Dodaj do ulubionych

adaptacja strychu na sępolnie

03.08.06, 09:43
Witam!
Chcę zaadoptować strych- powiększyć swoje mieszkanie. Mieszkam na Sępolnie i wiem że
adaptacja jest coraz trudniesza w tych okolicach- nie zawsze wydawane są zgody itd. Nie
wiem od czego zacząć. Wstępną zgodę (3 z 4) członków wspólnoty mam. Czy może ktoś z
Was jest po takim doświadczeniu i może udzielić mi kilku wkazówek?
Obserwuj wątek
    • Gość: ziom Re: adaptacja strychu na sępolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:41
      no, jeśli masz jakieś 60 000 na adaptację strychu... bo tyle o kosztuje ;] to
      staraj się, do urzędu miasta wydziału bidownioctwa i inzynierii miejskiej czy
      jakoś tak
      do architekta po projekt
      itp td
      • iconqa Re: adaptacja strychu na sępolnie 03.08.06, 16:50
        "Jakoś tak... itd"- to wiem, chciałabym się dowiedzieć więcej szczegółów
        Pozdrawiam
    • Gość: Neo[EZN] Re: adaptacja strychu na sępolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:03
      > Mieszkam na Sępolnie i wiem że adaptacja jest coraz trudniesza w tych
      > okolicach- nie zawsze wydawane są zgody itd.

Szkoda że dopiero teraz wzięli się za ochronę tego osiedla przed niepasującymi
      zupełnie do budynków oknami na zaadaptowanych strychach... (mam nadzieję że
      skutecznie)
      • Gość: pipi Re: adaptacja strychu na sępolnie IP: *.pro-forma.pl 09.08.06, 11:02
        niestety wcale nie skutecznie- wciaz powstaja samowole budowlane, a o nowych oknach
        wstawianych bez szprosów i żadnych podziałów nie wspomnę-na 4 nowe adaptacje w jednej
        dostosowano się do zaleceń konserwatora a szkoda - nikt tego nie sprawdza
        • Gość: Neo[EZN] Re: adaptacja strychu na sępolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:43
          Szkoda że nikt nie może zrobić porządku - najpierw wśród ludzi z instytucji
          która powinna zajmować się ochroną budowli a później z samowolami budowlanymi...
    • Gość: pg Re: adaptacja strychu na sępolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:10
      Przede wszystkim musisz poradzic sie architekta, bo bez projektu taka adaptacja
      się nie obejdzie. Podejrzewam, że potrzebna będzie też ekspertyza konstrukcyjna
      stanu budynku. budynki na sępolnie sa wykonane z lichego materiału i znam
      przypadek, że taka adaptacja spowodowała pęknięcie nieprzygotowanych na
      dodatkowe obciążenie ścian budynku. W skrajnym przypadku grozi to katastrofą
      budowlaną.
      Jak oddasz sprawe w ręce architekta, on powinien poprowadzic ją od początku do
      końca. Można też zlecić architektowi wykonanie tylko projektu, a po urzędach
      biegać samemu, ale to może nie być wiele tańsze, a napewno bardziej
      stresujące :-) A bez projektu sie nie obejdzie, zmiana przeznaczenia lokalu
      będzie wymagało pozwolenia na budowę.
      Projekt adaptacji w tym rejonie będzie wymagał uzgodnienia z Miejskim
      Konserwatoren Zabytków (siedziba w sukiennicach).
      • Gość: mieszkaniec Re: adaptacja strychu na sępolnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.06, 19:24
        koszmar !!!!!!!!!!!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka