Dodaj do ulubionych

Dżem z rabarbaru

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:38
zrobiłam dżemik , tylko zamiast laski wanili dodałam torebkę cukru waniliowego. Mmmm palce lizać :) Bardzo dobry.
Obserwuj wątek
    • Gość: anutek Dżem z rabarbaru IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.09, 12:47
      Zrobiłam wg dokładnie przepisu, w smaku pychota - ale czemu konsystencja za
      rzadka??
    • Gość: MacPly Dżem zrobiony... IP: *.scansafe.net 01.07.11, 13:36
      ... ale wg oryginalnego przepisu może być za rzadki więc dodałem 1 torebkę pektyny w proszku (mozna kupic w internecie w polskim sklepie). Dodatkowo nie lubię zbyt przesłodzonych dżemów i ciast, więc na ok 2.5kg rabarbaru dodałem ok 1,2 kg cukru.
      Zamiast laski wanilii użyłem dwóch opakowań cukru WANILIOWEGO (czyli z prawdziwą wanilią a nie WANILINOWEGO, do kupienia w kazdym w miare szanujacym sie sklepie spozywczym) i dodałem szczyptę cynamonu (łyżka).
      Wyszło całkiem smaczne, nie za mało słodkie i po wystygnięciu ma przyjemną gęstą konsystencję.
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      A! Z racji chwilowego nadmiaru rabarbaru, wczoraj z kolei było ciasto rabarbarowe z przepisu mojewypieki.blox.pl/2011/05/Szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-Rabarberkaka.html

Wychodzi super, a zamiast rabarbaru mozna włożyć truskawki (tylko trzeba pamietac o zmniejszeniu ilości cukru).

Składniki (na tortownicę 22cm):

*400g rabarbaru

*2 jajka

*150ml cukru (trochę więcej niż pół szklanki)

*150ml mąki pszennej (ok. 100g)

*50g zimnego masła z lodówki

*cukier perłowy lub demerara do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar umyć, obrać (dokładnie) i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.

Ciasto piec w temperaturze 175 st C przez około 40 minut (ja piekłem około 55 minut w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem), do tzw. suchego patyczka.

Podawać ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Można posypać cukrem pudrem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka