Dodaj do ulubionych

Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnisko?

14.12.06, 13:41

Skoro nasi kochani sasiedzi zawsze krytykuja plany naszych inwestycji
(skm,most,lotnisko,renowacja starowki) warto wiec postawic sobie pytanie czy
Torun powinnien wspierac Bydgoszcz w rozbudowie portu lotniczego. Jakie
korzysci przyniesie Toruniowi ten port?

Moim zdanie nic dobrego dla Torunia z tego niewyniknie, bo:
1) Przyszly inwestor majac na uwadze wybor miedzy Toruniem a Bydgoszcza,
wybierze miasto z rozwinietym portem lotniczym,
2) Na jego rozbudowe pojdzie potworna ilosc pieniedzy a zyski beda niewielkie,
o ile beda w ogole. Na polnocy jest silny Gdansk, na wschod Warszawa. Port
lotniczy w Poznaniu raczej nie bedzie mial wielkiego znaczenia ze wzgledu na
bliskosc Berlina. Nasuwa sie wiec pytanie: CZY CALE REGION MUSI ZNOW BUDOWAC
BYDGOSZCZ?

zapraszam do dyskusju
Obserwuj wątek
    • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 13:56
      Przecież nie wspiera ani finansowo, ani że tak to ujmę moralnie, więc o co
      chodzi? :>

Ja nie mam nic przeciwko temu żeby Toruń wydawał swoje pieniądze miejskie na
      starówkę, SKM czy lotnisko, a most został zaliczony do inwestycji o znaczeniu
      wojewódzkim.
    • bajobongo2 Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 14.12.06, 14:21
      Juz o tym pisałem. Największy sens ma lotnisko w Toruniu.
      Oto argumenty:

- biznes, jesli ma je używac, musi byc silny. A od dawna widac, ze w Bydgoszczy
      choc wiecej firm, sa to głównie średniaki. Duze, bardzo rozwojowe firmy
      znajduja sie w Toruniu (TZMO i Bella, Nestle, ThyssenKrupp, Nova Trading,
      Kopernik, Elana, Beretta). Wszystkie rankingi pokazuja torunskie firmy w
      czołówce, a bydgoskie - w srodku tabel (Rzeczpospolita 2000, Polityka 500,
      Wprost, Wyborcza...)

- dodatkowo torunskie firmy przoduja w rankingach pokazujacych eksport w
      regionie - a to wlasnie te firmy glownie chca komunikowac sie z innymi krajami.
      TZMO inwestuje w kilkunastu ościennych krajach! Pokazcie mi choc 1 firme w
      Bydgoszczy inwestujaca w kilkunastu krajach?

- turystyka - Torun bezsprzecznie jest liderem i glownym magnesem turystycznym.
      To tutaj jest mozliwosc przyciagniecia najwiekszej ilosci klientow dla
      lotniska, sposród licznych turystow z Francji, Niemiec czy ostatnio Japonii i
      wschodu

- kultura - oba miasta prezentuja zblizony poziom, lecz na nieco innych
      zakresach: Bydgoszcz - imprezy muzyczne, glownie regionalne, a Torun - imprezy
      filmowe, teatralne, czesto zagraniczne.

- sympozja, kongresy - tu bezsprzecznie prym wiedzie Torun, chocby ostatnio
      Zjazd Swiatowej Polonii -w Toruniu.

- Pomorska SSE - jest kilka km od lotniska w Toruniu i prawie 60 - od
      Bydgoszczy. Gdzie im wiec bliżej?

To sa potencjalni klienci lotniska.
      • jokerprim Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 14.12.06, 14:53
        A nie moga byc dwa?
        Uniwersytety podobno moga :-)
      • kolabor86 Re: Największy sens ma lotnisko w Toruniu. 14.12.06, 15:37
        "TZMO inwestuje w kilkunastu ościennych krajach!"

to faktycznie niesamowita informacja! juz szukam w necie nowego atlasu
        geograficznego, by się trochę douczyć, bo straszne braki mam, jak widać!
      • ethanak Re: Największy sens ma lotnisko w Bydgoszczy 15.12.06, 18:44
        Niech za argumenty świadczą :
        - prognozy przygotowane przez profesjonalne firmy - ponad milion pasażerów
        rocznie (optymistyczni grubo ponad 2 miliony) w 2030 r. w Bydgoszczy (Toruń nie
        ma lotniska a analiz oczywiście nikt nie wykonał więc w ogóle nie wiadomo czy z
        Torunia poleciałaby chociaż jedna osoba).
        - cargo w Bydgoszczy obsługiwałoby cały region a przypomnę że firmy z
        Bydgoszczy to ilościowo firmy z największych miast regionu razem wzięte
        (Grudziądz + Włocławek + Toruń)
        - nie znasz znaczenia wyrazu ościenny albo jesteś totalnym nieukiem z zakresu
        geografii - Polska nie ma kilkunastu sąsiadów.
        - Toruń nie jest liderem w województwie jeśli chodzi o turystykę - nie przebija
        Ciechocinka czy Borów Tucholskich nie wspominając oczywiście o noclegach
        udzielonych turystom gdzie Toruń ustępuje między innymi Bydgoszczy
        - kulturalnie faktycznie oba miasta są zbliżone tylko że w Bydgoszczy odbywa
        się zdecydowanie więcej imprez kulturalnych o charakterze międzynarodowym o
        jakości i ilości imprez sportowych nie wspominając - m.in. Mistrzostwa Świata
        Juniorów w Lekkiejatletyce , Mistrzostwa Europy w koszykówce czy choćby GP
        żużlowe.
        - sympozja i kongresy - tu bezsprzecznie prym wiedzie Bydgoszcz dodatkowo teraz
        po oddaniu trzeciego kręgu Opery jest jedynym miastem w regionie z centrum
        kongresowym z prawdziwego zdarzenia
        - pomorska bądź słupska SSE będzie również w BPP w Bydgoszczy a zresztą -
        mówiłeś że TZMO czy Thyssen będą korzystać z cargo a one nie są w ramach SSE.

Krótko mówiąc - bredzisz.Jak zwykle.
    • coolek Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:21
      Moim zdaniem, Torun nie musi wspierac Bydgoszczy, czego oczywiscie nie robil do
      tej pory. Dla mnie nie ma problemu, chociaz uwazam, ze wspolpraca przynioslaby
      wiele korzysci.

Co do wspomnianego przez Ciebie SKM, to z mojego, bydgoskiego, punktu widzenia
      cala sprawa rozchodzi sie o to, ze w formie, w jakiej ma byc budowane polaczenia
      Torun-Bydgoszcz, Bydgoszcz-Torun nie ma to dla nas najmniejszgo sensu. W
      przeciwienstwie do Torunia, w Bydgoszczy taka kolej w zaden sposob nie
      rozwiazuje problemu komunikacyjnego. Czy tak ciezko zrozumiec, ze bydgoszczanom
      nie podoba sie wyrzucanie pieniedzy w bloto?

Co do renowacji Starowki, to jestem za, bo juz jest ladnie, a moze byc pieknie,
      ale jestem tez przeciwnikiem postepowania Calbeckiego - zabrac Bydgoszczy i dac
      Toruniowi. I lotnisko, i Starowka i bedzie cacy:)
      • bajobongo2 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:28
        Torun dotąd wspierał lotnisko w Bydgoszxczy, chocy tym, ze Marszalek jest jego
        zalozycielem, wykupowal udzialy i dotował.
        • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:32
          bajobongo2 napisał:

> Torun dotąd wspierał lotnisko w Bydgoszxczy, chocy tym, ze Marszalek

Marszałek jest marszałkiem województwa, a nie miasta będącego siedzibą sejmiku.
          Taka drobniuteńka różnica.
          • bajobongo2 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:36
            Tak, ale pieniadze wydawane przez Marszalka pochodza z puli calego regionu, a
            wiec ROWNIEZ Z KIESZENI PODATNIKA TORUNSKIEGO. Prawda?

Wiec abys byl sprawiedliwy, napisz do coolka, ze sie myli i jak masz w zwyczaju
            do torunian, napadnij takze na niego.
            Napisz tak: nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Bredzisz jak potłuczony, coolek.
            A poniewaz tego nie zrobisz, utwiedzasz mnie tylko w swej dwulicowej, rażąco
            nieobiektywnej postawie.
            • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:52
              bajobongo2 napisał:

> Tak, ale pieniadze wydawane przez Marszalka pochodza z puli calego regionu, a
              > wiec ROWNIEZ Z KIESZENI PODATNIKA TORUNSKIEGO. Prawda?

Jak również poznańskiego, warszawskiego, wrocławskiego, gdańskiego czy
              szczecińskiego.
              Ma coś z tego konkretnego wynikać w kwestii Poznania wspierającego UMK czy
              Szczecina budującego Operę Nova?
              • jokerprim Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:54
                kazet, nie kompromituj sie.
                • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:06
                  *ziew*
                  Dowiedz się kiedyś skąd się biorą dochody województwa.
                  Dowiedz się też, że podatki nie mają charakteru wpłat na fundusze celowe.
              • szlachcic Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 18:33
                Inteligent ka_zet napisal:

>Ja nie mam nic przeciwko temu żeby Toruń wydawał swoje pieniądze miejskie na
                >starówkę, SKM czy lotnisko, a most został zaliczony do inwestycji o znaczeniu
                >wojewódzkim.

Piszesz glupoty chlopcze
                Odpowiedz mi na moje wypunktowania
                1. Dlaczego nie ma byc most wojewodzki? Przeciez most Pilsudskiego jest
                utrzymywany czy remontowany ze srodkow krajowych bo z tego mostu korzysta dzien
                w dzien kilkadziesiat tysiecy aut nie tylko torunskich jak wiesz bo tu biegnie
                droga krajowa nr 1. Przyszly most takze bedzie lezal na drodze krajowej i
                prawdopodobnie "1" bedzie na niego skierowana a jak to sie nie uda to inna
                wazna krajowa trasa.
                Ja moglbym spytac dlaczego uwazasz w takim razie ze lotnisko jest regionalne?
                Rozumujac twoim tokiem myslenia odpowiem sobie sam - bo jest w Bydgoszczy

Bajabongo napisal:
                > > Tak, ale pieniadze wydawane przez Marszalka pochodza z puli calego region
                > >u, a wiec ROWNIEZ Z KIESZENI PODATNIKA TORUNSKIEGO. Prawda?

Inteligent ka_zet odpowiedzial

> Jak również poznańskiego, warszawskiego, wrocławskiego, gdańskiego czy
                > szczecińskiego.
                > Ma coś z tego konkretnego wynikać w kwestii Poznania wspierającego UMK czy
                > Szczecina budującego Operę Nova?

Widzisz tu nie miales argumentu (kolejny raz) i dodales ze poznaniak warszawiak
                czy ktos tam jeszcze inny tworzy budzet kraju.
                Gowniarzu, pieniadze dla kuj-pom zakladamy ze sa podzielone uczciwie ( jak nie
                to i tak tego nie zmienimy)wg wypracowania poszczegolnych wojewodztw wiec
                mozemy zalozyc ze to pieniadze tylko nasze i wypracowane przez nas. Ty chlopcze
                nie miales argumentu na riposte dla bajabongo i wypisales dziecinne bzdury byle
                odbic pileczke.
                A moze sie myle i ty faktycznie tak myslisz?
                Wiec wg twojego prostego rozumowania w Wawie moga wydawac pieniadze byle jak bo
                jakis ka_zet-o podobny w stolicy powie ze pieniadze dla stolecznego wypracowali
                tez bydgoszczanie
                Ciekawe ile ty masz lat?
                • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 22:00
                  szlachcic napisał:

> Inteligent ka_zet napisal:
                  >
                  > >Ja nie mam nic przeciwko temu żeby Toruń wydawał swoje pieniądze miejskie
                  > na
                  > >starówkę, SKM czy lotnisko, a most został zaliczony do inwestycji o znacze
                  > niu
                  > >wojewódzkim.
                  >
                  > Piszesz glupoty chlopcze
                  > Odpowiedz mi na moje wypunktowania
                  > 1. Dlaczego nie ma byc most wojewodzki?

Przecież wyraźnie napisałem że ma być wojewódzki, przeczytałbyś zamiast się
                  przychrzaniać tylko dlatego że to ja napisałem.
                  • szlachcic Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 22:22
                    Pierwszy raz czytam ze bydgoszczanin uwaza ze ten most jest wazny nie tylko dla
                    miasta
                    Tak mnie przyzwyczailes z ziomkami do negowania wszystkiego co torunskie ze z
                    rozpedu przeczytalem ze jestes przeciw
                    to jest moje usprawiedliwienie ze na opak przeczytalem w sprawie mostu ale
                    przepraszam za brak uwagi
                    wiec zapytam dlaczego NIE dla SKM miedzu miastami
                    • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 23:20
                      szlachcic napisał:

> Pierwszy raz czytam ze bydgoszczanin uwaza ze ten most jest wazny nie tylko dla
                      > miasta

Akurat jeżeli chodzi o most to osobiście zawsze go uważałem za kwestię regionalną i pisałem o tym
                      niejednokrotnie na forum, ale mogłeś przeoczyć.

> to jest moje usprawiedliwienie ze na opak przeczytalem w sprawie mostu ale
                      > przepraszam za brak uwagi

OK :)

> wiec zapytam dlaczego NIE dla SKM miedzu miastami

Ja nie mówię "nie" dla SKM między miastami, tylko "nie" dla SKM przez Złąwieś, z powodów o których
                      niejednokrotnie pisałem.
            • coolek Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:04
              Tak, cala Polska buduje Port Lotniczy w Bydgoszczy, nawet podatnicy ze Slubic<lol>

Torun oczywiscie rozbudowy lotniska nie wspieral, chcial budowac swoje. Jak dla
              mnie moze tak pozostac. Mam tylko nadzieje, ze nie bedzie potem roszczen wobec
              ow portu - ze dojazd nie taki, ze to, to i to. Tak jak bylo i jest z TVB,
              chociaz w tym wypadku rzekome rzesze protestujacych torunian to jeden Arek z
              PTTK, piszacy na forum pod wieloma nickami :)

pozdrawiam
        • tor11 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:15
          bajobongo2 napisał:

> Torun dotąd wspierał lotnisko w Bydgoszxczy, chocy tym, ze Marszalek jest jego
          > zalozycielem, wykupowal udzialy i dotował.
        • tor11 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:16
          bajobongo2 napisał:

> Torun dotąd wspierał lotnisko w Bydgoszxczy, chocy tym, ze Marszalek jest jego
          > zalozycielem, wykupowal udzialy i dotował.

Wielki błąd. Dlaczego Marszałek ma dotować miejskie lotnisko dla Bydgoszczy - bo
          z całym szacunkiem, ale dla regionu marny z niego pożytek.
    • muvon200 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 14:57
      odpowiedź na pytanie:
      Nie nie powinien wspierać budowy bydgoskiego lotniska. Jak do tej pory nie
      wspierał i jakoś sobie radę port dał. Moze nie jest potęga ale wzrost liczby
      obsługiwanych pasażerówzrosła, po wybudowaniu Cargo ruch będzie jeszcze
      większy. Tym raem też damy radę. Nie będę powielał wątków ale czytaliście juz
      o ... :). Tak więc NIE NIE WSPIRAJCIE, I TAK LATACIE DO LONDYNU Z BYDZI I TAK.
      • tor11 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:30
        Całe szczęście, że Zaleski dzielnie się trzyma i nie daje się zakrzyczeć
        bydgoszczanom, którzy robią wszystko aby zablokować toruńską inwestycję. Port
        będzie za fundusze inwestorów i to razem z cargo (280 mln.).

Jeśli chodzi o pytanie, czy Toruń powinien wspierać również lotnisko bydgoskie,
        odpowiedź wydaje się być oczywista - NIE. Wystarczy, że już zagrabili środki
        wojewódzkie - w tym Torunia, na lotnisko, które nie ma praktycznie żadnego
        znaczenia w skali kraju. Już wyciągali łapki po kolejne pieniążki na rzekomą
        reklamę, jednak wladze miasta tym razem trzeźwo myśląc nie dały zrobić się w
        balona.
        Ta lokalizacja to porażka - tam nigdy nie będzie wielu pasażerów, padają kolejno
        połączenia - jedno po drugim. Do Torunia nie można z tamtąd praktycznie wcale
        dojechać - po co nam to ? Wszystkie możliwe środki należy inwestować w Bielany,
        z których turysta dojedzie na starówkę w 15 minut, a nie jak z Bydgoszczy 10
        razy dłużej (przy dobrych układach) z kilkoma przesiadkami.
        • ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:37
          tor11 napisał:

> Całe szczęście, że Zaleski dzielnie się trzyma i nie daje się zakrzyczeć
          > bydgoszczanom, którzy robią wszystko aby zablokować toruńską inwestycję. Port
          > będzie za fundusze inwestorów i to razem z cargo (280 mln.).

*parsk* Za 280 mln, na pewno. Ale budujcie, czemu nie, dopóki nie za wspólne
          (nie licząc wspólnych unijnych).

> Wystarczy, że już zagrabili środki
          > wojewódzkie - w tym Torunia, na lotnisko, które nie ma praktycznie żadnego
          > znaczenia w skali kraju.

Wymień ile tych środków.

> Ta lokalizacja to porażka - tam nigdy nie będzie wielu pasażerów, padają kolejn
          > o
          > połączenia - jedno po drugim.

Wymień jakieś połączenia które padły ze względu na to że były z Bydgoszczy, a
          nie ze względu na kłopoty linii lotniczej.
          • gruss.aus.thorn Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 15:48
            Obecnie istniejące lotniska w Bydgoszczy i Toruniu nie dają możliwości wielkiej
            rozbudowy . Lotniska na Szwederowie i Bielanach położone są za blisko terenów
            mieszkaniowych ; teraz ruch jest nie duzy ale za kilka lat nikt nie będzie
            chciał żyć w pobliżu wielkiego portu lotniczego. Dlaczego Kraków zlikwidował
            lotnisko w Czyżynach i postawił na Balice? Tak samo zrobiono w Katowicach ,
            Szczecinie , Wrocławiu . Kujawsko - pomorskie potrzebuje wielkiego ,
            międzynarodowego portu lotniczego z cargo ale taka inwestycja powinna powstać
            poza miastem , aby można byłoby ją w razie potrzeby rozbudować i
            unowocześniać . W okolicy Bydgoszczy i Torunia jest kilka miejsc , które byłyby
            dobrymi miejscami na lotnisko.
            • leszek21 oczywiście że NIE !!! 14.12.06, 18:20
              Toruń nie powinien wspierać bydgoskiego lotniska - to oczywiste.
              Natomiast lotnisko powinno uzyskać wsparcie samorządu województwa kujawsko-
              pomorskiego.
              • copperius Re: oczywiście że NIE !!! 14.12.06, 21:46
                JAk to napisał jeden z Bydgoszczan "Budujcie, ale za swoje, a nie za wspólne
                wojewódzkie".
                • mac_byd Re: oczywiście że NIE !!! 14.12.06, 21:48
                  Dlaczego nie za wojewódzkie. W tej kasie mamy najwiekszy udział!
        • prze_swit Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 24.01.07, 15:34
          po pierwsze torun nie ama jak wspierac regionalnego lotniska, miasto nasze nie
          moze samo zrealizowac zadnej inwestycji pozadnej, a co dopiero wspierac tak duze
          przedsiewziecie..miasto jjest biedne, ze slabymi wladzami,nie oszukjmy sie...
          po drugie - lotnisko jest regionalne, sam z bydzi latalem..
          po trzecie-gadanie o wspieraniu lotniska ktore nie istnieje wzamian za rozbudowe
          okna na swiat dla regionu...brak slow...do tego szkodliwa dla piszacych
          antycypowana schadenfreude- im(bydzi) sie nie uda, beda mali i
          nieznaczacy!...lepiej jechac 3,5 godziny na okecie, gratuluje...
          czy ktos sie zastanawial skad wzieto by kase na lotnisko z toruniu - nie z kasy
          torunskiej na 100%, a w bydzi miasto zianwetsowalo miliony w terminal (przede
          wszyskim z kasy z obligacji jasiakiewiczowskich), jak nie z budzetu miejskiego ,
          to?marszalkowksiego - i myslenie, "nasz marszalek"nasze pieniadze..paranoja...i
          to po co?zeby miec lotnisko wielkosci przewidywanej wielkosci lotniska
          szyman(tak ,tych szyman)
          a co do cargo...ile z wymienionych wyzej torunskich firm, a ile bydgoskich
          (trzeba policzyc!)korzysta z transportu powietrznego..i potem gadajmy..sam
          jestem ciekaw
          pozdro600
    • althorn Re: do ka_zet 14.12.06, 18:59
      mam do ciebie wielką prośbę ka_zet. Wyśpij się porządnie kolego, bo ciągle
      ziewasz a zmęczenie (i ziewanie) nie wpływa za bardzo na poziom i kulturę
      dyskusji. Chwilami wchodzisz w polemikę na forum i robisz wrażenie jakbyś się
      przed chwilą obudził, nie wiesz co się dzieje ale chciałbyś coś powiedzieć i
      później twoje wypowiedzi tak brzmią jak brzmią.
    • mac_byd Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 21:33
      Proszę najpierw spojrzeć na udziały w porcie lotniczym i później pieprzy ć
      jakie farmazony.
      ps. chcecie czy nie to i tak port lotniczy w Bydgoszczy będzie rozbudowywał się
      w przeciwieństwie do pastwiska w pewnym miescie!
    • krysmat Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 22:03
      Powiem tak nie macie szans na lotnisko miedzynarodowe wiec nie zachowujcie sie
      jak pies ogrodnika.Jezeli tylko latalbys chociaz raz na rok to wiedzialbys ze
      wygodniej jest dojechac 60 km do Bydgoszczy niz tulac sie do Wawy.A poza tym o
      ile slabszy jest region bez lotniska czy to torunskiego czy bydgoskigo?Pisze to
      ale i tak nie sadze ze cie przekonam.szkoda
      • tor11 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 11:32
        krysmat napisał:

> Powiem tak nie macie szans na lotnisko miedzynarodowe wiec nie zachowujcie sie
        > jak pies ogrodnika.

Lotnisko w Toruniu już się rozbudowuje (tzn. trwają prace studyjne - budowa w
        2008 roku).

Jezeli tylko latalbys chociaz raz na rok to wiedzialbys ze
        > wygodniej jest dojechac 60 km do Bydgoszczy niz tulac sie do Wawy.

Wygodniej jest do Warszawy. Uwierz mi.

A poza tym o
        > ile slabszy jest region bez lotniska czy to torunskiego czy bydgoskigo?Pisze to

Wkurza mnie to powtarzanie ciągłe bydgoszczan, ile to robią niby dla regionu, a
        tak naprawdę nie widzą nic poza końcem swego nosa.
        Jeżeli rzeczywiście zależałoby wam na rozwoju regionu, wsparlibyście lotnisko w
        Toruniu, bo 2 lotniska to 2 razy silniejszy region, 2 razy więcej inwestycji itp.

>
        > ale i tak nie sadze ze cie przekonam.szkoda

Twoje argumenty, nie obraź się -są żalosne.
        • br594 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 13:28
          Wierzymy Ci i współczujemy. To typowo toruńskie. Cóż mamy tylko nadzieję, że
          wyjdziesz jakoś z tego.

A na poważnie, to mostu nie potraficie wybudawać a o lotnisku marzycie. Dworzec
          kolejowy jak w byle jakiej dziurze, a SKM chcecie budować/pod przykrywką BIT/.
          Wiadomo Toruń jest za mały by pozyskać na taki cel środki, to wciaga Bydgoszcz,
          że niby to dla dobra Torunia i Bydgoszczy. Tylko,że Bydgoszczy to potrzebne jak
          nie powiem co . Tym bardziej,że wystarczy wyremontować torowisko przez Solec /
          co stanie się i tak w końcu bez jakichś tam wizji SKM/BIT /aby istniejące
          połączenie było sprawniejsze. Wcale nie jest potrzebne połączenie BIT, bo
          samochodem dziesiętką dojedzie sie do Torunia spokojnie w 30 min. Wciągnięcie
          Bydgoszczy do finansowania toruńskiego SKM to po prostu cwaniactwo.
        • krysmat Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 14:01
          Ja napisalem nie macie szans na lotnisko MIEDZYNARODOWE czytaj ze zrozumieniem
          To ze wygodniej do Wawy dojechac niz do Bydgoszczy to jestes smieszny to mowiac
          Jak pomyslisz nastepnym razem o Bydgoszczanach to radze nie wkurzaj sie bo
          zylka peknie
          • tor11 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 14:05
            krysmat napisał:

> Ja napisalem nie macie szans na lotnisko MIEDZYNARODOWE czytaj ze zrozumieniem

Na lotnisku będzie posterunek straży granicznej. Więc można nazwac je
            międzynarodowym.

> To ze wygodniej do Wawy dojechac niz do Bydgoszczy to jestes smieszny to mowiac

Oczywiście, że tak. Chcąc dojechać z bydgoskiego lotniska do Torunia muszę
            skorzystać z 3 autobusów + pociągu, co sprawia, że czas potrzebny na pokonanie
            dystansu jest bardzo podobny do tego jaki muszę spędzić w autobusie Polskiego
            Expressu w drodze do Warszawy, i jest jeszcze o wiele wygodniej.

• ka_zet Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 14:38
              tor11 napisał:

>
              > Oczywiście, że tak. Chcąc dojechać z bydgoskiego lotniska do Torunia muszę
              > skorzystać z 3 autobusów + pociągu, co sprawia, że czas potrzebny na pokonanie
              > dystansu jest bardzo podobny do tego jaki muszę spędzić w autobusie Polskiego
              > Expressu w drodze do Warszawy, i jest jeszcze o wiele wygodniej.

J-jasne. Chcąc dojechać z bydgoskiego lotniska do jakiegoś punktu w Toruniu
              korzystasz z: autobusu 80 na rondo Jagiellonów, przejścia na autobus do Torunia
              bądź przesiadki do autobusu na PKS/PKP i stamtąd przesiadki na autobus/pociąg do
              Torunia, przesiadki w Toruniu na komunikację miejską do potrzebnego ci miejsca
              (o ile potrzebujesz). W 2007 roku pierwsze dwa punkty ulegną skróceniu do jednego.

PEx na trasie Warszawa-Toruń jedzie 4h, o ile w ogóle jedzie. Również trzeba do
              niego dojechać w Warszawie (nawet jeżeli innym PExem) i w Toruniu z przystanku
              do potrzebnego ci miejsca. Można też dojechać z Okęcia na Centralny i dalej
              pociągiem który jedzie godzinę krócej niż PEx, ale to nie zmienia faktu że dalej
              jest zdecydowanie gorzej niż z lotniska bydgoskiego.
    • goniec_bydgoski Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 14.12.06, 22:24
      Mam z was niezly ubaw, zarowno jednych jak i drugich. Gowno macie do powiedzenia
      w kwestii wydawania takich czy siakich pieniedzy. Decydowac sobie mozecie czy
      kupicie wodke czy piwo w sklepie i na tym wasza moc sie konczy. Co za jalowe
      dyskusje. Zachowujecie sie, jakby to byly negocjacje marszalka z wojewoda, a
      jestescie zwyklymi forumowymi trolami.
      • muvon200 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 08:15
        i tu się nie zgodzę. Obywtele mają prawo dyskutować na temat swoich pieniędzy
        SWOICH powtarzam. Tu także widać preferencje wyborcze ludzi i mam nadzieję, że
        nie którzy politycy, przynajmniej przed wyborami, czytaja różne fora
        • kdesw Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 08:46
          wspierać można partnera,który traktuje drugą stronę na zasadach wzajemności,a
          co mamy?,odpowiedz jest wiadoma.
        • tor11 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 15.12.06, 11:34
          muvon200 napisał:

mam nadzieję, że
          >
          > nie którzy politycy, przynajmniej przed wyborami, czytaja różne fora

Niestety, tu chyba się mylisz.
    • wiechl hip, hip, hurra! :-P 15.12.06, 15:48

Nie wiem jak inni, ale ja NAPRAWDĘ marzę o tym, aby w Toruniu wreszcie powstało cargo.
      Nareszcie wyrąbią nam kawał lasu, żeby przedłużyć pas. Powierzę będzie w końcu pełne cennych, bo ciężkich mikroelementów, wyrzucanych przez silniki samolotów, a zwyczajną i nudnawą ciszę, raz za razem przeszywał będzie kojący ryk silników.. Będzie klimat prawie jak w Ursusie.. Hurra. Hip hip.

Oczywiście będzie to kosztowało kilkaset milionów złotych, ale nic to - w końcu cel jest światły, zwłaszcza, że rozpędzi lokalną gospodarkę do prędkości podświetlnej. Nareszcie Thyssen będzie mógł szybko i sprawnie wozić stal. Nareszcie też tłuste Boeingi, wypełnione po brzegi płatkami Nestle, będą dumnie podrywały ku niebu swe nosy. Nawet nie wspominam już zwyczajnych samolotów pasażerskich wypełnionych po brzegi śmietanką biznesu i turystami dewizowymi, zlatującymi się jak ćmy z najbogatszych krain..
      Mniut po prostu. I malyna!

a tak na poważnie:
      Budowa lotniska (nie mylić z prostą rozbudową lotniska turystycznego, bo to inna skala inwestycji) w środku lasu, w odległości 50km od lotniska już gotowego oraz w odległości 500m od najbliższego osiedla mieszkaniowego, to totalna bzdura!
      Da nam to co najwyżej tyle, że w regionie będziemy mieli 2 słabe kondycyjnie lotniska, w których utopiono kupę kasy. Lotnisko towarowe na bliskich obrzeżach naszego miasta da głównie hałas i smród dla pobliskich osiedli. Miejmy nadzieję, że żaden inwestor się na coś takiego jednak nie skusi!
      Patrząc z pewnym dystansem - jesteśmy zbyt małym ośrodkiem, aby 'wyżywić' lotnisko z prawdziwego zdarzenia, zwłaszcza, jeśli obok będzie drugie. Lepiej połączyć siły z Bydzią niż bez sensu konkurować, a pieniądze wydać na bardziej realistyczne cele.

Wbrew pozorom, bydgoskie lotnisko, m.in. przy odpowiednim skomunikowaniu pomiędzy Bydgoszczą i Toruniem, mogłoby się mieć całkiem nieźle.
      Przy sprawniejszej promocji i mądrym zarządzaniu, mogłoby zwabić więcej przewoźników pasażerskich, na czym skorzystałby też ‘turystyczny’ Toruń. Wystarczy wspomnieć, że w promieniu ok. 200km jest wiele średnich i większych miast, jak Poznań, 3-miasto, T-ń, Koszalin, Włocławek, itd. I wcale nie jest barierą, że Poznań i Gdańsk mają własne lotniska – wszystko zależy od rozkładu lotów i dostępnych kierunków. Wykorzystując ten fakt, Bydzia mogłaby się ‘sprężyć’ i dogadać z którym przewoźników regionalnych, tak aby została dla nich jedną z lotnisk – baz.
      I oby tak się stało!

• sdb musisz jątrzyć? 15.12.06, 15:54
        kolejny zawistny sasiad psiakosc
        cargo airport yachtclub i filharmonia dla 20000 tys torunczykow z RFN!!!
        • wet3 Re: musisz jątrzyć? 15.12.06, 16:24
          sdb napisał:

> kolejny zawistny sasiad psiakosc
          > cargo airport yachtclub i filharmonia dla 20000 tys torunczykow z RFN!!!

Stanowczo NIE nalezy popierac ani bydgoskiego lotniska anie tez poronionej idei
          dwumiasta. Popieranie czegokolwiek w Bydgoszczy jest dla nas samobojcze!
          Dlaczego? - Bo od czasu gdy znalezlismy sie w jednym wojewodztwie, megalomani i
          lokalni szowinisci z Bydgoszczy udowodnili nam tysiace razy, ze wszystko tylko
          Bydgoszczy sie nalezy. Dlatego nie wolno nam niczego popierac ani wchodzic w
          zadne uklady, bo wyjdziemy na tym zawsze jak Zablocki na mydle!
          • mac_byd Re: musisz jątrzyć? 15.12.06, 23:07
            Dlatego CSW powstało w Toruniu, dlatego SSE znalazło sie pod Toruniem, dlatego
            perfidnie podprowadzono najlepszy kąsek Bydgoszczy w postaci AMB itp.
            • agent-smith Re: musisz jątrzyć? 17.12.06, 15:08
              > perfidnie podprowadzono najlepszy kąsek Bydgoszczy w postaci AMB itp.

Hmmm... czyżby rozebrano budynki, akademiki i przeniesiono gdzie indziej. Jakoś
              tego nie zauważyłem ?!
    • login1135 Pytanie do kolegi Bajobongo2 15.12.06, 22:55
      Tak na marginesie dyskusji=zdarza mi się czytać Twoje posty.Wynika z nich
      jednoznacznie,że Toruń pod względem gospodarczym znacznie wyprzedza
      Bydgoszcz.Inni uczestnicy toruńskiego forum często twierdzą to samo.Nie śledzę
      statystyk,ale widzę co mnie otacza-w ciągu mojego długiego życia nie spotkałem
      nawet jednej osoby z Bydgoszczy, która pracowałaby w Toruniu.Nawet o takiej nie
      słyszałem (choć pewnie są jednostki).Słyszałem tylko o dużej ilości studentów z
      Bydg. na UMK.Spotkałem za to całkiem sporo ludzi z Torunia, którzy dojeżdżają do
      pracy do Bdg.(w mojej firmie np. 6 osób).Toruń jakoś nigdy nie kojarzył mi się z
      wielkim przemysłem. Bydgoszcz, choć równie średnio rozwinięta przemysłowo, już
      bardziej.To nawet widać na Fordońskiej.Z wyjątkiem UMK każdy obiekt u Was jest o
      połowę mniejszy od podobnego w Bdg(co nie znaczy oczywiście gorszy). Gdzie jest
      ten wasz wielki przemysł?Jak to możliwe,że statystyczny mieszkaniec Torunia
      zarabia więcej od mieszkańca Bydgoszczy?Przecież to oczywiste, że w Bdg z powodu
      nieco lepiej rozwiniętego przemysłu i wielkości oferta w Bdg jest lepsza.
      Czy nie jesteś nieco groteskowy?
      Pozdrawiam
      • tortor5 Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 15.12.06, 23:44
        A ja znam kilka osób które dojeżdżają do Torunia z Bydgoszczy. Jeśli piszesz
        że "Z wyjątkiem UMK każdy obiekt u Was (u nas) jest o
        połowę mniejszy od podobnego w Bdg(co nie znaczy oczywiście gorszy)" to znaczy,
        że port lotniczy też możemy miec ale o połowę mniejszy od waszego. To już cos!
        Przy odpowiedniej promocji miasta (a mamy co pokazac)i dużej ilosci turystów
        możemy konkurowac. A tak na marginesie, rozbudowując SWÓJ (a nie regionalny)
        port lotniczy nie uwzględnialiście naszych potrzeb (jest on z przeciwnej
        Toruniowi strony miasta) i nie pytaliście nas nigdy o zdanie (dziś to ma byc
        już port regionalny). Prawda jest taka, że gdyby port lotniczy był w Toruniu na
        Bielanach to Wy mielibyście do niego 20 minut drogi od granic Bydgoszczy,
        Włocławek miałby bliżej niż do Bydgoszczy, Warszawy czy Łodzi, a Grudziądz i
        Inowrocław tak samo jak do Bydgoszczy. Nieważne jednak przecież gdzie on jest,
        pod warunkiem że jest w Bydgoszczy. Mimo wszystko życzę Wam rozwoju Waszego
        portu lotniczego i mam nadzieję, że będą na nim lądowac jumbo-jety z
        częstotliwością co 1 minutę. Pozdrawiam! PS.Jeśli mówisz o wielkim przemyśle
        i gospodarce to rzeczywiście linią Ryan Air latają do Bydgoszczy i Londynu
        tysiące buisnesmenów. W każdym samolocie klasa buisness zajmuje przecież 90%
        miejsc. Leciałeś to wiesz nie? Pozdrawiam!
        • marboro2 Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 00:10
          Wloclawek Bydgoszcz Grudziadz w Toruniu bedzie mozna latawce puszczac i jak
          blisko bedzie
        • login1135 Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 00:24
          1.Hmmm,mówisz,że nie uwzględniliśmy interesu Torunia przy budowie lotniska.Masz
          marne pojęcie o czym piszesz.Lotnisko pasażerskie w Bdg jest związane z
          lotniskiem wojskowym i zakładami lotniczymi.Nie jestem pewien,ale zostało chyba
          wydzielone z kompleksu wojskowego lub było budowane razem z nim.Mając gotowy i
          odpowiedniej długości pas startowy, powinniśmy porzucić kilkaset hektarów prawie
          gotowego terenu, na którym brakowało tylko budynku terminala i zacząć budować
          wszystko od zera w lasach koło Solca?A wszystko to po to,żeby było bliżej do
          Torunia??
          Nasze lotnisko poza tym powstało dość dawno temu.O ile się nie mylę, już jakiś
          samolot lub dwa latały do W-wy w latach 80-tych. Polecam wycieczkę do
          Bdg.Obiekty związane z lotnictwem w Bdg to naprawdę dość długo działający i
          potężny kompleks.Lotnisko pasażerskie to tylko jego część, w dodatku dość młoda.
          Z tym pytaniem Torunia o lokalizację lotniska trochę się więc zagalopowałeś.
          2. Aluzji pod adresem wielkiego przemysłu nie rozumiem.Spójrz na Kable,zakłady
          Pesa, Sharpa. Duże obiekty, dużo ludzi.Proste.A lotnisko możecie mieć nawet 2
          razy większe od naszego.Nie mam nic przeciwko.Myślę jednak,że nie dacie rady
          finansowo.Trzeba poprawić komunikację Toruń-Bdg-Lotnisko lub Toruń-lotnisko-Bdg
          i będzie cacy.
          3. Nie latam samolotami.Dla mnie za wysoko.
          • tortor5 Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 00:28
            Pewnie masz rację. Ale z Sharpem w Bydgoszczy przesadziłeś ;-) Pozdrawiam!
            • login1135 Tortor5 17.12.06, 02:04
              Co za miły wieczór.Ktoś napisał, że pewnie mam rację ;)
              Tylko czytaj ze zrozumieniem.Wcale nie napisałem, że Sharp jest w Bydgoszczy.
              Napisałem,że to wielki przemysł.
              Oby było go u nas więcej.
        • ka_zet Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 14:12
          tortor5 napisała:

> A tak na marginesie, rozbudowując SWÓJ (a nie regionalny)
          > port lotniczy nie uwzględnialiście naszych potrzeb (jest on z przeciwnej
          > Toruniowi strony miasta) i nie pytaliście nas nigdy o zdanie (dziś to ma byc
          > już port regionalny).

Port lotniczy powstał w latach 20. XX wieku i ciężko byłoby zwinąć pas w rolkę i przenieść go do np.
          Strzelec Dolnych.

> Prawda jest taka, że gdyby port lotniczy był w Toruniu na
          > Bielanach to Wy mielibyście do niego 20 minut drogi od granic Bydgoszczy,

Kreatywna ta geografia... :)
      • tor11 Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 08:48
        login1135 napisał:

> Tak na marginesie dyskusji=zdarza mi się czytać Twoje posty.Wynika z nich
        > jednoznacznie,że Toruń pod względem gospodarczym znacznie wyprzedza
        > Bydgoszcz.Inni uczestnicy toruńskiego forum często twierdzą to samo.

Największe firmy pochodzą właśnie z Torunia. Polecam lekturę rankingów np.
        Rzeczpospolitej.

Nie śledzę
        > statystyk,ale widzę co mnie otacza-w ciągu mojego długiego życia nie spotkałem
        > nawet jednej osoby z Bydgoszczy, która pracowałaby w Toruniu.Nawet o takiej nie
        > słyszałem

Jasne. Ciekawi mnie zatem ten sznur samochodów codziennie rano na 80 - ce od
        strony Bydgoszczy.

Słyszałem tylko o dużej ilości studentów z
        > Bydg. na UMK.Spotkałem za to całkiem sporo ludzi z Torunia, którzy dojeżdżają d
        > o
        > pracy do Bdg.

Jest sporo takich osób, a "turystyka zarobkowa" jest praktykowana w obie strony
        na zbliżonym poziomie.

(w mojej firmie np. 6 osób)

Skończ wpierw gimnazjum :)

.Toruń jakoś nigdy nie kojarzył mi się
        > z
        > wielkim przemysłem. Bydgoszcz, choć równie średnio rozwinięta przemysłowo, już
        > bardziej.

Za PRL Bydgoszcz znacznie się rozwinęła, pobudowano molochy - zbyt duże jak na
        możliwości miasta. Może stąd te skojarzenia. Jednak to co zostało przedobrzone,
        musialo kiedyś paść. Niewiele już z tej przemysłowej siły zostało. Toruń lepiej
        sobie radzi za to w gospodarce wolnorynkowej, i niepostrzeżenie wyrósł na lidera
        regionu. W Toruniu są największe firmy, najbardziej rozpoznawalne marki, czy
        przedsiębiorstwa przynoszące największe zyski.

To nawet widać na Fordońskiej.

Co ? Resztki Rometu ? Zapuszczone magazyny ?

Z wyjątkiem UMK każdy obiekt u Was jest
        > o
        > połowę mniejszy od podobnego w Bdg(co nie znaczy oczywiście gorszy).

Głupoty piszesz. Napisz może, iż jest wiele takich obiektów w TORUNIU, KTóRYCH
        bYDGOSZCZ WOGóLE NIE POSIADA. Np. Największa dyskoteka w kraju, sztuczne
        lodowisko, teatr dziecięcy itd.

• paralead Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 09:03
          Z tego co można znaleź w necie, największa dyskoteka w Polsce to PROTECTO w Ostrowie Wielkopolskim (nie ma nic lepszego jak wiara w swoją wielkość :D)

Napisz może iż jest wiele obiektów których Toruń wogóle nie posiada np. opera, filharmonia, hala sportowa :D
        • ka_zet Re: Pytanie do kolegi Bajobongo2 16.12.06, 14:20
          tor11 napisał:

> login1135 napisał:
          >
          > > Tak na marginesie dyskusji=zdarza mi się czytać Twoje posty.Wynika z nich
          > > jednoznacznie,że Toruń pod względem gospodarczym znacznie wyprzedza
          > > Bydgoszcz.Inni uczestnicy toruńskiego forum często twierdzą to samo.
          >
          >
          > Największe firmy pochodzą właśnie z Torunia. Polecam lekturę rankingów np.
          > Rzeczpospolitej.
          >
          >
          > Nie śledzę
          > > statystyk,ale widzę co mnie otacza-w ciągu mojego długiego życia nie spot
          > kałem
          > > nawet jednej osoby z Bydgoszczy, która pracowałaby w Toruniu.Nawet o taki
          > ej nie
          > > słyszałem
          >
          >
          > Jasne. Ciekawi mnie zatem ten sznur samochodów codziennie rano na 80 - ce od
          > strony Bydgoszczy.
          >
          >
          > Słyszałem tylko o dużej ilości studentów z
          > > Bydg. na UMK.Spotkałem za to całkiem sporo ludzi z Torunia, którzy dojeżd
          > żają d
          > > o
          > > pracy do Bdg.
          >
          > Jest sporo takich osób, a "turystyka zarobkowa" jest praktykowana w obie strony
          > na zbliżonym poziomie.

Nie wiem czy na zbliżonym, ale istotnie jeździ się w obie strony.
          (znam jednego bydgoszczanina który dojeżdża do pracy do Włocławka :) )

> Za PRL Bydgoszcz znacznie się rozwinęła, pobudowano molochy - zbyt duże jak na
          > możliwości miasta. Może stąd te skojarzenia. Jednak to co zostało przedobrzone,
          > musialo kiedyś paść. Niewiele już z tej przemysłowej siły zostało.

Tu popełniasz często spotykany u torunian (nie wiem dlaczego) błąd. Pierwszy problem z tą teorią jest
          taki, że w Bydgoszczy (w przeciwieństwie do Torunia czy Włocławka) za czasów PRL nie pobudowano
          żadnych molochów. Drugi, że rozwój Bydgoszczy w PRL był jakąś anomalią rozdmuchaną ponad normę,
          podczas gdy były to po prostu konsekwencje polityki gospodarczej i społecznej, rosła tak samo jak
          Gdańsk, Warszawa, Poznań czy właśnie Toruń.
          (w 1953 r. mniej więcej tyle samo mieszkańców liczyły odpowiednio Bydgoszcz i Włocławek oraz Toruń
          i Chojnice. Jak to wygląda w 2006, każdy widzi)

> Toruń lepiej
          > sobie radzi za to w gospodarce wolnorynkowej, i niepostrzeżenie wyrósł na lidera
          > regionu. W Toruniu są największe firmy, najbardziej rozpoznawalne marki, czy
          > przedsiębiorstwa przynoszące największe zyski.

...pochodzące z tego jakże gnębiącego Toruń PRL. :)
          Poza tym wskaźniki mówią jednak co innego. Jesteście nadal drugim miastem w regionie.
        • login1135 To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 01:57
          1.na Fordońskiej jest port rzeczny i Kable.To miałem na myśli. Wcale nie
          wiodących firm w kraju.Po prostu dużych i tyle.Przy wjeździe do Torunia od
          strony Bydgoszczy straszą jakieś ruiny.To ten wielki przemysł z pierwszej
          setki?Czy może przypominający lata 70-te Merinotex?
          2."Toruń lepiej sobie radzi za to w gospodarce wolnorynkowej, i niepostrzeżenie
          wyrósł na lidera regionu. W Toruniu są największe firmy, najbardziej
          rozpoznawalne marki, czy przedsiębiorstwa przynoszące największe zyski"
          Pięknie ująłeś/aś to, o czym pisałem w swoim pierwszym poście.Że tej "wielkości"
          po prostu nie widać gołym okiem.Daleki jestem od kwestionowania prawdziwości
          statystyk.Rzecz wydaje mi się po prostu nieprawdopodobna.A sznur samochodów nie
          oznacza wcale pracowników z Bdg jadących do Torunia.Mogą np. jechać do W-wy.Choć
          mogę się mylić.Myślę, że Toruń ciągle jest lepszy, jeżeli chodzi o ofertę
          edukacyjną i oczywiście turystyczną, Bydgoszcz trochę lepsza w sprawach
          gospodarczych.Wynika to z wielkości i charakteru miasta. I nie ma się co
          podniecać potęgą gospodarczą Torunia, ponieważ taka nie istnieje.
          3. A "największą dyskotekę w kraju" i "teatr dziecięcy" to już mogłeś/mogłaś
          sobie darować.Ja powstrzymam się przed pisaniem o najdłuższej rynnie w kraju lub
          o warsztacie z najgłębszymi kanałami.Trzymaj poziom.
          4.nie mogłem skończyć gimnazjum, ponieważ za moich czasów takiej instytucji nie
          było. Twój dowcip jest na poziomie 11-latka
          • tor11 Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 08:56
            login1135 napisał:

Z wyjątkiem UMK każdy obiekt u Was jest o
            połowę mniejszy od podobnego w Bdg
            > 3. A "największą dyskotekę w kraju" i "teatr dziecięcy" to już mogłeś/mogłaś
            > sobie darować.Ja powstrzymam się przed pisaniem o najdłuższej rynnie w kraju lu
            > b
            > o warsztacie z najgłębszymi kanałami.Trzymaj poziom.

Więcej przykladów ? Proszę bardzo.

Obiekty kulturalne i rozrywkowe :

-Porównanie Teatru Horzycy i Polskiego wypada na niekorzyść tego drugiego.
            -Multiplex w Bydgoszczy jest mniejszy od toruńskiego (W Toruniu jest 12 sal)
            -W Bydgoszczy są tylko 2 kina. W Toruniu 5.
            -W Toruniu sa dwa teatry dziecięce, w Bydgoszczy - 0
            -Buduje się CSW, obiekt którego próżno szukać w całej Bydgoszczy.
            -Dyskoteka największa w północnej polsce - w Bydgoszczy brak takiego budynku.

Obiekty sportowe :

- Toruń ma 2 kryte lodowiska, Bydgoszcz - 0
            - Toruń posiada iniaquapark, Bydgoszcz nie ma takiego obiektu.

Edukacja :

- UMK, jest największą uczelnią w Polsce północnej, w Bydgoszczy nie ma podobnej
            szkoły
            - Największa bydgoska uczelnia prywatna (WSG), jest mniejsza od najmniejszej
            toruńskiej (WSB), która mieści się w reprezentacyjnym wieżowcu. Bydgoska w
            jednopiętrowym pałacyku.

itd,, itp.

Na plus Bydgoszczy mażna zaliczyć jedynie halę i operę. Jednak jak widać z
            częściowego, powyższego porównania Toruń z Bydgoszczą wygrywa bezsprzecznie.

• paralead Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 09:15
              tor11 napisał:

> Toruń z Bydgoszczą wygrywa bezsprzecznie.

Tylko i wyłącznie w Twojej opinii (tak jak największa dyskoteka w Polsce) :D.
              Jak widzę do "porównania" wybrałeś tylko te dziedziny w których Torun ma pozorną przewagę.
              Zapomniałeś o Filharmonii pomorskiej w Bydgoszczy, próżno szukać takiego obiektu w Toruniu. Zapomniałeś o Centrum Nato w Bydgoszczy. Zapomniałeś o Stadionie Zawisza gdzie odbywają się międzynarodowe imprezy. Zapomniałeś o LPKiW w Myślęcinku , Toruń może pomarzyć o takich terenach. Jest jeszcze wiele innych obiektów i instytucji o których "zapomniałeś" przy tym porównaniu, ale cóż, każdy chwali swoje jak może.
            • br594 Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 11:48
              Już w krótce padnie Ci kolejny argument, jak jesienią zostanie oddane do użytku
              Cinema City . Czyli drugi multipleks. Ciagle z uporem maniaka pomijasz
              KINOTEATR na Dwernickiego. Szczegół to fakt,że jeszcze nie tak dawno Torunianie
              pędzili do bydgoskiego MULTIKINA, bo Wasz multipleks powstał stosunkowo nie
              dawno.
              Co do lodowiska znowu brak niewiedzy. W Fordonie zostało oddane do użytku kryte
              lodowisko. A na początku roku rusza budowa krytego lodowiska jakiego nie ma w
              kraju i długo nie będzie. Oczywiście przy łuczniczce /druga po Spodku hala w
              Polsce/. Przypominij jest taka w Toruniu?
              Taki jak ten Wasz jak to nazwałes miniaquapark to w bydgoszczy są o ile
              pamiętam trzy tylko u nas takim czymś się nie podniecamy. Bo to raczej śmieszne.
              Ale idąc Twoim tokiem myślenia to mamy taki całkiem całkiem aquapark w Solcu ,
              tak jak CSW jest w Łysomicach. Ale tak oczywiście nie jest , bo Solec to nie
              Bydgoszcz, A Łysomice to nie Toruń.

A co do tej dyskoteki, to mnie rozwaliłeś, przynajmniej wiem jaką kategorie
              wiekową reprezentujesz. No cóż forum jest dla wszystkich. Tu nie dyskutuję .
              Muszę Ci wierzyć, choć wydaje się to mało prawdopodobne.

A jak tam na Dworcu Głównym PKP jeszcze przechodzicie z peronu na peron po
              torach? To jest dopiero wizytówka Waszego miasta.

Nie pytam o liczbę mostów w mieście, bo i tak każdy wie jak to wygląda w
              Toruniu. Tak samo jako to ,że nie szybko to sie zmieni. Wstyd, że na oczach
              całego kraju trwają przepychanki , gdzie drugi most w mieście ulokować.
              Koś mnie tu na forum rozbawił bo napisał mi ,że w Toruniu jest już drugi most.
              Most Autostradowy. Szybko sprawdziłem, czy czasem ostatnio Toruń po cichu nie
              przesunął granic aby autostrada przebiegała przez Toruń. Oczywiście było to
              kolejne kłamstwo. A swoją drogą to w tym załatwianiu "po cichu" to macie
              mistrzostwo ot np takie negocjacje z Japończykami w sprawie Sharpa.
              • tor11 Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 14:30
                br594 napisał:

> Już w krótce padnie Ci kolejny argument, jak jesienią zostanie oddane do użytku
                >
                > Cinema City . Czyli drugi multipleks.

Ciągle największy multiplex regionu pozostanie w Toruniu. Były plany budowy
                drugiego takiego obiektu w okolicach ulicy Waryńskiego (Helios). Nie wiem jak
                sprawa obecnie wygląda.

Ciagle z uporem maniaka pomijasz
                > KINOTEATR na Dwernickiego.

Wiedziałem tylko o Adrii i Multikinie. O Kinoteatrze nic nie wiem, ale niech ci
                będzie Toruń - 5, Bydgoszcz - 3.

Szczegół to fakt,że jeszcze nie tak dawno Torunianie
                >
                > pędzili do bydgoskiego MULTIKINA, bo Wasz multipleks powstał stosunkowo nie
                > dawno.

Co chciałeś tą tezą udowodnic ?

> Co do lodowiska znowu brak niewiedzy. W Fordonie zostało oddane do użytku kryte
                >
                > lodowisko.

Nadal nie ma lodowiska klasy toruńskiego tortoru w twoim mieście.

A na początku roku rusza budowa krytego lodowiska jakiego nie ma w
                > kraju i długo nie będzie.

Rusza...ale nie ruszyła, a obiecanek to już w Bydgoszczy wiele było (np.
                Aquapark) i co ?

Oczywiście przy łuczniczce /druga po Spodku hala w
                > Polsce/.

Taaaa....jasne, co tam np. Hala Ludowa przy waszej Łuczniczce......Gratuluję
                dobrego samopoczucia.

Przypominij jest taka w Toruniu?

Uczciwie napisałem, iż nie ma hali ani opery, i to są dwa mankamenty miasta.

> Taki jak ten Wasz jak to nazwałes miniaquapark to w bydgoszczy są o ile
                > pamiętam trzy tylko u nas takim czymś się nie podniecamy. Bo to raczej śmieszne

Źle pamiętasz.

> .
                > Ale idąc Twoim tokiem myślenia to mamy taki całkiem całkiem aquapark w Solcu ,
                > tak jak CSW jest w Łysomicach. Ale tak oczywiście nie jest , bo Solec to nie
                > Bydgoszcz, A Łysomice to nie Toruń.

?????????????????????????????????????????????? Co za bełkot.

>
                > A co do tej dyskoteki, to mnie rozwaliłeś, przynajmniej wiem jaką kategorie
                >
                > wiekową reprezentujesz. No cóż forum jest dla wszystkich. Tu nie dyskutuję .
                > Muszę Ci wierzyć, choć wydaje się to mało prawdopodobne.

Nie chcesz, nie wierz. Takie są fakty.

>
                > A jak tam na Dworcu Głównym PKP jeszcze przechodzicie z peronu na peron po
                > torach? To jest dopiero wizytówka Waszego miasta.

Jeśli poruszamy kwestię dworców, to w Toruniu na ukończeniu jest budowa
                nowoczesnego terminala PKS. Bydgoszcz nadal korzysta z 30-letniego "bunkra".
                Na Dworcu Glównym PKP jest przejście podziemne, jak zresztą na kilku innych w
                Toruniu. W Bydgoszczy jest tylko jeden z przejściem podziemnym - reszta to wieś.

>
                > Nie pytam o liczbę mostów w mieście, bo i tak każdy wie jak to wygląda w
                > Toruniu.

Ile jest mostów przez Wisłę w Bydgoszczy ?

> Koś mnie tu na forum rozbawił bo napisał mi ,że w Toruniu jest już drugi most.
                > Most Autostradowy. Szybko sprawdziłem, czy czasem ostatnio Toruń po cichu nie
                > przesunął granic aby autostrada przebiegała przez Toruń. Oczywiście było to
                > kolejne kłamstwo.

Prakycznie "styka" on się z granicą administracyjną. Najważniejsze jest jednak,
                iż służy on torunianom, jako częśc wschodniej obwodnicy miasta, pozwalającą
                poruszac się między dzielnicami omijając centrum.

A swoją drogą to w tym załatwianiu "po cichu" to macie
                > mistrzostwo ot np takie negocjacje z Japończykami w sprawie Sharpa.

Kto po cich budował miejskie lotnisko, aby po czasie wymuszac na władzach
                województwa uznanie go regionalnym i finansowanie go przez wszystkich
                mieszkańców regionu, choc lokalizacja jest nieuzasadniona ekonomicznie ?
                • tzet81 Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 15:33
                  Co do ekonomicznego umiejscowienia lotniska, to wyliczyłem środek
                  "masy"(ludności) 5 największych miast regionu (dane z wikipedii).

Oto współrzędne tego środka:
                  53°2'N 18°24'E

Oczywiście nic to nie znaczy, jest to tylko taka ciekawostka.
                • krysmat Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 15:53
                  Fajna dyskusja Tor11 moze masz dane o ile Torun wyprzedza Bydgoszcz w
                  odprowadzaniyu sciekow.Moze o ile wieksza jest rura ktora plyna?Ktore miasto ma
                  sterzenie dwutlenku wegla wieksze i czy to bedzie argument na plus czy minus?I
                  jeszcze ktorzy mieszkancy odprowadzaja wiecej cieplych wiatrow?masz takie dane?
                • br594 Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 17.12.06, 18:56
                  Dobrze wiesz ,że szybko w Toruniu nie będzie drugiego multipleksu. Toruń jest
                  na to za mały. Choć przyznam,że np w o 50 tys. mniejszym Rybniku powstają
                  równolegle i Multikino i Cinema City, ale tam granicami stykają się i
                  Jastrzębie, Wodzisław, Żory, Radlin i w pobliżu Racibórz /w sumie ponad grubo
                  400tys/ . Niestety Toruń nie ma takiego wsparcia. Trudno byłoby w tak małym
                  skupisku ludzi zapełnić dwa multipleksy. Po co więc te mrzonki.

No właśnie o co Ci chodzi z tą Halą Ludową. Sprawdź na stronach tych hal. Bo
                  chciałeś błysnąć ale Ci nie wyszło.

Co do mostów na Wiśle to w Bydgoszczy jest ich tyle samo co Toruniu. Chyba nie
                  będziesz chciał podważać tego. Tylko nam ten jeden most wystarcza, ale dla
                  Was , jako,że to jedyna przeprawa w centrum to stanowczo za mało. Niestety u
                  Was nowy powstanie później niż nasz nowy TORBYD.

Z tymi Łysomicamito też chyba z powodu braku argumentów do odpowiedzi nazwałeś
                  to bełkotem. Przecież Sharp jest w Łysomicach a nie w Toruniu. Manipulacja
                  faktami to Wasza specjalność.

Skoro Torunianie korzystają z bydgoskiego lotniska /poniż się do tego stopnia i
                  przyjedź do portu i sprawdź ,że między innymi tekowi faktycznie korzystają.
                  Jakoś to przeżyjesz/, to dlaczego nie mamy dostać kasy wojewódzkiej. Skoro
                  Toruń dostawał i dostaje , to inne miasta też mają do tego prawo.
                  • tor11 Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 18.12.06, 15:36
                    br594 napisał:

> Dobrze wiesz ,że szybko w Toruniu nie będzie drugiego multipleksu. Toruń jest
                    > na to za mały.

Taaaa. Bo ty tak mówisz. Dawno działałyby dwa takie obiekty, gdyby nie bład
                    urzędników w toruńskim UM.

>
                    > No właśnie o co Ci chodzi z tą Halą Ludową. Sprawdź na stronach tych hal. Bo
                    > chciałeś błysnąć ale Ci nie wyszło.
                    >

Hala Ludowa 7200 miejsc siedzących. Łuczniczka 5318. Oczywiści liczby są
                    nieważne - wasze musi byc na wierzchu. 2 hala w kraju...buhahahaha

>
                    > Z tymi Łysomicamito też chyba z powodu braku argumentów do odpowiedzi nazwałeś
                    > to bełkotem. Przecież Sharp jest w Łysomicach a nie w Toruniu. Manipulacja
                    > faktami to Wasza specjalność

Sharp Manufacturing Poland Sp. z o. o.
                    Toruń, ul. Panny Marii 5 TEL: +48 56 657 66 88 FAX: +48 56 657 66 94
                    :)

> Skoro Torunianie korzystają z bydgoskiego lotniska /poniż się do tego stopnia i
                    >
                    > przyjedź do portu i sprawdź ,że między innymi tekowi faktycznie korzystają.

> Jakoś to przeżyjesz/, to dlaczego nie mamy dostać kasy wojewódzkiej.

Garstka. Głównie pracujący w Londynie, po których przyjeżdża rodzina autem.
                    Korzystającym z komunikacji publicznej wygodniej do Warszawy. Pozatym kto ma z
                    niego korzystac, skoro brak połączeń, dojazd fatalny, odległośc zbyt duża.
                    Bydgoszcz chce się nachapac dzięki toruńskim turystom, stąd próby blokowania
                    lotniska. Zrozumcie jednak że torunianie - tym bardzej goście miasta, nie będą
                    korzystac z waszego lotniska, z powyższych powodów, a dalsze pakowanie w nie
                    grubych milionów nie ma sensu, bo jako miejskie lotnisko dla Bydgoszczy ma już
                    wszystko. Pora inwestowac teraz w Toruń, bo Bydgoszcz wystarczająco dużo dostała.

Skoro
                    > Toruń dostawał i dostaje , to inne miasta też mają do tego prawo.

miasta.gazeta.pl/torun/1,35575,3760029.html
                    • coolek Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 18.12.06, 16:37
                      > Hala Ludowa 7200 miejsc siedzących. Łuczniczka 5318. Oczywiści liczby są
                      > nieważne - wasze musi byc na wierzchu. 2 hala w kraju...buhahahaha

Przestan sie kompromitowac:/ Rozumiem, ze dla Ciebie liczy sie jedynie liczba
                      miejsc w hali(dla Twojej informacji liczbe miejsc siedzacych w Luczniczce w
                      latwy sposob mozna zwiekszyc do 8 tys. - przy takiej publice rozgrywano mecze
                      Ligi Swiatowej). Proponuje w takim razie, bys sprobowal przekonac
                      Gronkiewicz-Waltz, ze Warszawa nie potrzebuje nowego stadionu narodowego, bo
                      jest tam uroczy stadion X-lecia, ktory miesci 70 tys. widzow.

Hala Ludowa to uroczy zabytek. Od Luczniczki jest duzo starsza i tylko na tym
                      polu moze z bydgoska hala rywalizowac.
                • coolek Re: To teraz kilka słów do Kolegi/Koleżanki tor11 18.12.06, 08:51
                  A o co Ci biega z ta Hala Ludowa we Wrocku, hmm? Chcesz porownywac ten sliczny
                  zabytkowy obiekt z Luczniczka? Hehe, w takim razie to ja Tobie gratuluje dobrego
                  samopoczucia:-)

To zaiste zabawne. W tej swojej niecheci do Bydgoszczy co rusz piszesz jakies
                  glupoty, sadzac przy tym, ze masz pojecie o czym w ogole dyskutujesz. A tak
                  naprawde blaznisz sie, niestety.
    • derelka Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 18.12.06, 08:54
      Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze?
      • muvon200 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 18.12.06, 10:33
        hmm, ale co Wasze? żeby cos wspierać to to coś musi istnieć. Póki co oprócz
        starych pasów i małych samolocików nie ma u Was tam nic.
        • jaca515 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 18.12.06, 15:39
          Lotnisko istnieje, ma 2 betonowe pasy na terenie miasta (B-cz ma tylko jeden i
          to w wiejskiej gminie.
          Poza tym Torun ma cywilne a B-cz wojskowe!
          Samorzad nie powinien wspierac obiektow wojskowych.
          • marcioo30 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 18.12.06, 15:52
            do wszystkich przeciwników rozwoju regionalnego PLB w Bydgoszczy - proponuje Wam wspierać wszystkie inne lotniska w Polsce oprócz bydgoskiego - z pewnościa dobrze to wpłynie na rozwój Kuj-Pom :)))
          • br594 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 19.12.06, 15:54
            Wojskowe? Znowu ten brak niewiedzy. Tylko mały fragment leży na terenie gminy
            Białe Błota. Dyskutuj o czymś o czym masz pojęcie.

Te dwa pasy to tyle co u nas jeden. Z tym ,że na tym jednym już lądowały jedne
            z największych samolotów świata /oczywiście mówię tu o transportowych/. Na tych
            Waszych kilometrówkach to tylko kamikadze odważy się wylądować samolotem. Ale
            na te Wasze Wilgi i Dromadery to wystarczy.

Oczywiście macie w Toruniu system naprowadzania radiowego i oświetlenia
            podejścia i pasa?Ale to taki szczegół przecież miliony turysów i pilotów Z RFN
            wiedzą na pamięć gdzie leży ten port. No przecież wystarczy przedłużyć pas tzn
            wylać trochę betonu i już jest międzynarodowy port lotniczy.
            • tor11 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 19.12.06, 18:54
              br594 napisał:

> Oczywiście macie w Toruniu system naprowadzania radiowego i oświetlenia
              > podejścia i pasa?.

Oczywiście, że tak.
              • br594 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 19.12.06, 22:34
                Wiedziałem, że nie zrozumiesz. Nie chodzi mi CB radio i latarnie przed
                hangarem. Przyjedż do Bydgoszczy na Jana Pawła II koło Makro i zobacz jak to
                wygląda na lotnisku, czy też porcie lofniczym i nie rozbawiaj
                mnie ."oczywiście ,że tak" - dobre, to Ci wyszło.
              • kptnikt Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 20.12.06, 11:23
                po raz kolejny odsyłam na stronę aeroklubu.
                www.aeroklub.torun.pl/index.php?main=pliki&ID_kat=9
                Tam są umieszczone szczegółowe dane dotyczące lotniska i sprzętu jaki posiada (AIP). W punktach dotyczących oświetlenia 14 i 15 wszędzie brak danych w punkcie 19 dotyczącym urządzeń radionawigacyjnych brak danych. Zaznaczyć należy że jest to specyfikacja przygotowana przez Agencję Ruchu Lotniczego.
                • tor11 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 20.12.06, 15:07
                  kptnikt napisał:

> po raz kolejny odsyłam na stronę aeroklubu.
                  > www.aeroklub.torun.pl/index.php?main=pliki&ID_kat=9
                  > Tam są umieszczone szczegółowe dane dotyczące lotniska i sprzętu jaki posiada (
                  > AIP). W punktach dotyczących oświetlenia 14 i 15 wszędzie brak danych w punkcie
                  > 19 dotyczącym urządzeń radionawigacyjnych brak danych. Zaznaczyć należy że jes
                  > t to specyfikacja przygotowana przez Agencję Ruchu Lotniczego.

pl.wikipedia.org/wiki/Lotnisko_Toru%C5%84
                  miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3534841.html
                  (Polecam przeczytac końcówkę artykułu)

www.encyklopedia.biolog.pl/index.php?title=Toru%C5%84#Lotnisko_turystyczne
                  www.przeloty.com.pl/print.php?what=news&id=560
                  www.businesscontact24.com/artykuly.php?id=30&r=0
                  Wystarczy ?
                  • kptnikt Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 20.12.06, 16:00
                    tor11 napisał:

> Wystarczy ?

Nie wystarczy.
                    Bardziej ufam danym przygotowanym przez fachowców z instytucji do tego powołanej. Agencja Ruchu lotniczego na bierząco zbiera te dane, ponieważ są one udostępniane wszystkim pilotom którzy chcieliby przylecieć np. do Torunia. Wszystkie lotniska muszą posiadać aktualne AIP.
                    Wierzę bardziej temu opracowaniu niż Wikipedii, gdzie każdy może cos wpisać i nikt tego nie weryfikuje, bardziej niż encyklopedii.biolog gdzie jest taka sama sytuacja, bardziej niż dziennikarzom GW. W jednym tylko artykule jest źdźbło prawdy-wypowiedź prezesa aeroklubu p. Rosołka
                    "Uruchomienie nowoczesnego cargo wymagałoby budowy nowej wieży kontrolnej, instalacji lepszego systemu sprowadzania samolotów, oświetlenia drogi kołowania, posterunku straży pożarnej i całodobowej ochrony lotniska - wymienia Janusz Rosołek, dyrektor Aeroklubu Pomorskiego w Toruniu. I studzi zapał urzędników: - To miliony euro. Nie sądzę, żeby budowa cargo w Toruniu była realna."

• kptnikt Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 20.12.06, 17:21
                      Oczywiście p.Rosołek jest dyrektorem aeroklubu nie prezesem :)
                  • kptnikt Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 20.12.06, 16:06
                    Dla porównania zajrzyj sobie do specyfikacji lotniska Bydgoszcz
                    www.plb.pl/images/stories/EP_AD_2_EPBY_en.pdf
                • muvon200 Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 20.12.06, 15:15
                  Kapitanie heheh tam w 80% pozycji jest brak lub brak danych :). O czym ten
                  Babbik "do nas rozmawia"
          • kptnikt Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 19.12.06, 15:59
            Polecam przestudiowanie specyfikacji lotniska Toruń.
            www.aeroklub.torun.pl/pliki/aip_data.pdf
            • mistrzkrzyzacki Re: Nie, bo czy bydgoszcz wspiera nasze? 19.12.06, 16:08
              Oczywiscie ze tak, powinna byc infoermacja ze z Bydgoszczy do Torunia jest
              40km, w koncu wiecej turystow to wiecej pieniedzy, a nasze lotnicko jest dla
              paralotni i niech tak zostanie!!!
              • wet3 Re: mistrzkrzyzacki 19.12.06, 17:07
                mistrzkrzyzacki napisała:

> Oczywiscie ze tak, powinna byc infoermacja ze z Bydgoszczy do Torunia jest
                > 40km, w koncu wiecej turystow to wiecej pieniedzy, a nasze lotnicko jest dla
                > paralotni i niech tak zostanie!!!

Obawiam sie, ze jestes w grubym bledzie, mistrzuniu! Nie popiera sie NIC w
                Bydgoszczy, bo Bydgoszcz tysiace razy odowodnila nam, ze wszysto tylko sie jej
                nalezy i zadnych umow nie dotrzymuje. ... No chyba, ze jestes kamikadze, to
                popieraj. A lotnisko w Toruniu i tak bedzie, chocby ze wzgledu na Sharpa.
                • kptnikt Re: mistrzkrzyzacki 19.12.06, 17:30
                  Sharp jest zainteresowany by cargo "podać mu na tacy" i nie da złotówki na ten cel.
                  • wet3 Re: mistrzkrzyzacki 20.12.06, 01:10
                    kptnikt napisał:

> Sharp jest zainteresowany by cargo "podać mu na tacy" i nie da złotówki na
                    ten
                    > cel.

Dla chcacego - nic trudnego! Lotnisko pasazerskie niesamowicie rozwneloby
                    turystyke w Toruniu.
    • kdesw Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 19.12.06, 22:11
      www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=478&NrSection=1&NrArticle=51989&IdTag=18
      • mistrzkrzyzacki Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 19.12.06, 22:29
        Ale dopoki nie zaczniemy patrzec w przyszlosc to zawsze tak bedzie. Lotnisko to
        nie tylko plac i budynki to przedewszystkim polaczenia, jakos nie wierze zeby z
        naszych bielan samoloty wylatywaly na caly swiat i tych tlumow pijanych ze
        szczescia anglikow to w bydgoszczy tez chyba nie ma??
        • kdesw Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 19.12.06, 23:08

> Ale dopoki nie zaczniemy patrzec w przyszlosc to zawsze tak bedzie. Lotnisko
          to
          >
          > nie tylko plac i budynki to przedewszystkim polaczenia, jakos nie wierze zeby
          z
          >
          > naszych bielan samoloty wylatywaly na caly swiat i tych tlumow pijanych ze
          > szczescia anglikow to w bydgoszczy tez chyba nie ma??

no raczej nie
          a tu akurat potrzebny jest kompromis obydwu miast,tak mi się wydaje,myślę że
          sasiedzi powinni i nasze betony na Bielanach zyczliwym okiem łypnąć,bo nasi
          mili rodacy,co prawda patrza na tanie linie,aby doleciec do wymarzonej
          ziemi,jednak turysci inaczej kalkulują,dla nic najwaznieszy jest czas
          przeznaczony na zwiedzanie,a chcą zobaczyć jak najwięcej w scisle okreslonym
          czasie,tak np. Kraków,,Wa-wa,Poznań,Gdańsk,Toruń,czas przeznaczony na
          zwiedzanie jest nieubłagalny,kto wędruje ten wie,stąd i Nasz Airport ma
          sens!!,no jeszcze dochodzi sprawa lotniska zapasowego,kiedy Bydzie nie może
          przyjąc aeroplanów,pozostaje Poznań,Gdańsk,no nie wiem czy,aby oni widzeli tu
          takie lotniska?,wątpię,a w najgorszym przypadku słono tzreba pewnie zapłacic za
          lądowanie tam,a nie tu w Bydzi,czy Toruniu.
          Czas się zastanowić nad tym wszystkim,wszak mieszka tuu z 750tys. ludzi.
        • wet3 Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 20.12.06, 01:12

> Ale dopoki nie zaczniemy patrzec w przyszlosc to zawsze tak bedzie. Lotnisko
          to
          >
          > nie tylko plac i budynki to przedewszystkim polaczenia, jakos nie wierze zeby
          z
          >
          > naszych bielan samoloty wylatywaly na caly swiat i tych tlumow pijanych ze
          > szczescia anglikow to w bydgoszczy tez chyba nie ma??

Jestem doglebnie przekonany, ze lotnisko w Bydgoszczy nie przyniesie Toruniowi
          zadnych korzysci!
          • kptnikt Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 20.12.06, 07:19
            wet3 napisał:

> Jestem doglebnie przekonany, ze lotnisko w Bydgoszczy nie przyniesie
            > Toruniowi zadnych korzysci!

Jestem dogłębnie przekonany, że Twoje dogłębne przekonanie jest z założenia błędne. :D
            Czy były robione badania np. w jakim stopniu obecne połączenie lotnicze z Bydgoszczy miało wpływ na wzrost liczby turystów w Toruniu?
          • krysmat Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 20.12.06, 09:13
            Jestem doglebnie przekonany ze ty jestes doglebnie przekonany ze wszystkie
            inne lotniska oprocz bydgoskiego przyniosa zysk Toruniowi.A jeszcze doglebniej
            jestem przekonany ze ze ty jestes przekonany ze jak nie bedzie lotniska w
            Toruniu lepiej aby znienawidzona Bydgoszcz tez nie miala lotniska.Moje
            doglebniej jest bardziej doglebne od twojego doglebniej
          • davoo Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 20.12.06, 09:25
            wet3 napisał:

> Jestem doglebnie przekonany, ze lotnisko w Bydgoszczy nie przyniesie
            Toruniowi
            > zadnych korzysci!

ze w glebinach cep sie skrywa, konstatacje tak marne jak widac
            • mistrzkrzyzacki Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 20.12.06, 15:45
              Czytajac komentarze o doglebnych przekonaniach dochodze do wniosku ze
              niektorych nic tak po polsku nie cieszy jak cudze klopoty Torun, Bydgoszcz to
              nie nowy jork i nie sa tu potrzebne 3 lotniska, tak na logike trzeba rozwijac 1
              zeby mialo jak najwiecej polaczen, bo kiedys ci ludzie wroca (albo wszyscy
              wyjada) i 1 lot do Londynu dziennie i tak zostanie zlikwidowany!!!
              • sdb Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 20.12.06, 19:45
                i wlasnie dlatego moja racja jest racja najmojsza
    • onanes A dlaczego taki np. mniejszy od Torunia Salzburg 22.12.06, 15:09
      A dlaczego np. taki mniejszy od Torunia Salzburg ma duże lotnisko z licznymi
      połączeniami międzynarodowymi?
      A. Bo nie ma pod sobą Bydgoszczy
      B. Bo tam stawiają na łatwą dostępność komunikacyjną i rozwój np. turystyki.
      A tak poza tym, to za jakis czas TVB bedzie trąbić dumnie: "Dzieki portowi
      lotniczemu Bydgoszcz staje sie wazną destynacja turystyczna"...
      • wet3 Re: onanes 22.12.06, 18:11
        onanes napisał:

> A dlaczego np. taki mniejszy od Torunia Salzburg ma duże lotnisko z licznymi
        > połączeniami międzynarodowymi?
        > A. Bo nie ma pod sobą Bydgoszczy
        > B. Bo tam stawiają na łatwą dostępność komunikacyjną i rozwój np. turystyki.
        > A tak poza tym, to za jakis czas TVB bedzie trąbić dumnie: "Dzieki portowi
        > lotniczemu Bydgoszcz staje sie wazną destynacja turystyczna"...

Tak stalo chyba ze wzgledu na Mozarta oraz na doskonale rozwinieta turystyke.
        Torun moglby z powodzeniem byc taki sam.
        • mz81 Re: onanes 23.12.06, 10:16
          po ostatnich wypowiedziach marszałka myślę, że sprawa oczywista jest to że w
          BDG bedzie tylko port pasazerski. Pamiętajcie ze Japończycy potrzebuja cargo, a
          w dodatku są zainteresowani halami Merintoxu - tak więc cargo będzie w Toruniu
          a w przyszłości pewnie i port pasażerski
          • paralead Re: onanes 23.12.06, 11:03
            W ostatnich wypowiedziach marszałaka nigdzie nie słychać o tym by cargo miało powstać w Toruniu. Słychać o finansowym wsparciu dla PLB na rozbudowę w tym również cargo.
            • wet3 Re: onanes 23.12.06, 18:39
              paralead napisał:

> W ostatnich wypowiedziach marszałaka nigdzie nie słychać o tym by cargo miało
              p
              > owstać w Toruniu. Słychać o finansowym wsparciu dla PLB na rozbudowę w tym
              równ
              > ież cargo.

Marszalek moze mowic sobie co mu sie zywnie podoba. Zycie jest jednak inne. Ze
              wzgledu na Sharpa bedziemy miec lotnisko, niezaleznie od tego czy marszalek
              tego chce, czy nie! Bedzie cargo i pasazerskie.
              • tlss Re: onanes 23.12.06, 18:57
                Pytanie tylko za co ? Bo na most nie macie, nie macie remowacje starówki, nie
                macie aquapark itd.
                A nikt wam tylko dlatego "że wam się należy" tych zabawek nei sfinsuje.
                Zwłaszcza kolejny rząd, który nie będzie już rzadem PiS a Po z SLD.
                • sdb Re: onanes 23.12.06, 20:15
                  Gosiewski zafundowal Włoszczowie przystanek ekspresu wiec dlaczego nastepny
                  rzad w rewanzu nie moglby zrobic w Toruniu portu pasazerskiego i cargo? ;)
                  a dlaczego turysci nie moga trafiac do Torunia za pomoca portu w Bydzi?
                  • staszeek1 Re: onanes 23.12.06, 21:03
                    Zaiste naiwna jest wiara tych co licza ze japonczycy przyjda i zbuduja na
                    Bielanach port cargo, nie trzeba byc prorokiem ze w chwili kiedy skoncza sie im
                    przyznane przez rzad ulgi fabryka zostanie przeniesiona np na Ukraine
                • wet3 Re: onanes 23.12.06, 22:05
                  tlss napisała:

> Pytanie tylko za co ? Bo na most nie macie, nie macie remowacje starówki, nie
                  > macie aquapark itd.
                  > A nikt wam tylko dlatego "że wam się należy" tych zabawek nei sfinsuje.
                  > Zwłaszcza kolejny rząd, który nie będzie już rzadem PiS a Po z SLD.

Poczytaj sobie wypowiedzi na tym forum. Ktos (nie pamietam juz kto) bardzo
                  rozsadnie na ten temat napisal. Ani Torun, ani PiS czy SLD nie musi wydac
                  zadnych pieniedzy na ten cel!
    • ollomsm Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 21.01.07, 16:08
      Jak najbardziej powinien !
      Tym bardziej, że to i tak nic nie pomoże.
    • jokerprim Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 24.01.07, 15:08
      Z cała pewnoscia nie. Czasy komuny i odpowiedzialnosci zbiorowej za decyzje
      paru ludzi juz sie skonczyly.
      • bezhabilitacji Re: Czy Torun powinnien wspierac bydgoskie lotnis 24.01.07, 17:07
        A głupota takich forumowiczów jak ty fruwa po niebiesie torunskim!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka