Dodaj do ulubionych

chemik w UK

07.09.05, 13:04
Jestem mgr chemii, bez żadnych referencjii. Czy mam jakieś szanse w
znalezieniu pracy w zawodzie, bez żadnego doświadczenia w kraju. Proszę o
odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: ggm Re: chemik w UK IP: *.altadis.com.pl / 195.205.42.* 07.09.05, 18:30
      up
      • Gość: up Re: chemik w UK IP: *.altadis.com.pl / 195.205.42.* 07.09.05, 18:30
        up1
    • Gość: aa Re: chemik w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 22:17
      też bym chcial sie dowiedziec
    • sajjitarius Re: chemik w UK 07.09.05, 23:38
      Oczywiscie ze masz szanse. Ale praca sama nie przyjdzie. Masz komputer, dostep
      do internetu wejdz na strony firm ktore najczesciej zatrudniaja chemikow, a
      wiec firmy farmaceutyczne, przykladowo. Wejdz na monster.co.uk poszukaj tam.
      Szanse masz. Ale na pewno nie znajdziesz pracy w zawodzie piszac na forum
      gazety wyborczej: "Jestem chemikiem, ktos ma dla mnie prace ?". Powodzenia.
      • ex-rak Re: chemik w UK 08.09.05, 00:15
        Potwierdzam. Masz szanse.

Dwie dobre strony dla chemikow to New Scientists i Chemistryworld. Tam tez sie
        oglaszaja agencje specjalizujace sie w ''technicznych''.
    • gosia023 Re: chemik w UK 08.09.05, 10:32
      dzieki, bede szukać, ale wydaje mi się, że bez doświadczenia moje szanse są marne.
      • ex-rak Re: chemik w UK 08.09.05, 10:55
        Firmy przyjmuja ludzi zaraz po studiach, wiec bez doswiadzczenia. Gdzies te
        doswiadzczenie trzeba przeciez zdobyc. Przemysl chemiczno-farmaceutyczny jest
        tutaj dosc dobrze rozbudowany, a ilosc wydzialow chemii oraz ilosc studentow na
        nich uczacych sie systematycznie maleje. Dopoki jest wiec koniunktura na rynku
        warto probowac.
        Inna alternatywa to studia doktoranckie/doktorat na uczelni w UK. Trwa/ja trzy
        lata. Stypendium okolo chyba 10-12 tys funtow, a z doktoratem lepszy start w
        przyszlosci.
        • gosia023 Re: chemik w UK 08.09.05, 11:02
          dzieki. a na doktoracik ciężko sie dostać? jaką uczelnie mógłbyś polecić? proszę
          o odpowiedz.
          • ex-rak Re: chemik w UK 09.09.05, 12:40
            gosia023 napisała:

> dzieki. a na doktoracik ciężko sie dostać?

Trodno mi sie na ten temat wypowiedziec. Moze tak samo trudno jak i prace, ale
            jak masz wieksze ambicje traktowalbym jako dodatkowa opcje.

jaką uczelnie mógłbyś polecić? prosz
            > ę
            > o odpowiedz.

Rakning wydzialow chemicznych jest gdzies pewnie w sieci. Jak znajde pare chwil
            to poszukam.
            Najlepsze to Oxford i Cambridge,

druga grupa to Imperial College, Edinbourgh

pozniej takie jak Southampton, Glasgow, Leeds, pewnie Sheffield, York i tym
            podobne sie znajduja. Ale szczegoly trzeba wyszukac w sieci.
            • ex-rak Re: chemik w UK 09.09.05, 15:53
              Tutaj jest klasyfikacja z Guardiana, ale raczej pod katem dydaktyki niz
              prowadzonych badan. Ciekawe Cambridge nie ma w klasyfikacji. Ale generalnie
              daje ta lista jakis poglad.

education.guardian.co.uk/universityguide2004/table/0,14557,1216114,00.html?start=-5&index=2&index=2
            • Gość: Dr Chemik Re: chemik w UK IP: *.mt.pl / 80.51.255.* 10.09.05, 23:22
              zeby dostac sie na doktorat trzeba miec referencje, jakas srednia ze studiow i
              zainteresowania naukowe. studia doktoranckie z chemi to nie "kolejne studia",
              gdzie sa wyklady kolokwia i sesje. trzeba wykonac kilka ORYGINALYCH projektow
              (i opublikowac to w czyms co jest czytane na swiecie), a w tym celu trzbe
              posiadac pewien potencjal. jesli warunki o ktorych mowilem sa spelnione, taki
              angielski doktorat powinien pomoc w karierze, pod warunkiem, ze sie wie, co sie
              chce robic robic. w kazdym razie otworzy wiecej drzwi niz polski. jesli
              interesuje cie dzial R&D w przemysle farmaceutycznym np. to polecam
              zaintersowanie sie synteza organiczna i robienie doktoratu w tym kierunku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka