neomoderny 30.03.06, 16:38 Co byście chcieli zburzyć w Toruniu? Co wzbudza w was odrazę kiedy na to patrzycie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariusz_tor Re: Wyburzanie 30.03.06, 16:50 toruński magistrat :) a poważnie to chyba universam Odpowiedz Link Zgłoś
darek445 Na szczescie w PRL nieduzo budowano w Toruniu 30.03.06, 18:01 Na szczescie w PRL był zastoj i nieduzo budowano w Toruniu. Ale sa oczywiscie blokowiska, ktore porownujac zewspolczesna architektura są koszmarne (Rubinkowo etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: Na szczescie ... 30.03.06, 18:20 darek445 napisał: > Na szczescie w PRL był zastoj i nieduzo budowano w Toruniu. > Ale sa oczywiscie blokowiska, ktore porownujac zewspolczesna architektura są > koszmarne (Rubinkowo etc.). Rubinkowo tworzy zespół bloków i wieżowców i jako dzielnica nie jest takie koszmarne ( porównując je z poznańskimi Ratajami czy Piątkowem albo warszawskim Ursynowem ) , każda szkoła w tej dzielnicy ma basen , tramwaje i autobusy jeżdżą na Rubinkowo bardzo często i właściwie z każdej dzielnicy. Gdybym miał coś w Toruniu wyburzyć to byłyby to wieżowce w okolicy Głowackiego , Legionów - przed wojną była tam dzielnica willowa . Na Bydgoskim Przedmieściu jest wiele pięknych kamienic ; mieszkania w nich miały często po 6 - 8 pokoi . Po wojnie ośmiopokojowe mieszkania stały się ośmioma mieszkaniami ze wspólną kuchnią i łazienką i dlatego teraz mieszka tam margines i kamienice są bezmyślnie niszczone. Tą sprawę powinno się jak najszybciej załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
neomoderny Re: Na szczescie ... 30.03.06, 18:37 No właśnie, ciekawe jak jeszcze poza zmianą elewacji i wymianą okien można rewitalizować bloki? ( na wyburzenie ich nikogo w tej chwili nie stać, a z resztą co by się po nich wubudowało..? najnowszy trend w polskim budownictwie; budować domy jak największe, najwyższe i z jak największą ilością mieszkań, czyli kolejne mrówkowce..:/ Odpowiedz Link Zgłoś
tomjab Re: Na szczescie ... 30.03.06, 18:47 Mozna jeszcze wyminic wszystko: instalacje, tynki itd ale to jest bardzo drogie ocieplanie i zmiana okien to tylko powierzchowne zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
siara66 Re: Wyburzanie 30.03.06, 19:50 macie taki kościół, Akademicki się na nazywa, świetna miejscówka na jakiś markiet, może Marcpol?:) no i koniecznie rozbieżcie wreszcie te ruiny zamku, ładnie splantować teren i jakiś hipermarket postawcie, O! Odpowiedz Link Zgłoś
felippee Re: Wyburzanie 31.03.06, 00:01 Oczywiscie "restauracja zamkowa". To wyjatkowo szpecacy klocek, ktorego nie ma juz co przebudowywac. Trzeba to zburzyc i postawic tam cos stylowego. Odpowiedz Link Zgłoś
christofer25 Re: Wyburzanie 07.04.06, 10:31 Przejdzcie się Podgórną...od Szosy Chłmińskiej do Piaskowej to zobaczycie piękno Torunia...ostatnio był u mnie znajomy z Niemiec i się jednym słowem zawstydziłem jak wyjął aparat i robił zdjęcia tej rudery na rogu Kołataja...która straszy 15 lat spodobało się mu drzewko które wrocło w beton pod owym apartamentem...Zrobił tez zdjęcie łąki na skwerze Bema - Szosa Chełmińska...Piszesz że na osiedlu Dekerta była dzielnica willowa zerknij sobie na ten prześwit między PCK a Wiązową wzdłuż Bartosza Głowackiego i zobaczysz jakie tam wille stoją...ja tylko widziałem gołębie Balcerka...21 wiek a syf też straszny i to 700 metrów od scisłego centrum...:( Odpowiedz Link Zgłoś
neomoderny Re: Zamkowa 08.04.06, 18:27 moje propozycje: - zamkowa - polomarket przy chełmińskiej - wieżowce na osiedlu młodych - wodnik - helios Odpowiedz Link Zgłoś
qba47 Rubinkowo 1 i2,oraz slumsy np.meksyk,tylko wraz 08.04.06, 22:40 Rubinkowo 1 i2,oraz slumsy np.meksyk,tylko wraz z mieszkańcami!!!Tak bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś