sop.hie
17.10.10, 00:09
Witam, podczytuje Was od jakiegos czasu, w przyszla srode przeprowadzam sie (ponownie) do Irlandii. Pracowalam tu kiedys dwa lata, zaszlam w ciaze, wyjechalam na dwa lata, a teraz wracam z troszke podkulonym ogonkiem do pracy, ktora na szczescie ciagle mam....
Wracam z corcia 2 letnia, wlasnie przewertowalam watki nt. Child Benefit i inne.... Chcialam podpytac co radzicie mi zrobic z formalnosciami dotyczacymi dziecka. Czy powinnam jej od razu wyrobic PPS No, zarejstrowac gdzies ? Przegladalam wniosek o CHB i nie mam pojecia pod co sie kwalifikuje nasz przypadek, chyba pod habitual residecy...? Bo pierwszy raz przyjechalam w 2006 r, dostawalam Maternity Benefit, ale rodzilam w ogole poza UE i wracam dopiero po dwoch latach. Hmmmm. Jak to wyjasnic , juz wesze urzedowe klopoty..... ;-)
Czy z kwestii finansowych oprocz Child Benefit fakt posiadania dziecka ma wplyw np. na wielkosc tax credit ? Co jeszcze urzedowego powinnam zrobic / wiedziec po przyjezdzie (zw. z dzieckiem)? Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki.
A poza tym ciekawa jestem czy sa tu jakies mamusie z Limerick? Troche sie obawiam tego powrotu musze przyznac....
pozdrawiam wszystkich serdecznie