Dodaj do ulubionych

witam sie i mam kilka pytan

17.10.10, 00:09
Witam, podczytuje Was od jakiegos czasu, w przyszla srode przeprowadzam sie (ponownie) do Irlandii. Pracowalam tu kiedys dwa lata, zaszlam w ciaze, wyjechalam na dwa lata, a teraz wracam z troszke podkulonym ogonkiem do pracy, ktora na szczescie ciagle mam....

Wracam z corcia 2 letnia, wlasnie przewertowalam watki nt. Child Benefit i inne.... Chcialam podpytac co radzicie mi zrobic z formalnosciami dotyczacymi dziecka. Czy powinnam jej od razu wyrobic PPS No, zarejstrowac gdzies ? Przegladalam wniosek o CHB i nie mam pojecia pod co sie kwalifikuje nasz przypadek, chyba pod habitual residecy...? Bo pierwszy raz przyjechalam w 2006 r, dostawalam Maternity Benefit, ale rodzilam w ogole poza UE i wracam dopiero po dwoch latach. Hmmmm. Jak to wyjasnic , juz wesze urzedowe klopoty..... ;-)
Czy z kwestii finansowych oprocz Child Benefit fakt posiadania dziecka ma wplyw np. na wielkosc tax credit ? Co jeszcze urzedowego powinnam zrobic / wiedziec po przyjezdzie (zw. z dzieckiem)? Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.

A poza tym ciekawa jestem czy sa tu jakies mamusie z Limerick? Troche sie obawiam tego powrotu musze przyznac....
pozdrawiam wszystkich serdecznie
Obserwuj wątek
    • apas13 Re: witam sie i mam kilka pytan 20.10.10, 15:16
      Witaj. Zadajesz dużo trochę dziwnych pytań, ale jakoś postaram się pomóc. Jeżeli rzeczywiście masz do czego tu wrócić (praca, dach nad głową, jakieś oszczędności na wszelki wypadek lub wsparcie od miejscowych "w razie W"), to po przyjeździe oczywiście MUSISZ wyrobić dziecku PPS, bo to jest niezbędne do załatwienia wszelkich spraw urzędowych, jak choćby rejestracja do lekarza czy ustalenie Twoich progów podatkowych.
      Generalnie wszelkie świadczenia socjalne są dla osób spełniających określone warunki, z których najważniejsze to rezydencja w ROI i odprowadzanie składek PRSI. Nie sądzę, abyś po dwuletniej obecności tu a potem dwuletniej przerwie spełniała obecnie warunki do uznania habitual residence "z marszu". Myślę, że na tę chwilę nie masz statusu rezydenta. Pamiętaj, że obecnie urzędy tutaj stały się bardzo dociekliwe i zdarza się, że ludzie muszą oddawać nieprawnie pobrane świadczenia socjalne, do których zalicza się także Child Benefit. Z reguły składki na ubezpieczenie społeczne liczy się z minionych dwóch lat, więc w Twoim przypadku może być nieciekawie.
      Jeśli jednak zaraz po przybyciu legalnie rozpoczniesz pracę i pracodawca będzie odprowadzał za Ciebie składki PRSI, możesz zacząć "budować" swój status od nowa i dość szybko. Generalnie polecam kontakt z Tax Office, Social Welfare Office, Citizen Information Center może też być czasem pomocne. Weź ze sobą całą dokumentację poprzedniej pracy, P-60, P-45, A-12 i co tam jeszcze masz. Zaletą irlandzkich urzędów jest to, ze bywają pomocne - na pewno nie zaszkodzi popytać i wyjaśnić Twoją złożoną sytuację. Jeśli komunikujesz się po angielsku sprawa powinna być łatwa (jeśli nie to weź ze sobą kogoś, kto mówi...). Dobrze radzę jednak nie występować z postawą roszczeniową "bo mi się należy" - naprawdę lepiej jest wszystko spokojnie wyjaśnić. Mogą być potrzebne dodatkowe dokumenty z Polski czy kraju urodzenia dziecka, dotyczące jego ojca, Twoich zasobów materialnych (stan konta w banku, posiadane nieruchomości itp).
    • sop.hie Re: witam sie i mam kilka pytan 03.11.10, 10:56
      Dziekuje za odpowiedz. Nie mam postawy roszczeniowej, ale chcialam sie zorientowac co musze zrobic i troche to "oswoic". Tym bardziej, ze mieszkajac tu wczesniej w ogole mnie nie interesowaly kwestie zwiazane z dziecmi, dokumentami i urzedami. Jestem juz na miejscu i ruszam do dziela. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka