virus_z_torunia 07.03.09, 23:24 dobra, tylko dlaczego każde, nawet najmniejsze rondo musi nazywać się placem? Nie wystarczy "Rondo Zbigniewa Herberta"? Co do samego patrona nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
telek_ Re: Radny: Plac hołdem dla Zbigniewa Herberta 09.03.09, 09:17 Skoro nie daliśmy rady z upamiętnienm podczas Roku w inny sposób, to uczcijmy Poetę choć rondem / placem. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Radny: Plac hołdem dla Zbigniewa Herberta 09.03.09, 11:17 Co do tego, że Herberta należy upamiętnić, nie mam żadnych wątpliwości. Wolałbym jednak, żeby to była jakaś nowo powstała ulica, niż tak sztuczny twór jak to rondo. Gdyby Herbert został patronem ulicy, weszłoby to do języka codziennego. To zaś miejsce, będzie znane Torunianom tak jak np. plac Alojzego Hoffmana. Każdy będzie o nim mówił raczej "małe rondo na Mickiewicza przy górce" Druga kwestia to zdanie o tym, iż ta akcja doskonale wpisze się w temat starania się przez nas o ESK2016. Nie rozumiem, jaki ma być z tego benefit. Czy miasta-kandydaci będą mieli zliczaną ilość skwerów ulic i rond o godnych patronach? Czy miast organizować ważne wydarzenia kulturalne wystarczy nazwać kolejne miejsca "dobrze punktującymi" patronami? Jakie są więc prawdziwe intencje pana Radnego: chce uhonorować Poetę, zdobyć punkty dla Torunia, czy może siebie samego? Odpowiedz Link Zgłoś
ziggurat_vertigo Re: Radny: Plac hołdem dla Zbigniewa Herberta 09.03.09, 14:47 Cezary Dobies, który śledzi toruńskie losy Zbigniewa Herberta, jakiś czas temu wystąpił z pomysłem, aby wielki poeta patronował początkowemu odcinkowi ul. Mickiewicza. Tam bowiem przebiegała codzienna ścieżka wędrówek Herberta - studiował w Collegium Maius, a mieszkał w nieodległym domu studenckim nr 1. Z rondem mogą być same kłopoty - już wiadomo, że kierowcy na nie sobie zdrowo ponarzekają. Bezpieczniej byłoby zatem nadać imię Herberta ten prostemu odcinkowi - w przyszłości można byłoby nawet umieszczać wiersze na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk2 Re: Radny: Plac hołdem dla Zbigniewa Herberta 12.03.09, 02:04 Ale rpzecież Zaleski spławił totalnie Dobiesa z tym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś