Dodaj do ulubionych

Surówka z białej kapusty

03.03.11, 13:27
Witam:)
Piszę pierwszy raz na tym forum z nadzieją, że mnie zrozumiecie i poradzicie. Mianowicie szukam przepisu na surówkę z białej kapusty. Chodzi mi o taką kapouste jak to własnie w knajpach podają. Ona jest delikatna w smaku, nie jest twarda, z marchewką, koperkiem, może cebulką. Ona jest jakoś specjalnien wcześniej przygotowana...Jest jakby lekko zakwaszona, nie wiem sama jak to określić, ale wydaje się, że nie jest surowa, może zblanszowana?. Myślę, że może zalana wodą i odstana ze 2, 3 dni. Znacie może sposób na taką kapustkę?Wszędzie czytam, że należy kapuste poszatkować, sparzyć i dodawać następne składniki, ale i tak nie wychodzi taka o jaką mi chodzi, tylko gorzkawa - jednym slowem nie taka. Powinna być jeszcze posolona? ugnieciona, i zalana wodą? Odstana? zna ktoś idealny sposób ?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Surówka z białej kapusty IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 16:54
      ocet jabłkowy i jabłko tarte
    • Gość: gość Re: Surówka z białej kapusty IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 16:57
      jeśli kapustę cieniutko pokroisz i dodasz na miskę surówki 2-3 łyżki octu jabłkowego, jedno jabłko tarte, pół dużej cebuli, marchewkę tartą, koperek i albo olej albo śmietanę, sól, pieprz, troszkę cukru to cały sekret, niektórzy dają jeszcze cieniusieńkie plasterki ogórka zielonego ze skórką, lub paprykę (paseczki cieniusieńkie), przy papryce-wersja bez śmietany
    • Gość: blue Re: Surówka z białej kapusty IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 18:30
      może Ci też chodzić po prostu o cienko pokrojoną kapustę, a następnie zmiażdżoną za pomocą pałki drewnianej, zakończonej kulką (taka do makutry), lub ręcami, która trochę przegryzła się w lodówce, wtedy ona mięknie, bo wycieka z niej sok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka