Dodaj do ulubionych

Matołek na samochodzie

03.01.13, 16:52
Hej, polecam Wam nową ciekawą inicjatywę:

"Emigrancie! Przyklej koziołka! Pokaż się!

Czy nie tęsknisz za znakiem na Twoim samochodzie z cudzoziemskimi tablicami, który bez nachalnego uderzania orłem w koronie albo PL-ką mówiłby "Tak, ja też z Polski"?

Za czymś, co byłoby odpowiednikiem hiszpańskiego byka, czy szwedzkiego łosia?

Konsensusu nie będzie, ale Koziołek Matołek wydaje się świetnie pasować:
- jest sympatyczny,
- każdy Polak go rozpozna i z niczym innym nie pomyli,
- ma 80 lat,
- jest tułaczem, który zakłada, że wróci do Pacanowa (ale czy mu się uda?).

Pomysł został dosyć entuzjastycznie przyjęty przez kilkadziesiąt osób, które już koziołka sobie przykleiły na auta. Tutaj zachęcamy do dołączenia naszego koziołkowego "ruchu" Polaków jeżdżących z nie-polskimi tablicami rejestracyjnymi. Poznajmy się! Zobaczmy się nawzajem - w Londynie, Dublinie, Toronto, Brukseli, Chicago i na Kamczatce!

Skąd wziąć takiego koziołka? Można albo samemu zrobic naklejkę z któregoś z plików na tej stronie albo kupić gotowe naklejki na Allegro".

Więcej informacji oraz zdjęcia na:

www.facebook.com/koziolek.znakiem
Obserwuj wątek
    • ratpole Re: Matołek na samochodzie 03.01.13, 17:08
      kontraktowiec napisał:

> Czy nie tęsknisz za znakiem na Twoim samochodzie z cudzoziemskimi tablicami, kt
      > óry bez nachalnego uderzania orłem w koronie albo PL-ką mówiłby "Tak, ja też z
      > Polski"?

No wlasnie. Czy ktos z Panstwa Mlodszych Emigrantow moglby mi wyjasnic w krotkich, zolnierskich slowach po kiego chwieja niektorym jest potrzebna taka reklama?
      Czy chodzi o to, zeby mozna bylo w wypadku ewentualnego wypadku z samochodem drugiego koziolkiewicza od razu, bez gutdej, naklasc mu po ryju? hehehe
      A moze ma to dzialac jak dyskretnie wytatuowana kropka pod okiem albo miedzy kciukiem a palcem wskazujacym? hehehe
      • a74-7 Re: Matołek na samochodzie 03.01.13, 19:35
        Nie mam nic przeciwko Koziolkowi , wreszcie autor artystyczny Marian Walentynowicz mieszkal w bliskim sasiedztwie , ale trudno mi identyfikowac sie z kolejnym matolkiem na drodze :-)pospolicie zwanym the Billy Goat , sorry :-D
        • Gość: zorro Re: Matołek na samochodzie IP: *.17-2.cable.virginmedia.com 03.01.13, 21:51
          pierwsi chrześcijanie identyfikowali się za pomocą znaku ryby. Musieli się kamuflować ze strachu przed prześladowcami rzymskimi. Nie wiem jak pomysłodawcy akcji, ale ja, jeśli miałbym potrzebę manifestacji swojej narodowości, to nie miałbym strachu przed otwartą jej deklaracją w postaci chociażby polskiej naklejki z emblematem PL na tle UE. Tak to robią Szkoci, czy Walijczycy. Dodatkowo konotacja związana z postacią koziołka matołka jest raczej mało zachęcająca. Kozioł to zazwyczaj głupiec, podlec, albo ofiara, zaś matołek - jak sama nazwa wskazuje.
          Słowem pomysł takiej organicznej integracji fajny, forma - do mnie nie trafia.
          • a74-7 Re: Matołek na samochodzie 03.01.13, 22:58
            wiele samochow ma znak ryby ,
            w Londynie przynajmniej .
            • nad_oceanem Re: Matołek na samochodzie 04.01.13, 00:04
              W Kanadzie widzi sie od czasu do czasu samochody z literkami identyfikujacymi kierowcow z Niemiec, Holandii, Serbii czy innej Polszy, mam jednak wrazenie ze nie robia tego w celach umozliwienia wzajemnej rozpoznawalnosci ale raczej by zamanifestowac swoja innosc populacji lokalnej. W tym celu matolek by sie nie sprawdzil...
              Jednka inicjatywa fajna, osobiscie robi mi sie dziwnie kiedy widze rejestracje "Polish and Proud" albo wielkiego orla na tylnej szybie.
            • nad_oceanem Re: Matołek na samochodzie 04.01.13, 00:05
              Moze amatorzy karpii?

a74-7 napisał:

> wiele samochow ma znak ryby ,
              > w Londynie przynajmniej .
    • jaleo Re: Matołek na samochodzie 06.01.13, 15:24
      A to nie mozna Polaka na drogach UK poznac bezblednie po rozklekotanym VW, ogolonej glowie i "ambiwalentym" stosunku do zasad kultury drogowej?
      • Gość: wrrr Re: Matołek na samochodzie IP: *.waves.uk.net 06.01.13, 16:50

Vw - point taken ;), nsastepca plecaczka, ogolona glowa - OK, ale co do kultury jazdy, to chyba dokonujesz krzywdzacej ekstrapolacji. Za granica, przynajmniej zachodnia, Polacy robia sie potulni i swietsi od papieza.
        • Gość: A Re: Matołek na samochodzie IP: *.croy.cable.virginmedia.com 06.01.13, 17:56
          Pewnie dlatego najszybsza ciezarowka na ograniczeniu 50mph i pomiarze sredniej predkosci miala polskie tablice rejestracyjne. To tylko dzisiaj, a wyjechalam ledwie na chwile z domu.

Tacy potulni sa Ci polscy kierowcy.
        • piesior666 Re: Matołek na samochodzie 06.01.13, 18:11
          Gość portalu: wrrr napisał(a):

Za granica, przynajmniej
          > zachodnia, Polacy robia sie potulni i swietsi od papieza.
          Dokladnie.Nasi zatrzymuja sie na autostradzie dopiero w PL.A ta inicjatywa bardzo mi sie podoba.Juz nie moge sie doczekac,kiedy sie za takim koziolkiem zatrzymam i zapytam:I co sie stalo Matolku ?
    • Gość: majkel Re: Matołek na samochodzie IP: 79.97.57.* 08.01.13, 23:14
      nie dzieki , ja w ramach demonstracji narodowosci
      mam ziemniaka wbitego na antene
      na tylnej polce puste flaszki po wodce
      do tego uzywam dzewka wunderbaum o zapachu kielbasy i kiszonej kapusty
      • Gość: PanzDworca Re: Matołek na samochodzie IP: *.abhsia.telus.net 09.01.13, 04:26
        Dorastales w czworakach zlikwidowanego PGR-u?

Gość portalu: majkel napisał(a):

> nie dzieki , ja w ramach demonstracji narodowosci
        > mam ziemniaka wbitego na antene
        > na tylnej polce puste flaszki po wodce
        > do tego uzywam dzewka wunderbaum o zapachu kielbasy i kiszonej kapusty
        • Gość: majkel Re: Matołek na samochodzie IP: 194.0.196.* 09.01.13, 13:18
          dokladnie, w PegieRze zwanym PL
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka