Dodaj do ulubionych

co robic??

22.11.05, 19:45
Pracowalam w Anglii przez miesiac..tylko tyle, bo w miedzyczasie okazalo sie
ze
musze pilnie wrocic do Polski. Jednak moj pracodawca nie rozliczyl sie ze mna
za ten
okres pracy. Mam normalna umowe o prace i wszystko bylo legalnie, nie wiem do
kogo
mam sie zwrocic:( ACAS odsyla mnie do Inland Revenue, Inland Revenue odsyla
mnie do
ACAS, a moj pracodawca ignoruje wiadomosci ode mnie, jesli ktos byl w podobnej
sytuacji lub wie co powinnam zrobic, prosze o informacje (moj mail:
yohana@poczta.fm )
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: co robic?? 24.11.05, 00:14
      Co konkretnie mowi ACAS? Dlaczego odsyla do IR? Masz P45?
      Co konkretnie mowi IR?

Gdybys byla tu, na miejscu, byloby Ci latwiej dochodzic swojego.
      Sprobuj moze tutaj: www.citizensadvice.org.uk/index/getadvice.htm
      • yoha_na Re: co robic?? 24.11.05, 11:14
        ACAS mowi ze oni sie tym nie zajmuja i zebym sprobowala w IR, IR mowi ze oni
        tez sie tym nie zajmuja i zebym sprobowala w ACAS, za linka dzieki:) P45 nie
        mam, nie mam pojecia czemu czemu mi tego nie wyslali i wlasnie o to chodzi, nie
        mam nic..oprocz umowy o prace podpisanej przeze mnie i mojego pracodawce.
        • elaweybridge Re: co robic?? 24.11.05, 12:57
          trzeba poskarzyc sie w Inland Revenue ze twoj pracodawca nie dal ci P45 . napisz
          liscik z danymi pracodawcy i swoimi ,kiedy dokaldnie pracowalas itp.
          jesli payslipy masz to juz polowa sukcesu! jesli nie masz to juz gorzej.

• g_boac Re: co robic?? 24.11.05, 20:16
      Inland Revenue nic do tego nie ma. Faktycznie, jeli juz to Citizens Advice
      Bureau. A czy moglays zacytowac nam ze swojej umowy klauzule dotyczaca zerwania
      umowy?
      • yoha_na Re: co robic?? 26.11.05, 18:14
        cytuje:
        "4.(..) In order to comply with Asylum and Immigration Act 1996, your
        employment is conditional upon you providing satisfactory evidence of your
        legal entitlement to live and work in the UK. The Company requires you to
        produce for inspection and copying your oryginal passport. If for any reason
        this is not available, you must notify ue immedistely and we shall consider
        what other forms of documentation may be acceptable.

THIS CONTRACT OF EMPLOYMENT SHALL NOT BE EFFECTIVE UNLESS THE ABOVE INFORMATION
        HAS BEEZ PROVIDED.

In additional, you are required to provide the Company with documented evidence
        of your National Insurance Number. This could include a copy os a P45, P60,
        payslip or National Insurance Number Card. In the event of not providing
        satisfactory evidence of your NIN within 4 weeks of your employment starting,
        your employment shall be terminated with immediate effect.

(..)
        9. Until you have completed continuous employment for 4 weeks or more with the
        Company, the Company shall be entitled to terminate your employment on service
        of one day's notice. '

I tylko tyle tam jest, ani slowa o tym ze mi nie zaplaca ani o zadnych
        restrykcjach prawnych etc . Ja skonczylam prace po niecalych 4 tyg i nie
        zdazylam nawet ubiegac sie o NIN, poza tym w zwiazku z tym ze mieli placic w
        trybie miesiecznym, nawet nie mialam Ł50 dla HO, moj powrot byl nieplanowany i
        nagly i niewiedzac o nim wczesniej, bylam pewna ze zdaze wszystko zalatwic
        przed uplywem tych 4 tyg. W IR bylam jakis dzien przed wyjazdem, bo moj szef
        (nawiasem mowiac niemiec, ktory nawet nie wiedzial ze Polska jest w UE)uznal ze
        on nie moze mi nadac czegos takiego jak Temporary NIN (co jest bardzo ciekawe w
        sytuacji, w kotrej inni moi znajomi polacy przy pierwszej wyplacie taki wlasnie
        TNIN dostali) i nie moze mi wyplacic pieniedzy. W IR kobieta powiedziala
        natomiast, ze to jest bzdura i ze musza mi zaplacic i nawet do niego dzwonila i
        osobiscie przy mnie z nim rozmawiala, on uznal ze w takim razie zaplaci, ale
        jak przyszlam z nim porozmawiac, twierdzil nadal to, co wczesniej. Pieniedzy
        nie dostalam, mimo pozniejszych zapewnien, po kolejnej interwencji.
        Nie mam ani payslipow, ani P45, tylko umowe podpisana przeze mnie i
        przedstawiciela Aldi Stores LTD. w ktorym pracowalam jak wol i okazuje sie
        debil, bo do calego inetresu musialam jeszcze doplacic (mam na mysli utrzyamnie
        w UK ze srodkow przywiezionych z Polski).
        • satans_cock Re: co robic?? 27.11.05, 09:34
          A czy w tej umowie jest cos na temat zrywania umowy przez pracownika przed
          ukonczeniem 4 tygodni? Czy jest tam cos napisane, ze pracownik jest
          zobowaizany dac "notice (of termination)" czy cos podobnego?
          O NI Number to ty powinnas byla sie starac od pierwszego dnia zatrudnienia.
          Wypelnia sie formularz, robi sie kopie i wysyla orginal do IR. Kopie
          przedstawia sie pracodawcy jesli on domaga sie NI Number a sie go jeszcze nie
          dostalo. Natychmiast jak IR przesyla ci list z numerem NI, robi sie kopie listu
          i daje sie go pracodawcy.
          "pracowalam jak wol i okazuje sie debil, bo do calego inetresu musialam jeszcze
          doplacic (mam na mysli utrzyamnie w UK ze srodkow przywiezionych z Polski"
          No chyba nie sadzilas, ze ktos ci zafunduje za darmo utrzymanie?
          Ogolnie rzecz biorac, jesli masz podpisana umowe o prace i dotrzymalas jej
          warunkow, to pracodawca jest zobowiazany zaplacic ci za wykonana prace.
          Skontaktuj sie z Citizen Advice Bureau albo szukaj informacji na
          www.employmenttribunals.gov.uk/default.asp
          Skontaktuj sie z twoim bylym pracodawca (nie sklepem, w ktorym pracowalas,
          tylko Head Office - najlepiej Human Resources) i opisz im dokladnie sytuacje i
          napisz, ze masz zamiar korzystac z pomocy Employment Tribunal.
          • yoha_na Re: co robic?? 27.11.05, 11:04
            Dzieki:) Oczywiscie ze nie myslalam, ze ktos mi to wszystko
            zafudnuje..przedstawiam tylko swoja sytuacje, zwlaszcza, ze to byl kolejny
            miesiac pobytu tam..a pierwszy miesiac pracy.
            W IR bylam i jakis formularz wypelnialam...bylam nawet ze 4 razy, bo w zwiazku
            z wypelnieniem tego formularza (w ktorym miedzy innymi podawalam, gdzie pracuje
            i nawet pokazywalam list od pracodawcy z poswiadczeniem, ze tam pracuje) mialam
            dostac od IR potwierdzenie tego, ze maja mnie w swoim rejestrze, do
            domu..jednak nie raczyli mi go wysalc w ciagu 3,5 tyg twierdzac za kazdymr azem
            ze wysal nowe..nie doszlo ani jedno:(
            Sprobuje tak jak piszesz, jeszcze raz dzieki:)
          • lol21ndm Re: co robic?? 27.11.05, 13:16
            Dodam, ze Employment Tribunal ma ograniczenia czasowe - chyba do trzech m-cy po
            zaistnieniu sytuacji... warto wiec sie pospieszyc...
            • yoha_na Re: co robic?? 27.12.05, 12:12
              Dziekuje za pomoc:) dnia 20 grudnia moja zalegla wyplata znalazla sie na moim
              polskim koncie wlasnie dzieki ET i bardzo milej pani z ACAS. Wyegzekwowanie
              moich pieniedzy zajelo im 20 dni.
              Bardzo dziekuje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka