Dodaj do ulubionych

Tramwajem do Uniwersytetu !

06.12.02, 22:56
Rozwój trakcji tramwajowej w Toruniu jest nie unikniony :-)...
wciąż są plany rozwoju sieci, ale czy tylko na planach ma sie
kończyć w tym mieście. Np Radni miasta Elbląga swoje słowa
zamienili w czyny - otóż po latach stagnacji uchwalili iz
komunikacja tramwajowa będzie obsługiwała ( tak jak jest to na
Zachodzie Europy )największe potoki pasażerskie. W tym roku
oddano do użytku 2 linie tramwajowe i torowisko o długości 3,6
km. A w Toruniu, Bydgoszczy tylko się mówi ...a wiadomo że
tramwaj jest najszybszym, najtańszym środkiem transportu
miejskiego. W 1996 roku Komisja Europejska wydała tzw. Zieloną
Księgę w którym to dokumencie opisano iż należy jak najbardziej
nożliwie rozbudowywać komunikacje publiczną a zwłaszcza
tramwajową. Na zachodzie nastąpił renesans do tramwajów.. ale
nie w Polsce.

Chciałbym żeby Rada Miasta przeznaczyła chociaż część środków na
rozwój trakcji tramwajowej. Uważam że najpilniejszą sprawą jest
wybudowanie linii do Uniwersytetu przez ul. Reja ( może być na
samym początku jako jednotorowa ), która to odciążyłaby
większość kursujących tam linii autobusowych. Koszt takiej
inwestycji to około 3 mln. zł! Przecież jest to tylko 1 kilometr
torowiska a korzyści Ach :-)

Myślę że w przeciągu dwóch lat tramwaje dojadą na pętle Gagarina.

Czy Redakcja Gazety włączy sie w mój Apel - TRAMWAJEM do
Uniwersytetu.
Pozdrawiam umK historiA

Ps. Linia nr 1 Uniwersytet - Olimpijska !

Obserwuj wątek
    • robert_wl Re: Tramwajem do Uniwersytetu ! 06.12.02, 23:14
      umk__historia, z całym szacunkiem, ale w jakiej rzeczywistości Ty żyjesz? No
      ale skoro jesteśmy już w świecie baśni, to ja dodam kolejny rozdział: za trzy
      lata, po nowym moście drogowym, tramwajem dojedziemy na Dworzec Główny i dalej,
      na Podgórz i Kluczyki. Pachnie mi tu zapomnianym już wątkiem o toruńskim
      metrze :)
      • pesel Re: Tramwajem do Uniwersytetu ! 07.12.02, 01:38
        Ja dziekuje... Tramwajem na Reja??? Przeciez od skrzyzowania do Rektoratu jest
        ze 400 m ... Co, nozki bola? Lenistwo? Nie przesadzajmy, dobra? Sa powazniejsze
        sprawy niz jakies pol kilometra nikomu nie potrzebnych torow...

> <ciach> to ja dodam kolejny rozdział: za trzy
        > lata, po nowym moście drogowym, tramwajem dojedziemy na Dworzec Główny
        > i dalej, na Podgórz i Kluczyki.
        > Pachnie mi tu zapomnianym już wątkiem o toruńskim metrze :)

Nie znam watku o metrze :) ale na Dworzec Glwny to tramwaj jezdzil jeszcze z 15
        lat temu. Pamietam jak zajebiscie rzucalo tramwajem na moscie - jak sie nie
        stalo i nie trzymalo kurczowo drazka - to lezales na mur beton :)))

Ba... Co wiecej - tramwaj jezdzil prawie do Wrzosow (a dokladnie do przejazdu
        kolejowego)...

P.S. A za czasow mlodosci moich dziadkow to tramwajem se po starowce mogles
        jezdzic :)))))
        • Gość: o. Muchomorek Re: Tramwajem do Uniwersytetu ! IP: 158.75.66.* 07.12.02, 02:08
          Jo jo, to były czasy. Wyobraź sobie jednak teraz jeszcze
          tramwaj na moście. (a kiedyś jeździł tamtędy) Dopiero
          byłyby korki.
    • merkantyl marazm 07.12.02, 12:07
      nie wiem czy wiesz ale w tym mieście już od dawna nie dzieje się nic. Liczę, że
      nowy prezydent wpłynie na tem marazm. Mam nadzieję, ze nie jest to marzenie
      ściętej głowy.
    • umk__historia Re: Tramwajem do Uniwersytetu ! 07.12.02, 16:43
      Jedno jest pewne - linia TRAM do Uniwersytetu powstanie - ale ja chciałbym żeby
      przyspieszono jej realizację!

Uruchomienie trakcji Tramwajowej wpłynie nie tylko na poprawę komunikacji w tym
      rejonie ale i ma to tez aspekt ekologiczny :-)
      Nie są to jakieś fantazje ale rzeczywistość. Całe szczęście że tabor tramwajowy
      w Toruniu jest na skalę kraju w bardzo dobrej kondycji, ale to zawdzięczamy
      Panu Andrzejowi Syczyło :-) i chwała mu za to!

Już jest gotowy projekt drugiego mostu a wraz z nim powrót TRAM na lewy brzeg
      Wisły :-) tylko że ten etap na za conajmniej 10 lat :-(

A tak z działu historia tramwajów w Toruniu to do roku :
      - 1970 jexdziły tramwaje przez Rynek Staromiejski
      - 1972 jeździły tramwaje na Wrzosy do skrzyżowania z ulicą Lisią!
      - 1984 jeździły tramwaje do Dworca Głównego
      - 1991 jeżdziła linia nr 3 do Dworca Północ ( do pętli koło przejazdu
      kolejowego )

Taki mały Elbląg pokazał że ( pomimo utraty statutu miasta wojewódzkiego ) dalej
      próbuje sie rozwijać :-) I w tym przypadku wszyscy ( przedsiębiorstwa
      tramwajowe )gratulują podjętej decyzji.

Pozdrawiam
      • Gość: vesna Re: Tramwajem do Uniwersytetu ! IP: proxy / 217.96.43.* 10.12.02, 14:18
        Tabor tramwajowy jest w bdb kondycji??? jezdzisz tramwajami??? Bo ja tak -
        przynajmniej dwa razy dziennie. I co najmniej raz w tygodniu jakis tramwaj sie
        psuje. Jade nim, a on zaczyna sie "palic" - charakterystyczny smrod
        spalenizny, cos tam sie dymi itd. Nie znam sie na tramwajach. Widzialam jak to
        pan motorniczy naprawial. Kopal palace sie miejsce ;) Najczesciej to
        nieskuteczne, juz kilka razy muzialam wysiadac w polowie trasy (wszyscy
        pasazerowie musieli). Albo - ile razy sie zdarzalo, ze stalam na przystanku
        czekajac na tramwaj i widzialam tylko, jak zjezdza do zajezdni z napisem
        AWARIA. Nierzadko tramwaj z trudem podjezdza pod najmniejsza gorke, zwalnia
        tak radykalnie, ze ma sie wrazenie, ze zacznie sie staczac w dol :) W dodatku
        widze wyraznie, ze to zdarza sie coraz czesciej. Nie wiem, czy to jest "dobra
        kondycja". Tyle sie narzeka, ze autobusy sa beznadziejne... no bo sa, ale nie
        psuja sie tak czesto jak tramwaje.
        • umk__historia Re: Do vesna ... 10.12.02, 15:35
          Hm? Cóz chyba nigdy nie jechałem tramwajem ;-)

A tak do sprawy - napisałem że w bardzo dobrej kondycji w skali kraju! Tak
          jeżeli bedziesz mogła "kiedyś tam" przejechać sie choć 2 przystanki tramwajem w
          Warszawie, Szczecinie, GOPie ( okręg katowicki ) Krakowie, we Wrocławiu, Łodzi,
          Częstochowie, Poznaniu, Gdańsku ...
          ale chyba najbliżej będziesz miała do Bydgoszczy to wpisz swoje uwagi, oceny z
          jazdy nie tylko od strony taboru ale i torowiska. - ok.
          Acha nie załamuj sie w GOPie, Warszawie, Wrocławiu czy Szczecinie jeżeli cosik
          Cię przerazi ;-) Tam to normalka ....

Zapraszam do Elbląga na ul. Królewiecką na przejażdżkę pod górkę liniami 2,4,5
          zobaczysz jak tam tramwaj sobie dzielnie radzi pod stromizna jakiej w Toruniu
          nie mamy :-).

Pozdrawiam
          Ps. Jeżeli jeszcze raz zdarzy sie Tobie widok tramwaju z napisem AWARIA to
          bardzo Cie proszę o zapamietanie i podanie tutaj na forum nr bocznego pojazdu,
          miejsca i dnia którego sie to zdarzyło. A ja sobie tak dla satysfakcji
          sprawdzę - nie chce mnie sie wierzyć że tak często awaryjne są toruńskie
          tramwaje :-)
          • Gość: Wiech Re: IP: 217.97.134.* 10.12.02, 15:46

ej, Uemko, Historio (czy jak tam Cię odmieniac) - skąd taka fascynacja tak
            rozklekotanym i halasliwym środkiem transportu? stan toruńskiego taboru nie
            jest chyba szczególnym powodem do dumy, a i niskopodłogowych pojazdów na
            szynach nie uwidzisz, zatem czym się tak jarać?..

czyzbyś był sprzedawcą tramwai (tudziez tramwaji), czy co??
            ;))

Moze gdyby nasze tramwaje, tak jak w wielu miastach jeździły po szerokich, a
            nie wąskich torach, byłoby przyjemniej i wygodniej sie nimi przemieszczać?
            chuliera wie, w każdym bądź (moim zdaniem ofkors) jedyną zaleta tramwaju jest
            to, że nie stoi w korkach. no może jeszcze to, że nie kopci.
            Szczerze mówiąc zamiast hałaśliwych i rozchybotanych tramów wolałbym nowoczesne
            trolejbusy, które (przez wzgląd na 'cichobieżność' sa zdecydowanie mniej
            uciązliwe dla mieszkańców). Śjakośtak wolę rozwiązania jakie ma np. Gdynia, a
            niech GOP.
            :)

• Gość: Morciasz Re: IP: *.graf.torun.pl 10.12.02, 16:44
              Petle tramwaju na UMK mozna zrobic w miejscu basenu pomiedzy Rektoratem,
              a biblioteka :-)
              • Gość: Wiech Re: IP: 217.97.134.* 10.12.02, 16:57
                Gość portalu: Morciasz napisał(a):

> Petle tramwaju na UMK mozna zrobic w miejscu basenu pomiedzy Rektoratem,
                > a biblioteka :-)

no co Ty?! a kto bedzie łaził taki kawał od pętli do 'Binozu' albo (to juz
                kompletne przegięcie!) do 'Prawa'?!
                (O ekonomistach nie wspominam, bo ci są ekonomiczni, jak sama nazwa głosi, i
                albo 'z buta', albo tatusiowymi brykami sie przemieszczaja...)
                ;)

Pętla musi być dużo dalej - pod lasem.
                Byle nie za daleko, bo tam (jak pamietamy...) niedobre osiedle i elementa
                zaczną tramwajem jeździc, studentów lać, okradac i demoralizować...
                ;))))
          • Gość: vesna Re: Do vesna ... IP: proxy / 217.96.43.* 10.12.02, 16:54
            Na pewno nie omieszkam dla Twojej satysfakcji podbiegac z przystanku przy
            Konopnickiej na Sienkiewicza jak tylko przez moja lornetke, ktora od tej pory
            zawsze bede nosic przy sobie dojrze napis AWARIA zeby spisac numery. Prawde
            mowiac nie chce mi sie... Az dziwie sie ze Tobie by sie chcialo sprawdzac.

Nie wiem jak jest w innych miastach; bywam w Bydgoszczy ale tramwajem jechalam
            tam tylko kilka razy. Roznicy w komforcie specjalnej nie widzialam. Tramwaj
            jak tramwaj. To, czego sie czepiam w Toruniu, to ciagle awarie, bo jak sie
            trafi taki niezepsuty to calkiem przyjemnie sie jedzie.

A wysokosc wzniesien w Toruniu i Elblagu malo mnie obchodzi. Ja chce zeby w
            Toruniu bylo dobrze a nie lepiej niz gdzie indziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka