Dodaj do ulubionych

Podatek z pracy w Angli....

15.11.05, 17:57
Proszę o wyłożenienie mi łopatologicznie,jak dziecku-tato pracuje w
angli,jest tam legalnie ,pobierają mu tam ju ż podatek,proszę niech mi ktoś
napisze szczegółowo jak to jest potem z rozliczeniem się tutaj?słyszałam że
jest jakiś druk który trzeba złożyć aby nie roliczać się podwójnie?czy to
prawda i o co dokładnie chodzi?

Pozdrawiam:))
Obserwuj wątek
    • Gość: anty łopatologicznie się nie da-zbyt skomplikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:13
      spójrz: www.bavaria24.pl/obowiazek.htm
      • Gość: anty poprawka tu masz link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:14
        www.bavaria24.pl/obowiazek.htm
        • beettinna Re: poprawka tu masz link 15.11.05, 18:20
          Dzięki,widziałam ten link, ale z niego się dowiedziałam że Anglia nie ma
          podpisanej umowy i się dubluje podatek...a gazeta "Praca i nauka za granicą"
          opublikowąła kiedyś artykuł że wystarczy jakiś druk wypełnić aby nie płacić w
          Polsce drugiego podatku,stąd moje pytanie...

Proszę niech się ktoś odezwie...:)
          • Gość: anty Re: poprawka tu masz link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:39
            z Wielką Brytanią jest podpisana umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania
            tylko gorsza wersja dla podatników, nie płaci się podwójnie tylko uzupełnienie
            do progu podatkowego w Polsce, a decyduje tzw centrum interesów życiowych (tu
            jest problem, bo tak naprawdę nie ma sztywnej interpretacji co decyduje gdzie
            jest to centrum, tu może decydować urzędas),płaci się wyrównanie czyli jak WB
            twoj ociec płaci powiedzmy 20% podatek a w Polsce podpada pod 40% (po
            przeliczeniu na PLN funtów) to płaci tylko 20%, te górne 20%, jak podpada w WB
            pod 40% to w Polsce już nic nie dopłaca, bo w Polsce nawyższy próg to właśnie
            40%, a o "centrum" sobie poczytaj, mniewięcej wygląda totakże jak ktoś ma stałą
            pracę WB tj. niedorywczą, nie ma w Polsce nieruchomości i rodziny tj. zona,
            dzieci na utrzymaniu, może się starać o przeniesienie tego centrum do Wielkiej
            Brytanii w polskim US zaopatrując sięwe wszystkie możliwe druki wydane przeez
            brrytyjski US (Inland Revenue) orezydencji ponad 183 dni, inaczej według prawa
            musi płacić podatek w wyrównawczy w Polsce
            • Gość: anty Re: poprawka tu masz link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:51
              ten papierek dla polskiego US to chyba PIT-3 ten który przy zmianie dowodu lub
              adresu trzeba zanieść do US,ale to nie takiego proste jak tylko zaniesienie
              tego papierka, niestety :(, poczytaj sobie forum wcześniejsze tak do roku,
              przedtem ten temat był wałkowany co 2 dni, znajdziesz tam odnośniki do
              brytyjskiego druku który trzeba wypełnić tam na mniejscu jak dla Inland
              Revenue, że by oni ci wydali taki druk o rezydenturze, przy zmianie tego
              nieszczęsnego centrum,warto mieć też umowe o pracę u brtyjskiego pracdodawcy i
              papierek o wynajmie mieszkania czy innego lokum, więc jak widzisz do taki
              laborat wydzedł a nie krótka wypowiedź :)
              • Gość: Ralph Re: poprawka tu masz link IP: *.server.ntli.net 15.11.05, 19:51
                Nie PIT-3, tylko NIP-3 i składa się go w urzędzie skarbowym w którym zajmują się
                osobami zagranicznymi - w moim urzędzie nie chcieli go przyjąć i wysłali gdzie
                indziej.
                • Gość: anty sorry pomyliło mi się-ja go zanosiłem jak dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:56
                  zmieniałem jakieś 3 lata temu! :)
          • randybvain Co na to Inland Revenue? 15.11.05, 19:06
            "1.2. To be regarded as resident in the UK you must normally be physically
            present in the country at some time in the tax year. You will always be resident
            if you are here for 183 days or more in the tax year."

Oznacza to, że jeżeli przebywasz w UK dłużej niż 183 dni w roku podatkowym
            (między 6.04 a 5.04 roku następnego), JESTEŚ REZYDENTEM PODATKOWYM.

"9.16 List of the UK's double taxation agreements

(...) Poland (...)"

Tak, między Polską a Wielką Brytanią jest zawarta umowa o podwójnym opodatkowaniu.

"9.2(...)If you are resident both in the UK and the country with which the UK
            has a double taxation agreement, there may be special provisions in the
            agreement for treating you as a resident of only one of the countries for the
            purposes of the agreeement"

Z <a
            href="http://www.bavaria24.pl/umowy%20miedzynarodowe/Wielka%20Brytania.pdf">umowy
            o podwójnym opodatkowaniu</a> wynika, że miejsce twojego zamieszkania, a co za
            tym kraj, w którym opłacasz podatek znajduje się tam, gdzie masz stałe miejsce
            zamieszkania albo tzw. ośrodek interesów życiowych. Art.4.Ust.2

Oznacza to, że jeżeli mieszkasz w UK dłużej niż pół roku i jednocześnie twoje
            centrum życiowe się tam znajduje, to płacisz składki i rozliczasz się tam.

Taka jest interpretacja przepisów wg Inland Revenue zawarta w dokumencie
            "Residents and non-residents"
            • Gość: anty raczej powinieś sie zapytać co polskie MF i Sejm?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:19
            • Gość: asd Re: Co na to Inland Revenue? IP: *.range81-129.btcentralplus.com 15.11.05, 19:36
              Randybvain, a odpowiedz mi prosze na taka kwestie. Jesli ja przyjechalem do UK
              na stale, do pracy stalej, z rodzina 1 wrzesnia, to pod koniec lutego spelniam
              warunek 183 dni (lapie sie w bryt. roku podatkowym)- jestem wiec rezydentem
              brytjskim. I zostaje tu na dlugo, dlugo... Ale w Polsce rok podatkowy konczy
              sie 31 XII, nie pokrywa sie. Wg polskiego roku podatkowego nie spedzilem pol
              roku podatkowego w UK. Rozliczac sie bede z Polska w kwietniu, majac juz
              rezydenture brytjska, ale jak myslisz jaka jest moja sytuacja dla pol. US w tym
              momencie (tj. w kwietniu 2006, kiedy zloze im poczta PIta rocznego). Bede dla
              nich rezydentem bryt. czy nie? Moge rozliczyc sie tylko z polskich dochodow,
              bedac rezydentem brytjskim wg bryt. przepisow i wg bryt. roku podatkowego ?
            • Gość: Northern I Re: Co na to Inland Revenue? IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.11.05, 10:56
              Rezydentem w UK zostaje się po 183 dniach. Niestety nie oznacza to, że US
              przestaje nas uważać za rezydenta RP. Mieszkanie w UK nawet przez długi czas
              nie oznacza posiadania tam s t a ł e g o miejsca zamieszkania. W przypadku gdy
              oba kraje uznają nas za rezydenta o tym gdzie się rozliczamy decydują kryteria
              wymienione w Umowie o Unikaniu Podwójnego Opodatkowania, zamieszczone również w
              cytowanej broszurce. Dobrze jest więc przeczytać ją całą. Stanowisko polskiego
              US polegające na stosowaniu kryterium Stałego Miejsca Zamieszkania i położenia
              Centrum Interesów Życiowych jest więc zgodne z prawem, co nie oznacza że jest
              sprawiedliwe.
              • beettinna Re: Co na to Inland Revenue? 16.11.05, 22:47
                Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rozwinięcie tematu:))

Pozdrawiam serdecznie...
    • Gość: agg Re: Podatek z pracy w Angli.... IP: *.bulldogdsl.com 19.11.05, 16:14
      Wlasnie rozmawialam przez telefon z pracownikiem Inland Revenue. Zapewnil mnie,
      ze poniewaz mam wypelnione pisemko P86, gdzie podalam, ze planuje w uk zostac
      ponad 2 lata, to na pewno nie musze wykazywac dochodow uzyskanych w uk
      polskiemu urzedowi, gdyz mam status rezydenta w uk. Nie mialo dla niego
      znaczenia, czy zostawilam rodzine czy biznes w Polsce, tylko fakt ze deklaruje
      sie byc w uk ponad 2 lata. W uk jestem od pol roku i nie mam pojecia ile
      zostane ;)
      Powiedzial, ze na to pismo moge powolywac sie w polskim urzedzie, bo jest
      dowodem na bycie rezydentem. Ciekawe, co us na to.
      • Gość: ff Re: Podatek z pracy w Angli.... IP: *.ipt.aol.com 20.11.05, 10:53
        no wlasnie
        to co powiedzieli ci w IR nijak sie ma do naszego US
        to ze jestes rezydentem podatkowym w UK nie ma znaczenia musisz miec miejsce
        zamieszkania w UK
        czyli idac dalej
        centrum interesow zyciowych w UK
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka