Dodaj do ulubionych

Polska kebabem stoi

IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 15:07
Patrząc na naszą historię, to trudno sie dziwić my zawsze lubiliśmy zapożycząc wschodnie rzeczy na nasze potrzeby i mieszać je z kulturą zachodnioeurpejską, tworząc typowo polski miszmasz. Stąd przecież zupany, kontusze, szable, husaria itp. W gastronomii też przecież tak było.

Jeżeli chodzi o kebab to popularność zawdzięcza w dużej mierze swojej cenie. Za poniżej 10 złotych można zjeść wysokokaloryczny i jak się wie gdzie smaczny posiłek. Nie zbyt zdrowy, ale bardziej opłacalny i jednak zdrowszy niż inne Fast foody np Macdonaldy, gdzie za 10 zł nikt się nie najje. Stąd duża popularność wśród braci studenckiej chociażby. Ale ludzie w przerwach i z banków idą na kebeba.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sraka Polska kebabem stoi IP: *.138.246.94.ip4.artcom.pl 30.09.10, 16:07
      Po pierwsze kebap,nie kebab.
      Po drugie,ten syf,ktory sprzedaje sie w Polsce nie ma nic wspolnego z tureckim,czy nawet niemieckim daniem.Fuj!
      • amkkmp Fast food to nie konkretne potrawy 01.10.10, 09:35
        Fast food to sposób ich przyrządzenia. To, co serwują "Złote Łuki" i większość kebabiarni to faktycznie syf. Ale co złego jest w kebabie? Opiekane mięso (bez tłuszczu) - jagnięcina, baranina, ew. drób, pieczywo, warzywa i sos jogurtowy z przyprawami. W hamburgerze? Mielona, ugrillowana wołowina w pieczywie. Pizza? Cienkie ciasto, sos pomidorowy, warzywa, ser. Naprawdę, nie jest to bardziej szkodliwe, ani tuczące od schabowego z ziemniakami. No ale jak się pójdzie do McDonalda, czy budki z kebabem za rogiem, to zamiast pieczywa dostanie się... no sam nie wiem, jak to nazwać, zamiast mięsa jakieś odpadki, a zamiast sosu jakieś chemiczne świństwo.
    • Gość: fretka Re: Polska kebabem stoi IP: *.chello.pl 30.09.10, 16:11
      Ale co w nim ma być takiego niezdrowego? Mięso, dużo warzyw (czasem prawie sama kapucha pekińska), chleb.. mam dość czytania, że wszystko co nie jest dietetyczną żywnością dla grubasów jest niezdrowe. Chodzę po 15 km dziennie, nie takie rzeczy spalam. niezdrowe mogą być papierosy, ale nie normalne jedzenie.
      • Gość: Robert Foltyn Re: Polska kebabem stoi IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.09.10, 17:24
        Zgadzam się. Kebap nie musi oznaczać niezdrowego jedzenia.
        Adana kebap podany tak: tinyurl.com/39w5jtw
        wzbudza u mnie dużo mniej kontrowersji niż np. kluski śląskie ze skwarkami.
      • Gość: Logan O sposób serwowania chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 18:33
        Nie wiem ilu właścicieli kebabów czy kebapów o tym wie że palnika nie powinno się nigdy wyłączać. Jeżeli wyłącza się palnik w mięsie zaczynają rozmnażać się bakterie dość niebezpieczne dla zdrowia. Co do zdrowej i niezdrowej żywności, wszystko zależy od sposobu przyrządzania i surowca, nawet hamburgery z dobrego mięsa i dobrze zrobione będą zdrowe, oczywiście wszystko z umiarem.
      • misself Re: Polska kebabem stoi 30.09.10, 21:29
        Gość portalu: fretka napisał(a):

> Ale co w nim ma być takiego niezdrowego?

Też się zastanawiam.
        Chyba tylko ten sos, jeśli gotowy i na majonezie, ale zawsze można poprosić o mniej.
        Bez paniki, nie wszystko, co szybko, jest fast foodem :-)
    • edwood1 armagedon 30.09.10, 16:15
      no i klasycznie polska specjalność to kebab ze smutnym ogórem, gdzie mięso jest prawie zastapione kapuchą

do tego wielkie bogactwo sosów - czosnkowy (jogurt plus czosnek) ostry (keczup + pieprz) oraz sos tysiąca wysp ( hgw co tam jest )

warto tez wspomnieć że podanie na raz w/w cudu orientu oraz frytek jest zadaniem nieosiagalnym. w dniu w którym sie to uda nastąpi zacmienie słońca a nad całym krajem pojawi się wielka łuna zwiastująca armagedon.

bezproblemowe wlożenie frytek do tortilli + mięsa + sosu jest kolejnym znakiem apokalipsy, która szybko nas nie czeka. jesli juz jakims cudem sięba to uda - tzn. 8-10 frytek znajdzie sie w kebabie trzeba zaplacic za cała porcję. czesto też można usłyszeć że cała porcja sie nie zmieści. można tez usłyszec focha od jakiejś blondi że takich rzeczy nie robimy

ostatecznym znakiem niedwołalnego końca swiata będzie brak kapuchy i ogóra w kebabie. nasz swiat jest jednak bezpieczny w 100 % gdyz nawet faceci o sniadej cerze urodzeni na dalekim wschodzie po przbyciu do bolandy ładuja to do kebabów, które by wstydzili sie pokazac swoim matkom.

• edwood1 Re: Polska kebabem stoi 30.09.10, 19:12
      > jedza smieci po prostu - i staja sie tym co jedza - smieciami
      > to widac na ulicy polskiej - 50 latki jak truposze, malolaty garbate
      > degrengolada
      > ale poki co sie ciesza - za 10 zlotych

a ty kolego na pewno wygladasz jak młody marlon brando i rzeczy tańcze niz 12 zł przyprawiaja cie o mdlosci

co zrobic żeby byc tak zajebistym ?
      • Gość: buc Re: Polska kebabem stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 19:26
        Jakbys uzywal mozgu to bys sie domyslil - nie jedz smieci. Widocznie jesz ich za duzo skoro zadajesz takie pytania.
        • edwood1 Re: Polska kebabem stoi 30.09.10, 20:24

> Jakbys uzywal mozgu to bys sie domyslil - nie jedz smieci. Widocznie jesz ich z
          > a duzo skoro zadajesz takie pytania.

cholera chyba nigdy nie będę taki zajebisty jak wy.
    • Gość: Dolnopłuk Wiesław Polska kebabem stoi IP: *.multimo.pl 30.09.10, 20:35
      Ale to coś w Polszy w ogóle nie przypomina kebapu!!! U nas leją keczup, jakieś sosy, mnóstwo kapusty, kukurydzę, mięso nie wiadomo z czego i ta buła...Normalnie chleb baltonowski. w tureckiej kebapowni mięsko jest z barana, surówki maczają wcześniej w jakichś zalewach, sosy robia sami ręcznie (u nas z butelek , najczęściej fanex żerań, mozna zapić ayranem, no i placek , delikatny , nie zapychający, chrupiący, prosty...A najważniejsze , że robią go Turcy - w Polsce z 2 razy spotkałem się z Turkiem robiacym to danie...
      Oto kebap, który jadłem 2 tyg. tem w Gelsenkirchen w Tureckiej knajpce.
      img828.imageshack.us/img828/6339/zdjcie051b.jpg
      • Gość: nocai Re: Polska kebabem stoi IP: *.chello.pl 01.10.10, 08:35
        > sosy robia sami ręcznie

Gdzieś ty widział sosy w Turcji ?, czasami jest czosnkowy, a tak to głównie keczup i majonez.
        • powiedz_to_koniowi Re: Polska kebabem stoi 01.10.10, 10:25
          Podobnie i ten "chrupiący chlebek"... ;)
          W Turcji wszystkie kebaby które jadłem, to było pół bułki wrocławskiej, do tego mięso, a jak miałeś szczęście - to jeszcze kilka plasterków pomidora. Sosów nie było. Podobno gdzieniegdzie bywają - w regionach, w których akurat nie byłem.
          • Gość: nocai Re: Polska kebabem stoi IP: *.chello.pl 01.10.10, 10:52
            dokładnie, mieszkający w Turcji (nie Turcy, ale i nie Polacy), przyznają, że w Polsce kebab jest o wiele smaczniejszy niż w Turcji. Arabska bułka, mięso i warzywa polskie i sosy włoskie :-)
            • Gość: ziom Re: Polska kebabem stoi IP: *.csh.com.pl 01.10.10, 12:35
              prawda bylem w turcji i jadlem u nich "kebaba" ktory byl slabiutki.. lepsze sa w polsce...
    • Gość: ja W obronie IP: 213.17.128.* 01.10.10, 00:01
      Nie zgadzam się z pejoratywną opinią autora dotyczącą kebaba. Jestem posiadaczką baru specjalizującą się w tego typu daniach i moge zagwarantować, że kebab nie jest potrawą bardziej kaloryczną niż tradycyjny polski obiad, a jego "niezdrowości" też nie mogę potwierdzić. Mięso jest pieczone,a nie smażone wiec samo mówi za siebie, warzywa same w sobie nie są niezdrowe więc jedynie do kaloryczności sosów można się przyczepić. Dodatkowo po zjedzieniu porcji takiego dania jest się najedzonym przez pół dnia. Ja polecam. Jem kebaby od kilku lat właściwie codziennie i nie przytyłam więc chyba nie jest z nimi źle.
      • irenka82 Re: W obronie 01.10.10, 06:00
        kebab to smieciowe jedzenie?? bez przesady. mieso z kurczaka (skoro baranina jest TAKAAAA tlusta), swieze warzywa, cienkie ciasto (jak np. w rollo kebabie), i zawsze mozna poprosic o wersje bez sosu. pysznosci. a poza tym codziennie sie tego nie je. niezdrowe są papierosy, jak slusznie ktos przede mną zauwazyl.
      • Gość: Lrafin Re: W obronie IP: *.217-171-52.tkchopin.pl 01.10.10, 08:43
        Popieram.

Jem kebaby od kilku lat po kilka razy w tygodniu (bo nie zawsze mam czas zrobić sobie obiad samemu w domu) i jakoś nie przytyłem. A zawsze jem z sosem. Tyle że zawsze w dobrej knajpie, gdzie wszystko (nawet sos) robią na miejscu.

Jakby się tak zastanowić, to taki typowy 'polski' 'zdrowy' obiad (schabowy, ziemniaki polane tłustym sosem i minimalne ilości jakiejś surówki) jest mniej zdrowy od dobrze przygotowanego kebabu. To nie jest żart.
    • Gość: Lrafin Re: Polska kebabem stoi IP: *.217-171-52.tkchopin.pl 01.10.10, 08:37
      Popieram.

Kebap (czy tam kebab) jeśli z dobrej knajpy jest bardzo smaczny i zdrowy. Podobnie jest z pizzą. Podobnie jest z frytkami. Nawet hamburger może być zdrowy. Tylko trzeba zwrócić uwagę na "z dobrej knajpy". Tyle że to oznacza że trzeba zapłacić trochę więcej niż 10zł i tu zaczyna się problem...
    • rybunia1988 Re: Polska kebabem stoi 12.09.14, 22:19
      To trochę przykre jak dla mnie. Całkiem lubię kebaba, ale nagle w Polsce kebab stał się najpopularniejszym daniem... A biorąc pod uwagę standardy niektórych "bud" z kebabami, to aż strach jeść...
    • panjeziorak Re: Polska kebabem stoi 15.09.14, 09:03
      Staram się nie jeść kebabów ze względu na to, że nie wiadomo z czego są robione.
    • gaskins Re: Polska kebabem stoi 15.09.14, 14:44
      To chyba nawet nie chodzi o przejmowanie czegoś od innych ludzi/narodowości. Kebab jest u nas tak popularny głównie dlatego, że jest dostępny przez całą dobę;) tzn wracając po nocy z imprezy albo w sytuacji kiedy musisz się przesiąść i masz sporo czasu i chcesz coś zjeść jedyną rzeczą jaka będzie czynna będzie wlasnie kebab albo mcdonald.
    • martha_ska Re: Polska kebabem stoi 17.09.14, 12:43
      ja tam uwielbiam kebaby i nigdy się ich nie wyprę!

odchudzanienakawie.pl/
      www.odchudzanienakawie.pl

<a href=" odchudzanienakawie.pl ">zielona kawa</a>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka