Gość: agat@ IP: *.sympatico.ca 28.06.04, 02:44 a jak zamienic swieze drozdze na takie w proszku? mieszkam za granica i nie mam dostepu do swiezych drozdzy... prosze o pomoc w przeliczeniu proporcji! dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: normalny Re: Chleb domowy z żurem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:40 15 dkg drożdży do takiej iliści mąki to chyba lekka przesada; ja piekę chleb z 2,5 kg mąki i na tę ilość wystarcza 1,5 dkg drożdży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Chleb domowy z żurem IP: *.proxy.aol.com 13.07.04, 03:51 www.breadworldcanada.com/beginnertips/begintipsi.asp Strona kanadyjska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakas Re: Chleb domowy z żurem IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 30.08.04, 12:08 a moj kochanek nie dał mi nawet spróbowac, sam wszystko zjadł ;) hehe, tak moj drogi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Chleb domowy z żurem IP: *.proxy.aol.com 30.08.04, 16:42 Ten żur to chyba jako dodatek dla imitowania bezdrożdżowego zaczynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: Chleb domowy z żurem IP: 12.21.160.* 30.08.04, 17:37 a czym smarowac aby skorka byla nie tylko chrupiaca ale i swiecaca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: Chleb domowy z żurem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 07:52 Dawno dawno temu osobiscie widzialem jak to robil piekarz w malej piekarence. Gorace bochenki chleba wyjete z pieca i poukladane na polce pedzlowal czyms na ksztalt szczotki-zmiotki umaczanej w wodzie. I po krotkim czasie skorka byla wlasnie i chrupiaca i lsniaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekarz Re: Chleb domowy z żurem IP: 12.21.160.* 31.08.04, 14:04 dzieki ci Marinik. od dluzszego juz czasu staralem sie dowiedziec co sie robi aby skorka byla i zlota i chrupiaca. Probowalem z olejem (niewypal), jajkami (nawet niezle), a teraz sprobuje z woda, ale dopiero po wyjeciu z pieca. A moze znasz, mozesz zdobyc rowniez przepis na ten chleb z tej malej piekarni. Nie jestem zadna konkurencja, mieszkam w kraju gdzie w sklepie nie uswiadczysz dobrego chleba, tylko wata i gnioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: welcia Re: Chleb domowy z żurem IP: *.pl / *.enterpol.pl 31.08.04, 16:22 zrobiliśmy wyszedł super, gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimas Re: Chleb domowy z żurem IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 19:09 co to za smieszny przepis?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Chleb domowy z żurem - drożdze IP: *.aster.pl 12.10.04, 21:41 na ok 1 kg mąki daj 7 dkg (1 opakowania) drożdzy błyskawicznych. Ciasto muszi przez 1,5 h rosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Chleb domowy z żurem - drożdzez,zurek? IP: *.adsl.nuria.telefonica-data.net 18.10.04, 12:20 A jak zrobic domowy zurek , mieszkam za granica . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr35 Re: Chleb domowy z żurem IP: *.xlan.pl / *.xlan.pl 01.11.04, 16:17 dokonałem malej modyfikacji - mianowicie użyłem tylko pszennej mąki z ziół użyłem tylko tymianku a jako pozostałe dodatki - duszona cebula pokroroja w drobną kostkę , parzone rodzynki i 2 łyżki stołowe domowego smalcu z jabłkiem. Tak wykonany chleb podawałem na przyjęciu grillowym - goście byli zachwyceni. Polecam. Oryginalnego przepisu jeszcze nie testowałem ale myślę że jest jeszcze lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza-14 Re: Chleb domowy z żurem IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.04, 13:04 Wyśmienite chlebki-upiekłam je bez ziół-wyszły mi 4 bochenki "puchate" i bardzo smaczne.Przy tej ilosci drożdzy nie czułam ich smaku i zapachu-super.Wykonanie bardzo proste i szybkie; próbowałam wielu przepisów, ale ten mi najbardziej odpowiada. Myślę,że następnym razem skorzystam z modyfikacji p.Piotra-ciekawe jak będzie chlebek smakował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek 2,5 łyżki soli na 500 g mąki to chyba przesada. IP: *.umcs.lublin.pl 14.12.04, 12:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: 2,5 łyżki soli na 500 g mąki to chyba przesad IP: *.gizycko.mm.pl 14.12.04, 13:00 Zadna przesada,dajesz na 0,5 kg,ale póżniej to jest mieszane razem z rozczynem z 1 kg mąki czyli wychodzi 2,5 łyżki na 1,5 kg mąki. Wczytaj się uważnie w przepis,a sam się przekonasz.Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: 2,5 łyżki soli na 500 g mąki to chyba przesad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:28 Właśnie zrobiłem ten chlebek i wyszedł wyśmienity. Narazie tylko z kminkiem na próbę ale jest super. KIlka lat temu pracowałem w piekarni jako kierowca i wiem jak robi się tam chleb, w czasie świątecznego nawału pomagałem piekarzom przy wypiekach. Technologia w piekarni się troszeczkę różni tam zamiast żurku jest tgz. kwas zrobiony z żytniej mąki(poprostu kiśnie ta mąka) do tego dodają drożdże mąkę pszenną i żytnią, i spulczniacze i zostawiają do wyrośnięcia, a później wypiekają. Tutaj niedodaje się spulchniaczy dlatego daje się dużo drożdży aby chlebuś wyrósł i był pulchny. Co do marowania chleba wodą to święta racja tylko że tam to robili przed włożeniem surowego ciasta do pieca a óźniej upieczony wyciągali przesmarowywali drugi raz i wkładali na chwilkę ( tgz. przepiekanie. Jeszcze przed włożeniem do pieca nakówali dwa razy żeby nierobił się zakalec. Ogólnie mówiąc w warunkach domowych to ten przepis jest najlepszy , najszybszy i najprostrzy, wychodzi nam świetny, zdrowy , domowy chlebuś. Gorąco polecam!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Chleb domowy z żurem IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.08.05, 14:28 Szanowny Panie Pawle! jestem fanka tego chleba i od kiedy znalazlam ten przepis, nie jem juz cheba z piekarni. Pieke jeden bochenek dwa razy w tygodniu i codziennie mam swieze i pyszne kanapki. jesli zdarzy mi sie polenic i nie upiec, mam w domu rewolte, bo moj maz kategorycznie odmawia jedzenia innego pieczywa. Wszyscy moi znajomi wpadajac do mnie rowniez licza na kromke lub dwie. Trud sie oplaca i jaki zapach roznosi sie po domu w czasie pieczenia. Polecam goraco kazdemu!!! :]]] Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sorki ale ta ilość soli i cukru? 26.08.05, 14:33 Przecież to powaliłoby nawet słonia? Na 50 dag mąki. Qrczę, piekę chleb w domu i na 60 dag maki i 1/4 kostki drożdży daję łyżeczkę płaską cukru i około półtorej łyżeczki soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Sorki ale ta ilość soli i cukru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:21 ba_nita przeczytaj uważnie nie 50dkg tylko 1,50kg Odpowiedz Link Zgłoś
kasakor Re: Chleb domowy z żurem 28.08.05, 06:17 1 lyzka stolowa suchych drozdzy = 25 gr swiezych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: llalalalal Re: Chleb domowy z żurem IP: *.chello.pl 10.11.05, 00:22 ile ta mąka pszenna ma stać z tymi drożdżami?i przepraszam, ale jak to ciasto niby rośnie jeżeli ono nie jest jednolite?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g można łatwiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:38 www.mieszanki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kowianeczka Re: Chleb domowy z żurem 21.03.06, 11:12 A gdzie przepis na zur? kowianeczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tez z zagranicy Re: Chleb domowy z żurem IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.04.06, 11:23 agat@ a gdzie Ty mieszkasz?????????wszedzie sa swieze drozde,tylko dobrze sie rozejzyj w sklepach a znajdziesz.Powodzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś