Dodaj do ulubionych

powrót do Polski

28.12.10, 13:03
Myślisz o powrocie do Polski? Polecam dobrą stronę www, na które można znaleźć wszystkie potrzebne informacje, porady, dokumenty i opis formalności. Serwis skupia też społeczność Polaków wracających z emigracji do Polski: www.Powroty.pl.
Obserwuj wątek
    • real.slim Re: powrót do Polski 14.02.11, 13:09
      Witam!

Żyłem wiele lat za granicą. Wróciłem prawie trzy lata temu do Polski. Przywiozłem ze sobą rodzinę. Dlaczego w ogóle? Myślałem z żoną, że będziemy więcej czasu spędzać w gronie znajomych, że wrócimy do siebie. Ale niestety... Wszyscy żyją w ciągłym stresie, wyścig szczurów dzień w dzień. Mało czasu na życie towarzyskie. Nie narzekam na sytuację finansową. Kupiliśmy śliczne mieszkanie, wiedzie nam się dobrze ogólnie. Czy żałuję. Tak. Gdybym jeszcze raz miał to zrobić, nie przyjechałbym do Polski z powrotem. Przypuszczalnie skończy się też na tym, że sprzedamy nasze piękne mieszkanko i wyjedziemy. Co nas ku temu skłania? Otóż fakty takie, jak beznadziejna służba zdrowia, słabe szkolnictwo w Polsce, szczególnie to "wyższe" i przyszłość naszych dzieci, martwią nas najbardziej. Ponadto jest kilka aspektów społecznych jak brak tolerancji, rasizm i inne fobie. Coraz mniej chcę, aby moje dzieci się tu wychowywały. Tu mogę więc spokojnie powiedzieć, pieniądze to nie wszystko.

Dlatego więc dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad powrotem. Jeżeli żyjecie w miarę uregulowanych warunkach w jakimś bardziej cywilizowanym kraju, to zostańcie tam. Wiem, tęsknicie może za rodziną i przyjaciółmi. Ale uwierzcie, to mija po kilku tygodniach, a cierpki niesmak Polski pozostaje.
      • qvintesencja Nie trolluj 14.02.11, 20:41
        realny cieniasie
        • Gość: ALAN Re: Nie trolluj IP: *.play-internet.pl 16.02.11, 18:56
          mieszkam w Warszawie po powrocie z dlugiej emigracji. Nie widze by ludzie tutaj zyli gorzej niz w wielu krajach na zachodze. Powiem wiecej zyja duzo lepiej. Nie wszyscy ale ogolnie wiekszosc. Wiadomo wszyscy natrzekaja. Zwykli emeryci malzenstwo maja po 3-4 tys emerytury i narzekaja mimo ze na wszystko ich stac.
          • qvintesencja Re: Nie trolluj 17.02.11, 08:35
            Gość portalu: ALAN napisał(a):

> mieszkam w Warszawie po powrocie z dlugiej emigracji. Nie widze by ludzie tutaj
            > zyli gorzej niz w wielu krajach na zachodze. Powiem wiecej zyja duzo lepiej. N
            > ie wszyscy ale ogolnie wiekszosc. Wiadomo wszyscy natrzekaja. Zwykli emeryci ma
            > lzenstwo maja po 3-4 tys emerytury i narzekaja mimo ze na wszystko ich stac.

Zauwaz ze troller nie narzeka na warunki materialne, wrecz przeciwnie podkresla ze jest w porzo.

Natomiast narzeka na niski poziom szkolnictwa wyzszego i opieki zdrowotnej oczywiscie nie wspominajac ze sa one darmowe. No bo on by chcial za darmo Harvardu i Oxfordu dla kazdego a darmowy uniwersytet warszawski czy jagiellonski to sa gorsze od university of deep boondocks gdzies tam. No i narzeka na rasizm, ksenofobie i homofobie ale bez opisu czy dotknelo go to osobiscie czy dowiaduje sie z mediow.
            • Gość: Jaro Re: Nie trolluj IP: *.range86-168.btcentralplus.com 17.02.11, 09:45
              Materialnie moze byc nawet lepiej, ja moglbym zarabiac w PL wiecej niz tu, zreszta teraz tez pracuje dla polskiego klienta (oddzialu europejskiego klienta). Ale jest cos co ciezko zmienic, a dla mnie jest bardzo wazne: zanieczyszczenie srodowiska spalinami i halasem. CHodzi nie tylko o transport, ale i o budowe, bo w Polsce sie duzo naprawia i buduje. Zawsze to zauwazam. NIestety zauwazylem tez ze w UK przybylo kilkunastoletnich smierdzacych diesli. Albo to kryzys i miejscowi nie kupuja nowych samochodow, albo jezdza nimi nowi imigranci.
              • qvintesencja Re: Nie trolluj 17.02.11, 11:25
                Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Materialnie moze byc nawet lepiej, ja moglbym zarabiac w PL wiecej niz tu, zres
                > zta teraz tez pracuje dla polskiego klienta (oddzialu europejskiego klienta). A
                > le jest cos co ciezko zmienic, a dla mnie jest bardzo wazne: zanieczyszczenie s
                > rodowiska spalinami i halasem. CHodzi nie tylko o transport, ale i o budowe, bo
                > w Polsce sie duzo naprawia i buduje. Zawsze to zauwazam. NIestety zauwazylem t
                > ez ze w UK przybylo kilkunastoletnich smierdzacych diesli. Albo to kryzys i mie
                > jscowi nie kupuja nowych samochodow, albo jezdza nimi nowi imigranci.

No to juz niedlugo dojdziemy do klasyka "u nas w USA to ludzie na ulicy sie usmiechaja do siebie pelnym wyszczerzem szczek i pytaja how´r u doin' today a w Polsce mijaja sie obojetnie i to mnie przeraza". Co do zanieczyszczenia i halasu to sa sprawy lokalne wiec uogolnianie jest raczej na wyrost. W Polsce glowny problem ze spalinami to brak obwodnic miast i autostrad tanzytowych.
                • Gość: Jaro Re: Nie trolluj IP: *.range86-168.btcentralplus.com 17.02.11, 13:43
                  Z tym usmiechaniem sie i upozorowana zyczliwoscia cos jest na rzeczy. Czlowiek sie przyzwyczaja i potem mu tego brakuje. Podobnie jak tego ze kierowcy przepuszczaja przechodniow albo pozwalaja sie wlaczyc do ruchu. Priceless :)
            • volga_jasnowidzaca Re: Nie trolluj 17.02.11, 21:01
              No bo on by chcial za darmo Harvardu
              > i Oxfordu dla kazdego a darmowy uniwersytet warszawski czy jagiellonski to sa g
              > orsze od university of deep boondocks gdzies tam. No i narzeka na rasizm, kseno
              > fobie i homofobie ale bez opisu czy dotknelo go to osobiscie czy dowiaduje sie
              > z mediow.

Darmowy uniwersytet warszawski jest 300 na liscie uniwersytetow, a to boli, bo jestem jego absolwentka. I co z tego ze darmo? Teraz zbieram na Oxford MBA bo wiem, z tym dyplomem i wiedza nigdzie na siwiecie nie bede miala poroblemu z praca.

A co do rasizu itp, to kwinta przechodzis sama siebie. Uwazasz ze w UK jest wiecej uprzedzen niz Polsce? Ty kiedykowliek wogole bylas za graniac? Nie wspaominajac o UK?

Naprawde jestes ozdoba tego frum, lepsza niz Kryszak, Smolen i kabaret Mumio razem wzieci :D
              • qvintesencja Re: Nie trolluj 17.02.11, 22:04
                volga_jasnowidzaca napisała:

> Darmowy uniwersytet warszawski jest 300 na liscie uniwersytetow, a to boli, bo
                > jestem jego absolwentka. I co z tego ze darmo?

Jak to co? Jakby kosztowalo tyle co Harvard to nie byloby cie na to stac.

>Teraz zbieram na Oxford MBA bo wiem, z tym dyplomem i wiedza >nigdzie na siwiecie nie bede miala poroblemu z praca.

Oxford MBA? Popisujesz sie ignorancja. Ale owszem zbieraj kase i studiuj, moze to cie nauczy wlasciwych porownan.

> A co do rasizu itp, to kwinta przechodzis sama siebie. Uwazasz ze w UK jest wie
                > cej uprzedzen niz Polsce? Ty kiedykowliek wogole bylas za graniac? Nie wspaomin
                > ajac o UK?

Ale gdzie byla mowa o UK i o porownaniach z UK? Troller nie wspominal o konkretnym kraju tylko o ksenofobii, homofobii i rasizmie w Polsce. Zadane bylo wiec pytanie czy doswiadczyl tego sam czy tez dowiedzial sie z mediow?

> Naprawde jestes ozdoba tego frum, lepsza niz Kryszak, Smolen i >kabaret Mumio razem wzieci :D

Jak widac masz kompleksy ktore wywoluja takie emocje ze nie jestes w stanie uwaznie przeczytac krotkiego tekstu. Wskazuje na to tez
                fiksacja na MBA Oxford ktore jest w jakiejs urojonej czolowce, ludzie bez kompleksow radza sobie doskonale po uniwersytecie warszawskim.
              • Gość: troll Re: Nie trolluj IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.02.11, 06:27
                >Teraz zbieram na Oxford MBA bo wiem, z tym dyplomem i wiedza nigdzie na siwiecie nie bede miala poroblemu z praca.

kochana, dobra znajomosc jezyka, solidny fach w reku i tez znajdziesz prace wszedzie na swiecie. bez papiorka z Oxfordu.
                • Gość: steph13 Re: Nie trolluj IP: *.haye.cable.virginmedia.com 18.02.11, 16:02
                  Niezaprzeczalnym jest, ze degree z Oxford otwiera wiele drzwi, nie tylko W Anglii. Nie da sie tego powiedziec jednak o UW bo prestiz nie ten sam.
                  • Gość: troll Re: Nie trolluj IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.02.11, 16:38
                    nie nie to nie degree drzwi otwiera tylko bufony po tej samej uczelni, ktore sie tam zalegly wczesniej. a najwiecej w bankowosci i polityce, pewnie stad mamy co chwile jakas chryje
                    • Gość: steph13 Re: Nie trolluj IP: *.haye.cable.virginmedia.com 18.02.11, 16:56
                      Zazdrosc przez ciebie najwyrazniej przemawia.
                      • Gość: troll Re: Nie trolluj IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.02.11, 17:13
                        a ta zazdrosc to niby o co? mi jest bardzo dobrze tu gdzie jestem. nie musze ganiac po swiecie za praca. ganiam tylko dla rozrywki
                        • Gość: steph13 Re: Nie trolluj IP: *.haye.cable.virginmedia.com 18.02.11, 17:29
                          No to swietnie, nie masz powodu do rozgoryczenia.
                          A bufonom po Oxford tez zyje sie raczej dobrze w ich klikach.
                          Wiec wszystko jest OK.
                  • Gość: gosc Re: Nie trolluj - Oxford ??? IP: *.tampabay.res.rr.com 18.02.11, 19:23
                    ....Kto , komu i czym "drzwi otwiera" ?...przeciez tych z "oxfordu" to tylko garstka...
                    .......zebys mial Oxford za soba i glowe nieprzecietna to co najwazniejsze MUSISZ BYC OBRZEZANY I CZOSNKOWY... "nie tylko drzwi sie otwieraja" ale wciagaja cie do srodka i juz jestes od zaraz najwiekszym ekspertem...
                    • Gość: bolo Re: Nie trolluj - Oxford ??? IP: *.bb.sky.com 18.02.11, 20:02
                      Ja jestem obrzezany i czosnek tez lubie... to gdzie mam sie zglosic ?
                      • qvintesencja Re: Nie trolluj - Oxford ??? 18.02.11, 21:29
                        To maniak, nie ma co z nim dyskutowac. Ale podaje adres wiec trzeba bedzie sie zwrocic do operatora ze rozpowszechnia hatress&antisemitism a tego w USA bardzo nie lubia wiec Home Security go zafajluje.
                        • Gość: gosc Re: Nie trolluj - Oxford ??? -smierdzisz siostro IP: *.tampabay.res.rr.com 19.02.11, 01:28
                          ...a ty c**o jestes zwyklym uzurpujacym polskim oszolomem...wysrywasz tutaj same glupoty i chcesz zeby cie pieszczono...czy ty wiesz siostro co jest ten w twoim pojeciu ten "antysemityzm" ?...
                          ....jak nie masz zadnej rozsadnej odpowiedzi to zamkinij smierdzaca jape (raz na zawsze)......przestan trollowac bo glupawym z tym nie do twarzy...
                      • Gość: gosc Re: Nie trolluj - Oxford ??? IP: *.tampabay.res.rr.com 19.02.11, 01:29
                        ... jak juz smierdzisz to masz nadzieje ze wybiora ciebie do "knesejmu"..
                  • qvintesencja Re: Nie trolluj 18.02.11, 21:24
                    Gość portalu: steph13 napisał(a):

> Niezaprzeczalnym jest, ze degree z Oxford otwiera wiele drzwi, nie tylko W Angl
                    > ii. Nie da sie tego powiedziec jednak o UW bo prestiz nie ten sam.

Stefa, tu byla mowa o MBA. MBA Oxford to pozycja 27 na liscie wiec nie ma co przesadzac, co innego numer 1 czyli London Business School hehe.

Natomiast UW jest w swiatowej czolowce uniwersytetow na ktorych studia sa calkowicie bezplatne. Oczywiscie mozna twierdzic ze najlepsze platne o niebo lepsze od najlepszego bezplatnego... szczegolnie jak sie ma kase na zaplacenie:).
                    • Gość: gosc Re: Good News ?! dla oszolomow IP: *.tampabay.res.rr.com 19.02.11, 04:32
                      ..... Wczoraj UN Security Council i US Ambassador (US Government) potepily Israel tak wiec zgodnie z definicja polskich oszolomow (wygnancow) tzw. "ANTYSEMITOW" wyraznie przybylo !!!!! ...
                      .....zgloscie to jako takie zjawisko i to czem predzej do Genewy !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka