Dodaj do ulubionych

Co zamiast Modrego Fartucha?

14.04.08, 15:37
Kiedy byłem w zeszłym roku w Toruniu, zdziwiłem się, że
zamiast "Gospody pod Modrym Fatruchem" jest jakaś restauracja
indyjska. Kuchnie indyjską lubię, ale czy jest jeszcze w Toruniu
lokal podobny do Modrego Fartucha, gdzie w niedzielne południe można
zamówić swieżą szarlotkę z kawą i posłuchać Franka Sinatrę?
Obserwuj wątek
    • wladyslaw.golinski Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 14.04.08, 17:01
      pioter34 napisał:

> Kiedy byłem w zeszłym roku w Toruniu, zdziwiłem się, że
      > zamiast "Gospody pod Modrym Fatruchem" jest jakaś restauracja
      > indyjska. Kuchnie indyjską lubię, ale czy jest jeszcze w Toruniu
      > lokal podobny do Modrego Fartucha, gdzie w niedzielne południe można
      > zamówić swieżą szarlotkę z kawą i posłuchać Franka Sinatrę?

Czytając to nie wierzę zmysłom. Zastąpiliście "Gospodę pod Modrym Fartuchem"
      jakąś knajpą z indyjskim żarciem?

To oczywiście pieniądz rządzi rynkiem ale też jest prawdą, że rozumu nie kupisz.
      "Gospoda pod Modrym Fartuchem" egzystowała tam bodaj od XVII w. (chyba, że się
      mylę). Proszę powiedzieć to odnotuję w swoich ciekawostkach historycznych kiedy
      było zamknięcie "Go..."
    • szlachcic Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 14.04.08, 19:50
      A ja bylem tydzien temu i "gospoda pod modrym faruchem" jeszcze byla
      • wioskowy1308 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 14.04.08, 20:30
        szlachcic napisał:

> A ja bylem tydzien temu i "gospoda pod modrym faruchem" jeszcze byla

To co ten pioter gada????
        • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 15.04.08, 10:31
          Na pewno było coś indyjskiego. Może szyld tylko zostawili.
          • izawawa Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 15.04.08, 11:45
            Jest i Modry Fartuch i Masala. Dwa w jednym :)
            • szlachcic Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 15.04.08, 21:31
              warszawianka rozwiala watpliwosci
            • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 16.04.08, 09:55
              Czyli jak? Z jednego głośnika płynie Sinatra, a z drugiego indyjski
              trans?
              Z tego co zauważyłem to klimat jest jednoznacznie indyjski:
              pomarańczowe ściany, indyjskie gadżety i jedzenie takież.
              • wladyslaw.golinski Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 16.04.08, 11:49
                pioter34 napisał:

> Czyli jak? Z jednego głośnika płynie Sinatra, a z drugiego indyjski
                > trans?
                > Z tego co zauważyłem to klimat jest jednoznacznie indyjski:
                > pomarańczowe ściany, indyjskie gadżety i jedzenie takież.

szlachcic, chcesz powiedzieć, że pioter jest głuchy i ślepy i to co widzi i
                słyszy to coś zupełnie innego?
                Chyba jednak odnotuję koniec gospody, tak radykalne zmiany w jadłospisie, samym
                wyglądzie, nastroju to jest już zupełnie inna kultura, inna gospoda. Nie ma się
                co martwić, przecież wokoło nas ciągle zachodzą zmiany, świat się zmienia ciągle.
                • izawawa Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 16.04.08, 13:11
                  Może zamiast dywagować trzeba po prostu przejść się i sprawdzić .>?:)
                  Na górze jest Fartuch na dole Masala , Sinatra jest w określone dni, w inne jest
                  indyjska muzyka, wystarczy zasięgnąć języka u personelu :)
                  • wladyslaw.golinski Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 16.04.08, 18:07
                    izawawa napisała:

> Może zamiast dywagować trzeba po prostu przejść się i sprawdzić .>?:)
                    > Na górze jest Fartuch na dole Masala , Sinatra jest w określone dni, w inne jes
                    > t
                    > indyjska muzyka, wystarczy zasięgnąć języka u personelu :)

Dziękuję za radę o spacer, ale kiedy się przejdę to zobaczę mniej więcej to:
                    upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/POL_USTKA_MORZE_ZIMA_100-0111.JPG
                    Niech ktoś z Torunia opiszę dzisiejszą gospodę.
                    • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 10:19
                      Może zmienić nazwę na Modra Masala?
                      • wladyslaw.golinski Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 13:04
                        pioter34 napisał:

> Może zmienić nazwę na Modra Masala?

Raczej na Mokra Masala albo Masala u Modrala.
                      • izawawa Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 13:49
                        Cztery dni gadania i żadnego konkretu ;) Tylko faceci to potrafią! ;)
                        • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 14:24
                          O! a Pani panów nie lubi?
                          A mnie się wydaje, że to ty coś kręcisz: i fartuch i indie, i to i
                          sio.
                          Wyraźnie napisaliśmy, że nie jesteśmy z Torunia i przejść się nie
                          możemy.
                          • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 14:36
                            Żeby zadowolić naszą panią, zadzwoniłem, z zagranicy. Ale jestem
                            jeszcze bardziej skołowany niz po info izawawy.
                            Powiedziano mi, że ogólnie nazwa to fartuch, ale masala też tu jest.
                            W menu jest i kuchnia indyjska i polska. Muzyka leci indyjska.
                          • izawawa Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 14:39
                            Pani panów bardzo lubi, zdecydowanie bardziej niż panie i wystarczy spojrzeć na
                            mój nick by zauważyć, że również nie jestem z Torunia i również przejść się nie
                            mogę:) Ostatnio byłam w Fartuszku w lutym i wtedy było 2 w 1, za barem siedzi
                            bardzo miła panienka, która wyjaśnia kto, co i kiedy :)
                            • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 15:30
                              Ta moja panienka z telefonu była nowa chyba, dlatego poleciała się
                              spytać, czy tu jest masala, czy niemasala.
                              A nick tak średnio jest czytelny, może to od nazwiska, np.Wawrzecka,
                              itd., itp.
                              • wladyslaw.golinski Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 18:09
                                szlachcic, tylko ty jesteś z Torunia. Proszę, przejdź się na Rynek Nowomiejski i
                                opisz co zobaczyłeś w miejscu Gospody Pod Modrym Fartuchem. Myślę, że jest wielu
                                zainteresowanych tą informacją.
                        • tryg.sk Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 18.04.08, 23:58
                          Tak.
    • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 21.04.08, 14:53
      Coś mi się zdaje, że torunianie wstydzą się po prostu tego indyjsko-
      fartuchowego misz-maszu i dlatego milczą. Pan Szlachcic napisał
      zresztą już, że był tam niedawno, ale o szczegółach zmilczał.
      Przypomniała mi się biblijna scena handlowania w świątyni.
      • izawawa Dla pioterka :) 22.04.08, 19:37
        Do czego to doszło, musiałam uruchomić znajomości,bo żadnemu z tubylców się nie
        chciało ! :)Zdjęcia robione na zamówienie :)
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,737,77012336.html
        • pioter34 Re: Dla pioterka :) 23.04.08, 14:13
          Dziękuję za uruchomienie znajomego z Irlandii(?ksywa?), jestem pod
          wrażeniem.
          Niestety, wygląda tak jak ostatnio zapamiętałem, czyli dla
          prawdziwych torunian to wrzód na zdrowym ciele miasta. Kto za to
          odpowiada?
          • izawawa Re: Dla pioterka :) 23.04.08, 19:50
            Zasada jest taka, że w kamienicach pełniących ongiś jakąś tam funkcję funkcja
            ta nadal musi być zachowana, w knajpie ma być knajpa a Masala niewątpliwie nią
            jest, może klimatem odbiega od pierwotnego założenia ale ...
            Faktem jest również, że ruch w Masali jest żaden szczególnie, że za rogiem jest
            dużo bardziej przytulna "Tantra" również utrzymana w hinduskim klimacie, jeść
            tam co prawda za bardzo nie dają ale piwa, kawy i herbaty jest pod dostatkiem ,
            muzyczka sączy się ze ścian i można ucieszyć oko ilustracjami z Kamasutry ;) Tak
            więc jest nadzieja, że jeszcze z pół sezonu i Fartuszek znowu będzie tylko
            Fartuszkiem :)
            • franek-dolas Re: Dla pioterka :) 23.04.08, 21:11
              "Zasada jest taka, że w kamienicach pełniących ongiś jakąś tam
              funkcję funkcja
              ta nadal musi być zachowana," - nieprawdą jest jakoby tak było.
              • izawawa Re: Do franka :) 23.04.08, 21:50
                USTAWA
                z dnia 23 lipca 2003 r.
                o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami:
                Art 36.
                ust 1:

1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:
                9) zmiana przeznaczenia zabytku wpisanego do rejestru lub sposobu korzystania z
                tego zabytku;
      • krysia25torun Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 23.04.08, 23:35
        A może po prostu są bardziej tolerancyjni niż jakaś "warszawka"? Może i w modrym fartuchu nie jest tak jak było 40 lat temu kiedy jadło się tam wątróbke i krem sułtański ale poprzedni właścicel restauracji nie potrafił jej utrzymać opierając się tylko na polskim jedzeniu gdyż do Państwa informacji w Toruniu a zwłaszcza na Starówce jest bardzo dużo lokali z polską kuchnią i trudno jest opierając się na tradycjonalizmie utrzymać restauracje na Rynku Nowomiejskim. Wiem bo sama pracowałam w tym jakże przez Państwa Tradycjonalistów negatywnie ocenianym lokalu. I z przyjemnością Państwa poinformuje że interes idzie tam całkiem dobrze i to głównie dzięki indyjskiemu jedzeniu które tylko tam Torunianie mają okazje posmakować. Z poważaniem
        • izawawa Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 24.04.08, 00:16
          Po pierwsze: Cała dyskusja wyszła od szarlotki i kawy a te jak wiadomo do
          rdzennie polskiej kuchni nie należą, chodzi raczej o klimat Modrego Fartucha, do
          którego jak widać nie tylko tubylcy się przyzwyczaili. Po drugie - zapach curry
          nieco się gryzie z zapachem bigosu. Po trzecie - cała ta dyskusja nie jest jakąś
          wyraźną krytyką a raczej żalem za tym co było fajne i swojskie a zostało
          zamienione na zupełnie obce kulturowo klimaty, (które również są w porządku ale
          niekoniecznie w tym miejscu, jak sama Pani Jadowita napisała - knajp Ci w
          Toruniu dostatek). I po ostatnie - nie "warszawka" a "warszafka"(nie muszę chyba
          podkreślać pejoratywnego wydźwięku);); jeśli chce się kogoś obrazić trzeba
          najpierw wiedzieć jak to zrobić ;)
          Pozdrawiam :)
          • pioter34 Re: Co zamiast Modrego Fartucha? 25.04.08, 10:49
            Ja uwielbiam indyjskie jedzenie. Kiedyś pojechałem kilkaset
            kilometrów nad morze na Festiwal Indii, żeby onego popróbować. Ale
            stojąc rok temu przed hinduskim "Modrym fartuchem" poczułem, że
            zbeszczeszczę go jedząc tam curry.
            Niech tam będzie kuchnia francuska, niemiecka albo kujawska, ale nie
            indyjska czy afrykańska.
            Zamiast szarlotki chętnie zamówię kujawskie ciasto drożdżowe, a
            przed tym może jeszcze zalewajkę i szablok.
            Jeżeli inne lokale z kuchnią polską poradziły sobie, to dlaczego
            byłemu właścicielowi Fartucha nie udało się?
            Zresztą, jestem za tym, żeby promować miejscową kuchnię, obniżając
            na przykład cenę opłaty za najem w takich restauracjach. Radni nie
            pomyśleli?
            I na koniec najważniejsza sprawa, powtarzam początkowe pytanie.
            Gdzie w Toruniu jest podobny klimat jak kiedyś w Fartuchu? To już 29
            post i żadnej podpowiedzi. Może "Róże i zen", ktoś tam był?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka