Dodaj do ulubionych

Rezerwacja Ryanair. Problem

IP: *.toya.net.pl 12.06.11, 20:30
Witam. Pisze na forum z problem który mnie spotkał i liczę na pomoc. Wczoraj próbowałem kupić bilety na stronie Ryanair z Katowic do Birmingham. Wypełniłem wszystkie strony i pozycje po czym wyskoczył jakiś błąd. Kazali sprawdzić czy nie dostałem meila i żeby sprawdzić w zarządzaniu rezerwacją czy istnieje taka rezerwacja a jeśli nie to spróbować jeszcze raz. Na meil nic nie przyszło a na stronie po wpisaniu potrzebnych informacji do sprawdzenia rezerwacji nie pokazywało mi jej. Więc spróbowałem drugi za jakieś 20 minut no i znowu błąd. No to spróbowałem następny raz i znów błąd. Powtórzyłem swoją procedurę i tym razem mogłem wejść na stronę zarządzania rezerwacją ale pojawiło się przy płatności że jest anulowana i po odświeżeniu tej strony wyświetliło się że próbuje rezerwować dwa razy na ten sam lot te sami imię i nazwisko oraz z tej samej karty itp. I jeśli jestem pewien to moge dokonać tej płatności za 60 minut. Wyszedłem z tego i spróbowałem wejść do zarządzania rezerwacją ale już nie mogę tak jakby takiej nie było.
Więc zostawiłem to do dzisiaj. Dziś podczas próby wyskoczył od nich komunikat: "PŁATNOŚĆ ZOSTAŁA ODRZUCONA Ze względu na brak autoryzacji płatności rezerwacja NIE została dokonana. Wróć do poprzedniej strony i sprawdź, czy podane informacje są poprawne. Możesz też spróbować użyć innej karty. Dziękujemy."
Dalej nie można wejść do zarządzania rezerwacją i nie dostałem żadnego meila a z konta nic nie pobrali. Saldo jest takie samo jak i wcześniej.
Więc moje pytanie co robić? Próbować z innej karty czy do nich dzwonić czy mają jakąś rezerwację na moje dane? Nie wiem co jest grane. Nie chce żeby mi zabrali pieniądze za ich błędy na stronie.
Obserwuj wątek
    • agnes315 Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 12.06.11, 21:20
      z tego co zrozumiałam, po przeczytaniu tych ich wszystkich regulaminów to prawdopodobnie nastąpił problem z płatnością z karty i rezerwacja została anulowana, sprobuj jeszcze raz od nowa i z inną kartą jak masz możliwość
    • osiek Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 13.06.11, 00:18
      Nie zrobiłeś rezerwacji skoro nie pobrali Ci pieniędzy z karty. Nie ma innej możliwości pobrania środków z karty niż w momencie transakcji, czyli jeśli w ciągu paru chwil nie dostałeś maila z potwierdzeniem rezerwacji a środki z karty nie zostały ściągnięte to rezerwacji nie masz. Zdąża się błąd o którym piszesz, niektórym częściej, niektórym rzadziej (mi jeden raz na ok. 70-80 biletów kupionych dla siebie i znajomych). Spróbuj po prostu zrobić jeszcze raz rezerwację. Jeśli byś miał zrobioną rezerwację system wykryłby podwójną i pojawiłby Ci się komunikat o tym.
      Co do odrzucenia płatności widocznie przylagowało połączenie z Twoim bankiem. Każda transakcja ma limit czasowy na potwierdzenie jej przez bank, i jeśli czas mini z automatu jest odrzucana. To samo przecież zdarza się przy płaceniu kartą w sklepie.

Rób rezerwacje tą samą kartą, a najlepiej jakbyś miał MasterCard Prepaid,(nawet specjalnie kupioną pod te bilety to i tak Ci się opłaci), a już na pewno nie dzwoń do Ryanaira. Chyba że lubisz wysokie rachunki telefoniczne ;)
      • Gość: ramzes11 Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.toya.net.pl 13.06.11, 00:30
        Ale wiele osób w internecie pisze o podobnych problemach i że potem zabrali im pieniądze z konta np. za 3 rezerwacje i też mieli te 3 rezerwacje na jedno imię i nazwisko. Więc boję się że mogą zabrać mi dużo pieniędzy :(
        • imw Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 13.06.11, 07:28
          FR anuluje zdublowane rezerwacje
          • Gość: c# Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 09:08
            Parę razy natknąłem się na ten błąd na stronie. Przypuszczam, że jest spowodowany albo rodzajem przeglądarki (Firefox), albo dwukrotnym kliknięciem w klawisz OK, bo tam wyskakuje okienko, które nie znika od razu po kliknięciu. Zasada, którą stosuję, jest taka - jeśli masz dostęp do wyciągu z karty online, to po jakimś kwadransie-dwóch sprawdź, czy nie pojawiła się blokada - to zależy od banku, np. w mBanku widać ją od razu, w Auchanie MC Prepaid zmniejszają się tylko dostępne środki o kwotę zakupu, a transakcja pojawia się po tygodniu. Następnie sprawdź, czy nie przyszedł mail potwierdzający rezerwację.
            Wejdź w zarządzanie rezerwacją i sprawdź, czy jest dostępna - jest to możliwe nawet, gdy nie znasz jej numeru.

Powtórz rezerwację najwcześniej po godzinie. Bez nerwowych ruchów i wielokrotnego klikania.
      • Gość: artur Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.haye.cable.virginmedia.com 30.09.12, 12:03
        ja kupilem bilety pieniadze i pobrali z kata, wyskoczyla mi informacja z nr. lotu i rezerwacja ale nie dostalem potwierdzenia na e mail czy to moze spowodowac jakies problemy ???
    • Gość: c# Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 09:13
      A tak jeszcze przez ciekawość. Którą kartą i jakiego banku płaciłeś? Bo może nie jest ona aktywowana do płatności internetowych?
      • Gość: ramzes11 Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.toya.net.pl 13.06.11, 12:02
        Płaciłem mastercard aliorbanku
        • Gość: c# Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 12:10
          Sprawdź w danych karty (albo zadzwoń do oddziału), czy przypadkiem nie trzeba jej jakoś specjalnie "włączyć" do transakcji internetowych, albo czy limit masz odpowiedni. Bo wygląda na to, że system odrzucił płatność.
        • lotyzwrocka.pl Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 09.04.12, 16:50
          ja wszystkim polecam płacenie za bilety Ryanaira kartą Mastercard Prepaid BZWBK, wtedy unikamy dodatkowych opłat:)

więcej informacji u mnie na stronie
          • Gość: bb Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.04.12, 08:55
            Tą kartą można chyba jednorazowo wykonać transakcję do 500 zł.
    • w.t.f Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 08.04.12, 12:56
      mój problem polega na tym, że ponad tydzien temu zrobiłam rezerwacje na srtonie ryanaira, jednak nie dostałam ani potwierdzenia na maila ani pieniadze z konta Mastercard prepaid nie zostały pobrane. Gdy chce dokonac ponownej rezerwacji na ten sam lot i na te same nazwiska wyświetla mi sie komunikat że mam juz rezerwacje na ten lot i że nie należy robić podwójnych rezerwacji ponieważ one nie podlegają zwrotom pieniężnym. Czy mam zabookować ponownie ten lot? Czy nadal czekać na potwierdzenie? Dzieki za pomoc
      • Gość: pp Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 19:08
        Tel. na infolinię i w pięć minut wszystko wiesz.
    • w.t.f Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 11.04.12, 17:49
      Witam, mam mały problem z rezerwacją lotu. Kupilam kartę mastercard prepaid w bzwbk, aby uniknąć dodatkowych kosztów. Po zarejestrowaniu karty na stronie prepaid.bzwbk.pl miałam trzy opcje do wyboru 1. karty internetowe plastikowe 2.karty internetowe bez plastiku 3. karty prepaid. Probowałam zarejestrowac karte jak prepaid, ale nie udało się, dlatego zarejestrowalam karte jakos karta internetowa plastikowa. Ta operacja zakończyla się sukcesem...lecz niestety dokonujac rezerwacji na stronie ryanaira, wyskakuje informacja o błędnym wpisaniu danych (numeru karty, adresu) ...Robilam transakcje chyba milion razy...
      • w.t.f Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 11.04.12, 18:01
        Witam, mam mały problem z rezerwacją lotu. Kupilam kartę mastercard prepaid w bzwbk, aby uniknąć dodatkowych kosztów. Po zarejestrowaniu karty na stronie prepaid.bzwbk.pl miałam trzy opcje do wyboru 1. karty internetowe plastikowe 2.karty internetowe bez plastiku 3. karty prepaid. Probowałam zarejestrowac karte jak prepaid, ale nie udało się, dlatego zarejestrowalam karte jakos karta internetowa plastikowa. Ta operacja zakończyla się sukcesem...lecz niestety dokonujac rezerwacji na stronie ryanaira, wyskakuje informacja o błędnym wpisaniu danych (numeru karty, adresu) ...Robilam transakcje chyba milion razy... Czy w tym przypadku jest problem z kartą czy z strona ryanair ktory nie przyjmuje rezerwacji?;/
        • Gość: Rachela Re: Rezerwacja Ryanair. Problem IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.12, 14:42
          widać, że nawet posty piszesz po milion razy.
          system się buntuje, ot co ... ;)
          • tdforever Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 05.05.12, 22:33
            A może jeszcze środków na karcie nie ma...
            generalnie jak czytam te posty o problemach z rezerwacją nasuwają mi się takie przyczyny problemów:
            - szwankuje przeglądarka internetowa,
            - niewystarczający limit na karcie co nie pozwala dokonać transakcji,
            - zbyt duża kwota do pobrania w przypadku karty pre-paid (ograniczenie do 500 zł). Sam miałem taki problem chcąc dokonać rezerwacji dla 4 osób i nie mogłem się nadziwić, że nie można zabukować biletów.
            • imw [Ryanair] przy płatności kartą -odrzuca transakcję 06.05.12, 15:17
              Ryanair: przy płatności kartą - odrzuca transakcję
    • Gość: gość Re: IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.05.12, 19:57
      a można za bilaty Ryanaira płacić z internetu wykonując przelew? Nie wiem jak to u nich sie odbywa...musza byc tylko karty kredytowe?
      • Gość: x Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 22:38
        Zrób jakąkolwiek rezerwację, przejdź do płatności i się przekonaj.
        • Gość: gość Re: IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.05.12, 12:18
          no i niczego sie z tej odpowiedzi nie dowiedziałem...odpowie ktoś?
          • imw dostałeś dobrą odpowiedź ale jesteś zbyt leniwy 14.05.12, 06:32
            aby cokolwiek sam zrobić
    • 4emilia Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 20.06.12, 16:26
      Witak, mam problem.
      2 lipca lecę do Liverpool z goleniowa i rezerwacje robił mój wujek w Anglii, wpisał Emila Zogo, natomiast ja będę musiała zrobić odprawę online i nie wiem co mam wpisać jak będę wypełniała kartę pokładową, skoro mam na imię – Emilia, a na nazwisko – Żogo, mój wujek nie mógł napisać „Ż”, ponieważ tam nie ma u nich kropki nad Z, co w takiej sytuacji mam zrobić ?
      • jakanu Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 20.06.12, 20:40
        Nic nie musisz robić - błędna litera jest dozwolona i nikt się na pewno nie przyczepi. Spokojnego lotu :)
        • 4emilia Re: Rezerwacja Ryanair. Problem 20.06.12, 21:43
          dobrze, a w nazwisku? w odprawie mam napisać Żogo, czy Zogo - tak jak jest na rezerwacji?
    • Gość: lukas ryanair IP: *.agg2.kln.lmk-mlw.eircom.net 23.06.14, 15:41
      witam , mam następującą sytuację, zabukowałem lot w jedną strone liniami Ryanair, ściągnięto mi pieniądze z konta, otzrymałem email z potwierdzeniem lotu i ku mojemu zaskoczeniu dzisiaj sprawdziłem konto i pieniądze były z powrotem na koncie, po zalogowaniu sie na stronie ryanair sprawdziłem ze moja rezerwacja jest aktywna tyle ze nie moge sie odprawić bo lot jest dopiero za 40 dni. co robić??? czyżby ryanair podarował mi kase??? czy jak mam potwierdzenie to jestem bezpieczny i napewno polece? prosze o pomoc. z góry dziekuje.
      Łukasz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka