Dodaj do ulubionych

naleśniki...

29.08.05, 18:44
... jakiś wypróbowany przepis?? Bez szans na niepowodzenie??

Pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • atunia Re: naleśniki... 29.08.05, 20:11
      Oj, com ja się z naleśnikami nawalczyła. A okazało się, że na kuchence
      elektrycznej to one kiepskawe potrafią wyjść. Bo one to lubią rozgrzaną patelnię
      i ogień, zaczęły mi wychodzić dopiero na specjalnym ustrojstwie tylko do crepów,
      a potem na kuchence indukcyjnej. A na gazie to każdemu ponoć wychodzą.
      I nie ma przepisu chyba... jajko, mąka, woda, łyżka kwaśnej śmietany, czasem
      woda gazowana pomaga, dobrze robi ciastu, jak się odstoi (chyba wtedy mąka
      pszenna wodę wchłania lepiej i się ten gluten jakoś lepiej rozpuszcza?).
      Oczywiście szczypta soli i cukru. I konsystencja ma być oleista, żeby się ładnie
      rozpływało na patelni.

      ATSD to w przypadku naleśników to mi thermomix nie bardzo pasuje do roboty,
      więcej płukania naczynia niż pożytku, lepiej mi się miesza trzepaczką (fakt,
      elektryczną smile) i nalewa z miski chochelką.

      Atunia
    • muza24 Re: naleśniki... 29.08.05, 20:23


      to mnie zniechęciłaś do pomysłu.... może to i lepiej..... mniejsze ryzyko.

      Dziękuję za pomoc
      M.
      • basia_11 Re: naleśniki... 30.08.05, 07:29
        muza24 napisała:

        >
        >
        > to mnie zniechęciłaś do pomysłu.... może to i lepiej..... mniejsze ryzyko.
        >
        nie zniechęcaj się, przynajmniej raz spróbuj sama zrobić nalesniki w TM. Ja
        robię nalesniki z ksiązki Dobre gotowanie - po 250 ml wody i mleka, 250 g
        mąki , dwa jajka, sol, łyzeczka cukru (Piszę z pamięci, mogę cos mylić) W
        przepisie każa mieszać 40 s na obrotach 7, ja ustawiam pracę na 1 minutę,
        ciasto jest bardzo równo wymieszane.
        Potem je przelewam do dzbanka i dzbankiem leję na patelnię.

        pozdrawiam
        Basia
        • atunia Re: naleśniki... 30.08.05, 08:47
          Ja się przymierzam do innych naleśników, w żółtej książce są jakieś biszkoptowe...
          Ale Basiu, napisz mi proszę, w jakiej kolejności wrzucasz do tx to wszystko?
          Mąka i dopiero woda, czy odwrotnie? Zdaje się (majaczą mi się skojarzenia z
          Chmielewską, naleśnikami i gipsem...), że kolejność jest ważna. Na razie po
          dwóch próbach z tx się zniechęciłam, bo grudki mąki były (robiłaś z motylkiem
          czy bez?), a może to ja schrzaniłam sprawę wrzucając w złej kolejności?

          Atunia
          • basia_11 Re: naleśniki... 30.08.05, 08:58
            Atuniu, nie trzymam się zadnej kolejności, wrzucam po kolei jak wyjmuje z
            szafki/lodówki składniki, odpalam maszyne i jużwink
            Nie patrzyłam jakie przepisy na naleśniki są w "Nowoczesnym gotowaniu", ale
            porównam, czy to to samo co ja mam w "Dobrym gotowaniu". W każdym razie
            proporcje wody, mleka i mąki to 1:1:1 i to się sprawdza. Robiłam też ilości
            trochę większej niż 250 ml - po 350 ml płynów i 350 g mąki i wtedy 3 czy 4
            jajka, w końcu naleśniki to nie aptekawink
            W każdym razie nie ma mowy o żadnych grudkach - obroty 7 rozbijają wszystkie
            składniki bardzo dokładnie - oczywiście praca bez motylka, bo z motylkiem to
            maks. do obrotów 4.

            pozdrawiam
            Basia
        • magdalenax Re: naleśniki... 28.11.05, 00:16
          Ja tez robie wg. tego przepisu. Najlepsze nalesniki na swiecie. Trzeba tylko
          pamietac ze ciasto nalesnikowe lubi odstac w lodowce do pol godziny (ale
          niekoniecznie. Wazna jest dobra, porzadnie rozgrzana patelnia.

          Magda
    • muza24 Re: naleśniki... 30.08.05, 09:43
      Wielkie dzięki za wypróbowany przepis. W sobotę wielkie (ale bez przesady) naleśnikowanie.

      Pozdrawiam
      M.
      • basia_11 Re: naleśniki... 30.08.05, 10:27
        muza24 napisała:

        > Wielkie dzięki za wypróbowany przepis. W sobotę wielkie (ale bez przesady)
        nale
        > śnikowanie.
        >
        jesli masz książkę "Dobre gotowanie" to upewnij się co do składników, a jesli
        nie masz tej ksiązki to mogę po południu wklepać przepis.

        Nasze ulubione naleśniki - posmarowane w środku dżemem nektarynowym (nieco
        płynnym, chyba za mało środka żelującego dałamwink a na wierzch każdego
        nalesnika kleks kwaśnej, gęstej śmietany i szczypta cukru waniliowego...mmm,
        pycha!!!

        pozdrawiam serdecznie
        Basia
        • gosia7771 Re: naleśniki... 02.10.05, 09:29
          Podstawowa zasada w naleśnikach to pierwsze mieszanie produktów płynnych: woda
          gazowana, może być trochę mleka, jajka, olej - następnie mąka. Ja robię
          naleśniki z mąki razowej i są w porządku.
          • graja7 Re: naleśniki... 19.11.05, 16:16
            Ja od wielu lat robię naleśniki w TM. Biorę składniki na półtorej porcji, tzn.
            2 jajka, półtorej szklanki wody, połtorej szklanki mleka, 2 szczypty soli, 450
            g mąki. Wychodzi ok. 15 sztuk. Wrzucam wszystko razem. Miksuję 20 sekund na
            obrotach 7. Ciasto jest doskonałe. Przelewam do miseczki i nakładam na patelnię
            chochlą. Smażę na rozgrzanym oleju, na gazie. Farsz serowy robię również z TM,
            z niebieskiej książki.
            • gramach1 Re: naleśniki... 28.11.05, 14:25
              Graja7
              ja mam żóltą ksiązkę, to proszę podaj przepis na farsz serowy
              może już go mam ale warto sprawdzić.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka