Gość: soccer IP: *.acn.waw.pl 15.12.03, 13:26 Zazdroszczą mu popularności, ot co! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: X Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.03, 13:52 gdyby wszyscy dziennikarze prostowali wypowiedziane głupstwa-to zabrakłoby czasu antenowego tylko na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cnn Jak w Anglii karze się nierzetelnych dziennikarzy IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 19:31 Przypadek "podkoloryzowania" a'la Orcholski: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1828392.html "Sky News ukarana za korespondencję z Iraku pach, AFP 16-12-2003, ostatnia aktualizacja 16-12-2003 18:58 Sky News została ukarana za sfabrykowany reportaż z ataku na Irak. Brytyjski regulator rynku mediów ITC nałożył na stację 50 tys. funtów kary za materiał nakręcony przez wojennego korespondenta Sky News w marcu tego roku. James Forlong prezentował w nim zdjęcia z odpalenia pocisków samosterujących z brytyjskiego okrętu podwodnego HMS Splendid. Wkrótce okazało się jednak, że podczas kręcenia tego materiału łódź stała w doku. Informację tę rozpowszechnili dziennikarze BBC, którzy również byli wtedy obecni na pokładzie. W lipcu, po ujawnieniu oszustwa Forlong odszedł ze Sky News, a październiku popełnił samobójstwo. Uzasadniając karę ITC stwierdził, że reportaż Forlonga naruszył zasady rzetelności i wprowadził w błąd widzów programu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owsik Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: 212.160.122.* 15.12.03, 14:17 No proszę , jakiś warszawiak się przez przypadek przypałętał na strony toruńskiego dodatku i jeszcze ma wyrobione zdanie na ten temat - przez przypadek.O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palant Re: awansował pracuje w warszawie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 14:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goy Pamiętam jak jeżdził z Torunia do Bydgoszczy ..... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 18:14 motorem do RMF FM-odział regionalny Bydgoszcz na ul. Fordońskiej (ROMET)był anty czerwony ,długie włosy do pasa żył luzacko.Póżniej jak założył cichą spółke (pożyczka)i otworzył knajpe na ul.Królowej Jadwigi z jeszcze dwoma osobami(ausidler i Toruniak) nazwali ją /Pod Łosiem/(teraz jest tam azjatycka knajpeczka)szybko splajtowali -wystawił ceny godne Shearatona i pies z kulawą nogą nie chciał tam przychodzić pracował już w TV Bydgoszcz.Tam się przesterował na anty białego no i awans po tych skandalach z O.Rydzykiem otworzył mu drzwi do kariery na naganiacza newsów splajtowali -wystawił ceny godne Shearatona i pies z kulawą nogą nie chciał tam przychodzić pracował już w TV Bydgoszcz.Tam się przesterował na anty białego no i awans po tych skandalach z O.Rydzykiem otworzył mu drzwi do kariery.Dyrektor Brodowski zaanonsował go w Warszawie jako służalczego i dyspozycyjnego dziennikarza.................................................................... ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ................................................................................ ..................................................................no i gratulacje za to trofeum nieskazitelnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M3man Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 15.12.03, 17:59 Akurat tak się składa, że dobzre znam Przemka i choć wiem, że jest osobą kontrowersyjną, to obiektywnie moge powiedziec o nim tylko jedno - jest dziennkarskim profesjonalistą. Robi materiały barwne, wyrózniajace sie spośród "Wiadomościowej" szarzyzny nakładem pracy i doborem pomysłów realizacyjnych. Czasem koloryzuje, ale zasadniczo nie mnie oceniać czy przekraczał dozwolone granice gier politycznych, bo mnie polityka nie interesuje. Wiem jedno, jako człowiek, nie jest gorszy od każdego z nas. Ma swoje przywary i plusy od kórych my nie jesteśmy wolni. Wiem, że pośród grona przyznającgo tytuł "hieny roku" znalazło by się zapewne kilka osób, których życiorysy nie przypominają kryształu góskiego. Ale jako, że Przemek nie ma pleców politycznych [wbrew pozorom], to własnie jemu można dowalić. pamiętajmy jednak o tym, że pozory mylą, a ludzie białych rękawiczkach mają częstokroć ręce dużo bardziej uwalane od tych co pracują gołymi dłońmi. No i najpierw znajdź belkę w swoim oku, zanim skrytykujesz drzazgę w oku innego. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b3ut Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.mm.pl 15.12.03, 18:39 skoro to twój kumpel to nikt na niego złego słowa nie powie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Do M3man IP: 82.177.113.* 15.12.03, 19:15 Proszę sobie uświadomić, że red. P. Orcholski pracując w dziale informacyjnym OTV Bydgoszcz TVP jako dziennikarz - nie był od tego, by koloryzować, uatrakcyjniać i dramatyzować przekazy wydarzeń. Zgodnie ze sztuką dziennikarską jego zadaniem było żetelne i bez manipulacji informowanie szerokiego grona telewidzów o aktualnych wydarzeniach z naszego regionu. I jeśli "splamił się", to uważam, że uhonorowanie jego "Hieną Roku" jest i tak łagodnym "wyróżnieniem". Dzięki takiemu przekazowi telewizyjnemu, bardzo wielu spośród telewidzów zmieniło zdanie o o. T. Rydzyku, bardzo wielu popadło w niepokój (sprawa powodzi). Mistrz propagandy III Rzeszy - Josef Goebels mówił: "Kłamstwo powtórzone sto razy zostaje uznane za prawdę". W naszych czasach, - w dobie telewizji i internetu - nie potrzeba tego kłamstwa powtarzać stukrotnie. Wystarczy powtórzyć kilka, by zmanipulowany telewidz uznał za prawdę. Pan Orcholski zamiast informować, dezinformował, co niewątpliwie nie było zgodne ze sztuką dziennikarską. Niech Pan M3man sobie wyobrazi, co mogłoby się stać, gdyby np. projektant mostu zaprojektował most o nośności 10 ton, a w dokumentacji eksploatacyjnej podał, że nośność wynosi 20 ton. Skutek wiadomy. Po jakimś czasie eksploatacji mostu, w dodatku przez ciężarówki o ciężarze całkowitym 14 ton - katastrofa budowlana nie do uniknięcia. Ileś osób zabitych, ileś rannych, ileś set tysięcy PLN-ów strat. A co z owym projektantem? Sąd daje sankcję w postaci tymczasowego aresztu. Potem sprawa na wokandzie i ....zapada wyrok pozbawienia wolności i zakaz wykonywania zawodu projektanta przez np. 10 lat. Taki człowiek - możemy być pewni, nigdy już nie wróci do pracy projektowej. Żadne biuro projektowe nie zatrudni "takiego fachowca". W tej dziedzinie taki człowiek jest skończony. A tak chciał się "czymś" wyróżnić spośród innych projektantów i zrobić karierę i chciał być przez to "bardziej wziętym" projektantem. Uważam, że dodatkową konsekwencją, jaka powinna spotkać Pana Orcholskiego, - powinien być zakaz wykonywania zawodu dziennikarza np. przez okres 5 lat. Gwarantuję, że po tych pięciu latach dałby sobie spokój z robieniem kariery dziennikarza. Pisze Pan, że cyt.: "polityka mnie nie interesuje". Ma Pan do tego prawo. Szkoda, że Pan się nią nie interesuje. A skoro tak, to niech Pan zauważy, że polityka już zainteresowała się Panem. "wali drzwiami i oknami" do Pana mieszkania, czy się Panu podoba, czy też nie. Nie wierzy Pan? Niech Pan spojrzy, jak decyzje na szczeblu polityki lokalnej mają wpływ na gospodarkę, czego efektem jest: podwyżka czynszu, podwyżka ceny gazu, podwyżka ceny energii elektrycznej, wprowadzenie 22 %podatku VAT na art. dziecięce i art. szkolne. Jak Pan nie chce się interesować polityką, to musi Pan wiedzieć, że pozbawia sie Pan jednocześnie prawa do jakichkolwiek protestów, negowania decyzji rządzących i wypowiadania się na forum publicznym w tym zakresie. Przyznaję Panu rację w kwestii niegodnego działania innych "w rękawiczkach", którym jak do tej pory włos z głowy nie spadł i ...... nie spadnie, co po części możemy zawdzięczać takim osobom jak Pan, których ....polityka nie interesuje. Pozdrawiam i życzę dużo światłości umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M3man Re: Do M3man IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 15.12.03, 19:33 Hmm... tak się składa, że w czasie gdy miała miejsce "sprawa Rydzyka" byłem dziennikarzem. I to byłem jedynym dziennikarzem, który był na miejscu w tym samym momencie, co ekipa TVP - w Tormięsie. I byłem jedynym świadkiem, że to co się stało jest prawdą [nagranie tej sytuacji, które wykonałem, znajduje si w archiwach toruńskiej policji]. teraz polityką sie nie interesuję i nie chcę. A tym sie różnię od pana Doktorze, że nie bałbym się podac swojej tożsamości, gdy paplam bzdury, że przez takich jak ja świat jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: TVP kłamie IP: 82.177.113.* 15.12.03, 20:26 Panowie tylko spokojnie, przecież nasi chłopcy - Orcholski i Jeneralski robią dobrą robotę podtrzymując opinię, że TVP kłamie. Ta stara prawda o TVP zaczyna znowu robić karierę. To dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warca strong man Re: TVP kłamie IP: *.energis.pl 16.12.03, 23:35 orcholski to disco polo telewizji polskiej , zreszta tak jak caly oddzial tvp z bydgoszczy. trzymaja sie bo prezes brodowski wiedzial jak podlizac sie kwatkowskiemu (ma w bydgoszczy rodzicow) brodowskiemu wiele rzeczy sie nie udalo (jak byl prezesem w spolce victor - spolka Victora Imbera na pocz. lat 90 tych.) to najlepiej mu wychodzilo oplananie na podworku przy ul. cmentarnej - a byl to zaklad szyjacy konfekcje , a wiec teoretycznie roboty i spraw wiele...) w wawie jest desant bydgoszcakow - redakcja sportowa - teren neutralny - nie polityczny!!! tylko ten orcholski ani orzela , ani gapa ot podmalowany ptak w tonacji disco polo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Do M3man IP: 80.48.189.* 16.12.03, 13:02 Skoro był Pan w "Tormięsie" w czasie, gdy namolna ekipa OTV Bydgoszcz chciała zrobić "sensacyjny" materiał ws. protestujących pracowników i odwiedzin o. T. Rydzyka, to proszę nam wyjaśnić: - czyja to była ręka, która miała uderzyć dziennikarza? Czy była to ręka o. Dyrektora R.M.? Czy też innej podstawionej osoby?! Tak się składa, że o. T. Rydzyk na przegubiu ręki nigdy nie nosi zegarka i wtedy też go nie miał. Natomiast ręka która uderzyła dziennikarza, - miała na przegubiu zegarek ! Mogliśmy to zdarzenie widzieć w materiale (oczywiście jak w większości przypadków zmontowanym, ale tym razem nieudolnie!) Więc czyja to była ręka? W dochodzeniu prowadzonym przez prokuraturę wzięło pod uwagę fakt dotyczący nie posiadania zegarka u o. T. Rydzyka w chwili zdarzenia jako jeden z dowodów w sprawie. Sprawa ta zakończyła się, jak Pan wie - nie postawieniem zarzutu o. T. Rydzykowi. A Pan ma czelność kłamać z uporem obsesyjnego maniaka ! I także kłamie Pan, że był JEDYNYM świadkiem tego zajścia. Ja też tam byłem. Niech Pan sobie uświadomi, że w większości czytający to forum nie są głupcami, za których chciałby Pan ich uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bum-Bum Re: Do "Doktora" IP: 129.81.192.* 16.12.03, 18:42 Ktos kto okresla siebie jako "Doktor" powinien (chyba) wiedziec, ze, np. "rzetelnie" pisze sie przez "rz" (pierwsza wypowiedz "Doktora"), a zegarek nosi sie na przegubie reki (a nie na "przegubiu"), etc. Braki w wyksztaleceniu wychodza? P.S. Nie kazdy musi byc zaangazowany w polityke i nie kazdy musi sie polityka interesowac. Panstwa takie jak USA funkcjonuja dobrze, choc wiekszosc mieszkancow nie interesuje sie polityka i nie zna sie na polityce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacmajor Re: Do M3man IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 21:27 No popatrz no dochtór , jaki ty wpływ masz na ludzi. Jak ojciec dyrechtór co najmniej albo może jak Jezus Chrystus a nawet niepokalana dziewica - jako bezbożnik tak tego Orchola nie lubiałem - , a teraz LUBIĘ GO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 11:01 > Akurat tak się składa, że dobzre znam Przemka i choć wiem, że jest osobą > kontrowersyjną, to obiektywnie moge powiedziec o nim tylko jedno - jest > dziennkarskim profesjonalistą. Robi materiały barwne, wyrózniajace sie Dziennikarskim profesjonalistą? A skąd wiesz co wyróżnia dziennikarskiego profesjonalistę? > spośród "Wiadomościowej" szarzyzny nakładem pracy i doborem pomysłów > realizacyjnych. Czasem koloryzuje, ale zasadniczo nie mnie oceniać czy To powinien zostać scenarzystą albo reżyserem telenowel, a nie dziennikarzem. > interesuje. Wiem jedno, jako człowiek, nie jest gorszy od każdego z nas. Ma Tak tak, wolność, równość, braterstwo, nawet w imię partactwa... > swoje przywary i plusy od kórych my nie jesteśmy wolni. Wiem, że pośród grona > przyznającgo tytuł "hieny roku" znalazło by się zapewne kilka osób, których > życiorysy nie przypominają kryształu góskiego. Ale jako, że Przemek nie ma > pleców politycznych [wbrew pozorom], to własnie jemu można dowalić. Tak, członkowie SDP to pewnie przy Orcholskim amatorzy i cieniasy, bo nie umieją tak pięknie koloryzować i opowiadają fakty o szarej rzeczywistości. A Orcholski nie ma pleców, więc przylepili mu łatkę za zmyślanie i nierzetelność. > No i najpierw znajdź belkę w swoim oku, zanim skrytykujesz drzazgę w oku innego Jeśli pijesz, palisz i chodzisz na panienki, to nie waż się czepiać Przemka O, nawet jeśli nazmyślał na całą Polskę. Nie masz prawa krytykować wspaniałego i nieomylnego profesjonalisty, bo to równy gość, a ty masz brudne sumienie. Co z tego, że płacisz abonament za wiadomości, a dostajesz banialuki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusek Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 20:15 Trzeba przyznac,ze ten gosc nie reprezentuje dobrze nasze miasto!Od poczatku go nie lubilem,aferzasz!gupoty opowiada,a w tej telewizji za to dostaje sie punkty,dlatego nie ogladam Wiadomosci!W tych czasach mozna ufac tylko stacjom komercyjnym!PS.Szczegolnie wkur... ten gosc robiac materialy o piratach drogowych!Mam nadzieje,ze od tego czasu wlepili mu pare ladnych ticketow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.v.INTELINK.pl / *.x.intelink.pl 15.12.03, 23:49 Nie dziwie sie poziomowi Pana Orcholskiego, bo i czego mógł się nauczyć w Telewizji Bydgoszcz. Wsytarczy spojrzeć na Zbliżenia i mamy obraz państwowej telewizji. Osoby tam pracujące mają wrazenie gwiazd a do profesjonalizmu im daleko. Zastanawiam się jedynie nad faktem, że takie miernoty trafiają do ogólnopolskich wiadomości. Pan Jeneralski przez wielu zwany Generalski jest tez beznadziejny a traktuje sie go jako gwiazdę wiadomości. Pan Orcholski nie może przeżyć jak sądze kariery Mirka Rogalskiego w TVN. Zaczynał od Torunia a znalazł się w UWADZE. Ja bynajmniej ciesze się z takiego miernego poziomu rzadowej (patrz Kwiatkowskiej) telewizji. Dzieki temu ogladam z przyjemnościa FAKTY i od czasu do czasu Informacje na Polsacie, które są duzo lepsze niż dawniej. Póki w teleiwzji rządowej będzie tylko populizm i zakłamanie to nigdy nie zagrozi FAKT-om, gdzie dziennikarze wiedza co robią a ich komentarze są duzo ciekawsze od SLD-wskiej tuby propagandy. Moja jedyna ulubioną stacją telewizyjną jest TVN-24 gdzie am pewnośc na rzetelność, szybkie reagowanie i spontaniczne wywiady bez cenzury. Dla Telewizji Bydgoszcz przyznałbym tytuł "Padlina Roku" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rutekfan Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 15.12.03, 23:53 I zapomniałes Rutek pozdrowień od kasjerki z TVN dodać. [tej kasjerki co ci kabonke wypłaca]. Acha, zareklamuj jeszcze "Kawalera do wzięcia", "Big Brother" i "Jak łyse konie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rick Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 16.12.03, 01:50 Saper, gdy w ciemnościach szukał materiałów wybuchowych na terenien byłuj jednostki radzieckiej - poszło w Wiadomościach. Katastrofista, gdy stał na tamie włocaławskiej kreując zagrożenie, że tama sta i pierdolnie Diagnosta... Jaki to procent miejskiego tabory komikacyjnego w Toruni nie powinien się poruszać po ulicach. Zzdaniem funjcnoariuszy policji drogowej, to jakieś 90. Przykładdy możma mnożyć i mnożyć... Orcholski się wpieprzy wcześniej czy póżniej, albo wześniej wpieprzą się plecy, które, tam go zaniosły. Skoda, jeśli facet jet trochę refleksyjny, to powinien zrozumieć. że taki styl dziennikarstwa trwa dopoóki, dopóty ma się owe plecy. A potem....pośredniak. Wkuwriasz facet wielu ludzi. Znalezłeś klucz do wyp...z Torunia. Ale nie będzie Falandszem reportażu. Za mało RAM-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listonosz Re: spec od manipulacji w TVP - telewizja kłamie IP: *.acn.pl 16.12.03, 08:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McButelka Re: spec od manipulacji w TVP - telewizja kłamie IP: *.pec.torun.pl 16.12.03, 09:11 Też znam Przemka Orcholskiego od dawna - bardzo go lubię i będę go bronił. Od zawsze był "ostrym" dziennikarzem i nic dziwnego, że czasem "przegina" i ma potem problemy. Wolicie, żeby tak jak w komunie - czytał z kartki to, co mu podsunie komitet centralny? Doktor pewnie by wolał - ejże - czy pod psudonimem doktor nie kryje sie o. rydzyk albo jakiś jego kolega z firmy RM? Panie doktor - z tym nickiem nie rób pan błędów ortograficznych... "żetelnie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kumpel Re: spec od manipulacji w TVP - telewizja kłamie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 11:21 > Też znam Przemka Orcholskiego od dawna - bardzo go lubię i będę go bronił. Nieważne, że niekompetentny, ważne, że kolega. Ech, cały Toruń i jego zakłąmana solidarność. > Od zawsze był "ostrym" dziennikarzem i nic dziwnego, że czasem "przegina" i ma Inni nie przeginają, odnoszą sukcesy i nikt im nie może zarzucić nierzetelności. Np. Justyna Pochanke. > potem problemy. Wolicie, żeby tak jak w komunie - czytał z kartki to, co mu > podsunie komitet centralny? Wolimy, żeby nie plótł co mu ślina na język przyniesie, bo to może komuś zaszkodzić. Dziennikarstwo to odpowiedzialność. Dziennikarz to nie artysta, który może pleść głupoty i zaszkodzi co najwyżej własnemu wizerunkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 10:49 Orcholskiemu należy się "Hiena" od bardzo dawna. W 1999 roku wyprodukował "reportaż" ze zjazdu hackerów w Toruniu. Ekscytował się jaką to mamy zdolną młodzież i pokazał, jak "rozłożyli" serwer jednej z kafejek internetowych. Zapomniał tylko dodać, że od 1997 roku hacking jest w Polsce uznawany za przestępstwo, komuś tam zniszczono owoce pracy, nie podał też ani jednej opinii prawnika czy policjanta, o poszkodowanych wyczynami "zdolnej młodzieży" nie wspominając. To tylko jeden z wielu "kwiatków" w jego dorobku. Nareszcie ktoś docenił dziennikarską rzetelność i zaangażowanie pana O. Czas najwyższy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telewidz Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.mm.pl 16.12.03, 11:12 telewizja nazywająca siebie publiczną/ od domów publicznych/ potrzebuje takich orcholskich, jeneralskich . Kiedys byli samitowscy, tumanowicze ,barańscy. Dzisiaj tacy jak HIENA ROKU. Za nasze pieniadze z abonamentu urzadząją sobie HIENY SWOISTE SAFARI DEZINFORMACYJNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Audiofil Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.smk.gda.pl 16.12.03, 11:22 A ja cofnę się jakieś dobre 10 lat wstecz. I to był początek kariery naszego Laureata. I poczatek metod jakimi działał. Pisał wtedy w jakimś czasopiśmie wydawanym w (czy przy) jakimś ogólniaku toruńskim. A ponieważ ja i moi koledzy wydawaliśmy czasopismo w INNYM ogólniaku, Orcholski nie postanowił jeden z naszych numerów skomentować, a zrobił to prawie nie czytajac komentowanych tekstów, wszystko nazywając bzdurami. Ja akurat pisałem o realizacji dźwięku w studio. Mnie jako osobę piszacą ZATKAŁO jak łatwo przychodzi komuś tak pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3man Zamykając udział w rozmowie IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 16.12.03, 11:58 Zdziwienie mnie bierze jak wielu znawców działaności Przenmka sie tu znalazło. pamiętają daty, tematy reportazy, o czym pisał, mowił, jak wyglądał. Zaczynam rozumieć, że zazdrość wobec człowieka, który wylądował w jednym z dwóch najważniejszych centów informacyjnych Polski, zwycięża u was nad żalem, ze tu zostaliście. A nie ma czego żałować, bo to piękne miasto. "Koledzy" Przemka, z mediów w kórych pracował - dajcie spokój. On na pewno i tak wie kto to pisze. Zadzwońcie do niego i powiedzcie mu "tak cieszymy się, że dostałeś Hienę roku ty świnio". ale dajcie juz spokój z wylewaniem pomyj, bo ten nardó traci 80% siły na obrzygiwanie swoich współziomków. Kogo uraził Przemek robiąc materiał o bombach w jednostce radzieckiej? Dzięki temu saperzy przegrzebali ziemi, gdzie miała stanąc szkoła taty Rydzyka i znaleźli kilkadziesiąt kilo bomb. Komu źle zrobił materiałem o hackerach? Miesiąc póxniej chłopcy włamali sie na serwery rządowe. gdyby ktoś posłcuhał, moze by tego nie było [na marginesie - argument, że sie robi materiał o czymś nielegalnym jest głuupiutki, bo trzeba by zlikwidowac dziennikarstwo śledcze]. Czy zwracając uwagę na to, że Kaczyński zapomniał dodac czegoś w swym zeznaniu i jako profesor prawa powinien to pamiętać skłamał? Ja osobiście w jakiś sposób Kaczyńskich cenię, ale raczej zapytałbym o nagonke jaką na nich zrobiła PRAWICOWA telewizja pampersów,a nie mały materialik Orchola. Czy o "sprawie Rydzyka i Tormięsu" kłamał? Ja świadcze że nie, bo tam byłem. Ale odpowiedzcie mi na pytanie, dlaczego tydzien po emisji materiału 100 POLSKICH PARLAMENTARZYSTÓW przysłało mu list z potestem i oburzeniem? Czy polscy parlamentarzyci nie powinni racej zajmować się rastowniaej tego kraju, a nie materiąłami pana Orcholskiego? Czy za to biorą [prawi czy lewi] kilkadziesiat tyięcy miesięcznie? Czy wiecie, ze pod włocławska tam NAPRAWDĘ zalega masa chemicznie aktywnego szlamu, kóry gdy tama pekłaby, zabije całe zycie regionu, a ż po Gdańsk {zapytajcie stowrzyszenia Gaja z Bielska - Białej]? Mozna by tak dłuuuuugo, dłuuuugo. Pisze nie dlatego by walczyć politycznie, ale by prosić was o chwile spokoju, pochamowanie rozjuszenia i trzeźwe spojrzenie. Orcholski to nie szatan wcielony. To dobry dziennikarz, czasem wchodzący na ostro, tam gdzie porusza cudze brudne intresy, a to zawsze kończy się awanturą. Popęłnia błędy,a le my również. Gdyby nie walka polityczna, czy dostałby "Hienę"? Watpię. Nie bronię za to kiedy przesadzał, ale apeluję - pogadajmy, naucmy się rozmawiac. Zadzwońcie do Pzrenmka i zapytajcie: stary czemu tak robisz? Jak sie czujesz z tym tytułem? Czy srasz na to, czy jest ci jednak przykro, że media w całym kraju pisz o tobie tak źle? Postawcie sie w jego sytuacji, pomyślcie "gdybym był nim, jakbym się czuł, czy bym robił takie materiały?". A tak wogóle, to kim bym chciał byc? Odpowiedz Link Zgłoś
mynda Re: Zamykając udział w rozmowie 16.12.03, 12:21 nie wiem, kim chciałbyś być m3man, ale nie wiem też, czy rozumiesz istotę problemu. ostre dziennikarstwo nie polega na przeginaniu pały. a Orcholski jest mistrzem w przeginaniu, niestety - i za to otrzymał ten tytuł. zdecydowanie zbyt często rozmija się z rzeczywistością lub ją cokolwiek nagina - blokersi, powódź w Toruniu, dość głośny wypadek w bydgoszczy - gdzie przeprowadzał dziennikarskie śledztwo, badając częstotliwość zmian świateł za pomocą stopera w "komórce", hakerzy, swego czasu jeszcze sprawa toruńskiej mafii - wg niego jednej z najgroźniejszych w polsce, a jeszcze przypomniała mi się obrona sędziego W. (znanego skądinąd) bezczelnie nachodzonego przez UOP... zebrało się tego trochę... tak to jest, jak się goni za kasą za emisję materaiałó na ogólnopolskiej antenie za wszelką cenę... Oczywiście, można znaleźć więcej dobrych kandydatur do tego tytułu - polskie media są dość zabagnione niestety układami koteriami i innymi chorymi powiązaniami, a zupełnie niezależne dziennikarstwo jest w tym kraju raczej zupełnie niemożłiwe - każdy bowiem manipuluje, robi się to tylko mniej lub bardziej sprytnie. Dość szerokie gremium wybrało jednak Przemysława... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McButelka [...] IP: *.pec.torun.pl 16.12.03, 13:29 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zamykając udział w rozmowie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 14:31 O tobie jest rozdział w podręcznikach dla psychiatrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropek Re: Zamykając udział w rozmowie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 14:29 > Zdziwienie mnie bierze jak wielu znawców działaności Przenmka sie tu znalazło. > pamiętają daty, tematy reportazy, o czym pisał, mowił, jak wyglądał. Niestety, pewne wydarzenia zapadają w pamięć. Zwłaszcza, jak wiązą się z blamażem. > Zaczynam rozumieć, że zazdrość wobec człowieka, który wylądował w jednym z > dwóch najważniejszych centów informacyjnych Polski, zwycięża u was nad żalem, > ze tu zostaliście. A nie ma czego żałować, bo to piękne miasto. Prymitywizm manipulacji polegającej na wmówieniu krytykującym Orcholskiego zawiści aż razi. Ty byłeś dziennikarzem? Dobrze, że już nie jesteś. > Komu źle zrobił materiałem o hackerach? Miesiąc póxniej chłopcy włamali sie na > serwery rządowe. gdyby ktoś posłcuhał, moze by tego nie było [na marginesie - > argument, że sie robi materiał o czymś nielegalnym jest głuupiutki, bo trzeba > by zlikwidowac dziennikarstwo śledcze]. Głupi jest zachwyt nad "zdolnymi ludźmi" dokonującymi przestępstwa i całkowite pominięcie informacji, że włamanie jest przestępstwem. Może zresztą dlatego się włamali, bo Orcholski nie powiedział, że to nielegalne, może chcieli "powtórki" zachwytów nad nimi w mediach? > Kaczyńskich cenię, ale raczej zapytałbym o nagonke jaką na nich zrobiła > PRAWICOWA telewizja pampersów,a nie mały materialik Orchola. A kiedy telewizja publiczna była "prawicowa"? Kpisz czy o drogę pytasz? Nawet za pampersów prezesowali jej ludzie z nadania SLD i PSL. > Czy o "sprawie Rydzyka i Tormięsu" kłamał? Ja świadcze że nie, bo tam byłem. Tylko lekko naciągał. To była półprawda. Czyli całe kłamstwo ;P > Czy wiecie, ze pod włocławska tam NAPRAWDĘ zalega masa chemicznie aktywnego > szlamu, kóry gdy tama pekłaby, zabije całe zycie regionu, a ż po Gdańsk > {zapytajcie stowrzyszenia Gaja z Bielska - Białej]? Tylko czy rzeczywiście zagraża pęknięcie tamy, jak to przedstawił Orcholski, czy też prawdopodobieństwo takiej katastrofy jest mniejsze od zderzenia Ziemi z kometą czy planetoidą - czyli nie warto się nim przejmować, a tym bardziej straszyć ludzi. > by prosić was o chwile spokoju, pochamowanie rozjuszenia i trzeźwe spojrzenie. POCHAMOWAĆ, to się sam możesz, my możemy co najwyżej POHAMOWAĆ czyli powstrzymać się od krytyki. Tylko w imię czego? W imię źle pojętej solidarności toruńskiej? Czy w imię marnowanych przez Przemysława O. publicznych pieniędzy na opowiadanie bajek? Orcholski nie jest żadnym dziennikarzem. "Produkuje" tematy z niczego, nagina rzeczywistość do własnych wizji i prób kreowania się na gwiazdę. Tytuł hieny roku dostał zasłużenie. Dziennikarz ma przedstawiać FAKTY, nie je KOLORYZOWAĆ, czy nadawać im sensacyjny wymiar. Od informacji zależy często życie ludzkie - przypomnijcie sobie stylizowane na przekaz na żywo słuchowisko Wellesa "Wojna światów" i jaką panikę wywołało w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admin Re: Zamykając udział w rozmowie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.12.03, 10:42 > Komu źle zrobił materiałem o hackerach? Żeby postawić takie pytanie, trzeba mieć poważne braki w wyobraźni. Może postawmy je inaczej: ilu małolatów poszło za "kultem hackera", sięgnęło po dostępne w Internecie narzędzia pozwalające "rozłożyć" serwer nawet bez wiedzy jak dane narzędzie działa? Ilu uznało, że trzeba to zrobić, bo w "telewizji powiedzieli", że to jest COOL? Ile strat wyrządzili zachęceni przez Orcholskiego do popełnienia przestępstwa (bo tak to należy nazwać) przypadkowym osobom chcącym normalnie pracować? Z drugiej strony - ilu z nich zrezygnowałoby z hackingu, gdyby zamiast Orcholskiego robił materiał rzetelny dziennikarz, który powiedziałby wyraźnie, że włamywanie do cudzych systemów komputerowych jest przestępstwem z art 268 kk i pozwolił wypowiedzieć się prokuratorom lub policjantom? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Ten cham oczernił ojca dyrektora!!!! skandal!! 16.12.03, 18:05 wielu z was po dziś dzień twierdzi że ks Rydzyk rzucił się z pięściami na kamerzystę i rzekomo go dotkliwie pobił...kategorycznie żądam przeprosin ojca dyrektora od tych którzy twierdzili że to ks Rydzyk pobił! zaś przeciw red Orcholskiemu wnosimy sprawę do prokuratora...podobnie rzeczy się mają z innymi pomówieniami dityczącymi ks Rydzyka z rzekomą kradzieżą świadectw udziałowych i składek włącznie! Dziękuję tym nielicznym forumowiczom takim jak wesoły 3 ignorant i nirmant oraz kilku innym których pseuda nie pamietam którzy nigdy niew uwierzyli nai na moment w kłamstwa sączące się z mediów tzw publicznych psujące dobre imię załozyciela Radia Maryja i TV TRWAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owsik Re: Ten cham oczernił ojca dyrektora.......??????? IP: 212.160.122.* 16.12.03, 18:28 .........?????????? Jak to oczernił ? Jak można bardziej oczernić szefa "czarnych" na całą Polskę ? Jak byś napisał ,że go wybielił to by był prawdziwy powód do wrzasku. Owsik Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Ten cham oczernił ojca dyrektora.......?????? 16.12.03, 20:38 Gość portalu: Owsik napisał(a): > > .........?????????? Jak to oczernił ? Jak można bardziej oczernić > szefa "czarnych" na całą Polskę ? Jak byś napisał ,że go wybielił to by był > prawdziwy powód do wrzasku. Owsik -inaczej mówiąc obrzucił błotem... TVP powinna natychmiast wyrzucić pana Orcholskiego z pracy! To nie pierwszy raz się okazauje ze pan Orcholski mija się z prawdą...piąty raz dostał antynagrodę a on nic. Czy naprawdę TVP nie ma lepszych i bardziej rzetelnych dziennikarzy niż ten dyletant Orcholski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacsierżant Re: Ten cham oczernił ojca dyrektora.......?????? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 20:44 Jasne ,że powinni wyrzucić Orchola. Rydzyk powinien wygrać konkurs na prezesa TVP. Sobecka konkurs na MISS POLONIA. A z kranów powinna lecieć wódka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.Lewandowski Re: Ten cham oczernił ojca dyrektora.......?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 00:48 -raczej woda święcona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gb Re: Ten cham oczernił ojca dyrektora.......?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 00:55 Na szczęście nie żyjemy w państwie wyznanionwym - na nieszczęście za dużo kleru i poparcia dlań w mediach. A co do hien, pana/chama/wójta/plebana Rydzyka i dziennikarzy : fakty i prawda są jak dupa - każdy ma swoją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McButelka Re: Ten cham oczernił ojca dyrektora.......?????? IP: *.pec.torun.pl 17.12.03, 08:52 Popatrzcie, jakie emocje Przemek wywołuje... A może to on o.Rydzyka pobił? Dla mnie jest ciekawe, dlaczego taki "zły" dziennikarz cały czas robi karierę, zamiast stracić pracę, samochód, rodzinę, znajomych i skończyć w radiowęźle elanowskim... To jest zagadka dla "szczekających". Powtarzam - to jest ostry dziennikarz i lepiej, gdy coś mu czasami się nie uda, niż gdyby miał czytać z kartki to, co radiokomitet mu podsunie. Zapraszam na moje strony w celu obejrzenia wstrząsających wideoklipów (nie podaję linku bo cenzuroadmin znowu dostanie rozwolnienia...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Do gb IP: 80.48.189.* 17.12.03, 09:44 Masz raję. RP nie jest państwem wyznaniowym. Natomiast pozostała treść Twojej wypowiedzi jest totalną bzdurą. I tak: piszesz cyt. „... na nieszczęście za dużo kleru...”. Odpowiedz: Na czyje nieszczęście? Czy Ty chociaż wiesz, że dzięki szerzeniu tzw. „luzu”, zliberalizowaniu prawa i obyczajów, - w ciągu ostatnich 10 lat dał się zauważyć spadek ilości powołań kapłańskich? A co masz do kleru? Okrada Ciebie? Korzysta z Twoich podatków i je malwersuje tak, jak robi to rządząca pseudo-elita? Głosi kłamstwa i namawia do złego? Zabiera Ci miejsce pracy? Jeśli nie, to przestań „zawadzać zębami” o kler. Popatrz na siebie i odrobinę pomyśl, czy Twoje postępowanie nie budzi zastrzeżeń. Dalej piszesz, że „... kler ma za duże poparcie w mediach”. Długo nad tym myślałeś, by napisać największą głupotę grudnia? W telewizji publicznej (czyt. partyjnej) ilość czasu antenowego nie przekracza 1 %. A w blokach informacyjnych podawane są kłamliwe i zmanipulowane informacje z życia Kościoła. Niby sprzyja Kościołowi, by za chwilę „przywalić zza węgła” manipulując wypowiedziami Ojca Świętego i innych hierarchów episkopatu. Że nie wspomnę o kłamliwych i wprost oszczerczych „sensacjach” dotyczących Radia Maryja i telewizji Trwam. Na przykład, że te stacje ze względów finansowych „padają” i tylko to kwestia czasu, gdy zamilkną. A wcześniej emisja oszczerczego filmu pt. "Imperium Ojca Rydzyka"? Podobnie kłamliwe informacje głoszono w sprawie tzw. „słuchalności” R. M. i TV Trwam. A odpowiedz, w których to gazetach (w dziewięćdziesięciu paru procentach liberalnych) Kościół Katolicki ma takie poparcie? Ja wiem, że w żadnych. Tę lukę na rynku prasowym wypełnia „Nasz Dziennik”, tygodnik „Niedziela”., co stanowi niecały 1 procent nakładu prasowego w Polsce. To stanowczo za mało jak na kraj, gdzie ponad 90 % obywateli deklaruje się jako katolicy. Więc popatrz, - tak oto wygląda poparcie w mediach. I na końcu Twojej wypowiedzi piszesz: cyt. „fakty i prawda są jak dupa - każdy ma swoją”. Najpierw zdefiniuj pojęcie „fakt”, a potem zabieraj głos na forum. Wtedy unikniesz wypisywania bzdur, w których jak widzę – wyspecjalizowałeś się. Czy nie stać Ciebie na napisanie jakiegoś ambitnego tekstu? Czy tak już do końca swojego życia będziesz wypisywał bzdury? Kiedy Ty spoważniejsz człowieku? Rozróżniamy tylko dwa rodzaje faktów: fakt rzeczywisty i fakt medialny. Nie ma innego podziału, a więc nie możemy mówić o Twoim fakcie rzeczywistym czy o moim. To samo zdarzenie potraktowane jako fakt nie może być opisywane na kilka sposobów pod względem prawdziwości. Jest jeden ! Natomiast fakt medialny to taki, który podany jest przez określone medium - np. „GW”, która podaje jakąś informację o zdarzeniu – powołując się na źródło pozyskania informacji o fakcie, opisane w innym medium –np. w tygodniku „Wprost”. Taka informacja nie jest sprawdzana, czy jest zgodna z faktem rzeczywistym. A więc wystarczy, że w tym wypadku „Wprost” poda zafałszowany opis faktu rzeczywistego, „GW” powieli to kłamstwo, - i tak szerzy się totalna deziformacja społeczeństwa w mediach, ogłupianie ludzi, czego Ty jak widzę jesteś tego przykładem. Pozdrawiam i życzę więcej światłości umysłu, albowiem Naród, który nie myśli skazany jest na zagładę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Doktor bez wyzwisk ani rusz!!! IP: *.torun.mm.pl 17.12.03, 10:49 Doktor jak na chama przystało potrafi tylko posługiwac się argumentami ad personam - ktokolwiek o czymkolwiek pisze to Doktor odrazu od idiotów go wyzywa w swych dłuuuugich postach. Doktor bierz coś na nerwy bo ci popuszczają!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McButelka Re: Doktor bez wyzwisk ani rusz!!! IP: *.pec.torun.pl 17.12.03, 11:01 Doktor nie panuje nad swoimi myślami - to widać. To chory człowiek jest - nadaje się na zamknięte leczenie. Powinni też lekarze odciąć mu internet... I podawać doodbytniczo sole trzeźwiące oraz jednocześnie uspokajające w końskich dawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Doktor bez wyzwisk ani rusz!!! IP: *.torun.mm.pl 17.12.03, 11:25 proponujesz " podawać doodbytniczo sole trzeźwiące" ja natomiast w nawiązaniu do poważnej dyskusji w innym wątku dotyczącym również Doktora forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=9561145&a=9677148 prostestuję!!!!!! bowiem nie wiem czy to była by kara czy nagroda!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pituła Re: IP: 80.48.189.* 21.12.03, 11:44 Tylko Orcholski? Hienę otrzymuje jeszcze: Pan Jeneralski, Durczok i Pieńkowska. Węża roku: Rakowski Kameleona roku: KTT Kapituła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator mediów Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.mm.pl 24.12.03, 11:15 Media Publiczne, jakie są każdy widzi... a jakie media tacy i dziennikarze... Zasada, którą określił nasz sławny toruńczyk M. Kopernik, iż to gorszy pieniądz wypiera pieniądz lepszy, działa także w środowisku mediów publicznych. Na miejsce tych, którzy odchodzą z telewizji publicznej do TVN24 przychodzą... tacy, którym nie przeszkadza, iż chodzą na smyczy. I jak dawniej kwitnie serwizlizm i wazeliniarstwo dzienikarskie. Wszystkich obrońców Pana Orcholskiego, jak i tych, którzy go atakują uprzejmie proszę o oddzielenie swoich osobistych sympatii i uprzedzeń od obiektywnej oceny Jego pracy, wszak właśnie za swoją pracę, a nie za ładny uśmiech otrzymał tę niechlubną nagrodę. A kto przyznał mu tę nagrodę? Bo chyba nie ci, którzy go na tym forum bronią ani ci, którzy go atakują. A forum przyznające ten tytuł z pewnością pod uwagę wzięło wszelkie obiektywne kryteria oceny pracy dziennikarskiej - patrząc na środowisko dziennikarskie mediów publicznych i prywatnych domyslam się, że kandydatów było naprawdę wielu... Pozdrawiam Obserwator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: 80.48.189.* 24.12.03, 14:32 Twoja ocena jest wyjątkowo trafna. Takie są media jacy są dziennikarze, a raczej ci, którzy wysługują sie czerwonym szmatom. O losie, jak długo to jeszcze będzie trwać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateo Re: Orcholski dostał "Hienę Roku" IP: *.torun.mm.pl 03.01.04, 12:19 Ale jesteście zdziwieni, a najbardziej jego koleżkowie hehehehehehe - a tak dobrze się z nim wódkę pije. nie? Odpowiedz Link Zgłoś