Dodaj do ulubionych

Kurs CPE w pld Londynie

29.08.10, 01:12
Hello!

Czy ktos moglby mi polecic dobry i niedrogi(do £700) kurs
przygotowujacy do CPE w pld. Londynie?

Ostatnio znalazlem taki w Bexleyheath zaniecale £500 ale nie wiedza,
czy wystartuje wiec szukam dalej. Z drugiej strony nie chcialbym
wydawac £1800 za kilka tygodni nauki jezyka, ktory i tak w miare
dobrze umiem.

Z gory dziekuje za wszystkie wartosciowe odpowiedzi. Pozdrawiam.

Przy okazji zapraszam do zaglosowania w mojej sondzie :).

Obserwuj wątek
    • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 01.09.10, 16:42
      odpowiadając na swój własny topic znalazłem szkołę, która oferuje kurs CPE. nie
      wiem jeszcze jaka jest jakość tych kursów ale stosunek cena/liczba godzin oraz
      lokacja jest zachęcający. £216 za sam kurs, 10 tyg. po 6h w tygodniu.

szkoła to Westminister Adult Education Service
      www.waes.ac.uk/
      jesli ktos ma jakies inne interesujace szkoly to niech sie podzieli :)
      • Gość: iiii Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.09.10, 19:11
        Pytanie po co ci ten CPE? CPE został juz chyba zupełnie wyparty przez IELTS jeśli chodzi o ropoznawalnośc i praktyczne korzyści wynikające z jego posiadania, vide np formalne wymogi brytyjskich (i nie tylko) uniwersytetów w stosunku do kandydatów, których ojczystym językiem nie jest angielski (o CPE rzadko który wspomina).
        • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 01.09.10, 23:15
          > Pytanie po co ci ten CPE?
          a poco ci rodzina i pieniadze? o gustach nie warto dyskutowac, kazdy ma swoje
          priorytety. ja mam ambicje, chec nauki a w dodatku jesli nie zdam cpe to po
          takim kursie spokojnie moge podchodzic do IELTS. ceny kursow sa porownywalne
          wiec po co chodzic na kurs IELTS skoro mozna zaatakowac CPE.
          CPE został juz chyba zupełnie wyparty przez IELTS jeś
          > li chodzi o ropoznawalnośc i praktyczne korzyści wynikające z jego posiadania,
          > vide np formalne wymogi brytyjskich (i nie tylko) uniwersytetów w stosunku do k
          > andydatów, których ojczystym językiem nie jest angielski (o CPE rzadko który ws
          > pomina).

rzadko ktory NIE wspomina. dodatkowo za CPE dostajesz extra punkty od UCAS.

i bonus - CPE jest przyznawany bezterminowo.
          • Gość: iiiii Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.09.10, 06:55
            > rzadko ktory NIE wspomina. dodatkowo za CPE dostajesz extra punkty od UCAS.
            >
            > i bonus - CPE jest przyznawany bezterminowo.

Nieprawda. Przejrzyj sobie strony www. Mam CPE a i tak musiałem zdawac IELTS, żeby studiowac w UK. O ile CPE zostałby od biedy (wyjątkowo) uznany, to warunkiem było, zeby nie był starszy niż 2 lata - wiec ta bezterminowość nic praktycznie nie znaczy.
            • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 10:49
              > Nieprawda. Przejrzyj sobie strony www. Mam CPE a i tak musiałem zdawac IELTS, ż
              > eby studiowac w UK. O ile CPE zostałby od biedy (wyjątkowo) uznany, to warunkie
              > m było, zeby nie był starszy niż 2 lata - wiec ta bezterminowość nic praktyczni
              > e nie znaczy.

a to ciekawe. moglbys napisac gdzie podjales studia?

strony oczywiscie przejrzalem o wiele wczesniej i najlepsze londynskie uni(lse,
              imperial, city, ucl etc.) uznaja cpe zdane na najnizsza ocene: c - poza bodajze
              lse gdzie wymagaja b o ile dobrze pamietam... wiec tutaj niestety nie masz racji
              chyba, ze piszesz o grupie innych uni, ktora lezy w kregu Twoich zainteresowan.

pozdrawiam.
              • Gość: iiii Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.09.10, 11:35
                Chodziło o Queen Mary, University of London (stoi dośc wysoko jeśli ktos fascynuje się rankingami)

www.qmul.ac.uk/international/englishlanguagerequirements/index.html#PMTC
                i konkretny zapis:
                Other notes : (i) Other qualifications may be considered on an individual basis (e.g. Cambridge Proficiency or Advanced).

• kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 11:51
                  > Other notes : > (i) Other qualifications may be considered on an individual basis (e.g. Cambrid > ge Proficiency or Advanced). >

troche to dziwne poniewaz bedac teraz na poziomie advanced bylbym w stanie
                  napisac ielts na ok. 6/6.5.

tak wiec na poziomie proficiency(C) oczekiwalbym co najmniej 7.0 z ielts co
                  akurat odpowiada ich wymaganiom...
                  moze ich 'consideration on individual basis' to zastawienie czynnikow jak:
                  ocena, 'wiek' certyfikatu, jak dlugo kandydat przebywal w UK i czy egzamin zdal
                  w UK czy 'za morzem'. IELTS jest rzeczywiscie bardziej restrykcyjny jesli chodzi
                  o swiezosc i w sumie cel jego zdawania wiec pewnie wygodniej im przyjmowac ludzi
                  z tym egzaminem niz analizowac tych z CPE. niemniej jednak uwazam, ze CPE to
                  wieksze wyzwanie i dlatego zdecydowalem sie sprobowac.

Pozdrawiam.
                  • Gość: iiii Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.09.10, 12:00
                    Jesli zdajesz CPE dla osobistej satysfakcji, to z tym nie dyskutuje. Co do chodzenia na kurs też nie, bo każdy kurs coś tam daje, choć ja osobiście kursów nie lubię i jestem językowym samoukiem. Natomiast co do praktycznej użyteczności certyfikatów, to z CPE bywa różnie i praktyka pokazuje, że jednak IELTS jest bardziej "wszechstronny", tzn jesli osiągnąłeś np. 7,5 nie wczesniej niż przed 2 laty, to warunek językowy masz spełniony praktycznie na wszystkie kierunki, na wszystkich uczelniach, bez żadnych dalszych dyskusji odnośnie "individual basis".
                    • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 12:36
                      ja tez jestem samoukiem ale do poziomu 6.5 na skali IELTS lub advanced, moze intermediate. pozniej dochodzi juz
                      kwestia poprawnego pisania i mowienia a tego trudno nauczyc sie samemu.

moglbys podac mi wiecej kokretnych przykladow owej 'wszechstronnosci' IELTS?

wiekszosc uni akceptuje CPE czy nawet CAE na rowni z IELTS(chociaz nie wszystkie robia to z automatu). Ponadto
                      w moim wieku liczy sie rowniez papierek dla pracodawcy i tu CPE zdecydowanie wiedze prym.

IELTS da mi automatyczny dostep do higher education ale po kilku(2) latach straci waznosc. ponadto jest uzyteczny
                      jesli bylbym swiezym imigrantem chcacym podjac studia i miec jakis papierek na swoj angielski.

podsumowujac IELTS jest bardziej nastawiony na dorazne potrzeby migrantow natiomast CPE przyda sie
                      nauczycielom czy tlumaczom ang. oczywiscie oba te certyfikaty zaswiadczaja to samo wiec moim zdaniem nie ma co
                      sie sprzeczac ;).
                      • Gość: iiiii Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.09.10, 12:52
                        IELTS jest akcepotwany przez WSZYSTKIE uczelnie. ESOL nie koniecznie
                        IELTS jest akceptowany przez brytyjskie organizacje zrzeszające profesjonalistów, które wymagają formalnego potwierdzenia znajomości języka. ESOL nie koniecznie
                        IELTS jest akceptowany przez WSZYSTKIE firme rekrutujące do sektorów, gdzie potrzebne jest formalne potwierdzenie znajomości języka. ESOL znów nie koniecznie

W UK papierek językowy NIE JEST migrantom do niczego potrzebny (z wyjątkami na powyższe), bo ich znajomośc angielskiego zostanie potwierdzona na rozmowie kwalifikacyjnej.

CPE przydaje się w Polsce i z tym po raz kolejny nie dyskutuję, aczkolwiek i to się zmienia bo poprawia się znajomośc języka wsród pracodawców i wielu potrafi przeprowadzić rozmowę kwalifikacyją po angielsku bez wiekszych problemów.
                        • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 13:33
                          ja prosiłem o konkrety. jeśli mamy poważnie pisać to zamiast 'ESOL nie
                          koniecznie' powinieneś wymienic organizację, która go NIE AKCEPTUJE oraz
                          wymienić konkretne firmy i organizacje, o których piszesz.

jestem głodny faktów ponieważ niektóre z Twoich tez wydają sie być co najmniej
                          nieprawdopodobne i rozbudziły moją ciekawość a nie zwykłem wierzyć komuś na słowo.

ja rozumiem, że dyskusja na poziomie szkoły średniej(dużo emocji mało faktów)
                          jest łatwa i prosta ale nie po to zakładałem ten wątek.

pozdrawiam.
                          • Gość: iiii Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.09.10, 13:42
                            Podałem już przykład gdzie uczelnia autentycznie nie akceptuje CAE/CPE o ile nie są spełnione pewne określone warunki (wynik nie starszy niż sprzed 2 lat pomimo pozornej "dozgonności" CPE) i również nie mam zamiaru dyskutować na temat przynależności do organizacji profesjonalnych (w moim przypadku pracy w NHS) z kimś kto i tak nie zamierza tego słuchać bo ma własne wizje brytyjskiej rzeczywistości.
                            • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 16:10
                              niestety Twoj przyklad niszowej uczelni ma sie nijak do rzeczywistosci poniewaz
                              ja dalem przyklady kilku innych, najlepszych londynskich uni, ktore owy
                              certyfikat bez problemu akceptuja.

jesli nie masz zamiaru dyskutowac o faktach to wybacz, ale przerwe ta
                              niepotrzebna wymiane zdan bo szkoda mi czasu na czyjes 'widzi mi sie'.

• ozlem Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 17:52
                                Z ciekawosci zrobilam sobie szybki przeglad topowych angielskich uniwerstetów (league tables wg Guardiana)
                                www.guardian.co.uk/education/datablog/2010/jun/15/university-tables-spreadsheet
                                i przejrzalam ich strony internetowe
                                1/ Cambridge: oczywiscie akceptuje CAE (A) i CPE (A i B)
                                www.cam.ac.uk/admissions/undergraduate/international/requirements.html
                                2/ Oxford: podobnie jak Cambridge akceptuje CAE (A) i CPE (A i B)
                                akceptuje CAE (A) i CPE (A i B)
                                3/ Warwick: ani słowem nie wspomina o CAE/CPE, akceptuje IELTS i TOEFL
                                www2.warwick.ac.uk/services/international/prospective/englishlanguage/#english
                                4/ST Andrews - akceptuje CAE/CPE
                                www.st-andrews.ac.uk/elt/entry/
                                5/ UCL akceptuje CPE choć wyraźnie pisze, że preferowanym certyfikatem jest IELTS, a jesli kandydat ma inny to nie moze on byc starszy niż 3 lata
                                www.ucl.ac.uk/prospective-students/graduate-study/application-admission/english-language
                                6/ Lancaster University- akceptuje CPE, choc na poczatkowych stroach wyraznien stawia na IELTS i TOEFL
                                www.lancs.ac.uk/admissions/undergrad/study/entry.htm
                                7/ Imperial College London - akceptuje
                                www3.imperial.ac.uk/registry/admissions/ugenglish
                                8/London School of Economics and Political Science- akceptuje CAE i CPE na studia undergraduate, na graduate nie jest to takie jasne bo np. na studia prawnicze podaje tylko IELTS, TOEFL i LSE, a inne na zasadzie indywidualnej oceny
                                www2.lse.ac.uk/study/informationForInternationalStudents/englishLanguage.aspx
                                9/Loughborough University-akceptuje IELTS i TOEFL oraz CPE
                                www.lboro.ac.uk/international/englang/ug/index.htm
                                10/York university- akceptuje IELTS i TOEFL, CAE i CPE tez
                                www.york.ac.uk/admin/uao/ugrad/admiss/internat/englishlang.htm
                                11/SOAS, Univesrsity of London- bezdyskusyjnie akceptuje IELTS i TOEFL, akceptacje CPE uzaleznia od daty jego zdobycia (chyba podobnie jak dyskutowana tu Queen Mary rowniez nalezaca do University of Lonodn)
                                www.soas.ac.uk/admissions/international/englishrequirements/
                                12/University of Leicester - akceptuje IELTS i TOEFL, inne certyfikaty oceniane indywidualnie
                                www.le.ac.uk/ugprospectus/international.html
                                13/University of Bath - akceptuje IELTS i TOEFL, inne ewentualnie po indywidualnej ocenie
                                14/University of Exeter - akceptuje IELTS i TOEFL oraz CPE pod warunkiem że nie jest starszy niż 2 lata
                                www.exeter.ac.uk/undergraduate/applications/entry/language/
                                15/ University of Edinburgh - akceptuje IELTS i TOEFL oraz CPE pod warunkiem, ze nie jest starszy niz 2 lata
                                16/ University of Sussex - akceptuje IELTS i TOEFL, o CPE nawet nie wspomina
                                www.sussex.ac.uk/international/applying/
                                17/ UNiversity of Durham-akceptuje IELTS i TOEFL, o CPE nawet nie wspomina
                                www.dur.ac.uk/international/countryinfo/europe/
                                18/ University of Southampton - akceptuje IELTS/TOEFL oraz CPE pod warunkiem że nie starszy niż 2 lata
                                www.soton.ac.uk/international/entry_reqs/Approved_English_language_tests_sept09_v2.pdf
                                19/ UEA - akceptuje IELTS, Toefl i Pearson Test of English, O CPE nie wspomina
                                www.uea.ac.uk/international/country/Poland
                                20/University of Surrey - akceptuje te CPE
                                www.surrey.ac.uk/international/frequently_asked_questions.htm#8
                                Wiecej mi sie nie chce, ale wyglada na to ze ta uznawalnosc CPE nie jest taka znowu oczywista. W dodatku sporo uniwersytetow ogranicza okres "waznosci" tego certyfikatu do 2 lat, co jest uzasadnionym i zdroworozsadkowym podejsciem.
                                • kawa_i Re: Kurs CPE w pld Londynie 03.09.10, 09:22
                                  i'm impressed :). kawal dobrej roboty.

osobiscie nie martwilbym sie o uznawanie egzaminow takich jak CPE. z tego co
                                  widac wiekszosc uni go uznaje a jesli nie robi tego w sposob automatyczny to
                                  jestem pewien, ze to kwestia indywidualnych ustalen. w dodatku, jak juz pisalem,
                                  zdajac CPE mozesz zyskac od 70 do 140 punktow UCAS...

z drugiej strony jesli ktos chce miec dostep do uni z automatu i nie chce
                                  martwic sie o takie rzeczy to oczywiscie polecalbym IELTS.

pozdrawiam.
                          • ozlem Re: Kurs CPE w pld Londynie 02.09.10, 15:19
                            Ze sie wlacze do tej kaze ciekawej dyskusji - niech mnie ktos z mieszkajacych w UK poprawi jesli sie myle - ale IMO nie doczekasz sie nazwy ani jednej firmy, ktora nie uznaje CPE, bo przecietny brytyjski pracodawca nie ma zielonego pojecia co te znaczki w CV (FCE, CAE, CPE, IELTS czy TOEFL) wlasciwie znaczaja. Albo wie tyle, co ja wiem o egzaminach panstwowych z jezyka polskiego, tzn tyle co sobie wygooglam w wolnym czasie. Jesli poziom znajomosci jezyka nie bedzie wystarczajacy, to po prostu odsieja kandydydata juz przy pierwszej rozmowie telefonicznej. Ale uniwersytety to rzeczywiscie inna bajka - jesli w wymogach formalnych jest napisane, zeby zalaczyc referencje z przedszkola to chocby sie skoczylo to przedszkole 30 lat temu trzeba zalaczyc referencja z przedszkola bo inaczej ze studiow nici.
                            • mysterious1988 Re: Kurs CPE w pld Londynie 15.09.10, 14:53
                              Masz w zupełności rację. Jeśli chcesz dowiedzieć się jaki masz poziom angielskiego zapytaj o to Anglika. Certyfikaty języka ang na brytyjskim rynku pracy niewiele znaczą. Możesz mówić świetnie po ang, ale pracy w branży nie dostaniesz, bo nie znasz specjalistycznego słownictwa. Możesz dukać po ang, ale świetnie radzisz sobie z językiem specjalistycznym, to prace dostaniesz.

Aczkolwiek warto robić kursy, nawet dla siebie :) Zawsze czegoś człowiek może się nauczyć.
                              • rekin.finansjery Re: Kurs CPE w pld Londynie 15.09.10, 19:56
                                > Masz w zupełności rację. Jeśli chcesz dowiedzieć się jaki masz poziom angielski
                                > ego zapytaj o to Anglika.

No nie wiem, nawet jak masz slaby angielski Brytyjczyk ci tego nie powie doslownie :)
                                Wiesz jak to z nimi jest, ani nie sklamie, ani prawdy nie powie.
    • Gość: d Re: Kurs CPE w pld Londynie IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.09.10, 17:20
      wybralas cos ostatecznie ? tez zastanawiam sie czy nie zapisac sie na kurs

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka