johana301 04.09.08, 17:43 Czy macie Panie jakies sprawdzone, smaczne przepisy na sałatki z makaronem lub ryżem.Dziękuje za podpowiedzi.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altinka Re: Sałatki 04.09.08, 20:27 Takie robię, na przykład. Mi bardzo smakują. Z ryżem - Podsmażyć pieczarki z cebulą, - Ugotować ryż (w torebce) - do gotującej wody wrzucam kostkę bulionową z oliwą z oliwek i ziołami, dodaję curry, pieprz, przyprawę do zup w płynie, do tego dopiero wkładam woreczek z ryżem, - czerwoną paprykę pokroić na drobno, - 1/2 puszki kukurydzy albo groszku zielonego, - 1/2 puszki czerwonej fasoli To wszystko mieszam. A potem dodaję sos. Sos: na bazie śmietany jogurtowej, dodaję do niego sól, pieprz, paprykę w proszku, zioła prowansalskie. Z makaronem Do sałatek daję makaron "rurki" albo trójkolorowe kokardki. Ugotowany makaron (gotuję jak ryż ale bez curry), tuńczyk (duże kawałki, z puszki, w sosie własnym), ogórek kiszony, ser pleśniowy. Sos - jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Sałatki 05.09.08, 12:46 pewnie się zdziwisz (jak ja kiedyś), ale odkąd spróbowałam to uwielbiam... makaron świderki, rurki (generalnie jakiś "grubszy")itp., do tego dojrzałe pomidory (mogą byc z puszki) pokrojone w kostkę, duża ilość świeżo zmielonego pieprzu, czosnku (kilka ząbków w zależności od ilości makarony, ma być mocno czosnkowo!)i oliwa z oliwek. Wymieszać, odstawić do lodówki mmmmmmm chyba dzis zrobię pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś