Gość: kijek IP: 62.233.177.* 22.12.07, 18:27 wzp.zdik.wroc.pl/orders/show/249 coś się zaczyna dziać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Martix Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.07, 23:37 Wporząsiu!Ale ta trasa powinna kończyć się na pl.Wróblewskiego nie Kościuszki bo przecież dotąd trzeba ten odcinek przebudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dm Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.08, 13:40 Ostatnio zapowiadali że najpierw ma być robiony odcinek między Małachowskiego a Kościuszki,to trochę dziwne bo nie po koleii {obwodnica ma zaczynać sie od pl.Wróblewskiego w połączeniu z z mającym być przebudowanym pl.Społecznym}.Pewnie wyburzą te wszystkie kamienice razem z oficynami co przy okazji uzyska się wolny plac pod budownictwo mieszkaniowe.Przeszkodą będzie też ten wiadukt pod torami na Pułaskiego,ale go też można poszerzyć a jezdnię z torowiskiem obnizyć by mieściły się wysokie pojazdy.Nie wiem czy nie będą burzyć jakiś bloków przy spinaniu tej obwodnicy z dalszym jej odcinkiem ze Szczęśliwą czy jakoś je ominą ale na pewno zniknie ta hala na Komandorskiej bo jej ominąć się nie da.Znikną też te czerwone budynki na Szpitalnej przy torach bo nad nimi będzie wybudowany wiadukt który sięgnie prawie do pl.Strzegomskiego gdzie będzie koniec obwodnicy.Żeby tylko to długo nie trwało! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Obwodnica Staromiejska 06.01.08, 17:25 Gość portalu: dm napisał(a): > odcinkiem ze Szczęśliwą czy jakoś je ominą ale na pewno zniknie ta > hala na Komandorskiej bo jej ominąć się nie da.Znikną też te Hal? "Arena" znaczy się? Przyjrzyj się przebiegowi jej płotu i zastanów się dlaczego jest własnie taki. Podpowiem: nic nie będzie burzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.08, 23:08 Tu nie ale na Pułaskiego czy Szpitalnej zapewne tak. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Obwodnica Staromiejska 07.01.08, 10:41 Jak zawsze zabierają się od dupy strony. Najpierw to ja bym pomyślał o ominięciu Grunwaldzkiego czyli Wystawowa - Niskie Łąki - Dyrekcyjna. Ale co tam, budujmy tam gzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Obwodnica Staromiejska 07.01.08, 11:45 Wystawowa - Niskie Łąki - Dyrekcyjna a co to za trasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.srv.volvo.com 07.01.08, 11:56 A, ciekawy pomysł, z estakadą nad zoo, jak rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.08, 12:45 Upadła ta koncepcja,bo tak miało być,że trasa od Krakowskiej miała iść bardziej w lewo przecinając i niszcząc ten park{Lasek Rakowiecki} i następnie niszcząć tereny zielone za Ślężą.To była by gorsza koncepcja. Wygrał plan,który nie jest tak barbarzński dla przyrody bo poleci niewiele drzew.I trasa od Krakowskiej pobiegnie przecinając Wilczą,Oławkę za tą kładką koło gruzowiska i obok pałacyku,potem obok lasku{przed tym niebieskim płotem},przetnie Międzyrzecką,teren "PANCHA" gdzie są te barany koło gazociągu,przetnie Odrę i sięgnie na Kotsisa gdzie wyburzą parę budynków jednorodzinnych i obok Chełmońskiego złączy się z Olszewskiego.Tak to będzie wyglądać.Znam ten teren dobrze dlatego tak precyzyjnie go opisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wro.vectranet.pl 07.01.08, 19:11 > Upadła ta koncepcja,bo tak miało być,że trasa od Krakowskiej miała > iść bardziej w lewo przecinając i niszcząc ten park{Lasek > Rakowiecki} i następnie niszcząć tereny zielone za Ślężą. za czym? gdzie rzym a gdzie krym? ;P > Wygrał plan,który nie jest tak barbarzński dla przyrody bo poleci > niewiele drzew.I trasa od Krakowskiej pobiegnie przecinając > Wilczą,Oławkę ... a niemcy przebieg tej trasy już na długo przed 2 wojną zaplanowali ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.08, 21:00 Za stadionem Śleży,jeszcze konkretniej za ZOO nie rzeką Sleżą jak ci się wydaje.Jak wspomniałem przecieła by park przy Niskich Łąkach i Międzyrzeckiej i w miejscu gdzie zbiegają się te ulice szła by już na drugą stronę.To byłby gorszy wariant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 12:58 > Za stadionem Śleży,jeszcze konkretniej za ZOO nie rzeką Sleżą > jak ci się wydaje. no tak, słusznie, zdało mi się żeś slęzę z oławą pomieszał ;) > Jak wspomniałem przecieła by park przy Niskich Łąkach i > Międzyrzeckiej i w miejscu gdzie zbiegają się te ulice szła by już > na drugą stronę.To byłby gorszy wariant. tylko że w wyborze tego wariantu bardziej decydowały nie względy ochrony przyrody, a dużo lepszy przebieg dalszego odcinka obwodnicy sródmiejskiej (czy jak ją teraz nazywaja alei wielkiej wyspy) - chodzi o z dawna zachowaną rezerwę terenu na przedłużeniu 9 maja i paderewskiego - bo taki ma być dalszy przebieg tego odcinka oś. gdyby łącznik od krakowskiej szedł przy stadionie ślęży, byłby bardzo poważny kłopot z jego dalszym przebiegiem (tym bardziej, ze część terenów po stadionie zarezerwowano dla zoo), a jego poprowadzenie tylko do olszewskiego zwyczajnie mijało by sie z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Obwodnica Staromiejska 07.01.08, 17:48 A po co estakada? Obecne tereny ZOO są zbyt cenne by marnować miejsce na ZOO. Moja koncepcja jest taka, aby na tym miejscu zrobić coś w rodzaju centrum biurowego a samo ZOO przesunąć trochę dalej od centrum w miejsce gdzie miałoby więcej miejsca na rozwój i dla zwierząt. Tak mi przychodzą na myśl tereny za Leśnicą (Mokra lub Żar), najlepiej wzdłuż dolnobrzeskiej. Tam można by przy okazji postawić nowy przystanek kolejowy co ułatwiło by dojazd turystów a przy okazji zaplanować nowe osiedle z dobrym dojazdem do centrum i przez to ożywić tamtą okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.igo.wroc.pl 08.01.08, 08:16 Proponuje za jednym zamachem przesadzić Park Szczytnicki...jakie piękne i "największe na świecie" centrum handlowe albo biurowe mogłoby tam powstać! Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Obwodnica Staromiejska 08.01.08, 09:19 No tu sie troche zapedziles :P Bo o ile ZOO mamy przestarzale i potrzebny jest mu kapitalny remont to Szczytnicki będzie nam służył przez długie lata. A faktem jest, że nowy park przydałby się ale w tym mieście zajeżdżonym przez samochody nawet się o tym nie myśli. Tak na szybko to przychodzi mi lokalizacja między Muchoborem a Nowym Dworem i coś na Psim Polu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.igo.wroc.pl 08.01.08, 11:29 >P Bo o ile ZOO mamy przestarzale i potrzebny jest > mu kapitalny remont No właśnie remont jest potrzebny a nie zmiana lokalizacji... wrocławskie ZOO jest najstarsze i najbardziej znane w Polsce więc likwidacja (a pewnie do tego, przynajmniej fragmentami, to zabytek) raczej chwały Wrocławiowi by nie przyniosła... te tereny to nie jest centrum, żeby biurowce tam stawiać. Jak dla mnie ZOO współgra jak najbardziej z parkiem i ogólnym "wystrojem" tego rejonu Wrocławia :) Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Obwodnica Staromiejska 08.01.08, 13:28 To, że ZOO jest najstarsze to żaden powód do chwały, to że wymaga remontu również. A pomysł, żeby ziemie ZOO sprzedać to tylko po to aby można byłoby spokojnie wystawić coś w innej lokalizacji z większą ilością miejsca. A na co byśmy przeznaczyli teren po ZOO jest dla mnie kwestią drugorzędną. PS. Czy ktoś wie jak się skończyła sprawa z terenami po byłym stadionie Ślęży, który znajduje się koło ZOO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.srv.volvo.com 07.01.08, 11:54 Chłopie, zastanów się co piszesz: "wyburzą te wszystkie kamienice razem z oficynami co przy okazji uzyska się wolny plac pod budownictwo mieszkaniowe". Tak, budownictwu mieszkaniowemu z pewnością najbardziej przeszkadzają stare kamienice :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.08, 12:37 Wyburzą kamienice by poszerzyć Pułaskiego między Małachowskiego a Kościuszki tak jak zrobili to na odcinku Jościuszki- pl.Wróblewskiego.I przy okazji uzyska się plac pod budownictwo.Wiadomo,działki w centrum są w cenie bo jest ich coraz mniej a teren między Pułaskioego a Dąbrowskiego jak pisałem w innym wątku jest pusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.ig.pwr.wroc.pl 08.01.08, 15:42 "Coś się zaczyna dziać" Czyżby? Dopiero jest pytanie o koncepcję. Zaledwie 9 lat po opracowaniu koncepcji Pułaskiego (patrz: załącznik 10 do zamówienia) więc jak na wrocławskie standardy to wręcz piorunem. Wpierw wypadałoby jednak ustalić czy w ogóle kiedyś potrzebne będą nieużywane tory do byłego Dworca Świebodzkiego bo może nie warto budować wiaduktu nad zarosłymi zielskiem, zardzewiałymi szynami prowadzącymi teraz donikąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.08, 19:53 Planują znowu reaktywować Świebodzki,pociągi mają tam znowu kursować także wiadukt się przyda.Targowisko działa tylko do końca roku by inaczej i w sposób cywilizowany a nieuciążliwy jak dotychczas ożywić to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.ig.pwr.wroc.pl 09.01.08, 11:47 Jest pytanie, czy reaktywacja Świebodzkiego ma ekonomiczny sens? Bocznice kolejowe w okolicach dworca polikwidowano bo transport "przesiadł się" na TIR-y, ruch osobowy jest mniejszy, ewentualna SKM (marzenie wrocławian) chyba nie potrzebowałaby (?) tego dworca tylko głownego jako bardziej uniwersalnego (i lepiej skomunikowanego z PKS-em, ruchem samochodowym). A może lepiej wykorzystać te tereny dla rozwoju miasta (np. były zabytkowy Dw.Świebodzki jako wrocławski odpowiednik muzeum D'Orsay)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.magma-net.pl 08.01.08, 22:42 A co to ma wspólnego z obwodnica staromiejską ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi Re: Obwodnica Staromiejska IP: *.magma-net.pl 09.01.08, 09:40 Już wiem, sprawdziłem. Rzeczywiście tak niespecjalnie logicznie tę trasę włodarze nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś