Dodaj do ulubionych

Praca w Domu spokojnej starości

23.03.05, 20:17
słyszałam że choć w takich miejscach praca ciężka to można nieźle zarobić i
właśnie dlatego że ciężko potrzebują pracowników zagranicznych bo tubylcom
sie nie chce. słyszałam że np w londynie stawki sa 7GBP netto. czy ktoś wie
czy to rzeczywiście prawda o tych czekających miejscach pracy no i jak sie
taki dom starości nazywa w oryginale i jak sie skontaktować z nimi bez
pośredników polskich będąc jeszcze w Polsce???
dzięx za odsłuchanie i odpowiedzi
pozdrowaśki
Obserwuj wątek
    • tomziczek Re: Praca w Domu spokojnej starości 25.03.05, 12:52
      Taki dom nazywa sie ogolnie Nursing Home. W Londynie jest ich cale mnostwo.
      Nieraz trudno je dostrzec bo czesto sa to male prywatne domy dla kliku -
      kilkunastu mieszkancow. Duze oczywiscie tez sa. Nie wiem jakie sa tam stawki
      ale szczerze mowiac kwota 7 funtow na reke wydaje mi sie troche przesadzona. To
      oczywiscie zalezy od twoich kwalifikacji i zakresu obowiazkow ale ludzie ktorzy
      po prostu opiekuja sie ludzmi moga zarobic gora 6 moze 6,5 funta brutto.
      Mialem okazje byc w kilku takich domach i zauwazylem ze na staff skladaja sie
      glownie mlode dziewczyny z Afryki, bardzo mlode Angielki (pierwsza praca),
      czasami Polki, Slowaczki.
      • anulka7 Re: Praca w Domu spokojnej starości 01.04.05, 20:38
        hey
        mnóstwo? a można łapać z nimi kontakt przez internet znajdując konkretne adresy
        albo np przez książkę telefoniczną na miejscu? możesz coś podpowiedzieć
        konkretnego?
        i jeszcze jedno -ile% wynosi podatek?
        pozdro
        A
        • lol21ndm Re: Praca w Domu spokojnej starości 02.04.05, 12:56
          Jesli chodzi o kontakt, to przeciez zawsze mozna uzyc www.google.co.uk i
          wpisujac nursing homes, zawezajac potem szukanie do np. Londynu...
          • anulka7 Re: Praca w Domu spokojnej starości 03.04.05, 17:01
            to wszystkie takie nursing homes mają w necie strony albo sa w jakimś spisie?
            a co z podatkiem? ile trzeba oddac od tych niecałych 5 funciaków/h? jak jest po
            angielsku płaca brutto a jak netto? czy jeżeli jestem studentką i mam na to
            papiery, jadę do pracy na własna rękę na 3 miesiące i zarobie góra 3500 GBP to
            też mi zabiorą podatek? ktoś może mi doradzic? z góry dzięx
            pozdrawiam
            A
            • anulka7 Re: Praca w Domu spokojnej starości 03.04.05, 17:23
              ojj chyba góra 2500 GBP:0
            • lol21ndm Re: Praca w Domu spokojnej starości 10.04.05, 22:47
              anulka7 napisała:

> to wszystkie takie nursing homes mają w necie strony albo sa w jakimś spisie?
              > a co z podatkiem? ile trzeba oddac od tych niecałych 5 funciaków/h? jak jest
              po
              >
              > angielsku płaca brutto a jak netto? czy jeżeli jestem studentką i mam na to
              > papiery, jadę do pracy na własna rękę na 3 miesiące i zarobie góra 3500 GBP
              to
              > też mi zabiorą podatek? ktoś może mi doradzic? z góry dzięx
              > pozdrawiam
              > A

Niestety, nie bardzo sie orientuje. W sprawie podatkow w UK sprawdz na:
              www.inlandrevenue.gov.uk/
              Ale nie wiem, czy Ty bys nie musiala placic w PL. Byl kiedys taki watek na
              podobny temat na forum Praca za granica czy tez Praca w Europie (nie pamietam).
              Sorry, ze w tej chwili nie moge doglebniej sie wypowiedziec.
              • not_forget_me Re: Praca w Domu spokojnej starości 30.05.05, 16:49
                Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze , raczej teori niż praktyki bo do uk
                ruszam dopiero 15 czerwca. W londynie stawki może są i 7F ale koszty utrzymania
                sa wyższe, banał. Jestem osobą bez doświadczenia medycznego, jedynie kilka msc
                jako wolontariusz i stawki jakie mi proponowali to niestety te najniższe od
                4.85 w dużej sieci domów do 5.5 max 6( 1 oferta) Poprzez polskie agencje.Raczej
                trudno jest gdy nie ma się dobrych referencji startować prosto do domu opieki
                lub wykształcenia medycznego( ja wysyłałam emaile z cover letter i cv ale
                niestety nikt mi nie odpowiedział). Polecam raczej szukać Residential &
                Retirement Home gdzie przebywają staruszkowie w lepszej kondycji niż w nursing
                home.
              • not_forget_me Re: Praca w Domu spokojnej starości 30.05.05, 16:50
                a zapomniałam o podatku należy się nastawić na utratę 20-25% tak wynika z moich
                informacji
                • lol21ndm Re: Praca w Domu spokojnej starości 30.05.05, 22:08
                  Dodam, ze np. w moim hrabstwie jest latwiej np. o prace w care, najczesciej
                  odwiedzajac potrzebujacych pomocy w ich domach. Ale potrzebna jest
                  dyspozycyjnosc i dosc dobry angielski...
            • iva.s Re: Praca w Domu spokojnej starości 18.10.05, 14:04
              przede wszystkim z tego co wiem to przyjmuja pracownikow na conajmniej 6
              miesiecy lub rok , nie wiem czy uda Ci sie na 3 miesiace,bo na taki czas to
              przyjmuja wolontariuszy, ktorzy pracyja 3-4 dni w tygodniu i dostaja
              kieszonkowe+pokoj i wyzywienie.
    • marzeniamoje Re: Praca w Domu spokojnej starości 05.09.05, 18:52
      Witam! Ja właśnie w takim domu pracuję,z tym że sprzątam :).Moja firma to
      Bupa,Care Homes,i rzeczywiście poszukują ,,care-rów'',czyli opiekunów. Płacą im
      ok. 6 funtow,ale praca b. ciężka i b. odpowiedzialna,dziewczyny narzekają. I na
      początek duży podatek biorą,bo nie ma się jeszcze tego ich National Insurance
      Number. Jeśli dalej jesteś zainteresoana,to podaję adres: bupacarehomes.co.uk
      • slonecznikowaa Re: Praca w Domu spokojnej starości 06.09.05, 10:58
        jestem zainteresowana praca typu:pomoc ludziom starszym(tzn. moj chlopak)!!!
        Ale nie wiem jak to wszystko zaczac zalatwiac...Jestem Au Pair w miejscowosci
        Worthing i chce zalatwic prace dla mojego chlopaka,czy ktos moze wie,jak moge
        sobie z tym poradzic,prosze o pomoc i rade...z gory bede bardzo wdzieczna...
        • mniklas5 Re: Praca w Domu spokojnej starości 18.10.05, 02:34
          Care giver(woman) needed for Assisted Living for the Elderly in California( L.A
          suburb), must have US visa and be fluent in English.Work permit is going to be
          issued. , should have a driving licence,contact:mniklas@hrl.com
          Marek
          • w-wus Re: Praca w Domu spokojnej starości 18.10.05, 15:51
            Proponuje prace na terenie Niemiec. Legalnie !!! Firma Polsko-Niemiecka.
            Rozpoczecie dzialalnosci jeszcze w tym roku. Zatrudnienie w Polsce + do 1000
            Euro w Niemczech. Praca polega na opiece osob starszych we wlasnym domu.
            Zgloszenia w-wus@web.de
            • rumka1 Re: Praca w Domu spokojnej starości 17.11.05, 21:22
              praca w Nimczech, zatrudnienie w Polsce ?? Czy to aby na pewno jest
              legelne ???
    • mario258 Re: Praca w Domu spokojnej starości 18.10.05, 17:34
      No wiec ja pozwole sobie cos powiedziec na ten temat wiecej, poniewaz w takim
      miejscu pracuje i taki zawod wykonuje: care assistant.
      Wiec twoja stawka na godz. bedzie sie zaczynala od 5.05 (no chyba ze nie
      skonczylas 21 lat to mniej), na wiecej nie licz, chyba ze zapiszesz sie do
      agencji, ktora bedzie cie wynajmowala i wysylala w rozne miejca i o roznych
      godzinach.
      Wtedy twoja stawka moze zaczac sie od 6.50/h.
      Twoja stawka jest uzalezniona od twoich kwalifikacji (ktory poziom w collegu
      ukonczylas a jest ich 5) i oczywiscie od twojego doswiadczenia zawodowego.
      Jezeli mowimy o podatku, no to na poczatek zabiora ci 22%, do czasu az sie nie
      zaczniesz ubiegac o swoj tax code (w inland revenue). Kiedy ci to sprostuja to
      ok 80 funtow miesiecznie. Z reguly w takich domach, wynagrodzenie jest miesieczne.
      No i nie oszukujmy sie na poczatek nikt ci nie da full time pracy tylko bedziesz
      pracowala na godziny, wiec od cibie zalezy ile zarobisz.
      Jezeli moge sluzyc rada, to staraj sie szukac pracy w residential home for
      eldery (praca lzejsza, poniewaz osoby przebywajace w takich domach sa bardziej
      niezalezne fizycznie), niz w nursing home.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka