tryg.sk 05.05.07, 07:42 Wątpię, żeby decyzja o wykreśleniu Kępy Bazarowej nie miała nic wspólnego z mostem, jego lokalizacją i Mężydłem! Wątpię! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antmenz Re: Magistrat traci argument w walce o most 05.05.07, 08:50 no to śfietnie! tera jeszcze z ałmylerem załatwie, rzeby do prawa budowlanego wpisać, rze pod filarami mostu muszom siem znaleść świerze zwłoki. czyli z jednej strony rezerwat, ktury już nie jest rezerwatem, z drógiej cmentaż przy antczaka, ktury bedzie świetnom podbudowom i sóper. ómarlaki nie mogom głosować na pis to sie chociarz na cos przydadzom. Antek --- Głosój na PiS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 Magistrat traci argument w walce o most 05.05.07, 09:11 Budowac mosty i autostrady,musimy sie szybciej przemieszczac po kraju.Niech nikt nie proboje hamowac w rozwoju mojego wojewodztwa.My bydgoszczanie tego chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś
copperius Re: Magistrat traci argument w walce o most 05.05.07, 09:44 Wydaje mi się, że skoro Ministerstwo Transportu już wypowiedziało się że to Miasto Toruń ma zdecydować gdzie zbudować most, to niepotrzebne są już argumenty żeby kogokolwiek przekonywać - to tyle odnośnie tytułu. Samo zaś wyłączenie spod ochrony tego terenu, chociaż na pierwszy rzut oka na to wygląda, wcale nie musi być zasługą Pana Mężydły, ale np. jakiegoś bogatego "kolesia" który chciałby tam postawić hotelik z widokiem na stare miasto. Osobiście uważam, że wyłączenie kępy spod ochrony to głupi pomysł i bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
trilux5 Re: To pewne że to za sprawą wojenki Mężydły 06.05.07, 11:00 To pewne że to za sprawą wojenki Mężydły. Tylko pytanie kto za nim stoi? Bo nie wierzę, że to sprawa ambicjonalna. Racjonalnych przesłanek za lokalizacją Waryńskiego nie widzę jak zresztą większość rajców toruńskich i prezydent. Myślę czy tu nie chodzi o "Osiedle nad Wisłą" gdzie mają powstać apartamentowce dla ludzi z wypchanymi portfelami. Lokalizacja mostu przy Wschodniej popsuje lokatorom nie tylko krajobraz,ale i zakłóci ciszę bo odgłosy komunikacyjne zapewne dadzą się słyszeć na osiedlu. Cena lokali będzie musiała znacznie spaść. Z drugiej strony pan Mężydło widać ma siłę przebicia i obawiam się czy nie jest w stanie skutecznie zablokować budowy mostu przy Wschodniej. Jak sam powiedział:"Most powstanie przy Waryńskiego albo nigdzie..." Teraz jest świetny argument by nie dać kasy na most. To Euro 2012 i konieczność zrealizowania nieplanowych inwestycji. A co do Kępy Bazarowej... Jak Copperius przede mną napisał. Wykreślenie tego terenu spod ochrony da świetne pole do popisu developerom. Tu dopiero kosztowały by lokale gdyby miasto dało zgodę na zabudowę mieszkalną tego terenu! O ile oczywiście nie powstanie most w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
panfilutek1 Mężydło do kozy! 06.05.07, 15:18 przecież to już jest śmieszne, ja zaczynam się zastanawiać, do czyjej bramki on gra? Przecież to zacietrzewienie absolutnie pozbawione jest sensu, a jedyne o co chodzi, to chyba tylko, żeby o nim głośno było. Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: Mężydło do kozy! 06.05.07, 22:06 panfilutek1 napisał: > przecież to już jest śmieszne, ja zaczynam się zastanawiać, do czyjej bramki on > > gra? Mężydło prowadzi prywatną wojenke z Zaleskim ( wywiesił jakiś czas temu nad Łukiem Cezara szmatę z hasełkiem szkalującym Zaleskiego ). Niestety do PISiaków w naszym województwie nie mamy szczęścia , Toruń męczy sie Mężydłem a Bydgoszcz Walkowiakiem . Przemyślenia i działania tych gości to dno! Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Re: Magistrat traci argument w walce o most 07.05.07, 10:07 Oj naiwność ministerstwa i Antosia nie zna granic. Ministerstwo może sobie zmieniać granice obszarów Natura 2000 (niemal pewne, że macza w tym palce Mężydło). Tylko, że zmiany te podlegają zatwierdzeniu przez Komisję Europejską. Póki komisja się nie zgodzi i tak trzeba traktować ten obszar jakby należał do Natura 2000. A czy komisja się zgodzi? Jest to siedlisko przyrodnicze, które zgodnie z dyrektywą mamy obowiązek chronić a nie likwidować. Gdy komisja dostanie taką propozycję skutek może być wręcz odwrotny. Odpowiedz Link Zgłoś
amanitas Re: Magistrat traci argument w walce o most 07.05.07, 23:16 Sprawa jest wyraźnie polityczna. Przecież urzędnik z MŚ siedzący w Wawie nad mapą nie stwierdził ze trzeba zmienić granicę N2000 właśnie w tym miejscu, które jest w tej okolicy najcenniejsze. Zrobiono to pod wpływem wniosku np Wojewody. To taka próba zbicia argumentu Prezydenta. Ale zupełnie nie trafiona merytorycznie. tylko politycznie. Bo Natura 2000 obszar Dolnej Wisły obejmuje całą szerokość rzeki, a most budowany jest na rzece. A po drugie Kępa ciągle jest rezerwatem, w którym nie dopuszcza się inwestycji nie służących ochronie przyrody, a w miejscu gdzie miałby powstać most wg koncepcji P. Mężydło przyroda Kępy jest najlepiej zachowana i najdziksza, bo zdala od cywilizacji. tam już mało kto się zapuszcza. Oczywiście Pan Męzydło ma takie wpływy że i granice rezerwatu sie przesunie. Poczekajmy jeszcze trochę... Już nie raz mogliśmy się przekonać że PiS przyrody nie szanuje i wykorzystuje ją jako narzędzie polityczne. A i z prawem sie nie liczy, i gdzie się da tam je zmienia pod swoje potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
amanitas Re: Magistrat traci argument w walce o most 07.05.07, 23:29 Dodam jeszcze fragment ciekawego tekstu na temat kępy bazarowej ze strony Stowarzyszenia "Pracownia na rzecz Wszystkich Istot" napisany przez Marcina Suhaka: "...Rezerwat jest bardzo bogaty pod względem florystycznym i faunistycznym. Leży także na szlaku migracyjnym ptaków wzdłuż Wisły. Obszar ten daje schronienie wielu zwierzętom podlegającym ścisłej ochronie gatunkowej. Własnymi obserwacjami potwierdzam występowanie na jego terenie dzięciołów dużych, czarnych i zielonych, myszołowów, zimorodków, traczy nurogęsi i gągołów. Wszystkie te ptaki gniazdują i legną się w rezerwacie bądź w jego bezpośrednim otoczeniu. Ewenementem jest to, że od kilku lat regularnie zimują tu orły bieliki, ptaki zagrożone w skali globalnej, figurujące w Czerwonej Księdze. Natknąłem się w rezerwacie także na bociany czarne, istnieje więc prawdopodobieństwo, że przebywają stale na tym terenie. Do sensacji należą także bobry europejskie, które od czasu do czasu przypływają z prądem rzeki, aby tu żerować. Na uwagę zasługują również występujące tu gatunki z rodziny łasicowatych: tchórze i łasice. Wszystkie ww. gatunki podlegają ścisłej ochronie i wymienione są w ministerialnym rozporządzeniu o konieczności ich szczególnego traktowania. Konwencja o Ochronie Gatunków Dzikiej Flory i Fauny Europejskiej oraz ich Siedlisk z roku 1979 jasno stwierdza, że "każda z umawiających się stron podejmuje właściwe i niezbędne środki ustawodawcze i administracyjne, by zapewnić szczególną ochronę gatunkom dzikiej fauny". Konwencja ta podkreśla również, że konieczne jest "podjęcie niezbędnych środków /.../ dla zapewnienia ochrony siedlisk dzikiej flory i fauny, w szczególności gatunków wymienionych w załącznikach I i II", w których pojawiają się wszystkie wspomniane gatunki. Ten sam dokument nakazuje zwracanie szczególnej uwagi na "ochronę obszarów ważnych dla gatunków wędrownych, /.../ które /.../ spełniają rolę terenów zimowania, odpoczynku, żerowania, rozmnażania i pierzenia". Ponadto konwencja podkreśla, że "powinno się uniknąć lub zmniejszyć tak dalece, jak to możliwe, wszelkie pogarszanie się stanu takich terenów". Jakiekolwiek inne traktowanie tych terenów będzie jawnym łamaniem międzynarodowych zobowiązań - Polska ratyfikowała tę konwencję w roku 1996. To jednak nie wszystkie walory przyrodnicze rezerwatu. Z racji występowania tu starych, ponad stupięćdziesięcioletnich topoli, na Kępie Bazarowej spotykamy istne bogactwo grzybów. Są wśród nich gatunki rzadkie i wymagające ochrony, jak purchawice olbrzymie (natknąłem się na okazy większe od piłki futbolowej), płomykówki galaretowate, czarki szkarłatne i wiele innych. Hałas, spaliny, natężony ruch ludzi - oznaczają dla tego miejsca zagładę..." Wszyscy wiemy że most Toruniowi jest potrzebny. Ale dlaczego miałby przechodzić przez jeden z najcenniejszych obszarów w naszym regionie? Szczególnie ze samorządowcy są za koncepcją budowy w innym miejscu? Panie Mężydło, już wiemy że potrafi Pan być skutecznym politykiem, ale już Panu dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Magistrat traci argument w walce o most 08.05.07, 00:45 Nawet nie ma o czym rozmawiać,to niepowazne co sie robi wokół przeprawy i Małpiego Gaju,tak niegdyś mówiło się na Kępę Bazarową. Jesli Poseł przepchnie swoją koncepcję/Waryńskiego/,to po kilku latach miasto z gminą Lubicz nie będzie miało innego wyjścia jak zrobić w Grabowcu i w Złotorii podjazdy do mostu Autostrady,bo nim szybciej dostana się do Czerniewic,Rudaku,Ciechocinka,czy Aleksandrowa. Ha,bedziemy mieli w Toruniu,trzy miejskie mosty przez Wisłę???,może tak kalkuluje Poseł,psy na nim wieszamy,a okaże się,że to wielki patriota jest lokalny!! Odpowiedz Link Zgłoś
temida3 Re: Magistrat traci argument w walce o most 08.05.07, 05:31 Tak dlugo czekałem na jedną opinię, z wizją-w przyszłość(...) Bos locutus est! PS Copernicusie-uzasadniaj-krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
kwas48 Magistrat traci argument w walce o most 08.05.07, 06:00 Panie Prezydencie Zaleski! Jest Pan chłop o poważnych rozmiarach, to pokaż Pan Mężydło, kogo w Toruniu wybrano na Włodarza. Walnij Pan swoją piąsteczką w stół a Ja, zobowiązuję się publicznie że odkupię ten stół dla mojego Miasta Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Magistrat traci argument w walce o most 08.05.07, 16:31 re kwas48 Na takie dictum-nie masz nad Jagiełłę: ..." stółów i ławek ci u nas dostatek, ale i te drzazgi( uważaj żebys ręki nie złamał-Bruce Lee Ci nie pomoże) przyjmiemy jako znak- dobry znak-waszej kapitulacji(bez rozlewu krwi niewinnej...)" Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Magistrat traci argument w walce o most 08.05.07, 16:42 Ministerstwo Ochrony Środowiska od lat chroni środowisko tylko z nazwy. Od lat na stanowisku ministra OŚ nie zasiadał fachowiec, a tylko politycznie odpowiedni koleżka ! Decyzja o zmianie statusu Kępy Bazarowej to coś gorszego, niż skandal. To zbrodnia przeciwko ochronie przyrody, i to nie pierwsza. I, obawiam się, nie ostatnia. Mam nadzieję, że ludzie nie dadzą się ogłupić i zaprotestują. Jeśli ktoś już montuje jakąś grupę nacisku, jakiś list etc., to ma moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mohair Decyzja ma dużo wspólnego z poprzednią Radą i... 08.05.07, 16:58 "poprzednim" Prezydentem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=61990876&a=62010673 Odpowiedz Link Zgłoś