Dodaj do ulubionych

Konto w mBanku i Irlandia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 10:50
witam!
1/ Wyjezdzam niedlugo do Irlandii szukac pracy,bardzo prosze o porade czy
lepiej zalozyc przed wyjazdem konto w mBanku czy w lepiej na miejscu w banku
w Irlandii?

2/Czy pracodawca w Irlandii moze przelewac pieniadze na mBank czy tylko na
bank irlandzki.

3/Jak wyglada sprawa z wyplata pieniazkow z uzyciem karty mBanku,czy
wszystkie bankomaty ja akceptuja?

bardzo prosze o wyjasnienie i serdecznie dziekuje za kazda odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: strafarius Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.09.05, 13:12
      zaznaczam ze mbanku nie znam
      na miejscu jest prosta procedura oplaty prawie zadne i po pol roku mozesz
      dostac karte kredytowa, polecam AIB innych nie probowalem
      przelew na konto w banku poza irlandia moze isc kilka dni, w irlandzkim banku
      pieniadze na koncie masz tego samego dnia co wyplate
      • Gość: majkel Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 18.09.05, 14:58
        > na miejscu jest prosta procedura oplaty prawie zadne i po pol roku mozesz
        > dostac karte kredytowa, polecam AIB innych nie probowalem
        > przelew na konto w banku poza irlandia moze isc kilka dni, w irlandzkim banku
        > pieniadze na koncie masz tego samego dnia co wyplate
        hyba sie kolezko trohe zagalopowales
        procedura jest prosta ale jak masz poswiadczenie adresu a tego w 5 min po
        przyjezdzie nie zalatwisz da sie na list od pracodawcy ale to juz albo sie uda
        albo nie np w jednym oddziale nie beda tego honorowac a w innym moze sie udac
        jest takie biuro ktore ci zalozy konto ale to zdziercy nie polecam pps i konto
        w banku to hyba ze 100e
        karte kredytowa mozesz dostac po 3 miesiacach ale jak masz odpowiedni dochod
        nie 7,65 na h
        przelewy to masakra w tym samym banku 3 dni z banku do banku 5 dni
        konto mam w aib ale nei zebym polecal ten bank w zasadzie zadnego nie polecam
        uslugi bankowe w irelandzie nie sa na zbyt wysokim poziomie
        • Gość: strafarius Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.09.05, 09:06
          dobra stary moze i masz racje, ale wystarczy poleciec do hostelu np. manor albo
          chelsea na lower gardiner st.zameldowac sie na jedna noc i juz masz
          poswiadczenie adresu to kosztuje ze 12 - 15 jurkow, w banku trzeba byc twardym
          i nie ma muja na hariole musisz to konto wydeptac, moj koles nawet ppsa dostal
          na karte klienta z auchana bez zdjecia, po biurach posrednikow latac to jakas
          porazka, bez konta tez mozna funkcjonowac od pracodawcy dostaje sie czeki a do
          polski slac pieniadze przez western union albo przez konto kolegi
          banki fakt porazka, ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma
          od jutra jestem z powrotem w dublinie jak ktos ma problem postaram sie pomoc
          moj adres strafarius@wp.pl
          • Gość: Paddy Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: 212.2.176.* 02.10.05, 01:56
            Bank nie poleci na karte z auchana czy slip z hostelu,
            bo ma nad glowa ustawe przeciw praniu szmalu i takim
            spadochroniarzom z hostelu (bez dochodow) konta nie otworza.
            Poza tym AIB nie jest bez oplat - 10 euro miesiecznie konto
            kosztuje mniej wiecej.
            Ale od razu konta nie potrzeba - najpierw praca i placa,
            potem staly adres, a na koncu konto. Zapomnij o mBanku za kazdy
            przelew 10 euro, a western union to 5x tyle.
            Takze najpierw martw sie o prace.
            • Gość: strafarius Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 06.10.05, 18:22
              to jest prawda, chociaz hostelowy papierek zadziala jak trzeba
    • Gość: oinkOink Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 18.09.05, 13:13
      moge powiedziec ci jak jest w uk
      nie otworzysz konta w banku ot tak, musisz miec prace i list od pracodawcy
      potwierdzajacy twoj adre i zaswiadczajacy ze masz prace, wtedy mozesz otworzyc
      konto, ewentualnie jakas agencja moze ci otworzyc konto, ale musisz dla niech
      pracowac. zapewne w iralndii jest podobnie, nie mozna wejsc po prostu do banku
      i otworzyc konta.

zaden pracodawca nie zrobi ci przelewu zarobkow na konto w polsce nawet mbank
      czy inteligo, jest to po prostu konto zagraniczne i bedzie sie to wiazalo z
      przelewem pieniedzy na obce konto i podlega to dodatkowej oplacie.
      co wiecej konto mbanku czy inteligo jest kontem zlotowkowym a nie walutowym,
      cala kasa zostalaby przeliczona na zlotowki o ile to wogole jest mozliwe.

karty visa sa przyjmowane w kazdym bankomacie i sklepie, oczywiscie zaplacisz
      prowizje za uzycie polskiej karty zagranica. dowiedz sie ile bedzie to
      kosztowalo. i jaka sume mozesz wyciagnac jednorazowo ewnetualnie na miesiac.
      inteligo to chyba do 3000zl na dzien.

moja rada jest taka jak bedziesz w irlandii , wejdz do banku i zapytaj co
      musisz zrobic i jakie dokumenty miec zeby otworzyc konto u nich, powiedza ci i
      wtedy bedziesz juz wiedziala co zrobic.
    • Gość: kapi Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: 62.231.63.* 01.10.05, 16:00
      Sluchaj Iza, idz najpierw do Isaacs Hostel - obok dworca Busaras, zamelduj sie
      na noc (12 jurkow), popros o papier poswiadczajacy adres. Z tym mozesz isc juz
      po PPS oraz do banku.
      W Bank of Ireland pracuja juz Polacy w obsludze. Osobiscie polecam Ulster Bank-
      zero oplat, przelew do Polandu kosztuje 51 centow, idzie 2 dni - sprawdzalem
      wielokrotnie.Oczywiscie warto miec konto walutowe euro w Polandzie, rodzice
      moga to wyplac\ac i zamieniac w kantorze na zlocisze. To lepsze niz liczyc na
      wymiane waluty po kursie bankowym.
      Nie polecam AIB, to gorsze niz nasz PKO BP. Dodam ze jestem ksiegowym po
      studiach finanse i bankowosc - wiem o czym mowie.
      • Gość: Paddy Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: 212.2.176.* 02.10.05, 01:59
        Na swistek z hostelu i bez poswiadczenia zarobkow
        zaden w Irlandii nie zalozy konta. Amen.

• Gość: z Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.dsl.netsource.ie 02.10.05, 02:30
        kapi jak ty skonczyłes te studia ??:) Zaden bank w IR nie załozy ci konta na
        podstawie zaswiadczenia z hostelu !!!jak masz takie bzdury pisac wez sie moze za
        skonczenie gimnazjum
    • Gość: kim Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.cn.net.pl / *.cn.net.pl 06.10.05, 18:48
      witam!
      1/ Wyjezdzam niedlugo do Irlandii szukac pracy,bardzo prosze o porade czy
      lepiej zalozyc przed wyjazdem konto w mBanku czy w lepiej na miejscu w banku
      w Irlandii?

2/Czy pracodawca w Irlandii moze przelewac pieniadze na mBank czy tylko na
      bank irlandzki.

3/Jak wyglada sprawa z wyplata pieniazkow z uzyciem karty mBanku,czy
      wszystkie bankomaty ja akceptuja?

Czesc :)

Postaram ci się chociaż trochę pomoc. :)Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam?

Wczoraj zadzwoniłam na info Mbank [mam już swoje konto] i konsuktantka
      powiedziała mi, że:

1. konto w Wielkiej Brytani nie będzie działać całościowo, tylko częściowo.
      Tzn., że będziesz mogła dysponować srodkami na koncie, ale nie będziesz mogła
      wpłacać w Irlandiii na to konto pieniędzy. NIe prowadzi tam nikt obsługi
      Mbanku... Więc założenie konta z powodu wyjazdu do Irlandii jest trochę
      bezsensu bo i tak musiałabyś sobie tutaj w PL wpłacić kasę na nie, aby móc na
      Wyspach dysponować tą kasą... Ale nie wiem czy jest to jakieś wyjście?

2. NIe, nie może.

3. tego nie wiem, ale wiem, że jest tylko jedna jedyna karta do obsługi
      bankomatów, ale zupełnie się nie orientuję.

I tyle wiem. :)
      Pozd.

Ps. nie wyzywajcie mnie jak coś przekręciłam-to niechcący!!!
    • Gość: scienzato Re: Konto w mBanku i Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 11:44
      Czy wybierzesz konto w mbanku czy w jakimkolwiek innym banku w polsce (załóżmy,
      że możesz wpłacać czy w irlandii czy w angli kaske) musisz wziąć pod uwagę że w
      przypadku przeprowadzania jakiejkolwiek operacji będą cię "walili" na różnicy
      kursów. Kiedy wpałacasz funty czy euro po najniższym kursie będzie to
      przeliczone na złotówki, za godzinę załóżmy wypłacasz kase z bankomatu i znowu
      masz przeliczane ze złotówek na walutę ale z koleii po najwyższym kursie. To
      jest beznadziejna opcja. Zawsze jak wracam z jakichś wojaży i oglądam wyciągi z
      banku to cholery dostaje, żaden cinkciaż tyle nie zarabia co banki. Nie
      wspominam już o opłacie za wypłatę i wpłatę pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka