Dodaj do ulubionych

Kawa inaczej

18.02.13, 15:25
Proponuję abyśmy w tym wątku dzielili się różnymi, niebanalnymi przepisami na kawę :-)

Na początek kawa pięciu przemian BIO:

Składniki:
- cynamon mielony bio
- goździki mielone bio
- imbir mielony bio
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kawy mielonej bio
- 1 łyżeczka miodu np.: lipowego bio

Sposób przygotowania

Na wrzącą wodę wysypujemy kolejno: szczyptę cynamonu, szczyptę mielonych goździków,
szczyptę imbiru oraz dodajemy kilka kropel soku z cytryny, zmniejszamy ogień pod garnuszkiem
i wsypujemy 2 łyżeczki mielonej kawy, gotujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, przykrywamy pokrywką, ostawiamy na chwilę, aby trochę przestygła, dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Gotowe.

Źródło: www.90dnidoeko.pl
Obserwuj wątek
    • anika_ic Re: Kawa inaczej 24.02.13, 22:06
      Ja, może nieoryginalnie, ale zimą lubię wypić kawę z winiakiem, tzw. po irlandzku:
      do wysokiej szklanki nalewam bardzo ciepłą, ale nie gorącą kawę (rozpuszczalną albo z ekspresu) do 2/3 wysokości, lekko słodzę. Następnie dodaję kieliszek 25-30 ml winiaku oraz sporą łyżkę bitej śmietany. Piję przez słomkę - pycha!.
      Kawa nie powinna być bardzo gorąca, ponieważ śmietana wcale tak łatwo się nie rozpuszcza, nie ochłodzi więc kawy i pijąc przez słomkę można się niespodziewanie oparzyć.
    • martina-0 Re: Kawa inaczej 03.03.13, 00:20
      kuchnia.wp.pl/przepis/443/1/kawa-piernikowa.html
      Składniki

1 szklanka mleka
      1 szklanka kawy parzonej (u mnie w kafeterce)
      2 łyżki kakao
      2 łyżeczki cukru
      1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
      bita śmietanka
      Przygotowanie

Kakao zagotować z mlekiem i łyżeczką cukru, połączyć ze świeżo zaparzoną kawą. Dodać przyprawę do piernika, w razie potrzeby dosłodzić. Podawać z kleksem bitej śmietany

www.przepisy.net/lawendowa-kawa/
      Lawendowa kawa
      SKŁADNIKI

1 porcja ziarenek kawy (na jedną mocną kawę)
      pół łyżeczki suszonej lawendy
      mleko (u mnie krowie bez laktozy)
      cukier (do smaku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziarenka kawy zmieliłam w młynku razem z lawendą i zaparzyłam kawę.

Dodałam podgrzane mleko i cukier.

www.gotujmy.pl/kawa-z-chalwa-z-mietowa-nuta,przepisy,89241.html
      Kawa z chałwą z miętową nutą

1 łyżka kawy Tchibo Exclusive 100% Arabia
      listki mięty
      cukier brązowy 1 łyżeczka
      chałwa waniliowa
      czekolada mleczna 1 kostka
      śmietana 30 %

Śmietanę ubić z łyżeczką cukru. Kawę zaparzyć w filiżance z dodatkiem czekolady i listków mięty, osłodzić. Na wierzchu udekorować bitą śmietaną, posypać obficie startą chałwą i udekorować listkami mięty. Pycha !

www.przepisy.net/kawa-korzenna-z-biala-czekolada/
      Kawa korzenna z białą czekoladą
      SKŁADNIKI

Składniki (na jedną filiżankę):
      75 ml świeżo zaparzonej kawy
      125 ml mleka
      2-3 kostki białej czekolady
      po szczypcie cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i gałki muszkatołowej
      bita śmietana i wiórki czekolady do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondelka wlać mleko, dodać pokruszoną czekoladę. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Dodać kawę. Mocno podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Dosypać przyprawy; jeszcze moment podgrzewać. Przelać do filiżanki. Ozdobić bitą śmietaną.
    • jac.ool Re: Kawa inaczej 22.03.13, 11:16
      na jakimś blogu widzialem kiedyś przepis na kawę po wietnamsku, sam zacząlem ją robić, ale nie kieruje się żadnymi proporcjami tylko wedle uznania ;) do kubka wlewam skondensowanego niesłodzonego mleka gostyńskiego (tak na 1/3 wysokości naczynia z którego korzystacie), następnie zalewam podwójnym espresso z automatu. I wsio! Wystarczy zamieszać i pyszna kawkagotowa :) czasami dodaje trochę cynamonu i brązowego cukru ale to jak mam słabszy dzień ;) Polecam!
    • barman-wesele Re: Kawa inaczej 27.03.13, 13:11
      kawa rozpuszczalna - zaparzyć następnie dodać do filiżanki dwie łyżeczki Amaretto - rewelacja
    • lajlaxx Re: Kawa inaczej 19.02.15, 17:03
      chyba jednak wole tradycyjna kawe;) chociaz ostatnio piłam chai latte, i smakowała jak kawa wiec moze cos jest w tych roznych smakach;)
    • malgosiek29 Re: Kawa inaczej 07.03.15, 12:49

Kawa z kardamonem
      SKŁADNIKI: 3 łyżki zmielonej świeżo kawy,
      cukier trzcinowy do smaku,
      1-2 gwiazdki kardamonu (może być zmielony, wtedy ? łyżeczki),

Do garnka z wodą wsypujemy kawę, słodzimy, gotujemy.
      Pod koniec gotowania dodajemy kardamon.
      Gdy kawa zaczyna wrzeć zdejmujemy ją z ognia. Mieszamy i czekamy aż osiądzie na dnie.
      Przecedzoną kawę podajemy w dzbanku.

? l gorącej wody

• m.a.l.a_syrenka Re: Kawa inaczej 21.05.15, 18:47
      Kawa i kogel-mogel. Ubić żółtka z cukrem na gładką puszystą masę i dodać do przestudzonej (tak żeby się nie zrobiły fusy) kawy z ekspresu.
      Kawa z pestkówką. Najpierw zrobić likier z pestek jabłek lub pigwowca (zalać pestki wódką tak żeby lekko je przykryła, po dwóch tygodniach zlać, posłodzić jak się cukier lub słodzik rozpuści gotowe) - dodawać po łyżeczce.
      Kawa z pianką czekoladową. Czekoladę 90 procent i dobrze ciepłą wodę oraz słodzik/cukier, troszkę mleka(opcjonalnie) zmiksować i dolać do kawy tak jak mleko.
    • romantyk999 Re: Kawa inaczej 08.07.15, 09:19
      :) Dziś posmakuje tej fikuśnej kawki;)
    • r.emik Re: Kawa inaczej 28.01.16, 17:48
      A ja tam najbardziej lubię kawę po turecku z mlekiem. Oczywiście przygotowaną ze świeżo zmielonych ziaren. Absolutnie nie z jakichś "kawiarskich" firm w stylu Jacobs czy Nescafe. Ostatnio dopiero tak naprawdę poczułem różnicę, jak mi się kawa skończyła i pożyczyłem sobie "neskę" żony, której się nie chce mielić, więc kupuje zmieloną do ekspresu. Toż to smaku kawy w ogóle nie ma.

A od czasu do czasu lubię wymieszać kawę rozpuszczalną z inką i kakao i zalać to to mlekiem.
      ---------
      Zakopane nocleg
    • karolinka903 Re: Kawa inaczej 02.02.16, 16:45
      Ja lubię kawę czekoladową własnego pomysłu :)
      Do ulubionej kawy dodaję 2 łyżeczki kakao z nestle i uzupełniam śmietanką do kawy.
      Jak dla mnie proste i wygodne!
      • melinda88 Re: Kawa inaczej 01.03.16, 11:42
        Ja bardzo ostatnio polubiłam kawę z mlekiem kokosowym Alpro - smakuje bajecznie
    • kamilooo2016 Re: Kawa inaczej 06.06.16, 09:50
      Składniki (dla 1 osoby)

45 ml espresso
      10 ml Amaretto
      30 ml adwokata
      10 ml syropu karmelowego
      200 ml gorącej pianki mlecznej
      Przygotowanie

Wlej adwokata, Amaretto i syrop karmelowy do szklanki.
      Dodaj mleko i gorącą piankę mleczną.
      Powoli dodaj espresso i udekoruj wiórkami czekoladowymi.
    • Gość: kawoholiczka_01 Re: Kawa inaczej IP: *.22.84.50.ipv4.supernova.orange.pl 27.11.20, 16:27
      A kawę piernikową robiliście? Tutaj www.mykitchenlife.pl/kawa-piernikowa-przepis/ jest przepis. Warto wypróbować, jest pyszna i aromatyczna.
    • lubie_placki_jesc Re: Kawa inaczej 29.05.21, 21:48
      Jak kawa inaczej to tylko po koreańsku - moje nowe odkrycie :)
      www.dobrzedoprawione.pl/2020/04/kawa-po-koreansku-dalgona-coffee.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka