Dodaj do ulubionych

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

IP: *.net.inotel.pl 24.10.09, 11:38
Czy po ubiciu oleju z cukrem powstaje u was, tak jak na filmie,
biała maź? U mnie niestety nie :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Lika Re: Jak zrobić ciasto marchewkowe? IP: *.jjs-isp.pl 20.11.09, 18:43
      Nie, moim zdaniem, oni troszeczkę oszukali przy montażu : w życiu nie ubije ci
      się olej z cukrem na "maź" - żeby powstała taka "emulsja" jak na tym wideo,
      musimy doda do leju trochę wody lub białka - TYLKO NIE dodawaj wody "czystej",
      ale od razu 1 jajko.(Gotowa jestem założyc się o duże pieniądze, że oni tak
      właśnie zrobili, a potem dopiero sfilmowali "śłiczną białą pianę") Ja zaś
      zrobiłam inaczej - jak w przepisie M. Gessler - tj. najpierw ubiłam jajka z
      odrobiną cukru (a, właściwie z cukrem waniliowym, bo pozostałe "suche składniki"
      wymieszałam razem z mąką i cynamonem w oddzielnej misce - tak jak pokazali na
      VHS)po czym, do tych jaj dodałam po troszeczku olej, nie przestając ubijac na
      najwyższych obrotach (tak jak majonez się robi,jeśli kiedykolwiek robiłaś ten
      sos w domu sama, to wiesz, jak, jeśli - nie , to w "wysokich obcasach" ze 2
      tygodnie temu był przepis, lub na
      ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Majonez,,5408554,9495.html
      Dopiero potem dodałam mąkę ( a nie tak, jak u p. Marty Gessler - na zmianę po
      trochu mąkę i olej) - tak po prostu jest szybciej i prościej, a jak się ma już
      rozgrzany do 180C piec, to szkoda prądu czy gazu przecież :). Potem marchewkę i
      orzechy. W tym video oni użyli tylko włoskich i tylko na przybranie, ja zaś
      dodałam siekane - do ciasta do środka. Teraz siedzi w piecu - zobaczymy co z
      tego wyjdzie ;-). Pewnie jakiś zakalec. Ale pachnie przecudnie...
      • Gość: ula Re: Jak zrobić ciasto marchewkowe? IP: *.chello.pl 23.01.10, 19:25
        Do srodka oprócz posiekanych orzechów również rodzynki :-)
    • najma78 Re: Jak zrobić ciasto marchewkowe? 25.01.10, 11:55
      Ciasto marchewkowe jest bardzo proste i smaczne.

Moj przepis:
      -140ml oleju
      -2 jajka
      -200g jasnego brazowego cukru (puder - wyglada jak piasek z woda)
      -300 marchwi startej na normalnych oczkach
      -100g rodzynek
      -75g orzechow wloskich (posiekanych)
      - 180 g maki
      - 1 lyzeczke proszku do pieczenia
      - szczypta soli
      -1/2 lyzeczki sody
      -1 lyzeczka cynamonu
      - 1/2 swiezo startej galki muszkatolowej
      -1/2 lyzeczki miksu przypraw (sklad m.in. kolendra w proszku) mozna pominac

Przygotowanie:
      Olej, jaja i brazowy cukier zmiksowac, dodac marchew, rodzynki, orzechy i
      przyprawy, pozniej przesiana make z soda i proszkiem. Wszystko polaczyc i piec
      godzine w temp. 150 st.

Krem:

-100g miekkiego masla w temp. pokojowej
      -80g cukru pudru do glazurowania
      -250g serka mascarpone

Nie jestem pewna czy w Polsce mozna kupic cukier poder do glazurowania czyli
      taki sztywniejacy, ale takiego najlepiej uzyc choc mozna zwyklego, natomiast w
      wersji z serem twarogowym zrobi sie z tego rzadka masa nienadajaca sie do
      pokrycia ani przelozenia ciasta wiec jest konieczny specjalny cukier. Osobiscie
      uwazam ze smaczniejszy krem jest z serkiem maskarpone.

• Gość: Ciastomarchewkowe Ciasto marchewkowe IP: *.217-10-115.netatonce.net 01.05.10, 09:45
      Jak byłam młoda (czyli jakies 20 lat temu) to jakoś nigdy nie
      słyszałam o cieście marchewkowym. Ale jakies 5 lat temu się w nim
      zakochałam.

• Gość: gość Re: Ciasto marchewkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 12:34
        Czy jest jakaś różnica jak się wsypie łyżkę czy łyżeczkę cynamonu? Bo jest dziwne tłumaczenie: jest napisane łyżeczka, a po polsku mówią łyżka. Chyba zwykłe przeoczenie, ale nie powinno takich być...
    • Gość: Marchew Jak zrobić ciasto marchewkowe? IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 18:31
      Czas:DO 60 MINUT
      Poziom trudności: ŚREDNIE
      Koszty: ŚREDNIE
      Dla ilu osób: POWYŻEJ 4

Ciasto marchewkowe - składniki

1 i 1/4 szkl. oleju
      4 jaja
      2 szkl. drobno utartej marchewki
      2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżeczki sody szczypta soli
      orzechy
      rodzynki
      polewa: czubata łyżka kakao
      4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
      2 łyżeczki zimnej wody
      Ciasto marchewkowe - sposób przygotowania

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka