Dodaj do ulubionych

Procesja Bożego Ciała przejdzie ulicami

21.05.08, 10:35
Dobrze, że wiemy, że ulicami. Bo mogła by przejść piwnicami i być
niewidoczna. Jak skała.
Obserwuj wątek
    • dexter.morgan Re: Procesja Bożego Ciała przejdzie ulicami 21.05.08, 16:27
      Ba! Mało tego, mogła przecież zostać przeprowadzona dachami. Na szczęście, jest Gazeta :)
      • olga214 Re: Procesja Bożego Ciała przejdzie ulicami 21.05.08, 17:34
        Wam łatwo tak sobie żartować. A to wysyłacie procesję do piwnic (czytaj
        katakumb) a to każecie tym biednym ludziom iść po dachach. A jak?

Dlaczego robicie sobie jaja ze Świętej Procesji Bożego Ciała?
        • felippee Re: Procesja Bożego Ciała przejdzie ulicami 21.05.08, 22:38
          Trudno sobie z tych wszystkich "swietych" obrzedow i zabobonow jaj nie robic...
          Cala ta religia to jeden wielki smiech na sali, a najgorsze jest to, ze w
          konstytucji mamy zapisana swieckosc Panstwa, ale wszyscy musza obowiazkowo
          obchodzic religijne podrygiwanie. A juz udzial urzednikow Panstwowych w tych
          cyrkach jest oburzajacy.
          • tryg.sk Święto to zostało ustanowione na skutek widzeń 22.05.08, 00:55
            Rzeczywiście, zbyt to poważne nie jest. A historia Bożego Ciała jest
            tragikomiczna:

Święto to zostało ustanowione na skutek widzeń bł. Julianny z
            Cornillon. Pod ich wpływem bp Robert ustanowił w 1246 r. takie
            święto dla diecezji Liege. W 1252 r. zostało ono rozszerzone na
            Germanię. W 1263 miał miejsce cud eucharystyczny w Bolsenie, gdy
            hostia w rękach wątpiącego w transsubstancjację księdza zaczęła
            krwawić. Korporał, na który wówczas spadły krople krwi,
            przechowywany jest w katedrze w pobliskim Orvieto.W 1264 r. papież
            Urban IV bullą Transiturus ustanowił to święto dla całego Kościoła.
            Uzasadniając przyczyny wprowadzenia tego święta wskazał:
            zadośćuczynienie za znieważanie Chrystusa w Najświętszym
            Sakramencie, błędy heretyków oraz uczczenie pamiątki ustanowienia
            Najświętszego Sakramentu, która w Wielki Czwartek nie może być
            uroczyście obchodzona ze względu na powagę Wielkiego Tygodnia.

wikipedia
            • tryg.sk Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 00:59
              Jezus to normalnie Terminator jakiś: "Jezus umarł na krzyżu, jednak
              trzeciego dnia po złożeniu jego zwłok w kamiennym grobie
              zmartwychwstał, a następnie przez kilkanaście dni spotykał się ze
              swoimi uczniami, udowadniając im fakt, że żyje". Ja nie muszę
              niczego udowadniać nikomu.
              • izawawa Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 02:11
                Różnica między Tobą a Jezusem jest między innymi taka, że gdyby nagle Jezus
                szedł przez miasto to wszyscy by stanęli i z szacunkiem pochylili głowy, podczas
                gdy Ty przejdziesz przez miasto niezauważony. Pycha, zarozumialstwo i
                przekonanie o własnym geniuszu nawet wśród niewierzących są źle postrzegane i
                jeszcze nikomu nie wyszły na zdrowie.
                • felippee Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 08:16
                  > Różnica między Tobą a Jezusem jest między innymi taka, że gdyby nagle Jezus
                  > szedł przez miasto to wszyscy by stanęli i z szacunkiem pochylili głowy,

Tyle ze Jezus nie zyje, nie bedzie sie przechadzal przez miasto i nawet do konca
                  nie wiadomo czy wogole istnial (a jesli jestes taka pewna ze istnial to poczytaj
                  o Johnie Frumie i cargo kultach). Lepiej jest szanowac kogos kto zyje i ma cos
                  do powiedzenia a nie mitologicznego bohatera.
                  • izawawa Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 08:33
                    Nie jestem pewna,że istniał i tak naprawdę guzik mnie to interesuje (pewnie
                    istniał i pewnie był normalnym człowiekiem tyle, że z charyzmą i przyciągnął do
                    siebie sporą rzeszę ludzi)..
                    > Lepiej jest szanowac kogos kto zyje i ma cos
                    do powiedzenia ...
                    Właśnie Tryg pokazał jak bardzo szanuje innych i ich wiarę, przy najbliższej
                    okazji schylę przed nim głowę...
                    A tak w ogóle dyskusja bez sensu i odeszła od tematu.. określenie "przeszła
                    ulicami" jest potoczne i sensowne ale jak sie nie ma do czego przyczepić ...
                • jarsem Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 11:50
                  jestes taka pewna, ze pochyliliby glowy z szacunkiem ??
                  hm...
                  a moze pogonili by zydka, ktory by im mowil o milosci blizniego, poszanowaniu
                  pogladow innych ludzi i nie czczeniu zlotych cielcow ?

a moze by go zgarneli i umiescili w psychiuszce ?

a co do sformulownia "przejda ulicami miasta" to zeczywiscie jakies takies
                  nieszczegolne - potoczne chyba ?

no.:)
                  • izawawa Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 12:46
                    Pewna to ja jestem tylko tego, że żyję i oddycham, reszta to wielka niewiadoma,
                    tym niemniej mam prawo sądzić,że znakomita większość tę głowę by pochyliła
                    ;)Owszem, niewykluczone, że jakaś tam część chciałaby żydka pogonić, ale jeśli
                    patrzysz na ludzi poprzez narodowość to gorąco współczuję.
                    Żebyśmy się dobrze zrozumieli ... katolik ze mnie taki jak z Ciebie hodowca kur
                    niosek, co nie zmienia faktu, że wiem, że żyję w kraju gdzie obchodzi się święta
                    kościelne i mam świadomość, że dla niektórych ludzi religia jest najważniejszą
                    rzeczą na świecie. Nie muszę w tych obrzędach uczestniczyć ale też nie muszę ich
                    wyśmiewać, a określenie, że Jezus to Terminator wydało mi się wyjątkowo nie na
                    miejscu. I to tyle w tym temacie.
                    A określenie przejść ulicami miasta jest jak najbardziej poprawne.
                  • historykii Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 22.05.08, 13:09
                    Powiem wam i Wam(...), że Swięto należy świętować wg. tradycyjnych
                    zasad. Nie ważne , ze nazwiemy procesję-czyli pochód wiernych-"
                    przejściem ulicami miasta". Ważne, ze byliśmy i z godnoscią
                    dochowalismy tradycji naszej wiary!

A'propos " Żydków" nie widziałem..., a może nie chciałem widzieć-
                    jak cała rzesza wiernych.
                    Ponadto przechodzili -inni obcokrajowcy ze stygmatami
                    jednoznacznymi na twarzy(...). Nikt Ich nie popędzał, nikt nie
                    psioczył, ze szli w przeciwną stronę. T łum wiernych wybaczył nawet
                    tym, którzy ze swoimi czworonogami( na smyczach...) meandrowali
                    pomiędzy nami...Na żadnego z nich- nie podniósł głosu! Choć
                    widziałem, że ci -prowadzący swoje czworonogi- nie byli zadowoleni
                    takim " sciskiem"...
                    PS
                    Jeszcze jedna-b. ważna informacja , na żywo po procesji:
                    Dobrze się stało, ze i tym razem( po raz 16 ty w Toruniu-jako
                    diecezji!)nie doszło do powtórzenia wyczynu Erazma Otwinowskiego...
                    Tenże , w 1564 r w Lublinie-podczas procesji dokonał aktu
                    zbeszczeszczenia monstrancji...Inny-jego " kumpel" b. sławny Polak
                    ( ????) stanął w jego obronie podczas debaty sejmowej i tak sobie "
                    zażartował"(...)
                    ..." Jeśli nastąpiła obraza Stwórcy, to niech On sam wymierza
                    sprawiedliwość"(...).
                    Pewnie takich widoków spragnio-nyś(na)...???
                    • wioskowy1308 Boże Ciało 22.05.08, 13:22
                      Wcześniejsze wpisy rozumiałem tak:
                      Z punktu widzenia czczenia Chrystusa jako boga święto Bożego Ciała nie ma sensu,
                      tym bardziej nie ma sensu procesja ulicami miasta.

Chyba, że chce się demonstrować przynależność do kościoła katolickiego.
                      Demonstrować jednak można w samym budynku kościelnym, po co chodzić po
                      zakurzonym mieście?
                      • ksionc_trabant Re: Boże Ciało 22.05.08, 15:14
                        wioskowy1308 napisał:

> Wcześniejsze wpisy rozumiałem tak:
                        > Z punktu widzenia czczenia Chrystusa jako boga święto Bożego Ciała nie ma sensu
                        > ,
                        > tym bardziej nie ma sensu procesja ulicami miasta.
                        >
                        > Chyba, że chce się demonstrować przynależność do kościoła katolickiego.
                        > Demonstrować jednak można w samym budynku kościelnym, po co chodzić po
                        > zakurzonym mieście?

Oczywiście, to spotkanie całej parafii mające zintegrować parafian.
                    • malepiffko Re: Święto to zostało ustanowione na skutek widze 23.05.08, 08:48
                      >Nikt Ich nie popędzał, nikt nie
                      >psioczył, ze szli w przeciwną stronę. T łum wiernych wybaczył nawet
                      >tym, którzy ze swoimi czworonogami( na smyczach...) meandrowali
                      >pomiędzy nami...Na żadnego z nich- nie podniósł głosu!

dzieki o laskawcy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka