Dodaj do ulubionych

Opłaty lotniskowe

IP: *.chello.pl 18.05.06, 13:17
Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego każde biuro turystyczne pobiera opłaty
lotniskowe w innej wysokości nawet biorąc pod uwagę ten sam kierunek lotu.
Dla przykładu z Warszawy-Okęcie do Heraklionu na Krecie:

Eccoholiday ustaliło 259 PLN
Rainbow tours 150 PLN
Scanholiday 35e 140 PLN
Triada 52usd 156 PLN

Czy ktoś zna przyczynę zróżnicowania opłat?
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 13:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=41365498&a=41405233
      poza tym wez pod uwage, ze lotnisko zawiera osobna umowe z kazdym przewoznikiem
      i kazdy z nich moze miec inne warunki tejze umowy, wiec stad sa roznice w
      cenie, a biura ktore wymienilas o ile sie nie myle maja roznych przewoznikow.
      • Gość: viola Re: Opłaty lotniskowe IP: *.chello.pl 18.05.06, 13:33
        Odpowiedzi pod podanym linkiem zawierają sprzeczności; mówi się o różnych
        lotniskach a mój przykład temu zaprzecza.
        Nie sądze aby linia lotnicza miała wpływ na wysokość tej opłaty albowiem ceny
        zostały ustalone wcześniej; w przypadkach gdy biuro podróży zmieniło aktualnie
        przewoźnika np z Fishera na Easyjet lub Centralwings opłata pozostaje niezmienna.
        • iberia30 Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 13:48
          jeszcze raz:
          biuro A ma umowe z przewoznikiem Z, ten z kolei z lotniskiem Wawa
          biuro B ma umowe z przewoznikiem Y, ten z kolei z lotniskiem Wawa
          biuro C ma umowe z przewoznikiem W, ten z kolei z lotniskiem Wawa

umowy poszczegolnych przewoznikow z lotniskiem Wawa moga miec rozne warunki,
          np.inny termin platnosci, inne stawki.
          Tak samo, jesli biuro A ma umowe z przewoznikiem Z i Y umowy to moga sie one
          roznic-jw.
          • Gość: :-)))) Re: Opłaty lotniskowe IP: *.chello.pl 18.05.06, 14:07
            Wszystkie transakcje opierają się na umowach. Niemniej nie widzę wyjaśnienia
            tych różnic, które nie tylko dotyczą wysokości ale i stosowania różnych walut.
            • iberia30 Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 14:14
              Gość portalu: :-)))) napisał(a):

> Wszystkie transakcje opierają się na umowach. Niemniej nie widzę wyjaśnienia
              > tych różnic, które nie tylko dotyczą wysokości ale i stosowania różnych walut.

wybacz ale jasniej sie nie da :-))),

rownie dobrze mozna by zapytac czemu wyjazd z roznych biur podrozy do hotelu X
              rozni sie cena?Bo kazde biuro ma inne warunki umowy, ot zagadka.
              • Gość: viola Re: Opłaty lotniskowe IP: *.chello.pl 18.05.06, 14:35
                Raczej każde biuro ma zakupione inne pokoje o różnym standardzie; jedne mają w
                budynku głównym, inne w bocznym, a te najtańsze w bugalowach:-))).
                Każde biuro jest nastawione na określony typ klienta. Odbiegasz od tematu,
                rozumiem,że twoje argumenty zostały wyczerpane.

Czekam na wyjaśnienia innych:-)).
                • iberia30 Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 15:06
                  Gość portalu: viola napisał(a):

> Raczej każde biuro ma zakupione inne pokoje o różnym standardzie; jedne mają w
                  > budynku głównym, inne w bocznym, a te najtańsze w bugalowach:-))).
                  > Każde biuro jest nastawione na określony typ klienta.

tak bywa, ale nie jest to regula .

>Odbiegasz od tematu,
                  jesli nie widzisz analogii to juz twoje zmartwienie.

> rozumiem,że twoje argumenty zostały wyczerpane.

raczej proba wyjasnienia.

> Czekam na wyjaśnienia innych:-)).

ja rowniez.
                • derduch Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 17:33
                  O pokoju który dostanę nie decyduje biuro podróży z którego pojechałem lecz dany
                  w recepcji banknot z gębą prezydenta pewnego zamorskiego mocarstwa.

A co do opłat to poprosstu niektóre linie czy biura podróży jawnie okradają
                  klientów podając zawyżone opłaty lotnniskowe.
                  • iberia30 Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 17:48
                    derduch napisał:

> O pokoju który dostanę nie decyduje biuro podróży z którego pojechałem lecz
                    dany w recepcji banknot z gębą prezydenta pewnego zamorskiego mocarstwa.

jak do tej pory wszystkie moje pokoje byly ok...bez owego banknotu :-)

> A co do opłat to poprosstu niektóre linie czy biura podróży jawnie okradają
                    > klientów podając zawyżone opłaty lotnniskowe.

racja.
                    • derduch Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 18:20
                      iberia30 napisała:

> jak do tej pory wszystkie moje pokoje byly ok...bez owego banknotu :-)

Biel może być jeszcze bielsza! ;-)

A w sumie moje pokoje też zawze były ok, z tym że ja nigdy nie ryzykowałem bez,
                      chociaż raz w Sea Gull dostałem chyba najlepszy pokój w hotelu za...
                      wedlowską(!) czekolade, zadna inna nie wchodziła w gre ;-)
                      • Gość: viola Re: Opłaty lotniskowe IP: *.chello.pl 24.05.06, 08:43
                        Derduch, jeżeli o biurach podróży piszesz "jawnie okradają klientów" to twoje
                        wciskanie banknotu recepcjoniście mógłby ktoś nazwać korumpowaniem personelu
                        hotelowego:-).
                        Ciekawa jestem jak sprawdzasz czy otrzymałeś najlepszy pokój w całym hotelu bo
                        wręcz przechwalasz się o tym. Gdy w sezonie wszystkie pokoje hotelowe są zajęte
                        przez wczasowiczów pole wyboru recepcjonisty jest raczej niewielkie:-). Piszę
                        oczywiście o hotelu dobrego standardu a nie omijanego przez turystów w którym
                        "świeci pustkami".
    • brtlmj Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 14:02
      > Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego każde biuro turystyczne pobiera opłaty
      > lotniskowe w innej wysokości nawet biorąc pod uwagę ten sam kierunek lotu.

Na przyklad dlatego ze to, co sie nazywa "oplaty lotniskowe" to w rzeczywistosci
      "oplaty lotniskowe, podatki i
      wszystko-czego-nie-dalo-sie-dodac-do-ceny-biletu-bo-wygladalby-za-drogo".

Kupilem kiedys biler Ryanaira. Dzien pozniej zaczela sie wielka promocja,
      "bilety za jednego centa". Mowi sie trudno, stracilem... ale chcialem sprawdzic
      ile stracilem. I co sie okazalo ? Wcale nie stracilem, zyskalem. Owszem, same
      bilety byly praktycznie za darmo, ale te tajemnicze "oplaty" po cichu
      podskoczyly, tak ze calkowita cena byla wyzsza.

Bartek
      • siamlady Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 16:11
        Bartek ma rację.
        poza tym każde biuro IATA też ma dowolnie ustalaną opłatę manipulacyjną za
        wystawienie biletu.
        Co do cen pakietu turystycznego - najbardziej fair jest podawanie ceny która
        zawiera już wszsytko.
      • iberia30 Re: Opłaty lotniskowe 18.05.06, 17:02
        brtlmj napisał:

> Kupilem kiedys biler Ryanaira. Dzien pozniej zaczela sie wielka promocja,
        > "bilety za jednego centa". Mowi sie trudno, stracilem... ale chcialem
        >sprawdzic ile stracilem. I co sie okazalo ? Wcale nie stracilem, zyskalem.
        >Owszem, same bilety byly praktycznie za darmo, ale te tajemnicze "oplaty" po
        >cichu podskoczyly, tak ze calkowita cena byla wyzsza.

dokladnie taki sam chwyt zastosowal centralwings o czym pisalam tu :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=711&w=41456526
    • Gość: HiHi Re: Opłaty lotniskowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 17:14
      Wszytko zalezy co sie kryje pod tajemniczym pojeciem "opłta lotniskowa"
      Napewno nie jest to stala oplata pasazerska, bo ona jest jednakowa dla wszytkich
      Tekst ze strony:
      www.lotnisko-chopina.pl/

Uwaga Pasażerowie Lotniska Chopina!

Sprawdź, czy nie zapłaciłeś zbyt wysokiej opłaty pasażerskiej
      Korzystając z usług Lotniska Chopina w Warszawie pasażer ponosi opłatę
      pasażerską, która jest pobierana za pośrednictwem linii lotniczej przy zakupie
      biletu.

Opłaty pasażerskie
      Terminal Opłata pasażerska
      Terminal 1 60 PLN
      Terminal Krajowy 24 PLN
      Terminal Etiuda 30 PLN

Tak wiec pod tym pojeciem moze sie kryc wiele rzeczy, a stosuje sie to po to
      aby cena danego pakietu lepiej wygladala w reklamie

• Gość: viola Re: Opłaty lotniskowe IP: *.chello.pl 19.05.06, 08:31
        Okazuje się,że biura turystyczne potrafią w "opłacie lotniskowej" ukryć
        tajemnicze koszty ponad opłatę pasażerską. Dziękuję za uświadomienie mi tego faktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka