Dodaj do ulubionych

ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK?

IP: 217.153.39.* 14.06.05, 14:32
czy warto zrobić ACCA w Polsce przed wyjazdem? może lepiej tam? a może wogóle
się nie przyda? może jakieś inne przydatne kursy są dostępne na miejscu?

cała masa pytań, na które w tej chwili brak odpowiedzi, ktoś jest w stanie
powiedziec coś na podstawie własnych doświadczeń?

a czy ktoś z Was drodzy analitycy i księgowi z PL też myśli o wyjeździe?

pozdrawiam

Pablo

Obserwuj wątek
    • Gość: EY Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK IP: *.range81-154.btcentralplus.com 14.06.05, 22:22
      ja pracuje, w ernst and young w londynie.
      warto, warto, chodz oni lubia bardziej ACA
      • Gość: tomek Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK IP: 84.13.40.* 15.06.05, 00:05
        Ja tez pracuje tu w banku, myslicie ze taki kurs (ACCA) bardzo mi polepszy
        sytuacje? Czy warto? Pracuje w dziale platnosci miedzynarodowych, na niskim
        stanowisku,ale mysle o zmianie dzialu , co o tym sadzicie? Uczyc sie czy
        raczej probowac zlapac doswiadczenie pracujac?
        • Gość: mareek Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 15.06.05, 08:30
          myśle że warto się uczyć, niewiem jak jest tam w UK jakieś dodatkowe kursy mogą
          ułatwić awans.
    • Gość: pablo pomysł na ACCA IP: 217.153.39.* 15.06.05, 10:34
      myślę nad ACCA ale jako, że to kosztuje kupę kasy myślałem nad pewnym sposobem
      na obniżenie kosztu, który to jest wg mnie możliwy do zrobienia

ACCA składa się z kilkunastu niezależnych etapów typu kurs i egzamin oraz
      istnieje możliwość podchodzenia do egzaminu bez konieczności uczestniczenia w
      kursie (który to kosztuje właśnie najwięcej), gdyby więc znalazło się parę osób
      tak 3-4 i każdy z nas brał po kolei udział w jednym kursie i dzielił się
      materiałami i wiedzą to przy odbrobinie dobrej woli i zacięcia cała grupa jest
      w stanie zrobić ACCA za mniej więcej 1/4 kosztów, niemałych w pojedynkę

rzecz polega na tym czy jest jeszcze poza mną ktoś komu ta idea się podoba i
      chce rozmawiać dalej?

piszcie na paulaner@poczta.onet.pl

pozdrawiam

pablo
    • Gość: pit Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK IP: 195.144.130.* 15.06.05, 19:51
      no dobra, a zeby w ogole zaczac prace w ksiegowosci, to co?

trzeba koniecznie zrobic AAT??? to ze trzy latka chyba zleci.
      • Gość: pablo a co to jest z kolei AAT? IP: 217.153.39.* 16.06.05, 10:15
        to jakiś stricte brytyjski certyfikat? troszkę się tym interesuję ale pierwszy
        raz widzę ten skrót

ogólnie rzecz biorąc, tubylcy twierdzą że szkoda czasu na robienie w polsce
        certyfikatów
        • Gość: pit pablo; Re: a co to jest z kolei AAT? IP: 195.144.130.* 19.06.05, 15:30
          AAT to jest Association of Accounting Technicians. Kurs prawie w kazdym
          collegu. Dostajesz dyplom AAC. Oferty pracy w ksiegowosci czesto zawieraja
          formulke, ze najlepije jakby to byl ktos "fully qualified AAT".
      • umathurman Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK 16.06.05, 14:45
        rozmawialam kiedys w agencji rekrutacji z kolesiem o pracy w ksiegowosci i
        powiedzial mi, ze ogolnie sa spore roznice w systemie ksiegowania w Anglii i
        innych krajach i na dobre stanowisko, nawet po rachunkowosci, ale w innym
        kraju, nie ma szans za bardzo sie dostac.
        Mowil mi, ze obcokrajowcy zazwyczaj chodza na specjalne 2- lub 3-letnie kursy
        doksztalcajace i dopiero potem maja szanse na 'powazna' prace w ksiegowosci...
        • Gość: pablo paskudny zawód wybrałem... IP: 217.153.39.* 16.06.05, 16:32
          ..w tym układzie, to już lepiej mi będzie nauczyć się malować ściany albo kłaść
          kafelki - szybciej i taniej wyjdzie:)

a tak serio, czy możliwe jest znalezienie pracy typu szeroko rozumianego office
          job znając angielski i mając wyższe wykształcenie?
          • xiv Re: paskudny zawód wybrałem... 16.06.05, 16:54
            > a tak serio, czy możliwe jest znalezienie pracy typu szeroko
            > rozumianego officejob znając angielski i mając wyższe wykształcenie?

(wszystko) jest mozliwe; i bardziej zalezy to od Twojej deteminacji i
            umiejetnosci, niz szczescia

co do samych kursow ksiegowych - wydaje mi sie, ze lepiej bedzie Ci jesli
            przyjedziesz na wyspy i zaczniesz "robic ksiegi", niz gdybys mial na sucho uczyc
            sie; i teraz - albo znajdziesz prace w jakies firmie ksiegowej albo otworzysz
            jeden z wielu "punktów poradniczych dla Polaków"

mozliwe, ze ksiegowosc jest inna tutaj niz w PL, ale takze tutejszy US (czyli
            IR) jest o wiele bardziej uzyteczne (strony internetowe, biura informacyjne,
            telefony) - IMHO ksiegowosc dla malych i srednich firm nie jest zbytnio trudna
            [np. VAT mozna rozliczac rocznie, liczy sie go _po_ otrzymaniu pieniedzy i
            trzeba miec obrot powyzej 45k]
        • Gość: pit Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK IP: 195.144.130.* 19.06.05, 16:36
          no to wlasnie chyba mowisz o AAT - po prostu "technik ksiegowy"

ale nie wiem czy jest sens to robic, czy nmozna od razu sie do ACCA zabrac, po
          prostu musze podrazyc temat. ja w polsce skonczylem studia, rachunkowosc, ale
          co z tego ;)
          • zabnica Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK 21.06.05, 12:51
            wmnie sie wydaje z enie ma co robic AAT nizej od ACCA jest akurat CAT ale to dla
            ludzi ktorzy nie maja studiow. Wiecie ze w Anglii ACCA robia ludzie na studiach
            a u nas dopiero po i to juz nie raz na bardzo wysokich stanowiskach.

ACCA w Angli jest pewnie z 2 razy drozszy niz w Polsce. Mozna sie uczyc samemu.
            pamietajcie ze studiujac ACCA wybierasz Local Tax i Law Variants mozesz tez
            wybrac Accounting and Auditing Streams w Polsce wybieraja Polskie prawo i
            podatki i International Stream (MSSF) mozna chyba tez UK ale tego nikt nie uczy
            w Polsce.
            Powinnismy pamietac ze wiekszosc spolek gieldowych i tak przechodzi na MSSF a
            standardy krajowego ksiegowania tez zblizaja sie do MSSF.

Sprawdzcie sobie czy w UK ucza wedluk UKGAAP czy MSSF.
            • Gość: pablo co z tym ACCA.. IP: 217.153.39.* 21.06.05, 13:42
              wniosek z tego taki, że o ile jest sens to w polsce robić przed wyjazdem do UK,
              to po prostu zacząć i zrobić kilka papers tych ogólnych - widziałem ogłoszenia,
              że ACCA in progress też jest dla nich ok

a z innej beczki - jest ktoś kto ma jakieś doświadczenia z szukaniem pracy w UK
              jako accountant assistant, financial controller assistant lub analogiczne?
              • Gość: Kryspina Praca w księgowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:41
                Mnie tez bardzo interesuje jak polski ksiegowy może się odnależć w UK. Pewnie
                trzeba by zacząc od najniższych stanowisk: bookkeeper, assistant accountant,
                może nawet trainee accountant.
                Moze ktoś sie podzieli szerzej własnymi doświadczeniami
                Kryspina
    • Gość: acca Re: ktoś pracuje w finansach lub księgowości w UK IP: 135.196.19.* 08.10.05, 00:24
      Jesli cie interesuje, jak to wyglada w Anglii, wejdz na forum
      www.londynek.net;
      mysle, ze tam szybciej znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka