muza24 29.08.05, 18:44 ... jakiś wypróbowany przepis?? Bez szans na niepowodzenie?? Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atunia Re: naleśniki... 29.08.05, 20:11 Oj, com ja się z naleśnikami nawalczyła. A okazało się, że na kuchence elektrycznej to one kiepskawe potrafią wyjść. Bo one to lubią rozgrzaną patelnię i ogień, zaczęły mi wychodzić dopiero na specjalnym ustrojstwie tylko do crepów, a potem na kuchence indukcyjnej. A na gazie to każdemu ponoć wychodzą. I nie ma przepisu chyba... jajko, mąka, woda, łyżka kwaśnej śmietany, czasem woda gazowana pomaga, dobrze robi ciastu, jak się odstoi (chyba wtedy mąka pszenna wodę wchłania lepiej i się ten gluten jakoś lepiej rozpuszcza?). Oczywiście szczypta soli i cukru. I konsystencja ma być oleista, żeby się ładnie rozpływało na patelni. ATSD to w przypadku naleśników to mi thermomix nie bardzo pasuje do roboty, więcej płukania naczynia niż pożytku, lepiej mi się miesza trzepaczką (fakt, elektryczną ) i nalewa z miski chochelką. Atunia Odpowiedz Link
muza24 Re: naleśniki... 29.08.05, 20:23 to mnie zniechęciłaś do pomysłu.... może to i lepiej..... mniejsze ryzyko. Dziękuję za pomoc M. Odpowiedz Link
basia_11 Re: naleśniki... 30.08.05, 07:29 muza24 napisała: > > > to mnie zniechęciłaś do pomysłu.... może to i lepiej..... mniejsze ryzyko. > nie zniechęcaj się, przynajmniej raz spróbuj sama zrobić nalesniki w TM. Ja robię nalesniki z ksiązki Dobre gotowanie - po 250 ml wody i mleka, 250 g mąki , dwa jajka, sol, łyzeczka cukru (Piszę z pamięci, mogę cos mylić) W przepisie każa mieszać 40 s na obrotach 7, ja ustawiam pracę na 1 minutę, ciasto jest bardzo równo wymieszane. Potem je przelewam do dzbanka i dzbankiem leję na patelnię. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
atunia Re: naleśniki... 30.08.05, 08:47 Ja się przymierzam do innych naleśników, w żółtej książce są jakieś biszkoptowe... Ale Basiu, napisz mi proszę, w jakiej kolejności wrzucasz do tx to wszystko? Mąka i dopiero woda, czy odwrotnie? Zdaje się (majaczą mi się skojarzenia z Chmielewską, naleśnikami i gipsem...), że kolejność jest ważna. Na razie po dwóch próbach z tx się zniechęciłam, bo grudki mąki były (robiłaś z motylkiem czy bez?), a może to ja schrzaniłam sprawę wrzucając w złej kolejności? Atunia Odpowiedz Link
basia_11 Re: naleśniki... 30.08.05, 08:58 Atuniu, nie trzymam się zadnej kolejności, wrzucam po kolei jak wyjmuje z szafki/lodówki składniki, odpalam maszyne i już Nie patrzyłam jakie przepisy na naleśniki są w "Nowoczesnym gotowaniu", ale porównam, czy to to samo co ja mam w "Dobrym gotowaniu". W każdym razie proporcje wody, mleka i mąki to 1:1:1 i to się sprawdza. Robiłam też ilości trochę większej niż 250 ml - po 350 ml płynów i 350 g mąki i wtedy 3 czy 4 jajka, w końcu naleśniki to nie apteka W każdym razie nie ma mowy o żadnych grudkach - obroty 7 rozbijają wszystkie składniki bardzo dokładnie - oczywiście praca bez motylka, bo z motylkiem to maks. do obrotów 4. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
magdalenax Re: naleśniki... 28.11.05, 00:16 Ja tez robie wg. tego przepisu. Najlepsze nalesniki na swiecie. Trzeba tylko pamietac ze ciasto nalesnikowe lubi odstac w lodowce do pol godziny (ale niekoniecznie. Wazna jest dobra, porzadnie rozgrzana patelnia. Magda Odpowiedz Link
muza24 Re: naleśniki... 30.08.05, 09:43 Wielkie dzięki za wypróbowany przepis. W sobotę wielkie (ale bez przesady) naleśnikowanie. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link
basia_11 Re: naleśniki... 30.08.05, 10:27 muza24 napisała: > Wielkie dzięki za wypróbowany przepis. W sobotę wielkie (ale bez przesady) nale > śnikowanie. > jesli masz książkę "Dobre gotowanie" to upewnij się co do składników, a jesli nie masz tej ksiązki to mogę po południu wklepać przepis. Nasze ulubione naleśniki - posmarowane w środku dżemem nektarynowym (nieco płynnym, chyba za mało środka żelującego dałam a na wierzch każdego nalesnika kleks kwaśnej, gęstej śmietany i szczypta cukru waniliowego...mmm, pycha!!! pozdrawiam serdecznie Basia Odpowiedz Link
gosia7771 Re: naleśniki... 02.10.05, 09:29 Podstawowa zasada w naleśnikach to pierwsze mieszanie produktów płynnych: woda gazowana, może być trochę mleka, jajka, olej - następnie mąka. Ja robię naleśniki z mąki razowej i są w porządku. Odpowiedz Link
graja7 Re: naleśniki... 19.11.05, 16:16 Ja od wielu lat robię naleśniki w TM. Biorę składniki na półtorej porcji, tzn. 2 jajka, półtorej szklanki wody, połtorej szklanki mleka, 2 szczypty soli, 450 g mąki. Wychodzi ok. 15 sztuk. Wrzucam wszystko razem. Miksuję 20 sekund na obrotach 7. Ciasto jest doskonałe. Przelewam do miseczki i nakładam na patelnię chochlą. Smażę na rozgrzanym oleju, na gazie. Farsz serowy robię również z TM, z niebieskiej książki. Odpowiedz Link
gramach1 Re: naleśniki... 28.11.05, 14:25 Graja7 ja mam żóltą ksiązkę, to proszę podaj przepis na farsz serowy może już go mam ale warto sprawdzić. Odpowiedz Link