Gość: Miastowy IP: *.szpital-bielany.torun.pl 03.05.03, 12:57 Witajcie - tak czytam to forum i mam pomysła - co myslicie o Chełmży ?? Na dzisiaj to miasteczko położone niedaleko torunia..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 13:23 a mnia sia podobo Chamza.Lobocza co napiszyta lo Chamzy - to sia jeszcza wluncza.Niedolyko Chamzy je Nawra ji Unislow. pozdrowio Wos dawny forduniok radca Odpowiedz Link Zgłoś
humanior Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 14:03 położone bliosko Torunia, tak jak kilkanaście innych podobnych miejscowości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (...) Re: Co sądzicie o Chełmży?? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.05.03, 14:15 W Chamży ziamia pankła ! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 14:23 Gość portalu: (...) napisał(a): > > > W Chamży ziamia pankła ! - to " pojadziam do Siemunia po siwygo kunia " - :)))) jak bymm mojigo dziodka slyszol radca ps. bylam tam w Chamzy ji nowet - nowet, nie powiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 14:35 Chamza... tam su stare ziamie,gdzie mum w kazdy okolicy krewniokow. Moja prabobka i pradziodek lezum w Nawrze na cmyntorzu.Jest tam tyz paloc po downym paniczu - Kamienieckim. W Chamzy je ladny Rynek i kamieniczki.Su tyz jeziora radca Odpowiedz Link Zgłoś
na_tan Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 14:36 Nic mnie z nim nie wiąże wiec nic nie sadzę Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 14:46 na_tan napisał: > Nic mnie z nim nie wiąże wiec nic nie sadzę - to nie jest "on " :) Chelmza - to Ona :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca tu zobaczysz Chelmze 03.05.03, 14:54 www.chelmza.pl/ radca ps. czyz to miasteczko nie jest piekne ? Odpowiedz Link Zgłoś
na_tan Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 19:47 radca napisał: > > - to nie jest "on " :) > Chelmza - to Ona :) > > radca to miasto, z tym miastem Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Co sądzicie o Chełmży?? 03.05.03, 20:00 na_tan napisał: > radca napisał: > > > > - to nie jest "on " :) > > Chelmza - to Ona :) > > > > radca > > to miasto, z tym miastem - masz racje :))) zaskoczylem,juz po wyslaniu postu pozdrowienia radca Odpowiedz Link Zgłoś
jollka Ten Warszawa? 03.05.03, 21:33 radca napisał: > na_tan napisał: > > > radca napisał: > > > > > > - to nie jest "on " :) > > > Chelmza - to Ona :) > > > > > > radca > > > > to miasto, z tym miastem > > - masz racje :))) zaskoczylem,juz po wyslaniu postu > > pozdrowienia > radca Radco, nie poddawaj się na przyszłośc tak szybko. Pytanie brzmi: co sądzicie o Chełmzy, a nie - o mieście Chełmża. Słusznie zwróciles uwagę. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Ten Warszawa? 03.05.03, 21:38 jollka napisała: > Radco, nie poddawaj się na przyszłośc tak szybko. - dzieki serdeczne za wsparcie > Pytanie brzmi: co sądzicie > o Chełmzy, a nie - o mieście Chełmża. Słusznie zwróciles uwagę. > > pozdr. - rowniez pozdrawiam bardzo serdecznie radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca czyz Ona nie jest piekna i ciekawa ? 04.05.03, 14:48 " Historia Chełmży. Chełmża jest ważnym ośrodkiem turystycznym powiatu toruńskiego, dawna stolica diecezji chełmińskiej ( 1243 - 1824 ), wzmiankowana w źródłach pisanych w 1222 r., jeszcze pod nazwą - Łoza. Prawa miejskie otrzymała w 1251 r. i aż do początku XIX w. Traktowana była przede wszystkim jako miasto biskupie. Zasadnicza zmiana w tym zakresie nastąpiła po 1824 r., a dzięki rozwojowi komunikacji i miejscowego przemysłu na przełomie XIX i XX w. Stała się ona trzecim pod względem wielkości miastem dawnej ziemi chełmińskiej. Miasto zachowało średniowieczny układ urbanistyczny z neogotyckim ratuszem w centrum. " namawiam do odwiedzenia - choc raz Chelmzy :) Bedziesz raz - bedziesz chcial byc czesciej :))) pozdrowienia radca Odpowiedz Link Zgłoś
na_tan Re: Ta miasto 05.05.03, 08:48 jollka napisała: > Radco, nie poddawaj się na przyszłośc tak szybko. Pytanie brzmi: co sądzicie > o Chełmzy, a nie - o mieście Chełmża. Słusznie zwróciles uwagę. > > pozdr. Po pytaniu jest zdanie stwierdzają, że to miateszko leży koło Torunia... Może niech polonista się wypowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka to miasto, ta Chełmża 05.05.03, 14:22 Oczywiście, To miasto, Ta Chełmża. No przecie do wójta z powodu Chamży nie pójdziem... Odpowiedz Link Zgłoś
na_tan Re: to miasto, ta Chełmża 05.05.03, 18:54 jollka napisała: > Oczywiście, To miasto, Ta Chełmża. > No przecie do wójta z powodu Chamży nie pójdziem... a gdzież by tam! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
radca to miasto, ta Chełmża - Luna je jako je...ale..je 05.05.03, 19:46 jollka napisała: > > > Oczywiście, To miasto, Ta Chełmża. > No przecie do wójta z powodu Chamży nie pójdziem... - nie pujdziam do wojta wedle Chamzy.Luna je jako je,a ji tak je ladno :) Lubia Chamza ji jak jada do Lunislawia, albo za Wisla - to patrza,by ji du Nji tyz zajechoc. Nuuuu.ale juz downo w Chamzy nie bulam :))) ale Wum powiam,ze z chynciu sia du NJi przejada i lobocza co tam nuwygo .) trzymejta sia Wosz radca Odpowiedz Link Zgłoś
jollka Re: to miasto, ta Chełmża - Luna je jako je...al 05.05.03, 20:18 radca napisał: > jollka napisała: > > > > > > > Oczywiście, To miasto, Ta Chełmża. > > No przecie do wójta z powodu Chamży nie pójdziem... > > - nie pujdziam do wojta wedle Chamzy.Luna je jako je,a ji tak je ladno :) > Lubia Chamza ji jak jada do Lunislawia, albo za Wisla - to patrza,by ji > du Nji tyz zajechoc. > > Nuuuu.ale juz downo w Chamzy nie bulam :))) ale Wum powiam,ze z chynciu sia > du NJi przejada i lobocza co tam nuwygo .) > > trzymejta sia > Wosz radca Przeprasam, jeśli nie było to ściśle po chamżyńsku, ale moja rodzina stamtąd nie pochodzi. Miałam sąsiadów chamżyniaków i muszę Ci powiedzieć, że ta "ichnia" mowa była okropna. Masz jednak prawo do sentymentów. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Chelmza i okolice 05.05.03, 20:41 > Przeprasam, jeśli nie było to ściśle po chamżyńsku, ale moja rodzina stamtąd > nie pochodzi. Miałam sąsiadów chamżyniaków i muszę Ci powiedzieć, że > ta "ichnia" mowa była okropna. Masz jednak prawo do sentymentów. > > pozdr. _a,mnie sie chce smiac - fajnie jest sobie troche poprzypominac dawne czasy :))) W kazdej wiosce - w tych okolicach mam jakichs krewniakow.Co wioska - to ktos jest.To byly tereny dawnych przodkow i czuje sentyment do tego Regionu. Pamietam,jak kiedys objechalem te strony.Bylem w Nawrze i Lazynie - odwiedzilem cmentarze oraz okolicznych ksiezy.Ukazano mi wiele danych z ksiag koscielnych. Nastepnie majac informacje tj.minn. daty urodzin,slubow,zgonow oraz dzieci itd. udalem sie na pobliskie cmentarze.Zebralem wiele informacji i krok po kroku doszedlem do tego,ze rowniez jestem spokrewniony z rodzina Kochanowskich. Moze nie z tych Kochanowskich ? :) ale, przypomnialo mi sie - jak kiedys pewna osoba zapytala - czy lubilem czytac Kochanowskiego i czy wogole czytalem ? Bylo to po tym - jak napisalem wiele wierszy i nie tylko. Oczywiscie, wtedy to dopiero z ciekawosci zajrzalem,ale natychmiast przerwalem czytanie.Wydawalo sie mi,ze znam wiele skads juz.Tak jakbym czytal swoje mysli - nie chcac powielac i wplatac tworczosci Kochanowskiego - nie zapoznaje sie, by nie byc posadzony o powtarzanie juz napisanych tekstow. przepraszam,ze tak przy okazji Chelmzy,ale sa to strony - ktore sa mi drogie i bliskie pozdrowienia radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szafran Re: Co sądzicie o Chełmży?? IP: 158.75.29.* 05.05.03, 14:33 Chamza to miasteczko gdzie najlepszy cukier jest, a chamzynska krew nie maślunka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Co sądzicie o Chełmży?? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 22:10 Istnieje ciekawe opracowanie na temat Chełmzy w bibliotece Collegium Novum. Była ona kolonią karną dla Torunia przez wiele lat , skazańcy często osiedlali się w pobliżu katorgi - stąd prawdopodobne obciążenie genetyczne mieszkańców. Nie jest to politycznie poprawne więc nie jest też rozpowszechniane , natomiast fizyczne i psychiczne negatywne obciążenie jest faktem stwierdzonym przynajmniej wśród męskiej populacji Chełmży i okolic - dowody znajdują się w toruńskiej Komendzie Uzupełnień.P Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Co sądzicie o Chełmży?? 05.05.03, 22:46 Gość portalu: Paweł napisał(a): > > Istnieje ciekawe opracowanie na temat Chełmzy w bibliotece Collegium Novum. > Była ona kolonią karną dla Torunia przez wiele lat , skazańcy często osiedlali > się w pobliżu katorgi - stąd prawdopodobne obciążenie genetyczne mieszkańców. > Nie jest to politycznie poprawne więc nie jest też rozpowszechniane , natomiast > > fizyczne i psychiczne negatywne obciążenie jest faktem stwierdzonym > przynajmniej wśród męskiej populacji Chełmży i okolic - dowody znajdują się w > toruńskiej Komendzie Uzupełnień.P - czy mozna cos wyszukac poprzez internet ? Jesli jest to niemozliwe- to czy moglbys ukazac troche informacji ? "Torunska Komenda Uzupelnien " ? - czy to sa jeszcze informacje z czasow PRL-? pzdr. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Co sądzicie o Chełmży?? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 00:18 Niestety informacje mam od naukowca z "Prawa" , sama praca była częscią doktoratu - tyle wiem. A WKU , cóż nie wiem czy to się jeszcze tak nazywa. P Odpowiedz Link Zgłoś
radca niesprawiedliwy osad pewnego " naukowca " 06.05.03, 16:48 Gość portalu: Paweł napisał(a): > > Niestety informacje mam od naukowca z "Prawa" , sama praca była częscią > doktoratu - tyle wiem. A WKU , cóż nie wiem czy to się jeszcze tak nazywa. > P - mysle,ze to jest poprostu niesprawiedliwe opisanie oraz ponizajace mieszkancow Chelmzy i okolic.Chetnie podyskutowalbym z tym panem- ktory tak to opisal. Akurat mam odmienne spojrzenie i dalbym rowniez inne przyklady na rozne sytuacje. Ciekawe w jakich latach o tym pisal ? pozdrowienia dla mieszkancow Chelmzy i okolic radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: niesprawiedliwy osad pewnego ' naukowca ' IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 19:52 radca napisał: > - mysle,ze to jest poprostu niesprawiedliwe opisanie oraz ponizajace mieszkanco > w > Chelmzy i okolic.Chetnie podyskutowalbym z tym panem- ktory tak to opisal. > Akurat mam odmienne spojrzenie i dalbym rowniez inne przyklady na rozne > sytuacje. Drogi Radco , nic mnie nie obchodzi to czy jest to sprawiedliwe czy nie i nie ma to też znaczenia. Pozostaje fakt statystyk wojskowych, a czy powodem takiego stanu rzeczy jest ; - obciążenie genetyczne kolonii karnej - alkoholizm wywołany bliskością gorzelni - czy czymkolwiek innym ? Jest sprawą badaczy , lekarzy itp. A nie mój. pozdr P Odpowiedz Link Zgłoś
radca mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia ? 06.05.03, 21:11 Gość portalu: Paweł napisał(a): > radca napisał: > > > > - mysle,ze to jest poprostu niesprawiedliwe opisanie oraz ponizajace > mieszkanco > > w > > Chelmzy i okolic.Chetnie podyskutowalbym z tym panem- ktory tak to opisa > l. > > Akurat mam odmienne spojrzenie i dalbym rowniez inne przyklady na rozne > > sytuacje. > Drogi Radco , nic mnie nie obchodzi to czy jest to sprawiedliwe czy nie i nie > ma to też znaczenia. Pozostaje fakt statystyk wojskowych, - "statystyk wojskowych " - bardzo dziwne i niepojete > a czy powodem takiego stanu rzeczy jest ; > - obciążenie genetyczne kolonii karnej - "obciazenie genetyczne " ? , a co to ma wspolnego z Chelmza i okolica ? > - alkoholizm wywołany bliskością gorzelni - gorzelniami zarzadzaja kierownicy lub wlasciciele i jak mozna zrozumiec ta wypowiedz ? Czyzby kierownicy upijali miejscowych ludzi ? Bliskosc browarow, gorzelni,winiarni itd. swiadczy o alkoholizmie miejscowej ludnosci ? > - czy czymkolwiek innym ? > Jest sprawą badaczy , lekarzy itp. A nie mój. - mnie to jednak bardzo interesuje." punkt widzenia zalezy od tego kto i z ktorej strony biurka siedzi " ? Zalezy jeszcze od tego kto ? i dla kogo sporzadza raporty ? > pozdr P pozdr. radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 00:42 Szanowny Radco , Czy wiesz co to jest beton ? pozdr P PS. Dla ułatwienia podam Ci lekko naprowadzającą podpowiedź. Beton - to TY. PS2. Nie podpowiem Ci co oznaczają znaczki: "to" , "-" , "." oraz "TY" , umówmy się ,że jest to zadanie domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chamżyniok Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: *.szpital-bielany.torun.pl 07.05.03, 06:32 Sam jestes beton....Jak Ci cos nie pasuje to zapraszam chyba że to ja mam wpaść do Ciebie...co? jeteś mistrzem siedząc w cieplutkim domku gdzie pewnie mamusia jeszcze robi ci cieplutką kaszkę na mleczku cieciu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: 212.160.129.* 07.05.03, 14:05 Gość portalu: chamżyniok napisał(a): > Sam jestes beton....Jak Ci cos nie pasuje to zapraszam chyba że to ja mam > wpaść do Ciebie...co? jeteś mistrzem siedząc w cieplutkim domku gdzie pewnie > mamusia jeszcze robi ci cieplutką kaszkę na mleczku cieciu! Cześć chamżyniok-Borys , Widzisz - właśnie genetycznie uwarunkowana agresja w dawnych czasach była najczęstszym powodem lądowania na katordze w Chełmży , była też powodem izolacji katorżników z dala od przyzwoitych toruńskich mieszczan , np. w Chełmży. Gdzie zostawali oni: parobasami obsługi miejscowego pierdla , prostytutkami ich zabawiającymi ,a w najlepszym wypadku wyplatali koszyki z wikliny Jeziora Chełmżyńskiego. Jak myślisz , po kim odziedziczyłeś te skłonności ? P PS. Byłeś w wojsku czy w OHP , a może odrabiałeś służbę w szpitalu na Bielanach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: *.szpital-bielany.torun.pl 07.05.03, 14:41 Cóż - nic o mnie nie wiesz więc nie pisz bzdór - nie możesz do wszystkich stosowac tej samej miarki - jesli chcesz znać szczegóły z mojego życia to musisz wiedzieć że pochodze z Poznania a to miasto chyba nie jest siedzibą katorżników i innych takich- i co mądry panie ?? Rozumek Ci jakoś zniknął, co do wojska to kto chce to pójdzie,kto nie "nie musi"...Po prostu denerwują mnie ludzie którzy nie wiedzą o czym piszą i do tego publicznie.....Uwazam że jesteś uprzedzony i mysle że robisz wielki błąd.....A jak już wrzucasz m.in. mnie (bo poczułem się dotkniety którąś z twoich wypowiedzi) to chyba nie byłbym mężczyzną gdybym nie zareagował..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: 212.160.129.* 07.05.03, 15:55 Słuchaj Boria , Zacytowałem kilka słów z jakiegoś opracowania. Nie mojego. Zresztą zaznaczyłem ,że nie jest ono "politycznie poprawne" , nigdzie nie napisałem słowa o tym czy zgadzam się z jego treścią czy też nie. Nie ma to zresztą większego znaczenia. Nie można polemizować z osobą nie będącą autorem opracowania ,czy choćby osobą nie wypowiadającą sądów na dany temat. Po prostu nie wiadomo z czym polemizować. Natomiast niejaki Radca a poźniej Ty mieliście ochotę przywalić mi za :oceny ,sądy , poglądy do których wcale się nie przyznawałem - to jest dla mnie właśnie BETON. Umysłowy beton - dla uściślenia. Jeżeli nie rozróżniasz autora opracowania od osoby je cytującej , pozostawiającej rzeczone opracowanie bez oceny to sam sobie odpowiedz na jaką przypadłość cierpisz. P Gość portalu: Borys napisał(a): > Cóż - nic o mnie nie wiesz więc nie pisz bzdór - nie możesz do wszystkich > stosowac tej samej miarki - jesli chcesz znać szczegóły z mojego życia to > musisz wiedzieć że pochodze z Poznania a to miasto chyba nie jest siedzibą > katorżników i innych takich- i co mądry panie ?? Rozumek Ci jakoś zniknął, co > do wojska to kto chce to pójdzie,kto nie "nie musi"...Po prostu denerwują mnie > ludzie którzy nie wiedzą o czym piszą i do tego publicznie.....Uwazam że > jesteś uprzedzony i mysle że robisz wielki błąd.....A jak już wrzucasz m.in. > mnie (bo poczułem się dotkniety którąś z twoich wypowiedzi) to chyba nie > byłbym mężczyzną gdybym nie zareagował..... Odpowiedz Link Zgłoś
ngutu Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia 07.05.03, 16:19 Jest dokładnie tak jak pisze Paweł. Ja też słyszałem o takiej samej genezie mieszkańców Chamży. Nie widzę też powodów dla których w tak beszczelny sposób obrzucasz go błotem. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia 07.05.03, 16:58 Gość portalu: Paweł napisał(a): > > Słuchaj Boria , > Zacytowałem kilka słów z jakiegoś opracowania. Nie mojego. Zresztą > zaznaczyłem ,że nie jest ono "politycznie poprawne" , - tak napisales ; " Istnieje ciekawe opracowanie na temat Chełmzy w bibliotece Collegium Novum. Była ona kolonią karną dla Torunia przez wiele lat , skazańcy często osiedlali się w pobliżu katorgi - stąd prawdopodobne obciążenie genetyczne mieszkańców. Nie jest to politycznie poprawne więc nie jest też rozpowszechniane , natomiast fizyczne i psychiczne negatywne obciążenie jest faktem stwierdzonym przynajmniej wśród męskiej populacji Chełmży i okolic - dowody znajdują się w toruńskiej Komendzie Uzupełnień.P " - integrujesz sie z ta opinia i nawet ja zapamietales - by dalej cytowac . > nigdzie nie napisałem > słowa o tym czy zgadzam się z jego treścią czy też nie. - potwierdzasz te wywody > Nie ma to zresztą > większego znaczenia. Nie można polemizować z osobą nie będącą autorem > opracowania ,czy choćby osobą nie wypowiadającą sądów na dany temat. Po > prostu nie wiadomo z czym polemizować. - zaprzeczasz i dalej potwierdzasz. > Natomiast niejaki Radca a poźniej Ty mieliście > ochotę przywalić mi za :oceny ,sądy , poglądy do których wcale się nie > przyznawałem - to jest dla mnie właśnie BETON. Umysłowy beton - dla > uściślenia. - nieaki radca na Twe pytanie o "betonie " skojarzyl,ze to Ty wlasnie " palnales jak lysy o beton " :) Masz wiec odpowiedz o tym BETONIE :) Te gwiazdki - ktore zaznaczyles - to moga oznaczac,ze " az gwiazdy miales przed oczyma " :) > Jeżeli nie rozróżniasz autora opracowania od osoby je cytującej , > pozostawiającej rzeczone opracowanie bez oceny to sam sobie odpowiedz na jaką > przypadłość cierpisz. P - Pawle.... badz powazny .Cytujesz kogos - ci nieznanego i integrujesz sie z tym oraz wyrazasz pewnik odnosie takich stwierdzen.NIkt Ci nie zabrania podziwiac tego "autora" - ale Ty nawet nie wiesz kto ? kiedy ? i gdzie to napisal " wiec... nie krec i nie zarzucaj innym " betonu " - bo akurat pasuje do Ciebie :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 18:24 Radco , Czytanie ze zrozumieniem jest cechą ludzi wykształconych , co najmniej na poziomie 5 klasy SP. Faktem jest przenoszony z pokolenia na pokolenie niedorozwój psychiczny i fizyczny. STATYSTYCZNY - co oznacza ,że mają tam niższy niż przeciętny w regionie poziom zdrowia fizycznego i psychicznego.Dotyczy to mężczyzn ,a dane pochodzą z wojskowych komisji lekarskich. Powyższe jest faktem i możesz lub nie z tym dyskutować, ba , nawet możesz polemizować z faktami jeżeli masz takie hobby, ono świadczy tylko o Tobie , nie o faktach. Oceną , teorią , wnioskiem z faktów jest stwierdzenie ,że powyższy fakt wynika ze spełniania przez Chełmżę roli "pierdla" dla Torunia. Dla Ciebie - "integruję" się z faktem - bo nie mam innego wyjścia. Nie oceniam "teorii katorgi toruńskiej" , bo nie mam ochoty dzielić się z Tobą moimi refleksjami. pozdrawiam P PS. Integrować to się możesz Radco z koleżanką albo kolegą pod kocem - jeżeli lubisz i pasują Ci złączki. PS2. Czy wiesz już czemu jesteś betonem ? radca napisał: > Gość portalu: Paweł napisał(a): > > > > > Słuchaj Boria , > > Zacytowałem kilka słów z jakiegoś opracowania. Nie mojego. Zresztą > > zaznaczyłem ,że nie jest ono "politycznie poprawne" , > > - tak napisales ; > > " Istnieje ciekawe opracowanie na temat Chełmzy w bibliotece Collegium Novum. > Była ona kolonią karną dla Torunia przez wiele lat , skazańcy często osiedlali > się w pobliżu katorgi - stąd prawdopodobne obciążenie genetyczne mieszkańców. > Nie jest to politycznie poprawne więc nie jest też rozpowszechniane , natomiast > > fizyczne i psychiczne negatywne obciążenie jest faktem stwierdzonym > przynajmniej wśród męskiej populacji Chełmży i okolic - dowody znajdują się w > toruńskiej Komendzie Uzupełnień.P " > > - integrujesz sie z ta opinia i nawet ja zapamietales - by dalej cytowac . > > > nigdzie nie napisałem > > słowa o tym czy zgadzam się z jego treścią czy też nie. > > - potwierdzasz te wywody > > > > Nie ma to zresztą > > większego znaczenia. Nie można polemizować z osobą nie będącą autorem > > opracowania ,czy choćby osobą nie wypowiadającą sądów na dany temat. Po > > prostu nie wiadomo z czym polemizować. > > - zaprzeczasz i dalej potwierdzasz. > > > > Natomiast niejaki Radca a poźniej Ty mieliście > > ochotę przywalić mi za :oceny ,sądy , poglądy do których wcale się nie > > przyznawałem - to jest dla mnie właśnie BETON. Umysłowy beton - dla > > uściślenia. > > - nieaki radca na Twe pytanie o "betonie " skojarzyl,ze to Ty wlasnie > " palnales jak lysy o beton " :) Masz wiec odpowiedz o tym BETONIE :) > > Te gwiazdki - ktore zaznaczyles - to moga oznaczac,ze " az gwiazdy miales > przed oczyma " :) > > > > Jeżeli nie rozróżniasz autora opracowania od osoby je cytującej , > > pozostawiającej rzeczone opracowanie bez oceny to sam sobie odpowiedz na j > aką > > przypadłość cierpisz. P > > - Pawle.... badz powazny .Cytujesz kogos - ci nieznanego i integrujesz sie z > tym oraz wyrazasz pewnik odnosie takich stwierdzen.NIkt Ci nie zabrania > podziwiac tego "autora" - ale Ty nawet nie wiesz kto ? kiedy ? i gdzie to > napisal " > > wiec... nie krec i nie zarzucaj innym " betonu " - bo akurat pasuje do Ciebie : > ) > > radca > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: *.szpital-bielany.torun.pl 07.05.03, 17:04 Dobra dobra - mam jednak nadzieję że wyniosłeś co nieco z tej "rozmowy" Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia 07.05.03, 16:48 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Cześć chamżyniok-Borys , > Widzisz - właśnie genetycznie uwarunkowana agresja w dawnych czasach była > najczęstszym powodem lądowania na katordze w Chełmży , - "agresja " ? - czy moze brak slepego posluszenstwa takim ja ty ? > była też powodem izolacji katorżników z dala od przyzwoitych toruńskich > mieszczan , np. w Chełmży. Gdzie zostawali oni: parobasami obsługi > miejscowego pierdla , prostytutkami ich zabawiającymi ,a w najlepszym > wypadku wyplatali koszyki z wikliny Jeziora Chełmżyńskiego. - czy nie pomyliles pojec Pawle ? Mylisz pojecia i to czesto. radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia 07.05.03, 16:43 Gość portalu: chamżyniok napisał(a): > Sam jestes beton....Jak Ci cos nie pasuje to zapraszam chyba że to ja mam > wpaść do Ciebie...co? jeteś mistrzem siedząc w cieplutkim domku gdzie pewnie > mamusia jeszcze robi ci cieplutką kaszkę na mleczku cieciu! - nie... ten Pawel chcial byc popostu zgryzliwy i taki raczej jest. Czuje sie madry i inteligentny - inni sa dla niego poprostu " wiocha " radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 18:31 Jeżeli chcesz wiedzieć co mnie wku...a to zapraszam : www.mfk.torun.pl/butelka/Butelka_To_Mnie_Wkurwia_HR.mpg P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: nie widze sensu dyskutowania ( ntx ) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 19:29 Pewnie Radco , Skręć lepiej jakiegoś kompa dla "domu dziecka". Jakieś Atari albo ZX Spectrum. Dzieci będą miały kupę śmiechu. Z Ciebie. P Odpowiedz Link Zgłoś
bylystudent Re: mnie jednak interesuje - dlaczego taka opinia 08.05.03, 11:29 chelmzaninie! (chamzaku?) bron honoru miasta swojego rodzinnego! faktem jednak pozostaje, ze pawla rewelacje sa nie sa dla mnie nowoscia. jednak poziom dyskusji pawla z radca nie odpowiada mi.. przez pol roku jezdzilem codziennie do toronto pociagiem (przez chelmze). z grudziadza (skad jechalem) do torunia 90 minut drogi zelaznej, chelmza lezy na 2/3 odcinka. poranny pociag dojezdza do chelmzy o 7_00, do torunia 7_30, mialem wiec GODZINE (sic!) na sen. o siodmej budzilo mnie bowiem choralne uuuu! aaaa! lubudu! - to ta (oczywiscie pozostajaca w mniejszosci) meska czesc podroznych w wieku szkolnym rozbiegala sie w poszukiwaniu miejsca siedzacego. najlepiej tzw. swietlicy, czyli kompletu czterech miejsc. rowniez sposob, w jaki dbaja mieszkancy kilkudziesiecio- (poprawcie mnie, jesli sie myle) tysiecznego miasta o jedyny, zabytkowy dworzec w miescie nie budzi zachwytu. hooligans, anarchia, skinheads, legia, rodlo i co tam jeszcze do pustej bani przyszlo... no i cudowny wprost zwyczaj!!! zatrzymujemy hamulcem awaryjnym pociag w poblizu przejazdu kolejowego - mamy blizej! proponuje go stosowac czesciej, wtedy na 100% wszyscy podrozni mieszkajacy na trasie torun-malbork beda milo wspominali chelmze. btw: za hamulec rowniez ciagnela meska, mniej kulturalna (pozostajaca w mniejszosci) czesc podroznych, ale wysiadali wszyscy. o paleniu w miejscach niedozwolonych, upijaniu sie i rozbijaniu glowa swietlowek nie bede pisal, bo moglbym wyrobic forumowiczom zle zdanie o tym skadinad ladnym, lecz zaniedbanym miescie. chodzi oczywiscie tylko o jego mieszkancow, ktorzy nie sa w stanie zapanowac nad swoimi (pozostajacymi w mniejszosci) synami, bracmi, przyjaciolmi ze szkolnych law. chelmza naprawde jest wyjatkowa! takiz tez jest ich jezyk - mieszkaja oczywiscie w "chamzy", potwierdzaja to kazdorazowo "ni" na koncu zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Chelmza moze byc dumna 18.05.03, 14:53 www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.asp?i=26529 radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Co sądzicie o Chełmży?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.03, 15:50 Australia też była kolonią karną i co z tego? Czy przestępczość jest tam większa niż np. w "szlachetnej", wysyłającej tam swoich bandytów Anglii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan CHAMŻA-To muzeum etngraficze IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 09:47 Gość portalu: Miastowy napisał(a): > Witajcie - tak czytam to forum i mam pomysła - co myslicie o Chełmży ?? Na > dzisiaj to miasteczko położone niedaleko torunia..... Ludzie nie wydziwiejta.Jest nom dobrze i od....ta sie łod nos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania CHEŁMŻA IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:21 Byłam tam raz po drodze z odwiedzin w CHełmnie odwiedziliśmy Chełmżę - bardzo poboba mi się jeziorko w środku miasta - można pospacerować lub posiedzieć na ławce przy jeziorze - ryneczek ładny i mas swój klimat - niestety to chyba koniec atrakcji - chcieliśmy coś zjeść i znaleźliśmy knajpkę na północ od rynku - mała z odmrażanym i hot dogami - chyba turysta mało atrakcji tu najdzie ale miasteczko ogólnie jest przyjazne i miłe u nas też się mówiło w chałmży ziemia pankła na pół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trojan 1 Re: CHEŁMŻA IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.03, 21:01 Droga Haniu "Ziamia pankla" i fiut sie leje tak jest prawidlowo Odpowiedz Link Zgłoś