Dodaj do ulubionych

Brzdąc - ciasto z kremem

IP: *.chello.pl 07.09.05, 14:59
Ciasto jest pyyychotka!!!!polecam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Gocha Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:29
      Ciasto jest pyszne, proste do zrobienia.
      • Gość: lonia Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: 212.106.133.* 17.11.05, 14:42
        Ale to nie jest prawdziwy brzdąc, kto chce spróbować, musi jechać do Poznania.
        Ja tego poznańskiego brzdąca uważam za jedno z lepszych ciastek, ale nigdzie
        nie spotkałam właściwego przepisu.
    • Gość: madziuch Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: 83.238.38.* 17.11.05, 15:03
      biszkopt przełozony ubitą ugotowaną kremówka z kakaem, chyba też z cukrem.
      dokładnie nie wiem.
      Pozdrawiam
      • Gość: ilona Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.11.05, 14:08
        piszecie bzdury jeżeli ktoś daje hasło brzdąc to napewno oczekuje się mądrych
        doswiadczeń przepisu na ciasto i opini a nie głupich uwag
    • Gość: natuśka10 Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:20
      Nie wiem jakie jest w smaku ale lubie pilnowac dzieci a ma nazwe Brzdąc a więc
      sprubuje...
    • Gość: baz [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:30
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: a Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.reszel.arkusnet.pl 18.08.07, 19:36
      Ja zamiast dzemu wisnioego dodałam dzemu z jezyn. A na wierzchu
      posmarowalam bardzo cienka warstwa tego kremu. i na ten krem
      polozylam czekolade. Daje przepis : 1/3 kostki masla, 1/2 szkl.
      cukru, 2 lyzki wody, 1 czubata luzka kakao. skladniki zagotowac.
      pychotka :)))):
    • Gość: halina Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 14:53
      bardzo dobre to ciasto!!!?
    • Gość: video Brzdąc - ciasto z kremem IP: 81.15.190.* 01.02.08, 17:11
      Ciasto bardzo dobre, ale trzeba dawać trochę mniej cukru. Do kremu
      odradzam dać zółto. jest to całkowicie zbędne, a kto wie czy w tym
      żółtku nie kryje się salmonella. Także po co ryzykować. Ale pozatym
      to pychotka. Bardzo dobry pomysł z tym drzemem, ożywia ciasto
    • Gość: Miła Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 08:19
      To nie brzdąc. Tradycyjny krem do brzdąca jest na kremówce.
      • Gość: Miła Re: Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 08:24
        I zapomniałam napisać, że absolutnie nie ma w nim żadnego dżemu ani
        owoców.
        Może to ciasto jest i pyszne, ale z brzdącem ma niewiele wspólnego.
        • Gość: kasia Re: Brzdąc - ciasto z bita smietana plus kakao. IP: *.icpnet.pl 22.03.09, 22:00
          Dokladnie,poznaanski brzdac jest na smietanie kremowce z dodatkiem kakao i nie
          ma w nim owocowych dodatkow.Moze ktos poda wrescie przepis?pytalam na Jezycach
          ale nie chca zdradzic:)
          • Gość: kasia wrescie znalazlam orginalny przepis! IP: *.icpnet.pl 22.03.09, 22:15

przepis esob1

Składniki
            Biszkopt:
            5 jaj
            1 szkl. cukru
            1 szkl. mąki ziemniaczanej
            2 łyżki mąki pszennej
            2 łyżeczki proszku do pieczenia
            ewentualnie 2 łyżeczki octu

Masa:
            1 litr słodkiej śmietanki (zawsze używałam 30%, ale wkrótce spróbuję 18%)
            1 szkl. cukru
            4 łyżeczki kakao
            2 łyżki żelatyny

Spróbowałam z 18% śmietanki. Żelatyna taką "chudą" też ścięła, a w smaku była
            niewielka różnica.

Brzdąc poznański
            BISZKOPT
            Upiec biszkopt, tzn. ja ubijam białka, pod koniec dodaję cukier, potem żółtka i
            od tej pory miksuję wszystko około 10 minut. Następnie mieszam proszek z octem
            (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodaję do masy, chwilę ubijam,
            no i na koniec dosypuję, delikatnie mieszając łyżką, mąkę ziemniaczaną.
            Ten rodzaj mąki sprawi, że biszkopt będzie bardzo kruchy. Niektórzy twierdzą, że
            aż za bardzo...

MASA
            Żelatynę namoczyć na kilka minut w około 1/2 szkl. śmietanki, resztę zagotować z
            cukrem i kakao, dodać do gorącego płynu namoczoną żelatynę, podgrzać niemal do
            zagotowania, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ponieważ zdarza się, że z żelatyny
            robią się "kluchy", to wtedy przy łączeniu jej z gorącą śmietanką pomagam sobie
            sitkiem.
            Po kilku godzinach, wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Wykładać małe
            porcje do jakiegoś naczynia, miksować bardzo dokładnie, aż z masy zrobi się płyn
            (w przeciwnym wypadku część biszkoptu na górze ciasta nie przyklei się do masy),
            rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową
            ciasta, lekko przycisnąć (można polać polewą lub dowolnie udekorować), zawinąć w
            folię i do lodówki. Jeść najlepiej następnego dnia.

Przepis udostępniony przez esob1
    • Gość: karolcia_beauty Brzdąc - ciasto z kremem IP: *.leon.com.pl 20.01.10, 20:26
      czy moge zamiast margaryny dac masło?
    • floress brzdąc poznański to nie jest 21.01.10, 09:28
      Popularne ciasto w Poznaniu, wcześniej się z nim nie spotkałam. Ale nie żałuję,
      bo mi nie smakuje ;P Może spróbuję z tego przepisu, powinno być lepsze, bo
      przełamany smak owocami. No i z przepisu wynika, że jest tu krem, a nie jak w
      poznańskim taka ścięta kremówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka