnie jak toruńska fabryka od ciastek zabronić wszystkim używania takiej nazwy. I nikt nie miałby prawa do nazywania jednego ze sztućców widelcem lub jednej z części składowych ubrania marynarką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: 82.146.250.* 04.01.06, 09:20 Witajcie z Bydgoszczy drodzy Torunianie. Ok z Urzędem Patentowym się nie wygra, ale za używanie w nazwie nazwy miasta miasto powinno dostawać tantiemę. Czy nie uważacie tak jak ja? To przecież proste. Gdyby ktoś zastrzegł nazwę z moim nazwiskiem sprawa byłaby taka sama. No chyba że panowie z UM Torunia coś z tego mieli bo pewnie jakąś zgodę trzeba było uzyskać. Jeśli nie trzeba to jakieś nadużycie chyba. Tak więc sumując uważam że nazwy Toruńskie pierniki powinni miec prawo używać wszyscy piekarze z Torunia. To ich i Wasze miasto i nikt nie może zastrzec, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: Proces o "toruńskie pierniki" IP: 82.146.250.* 04.01.06, 11:17 Zapomniałem dopisac , że z tą tantiemą to jest tak. Toruń to nie firma a miasto i należy do jego obywateli, dlatego obywatele mają prawo czerpać korzyści z tego faktu i żądać tantiemy. Można ją przeznaczyć na cokolwiek użytecznego publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do Wojtekh 04.01.06, 17:43 Gość portalu: Wojtekh napisał(a): > Witajcie z Bydgoszczy drodzy Torunianie. Ok z Urzędem Patentowym się nie wygra, > > ale za używanie w nazwie nazwy miasta miasto powinno dostawać tantiemę. Czy nie > > uważacie tak jak ja? To przecież proste. Gdyby ktoś zastrzegł nazwę z moim > nazwiskiem sprawa byłaby taka sama. No chyba że panowie z UM Torunia coś z tego > > mieli bo pewnie jakąś zgodę trzeba było uzyskać. Jeśli nie trzeba to jakieś > nadużycie chyba. Tak więc sumując uważam że nazwy Toruńskie pierniki powinni > miec prawo używać wszyscy piekarze z Torunia. To ich i Wasze miasto i nikt nie > może zastrzec, że jest inaczej. Masz milion % racji. Kazde pierniki produkowane w Toruniu sa "torunskimi"! Pod torunskimi piernikami powinien byc umieszczony symbol firmy ktora je produkuje. Pozdrawiam i zycze duzo slonecznych dni w Nowum Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh Re: do Wojtekh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:27 Dzięki Wet. Obywatele Waszego miasta mają prawo mówić na swoje pierniki Toruńskie. Nawet ciocia Zizia która piecze je raz na rok :)). Wzajemnie z życzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: do Wojtekh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:43 oczywiście, fabryka co najwyżej mogła sobie zastrzec krój litery w nazwie 'toruńskie pierniki" no ale stało się jak się stało. tylko dlaczego pyratory nie liczą sie z nasza kaszą. znaczy g ta polska ich obchodzi byleby tylko kasza była. podatnik zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś