Dodaj do ulubionych

Replenishment Schedule

IP: *.range86-164.btcentralplus.com 23.08.10, 09:12
Słyszałem ze Head Office wysyła do sklepów Replenishment Schedule - dokument
mówiący ile przyjechało dostawy i w jakim czasie trzeba ja zrobić na
poszczególnych alejkach, widziałem te papiery. Błędy pojawiają się czasami
przy liczbie cage'a ale reszta się zgadza, wychodzi średnio 20 min. na
zrobienie cage'a . U mnie w sklepie straszą tym że odgórnie to dostają i to
wymagania firmy jak ktoś nie spełnia wymagań to lecą warningi. Czy u was w
sklepach też takie coś wymyślili ?
Obserwuj wątek
    • spiderk0 Re: Replenishment Schedule 23.08.10, 11:12
      Swego czasu TESCo badało czas pracy na każdym etapie pracy magazynu w którym pracowałem, łącznie z efektywnością sprzątaczy, oczywiście oficjalnie mówiono, że nie będzie to wykorzystywane do podkręcenia śruby, ale co mądrzejsi ludzie wiedzieli co i jak. Najgorsze jest to, że niektórzy wykręcali rekordy podczas badania - by się wykazać.

Traktowanie człowieka na równi z maszyną, every little hurts.
    • micnur2275 Re: Replenishment Schedule 29.08.10, 09:22
      A czy te warrningi były podpisywane?
      Jeżeli tak, to na jakiej podstawie?
      Jakim prawem Wasz reprezentant związków dopuścił do takiego obrotu rzeczy? A
      może nawet nie wie nic o tej sprawie, bo nikt go nie poinformował?

U nas w sklepie jest to już od jakiegoś czasu stosuje się schedulera...
      • Gość: FXX Re: Replenishment Schedule IP: *.range86-135.btcentralplus.com 29.08.10, 22:12
        U mnie w sklepie reprezentant to dupa. Ostatnio na spotkaniu wziałem go ze soba
        i żałuje , podobno mogłem im powiedziec ze nie chce reprezentanta ze sklepu
        tylko kogos innego i slyszalem ze maja 48h na znalezienie mi kogos ?
        warning byl podpisany bo reprezentant powiedzial ze moge odwołanie składac ale
        nie złozyłem bo mogliby sie wszystkiego wyprzeć to wieksza sprawa niz sie wydaje.
        Ogólnie to był verbal warning ze nie wypełniam warunków stawianych przez firme
        czyli nie wykonuje pracy w okreslonym czasie ( o pół cage'a za długo );
        najwidoczniej u nas reprezentant wie o wszystkim ale jak wspomnialem to dupa, ja
        nie zamierzam sie poddac z jednej strony strasza ze mam okreslony czas a z
        drugiej wytykaja błędy , jak nie znaja okreslenia na słowo Bullying czy
        Harassement to ja im wytknę ich błędy , nie boje sie z nimi walczyc problem w
        tym ze mam za mało dowodów bo oni sa sprytni dosyc kryja sie nawzajem i udaja ze
        o niczym nie maja pojecia.
        • Gość: Pracownik tesco uk Re: Replenishment Schedule IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 30.08.10, 09:47
          Jestem ciekaw jak wygląda ten schedule. Nigdy jeszcze czegoś takiego nie
          widziałem, a jestem w 100% przekonany, że z pewnością zostałby użyty przeciwko
          mnie. Czy w warningu odniesiono się bezpośrednio do tego dokumentu? Czy jedynie
          mówi się o nim, co oznacza, że istnieje on tylko jako przekaz słowny lub jest
          np. sporządzony doraźnie na miejscu, żeby Ciebie postraszyć? A przedstawiciel z
          pewnością nie jest "dupa". To jest po prostu drobny cwaniaczek, koleś
          managerówktóry za to że trzzyma ich stronę dostał jakąś niezłą posadkę, np. na
          recepcji, obsłudze klienta czy kontroli cen który z pewnością nie zaryzykuje
          tego w obronie jakiegoś Polaka. Ja bym tak tego nie zostawił, bo nasza praca nie
          polega na dosłownym "robieniu cage'y". Nie masz tego w kontrakcie i nie masz
          warunków do tej pracy, tj.: cages na poszczególnych alejkach musiałyby zajmować
          podobną ilość czasu, towar powinien mieć podobną wagę, operacja wykładania
          powinna zajmować wszędzie podobną ilość czasu, odliczyć dokładnie czas
          poświęcany na inne czynności jak dostarczenie cage'a, posprzątanie, wszelkie
          treningi, instruktaże, wyjścia do kilbla, szukanie nowych produktów, obsługa
          dostawy, pomoc na innch alejkach itp. Dopiero wtedy istniałaby formalna podstawa
          do określenia wydajności. Aha, i jeszcze do tego musieliby w jakiś sposób
          określić możliwości poszczególnych pracowników bo część Anglików nie wyrobiłoby
          nawet połowy tej normy i musieliby zostać zwolnieni. Czyli jak stwierdzić, czy
          ktoś np. jest po prostu słaby z natury i dać mu małą normę, czy może po prostu
          chleje całą noc i nie ma siły do roboty. Wobec powyższego wszelkie schedule itp.
          należy włożyć między bajki i traktować jako kolejny bat wymyślony na niesfornych
          pracowników, a w szczególności Polaków, którzy zostali przysłani im odgórnie - w
          przeciwieństwie do kolesi zatrudnianych na miejscu - i są dla nich jak wrzód na
          dupie. Reasumując: w twojej sutuacji pozostaje złożyć odwołanie na piśmie,
          najlepiej listem poleconym żeby nie "wcięło". Nie potrzebujesz tu świadków.
          Wystarczy zaprotestować i zażądać określenia podstawy do wręczenia ww. pisemnego
          warningu, tj. dokumentu określającego normy i dowodu ich niewykonania wraz z
          dokładnym wyliczeniem czasu poświęconego przez Ciebie na wykonanie cage'a i
          innych czynności. To, że manager jest niezadowolony to jeszcze nie dowód. Jeżeli
          nie będą w stanie tego zrobić, Ty możesz wtedy śmiało napisać skargę o
          harassment i bullying i jako dowód przedstawić ten nieszczęsny, niezgodny z
          prawem warning. Proste?
          • Gość: FXX Re: Replenishment Schedule IP: *.range86-135.btcentralplus.com 30.08.10, 19:57
            ok to po pierwsze tak . W warningu odniesiono sie bezposrednio do tego Schedule
            Replenishment i jak juz pisalem taki dokument jest przysyłany z każdą dostawą z
            Head Office , widziałem ten dokument on istnieje naprawdę jest mało
            prawdopodobne zeby oni w tesco sami go tworzyli. Ale postaram sie zweryfikować
            ta informacje w najbliższym czasie.
            Być może masz poniekąd rację ze ciężko obliczyć wydajnośc co wcale nie jest nie
            mozliwe, z tego co zauważyłem to NIE MA MOŻLIWOŚCI obliczenia cage'y mix , które
            trzeba posplitować - a to zajmuje pewien czas - który nie sądzę by był wliczony
            w wydajność.
            Nie mozna zakwestionowac samego faktu istnienia dokumentu, problem polega na
            jego autentycznosci i na ile realnie on oddaje sedno sprawy.
            Z drugiej strony jak by menagerowie taki dokument wymyślili i tworzyli bez
            wiedzy Head Office ; to z deka nielegalne i wątpię żeby do tego sie posuneli.
            Wiem że coś w tej sprawie jest nie tak tylko nie wiem co, być moze menagerowie
            chcą sie mnie pozbyc uważając za najsłabsze ogniwo ale źle trafili bo ja dojde
            prawdy i nie zamierzam sie poddawać.
            Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie to proszę o komentarze.
            • Gość: Pracownik tesco uk Re: Replenishment Schedule IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 30.08.10, 21:08
              A więc ciekaw jestem jak zostało to ujęte w warningu, tzn. jak stwierdzono, że
              nie spełniasz wymogów, jaką ilość i jakiej jakości pracy określają przepisy,
              normy, przewidywane sankcje. Napisane czarno na białym, masz prawo zażądać kopii
              tych dokumentów. Przecież wystarczy, że powiesz np., że przez kilka minut byłeś
              zajęty inną pracą jak splitowanie cage'a, rozmową z managerem, pomocą klientowi,
              porządkowaniem bałaganu na alejce lub na półce lub cage'u albo miałeś
              szczególnie pechowe, trudne do zrobienia cage' itp. i właśnie tych kilku minut
              Ci zabrakło i cały ten schedule bierze w łeb. Warning nie może się opierać na
              przypuszczeniu - musi zachodzić podstawa do jego udzielenia, tzn.: tyle i tyle
              czasu zajmuje wykonanie takiego i takiego cage'a (nie ma cage'y identycznych, to
              nie są samochody jednej marki)a Ty z własnej winy tego nie wykonałeś i zachodzi
              obawa, że w przyszłości będziesz nadal WYRAŹNIE odstawał od całej reszty i
              wystąpi obawa, że twoja wydajność w znacznym stopniu spadnie poniżej minimum.
              Jakie to minimum? - żądaj dokumentu (nie słownego uzasadnienia) jako podstawy.
              Jeżeli przyjęto by ogólnie na jednego cage np. 20 min., to okaże się, że
              pechowcy (czytaj Polacy) będą zapier...dalać aż im się będzie pot po dupie lał
              bo "przypadkowo" dostaną alejkę z napojami, jeszcze przy okazji zostaną
              "poproszeni" o pomoc gdzie indziej a na koniec dostaną warning'i za małą
              wydajność a szczęściarze (czytaj kolesie) poopier..dalają się przy papierze
              toaletowym, robiąc co godzinę przerwę na fajkę i na koniec dostaną pochwałę za
              wydajność i ofertę awansu na managera. Ale tak nie jest i nie będzie, bo inaczej
              tesco szybko podzieliłoby los sklepów PSS Społem. Po prostu, wszędzie trzeba
              stosować zasady zdrowego rozsądku. Nie neguję istnienia dokumentu pod nazwą
              "Schedule Replenishment" ale znając trochę życie w tesco, myślę że z pewnością
              nie jest to instrument służący do oficjalnego karania i poganiania pracowników,
              ponieważ wdrożenie czegoś takiego wiązałby się z potężną kampanią z
              zaangażowaniem związków zawodowych, ogólną debatą a po wprowadzeniu byłby on
              potężnym narzędziem bezwzględnie wykorzystywanym przez WSZYSTKICH managerów we
              WSZYSTKICH sklepach tesco bez wyjątku - nie tylko w niektórych. Więc jeszcze raz
              radzę sprawdzić, co to jest i do czego służy, a w razie stwierdzenia nadużycia -
              konsekwentnie dążyć do ukarania łajdaków, bo oni nie mają żadnych skrupułów i
              nie przebierają w środkach do osiągnięcia swoich niecnych celów.
              • Gość: gość Re: Replenishment Schedule IP: *.oxfd.adsl.virginmedia.com 02.10.10, 17:34
                u nas raz nam pokazali takie coś, spojrzałam tylko na homebake że niby średnio dostajemy pół cage'a dziennie i obrobienie tego zajmuje 20 min, może mąki ale słoiczki z dżemami? w rzeczywistości przychodzi tego ok. 1,5-2 dziennie.... tak jak pracownik uk mówi to jest głupota do potęgi, każdy szczegół zajmuje czas, poprowadzić klienta na drugi koniec sklepu, zrobić promocje, odwieźć nie swój towar do innej alejki, pomóc zapchnąć rozj...ego cage'a koleżance na backdoor itp. itd. U nas tego nie stosuja ale podejrzewam że gdyby chcieli się kogoś bardzo pozbyć to by z tym wyjechali.
                • fiodor1969 Re: Replenishment Schedule 23.10.10, 11:22
                  Kiedy mialem checi powojowac troche w sklepie, poprosilem o kopie RSchedule na wlasny uzytek :) Jak mozna bylo sie spodziewac,czekalem i sie nie doczekalem.Na kolejne ponaglenia o dokument z metnych wypowiedzi managera dowiedzialem sie ze byl i juz go nie ma czyli jak w ruskim cyrku"A najlepiej,zebym zapomnial i zwyczajnie wrocil do swojej pracy.Powiem krotko,
                  nie dajcie sie zwariowac w przypadku wszelkich krokow dyscyplinarnych wobec Was na podstawie wydumanych obliczen.Tesco jakie jest kazdy widzi,ale jest na na tyle madre w swojej polityce dokrecania sruby,ze nie odwazy zwolnic sie nikogo,kto nie miesci sie w cyferkach RS. Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka