Gość: Marry IP: *.chello.pl 07.09.05, 14:59 Ciasto jest pyyychotka!!!!polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gocha Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:29 Ciasto jest pyszne, proste do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: 212.106.133.* 17.11.05, 14:42 Ale to nie jest prawdziwy brzdąc, kto chce spróbować, musi jechać do Poznania. Ja tego poznańskiego brzdąca uważam za jedno z lepszych ciastek, ale nigdzie nie spotkałam właściwego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziuch Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: 83.238.38.* 17.11.05, 15:03 biszkopt przełozony ubitą ugotowaną kremówka z kakaem, chyba też z cukrem. dokładnie nie wiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilona Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.11.05, 14:08 piszecie bzdury jeżeli ktoś daje hasło brzdąc to napewno oczekuje się mądrych doswiadczeń przepisu na ciasto i opini a nie głupich uwag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natuśka10 Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:20 Nie wiem jakie jest w smaku ale lubie pilnowac dzieci a ma nazwe Brzdąc a więc sprubuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baz [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.reszel.arkusnet.pl 18.08.07, 19:36 Ja zamiast dzemu wisnioego dodałam dzemu z jezyn. A na wierzchu posmarowalam bardzo cienka warstwa tego kremu. i na ten krem polozylam czekolade. Daje przepis : 1/3 kostki masla, 1/2 szkl. cukru, 2 lyzki wody, 1 czubata luzka kakao. skladniki zagotowac. pychotka :)))): Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 14:53 bardzo dobre to ciasto!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: video Brzdąc - ciasto z kremem IP: 81.15.190.* 01.02.08, 17:11 Ciasto bardzo dobre, ale trzeba dawać trochę mniej cukru. Do kremu odradzam dać zółto. jest to całkowicie zbędne, a kto wie czy w tym żółtku nie kryje się salmonella. Także po co ryzykować. Ale pozatym to pychotka. Bardzo dobry pomysł z tym drzemem, ożywia ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miła Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 08:19 To nie brzdąc. Tradycyjny krem do brzdąca jest na kremówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miła Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 08:24 I zapomniałam napisać, że absolutnie nie ma w nim żadnego dżemu ani owoców. Może to ciasto jest i pyszne, ale z brzdącem ma niewiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Brzdąc - ciasto z bita smietana plus kakao. IP: *.icpnet.pl 22.03.09, 22:00 Dokladnie,poznaanski brzdac jest na smietanie kremowce z dodatkiem kakao i nie ma w nim owocowych dodatkow.Moze ktos poda wrescie przepis?pytalam na Jezycach ale nie chca zdradzic:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia wrescie znalazlam orginalny przepis! IP: *.icpnet.pl 22.03.09, 22:15 przepis esob1 Składniki Biszkopt: 5 jaj 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 2 łyżeczki octu Masa: 1 litr słodkiej śmietanki (zawsze używałam 30%, ale wkrótce spróbuję 18%) 1 szkl. cukru 4 łyżeczki kakao 2 łyżki żelatyny Spróbowałam z 18% śmietanki. Żelatyna taką "chudą" też ścięła, a w smaku była niewielka różnica. Brzdąc poznański BISZKOPT Upiec biszkopt, tzn. ja ubijam białka, pod koniec dodaję cukier, potem żółtka i od tej pory miksuję wszystko około 10 minut. Następnie mieszam proszek z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodaję do masy, chwilę ubijam, no i na koniec dosypuję, delikatnie mieszając łyżką, mąkę ziemniaczaną. Ten rodzaj mąki sprawi, że biszkopt będzie bardzo kruchy. Niektórzy twierdzą, że aż za bardzo... MASA Żelatynę namoczyć na kilka minut w około 1/2 szkl. śmietanki, resztę zagotować z cukrem i kakao, dodać do gorącego płynu namoczoną żelatynę, podgrzać niemal do zagotowania, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ponieważ zdarza się, że z żelatyny robią się "kluchy", to wtedy przy łączeniu jej z gorącą śmietanką pomagam sobie sitkiem. Po kilku godzinach, wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Wykładać małe porcje do jakiegoś naczynia, miksować bardzo dokładnie, aż z masy zrobi się płyn (w przeciwnym wypadku część biszkoptu na górze ciasta nie przyklei się do masy), rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, lekko przycisnąć (można polać polewą lub dowolnie udekorować), zawinąć w folię i do lodówki. Jeść najlepiej następnego dnia. Przepis udostępniony przez esob1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolcia_beauty Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.leon.com.pl 20.01.10, 20:26 czy moge zamiast margaryny dac masło? Odpowiedz Link Zgłoś
floress brzdąc poznański to nie jest 21.01.10, 09:28 Popularne ciasto w Poznaniu, wcześniej się z nim nie spotkałam. Ale nie żałuję, bo mi nie smakuje ;P Może spróbuję z tego przepisu, powinno być lepsze, bo przełamany smak owocami. No i z przepisu wynika, że jest tu krem, a nie jak w poznańskim taka ścięta kremówka. Odpowiedz Link Zgłoś