Dodaj do ulubionych

..:::Studia.....:::::.....

12.09.04, 00:32
Mam wielka prosbe- planuje za rok wyjechac do Anglii na studia, czy
moglibyscie w zwiazku z tym polecic mi dobra uczelnie w Londynie albo
okolicach, cieszaca sie dobra renoma i przyjmujaca wielu obcokrajowcow? Moze
macie jakies doswiadczenia w tym zakresie?
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie odpowiedzi, bo poki co mam wielki metlik w
glowie i nie umiem wybrac tej odpowiedniej uczelni.

Pzdr
Obserwuj wątek
    • ex-rak Re: ..:::Studia.....:::::..... 12.09.04, 13:25
      W Londynie to polecilbym Imperial College i University College, pod Londynem
      oczywiscie Cambridge i Oxford. Reszta to druga i trzecia liga.

serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2264803.html
      • better.than.the.real.thing Re: ..:::Studia.....:::::..... 13.09.04, 19:54
        Wielkie dzieki za info, chodzilo mi jednak rowniez o takie 'drugoligowe'
        uczelnie. Nie mam ambicji na Oxford (patrze realnie;) ale nie chce zeby po
        przyjezdzie okazalo sie ze wybrana szkola to totalne dno.
        Interesuje mnie porzadna uczelnia, ale w zasiegu moich mozliwosci:)
        I jeszcze jedna prosba- nie wiecie moze ktory uniwersytet ma ciekawy program na
        tzw. 'access year' albo cus w tym stylu...?
        Bede wdzieczna za odp.!
        • lol21ndm Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 08:26
          Wszystko chyba zalezy od tego, co chcesz studiowac. :)

Ciekawy program na access year ma np. college, w ktorym pracuje. Zachecam do
          kontaktu na prv.
          • ex-rak Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 10:05
            Albo podaj swoje wstepne wybory (uczelnia, kierunek), a my sie postaramy
            ustosunkowac, wyrazic swoja opinie, czegos wiecej dowiedziec.
            • better.than.the.real.thing Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 18:25
              Dzieki za zainteresowanie :)
              Chcialabym studiowac socjologie, kierunek zwiazany z mediami, wzglednie
              psychologie.
              Mam kilka typow, z tych w poblizu Londynu, Thames Valley University i South
              Thames College(maja tam ciekawe programy miedzynarodowe).
              Mysle, ze po pierwszym, tym wstepnym roku moglabym sie przeniesc do innej
              szkoly, wiec teraz w sumie najwazniejsza jest kwestia dobrego access year
              • ex-rak Re: ..:::Studia.....:::::..... 15.09.04, 11:25
                better.than.the.real.thing napisała:

> Dzieki za zainteresowanie :)
                > Chcialabym studiowac socjologie, kierunek zwiazany z mediami, wzglednie
                > psychologie.
                > Mam kilka typow, z tych w poblizu Londynu, Thames Valley University i South
                > Thames College(maja tam ciekawe programy miedzynarodowe).
                > Mysle, ze po pierwszym, tym wstepnym roku moglabym sie przeniesc do innej
                > szkoly, wiec teraz w sumie najwazniejsza jest kwestia dobrego access year

O Thames Valley University to nigdy nie slyszalem, ale sprawdzilem.
                rzeczywiscie istnieje. Z linku podanego przez Jagienke wynika, ze nie jest to
                uniwerek z angielskiej czolowki (74 pozycja w linkach Jagienki:

education.guardian.co.uk/universityguide2004/table/0,14557,1222167,00.html?start=70

Change is afoot at Thames Valley. Just six years ago, the university was on the
                brink of closure after the quality assurance agency found "significant
                management failures"; but now the institution has successfully raised
                standards, and this year will become the first super-university as it merges
                with Reading College and School of Arts and Design. With 45,000 students in
                both further and higher education, it will become one of the largest
                universities in the UK.

education.guardian.co.uk/higher/universityguide/profile/story/0,,494065,00.html

Nie wyglada bardzo zle. Trzeba bylo by tez zobaczyc jak sa klasyfikowane
                specjalizacje, o ktorych myslisz, w stosunku innych uniwersytetow.
          • better.than.the.real.thing Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 18:25
            Dzieki, napisze maila
    • jagienkaa Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 14:08
      sprawdź sobie stronę The Guardian, oni mają bardzo dobry dodatek na temat szkół
      wyższych i możesz poczytac ich recenzję każdego uniwerku.
      Ja zaczynam studia w poniedziałek na University of Derby, ale to niezbyt dobra
      szkoła:)))
      • ex-rak Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 15:06
        jagienkaa napisała:

> sprawdź sobie stronę The Guardian, oni mają bardzo dobry dodatek na temat
        szkół
        >
        > wyższych i możesz poczytac ich recenzję każdego uniwerku.
        > Ja zaczynam studia w poniedziałek na University of Derby, ale to niezbyt
        dobra
        > szkoła:)))

To sie nazywa entuzjazm!!!
        Jaki kierunek zostal przez Ciebie wybrany?
        • jagienkaa Re: ..:::Studia.....:::::..... 14.09.04, 16:17
          he he jeszcze mam niecały tydzień na zdecydowanie się :)) 20.9 jest enrolment...
          Ale jeśli mi plan zajęć nie będzie na siebie nachodził, to będzie Sociology,
          Creative Writing i Human Resources.
          Co do U of D to prawda niestety (choć awansował z zaszczytnego 105.miejsca) -
          ale za to mam 20 minutek samochodem stąd (dostałam się też na Nottingham Trent
          ale dojazd zajmował by mi ponad godzinę).
          a tutaj podaję link do stronki z Guardiana:
          education.guardian.co.uk/higher/
          • ex-rak Re: ..:::Studia.....:::::..... 15.09.04, 11:26
            jagienkaa napisała:

> he he jeszcze mam niecały tydzień na zdecydowanie się :)) 20.9 jest
            enrolment..
            > .
            > Ale jeśli mi plan zajęć nie będzie na siebie nachodził, to będzie Sociology,
            > Creative Writing i Human Resources.
            > Co do U of D to prawda niestety (choć awansował z zaszczytnego 105.miejsca) -
            > ale za to mam 20 minutek samochodem stąd (dostałam się też na Nottingham
            Trent
            > ale dojazd zajmował by mi ponad godzinę).
            > a tutaj podaję link do stronki z Guardiana:
            > education.guardian.co.uk/higher/

Masz jeszcze mnostwo czasu. Moze kilka razy zmienic zainteresowania i wyladowac
            na fizyce teoretycznej.

Link ciekawy.
    • basiak6 Re: ..:::Studia.....:::::..... 24.03.05, 23:08
      Oczywiscie musisz zrobic to przez UCAS, na studia undergraduate nie mozna sie
      starac piszac do indywidualnej uczelni (przynajmniej tak bylo jak ja zaczynalam
      studia 10 lat temu:).
      Najlepsze w Londynie wedlug Financial Times to LSE, Imperial College London,
      King's College London, SOAS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka