Dodaj do ulubionych

WizzAir - kosmetyki

IP: 91.145.139.* 19.08.09, 01:03
Dziś dowiedziałam się, że WizzAirem w bagażu rejestrowanym nie mozna
przewozić płynów (co jest idiotyczne, ale niech tam). I mam
zagwozdkę, czy kosmetyki to tez płyny? Tonik pewnie tak, ale np.
kremy? Jeśli tak, to czy mam je wszystkie wwalić do podręcznego?
Obserwuj wątek
    • Gość: mimi Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.09, 07:00
      Krem należy rozsmarować równą warstwą na twarzy a po locie z powrotem do
      słoiczka i będzie po kłopocie... A tak na poważnie to kosmetyki przewozi się w
      foliowych woreczkach o pojemności 1 litra zamykane na suwak lub zawiązywane.
      Trzyma się je dumnie przed sobą a całe lotnisko wie jakiego kremu używamy od
      oczy, tudzież czy mamy problemy z grzybem lub inną egzemą /maści, płyny itd./
      • Gość: Aga Re: WizzAir - kosmetyki IP: 91.145.139.* 19.08.09, 08:57
        Dlaczego się je trzyma przed sobą? ;) I ten woreczek o pojemności 1
        litra może być tylko jeden? Miałam w planach zawiezienie kosmetyków
        w prezencie, ale patrzę, że to chyba nie wypali...
        • Gość: DS Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.aster.pl 19.08.09, 09:06
          W sumie tez ciekawa jestem jak to jest. Przeciez bagaz rejestrowany przeswietlany jest przez obsługe lotniska, nie pracowników poszczególnych linii lotniczych. Czy obsługa lotniska dla każdej linii stosuje inne standardy? Trudno mi w to uwierzyć. A w innych liniach płyny (w tym kosmetyki) w rozsądnych ilościach i zabezpieczone przez stłuczeniem, wylaniem spokojnie można w bagaż rejestrowany włożyc. Więc czy zakaz w Wizz ma jakies przełożenie na to co sie w praktyce dzieje?
          • Gość: Aga Re: WizzAir - kosmetyki IP: 91.145.139.* 19.08.09, 09:46
            Już pominę to, że innymi liniami można spokojnie przewozić alkohol
            (w dozwolonych ilościach), a tu nie. Chyba wezmę najpotrzebniejsze
            kosmetyki do woreczka, a resztę kupię na miejscu. Lipa.
            • a380 Re: WizzAir - kosmetyki 19.08.09, 13:23
              Nie jest to wymysł Wizzair, ale Unii Europejskiej. Obowiązuje od 6 listopada
              2006 wszystkie linie lotnicze, które latają do/z i na terenie UE. Alkohol i
              kosmetyki, który można przewozić w bagażu kabinowym muszą być kupione i
              odpowiednio zapakowane w strefie wolnocłowej lotniska, z którego wylatujesz.
              Szczegóły co wolno, czego nie wolno i co jest a co nie jest płynem znajdziesz np
              tutaj:
              www.katowice-airport.com/download/pl/eu_rules_pl.pdf
              • Gość: DS Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.aster.pl 19.08.09, 13:29
                Ale zauważ, że mowa jest o bagażu REJESTROWANYM, nie podręcznym...
        • serendepity Re: WizzAir - kosmetyki 19.08.09, 09:45
          Nie przejmuj sie tylko wkladaj normalnie kosmetyki do bagazu. Nikt tego nie
          sprawdza. Trudno oczekiwac, zeby ludzie jezdzili bez kosmetykow na urlopy.
          • Gość: mimi Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 11:08
            No niestety sprawdza i każe wrzucić do kosza... i nie ma dyskusji
            • Gość: dinar Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.aster.pl 20.08.09, 12:08
              Od zawsze woże kosmetyki i inne płyny (np. wino) w bagazu rejestrowanym i nikt mi nigdy nie kazał ich nigdzie wyrzucac.

Wizz rzcezywiście ma taką instrukcje na swojej stronie internetowej gdzie zdawkowo pisze, że płynów (a więc w domyśle także kosmetyków) nie wolno wkładac do bagażu rejestrowanego, a ja i tak notorycznie je tam Wizzowi wkładam... wieć niech się autorka watku nie przejmuje, wsadza kosmetyki i jedzie.

Oczywiście badaż podręczny to zupelnie inna bajka.
              • a380 Re: WizzAir - kosmetyki 20.08.09, 12:42
                Wejdź na stronę Wizz i poczytaj, co wolno w bagażu rejestrowanym a co w podręcznym
                • Gość: zozolica Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:22
                  Nie przejmuj się i pakuj kosmetyki i inne płyny:) Własnie tydzień
                  temu leciałam Wizzair - a dodam, że latam przynajmiej raz w
                  miesiącu - i bagaż rejestrowany nie jest sprawdzany. Nigdy nie
                  zdażyło mi się żebym musiała wypakowywać płyny, zarówno kosmetyki,
                  jak i alkohol. Poza tym przy odprawie nikt się nie pyta, czy w
                  bagażu rejestrowanym przewozimy płyny, dotyczy to wyłącznie bagaży
                  podręcznego.
                  • Gość: Mariola Re: WizzAir - kosmetyki IP: *.icpnet.pl 29.08.09, 22:50
                    I tu się mylisz -bagaż rejestrowany, ten w walizkach, który oddajesz przy odbiorze karty pokładowej jest również prześwietlany, tylko nikt z pasażerów tego nie ogląda.
    • Gość: eM Re: WizzAir - kosmetyki IP: 195.20.110.* 20.08.09, 13:33
      także latam wizzairem - mozesz miec kosmetyki, alko i co tam chcesz -
      ale w granicach rozsądku - jesli wpakujesz 10 l vodki myślę ze Ci
      ją zabiorą :)

Kilka kremów i tonik nie robi im szczegolnej roznicy :P

Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka