Dodaj do ulubionych

Bagaż w LOT

IP: *.tktelekom.pl 23.07.10, 14:35
Lecę z żoną i 8-letnim dzieckiem do Hiszpanii LOT-em. Wiem, że bagaż może być
do 20kg. Mam takie pytania?
1. Czy jest to ciężar bagażu na każdą osobę? Także dziecko?
2. Czy można mieć jedną walizkę o wadze do 40kg na dwie osoby, czy trzeba mieć
osobne walizki po 20kg?
Obserwuj wątek
    • monhann2 Re: Bagaż w LOT 23.07.10, 14:44
      Syn ma osiem lat wiec wykupiony oddzielny bilet. Przysluguje mu wiec
      20 kg (dla kazdego w Was po 20 kg, czyli w sumie 60kg) Musza to byc
      3 osobne walizki, zadna nie przekraczajaca wagi 20 kg.
      • Gość: ines Re: Bagaż w LOT IP: *.rzeszow.mm.pl 24.07.10, 13:20
        Wagę bagażu się sumuje. Może być to jedna wielka walizka(ale to chyba mało
        prawdopodobne, by zmieścić tam 60 kg). Limit obowiązuje na każde zakupione
        miejsce. Możesz mieć np. jedną walizkę 35 kg, drugą 25 i jeszcze bagaż podręczny
        dla każdej osoby(w tym przypadku raczej wielkość się liczy-żeby zmieściło się w
        schowku nad siedzeniami- niż ciężar- niby 5kg na osobę, ale ja zawsze wożę
        cięższy podręczny, ale mały).
        • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: Bagaż w LOT IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.07.10, 13:55
          Waga jednej sztuki bagazu nie moze wynosic 60kg.
          O ile sie nie myle, to maksymalna waga nie moze przekraczac 32kg. Nie
          raz bylem swiadkiem przepakowywania walizek przed check-in, gdyz ich
          waga przekraczala 32kg.
          Waga bagazu podrecznego (info ze strony PLL LOT) to 6kg. Radze nie
          probowac "zabaw" z duza ciezszym bagazem podrecznym. W moim przypadku,
          waga przekraczaja 10kg dla bagazu podrecznego zakonczyla sie wyslaniem
          go jako bagaz rejestrowany.
          • Gość: ines Re: Bagaż w LOT IP: *.rzeszow.mm.pl 24.07.10, 16:48
            Może to byli pasażerowie biznes class, którzy maja prawo do 32 kg bagażu.
            Generalnie info i nasza wymiana zdań dla założyciela wątku mogą być mylące, bo
            może pomyśleć,że musi brać 3 walizki dla 2 dorosłych i 1 dziecka, a to nieprawda.
        • Gość: AirFly.pl Re: Bagaż w LOT IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.07.10, 23:21
          Według przepisów nie sumuje się bagażu. Każdy pasażer ma prawo do jednej sztuki
          o wadze określonej przez przewoźnika. Dopuszczenie jednej, ale za to cięższej
          walizki, to tylko dobra wola pań przy odprawie.
          Dodatkowo: bagaż o wadze przekraczającej 32 kg narusza przepisy BHP (bagaże
          przeładowują ludzie), i najprawdopodobniej nie zostanie przyjęty.
    • Gość: easy Re: Bagaż w LOT IP: *.tktelekom.pl 25.07.10, 13:06
      No to trochę mi namieszaliście w głowie. Chyba lepiej spakuję się w
      osobne walizki albo zadzwonię jeszcze do LOT-u.
      • traveladvisor Re: Bagaż w LOT 27.07.10, 01:28
        I tak to właśnie jest, jak za odpowiedź na pytanie zabierają się nieodpowiednie osoby, a na dodatek nie podające źródła swojej wiedzy.

Współczuję Tobie, "easy". Może zanim zadzwonisz i wydasz pieniądze na połączenie zajrzysz pod ten link. W postaci tabelki, nie powinieneś mieć większych problemów z odnalezieniem odpowiedzi na nurtujące Cie pytanie. W przypadku wątpliwości, zadaj precyzyjne pytanie.

Przepisy bagażowe PLL LOT
        • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: Bagaż w LOT IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.07.10, 11:04
          Drogi TravelAdivsorze,

Milo, ze podales zrodlo. Jednak Twoje zrodlo nie podaje, co sie stanie
          jak na lotnisku waga wskaze np. 35 kg. I po to byla cala ta dyskusja.
          • traveladvisor Re: Bagaż w LOT 29.07.10, 13:13
            Drogi Rafale,

podane źródło nie zawiera odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytanie, gdyż poprawna odpowiedź została w tym wątku już udzielona.

Jedna sztuka bagażu nie może przekroczyć 32 kg ze względu na przepisy bezpieczeństwa i BHP. Pracownik check-in ma prawo odmówić przyjęcia takiego bagażu.
            • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: Bagaż w LOT IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.07.10, 10:01
              Drogi TravelAdivorze,

Brakuje konsekwencji w tym co mowisz. Raz radzisz "easy" by, wierzyl
              tylko temu co jest w linku podanym przez Ciebie. By po chwili wskazywac
              jako prawidlowe zrodlo informacji wypowiedzi innych forumowiczow.
              Hmm ...
              • traveladvisor Re: Bagaż w LOT 31.07.10, 19:51
                Przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi wszystkich uczestników tego wątku, bo mam
                wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem.

Wypowiedzi dotyczące tego, ile sztuk i o jakiej wadze przysługują pasażerom na
                konkretnych trasach w PLL LOT, były rozbieżne. Stąd mój link ze źródłem, by
                rozwiać wszelkie wątpliwości.

Stwierdziłeś, że moje źródło nie odpowiada na pytanie jaka jest maksymalna
                dopuszczalna waga jednej sztuki bagażu. Wyjaśniłem tobie, że na to pytanie
                poprawna odpowiedź już padła. Pozwoliłem jednak sobie ją powtórzyć i rozwinąć.
                Nie wskazałem jednak, że wszystkie odpowiedzi są słuszne, ale tylko tą, która
                mówi o maksymalnej wadze jednego bagażu. Nie ma tu w ogóle mowy o braku
                konsekwencji. Albo nie rozumiesz, albo udajesz, albo dokonujesz wycieczek z
                argumentami ad personam.
                • traveladvisor Re: Bagaż w LOT 31.07.10, 19:52
                  Dla mnie EOT.
                  • jorn Re: Bagaż w LOT 08.08.10, 16:04
                    Kiedyś możliwa była opcja łączenia bagażu dwóch osób lecących razem, albo "przekazania" części limitu i np. zabrania jednej walizki 25kg i jednej 15kg. Od kilku lat w większości linii (a może we wszystkich?) nie ma takiej możliwości, przynajmniej w klasie ekonomicznej.

Pozdrawiam
                    • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: Bagaż w LOT IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.08.10, 16:28
                      witam,

czy te osoby o ktorych wspominasz, leca razem na jednej wspolnej
                      rezerwacji czy tez leca razem ale na dwoch rezerwacjach?
                      w ramach jednej rezerwacji nie mialem poki co zadnego problemu z
                      posiadaniem dwoch walizek kazda po 30 kg, plus dwoch dodatkowych
                      bagazy po 10kg i limicie na kazda osoba po 20kg przy podrozujacych 4
                      osobach

rafal
                      • jorn Re: Bagaż w LOT 09.08.10, 00:11
                        Być może na niektórych trasach jest jeszcze stary system, który pozwala łączyć bagaż osób lecących razem. Ale coraz częściej obowiązuje zasada, którą opisałem wcześniej. Od kilku lat zawsze w warunkach świadczenia usług miałem osobny limit dla każdej osoby nawet, gdy lecimy razem, ale ja głównie latam z Brukseli.

Pozdrawiam
    • ampolion LOT tako rzecze 09.08.10, 03:58
      www.lot.com/web/lot/baggage
    • Gość: bee Re: Bagaż w LOT IP: *.tktelekom.pl 09.08.10, 13:38
      Leciałem w tym tygodniu na i z Majorki LOT-em. Ja, żona i córka. Limit bagażu na
      osobę był 17 kg ale miałem dwie walizki po około 20 kg. Pani przy odprawie
      powiedziała, że bagaż może się sumować z tym, że waga jednej walizki nie może
      przekroczyć 32kg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka