gosia023 07.09.05, 13:04 Jestem mgr chemii, bez żadnych referencjii. Czy mam jakieś szanse w znalezieniu pracy w zawodzie, bez żadnego doświadczenia w kraju. Proszę o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ggm Re: chemik w UK IP: *.altadis.com.pl / 195.205.42.* 07.09.05, 18:30 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: chemik w UK IP: *.altadis.com.pl / 195.205.42.* 07.09.05, 18:30 up1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: chemik w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 22:17 też bym chcial sie dowiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: chemik w UK 07.09.05, 23:38 Oczywiscie ze masz szanse. Ale praca sama nie przyjdzie. Masz komputer, dostep do internetu wejdz na strony firm ktore najczesciej zatrudniaja chemikow, a wiec firmy farmaceutyczne, przykladowo. Wejdz na monster.co.uk poszukaj tam. Szanse masz. Ale na pewno nie znajdziesz pracy w zawodzie piszac na forum gazety wyborczej: "Jestem chemikiem, ktos ma dla mnie prace ?". Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: chemik w UK 08.09.05, 00:15 Potwierdzam. Masz szanse. Dwie dobre strony dla chemikow to New Scientists i Chemistryworld. Tam tez sie oglaszaja agencje specjalizujace sie w ''technicznych''. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia023 Re: chemik w UK 08.09.05, 10:32 dzieki, bede szukać, ale wydaje mi się, że bez doświadczenia moje szanse są marne. Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: chemik w UK 08.09.05, 10:55 Firmy przyjmuja ludzi zaraz po studiach, wiec bez doswiadzczenia. Gdzies te doswiadzczenie trzeba przeciez zdobyc. Przemysl chemiczno-farmaceutyczny jest tutaj dosc dobrze rozbudowany, a ilosc wydzialow chemii oraz ilosc studentow na nich uczacych sie systematycznie maleje. Dopoki jest wiec koniunktura na rynku warto probowac. Inna alternatywa to studia doktoranckie/doktorat na uczelni w UK. Trwa/ja trzy lata. Stypendium okolo chyba 10-12 tys funtow, a z doktoratem lepszy start w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia023 Re: chemik w UK 08.09.05, 11:02 dzieki. a na doktoracik ciężko sie dostać? jaką uczelnie mógłbyś polecić? proszę o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: chemik w UK 09.09.05, 12:40 gosia023 napisała: > dzieki. a na doktoracik ciężko sie dostać? Trodno mi sie na ten temat wypowiedziec. Moze tak samo trudno jak i prace, ale jak masz wieksze ambicje traktowalbym jako dodatkowa opcje. jaką uczelnie mógłbyś polecić? prosz > ę > o odpowiedz. Rakning wydzialow chemicznych jest gdzies pewnie w sieci. Jak znajde pare chwil to poszukam. Najlepsze to Oxford i Cambridge, druga grupa to Imperial College, Edinbourgh pozniej takie jak Southampton, Glasgow, Leeds, pewnie Sheffield, York i tym podobne sie znajduja. Ale szczegoly trzeba wyszukac w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: chemik w UK 09.09.05, 15:53 Tutaj jest klasyfikacja z Guardiana, ale raczej pod katem dydaktyki niz prowadzonych badan. Ciekawe Cambridge nie ma w klasyfikacji. Ale generalnie daje ta lista jakis poglad. education.guardian.co.uk/universityguide2004/table/0,14557,1216114,00.html?start=-5&index=2&index=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Chemik Re: chemik w UK IP: *.mt.pl / 80.51.255.* 10.09.05, 23:22 zeby dostac sie na doktorat trzeba miec referencje, jakas srednia ze studiow i zainteresowania naukowe. studia doktoranckie z chemi to nie "kolejne studia", gdzie sa wyklady kolokwia i sesje. trzeba wykonac kilka ORYGINALYCH projektow (i opublikowac to w czyms co jest czytane na swiecie), a w tym celu trzbe posiadac pewien potencjal. jesli warunki o ktorych mowilem sa spelnione, taki angielski doktorat powinien pomoc w karierze, pod warunkiem, ze sie wie, co sie chce robic robic. w kazdym razie otworzy wiecej drzwi niz polski. jesli interesuje cie dzial R&D w przemysle farmaceutycznym np. to polecam zaintersowanie sie synteza organiczna i robienie doktoratu w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś