Dodaj do ulubionych

Chleb domowy z żurem

IP: *.sympatico.ca 28.06.04, 02:44
a jak zamienic swieze drozdze na takie w proszku? mieszkam za granica i nie
mam dostepu do swiezych drozdzy... prosze o pomoc w przeliczeniu proporcji!
dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: normalny Re: Chleb domowy z żurem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:40
      15 dkg drożdży do takiej iliści mąki to chyba lekka przesada; ja piekę chleb z
      2,5 kg mąki i na tę ilość wystarcza 1,5 dkg drożdży
    • Gość: P. Re: Chleb domowy z żurem IP: *.proxy.aol.com 13.07.04, 03:51
      www.breadworldcanada.com/beginnertips/begintipsi.asp
      Strona kanadyjska
    • Gość: jakas Re: Chleb domowy z żurem IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 30.08.04, 12:08
      a moj kochanek nie dał mi nawet spróbowac, sam wszystko zjadł ;) hehe, tak moj
      drogi :P
    • Gość: Pichciarz Re: Chleb domowy z żurem IP: *.proxy.aol.com 30.08.04, 16:42
      Ten żur to chyba jako dodatek dla imitowania bezdrożdżowego zaczynu.
      • Gość: piekarz Re: Chleb domowy z żurem IP: 12.21.160.* 30.08.04, 17:37
        a czym smarowac aby skorka byla nie tylko chrupiaca ale i swiecaca ?
        • Gość: marinik Re: Chleb domowy z żurem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 07:52
          Dawno dawno temu osobiscie widzialem jak to robil piekarz w malej piekarence.
          Gorace bochenki chleba wyjete z pieca i poukladane na polce pedzlowal czyms na
          ksztalt szczotki-zmiotki umaczanej w wodzie. I po krotkim czasie skorka byla
          wlasnie i chrupiaca i lsniaca.
          • Gość: piekarz Re: Chleb domowy z żurem IP: 12.21.160.* 31.08.04, 14:04
            dzieki ci Marinik. od dluzszego juz czasu staralem sie dowiedziec co sie robi
            aby skorka byla i zlota i chrupiaca. Probowalem z olejem (niewypal), jajkami
            (nawet niezle), a teraz sprobuje z woda, ale dopiero po wyjeciu z pieca.
            A moze znasz, mozesz zdobyc rowniez przepis na ten chleb z tej malej piekarni.
            Nie jestem zadna konkurencja, mieszkam w kraju gdzie w sklepie nie uswiadczysz
            dobrego chleba, tylko wata i gnioty.
    • Gość: welcia Re: Chleb domowy z żurem IP: *.pl / *.enterpol.pl 31.08.04, 16:22
      zrobiliśmy wyszedł super, gorąco polecam
    • Gość: dimas Re: Chleb domowy z żurem IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.04, 19:09
      co to za smieszny przepis??????????
    • Gość: kotek Re: Chleb domowy z żurem - drożdze IP: *.aster.pl 12.10.04, 21:41
      na ok 1 kg mąki daj 7 dkg (1 opakowania) drożdzy błyskawicznych. Ciasto muszi
      przez 1,5 h rosnąć.
      • Gość: Bea Re: Chleb domowy z żurem - drożdzez,zurek? IP: *.adsl.nuria.telefonica-data.net 18.10.04, 12:20
        A jak zrobic domowy zurek , mieszkam za granica .
    • Gość: piotr35 Re: Chleb domowy z żurem IP: *.xlan.pl / *.xlan.pl 01.11.04, 16:17
      dokonałem malej modyfikacji - mianowicie użyłem tylko pszennej mąki z ziół użyłem tylko tymianku a jako pozostałe dodatki - duszona cebula pokroroja w drobną kostkę , parzone rodzynki i 2 łyżki stołowe domowego smalcu z jabłkiem.
      Tak wykonany chleb podawałem na przyjęciu grillowym - goście byli zachwyceni.
      Polecam.
      Oryginalnego przepisu jeszcze nie testowałem ale myślę że jest jeszcze lepszy.
    • Gość: luiza-14 Re: Chleb domowy z żurem IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.04, 13:04
      Wyśmienite chlebki-upiekłam je bez ziół-wyszły mi 4 bochenki "puchate" i bardzo
      smaczne.Przy tej ilosci drożdzy nie czułam ich smaku i zapachu-super.Wykonanie
      bardzo proste i szybkie; próbowałam wielu przepisów, ale ten mi najbardziej
      odpowiada.
      Myślę,że następnym razem skorzystam z modyfikacji p.Piotra-ciekawe jak będzie
      chlebek smakował?
    • Gość: Olek 2,5 łyżki soli na 500 g mąki to chyba przesada. IP: *.umcs.lublin.pl 14.12.04, 12:26
      • Gość: goska Re: 2,5 łyżki soli na 500 g mąki to chyba przesad IP: *.gizycko.mm.pl 14.12.04, 13:00
        Zadna przesada,dajesz na 0,5 kg,ale póżniej to jest mieszane razem z rozczynem
        z 1 kg mąki czyli wychodzi 2,5 łyżki na 1,5 kg mąki.
        Wczytaj się uważnie w przepis,a sam się przekonasz.Pozdrówka.
        • Gość: jerry Re: 2,5 łyżki soli na 500 g mąki to chyba przesad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:28
          Właśnie zrobiłem ten chlebek i wyszedł wyśmienity. Narazie tylko z kminkiem na
          próbę ale jest super. KIlka lat temu pracowałem w piekarni jako kierowca i wiem
          jak robi się tam chleb, w czasie świątecznego nawału pomagałem piekarzom przy
          wypiekach. Technologia w piekarni się troszeczkę różni tam zamiast żurku jest
          tgz. kwas zrobiony z żytniej mąki(poprostu kiśnie ta mąka) do tego dodają
          drożdże mąkę pszenną i żytnią, i spulczniacze i zostawiają do wyrośnięcia, a
          później wypiekają. Tutaj niedodaje się spulchniaczy dlatego daje się dużo
          drożdży aby chlebuś wyrósł i był pulchny. Co do marowania chleba wodą to święta
          racja tylko że tam to robili przed włożeniem surowego ciasta do pieca a óźniej
          upieczony wyciągali przesmarowywali drugi raz i wkładali na chwilkę ( tgz.
          przepiekanie. Jeszcze przed włożeniem do pieca nakówali dwa razy żeby nierobił
          się zakalec. Ogólnie mówiąc w warunkach domowych to ten przepis jest
          najlepszy , najszybszy i najprostrzy, wychodzi nam świetny, zdrowy , domowy
          chlebuś. Gorąco polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: ana Re: Chleb domowy z żurem IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.08.05, 14:28
      Szanowny Panie Pawle!
      jestem fanka tego chleba i od kiedy znalazlam ten przepis, nie jem juz cheba z
      piekarni. Pieke jeden bochenek dwa razy w tygodniu i codziennie mam swieze i
      pyszne kanapki. jesli zdarzy mi sie polenic i nie upiec, mam w domu rewolte, bo
      moj maz kategorycznie odmawia jedzenia innego pieczywa. Wszyscy moi znajomi
      wpadajac do mnie rowniez licza na kromke lub dwie. Trud sie oplaca i jaki
      zapach roznosi sie po domu w czasie pieczenia. Polecam goraco kazdemu!!! :]]]
    • ba_nita Re: Sorki ale ta ilość soli i cukru? 26.08.05, 14:33
      Przecież to powaliłoby nawet słonia? Na 50 dag mąki. Qrczę, piekę chleb w domu
      i na 60 dag maki i 1/4 kostki drożdży daję łyżeczkę płaską cukru i około
      półtorej łyżeczki soli.
      • Gość: Gośka Re: Sorki ale ta ilość soli i cukru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:21
        ba_nita przeczytaj uważnie nie 50dkg tylko 1,50kg
    • kasakor Re: Chleb domowy z żurem 28.08.05, 06:17
      1 lyzka stolowa suchych drozdzy = 25 gr swiezych.
    • Gość: llalalalal Re: Chleb domowy z żurem IP: *.chello.pl 10.11.05, 00:22
      ile ta mąka pszenna ma stać z tymi drożdżami?i przepraszam, ale jak to ciasto
      niby rośnie jeżeli ono nie jest jednolite??
    • Gość: g można łatwiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:38
      www.mieszanki.pl
    • kowianeczka Re: Chleb domowy z żurem 21.03.06, 11:12
      A gdzie przepis na zur?

kowianeczka
    • Gość: Tez z zagranicy Re: Chleb domowy z żurem IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.04.06, 11:23
      agat@ a gdzie Ty mieszkasz?????????wszedzie sa swieze drozde,tylko dobrze sie
      rozejzyj w sklepach a znajdziesz.Powodzenia....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka