Dodaj do ulubionych

5 pytań dotyczących UK

IP: *.server.ntli.net 22.11.05, 22:47
Wszystkie pytania dotyczą Wielkiej Brytanii:
1) Czy można sprawdzić, jeśli tak to w jaki sposób i gdzie czy firma w której pracujemy odprowadza za nas podatki i ubezpieczenie?
2)Jeżeli ulega się w pracy wypadkowi to czy z tytułu płacenia składek NIN należy się zapłata za dni spędzone na zwolnieniu, czy w przypadku trwałego uszczerbku na zdrowiu należy się odszkodawanie czy wreszcie gdy zostaje się kaleką to czy należy się jakaś renta czy coś podobnego?
3)Jeżeli firmowy samochód ma nieważne ubezpieczenie to czy pracownik ponosi za to jakieś przykre konsekwencje?
4)Jeżeli jest się w UK na stałe, ale się kiedyś odwidzi i człowiek powróci do Polski to aby nie płacić podatku za pracę w UK należy zacząć pracę w PL tak, aby w tym roku podatkowym co będzie praca w PL nie było pracy w UK, czy kiedykolwiek można zacząć i oświadczyć: od dziś jestem rezydentem podatkowym PL ;)
5) Czy jak ma się punkty karne w angielskim prawku i się wymieni to prawko na polskie to punkty też przejdą?
Z góry dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi
Pozdrawiam
Wasz MacGyver
Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: 5 pytań dotyczących UK 23.11.05, 00:32
      1) mozna, podatki w Inland Revenue, ubezpiecznie - tez mozna, nie pamietam
      gdzie, zadzwon do Job Centre tam Ci powiedza, ale to chyba dopiero mozna
      sprawdzic po kwietniu czy jakos tak...

3) cos powinno byc w kontrakcie, jesli to obowiazek pracownika ubezpieczyc to
      tak, policja bedzie miala cos do powiedzenia na ten temat

reszty nie wiem
      • Gość: MacGyver Re: 5 pytań dotyczących UK IP: *.server.ntli.net 26.11.05, 01:09
        > 3) cos powinno byc w kontrakcie, jesli to obowiazek pracownika ubezpieczyc to
        > tak, policja bedzie miala cos do powiedzenia na ten temat

Źle mnie zrozumiałaś - nie chodzi mi o firmowy samochód do prywatnego użytku, bo taki chyba masz na myśli pisząc o kontrakcie. Chodzi mi o taką sytuację: firma (np. hurtownia spożywcza) ma ciężarówki, którymi zatrudnieni kierowcy rozwożą towar - jeżeli taka ciężarówka nie ma ubezpieczenia, albo MOT to czy kierowca ponosi jakieś konsekwencje?
        • deadeasy Re: 5 pytań dotyczących UK 26.11.05, 09:07
          No wiec nie, to obowiazek firmy ubezpieczyc i "otaksowac" cala flote a jesli
          pojazdy starsze niz 3 lata (?) to tez MOT.
          :)
    • ukejka Re: 5 pytań dotyczących UK 26.11.05, 02:20
      1. dostaniesz payslip - tam jest wszytko zaznaczone za co i ile jest odliczone
      2. NI - nalezy ci sie sick pay, ale nie odszkodowanie. kazdy pracodawca musi miec prawnie ubezpieczenie i z tego ewentualne odszkodowanie bedzie wyplacone, ale czasem trezb ao to wlczyc sadownie.
      3. nie
      4. zadaj pytanie inaczej ;-)
      5. raczej tak
      • deadeasy Re: 5 pytań dotyczących UK 26.11.05, 09:15
        Na payslipie to moze byc sobie wydrukowane. NI skladki mojego meza szly na NI
        konto jego brata blizniaka (no NIN sie roznil jedna cyfra tylko i ktos sie
        pomylil). Na payslipie wszystko wygladalo cacy. Dopiero po jakims liscie z
        Inland Revenue wyszlo na jaw, ze NI numery sa "popieprzone". Jedyna pewnosc
        sie ma jak sie czlek skontaktuje sam z Inland Revenue.

Poza tym, jak jest firma mala i "pollegalna" to moze drukowac rozne cuda na
        payslipie i nie odprowadzac ani pensa w zadnym kierunku. Takia "papeterie"
        mozna kupic w byle katalogu dla biur, albo wysluzyc sie kartka A4 - bo
        takie "payslipy" tez widzialam.
        :)
    • Gość: MacGyver Re: 5 pytań dotyczących UK IP: *.server.ntli.net 27.11.05, 02:24
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
      Pozdrawiam
      MG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka